ZÖLD-ség, avagy környezetvédelem moly módra

Rovatgazda
!

Kép forrása: spoiler
    
Bár szeptember elején megkezdődött az iskola, mégis világszerte százezrek hiányoztak a múlt héten az iskolapadokból. Mindezt egy jó ügy érdekében, amelyhez sok országban a helyi kormányzat is iskolamentességet adott. A világ legnagyobb klímasztrájkjához több mint 150 országból csatlakoztak. Az egyhetes sztrájk egybeesett a szeptember 23-án, New Yorkban tartott ENSZ-klímacsúccsal.

„Nincs vesztegetni való időnk. Vesztésre állunk a klímaváltozás elleni versenyfutásban" – jelentette ki a csúcs megszervezésében főszerepet játszó António Guterres ENSZ-főtitkár.

Az ENSZ legfrissebb klímajelentése szerint ha a felmelegedést nem tudjuk 1,5 Celsius fokos határértéken belül tartani, akkor nagyon rövid időn belül katasztrofális helyzetben leszünk. 2100-ra a tengerszint a mostanihoz képest várhatóan 1,1 méterrel lenne magasabb (2300-ra pedig már 5,4 méterrel). Málta és Görögország jelentős részét elöntheti a tenger. Ráadásul a sós víz beszivárog a talajba és az ivóvízbe, a ciklonok hevesebb esőzéseket és erősebb szeleket hoznak, az aszály–özönvíz skála pedig egyre szélsőségesebbé válik.

A felmelegedés következtében a grönlandi és az antarktiszi jéglemezek olvadnak, ezáltal pedig évente több mint 400 milliárd tonna víz keletkezik. Az Északi-sarkvidék hóval borított területe nyaranta alatt több mint 13 százalékkal csökken, ha a felmelegedés mértéke eléri a 2 fokot, akkor várhatóan néhány nyár után teljesen eltűnik a jég- és hótakaró erről a területről. Az olvadás nyomán kevesebb lesz az olyan felület, amely visszaveri a Nap sugarait, ezáltal még tovább fokozódik a felmelegedés és a jég eltűnése. Az ENSZ-jelentésről @BookShe is karcolt: https://moly.hu/karcok/1335595.

Bár 2015-ben az ENSZ-tagállamok a párizsi klímacsúcson megállapodást írtak alá, hogy 1,5 fok lesz a maximum, s ennek érdekében változásokat eszközölnek, gyakorlatilag egyik ország sem tartotta be azt. Az eddig a légkörbe került üvegházhatású gázok 25 százalékát az Egyesült Államokban, 22 százalékát az Európai Unió 28 tagállamában termelték. Kínából származik az összkibocsátás 13, Oroszországból 7, Japánból 4, míg Indiából 3 százaléka. A világ összes többi országa a kibocsátás 26 százalékáért felelős.


calmovato>!
Környezetbarát Molyok

"A New York-i klímacsúcs előtt idén először ötszáz fiatal részvételével globális Ifjúsági klímatalálkozót is szervezett az ENSZ, a szombati rendezvény értelme, hogy azok beszéljenek a klímaváltozás problémájáról, akik leginkább érintettek: a fiatal generáció tagjai.
Magyarországot Zálnoky Krisztina képviselte, ráadásul az egyike volt annak a száz zöldjegyes fiatalnak, akik kifejezetten az ENSZ meghívására vehettek részt a rendezvényen."

(Fotó: Zálnoky Krisztina)

https://index.hu/belfold/2019/09/25/ensz_klimacsucs_ifj…

!

Kép forrása: spoiler
    
New Yorkban ott volt Greta Thunberg is, aki számos politikussal, köztük Barack Obamával is találkozott. A diáklány az Európából Amerikába vezető utat nem repülőgéppel, hanem versenyvitorlással tette meg, hogy nullára csökkenthesse útjának károsanyag-kibocsátását. „Tömeges kihalás szélén állunk. És mégis csak a pénzről meg a gazdasági növekedés meséiről tudtok beszélni” – vonta felelősségre beszédében Greta a világ kormányait és az eseményen résztvevőket.

