ZÖLD-ség, avagy környezetvédelem moly módra

Rovatgazda
!

A képet köszönjük @Tyutyu molynak (https://moly.hu/karcok/1370138)
    
Ahogy az már a Zöld-ség-ben megszokott, a riasztó hírekkel kezdem a rovatot most is, amely remélhetőleg a rovat továbbolvasásától nem tántorít el senkit, ugyanakkor újra elgondolkodtat mindenkit és talán a környezetre pozitív változtatásra ösztönöz minél több molyt.

A híreket kétségkívül a folyamatosan tomboló ausztráliai erdőtűz foglalja el. Több ezer hektáron pusztítanak a tüzek, amelyek miatt több száz ház égett le, és áldozatokat is követelt. A tűzoltók, úgy tűnik, nemhogy oltani, de megfékezni sem tudják, hiszen újabb és újabb területekre terjed át, s már más országok tűzoltó alakulatai érkeznek segíteni. Az @elge76 által hozott cikkből az is kiderül, hogy a kialakult helyzet akár saját időjárást is generálhat, ami sajnos negatív következményekkel járhat: https://moly.hu/karcok/1378993, @Debut révén pedig egy tűztornádót nézhetünk meg a karcolt videóban (a végén látható teljesen): https://moly.hu/karcok/1380602.

Mindeközben a tengerszint hét éve folyamatosan emelkedik, már 2018-ban rekordot döntött. Az 1993-as átlaghoz képest 81 mm-t növekedett, ami a vihardagályok romboló hatását nagymértékben felerősítette. A globális tengerszint magassága évtizedenként átlag 3,1 cm-t nőtt eddig. A gyorsuló jégolvadás viszont akár 30-90 cm-rel megemelheti a globális tengerszintet a század végéig a kutatók szerint. Olvadnak a patagóniai gleccserek, @Lunemorte pedig az ázsiai hegyekben zajló olvadásról hozott hírt: https://moly.hu/karcok/1366950.

Megtudhatjuk @Bla karcából, hogy mennyire súlyos az óceánokban kialakult oxigénhiány, s milyen hatása van ezeknek a halálzónáknak az egyensúlyra: https://moly.hu/karcok/1366788.

Újra és újra hangoztatni kell, hogy a divatipar az egyik legnagyobb környezetszennyező a világon. Az ENSZ szerint önmagában ez az iparág felelős a szennyvíz 20%-áért és a hulladék 10%-áért globálisan. A ruházati termelés több mint 100 milliárd tonnát tesz ki világszerte. A textil nagy részét olyan országokban készítik, ahol nem ügyelnek az ökológiai szempontokra. A ruhaipar szén-dioxid-kibocsátása több, mint a repülésé és a hajózásé együttesen. Ráadásul rengeteg vizet használnak fel. Jó hír – már ha betartják, ugye –, hogy több nagy ruhaipari cég aláírta már az éghajlatváltozásról szóló divatipari chartát, és ígéretet tett arra, hogy 2030-ig 30%-kal csökkenti a kibocsátást. Persze ehhez az is szükséges, hogy mi is gátat szabjunk a szükségtelen vásárlásoknak!

„Egyes becslések szerint 5-10 millió faj élhet a Földön, amelyek közül csupán 2 milliót ismer a tudomány. Ehhez képest elenyészőnek tűnhet, hogy a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján csupán ezer vadon kipusztult faj szerepel, de tudósok szerint mára akár a fajok 7 százaléka is eltűnhetett” – olvashatjuk @elge76, az elmúlt tíz év kipusztult élőlényeit taglaló karcában: https://moly.hu/karcok/1371326.

Az ENSZ 2019 januárjában közzétett nemzetközi kutatása szerint négy országban – Szaúd-Arábiában, Szomáliában, Tanzániában és Magyarországon – nem működik sem környezetvédelmi minisztérium, sem pedig hatósági jogkörrel rendelkező független környezetvédelmi ügynökség, amely több helyen helyettesíti az önálló tárcát. Ráadásul egész Európában is hazánk képviseli a legalacsonyabb szintet a környezetvédelem terén.


!

Kép forrása: spoiler
    
Ismét túl vagyunk egy klímacsúcson, amely ezúttal Madridban volt. A tíznapos, 25. madridi konferencián résztvevő 196 ország képviselői végül a zárónyilatkozatban „kinyilvánították elkötelezettségüket a károsanyag-kibocsátás csökkentésére, és vállalták, hogy a következő klímacsúcs előtt bemutatják erre irányuló nemzeti programjaikat", amelyekből az ENSZ jelentést készít. Ugyanakkor a párizsi klímaegyezmény 2015-ös aláírása óta 4%-kal növekedett a globális kibocsátás, esélyes tehát, hogy ismét csak teóriákról és ígéretekről van szó, konkrét lépések nem fognak történni most sem.

Pedig 2019 a rekordok éve lett: az El Niñónak is köszönhetően rekordmeleg, rekord globális károsanyag-kibocsátás, rekordgyorsaságú jégolvadás a világon és az ezzel járó tengerszint-emelkedés – lenne bőven mit megállítani. A klímakutatók szerint 2050-re el kellene érni a karbonsemlegességet, hogy a hőmérséklet ne növekedjen 1,5-2 Celsius-fok fölé. Jelenleg 1 foknál tartunk. Az EU a klímacsúcshoz időzítve klímavészhelyzetet hirdetett és a tagországok vezetői hosszas vita után megállapodtak abban, hogy Európa váljon 2050-re karbonsemlegessé – bár Lengyelország egyedüliként nem vállalt kötelezettséget az abban foglaltak végrehajtására, és ez megkérdőjelezi a megvalósítást.

