Buddhizmus 32

!

lilaköd P

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

A legtöbb, amit ebben az érthetetlen és veszélyekkel teli világban tehetünk, hogy megpróbáljuk megteremteni a benső egyensúlyunkat – függetlenül attól, miféle őrültekháza zajlik odakinn.
~ Elisabeth Gilbert

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

„A legrosszabb ellenségeid sem tudnak annyi kárt okozni neked, mint a saját gondolataid.” (Buddha)

1 hozzászólás
!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

A TUDAT KÉPZÉSÉNEK KILENC SZINTJE
a meditációs folyamat térképe

1. Rögzítés: rögzítjük a figyelmünket a légzésre.
2. Folyamatos rögzítés: érzékeljük milyen a légzésen lenni
folyamatos koncentrációban.
3. Ismételt rögzítés: helyrehozás, összeszedés, visszahozás
Megvalósítjuk a stabilitást.
4. Szoros rögzítés: kimozdíthatatlanság, szilárdság.
5. Megszelídítés: képesek vagyunk tudatunkat munkaképessé tenni.
A szilárd és világos tudatot természetesnek érezzük.
6. Lecsendesedés: nem csak tudatunk természetes harmóniáját
kezdjük tapasztalni, hanem lényegi, belső erejét is.
7. Teljes lecsendesedés: a meditációnk olyan erőssé vált, hogy
mikor hőjével a gondolatok és érzelmek találkoznak, felolvadnak.
8. Egyhegyűség: az elkalandozás maradványa is elpárolog. Teljesen
éberek, tiszták és tapasztaltak vagyunk. Többé nem vagyunk
szétszórtak.
9. Egykedvűség: meditációnk megérkezett a tökéletességhez.
Tudatunk erős, szilárd, világos és örömteli. A tudatunk mélyén
sincsen nyoma a gondolatoknak. Egyesültünk a jelen pillanattal.
Ez a tökéletesség.

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

„A szenvedés abból fakad, hogy elvárjuk, hogy úgy szeressenek minket, ahogy elképzeltük ,ahelyett, hogy hagynánk, hogy a szeretet úgy nyilvánuljon meg, ahogy akar: Szabadon, zabolátlanul, ereje teljében, vezetve minket, megakadályozva, hogy megálljunk.” Coelho

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

„A tested drága kincs. Ez a járműved a felébredéshez. Bánj vele gondosan.”
Buddha

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Néha kialszik bennünk a fény, de aztán ismét felgyúl, ha találkozunk egy másik emberi lénnyel. Mindannyian óriási hálával tartozunk azoknak, akik képesek újból felgyújtani ezt a belső fényt. Zen.

!
>!
Zsófia_D
Buddhizmus

Ne kövess vakon semmilyen tant, elméletet vagy ideológiát, még buddhistákat sem! Minden gondolatrendszer csupán segédeszköz, és nem abszolút igazság.

Ez a szellemiség jellemző a buddhizmusra. Gyakran fogalmaznak úgy, hogy a Buddha tanítása csak egy tutaj, mely segít átkelni a folyón, egy ujj, mely a holdra mutat. Ne téveszd össze az ujjat a holddal! A tutaj még nem a túlsó part. Ha a tutajhoz vagy az ujjhoz ragaszkodunk, mindent elszalasztunk. Az ujj vagy a tutaj nevében nem ölhetjük meg egymást. Az emberi élet értékesebb bármilyen ideológiánál vagy dogmánál.

Thich Nhat Hanh: A béke légy te magad

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Az élet szép. Higgy nekem. Megéri, hogy megszüless, még ha fájdalmas is olykor. (…) De mindig tartsd eszedben, kis barátom, hogy holnap megvirrad, és új nap kezdődik. Az élet sehol nem áll meg. Ne zavarjanak meg azok a nyomorultak, akik úgy meghúzzák a lelküket, mint a hátizsák száját. Az ember olyan, mint a fa. Virágzik, gyümölcsöt hoz, lehullatja a levelét, aztán kezdi elölről.
Alkyoni Papadaki

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Ne bosszankodj! Ne keseregj! Ne idegeskedj! Az idegesség a lélek elégedetlensége. S a lélek elégedetlensége az isteni teremtőerő elfecsérlésének névtelen bűntudatából fakad. Abból, hogy tudattalanul úgy érzed, hiába élsz. Nem töltöd be a feladatot, amelyért születtél. Tudatosítsd minden elégedetlenséged valódi lényegét, és szüntesd meg a diszharmóniát kiváltó okot!
Szepes Mária

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Egyetlen útja annak, hogy tudd, merre tartasz, és mit akarsz elérni az életben: le kell csendesítened az elmédet. Utána kérdezd meg magadtól: Mit akarok? Hogyan érzem magamat? Merre akarok menni? – The Opus

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Amikor elfogadod azt, ami van, minden pillanat a legjobb. Ez a megvilágosodás.
Eckhart Tolle

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

A zen életmód egyszerű szabályai:

Az első szabály: Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz. Ha eszel, egyél. Ha fürdesz, csak fürödj. Ne akarj evés vagy fürdés alatt más dolgokat is ellátni.