Az ENSZ hivatalos bejelentése szerint összesen hatvanhat ország kormánya fogadta meg, hogy 2050-ig eléri a karbonsemlegességet, amely sokak szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon elkerüljük a katasztrofális mértékű klímaváltozást. A német kormány azt ígérte, hogy 2030-ra legalább 100 milliárd eurót fognak költeni a környezetvédelemre. A döntéshez minden bizonnyal hozzájárult az, hogy a változásokért 1,4 millióan tüntettek az országban. Persze ígérni és megállapodásokat aláírni könnyű, hiszen a 2015-ös egyezményből se valósult meg gyakorlatilag semmi. Ahogy Greta is jelezte, cselekedni kellene, nem beszélni (és megállapodásokat aláírni úgy, hogy eszük ágában sincs betartani).

A svéd lány, aki rövid idő alatt a klímaváltozásért harcolók „arca” lett, persze megosztja a közvéleményt, sokan támadják, sokan támogatják. A molyok is több véleményt olvastak és osztottak meg a napokban, ráadásul egy könyv is megjelent, Ég a házunk címmel, melyről az e havi Sikerkönyvek rovatban olvashattok: https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-89.

Tagadhatatlan, hogy ha csak rövid időre is hívja fel a figyelmet és az őt követők közül (ami milliós nagyságrendű) többen is változtatnak, már ez is több, mint a semmi. Remélhetőleg a közreműködésével a milliók, akik ráébrednek a változás azonnali szükségességére, nyomást tudnak gyakorolni a kormányaikra. Addig is érdemes elolvasni a megütköző véleményeket, melyeket @Laren_Dorr-nak: https://moly.hu/karcok/1335498 és @Morgiana-nak https://moly.hu/karcok/1335972, valamint
https://moly.hu/karcok/1332837 köszönhetünk. A habot a tortára @phetei karca teszi fel, aki a kapitalizmus, a társadalom és a környezet kapcsolatáról mutatott be egy anyagot: https://moly.hu/karcok/1339019. @Amrita pedig egy kínai lány magányos akciójáról hozott hírt: https://moly.hu/karcok/1282520.


tiborszerintabor P>!
Környezetbarát Molyok

A fennálló rendszer keretei között „valahol logikus”, hogy egy tizenéves Asperger-szindrómás lány szólal fel a klímaváltozás miatt. A médiafogyasztó tömegek ugyanis szeretik a drámai, illetve „mesebeli” történeteket, amikor a hátrányos helyzetű egyénből „sikerember” válik – Greta pedig ilyen személy, hiszen rövid idő alatt lett „szupersztár”. Drámai kontraszt, hogy 2018-ban egyedül kezdett tüntetni, majd tömegek kezdték követni, és felhívására tömegek vonulnak az utcára. Személyének (látszólagos) jelentősége miatt a Time Magazin 2019. decemberében az Év Emberének választotta.

Greta rövid idő alatt népszerű lett – de vajon átlátja-e a rendszer működését? Érti-e, hogy a klímaváltozás csak egy tünet – egy probléma a sok más nagyon komoly probléma között? Vajon képes lesz-e elindítani érdemi változásokat – vagy olyasmi szenzáció ő „gyerekben”, mint a királyi udvarokban az udvari bolond, aki kimondhatta az igazságot, amin aztán jót nevetett az udvar népe – mert azt „csak egy bolond” mondta? Egy „magában” tüntető tizenéves lányt nem fognak a rendőrök vegzálni, gumibottal verni, gázspray-vel lefújni, garázdasággal vádolni, a rendőrségen órákon át kihallgatni, előzetes letartóztatásba helyezni, ahogy nehezen lehet őt „anarchista söpredéknek” titulálni – de vajon mozgalmának lesz érdemi hatása a társadalmi rendszerre?