Az Európai Beruházási Bank 1 milliárd eurós beruházással támogatja majd az éghajlatváltozás elleni fellépést a 2021 és 2030 között. Az Európai Bizottság is úgy határozott, hogy kizöldül, a bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen ugyanis már beiktatása előtt bejelentette, hogy elnökségének első száz napjában előáll egy átfogó tervvel arról, hogyan lesz az EU karbonsemleges 2050-re.

Az Európai Parlament közben arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy szigorítsa a méheket és egyéb beporzó rovarokat védő új szabályozását, mert az eredeti koncepció nem orvosolja kellőképpen a beporzópopulációk csökkenésének szerteágazó okait, többek között az intenzív gazdálkodás gyakorlatát, a növényvédő szerek használatát, az éghajlatváltozást, a földhasználat változását, az élőhelyek csökkenését, és az idegenhonos inváziós fajok elterjedését.
    

A Valós Élhetőség díjával – alternatív Nobel-díjnak is nevezik – azokat a bátor embereket tüntetik ki, akik a globális gondokkal szállnak szembe. Az idei négy díjazott Greta Thunberg, a fiatal svéd klímaaktivista, Csianmei Guo, kínai emberi jogi ügyvéd, Davi Kopenawa, a brazil őslakosok egyik vezetője, aki az Amazonas biodiverzitásának és az őslakosok jogvédelmének egy élharcosa, valamint Aminatú Hajdár, emberi jogi aktivista, aki a Nyugat-Szahara marokkói megszállása elleni több évtizedes harcáért kapta a Valós Élhetőség díját.

Greta Thunbergről egy dokumentumfilm is készül, melyet Nathan Grossman rendez, a címe nemes egyszerűséggel Greta lesz. A rendező lényegében a kezdetektől követte a lány útját, vagyis a filmben nemcsak a már világhírű Gretát látjuk, hanem az első klímasztrájkokat is.


!
>!
Olympia_Chavez P
Kovács Róbert: Klímaváltozás

Kovács Róbert: Klímaváltozás Pánik és tagadás között

Nem telik el úgy nap, hogy a médiában legalább egy hírt ne kapnánk az arcunkba a klímaváltozással kapcsolatban. A világ politikusai így vagy úgy, de ugyancsak ezzel kampányolnak és ha valaki csak egy picit is megingatni szándékozik ezt a vallásos mozgalmi hitet, azonnal kiátkozással kell számolnia. Ellenvéleménynek helye nincs! És teszik ezt velünk azok a liberális zöld erők, akik közé én is boldogan sorolom magam jobb pillanataimban. Azonban ez az erőszakos mindenáron apokalipszist jósoló magatartás nem biztos, hogy célravezető. Épp ezért nyúltam én is ehhez a könyvhöz, hogy bizonyos fogalmakat, helyre rakjunk, nyugodt, hideg mértékletességgel végigvegyük a témában szerzett ismereteket. Ehhez pedig kiváló partner a szerző, aki amellett, hogy az ELTE-n szerezte diplomáját (láss csodát, épp) éghajlatkutatásból és meteorológiából, ideológia terén is közös táborba sorolható velem, ráadásul okosan, érthetően is ad elő. Szimpátiám tehát az övé volt.

Viszont szimpátia ide, vagy oda, olyan mélyen belém égtek ezek a sulykolt, lelkiismeret gyilkos dogmák és vádak, hogy magam sem akartam elhinni a szerző állításait. Kezdtem azt hinni, hogy mellé nyúltam és egy klíma szkeptikus könyvét sikerült megvennem, pedig nem. Csak kicsit nehezen ment a tévhitek, túlzások és félremagyarázások felülírása. Pedig egyes információkkal már tisztában voltam, mégis hajlottam a szélsőséges állásfoglalásra. Ettől függetlenül persze nem merem garantálni, hogy aki a későbbiekben elém áll fél informált cinizmussal, azt nem fogom kiröhögni és hülyének nézni, mert probléma igenis van, csak nem mindegy mivel és milyen mértékben. A szerző viszont jól felépítve, pontról pontra sorra veszi a legismertebb és legkézenfekvőbb kijelentéseket, akárcsak a leghangosabb tévhiteket és legerősebb vesszőparipákat. Mindent megvizsgálunk, ami okot adhat az „igen igen, de!” kezdetű akadékoskodó mondatok elhangzására, mint ahogy részletesen elmagyarázza a klímamodellek mibenlétét, a hatótényezőket és nem mellesleg képes felülemelkedni az emberi léptéken és évezredes, esetleg évmilliós távolságból tekinteni a jelenségekre.

