Delfin könyvek – teljes sorozat (1964-1990) 167

!

pwz ISP

1964?

„… és akkor jött, a Tenkes kapitááánya,
Ő oda csap, hol sanyargatni lát!”
:D

Igen, többek között A Tenkes kapitánya is 64-ben jött – a TV-képernyőkön – és 13 részen keresztül „oda is csapott” rendesen a labancoknak, de mi most más miatt írunk 1964-ről. :)
A Móra Ferenc Könyvkiadónál ekkor alakult az a külön kis szerkesztőség, ami a 15 éven felüli ifjúságnak szánt könyveket gyűjtötte csokorba. Ezt a „csokrot” illik szó szerint érteni, mert az ennek a korosztálynak kiadott könyveket – ezentúl – egy Delfin megjelöléssel látták el, vagyis egy ifjúsági sorozatot hoztak létre. Ez sem volt minden előzmény nélkül. Az 1950-ben alapított Ifjúsági Kiadó 1957-ben vette fel Móra Ferenc nevét. ’57 előtt már volt egy kimondottan az ifjúságnak szánt könyvsorozatuk, ami az Ifjúsági kiskönyvtár sorozatcím alatt futott. Az antikváriumokban, régiségvásárokon biztos sokan látták már a 15x11 cm-es kis könyveket. Ezek egyike a régi Ifjúsági kiskönyvtár sorozat. Az első példányok még 1955-ben jelentek meg és 1963-ig, a sorozat befejezéséig 65 ilyen könyv került forgalomba.
http://moly.hu/polcok/ifjusagi-kiskonyvtar-teljes-sorozat-1955-1963
1963-ban megszűnt az Ifjúsági kiskönyvtár, helyébe lépett a Delfin könyvek sorozat! A Móra minden kis szerkesztősége élére megtalálta a megfelelő embereket, ebben – is – nagyon jók voltak. A Kozmosz Fantasztikus Könyveknél Kuczka Péter, míg a Delfin könyveknél Rónaszegi Miklós lett a sorozatszerkesztő.
Mire kellett odafigyelni a kiadott könyveknél? Magyar történelem, európai történelem, ifjúsági kalandregények, sci-fi és lehetőleg az akkori szocialista blokk írói is képviselve legyenek, kiemelten persze a magyarokat. Az évek során nem egy „házi szerzője” (Tőke Péter, Teknős Péter, Csukás István, Fehér Tibor, Kende Sándor, Szentiványi Jenő, Szombathy Viktor) volt a sorozatnak.

Első évben öt, a következőben nyolc, majd ismét nyolc könyvet adtak ki. Az új kiadások mellett bátran merítettek a régi, Ifjúsági kiskönyvtárban korábban már megjelent (A görög gálya titka, A Pál utcai fiúk, Basa, A csodacsapat, A kőbaltás ember, A szebeni fiúk, A pergamen titka) művekből, vagy olyan szerzőktől jelentettek meg újabb könyveket (pl. Friedrich Gerstäcker: Az indián bosszúja), akik akkor – igaz, más könyvvel, de – egyszer már beváltak. Idővel olyan klasszikusnak számító írók is felkerültek a palettára, mint például Molnár Ferenc (A Pál utcai fiúk), Robert Louis Stevenson (A kincses sziget, A fekete nyíl), Sir Arthur Conan Doyle (A sátán kutyája), Jules Verne (Doktor Ox teóriája, A dunai hajós), Daniel Defoe (Bob kapitány), Jókai Mór (A nagyenyedi két fűzfa), Jack London (A kalózhajó), stb.
Erős sci-fi vonal is érződik a Delfin könyvek sorozatban, ami nem csoda, hiszen ha valaki 10-16 évesen itt rákapott a tudományos-fantasztikus művekre, a következő „állomás” – szintén a Móra berkein belül – a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozat lehetett… A sorozatszerkesztő, Rónaszegi Miklós – amellett, hogy remek történelmi és kalandregényeket írt – több sci-fi válogatást is közölt a sorozatban sőt, Beljajev és A. C. Clarke sem maradt ki a sorból.

