Világítótorony idézetben 467

!

gab001 P

1 hozzászólás
Dennis Lehane: Viharsziget
Takami Kósun: Battle Royale
Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek
Jules Verne: Nemo kapitány
James Patterson – Gabrielle Charbonnet: Máris hiányzol
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Rachel Hartman: Seraphina
Joanne Fluke: Áfonyás muffin és gyilkosság
Italo Calvino: Ha egy téli éjszakán egy utazó
Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején
Bram Stoker: Drakula
Nora Roberts: Szemben a tűzzel
Charles Dickens: Karácsonyi ének
Pat Conroy: Hullámok hercege
Clive Barker: Abarat – Abszolút éjfél
Justin Cronin: A szabadulás
Markus Zusak: A könyvtolvaj
Alexandra Adornetto: Lázadó
!

"-Akkor meg hová a büdös francba megyünk?
Teddy elmosolyodott.
– A világítótoronyba.
-Hol vagyunk?- kérdezte hitetlenkedve Chuck.
– Fogalmam sincs.
Kijöttek az erdőből, de nem a világítótorony kerítésénél bukkantak elő, hanem jóval északabbra. "

@ieva
”Nem illett hozzá ez az arckifejezés, nem illett a jelleméhez, nem illett a szigethez, a VILÁGÍTÓTORONYHOZ, ehhez a borzalmas játékhoz, amit kitaláltak.”

@Aylos
„Még távolabb ott a világítótorony, amelyet már a Polgárháború előtti időkben használaton kívül helyeztek, amikor a bostoni torony fénycsóvája átvette a helyét.”

„– Csak egy régi világítótorony – felelte McPherson. – De már az ezernyolcszázas évek eleje óta nem használják.”

„Egy óra alatt átértek a sziget túloldalán lévő kerítéshez, amely mögött a régi erőd és a világítótorony állt. Teddy észrevette, hogy a világítótornyot külön kerítés védi, a bejáratnál pedig két fegyveres őr vigyáz.”

„A bostoni világítótorony ködkürtjének panaszos sírása harsant fel az öböl vize fölött. Gyerekkorában Teddy minden éjjel hallotta ezt a hangot.”

@Olívia
“– Hol találtak rá? – kérdezte Teddy.
– A tengerparton, a világítótorony közelében. Kövekkel kacsázott.”

“– Kérlek, ne hagyj itt megdögleni.
– Nem fogsz meghalni.
– A világítótoronyba visznek. Ezt te is tudod.
– A világítótoronyba?
– Kivágnak egy darabot az agyamból.”

“– Elszállították a C részlegről. Ha nincs az A részlegen, csak egyetlen helyen lehet.
Megvárta, amíg Teddynek leesik.
– A világítótoronyban – mondta a férfi.
Noyce biccentett. Az utolsó gyufa is kialudt.”

“– És mi a helyzet a világítótoronnyal? – érdeklődött Chuck. – Te hajlandó vagy bevenni, hogy egy rakás őrült tudós antennákat dugdos Laeddis koponyájába, miközben mi itt dumálunk?”

“A világítótorony viszonylag jól kivehető volt. A felső harmada kikandikált egy hosszúkás magaslat és egy fákkal, barna és zöld növényekkel borított hasadék mögül.“

@Garbai_Ildikó
-… színdarab. Maga megírta. Mi pedig segítettünk színpadra állítani. De a mű nem áll össze, ha nincs egy jó befejezés. És a befejezés mindig az, hogy maga eljut a világítótoronyba.”

“Minden apró részlettel tisztában vagyok, mindenről tudok:a kódokról, az eltűnt társról, a viharról, a nőről a barlangban, a világítótoronyban folytatott kegyetlen kísérletekről.”

“Nem illett hozzá ez az arckifejezés, nem illett a jelleméhez, nem illett a szigethez, a világítótoronyhoz, ehhez a borzalmas játékhoz, amit kitaláltak.”

“Kiment az épületből,és a világítótorony felé indult.”

“Egy óra körül lehetett,amikor megpillantotta a világítótornyot.”

@szucsani
„- Mi folyik a világítótoronyban? – kérdezte aztán.
A nő a karjait összefonva a tűz felé hajolt. – Sebészet.”

„- És erről ki tud? Úgy értem, a szigeten.
– A világítótoronyról?
– Igen, a világítótoronyról.
– Mindenki.”