Egyszóval szemléletformáló könyv (ami szépen fokozatosan legyűrte kezdeti szkepticizmusomat a szerző iránt), nem igyekszik túlnyugtatni a felelősen gondolkodókat, vagy tévhitükben támogatni a szkeptikusokat, csak megérteti velünk, mennyire összetett rendszer az éghajlat. Hogy nüansznyi változások befolyásolhatják ezt a rendszert, amire a kidolgozott modellek legjobb esetben is csak valószínűsíthető eredményt tudnak produkálni, azt sem hosszútávon. Hiszen fiatal még a tudományág és oly szerteágazó. Ennek lekommunikálása viszont mára minimum kétesélyes, akár fölérhet egy karrier harakirivel is, hiszen ahogy Stephen H. Schneider fogalmazott: „Ahhoz, hogy a nyilvánosság érdeklődését felkeltsük, ijesztő képeket kell festenünk, és leegyszerűsített, drámai kijelentésekkel kell támadásba lendülnünk.” Azonban mára illendő lenne elgondolkodni ezen állítás hatékonyságán és esetleg változtatni rajta, hiszen a klímaszorongás nem viszi előbbre az ügyet és nem hiányzik, hogy úgy járjunk, mint a fiú aki farkast kiáltott. Épp ezért jók és szükségesek az ilyen könyvek, publikációk, újságírói munkák, mert riogatás helyett, rámutat az okokra (természetes változékonyság, hatékonytalan kizsákmányoló mezőgazdaság és vízgazdálkodás, túlszaporodás, energiagazdálkodás kérdése, stb.) és nem kíván lehetetlent az orvoslásukhoz.

!

Kép forrása: spoiler
    
Megindult a támadás a műanyagok ellen, sok nagyvállalat lépett a konkrét műanyagmentes megvalósítás útjára. Az IKEA január elsejétől kivonja az egyszer használatos műanyag termékeket, tehát a műanyag szívószálakat, poharakat, tányérokat, evőeszközöket és fagyasztótasakokat, ezzel ösztönözve vásárlóit, hogy termékeit hosszú ideig használják és azokat részesítsék előnyben, amelyek fenntartható módon készültek, a műanyagok esetében például újrahasznosított PET palackokból. Ígéretük szerint 2030-ra csak olyan termékeket fognak gyártani, amelyek megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készültek, továbbá támogatják a használt termékek felújítását, újraeladását, illetve újrafeldolgozását.

Ugyanígy hadat üzen az egyszer használatos műanyagoknak Dubai két reptere, ahol évente eddig 5500 tonna műanyag hulladék keletkezett, azonban 2020 végéig teljesen betiltják ezeket. A Tesco már tavaly bejelentette, hogy tovább csökkenti a környezetterhelő csomagolóanyagok használatát. Az áruházlánc célja, hogy a saját márkás termékei csomagolását 2025-re teljesen újrahasznosíthatóvá tegye, és a működése során általánosságban is csökkentse a csomagolóanyag-hulladékot. A brit üzletekben már a műanyag zacskókat is kivonják és papírtasakokkal helyettesítik, így előreláthatóan 2020 végéig egymilliárd műanyag csomagolástól szabadulnak meg.

Hazánkban a Katona József Színház kezdi idén fokozatosan csökkenteni és papírtakarékossá tenni nyomtatott anyagaikat, majd középtávon ezeket korszerű, digitális megoldásokkal helyettesíti. A hulladékmennyiség csökkentése érdekében a társulati büfékben és a K:antinban minimalizálják az egyszer használatos műanyagokat, ezeket biológiailag lebomló vagy többször is használható anyagokkal helyettesítik. A színház területén bevezették a szelektív hulladékgyűjtést. A környezettudatos működést szimbolizálja, hogy a színház előcsarnokában látható nagy K betű is bezöldült, úgynevezett stabilizált mohaszőnyeget kapott.

Franciaországban már létezik „pazarlás elleni törvény”, amelyet azonban egy újabb tervezet egészíthet ki a közeljövőben. A képviselők ugyanis olyan beadványt készítettek, amely a Black Friday reklámozását tiltaná meg. Hollandiában sebességcsökkentéssel próbálnák a nitrogén-oxid kibocsátást csökkenteni, a csendes-óceáni szigetország, Palau pedig a napvédő szereket tiltotta be: https://moly.hu/karcok/1380168. A térségben egy dán hajó legénysége mintegy 6 tonna hulladékot gyűjtött össze 2019-ben a Csendes-óceánból. A hajó egy 600 méter széles porszívót vontatott, amiből a halak ki tudtak úszni, ám a műanyag szemét benne maradt. A tengerben talált szemét csaknem fele halászháló volt. A Csendes-óceánban úszó műanyag szemét összterülete négyszer akkora, mint egész Németország. Szükség is van a takarításra, hiszen @Bla is megmutatta, mit találtak egy cet gyomrában: https://moly.hu/karcok/1366902.

Izland drasztikusabb lépésre szánta el magát: január 1-től kitiltja felségvizeiről az erősen szennyező vízi járműveket. A hajók által használt nehézolaj minden más üzemanyagnál szennyezőbb. Az európai szigetország lesz az első állam, amely ilyen szigorú tilalmat vezet be. Jövő évtől csak azok a hajók használhatják az izlandi felségvizeket, amelyeknél a gázolaj kéntartalma nem haladja meg a 0,1 százalékot. Korlátozott tilalmak már jelenleg is vannak érvényben, de egyelőre csak regionális szinten, például a norvég fjordokra vonatkozóan.

