Csökkentsd a várólistádat 2017 listám (12+12) 37

!

danlin

Szun-ce: A háború művészete
Tan Twan Eng: Esőcsináló
Fekete Gyula: Az orvos halála
Charlotte Brontë: Villette
J. R. Ward: Kapzsiság
Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár
Jo Nesbø: Csótányok
Joss Stirling: Misty
Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze
Nora Roberts: Vértestvérek
Anne Rice: Vittorio the Vampire
Jonathan Stroud: The Last Siege
Karl May: Winnetou
Robert Merle: Madrapur
!
>!
danlin
Szun-ce: A háború művészete

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Bevallom meglepett ez a kis könyv, mert nem egy, hanem három rövid művet tartalmaz. Mindegyik a hadtudomány témaköréből való, és bizonyos értelemben összetartoznak, hisz a sikeres hadviselés tanítása mindegyik célja. Korábban ezeket nemcsak minden tisztnek alaposan kellett ismerni, hanem az alapműveltség részei is volt. Ez a mű azonban nem ragadt a múltba, mert ma is ad hasznos tanácsokat, és nemcsak a háborúról, hanem akár versenyhelyzetről vagy tömegek gondolkodásáról.
Az olvasással lassan haladtam, de a gondolatokba nem tudnék belekötni, és olvasmányosnak is szinte nevezhető. Talán több anekdotázást, valós példát vártam.

!
>!
danlin
Fekete Gyula: Az orvos halála

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Egyszerű, hétköznapi történet: egy orvos hete, igaz az utolsó. A doktor betegeket látogat, megismeri gondjaikat, harcol a hivatallal és feleségével, és közben lassan készül fel a halálra. Nyugdíjba szeretett volna menni, mert már egy ideje érezte, nem bírja a munkát. Azonban egy váratlan helyzet miatt újra munkába kell állni, az egészsége romlik, és ő az utolsó héten végig gondolja életét, elrendezi evilági dolgait, hisz tisztában vele, hogy hamarosan meg fog halni. A szöveg egyszerű, a gondok és gondolatok is hétköznapiak, és mégis valahogy a sorok mögött, egy-egy megjegyzésben az egész társadalom bemutatkozik.

!

Joss Stirling: Misty A kendőzetlen igazság

Hirdetés
!
>!
danlin
Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

A regény egy része nagyon tetszett, ahogy leír egy másik társadalmat, a mítoszai és az egyének különösen Estraven története. Más részeket viszont kicsit untam: sok volt az utazás, amikor nem történt semmi, valamint Ait sem kedveltem annyira. Követ létére főhősünk néha meglehetősen értetlen volt, nem érezte a veszélyt, köztük élt, de nem ismerte meg őket annak ellenére, hogy nyelvüket elsajátította. Estraven okos volt, és tudta, mit kockáztat, de a bolygóján élő emberek érdekeit nézte. Ai mindenkibe megbízott, akibe nem kellett volna, de Estravenbe csak akkor kezdett bízni, amikor a halálból szöktette. Ezért is vagyok kicsit mérges az írónőre, mert megérdemelte volna Estraven, hogy megélje a szövetséget, amely nélküle nem jöhetett volna létre.

!
>!
danlin
Anne Rice: Vittorio the Vampire

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Nem volt rossz regény, de mégis hiányérzetem van, kicsit többet vártam tőle. Vittorio vérbeli olasz, a szenvedélye hajtja, megfontolatlanul beszél és cselekszik, és hagyja magát átverni többször. Vannak jó tulajdonságai is, de a végletek embere. Gyűlöli a vámpírokat, akik megölték a családját, így kezdetben Ursulát is, aztán pálfordulásként szerelmes lesz a lányba. Mindent megtesz, hogy elpusztítsa a kolóniát, és miután sikerül, Ursula édes beszédével vámpírrá változtatja, és ő maga is hasonlítani kezd egykori ellenségeire. Jobban tetszett volna, ha nagyobb az átmenet az érzelmek között, és kevésbé lett volna idegesítő a két főszereplő személyisége.

!

Alternatív lista

!
>!
danlin
Jonathan Stroud: The Last Siege

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Be kell vallanom, kicsit csalódtam ebben a regényben. Valószínű azért, mert régóta szeretném a sorozatát olvasni, és abban nem kevés kreatív fantázia van. Amikor hallottam, hogy elhagyatott kastélyban játszódik, azonnal szellemekre gondoltam. Elismerem az én hibám, hogy fejben előre megírtam a regényt, és utána panasszal élek, hogy nem azt kaptam.
A történet röviden arról szól, hogy három fiatal (13-14 évesnek saccolom őket) összebarátkozik, és együtt eltöltenek egy éjszakát egy kastélyban. Egyikük elkésik otthonról, és legközelebb kéken-zölden jelenik meg azzal az elhatározással, hogy megszökik otthonról és a kastélyba bújik el. A másik kettő pedig mellé áll, hogy ne kerüljön vissza erőszakos családjához. Nem hangzik rosszul azt leszámítva, hogy a fülszöveg le is írja az éjszakáig, ami vagy 200 oldal, és gyakorlatilag nem történik semmi.
A szereplőket nem igazán kedveltem meg, mivel nem lehetett igazán megismerni őket. Emily egyke, nincsenek barátai és unatkozik. Simon nem szeret otthon lenni, mivel erőszakos, munkakerülő bátyjai rendszeresen verik és piszkálják. A családja „jó híre” miatt pedig minden normális gyerek messziről elkerüli, még a felnőttek is megjegyzéseket tesznek rá. Marcus különc és nem rég költözött a környékre. Anyja meghalt, apjával nem találja a közös hangot. A végén nagyjából öt oldalba aztán kiderül, hogy hazudott jó pár dologban.
A végével csak a bajom van. Amikor végre valami értelmes gondolat kezdene kirajzolódni, elvágja a történetet. Jó lett volna legalább egy epilógus, amiben megtudjuk a szülők reakcióját, a szereplők későbbi sorsát.