Csökkentsd a várólistádat 2017 listám (12+12) 29

!

danlin

Szun-ce: A háború művészete
Tan Twan Eng: Esőcsináló
Fekete Gyula: Az orvos halála
Charlotte Brontë: Villette
J. R. Ward: Kapzsiság
Carina Bartsch: Cseresznyepiros nyár
Jo Nesbø: Csótányok
Joss Stirling: Misty
Ursula K. Le Guin: A sötétség balkeze
Nora Roberts: Vértestvérek
Anne Rice: Vittorio the Vampire
Jonathan Stroud: The Last Siege
Karl May: Winnetou
Robert Merle: Madrapur
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia
Andrea Levy: Parányi sziget
!
>!
danlin
Szun-ce: A háború művészete

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Bevallom meglepett ez a kis könyv, mert nem egy, hanem három rövid művet tartalmaz. Mindegyik a hadtudomány témaköréből való, és bizonyos értelemben összetartoznak, hisz a sikeres hadviselés tanítása mindegyik célja. Korábban ezeket nemcsak minden tisztnek alaposan kellett ismerni, hanem az alapműveltség részei is volt. Ez a mű azonban nem ragadt a múltba, mert ma is ad hasznos tanácsokat, és nemcsak a háborúról, hanem akár versenyhelyzetről vagy tömegek gondolkodásáról.
Az olvasással lassan haladtam, de a gondolatokba nem tudnék belekötni, és olvasmányosnak is szinte nevezhető. Talán több anekdotázást, valós példát vártam.

!
>!
danlin
Fekete Gyula: Az orvos halála

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Egyszerű, hétköznapi történet: egy orvos hete, igaz az utolsó. A doktor betegeket látogat, megismeri gondjaikat, harcol a hivatallal és feleségével, és közben lassan készül fel a halálra. Nyugdíjba szeretett volna menni, mert már egy ideje érezte, nem bírja a munkát. Azonban egy váratlan helyzet miatt újra munkába kell állni, az egészsége romlik, és ő az utolsó héten végig gondolja életét, elrendezi evilági dolgait, hisz tisztában vele, hogy hamarosan meg fog halni. A szöveg egyszerű, a gondok és gondolatok is hétköznapiak, és mégis valahogy a sorok mögött, egy-egy megjegyzésben az egész társadalom bemutatkozik.

!

Joss Stirling: Misty A kendőzetlen igazság

Hirdetés
!

Alternatív lista

!
>!
danlin
Arthur C. Clarke: 2001 – Űrodisszeia

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Még évekkel korábban terveztem, hogy elolvasom, de eddig nem került rá sor. Az eleje kicsit meglepett, ugyanis annyit azért tudtam, hogy lesz benne űrutazás, így megdöbbentett, hogy a múltba találom magam. Három egységre osztanám a regényt: az első rész az őskorban játszódik, ahol megtudjuk, hogy lesz ember a majomemberből. A második részben Heywood Floydot követjük, akit a Holdra hívnak egy megmagyarázhatatlan helyzet miatt. A harmadik rész, egyben a legizgalmasabb, David Bowman kalandjai, aki egy titkos küldetés keretében utazik a Szaturnusz felé. Ez az út meglehetősen rögös, kezdve technikai problémákkal, egy barát elvesztésével, sőt a gép lázadását is megtapasztalja. Végül eljut a célhoz, de a vége kicsit homályos, nem tudjuk, mi lesz sem az sorsa, sem az emberiségé.