Új-Zéland szélparkjairól karcolt @Bélabá: https://moly.hu/karcok/1376727, negatív ellenpontnak pedig a magyar helyzetről számolt be @Bla: https://moly.hu/karcok/1366401.

Terjed a húsmentes életmódra való átállás is, a rekorder Nigéria, ahol másfél millióan hagytak fel a húsevéssel az elmúlt években, Németország az ötödik mintegy kétszázezer fővel, Olaszország pedig majdnem százezerrel javított a tendencián (bár itt a hús fajtáját is érdemes lenne figyelni, hiszen például az olaszok inkább marhahúst esznek).


>!
csgabi MP
Irodalomtörténet

A vadon költője: egy erdei lélek

„Kimentem a vadonba, mert tudatosan akartam élni. Maradéktalanul ki akartam szívni az élet velejét. Elpusztítani mindazt, ami nem volt Élet, nehogy a halálom óráján döbbenjek rá, hogy nem éltem.” – írta Henry David Thoreau, mikor harmincévesen kiköltözött a vadonba.

Két év, két hónap és két nap – ennyi időt töltött a vadonban saját kezével épített kis házban. A tizenöt négyzetméter alapterületű házikónak minden oldalára ablakot nyitott, csak a legszükségesebb bútorok voltak benne: ágy, kandalló, székek és egy kis asztallal. Az ajtó a „Föld szemére” nézett, ami Thoreau szótárában a Walden-tavat jelentette, amely Massachusetts államban található.
Felfedezte a tó körüli vidéket, majd a kunyhójában töltött két esztendő alatt megírta az amerikai természetirodalom egyik legismertebb alkotását, az 1854-ben megjelent Waldent. Thoreau szerint a civilizáció pusztítja a természetet, és az embert megfosztja attól, hogy figyelmét a lét fontos kérdéseinek szentelhesse; az emberi kultúrának a természethez kell igazodnia. Nagy hatással volt rá Alexander von Humboldt, inspirálta, hogy összekapcsolja a tudományt és a költészetet, illetve Humboldt utolsó könyve, a Kozmosz, mely szakmailag teljesen lenyűgözte a filozófust.
[…]

A teljes cikk: https://ng.hu/termeszet/2019/11/02/a-vadon-koltoje-egy-…

Henry David Thoreau https://hu.wikipedia.org/wiki/Henry_David_Thoreau

2 hozzászólás
!
>!
Emerencia P
Érdekes világ

Szemetesek nyitottak könyvtárat a kidobott könyvekből.
Törökországban, egy köztisztasági vállalat dolgozói könyvtárat nyitottak a kukákban talált könyvekből! A könyvtár Ankarában található, a Çankaya negyedben. A köztisztasági vállalat dolgozói, több hónap alatt gyűjtötték össze a kukákból megmentett könyveket, és ez még bővült azáltal, hogy a lakosság is szívesen adományozott e célra. Első körben csak a vállalat dolgozói és azok családtagjai használhatták a könyveket, de ahogyan az állomány fokozatosan nőtt, a könyvtár megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt is, a múlt év szeptemberében.

Çankaya polgármestere, Alper Tasdelen is támogatta a könyvtár létrehozását, mely jelenleg több mint 6000 könyvet tartalmaz, gyerekek számára könyv- és képregény osztály is működik, de ugyanakkor tudományos szakirodalommal is rendelkezik. A kétnyelvű látogatók számára angol és francia nyelvű könyvek állnak rendelkezésre.

A könyvtár egy, a köztisztasági vállalat tulajdonát képező helyiségben kapott helyet, mely hosszú folyosóival és termeivel ideális helynek bizonyult. A könyveket két hétre lehet kikölcsönözni, és természetesen lehet hosszabbítani, ha szükséges. Idővel az állomány annyira felduzzadt, hogy a könyvtár szívesen kölcsönöz könyveket iskolák, sőt különböző börtönök számára is. Mi több, az önkormányzat egy személyt alkalmazott teljes munkaidővel, hogy a könyvtárat gondozza. A könyvtár maga nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében, hiszen az olvasás mellett játékra és sakkozásra is külön termek állnak rendelkezésre.

1 hozzászólás
!

Az ünnepek sem teltek el környezettudatosság nélkül. Jópofa szarvas dekorációt mutatott nekünk @AnitaZoé: https://moly.hu/karcok/1366326, @Ildikó_Nagy_2 pedig hasznos céges ajándékot kapott: https://moly.hu/karcok/1370775. Újrahasznosított papírból készült @Gulliver_HUN grincse: https://moly.hu/karcok/1374218.

@Nienna001-nél is zajlanak az önkénteskedés hetei, beszámolói szólnak:
az önkéntes projektről pontosan: https://moly.hu/karcok/1370253
a genetikai módosításokról az élelmiszeriparban: https://moly.hu/karcok/1368714
az élelmiszerpazarlásról: https://moly.hu/karcok/1368120, valamint
a tejről és alternatíváiról: https://moly.hu/karcok/1371740.

@RaavNaan alternatív, magyar tisztítószerekről karcolt: https://moly.hu/karcok/1375782.
A mostani rovatban a tapsvihar @Tóth_Kata-nak jár!