Végül még egy probléma, Greta személyisége kapcsán: vajon egy Asperger-szindrómás, azaz szociális szempontból problémás felfogású és viselkedésű, érzékeny gyerek fell tudja-e dolgozni lelkileg a hirtelen jött sikert, a kirobbanó népszerűséget? Az Asperger-szindrómások tünetei között nem csak az evészavar vagy az ingerekre való érzékenység, a „besokkalás” szerepel, hanem a depresszió és az öngyilkosságra való hajlam is. Vajon akik felkapták és népszerűvé tették őt, illetve akik sztárolják őt, belegondolnak abba, hogy ez az egzisztenciaállapot-változás komolyan megterhelő még egy átlagos gyerek, illetve felnőtt számára is..

Kép forrása: https://climenews.com/greta-thunberg-az-oriasi-meretu-g…

Kapcsolódó könyvek: László Ervin: Meg tudod változtatni a világot · Nemes Orsolya: Generációs mítoszok · Greta Thunberg – Svante Thunberg – Beata Ernman – Malena Ernman: Ég a házunk

László Ervin: Meg tudod változtatni a világot
Nemes Orsolya: Generációs mítoszok
Greta Thunberg – Svante Thunberg – Beata Ernman – Malena Ernman: Ég a házunk
1 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler

Az olasz közvéleményt a Mont Blanc egyik gleccserének sorsa borzolja mostanában, mivel a Planpincieux gleccser csúszni kezdet lefelé. 1900 és 2012 között a gleccserek fele eltűnt, a folyamat a nyolcvanas évek óta egyre gyorsul. 2080-ra az Argentiére, a század végére pedig a Mer de Glace is elolvad. De olvadnak a Himalája és Gröndland jégmezői is… A gleccserek olvadása nemcsak a túrázók életét nehezíti meg, hanem mindenkiét: az így felszabaduló víz először áradást okoz, a későbbiekben pedig vízhiányhoz vezet.

A helyzet immár visszafordíthatatlan, az IPCC elkeserítő jelentését @elge76-nak köszönhetjük: https://moly.hu/karcok/1335804.


Tyutyu P>!
Környezetbarát Molyok

Daz SmithFollow, dr love upfest 2015. Bristol Upfest 2015 graffiti és utcai művészeti fesztivál.

!

Kép forrása: spoiler

Klímakonferencia ide vagy oda, a világ minden táján folyamatos a szennyezés. @Bla mutatta meg nekünk a szaud-arábiai olajmezők füstjét: https://moly.hu/karcok/1331808, és a szörnyűséges fotót és hírt a bolíviai erdőtüzekről: https://moly.hu/karcok/1336082.

@BookShe a Szilas-tó körüli áldatlan állapotokról közvetített: https://moly.hu/karcok/1338242, @elge76 pedig a csontsovány medvékkel szomorította el az állatbarát molyokat: https://moly.hu/karcok/1339203.

@Betű_betű karcánál azonban tényleg megáll az ember esze… Világszerte vagy éheznek az emberek, vagy „túlfogyasztás” van, újabb és újabb termőföldeket teremtenek a különböző ételek, termények előállítása érdekében és erre mit látunk: https://moly.hu/karcok/1330998, https://moly.hu/karcok/1330999; és a megfejtés: https://moly.hu/karcok/1331412.


tundibrich>!
Tudomány

Nem, nem a te készülékedben van a hiba.

Egy 2008-as japán kampányban annyi pixel segítségével ábrázolták az állatokat, ahány példány létezik (illetve létezett kb 10 évvel ezelőtt).

Akit bővebben érdekel: https://www.boredpanda.com/endagered-animals-pixels-ext…

3 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler
    
Szerencsére megint vannak jó hírek is, történnek (apró) előrelépések is.

Az algával működő bioreaktorról @BookShe informált minket: https://moly.hu/karcok/1337783, valamint ő karcolt a csendes-óceáni szemétgyűjtő újbóli elindulásáról is: https://moly.hu/karcok/1339106, a tervek szerint öt éven belül a nagy csendes-óceáni szemétszigetet eltakarítanák.