A második nagyon egyszerű szabálya: Lassan és tudatosan tégy mindent! Egyszerre csak egy dologgal foglalkozz, ne siess vele, csináld lassan. Cselekedeteid ne véletlenszerűek legyenek, hanem tudatosak. Ehhez gyakorlás szükséges, de segít egy dologra fókuszálni.

A zen életmód harmadik egyszerű szabálya: Mindent amit teszel, fejezz be. Légy ott teljes elméddel, és amíg nem végeztél, ne kezdj bele másba. Ha mindenképp muszáj új tevékenységbe fognod, legalább pakold el a félbehagyott dolgot az útból, tisztítsd meg a terepet.

Ha szendvicset készítesz, ne kezdd el enni addig, míg el nem takarítottad az előkészületek maradványait, el nem mostad az edényt és le nem törölted az asztalt. Csak miután elvégeztél egy műveletet, tudsz igazán az új dologra koncentrálni.

A zen életmód negyedik egyszerű szabálya: Tégy kevesebbet! Egy zen szerzetes napja sosem léha. Korán kel, és az egész nap munkával telik. Azonban nincs hosszú listája az elvégzendőkről, csupán néhány dolgot tűz ki egy napra, és nem többet. Így oda tud figyelni mindenre, amit tesz, jobban koncentrál rájuk, lassabban és teljesebben végzi el a feladatokat. Nem rohan, nem stresszel, ott van gondolatban is!

A zen életmód ötödik egyszerű szabálya: tégy üresjáratokat a dolgok közé. Mindig hagyj elég időt befejezni egy tevékenységet. Ne ütemezz két tevékenységet időben túl közel egymáshoz. Ezáltal nyugodtabb lehetsz akkor is, ha valami tovább tartana, mint tervezted.

A mosoly olyan, mint egy ablakban felgyúló fény, amellyel a lélek jelzi, hogy a szív otthon van.

„Teremts meg minden boldogságot,

amit megteremthetsz;

szüntess meg minden gyötrelmet,

amit megszüntethetsz.

Minden nap hozzájárulhatsz mások öröméhez,

vagy enyhítheted kínjaikat.

És az öröm minden egyes magja,

amit mások szívében elvetsz,

saját szívedben hoz gyümölcsöt…" (Jeremy Bentham)

1 hozzászólás
!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Charlie Chaplin: Amikor szeretni kezdtem magam

Amikor szeretni kezdtem magam, rájöttem, hogy a kín és az érzelmi szenvedés csak arra figyelmeztetnek, hogy saját igazam ellenére élek.
Ma már ezt úgy ismerem: HITELESSÉG.
Amikor szeretni kezdtem magam, rájöttem mennyire meg tud bántani valakit, ha a saját vágyaimat próbálom ráerőltetem erre a személyre, noha tudom, hogy sem az idő nem alkalmas erre, sem a személy nem áll készen rá, még akkor sem, ha ez a személy én magam vagyok.
Ma ezt úgy hívom: TISZTELET.
Amikor szeretni kezdtem magam, abbahagytam egy másfajta élet után sóvárogni és végre megláttam, hogy minden, ami körülvesz, arra hív engem, hogy növekedjek.
Ma ezt úgy hívom: ÉRETTSÉG.
Amikor szeretni kezdtem magam, megértettem, hogy minden körülmények között jó helyen- és időben vagyok, és minden épp a megfelelő pillanatban történik. Hogy nyugodt lehessek.
Ma ezt úgy hívom MAGABIZTOSSÁG.
Amikor szeretni kezdtem magam, már nem raboltam a saját időmet és nem tervezgettem hatalmas feladatokat a jövőben. Ma, amit teszek, az örömet és boldogságot okoz; olyan dolgok ezek, amiket szeretek és amik felvillanyozzák a szívemet. Ezt a magam módján és a saját ritmusomban teszem.
Ma ezt úgy hívom: EGYSZERŰSÉG.
Amikor szeretni kezdtem magam, megszabadítottam magam mindentől, ami nem jó az egészségemnek – étel, ember, dolog, helyzet, vagy bármi, ami lehúzott és magamtól eltávolított.
Először ezt a hozzáállásomat egészséges egoizmusnak hívtam.
Ma már tudom, hogy ez: ÉNSZERETET.
Amikor szeretni kezdtem magam, már nem akartam, hogy mindig nekem legyen igazam és innen kezdve egyre kevesebbszer tévedtem.
Mára felfedeztem, ez a: SZERÉNYSÉG.
Amikor szeretni kezdtem magam, abbahagytam a múltban élni és a jövőért aggódni. Most már csak a pillanatnak élek, ahol minden történik. Ma minden nap élek, napról napra,
és úgy hívom: BETELJESÜLÉS.
Amikor szeretni kezdtem magam, észrevettem, hogy az elmém meg tud zavarni és beteggé is tehet. De amint összekötöttem a szívemmel, az elmém értékes szövetségessé vált.
Ma ezt a kapcsolódást úgy nevezem: A SZÍV BÖLCSESSÉGE.
Nem kell többé félnünk az érvektől, a szembesítésektől, vagy más problémáktól önmagunkkal, vagy másokkal kapcsolatban. Hisz még a csillagok is összeütköznek és az ütközéseikből új világok születnek.
Ma már tudom: EZ AZ ÉLET!