„Teddy tudta, hogy valahol muszáj lennie egy kiterjedt alagsornak, amelyet talán folyosók kötnek össze a kórház többi részével, mert ez itt tényleg csak egy világítótorony volt.”

!

„Jukie bólintott, aztán felnézett az ablakra.
– Ez a világítótorony.
– Világítótorony?
– Igen. A sziget északkeleti végében. Ott a jele a térképen. Attól fogva, hogy elkezdődött, mi végig itt voltunk."

„Az ajtón túl egy henger alakú helyiség volt, csupasz betonfalakkal. Világítótorony. Ez a torony. Középen egy vastag vasoszlop volt, azt pedig egy vas csigalépcső ölelte körül. Ablaka nem volt, a félhomályba csak felülről jutott némi fény.”

@Pandalin
„Az Oki-szigeti világítótorony régi, de masszív falú épület volt. Északra nézett, a tornya tizenhét méter magas volt, és ezt délről ölelte körbe a téglából készült földszintes lakórész. Közvetlenül a torony déli oldalán volt a konyha, egyben nappali, attól délre pedig egy kamra és a fürdőszoba vécével. Még délebbre, a bejárat felé egy kisebb és egy nagyobb hálószoba, illetve még egy kamra sorakozott, amelyeket az épület nyugati oldalán futó folyosó kötött össze.”

@SteelCurtain
"Odament a világítótorony bejáratához. A nyitott ajtón túl asztalok és székek voltak összevissza halomba rakva.
Mintha valaki épített volna egy barikádot, de valamilyen okból lebontotta."

!
>!
csillagka P

Jukie bólintott, aztán felnézett az ablakra.
– Ez a világítótorony.
– Világítótorony?
– Igen. A sziget északkeleti végében. Ott a jele a térképen. At-
tól fogva, hogy elkezdődött, mi végig itt voltunk.
Súja megnézte újra a térképet. A világítótorony, ahogy Jukie
mondta, a sziget északkeleti kiszögellésén, a C10-es zónában
volt. Körülötte még szinte nem volt tiltott terület.
– És te meg tegnap este. A torony előtt egy szakadék van,
onnan estél le. Az őrünk talált rád… Aztán behoztunk. Sú-
lyosan megsérültél. Csupa vér voltál. Azt hittem, nem éled
túl.

!

Elizabeth Gilbert: Eat, Pray, Love – Ízek, imák, szerelmek Egy boldogságkereső fiatal nő útja Itálián, Indián és Indonézián keresztül

„Ebben a pillanatban egy bámulatosan szép nő sétált be az üzletbe, vakító mosolyát egy világítótorony is megirigyelhette volna.”

!

Jules Verne: Nemo kapitány Tenger alatt a világ körül

Felszáll-e most Nemo kapitány a felszínre, s kiköt-e vajon valahol a brit szigeteken? Nem ez történt. Nagy meglepetésemre a Nautilus ismét déli irányba tért, s az európai tengerek felé tartott. Megkerültük a Smaragd-szigetet, s ekkor egy szemvillanásra megpillantottam a Clear-fokot és Fastenet világítótornyát, amelynek fénykévéje a Glasgowból és Liverpoolból kifutó hajók ezreinek mutatja az irányt.

!

„Michaelt elbűvölte Jane izgatott lelkesedése, amikor egy púpos hátú bálna szinte súrolta a hajójukat. Ebéd után megnézték a Brant Point világítótornyot.”

!

„Emmával átmásztunk a hajóajtón, amely meggörbülten hevert a lépcsőn, ahová zuhant, és beléptünk a világítótoronyba. Az építmény lényegében egyetlen keskeny, rendkívül függőleges helységből – alapjában véve egy óriási orsótérből – állt, amelyet csontvázszerű lépcső uralt, és ez a padlótól egyetlen, kőből készült, a földtől jó harmincöt méternyire elhelyezett pihenőig tekeredett.”

@mazsof
„Apám kinézett a tengerre, ahol nagy, rozsdás világítótorony állt a kőrakáson.”

@kivimango
„A roncs végéig kapaszkodtunk, onnan már csak úgy ötvenméternyit kellett megtenni a világítótorony szigetéig.” (311. old.)