Még néhány szó az első könyvről, vagyis az Országúton, Indiában-ról. A Móra kezdésnek valami különlegeset akart megjelentetni. A választás Aimée Sommerfelt norvég írónő 1959-ben kiadott, majd 61-ben angolra is lefordított és az Egyesült Államokban is megjelent könyvére esett. (Eredeti cím norvég és angol nyelven: Veien til Agra és The Road to Agra). Miért? Nagy sikere volt ennek a műnek az angolszász országokban. 1962-ben ez a könyv nyerte a Jane Addams Children's Book Award-ot, ami már önmagában is emelheti egy könyv értékét – emellett tényleg jó könyv! :) Később, 1962-ben elkészült a folytatás is The White Bungalow címmel. Ezzel viszont már nem találkoztam magyar nyelven…

26 év alatt három komolyabb arculati változáson/ráncfelvarráson esett át a sorozat. Az első 30 könyv, 1964-67 között, az általunk „kétrészes delfin”-nek nevezett emblémával jelent meg. 1968-ban, A Hudson vándora-val jött a „normál egybedelfin”, majd 1985-től, Aleksander Minkowski: Dagi c. könyvétől ennek az „egybedelfinnek” a kisebb változata. 1990-ben, a Móra Ferenc Könyvkiadó részvénytársasággá alakulása egyben a klasszikus Delfin sorozat „halálát” is jelentette: utolsó évben már csak négy könyv jelent meg.

A teljes lista 167 Delfin könyvet tartalmaz. Itt az első megjelenések időrendjében és borítóival láthatók az egyes művek. Mindig vannak népszerű és még népszerűbb könyvek, így például Az indián bosszúja, A fehér törzsfőnök, A földrengések szigete, Az erdőntúli veszedelem, vagy A kőbaltás ember nagyon sok kiadást élt meg. Ez látszik a különböző borítókon is, bár az egyszer már kitalált alapkoncepción ritkán változtattak.

Itt találod listázva is a 167 könyvet, így le tudod ellenőrizni, hogy eddig hányat olvastál ezek közül:
http://moly.hu/listak/delfin-konyvek-sorozat-1964-1990-teljes-lista

2000-ben volt egy halovány kísérlet a sorozat újraélesztésére. Tíz könyv után annak is vége lett:
http://moly.hu/polcok/delfin-2000-teljes-sorozat-2000-2003

Aimée Sommerfelt: Országúton, Indiában
Friedrich Gerstäcker: Az indián bosszúja
Kornyej Csukovszkij: Az ezüstcímer
Clark Darlton: A titokzatos bolygó
Thomas Mayne Reid: A fehér törzsfőnök
Erich Kästner: A repülő osztály
Szentiványi Jenő: A görög gálya titka
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Hosszú Toll: A Sós Sziklák Völgye
Szász Imre: Basa
Francisco Marins: Az aranybányák titka
Mándy Iván: Robin Hood
Eduard Báz: A csodacsapat
Hegedüs Géza: Az erdőntúli veszedelem
Tatay Sándor: Kinizsi Pál
Robert Louis Stevenson: A kincses sziget
Véber Károly (szerk.): A néma völgyben
Olesz Berdnik – Vojszkunszkij – Lukogyjanov: Titánok útja / A fekete oszlop
Simone Martin-Chauffier: Kalandok a kalózhajón
Arthur Conan Doyle: A sátán kutyája
!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1964

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1964

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1964

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1964

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1964

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Hosszú Toll: A Sós Sziklák Völgye Egy indián törzs viszontagságai

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Szász Imre: Basa Egy kutyacsalád története

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Eduard Báz: A csodacsapat Csupaláb Csaba csodatizenegye

Első Delfin-könyves megjelenés: 1965

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1966

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1966

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1966

!

Véber Károly (szerk.): A néma völgyben Vadászírók elbeszélései

Első Delfin-könyves megjelenés: 1966

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1966

!

Első Delfin-könyves megjelenés: 1966