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Ha úgy döntesz,hogy abban hiszel: az élet örökösen változó , folyton megújuló folyamat,tökéletes és hibátlan, az életed rendkívül békés lesz,mivel így nem hagyod,hogy pillanatnyi események irányítsanak, és dühössé vagy boldogtalanná tegyenek téged.

Ha megérted az élet tökéletességét, a véletlenszerű események és átmeneti találkozások egy Magasabb Teljességhez és a a Megvalósult Békéhez vezető ösvénnyé válnak.

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

– Mester! Mi az „ÚT"? – kérdezte egyszer az egyik tanítvány.
– Menj! – hangzott a válasz.

Ha azon gondolkodsz, merre kellene menned, soha nem jutsz sehová. Csak az út hoz tapasztalást, legyen az bármilyen is. Ez az, ami tanít, ami csiszol. Csak a saját tapasztalásod az, ami előre visz. Ezer útikönyv nem ér fel egyetlen lépéssel. Menj! Még, ha félsz is…„el fog múlni…"

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

„Amit Útnak hívunk, az a múltbéli bölcsek lépteinek nyoma. Ez azt jelenti, hogy azok a nyomok, amelyeket a bölcsek hagytak azon az úton, amelyen a bölcsek jártak. Erre az Útra rátérni azt jelenti, hogy a magadévá teszed, és a saját életed irányává teszed. Másképp mondva, mi magunk válunk az Úttá, megvalósítva saját valódi természetünket, miközben mindegyikünk a maga módján halad.” (Kódó Szavaki, zen mester)

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

A mai nap
Nagyon figyelj erre a napra,
Mert ez a nap az élet,
Minden élet élete.
Rövid lefolyásában van
a lét minden valósága és igazsága
a növekedés gyönyöre
a tett nagysága
és az erő nagyszerűsége.
A tegnap csak egy álom,
a holnap pedig csak egy vízió.
A ma, viszont
– ha jól megéljük –
minden tegnapot boldog álommá,
és minden holnapot
reményteli vízióvá alakít.
Tehát nagyon figyelj a mai napra!

-Szanszkrit szöveg részlet-

!
>!
Lunemorte MP
Buddhizmus

Boldogság
197.
Bizony, boldogan élünk mi, gyűlölők közt nem-gyűlölők;
gyűlölködő emberek közt gyűlöletet nem ismerünk.
198.
Bizony, boldogan élünk mi, szenvedők közt nem-szenvedők;
szenvedő emberek között mi szenvedést nem ismerünk.
199.
Bizony, boldogan élünk mi, gond-űzöttek közt gondtalan;
gondűzött emberek között mi gondokat nem ismerünk.
200.
Bizony, boldogan élünk mi, kiknek nincs semmi birtokunk,
a táplálékunk az öröm, mint a Fény Isteneié.
201.
Haragot szül a győzelem; a legyőzött bánatban él.
Győzelem s vereség nélkül a békés nyugalomban él.
202.
Nincs égőbb tűz, mint szenvedély, nincs nagyobb baj, mint gyűlölet,
a létnél fájóbb szenvedés, s békénél nincs nagyobb öröm.
203.
Nincs kínzóbb kór az éhségnél, születésnél nagyobb csapás.
Aki ezt látja, tudja, hogy Nirvánánál nincs üdv nagyobb.
204.
Egészség a fő nyereség. Elégedettség fő vagyon.
Legjobb rokon, kiben bízhatsz. Nirvánánál nincs üdv nagyobb.
205.
Aki ízlelte nyugalom és magány édes italát,
az Törvény örömét issza, lehull róla bűn s félelem.
206.
A szenteket öröm látni, a jókkal együtt lenni jó.
Szerencsés ember, akinek nem kell balgákat látnia.
207.
Ki ostobákkal jár együtt, rögös út kínját szenvedi.
Mint ellenségek közt lakni, balgákkal lenni gyötrelem.
Mint rokonnal találkozni, bölcsek között élni öröm.
208.
A nagy tudású, okos és kitartó,
igavonóként türelmes, erényes,
rendíthetetlen fogadalmú szentet
kövesse, mint Hold a csillagok útját.
/Dhammapada/