@AnneDurko
„… a te csónakod volt Emma. Amelyikről azt hiszed, senki sem tud róla, amelyiket azon a kis homokpadon tartod. Evezni kezdett a kalitkával, és csak körbe-körbe, de amikor a dagály felerősödött, kievezett a világítótorony szirtjéhez, most is ott van.”

@Lelovics
„A város felé indultunk, de elkanyarodtunk a világítótoronyra néző, sziklás part irányába, óvatosan ereszkedtünk le a meredek ösvényen a homokra.”

@Ibanez
„És mielőtt érvelni kezdhettünk volna, Bronwyn megiramodott a világítótorony felé.” 316. oldal

@Niitaa
„A vízhez érve, kért, hogy várjak, és elszaladt valamiért. Álldogáltam, és néztem, ahogyan a világítótorony fénysugara végigpásztáz mindent – milliónyi tengeri madár aludt a sziklák üregeiben; az apály óriás köveket csupaszított le; egy korhadt csónak fuldoklott a homokban.”

@Aylos
“Egy perccel később a világítótorony fénypászmája éppen ránk hullt, és láttam, hogy alattunk minden irányban egy hajóroncs hever."

„Szélsebesen rohantunk a világítótorony felé. Amikor a fölötte lévő sziklára értünk, a többi gyereket ott találtuk a sűrű nádasban, a perem közelében.”

!

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

A vízhez érve, kért, hogy várjak, és elszaladt valamiért. Álldogáltam, és néztem, ahogyan a világítótorony fénysugara végigpásztáz mindent – milliónyi tengeri madár aludt a sziklák üregeiben; az apály óriás köveket csupaszított le; egy korhadt csónak fuldoklott a homokban

!

„A díszvacsora egy toronymagas, lángoló, hatemeletes tortával fejeződött be, amely a Zizibai Világítótornyot formázta, mi mást.”
http://moly.hu/idezetek/294186

!

„Hannah tudta, hogy jól áll rajta a valóban gyönyörű ruha. A sötétzöld kiemelte a szeme színét, a haja pedig inkább aranybarnának látszott, mintsem vörösnek. Mivel mindig is abban a hiszemben élt, hogy a haja elkelne világítótoronynak, amely a veszélyes sziklákra figyelmezteti a tengerészeket, ez most egy kisebb csodának számított.”

!

„A világítótorony mindig jó menedékhely volt, és az öregkor felé közeledve, amikorra már minden gondja megoldódott, sóvárogva gondolt vissza rá, mert ott még boldog is tudott lenni, különösen naplemente után, és arra gondolt, hogy a fényszóró körbejáró csóvája a hajósoknak is szétsugárzott valamennyit az ő hajdani éjszakai szerelmeiből.”

@Éva71
“Nem sokkal később beborult a délutáni ég, a levegő hűvös lett és párás, és olyan gyorsan besötétedett, hogy csak a világítótorony fénye után igazodva tudták kifürkészni a kikötőt.”

“Valami azonban mégis megmaradt Florentino Ariza számára a szerencsétlen vállalkozásból: a világítótorony meghitt oltalma. Euclides csónakjával vetődtek oda egy este, amikor a nyílt tengeren meglepte őket a vihar, és azóta gyakran előfordult, hogy egy-egy délután fogta magát, és odasétált, hogy a toronyőrrel elbeszélgessen a föld és a víz számtalan csodájáról.”

“A gályahistória, majd a világítótorony felfedezése megkönnyítette Fermina Daza távollétének elviselését, aztán pedig, amikor a legkevésbé sem számított rá, Florentino Ariza megtudta, hogy a lány hazaérkezett. Lorenzo Daza egy hosszúra nyúlt riohachai tartózkodás után csakugyan elhatározta, hogy hazatér.“

“Úgyhogy még mielőtt lohadni kezdett volna a hangulat, amire a jelmezverseny díjkiosztása után számítani lehetett, azt ajánlotta a lánynak, hogy menjenek ki a világítótoronyhoz, és onnan nézzék meg a napfelkeltét.”

“ De szerencsére épp akkoriban jött divatba a délutáni sétakocsikázás az egyfogatúvá alakított régi fiákereken, és a végső úticél rendszerint a dombtető volt, ahonnét a szívfacsaró októberi naplementék szebbek voltak, mint a világítótoronyból, és látszottak a csöndben lapuló cápák is, amint a szeminaristák strandját lesik, meg a csütörtöki óceánjáró, amint hatalmas fehér testével végigsiklik a kikötő csatornáján, úgy, hogy szinte ott volt karnyújtásnyira az ember előtt.”

