FAQ – Gyakori kérdések – Általános 9

!

SFF_Vektor UM

2 hozzászólás
!

Mi ez az egész?

!
>!
SFF_Vektor UM

Mi ez az egész?

Az SFF ajánlólisták egy molyok által indított kezdeményezés, aminek a célja az, hogy kiemeljen olvasásra érdemes, érdeklődésre számot tartó sci-fi és fantasy könyveket az éves megjelenések közül. Ennek érdekében minden évben összeállítunk egy-egy olyan ajánlólistát, amelyet bárkinek oda lehet nyújtani, és olyan könyveket fog találni rajta, melyek valószínűleg tetszeni fognak neki. Ehhez a két listához egy-egy zsűri tartozik, akik szavazások és megbeszélések alapján választják ki a megfelelő könyveket.

Mindkét ajánlólista egy adott naptári évben magyarul megjelent, bizonyos feltételeknek megfelelő regények közül válogat. (A jelöltlista összeállításáról itt olvashatsz: https://moly.hu/polcok/faq-gyakori-kerdesek-a-jeloltlista) Mivel karácsonykor jelentős mennyiségű könyv jelenik meg, és a zsűritagoknak legalább az éves megjelenések felét el kell olvasniuk a részvételhez, a listát csak utólag, a következő év során tudjuk összeállítani és publikálni. Minden év augusztusában hozzuk nyilvánosságra a 10 tételes ajánlólistákat, amelyek elemei az előző évben megjelent regények közül lettek kiválasztva. (Vagyis pl. a 2016-os könyveket a 2017 augusztusában megjelenő ajánlólistán találhatod meg.)

A sci-fi és a fantasy ajánló egy-egy külön rovatként jelenik meg a Moly Merítés-magazinjának augusztusi számában.

A működésünkről itt olvashattok bővebben: https://moly.hu/polcok/faq-gyakori-kerdesek-altalanos

!

Hogyan állnak össze a zsűrik?

!
>!
SFF_Vektor UM

Hogyan állnak össze a zsűrik?

Az egyes kategóriákhoz (sci-fi ill. fantasy) külön zsűri tartozik; vannak olyan molyok, akik mindkét zsűrinek tagjai, de a legtöbben (érdeklődési körüknek megfelelően) csak az egyik ajánlólista összeállításában vesznek részt.

Mindkét zsűri olyan molyokból áll, akik kellően sok sci-fit vagy fantasyt olvasnak ahhoz, hogy segítséget nyújthassanak az olvasóknak az eligazodásban. A zsűritagság feltétele, hogy az illető zsűritag az adott évben megjelent, jelöltlistán szereplő könyvek több, mint 50%-át elolvassa. Amennyiben ez nem jön össze valakinek, akkor abban az évben nem szavazhat az ajánlólista kialakításakor. (Természetesen következő évben újra próbálkozhat.)

A zsűritagokat meghívásos alapon gyűjtjük össze, a kiválasztás fő szempontja az, hogy a választott zsánerekben kellően sokat olvassanak (vagyis várhatóan teljesíteni fogják abban az évben az 50%-os kritériumot), valamint hogy úgy gondoljuk, képesek leszünk velük együtt dolgozni. Az, hogy az eddigi zsűritagok mennyire értenek egyet az illető ízlésével, nem szempont – a célunk, hogy minél sokszínűbb legyen a társaság, és semmilyen csoport véleménye ne húzza el az ajánlólistát az ő ízlésük irányába.

A zsűritagok listája itt érhető el: https://moly.hu/polcok/faq-gyakori-kerdesek-a-zsuri

!

Milyen könyvek lehetnek jelöltek?

!
>!
SFF_Vektor UM

Milyen könyvek lehetnek jelöltek?