>!
Tóth_Kata P
Környezetbarát Molyok

BUÉK Mindenkinek!
Mivel ma gyönyörűen süt a nap, ami itt ritkaság, úgy döntöttem itt az ideje belevágni az egyik fogadalmamba. Nem emlékszem, hogy valaha egyet is megcsináltam volna:)
Van egy 15 kilóméteres szaladóútam , ami gyönyörű, de kicsit szemetes. Szóval fogtam Zsömöt, két kukazsákot, és sétáltunk egyet. Úgy tervezem tavaszra kitakarítom:)
Ha Te is kipécéztél egy utcát, egy játszóteret, amit időnként kitakarítasz kicsit, akkor muti meg!

2 hozzászólás
!

A képen @Anetth kutyusa, Lalika és könyvei láthatóak (https://moly.hu/karcok/1369856), köszönjük a megosztást. Lalikáról egy vicces sapis karc is született, bár szerintem a kutyus inkább a meleg szobában akart maradni és szunyókálni egyet: https://moly.hu/karcok/1368850.
    
Megszokott módon körbenézünk az állatbarát molyok háza táján is. E hónapban a Bulvárharangban is találhattok molyos négylábúakat!

Lalika nem az egyedüli kutyus volt, akit gazdája „téliesített” :-D.
@Mallarme kutyusa piros-fehér burritóvá változott: https://moly.hu/karcok/1371989
@Skadi-hoz megérkeztek a kutyacsizmák: https://moly.hu/karcok/1371401, meg is érdemli a kis szépség, hiszen jól teljesített a kutyakiállításon: https://moly.hu/karcok/1363722.
@Momo89 pedig Hanga és Gizmó kettőséről próbált fotókat készíteni: https://moly.hu/karcok/1370234. Hanga ráadásul mentett kutyus, úgyhogy @Momo89-nek is jár a taps: https://moly.hu/karcok/1366963.
@csfanni-ékhoz pedig korábban érkezett a Jézuska: https://moly.hu/karcok/1367567.

Volt, ahol szomorúság is vegyült a karácsonyi készülésbe. Emlékezzünk @zia szépséges kutyusára, Montgomery-re https://moly.hu/karcok/1366958 és @Biry szőrgombócára, Manóra, aki már az örök vadászmezőkön kergeti a műnyuszit a kutyabarátokkal:
https://moly.hu/karcok/1361280.

A kinti kutyatartásról @julicsenge karcánál diskuráltak el a molyok, aki még nem tudott dönteni kutyaház-bélés ügyben, annak segítséget nyújthatnak a hozzászólások: https://moly.hu/karcok/1364015. @Csergimanó Bertája mindenesetre igazolta a tapasztalatokat: https://moly.hu/karcok/1362291.

@Emerencia jóvoltából egy érdekes konyhai kutyamunkáról olvashatunk (nevezhetjük „kutyamókusnak” szegény ebeket?): https://moly.hu/karcok/1365051, valamint bemutatta nekünk Zserbót is, a jövendő Kántorát: https://moly.hu/karcok/1368764. @Riszperidon-nak köszönhetően a legnagyobb kitenyésztett kutyák rekoderéről is olvashatunk: https://moly.hu/karcok/1364359, vagy akár nevethetünk egyet a jópofa kutyás croissant-okon: https://moly.hu/karcok/1369885. Az UK-ban pedig a kutya már hagyományos társ a szavazásokon, @Kun_Csilla megmutatja: https://moly.hu/karcok/1368732.

Két jópofa karcon is mosolyoghattunk, az egyiket @Riszperidon jóvoltából: https://moly.hu/karcok/1365237, a másikat pedig @Emerencia révén: https://moly.hu/karcok/1374516. A kutyás részt nem is zárhatnám ölelnivalóbb ebbel, mint @Bla Emmájával, aki persze javarészt szundikál már: https://moly.hu/karcok/1372400.


>!
Bla I
Kutyás molyok

Emma megöregedett. Elmúlt az idő, már több, mint 13 éves. Ez a nagytestűeknél, goldeneknél, már szép kor. Ő is szép korban van, akárcsak én. Ha sétálunk, már csak a pórázon biztonságos. Régebben még szabadon kószálhatott itt a környéken, mert szóra, füttyre azonnal jött, de már nagyot hall, húsz méterről a kiáltás sem elég, s azért itt a környéken van autóforgalom is. Bár ma is megáll az út szélén, szétnéz, de jobban érzem magam, ha ezt közvetlen kontrollálom. Ma már többször néz rám, mint korábban. Az agyában, az ő világában beállt csendben főként csak a látható kommunikáció vezérli. Az szerencsére elég kifinomult. Ül, megáll, lefekszik, fürdőszoba, balra-jobbra, gyere – mind működik mozdulatokkal is. De hát családtag. Beilleszkedett és megismerte életünk, tudja mit mikor csinálunk együtt, s ha én el is felejteném: ő figyelmeztet – idő van! Mikor le akar feküdni a díványra – ahol a takarója van – felugrik. Ez már nem mindig sikerül, mert nehezebb a feneke, mint kellene. Bár az orvos azt mondta épp a legutóbbi oltáskor, hogy 5 évet letagadhat – de a természet könyörtelen, nem azonos az udvariaskodással. Múltkor második sikertelen felugrási kísérlete után láttam a pofáján: mennyire csalódott és beletörődő. Fogta magát és elballagott. Én hívtam vissza és segítettem neki feljutni. Szóval látszik már az idők végezete. S nemcsak neki, nekem is…

5 hozzászólás
!