!

„Lucy egy idő után felvidult, amit, gondolom, azoknak a kedves teheneknek köszönhettünk, akik érdeklődve indultak felénk a világítótoronyhoz közeli legelőn, és roppant módon ránk ijesztettek.” (102. oldal)

@aani
„Rémlik, hogy a magasból láttam a nyugati világítótornyot, aztán olyan gyötrelmesen éreztem magamat, mintha rengene a föld alattam, és arra jöttem vissza, hogy a testemet rázod.” (111. o.)

@Andrée
„Óriási hullámok keltek s buktak egymás hátára, a tenger sima arca egyszerre fuldokló szörnyeteg ábrázatává lett. A csapkodó hab permete felhatolt a hegyoldalba, elborította a kőgátakat meg a távoli világítótornyokat.”

@Niko7
„A görbület közepén világítótorony áll a vaskos védőgáton.”

!

„Sam itt megállt, és figyelte, ahogyan fehér fénycsóva söpör át a vízen. Mia világítótornya, Mia szirtjein.”

@Paulina_Sándorné
„Sam itt megállt, és figyelte, ahogyan fehér fénycsóva söpör át a vízen. Mia világítótornya.”
„A világítótorony fehér bástyája ősrégi őrszemként felügyelte a szigetet és a házat.”
„És ahogy a szürkület lassan éjszakába váltott, felvillant az első fehér kardél a világítótoronyból.”

!

"Hová? Messze ki a nyílt tenger felé! Scrooge borzadva látta, mint tűnik el a sziklás part
csipkés vonala mögöttük; dermedten hallgatta a vadul hömpölygő víz robaját, amint örvényeket váj a tengerfenékbe s sziklaüregek között hófehér tajtékot verve hullámzik ide-oda. Egy magános sziklán, egy jó órányira a vad partvidéktől egy világítótornyot pillantottak meg.
Hínár és tengeri fű fonódott a sziklák lába köré, sirályok repdestek a torony körül, olyan valószínűtlen környezetben, mintha a tenger és a vihar szülte volna őket."

@Timesz
„Egy kopár zátonyon, mintegy három mérföldnyire a parttól, amelyet egész évebn ostromolt a víz, magányos világítótorony állt.” 74. oldal

!

„Vacsora után Sallie és én segítettünk a lányoknak, hogy elkészüljenek a lefekvéshez. Aztán sétálni mentünk a tengerpartra. A világítótorony felé indultunk, mezítláb a parton megtörő hullámok tajtékában.” 29.o.

!

"- A világítótoronynál kezdődött, ahol tudtam, hogyan idézzem meg az Izabellát. Nem állítom, hogy nem tudtam, merthogy tényleg tudtam. De nem tudom, hogy honnan tudtam.
Számít ez?"

!

"A Világítótoronyban Michael Fishernek bőven kijutott a problémákból. De a legrosszabb a szag volt."484.o.

!

„A másik könyvnek A világítótorony volt a címe, ezt meg egy Ingrid Rippinstein nevű nő írta. Kicsit hosszabb volt, úgyhogy Liesel csak kilencszer tudta elolvasni, és a rengeteg olvasás hatására valamennyit gyorsult a ritmusa.”

!

„Elértem a strand selymes, fehér fövenyét, ami megnyikordult a lépésem nyomán. A máglya odakint, a sziklák közelében lesz, mert mindenki biztos volt benne, hogy az a hely elhagyatott. Végigmentem a part mentén, s közben arra gondoltam, mennyivel barátságtalanabb ilyenkor este a táj. Senki nem volt a környéken, csak egy magányos horgász, aki épp bedobta a zsinórt a partról. Figyeltem, ahogy felcsévéli, és a fogást vizsgálja, mielőtt visszadobta a vergődő testet a hullámok közé. Észrevettem, hogy az óceán változtatta a színét: a legmélyebb részeken, ahol összeér a horizonttal, tintakék; kékeszöld közeli a közepén, a partot nyaldosó hullámok pedig halványzöldek és üvegesek. A távolban egy hegyfok meredezett, a tetején pedig fehér világítótorony állt. Ahol én álltam, onnan gyűszűnyi nagyságúnak látszott.”