A jelöltlista az adott évben magyarul kiadott, adott zsánerbe (sci-fi vagy fantasy) tartozó regényeket tartalmazza. Az egyszerűség kedvéért az egyszerzős, egybefüggő kisregényekből vagy novellákból álló köteteket is regényekként kezeljük. (Bővebben erről itt: https://moly.hu/karcok/975960)

A jelöltek között nem szerepelnek az alábbi kategóriába tartozó regények:
– újrakiadások
– ifjúsági és Young Adult regények
– paranormális és sci-fi románcok
– magánkiadások
– franchise, osztott világ regények

A 2017-es évtől kezdve nem csak az önálló kötetben megjelenő regényeket jelöljük, hanem a folyóiratokban folytatásokban megjelenő, kritériumoknak megfelelő regényeket is.

Félreértések elkerülése végett megemlítjük, hogy nem tekintjük regénynek az alábbi típusú köteteket:
– önmagukban álló kisregények, novellák
– többszerzős antológiák
– össze nem függő novellákból álló egyszerzős kötetek

A kizárások indokairól, ill. arról, hogy mit tekintünk a kategóriába tartozónak hamarosan külön karcokat publikálunk, amiket ezen a polcon gyűjtünk: https://moly.hu/polcok/faq-gyakori-kerdesek-a-jeloltlista

!

Hogyan áll össze a jelöltlista?

!
>!
SFF_Vektor UM

Hogyan áll össze a jelöltlista?

Az év során igyekszünk figyelni az aktuális megjelenéseket, és azokat egy listába összegyűjteni. Az aktuális jelöltlisták itt érhetőek el:
https://moly.hu/listak/2018-as-science-fiction-megjelenesek
https://moly.hu/listak/2018-as-fantasy-megjelenesek

Azok a könyvek, amikről elsőre nem tudjuk eldönteni, hogy sci-fi vagy fantasy-e (vagy egyáltalán, zsánermű-e), illetve nem tudjuk, megfelel-e a jelölés feltételeinek (https://moly.hu/karcok/970813) első körben a „Besorolásra vár” polcra kerülnek. Ezután a zsűritagok egy része elolvassa a könyveket, és az ő véleményük alapján áttesszük őket a megfelelő listákra. (Amennyiben a zsűritagok úgy ítélik, hogy az adott mű nem jelölhető, akkor azt a „Nem jelölt” polcra rakjuk fel.)

Az átláthatóság kedvéért a már bejelentett, de még nem megjelent könyveket a közös „Megjelenésre vár” polcra rakjuk fel, annak megjelölésével együtt, hogy melyik listára vagy polcra (sci-fi / fantasy / besorolásra vár) kerülnek majd megjelenés után.

Az aktuális polcok linkjei:
https://moly.hu/polcok/besorolasra-var-2018
https://moly.hu/polcok/megjelenesre-var-2018
https://moly.hu/polcok/nem-jelolt-2018

Természetesen mi sem veszünk észre mindent, így a közösség segítségét is szeretnénk kérni: ha van olyan könyv, aminek szerintetek a jelöltek listáján a helye, vagy nem megfelelő a besorolása, kérlek, jelezzétek az adott listánál kommentben, és megvizsgáljuk a kérdést.

11 hozzászólás
!

Hol érhetőek el az egyes évek ajánlólistái?

Az adott évben megjelent 10 legjobb sci-fi ill. fantasy regény listáját mindig a következő év augusztusában megjelenő Merítésben hozzuk nyilvánosságra.

Az elmúlt három év szerintünk legjobb sci-fi regényeit itt találod:
https://moly.hu/merites-rovatok/2017-es-sci-fi-ajanlo
https://moly.hu/merites-rovatok/2016-os-sci-fi-ajanlo
https://moly.hu/merites-rovatok/2015-os-sci-fi-ajanlo

Az elmúlt három év szerintünk legjobb fantasy regényeit itt találod:
https://moly.hu/merites-rovatok/2017-es-fantasy-ajanlo
https://moly.hu/merites-rovatok/2016-os-fantasy-ajanlo
https://moly.hu/merites-rovatok/2015-os-fantasy-ajanlo