A képen @Gabriel6 cicusa, Jack Sparrow uraság látható, köszönet a képért! (https://moly.hu/karcok/1377773).
    
Valahogy nem olyan meglepő, de a molycicák az ünnepeket leginkább
– semmittevéssel, mint @papramona Ruby-ja: https://moly.hu/karcok/1378252 és @Tünde_Fekete cicusa: https://moly.hu/karcok/1369390
– gömbölyödéssel (ráadásul stílusosan, mind formában, mind a cicás helyszínválasztás miatt), mint @WritingPhoenix keresztszüleinek macskái, Rumli és Hópihe https://moly.hu/karcok/1376408
– egy kis játékkal, mint @redeifanni Masnija: https://moly.hu/karcok/1363450
– könyvre telepedéssel, mint @Gandalúzia Gani-ja: https://moly.hu/karcok/1377139 és @E_U_T_H_Ü_M&… szőrmókja: https://moly.hu/karcok/1380004
– a gazdi pihenésre szoktatásával, mint @Angara Oszija: https://moly.hu/karcok/1377092
– no meg persze a karácsonyi kellékek és ajándékok kisajátításával, mint @Ananiila macsekja: https://moly.hu/karcok/1376464 és @Cync cicusa: https://moly.hu/karcok/1377086
– ritkább esetben a karácsonyfa lebontásában való segédkezéssel, mint @MRNcia Bubikája: https://moly.hu/karcok/1376539

töltötték, szóval igazi uralkodóként viselkedtek. :-D Azt hiszem, a legboldogabb @Mirk volt, aki még karácsonyi szeretet-ajándékot is kapott Csinitől: https://moly.hu/karcok/1376598.

Volt pár macsek, aki bizony furcsa helyeken hajtotta álomra a fejét, @Ancsúr macskája például az adventi koszorúban :-D: https://moly.hu/karcok/1375667, @Devalyn cicusáról pedig tényleg nem lehet tudni, hogy most aludni akar ott, vagy csak rosszul van a sok kajától, esetleg valami különleges sportot talált fel (nekem úgy tűnik, mintha azt gondolta volna, hogy egy gumimatracra heverészve napozik éppen :-D) : https://moly.hu/karcok/1375472.

„Sportosnak” csak a @Tyutyu által karcolt macska bizonyult, amin percekig röhögtem: https://moly.hu/karcok/1372006, @Vörös_Édua cicafelismerő rejtvényt rajzolt, amit persze az MMM-esek villámgyorsan kitaláltak: https://moly.hu/karcok/1376965, @Lenke_M farokcsóválós cicaórát kapott karácsonyra: https://moly.hu/karcok/1376786 és megmutatta, mit olvasnak mostanában a macskák: https://moly.hu/karcok/1376293.

@maneki_neko igazi macskabarátként megmentett egy kiscicát, Bodzát: https://moly.hu/karcok/1376476, @KerVikTori pedig a gazdik és macskák egyazon, de mégis másképp megélt napjáról hozott nekünk egy sírva röhögős leírást: https://moly.hu/karcok/1377672. Egy tokió cégnél cicákat lehet örökbefogadni és simogatni, ezáltal csökkentve a munkahelyi stresszt (és a hajléktalan cicák számát is), https://moly.hu/karcok/1363266 (köszi @Emerencia).

„Beköszöntött a tél. Csibi szép lassan belépett az életünkbe, úgy, ahogyan a kicsit nyitva hagyott ablak résén keresztül bekúszik egy áramlat, mind beljebb a lejtős felületen, melyről addig jószerivel észre sem lehetett venni, hogy lejt. Az áramlattal együtt azonban akkor belopózott valami más is, amit sorsnak nevezhetünk.”
(@theodora, https://moly.hu/idezetek/893540)

Ha már Tokió, akkor legyen szó Takasi könyvéről, A macskavendégről is, melyben egy házaspárhoz be-betér egy cica. „A macskavendég az a könyv, amit saját magamtól nem vettem volna, és nem kezdtem volna el olvasni. Ezért jó, hogy vannak olyan akciók, mint az Alexandra zsákbamacska csomagjai, és olyan alkalmazás mint a Moly.hu (és azon belül számtalan jópofa kihívás, amik hatására a saját határaimat hétről hétre próbálom feszegetni). Mivel nem ismerem az írót, és a rövid ismertető alapján nem állítottam nagy elvárásokat, így tökéletesen meg tudta ugrani a szintet, és még felé is tudott érni jóval. A történet egyszerre egyszerű, bájos és lírai. Egy házaspár bérleményének szomszédságában él Csibi, a macska, aki – az amúgy szigorú házirend ellenére – hamar belopja magát a bérlők otthonába, majd a szívükbe is. Bár a cica gazdája a szomszéd kisfiú, a pár egy idő után sajátjának érzi a kis teremtményt. Egy nap azonban történik valami…” – írja le véleményét @kiioaaa, a teljes értékelést itt találjátok: https://moly.hu/ertekelesek/3360624, az első értékelők közül pedig @giggs85 bírálatát emelném ki: https://moly.hu/ertekelesek/2373684.


>!
Tyutyu P
Moly-Macska Mánia (MMM)

„A pusztai macska (Otocolobus manul), vagy manul, vagy Pallas macska a ragadozók rendjébe, azon belül a macskafélék családjába tartozó faj. A manul mongol eredetű szó….”
spoiler

19 hozzászólás
!
>!
dianna76 P
Állatbarát molyok

Már több éve, hogy Karácsony közeledtével, csekély adakozásba fogok. Idén egy kóbor, kidobott kutyákat, macskákat pártoló alapítvány állatai is a kiválasztottammá váltak. Az állatok:
– akik önzetlenül tudnak szeretni és ragaszkodni;
– akik vidámságot visznek az ember életébe;
– akik hálából dorombolnak vagy arcot-kezet nyalnak;
– akik időnként kivetettekké válnak;
– akik esetenként gonosz emberek okozta testi-lelki sebektől szenvednek.
Sajnos örökbe nincs lehetőségem egyiküket sem fogadni, de kívánok mindnek szerető, gondoskodó gazdit! ❤
A menhelyen, vagy átmeneti, önkéntes gazdiknál töltött mindennapjaikat pedig remélem, hogy segítem ezzel a 10 kg-nyi csomaggal.

12 hozzászólás
!

A képért köszönet @Tóth_Kata molynak! (https://moly.hu/karcok/1372528)
    
A lakosság szavazatai alapján minden évben kiválasztásra kerül a vadvilág egy-egy faja, mellyel nemcsak a természet védelmére, de a vadvilág szépségeire is felhívják a figyelmet. 2020-ban az év madara az erdei fülesbagoly, az év fája a tatárjuhar, az év rovara az álganéjtúró, az év gombája a csészegomba, az év vadvirága pedig a kék májvirág lett. Már tervezhetjük az erdei fülesbagoly megtalálását olvasásinkban, hiszen @Joditti révén minden évben kapunk kihívást az év madarához, amely 2019-ben a gólyatöcs volt, még beleférhet a teljesítése! (https://moly.hu/kihivasok/golyatocs-az-ev-madara-2019). Az év emlőse pedig a vidra lett, amihez természetesen vidrákat kell keresni @nerdy7 kihívásában: https://moly.hu/kihivasok/vidra-az-ev-emlose-2020.

@BookShe új állatok felfedezéséről karcolt: https://moly.hu/karcok/1371441, @Emerencia pedig egy Norvégiában lencsevégre kapott fehér rénszarvas borjút mutatott meg nekünk: https://moly.hu/karcok/1372167. Nemcsak a norvég fotós volt szerencsés, végre @Rodwen-nek is sikerült a tervezett kép a kertjükbe látogató cinegéről: https://moly.hu/karcok/1348083.

A WWF kalazuzolásával ismerhetjük meg Földünk veszélyeztetett élővilágát az Állatok végveszélyben című kötetből. „Az olvasó egy remek könyvet tart a kezében, ami egyben elég robusztus – és nagyon nehéz súlyra-, továbbá kemény tényeket ír le, amiket emészteni kell. A kivitelezése a megszokott National Geographic stílus, tele gyönyörű képekkel és érdekes leírássokkal. A fajok egy részének megjelenése nem ért váratlanul (mint a jegesmedve), de akadtak olyanok is, akik megleptek (nem tudtam, hogy veszélyeztetett a kétpúpú teve)” – véleményezi a könyvet @ancsee, teljes kritikáját itt találjátok: https://moly.hu/ertekelesek/2161690.

Szívet melengető történetet is kaptunk @Emerencia révén, aki egyrészt a brazil megmentőjéhez minden évben visszatérő pingvinről (https://moly.hu/karcok/1361596), másrészt egy majdnem negyven év múlva előkerülő teknősről (https://moly.hu/karcok/1371803) karcolt nekünk az Érdekes világ zónába. Ugyancsak ő hozta még korábban a bemutatót Akie Nakata japán művész állatos festett köveiről, amelyet valahogyan a korábbi számokból kifelejtettem, pedig megéri megnézni, garantáltan „húúúú”-élmény, én szívesen látnék pár ilyet a polcomon: https://moly.hu/karcok/1339857.

@Tyutyu egy szőrös cukisággal lepett meg minket, a kúszókenguruval. A főként Pápua-Új-Guineában élő állatkát sajnos rendszeresen vadásszák, és az élőhelye is veszélyben van: https://moly.hu/karcok/1377668 és https://moly.hu/karcok/1377681. Természetesen @Anna_Gerencsér újdonsült szőröskéje se maradhat ki, aki bár nem kutya, nem macska és nem is nyúl, helyet bégetett magának az Állatbarát molyok zónában: https://moly.hu/karcok/1374764.


>!
Debut 
Érdekes világ

The Incredible Ibex Defies Gravity and Climbs a Dam – Forces of Nature with Brian Cox – BBC
https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
!

A szakállas bagolyról készült képet @Lunemorte töltötte fel, köszönjük! (https://moly.hu/karcok/1376127)

Különleges, érdekes emberekről, hírességekről és a hozzájuk kapcsolódó állatokról is olvashatunk @Emerencia gyűjteményében:
Tyson és a tigris: https://moly.hu/karcok/1371067
Dali és az orrszarvú: https://moly.hu/karcok/1362033
Darwin és állati ételei: https://moly.hu/karcok/1356719
Josephine és az orángután: https://moly.hu/karcok/1364017
X. Leó pápa és a fehér elefánt: https://moly.hu/karcok/1363596
Mozart és a madarak: https://moly.hu/karcok/1362849
Nelson Mandela és a kert: https://moly.hu/karcok/1376724


>!
Emerencia P
Különleges, érdekes emberek

Karl May is lelkes olvasója volt Xántus János vadnyugati beszámolóinak.
Volt újságkihordó, matróz, boltossegéd, könyvkereskedő, zongoratanár, gyógyszerész, nyelvtanár, kubikos.
A hadsereg egyik nyugaton portyázó alakulatában szolgálva jutott el a Sziklás-hegységen túlra, később részt vett a transzkontinentális vasút nyomvonalának kijelölésében, az Arkansas folyó forrásvidékének feltérképezésében.
Indiana állam területén topográfiai felméréseket végezve állat- és növénytani anyagot gyűjtött, majd meteorológiai megfigyeléseket végzett a Csendes-óceánon. Amerikában vált elismert természetrajzi gyűjtővé. 1858 őszére elkészült az Utazás Kalifornia déli részeiben című művének kézirata is, amely 1860 elején hagyta el a nyomdát. Karl May (avagy May Károly) is lelkes olvasója volt, és a legenda szerint levélben kérte Xántust, hogy róla mintázhassa Old Shatterhandet, Winnetou sápadt arcú barátját.
A győri Xántus János Múzeum őrzi azt a Henry-karabélyt, melynek ezüstözött zárborító lemezébe a John Xantus nevet vésték, de gyártási jelzés nem található rajta.
A regényben Old Shatterhand a készítőtől, Mr. Henrytől kapta a fegyver első példányát, úgyhogy nem zárható ki, hogy a karabély prototípusáról van szó.
Az előagytáras ismétlőfegyvert a déliek „átkozott jenki puskának” hívták, mert „csak vasárnap töltötték meg, és egész héten lőttek vele”. 1862 decemberében kinevezték amerikai konzulnak Mexikó egyik kikötővárosába, Manzanillóba; állásából 1863 júliusában felmentették, ezután hajóbiztosítási ügynökként tevékenykedett.
Ekkor vette kézhez Rómer Flóris levelét, melyből megtudta, hogy megválasztották a pesti állatkertet szervező bizottság elnökének. 1865 őszén Pestre költözött, s 1866-ban kinevezték a pesti állatkert első igazgatójának. 1868 végén Eötvös József kultuszminiszter támogatásával kelet-ázsiai gyűjtőútra indult, hazatérése után gazdag természettani és néprajzi anyaggal gyarapította a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményét. Alapító tagja, később alelnöke volt a Magyar Földrajzi Társaságnak, elnöke, majd tiszteletbeli elnöke a Magyar Néprajzi Társaságnak.
Munkásságának eredményeit számon tartja a néprajztudomány, a muzeológia, a természettudomány és a geográfia. Kiemelkedő szerepet játszott a Néprajzi és az Iparművészeti, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum létrejöttében.

!

A képet @Andrée töltötte fel a Fotós molyok zónába, köszönjük (https://moly.hu/karcok/1366007)!
    
A növényvilágból a fagyöngyöt ragadta ki @Emerencia, így megtudhatjuk, milyen hagyományok tartoznak hozzá: https://moly.hu/karcok/1365956. Ő mutatja be a férfit is, aki „…életét Majuli megmentésére teszi fel. 40 év alatt puszta kézzel 550 hektár erdőt telepített. Nem pihent, szünet nélkül dolgozott. A sziget, amely egykor mocsokkal és homokkal volt tele, most burjánzó paradicsom bengáli tigrissel, indiai orrszarvúval, valamint egy több mint 100 elefántból álló csordával.” (https://moly.hu/karcok/1366708). @BookShe pedig olyan házakról hozott karcot, amelyek a növényeknek köszönhetik meseszép külsejüket: https://moly.hu/karcok/1369073.

Kihívásajánló:
https://moly.hu/kihivasok/rozsak-a-konyvekben-2020

Szép helyekre is elutazhatunk, @Bla-nak hála egy kicsit Olaszország egyik legszebb fellegváráról informálódhatunk: https://moly.hu/karcok/1340411, valamint egy román krátertó szépségére is rácsodálkozhatunk: https://moly.hu/karcok/1371799. @Emerencia egy spanyol kastélyról hozott téli, varázslatos képet: https://moly.hu/karcok/1371799, valamint a kettétört új-zélandi szikláról is: https://moly.hu/karcok/1376207. @Shinzo bőven kifejtette nekünk a hévízi tó szépségeit és érdekességeit: https://moly.hu/karcok/1353356.

Ezzel a vidám kis sepregető mókussal búcsúzom, valószínűleg legközelebb márciusban találkozunk, köszönöm, hogy velem tartottatok!


>!
Corvus_CoRex P
Állatbarát molyok

Nem tudom eldönteni, hogy kosarazni szeretne, vagy meglátott egy másik mókust, akit így próbál elcsábítani, esetleg csupán a saját háza táján söpröget… X,)

2 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!