Az USA-ban kezd hódítani a napenergia, márpedig 100%-os használattal. Hot Springs városa immár hetedik városként állt be többek között Aspen és Kodiak Island mögé, de további 120 város szeretne átállni a teljes mértékben napenergiát használó városokra (igaz, 40 éves tervben). @elge76 bejegyzéséből megtudhatjátok a részleteket is: https://moly.hu/karcok/1333879.

Mindeközben zöldülnek az európai országok és városok, Izland és Svájc jár az élen, ahogy @BookShe karcából kiderül: https://moly.hu/karcok/1336394.

A városok közül Ljubljana tartja az uniós országok közül a csúcsot: földalatti szelektív hulladékgyűjtő pontokat és házhoz menő gyűjtőrendszert építettek ki, az erdősített belvárosban bevezették az autómentességet, a bringákon kívül csak a biogáz-üzemű buszok és az elektromos taxik közlekednek, melyeket az idősek, a mozgássérültek és a kisgyerekes családok ingyen vehetnek igénybe. Az ország mindezt egy évtized leforgása alatt érte el, sőt, a cél a hulladék nullára való csökkentése. Még a temetőkben is külön gyűjtőedények vannak a mécsesek vagy az elszáradt virágok számára. Gyűjtik a feleslegessé vált ruhákat, cipőket, játékszereket, sőt az iskolai felszerelések és háztartási eszközök gyűjtését is koordinálják és eljuttatják azokat a rászorulóknak.

Az autókat kitiltották ugyanis a belvárosból, még az ott lakók sem hajthatnak be! Jelentősen fejlesztették a kerékpáros és gyalogút-hálózatokat is. Az Urban nevű, 12 napelempanellel ellátott, zéró kibocsátású kisvonat pedig a frekventált turisztikai látványosságok között szállítja az utasokat.

Az elmúlt években 2000 fát ültettek a városban és öt új parkot hoztak létre, Ljubljanában így 542 négyzetméternyi zöldterület jut egy főre. Az összehasonlítás miatt Budapesten ez a szám 13!

Persze más városok is próbálkoznak, a legjobb zöldítők között van például Linz is, illetve Milánó a fásított-parkosított toronyházával, a Bosco Verticalével vált immár híressé (igaz, több kellene belőle egy ilyen nagyvárosban): https://moly.hu/karcok/1335901 (köszönet ismét @BookShe-nek).


Emerencia P>!
Érdekes világ

Norvégia a méhek megmentésén fáradozik

Oslóban a helyiek a méhek számának csökkenése miatt aggódnak, és mindent megtesznek a megmentésükért. Ezért alakították ki az ún. “méh-autópályákat”. Felnőttek és gyerekek együtt ültetnek napraforgót, körömvirágot és más magas nektárhozamú növényeket, melyek közelébe kaptárakat helyeznek el. Így táplálékot és fészket biztosítanak a méheknek, melyek nélkülözhetetlenek bolygónk számára.

8 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler
    
Az emberek mértéktelen fogyasztási – és vásárlási – vágyáról és az önkéntes egyszerűsítés megvalósításáról hozott nekünk összefoglalót @Alcyone: https://moly.hu/karcok/1336274. Kiragadnék egy idézetet a cikkből: „Mivel az emberek korlátlan gyarapodása a föld javainak nagy részét veszélybe sodorhatja (…), az utánunk következő nemzedékekre tekintettel őszintén azt kívánom, hogy elégedjünk meg azzal, amink van, mielőtt még a körülmények kényszerítenének minket az önmegtartóztatásra.”

Érdemes elolvasni a cikkben említett könyvet is, mely A nemnövekedés diszkrét bája címet viseli. „Emberek, gondolkodni kéne, még ha nehéz is. Növekedni? Hova és miért is? Nincs már most is éppen elég sz@r körülöttünk? Nem gondolom, hogy ebből valaha tankönyv lesz (sajnos). Akit nem kifejezetten érdekel a téma, vagy szerényebb szellemi képességekkel jutalmazta a természet, azt nem kötné le, ehhez nem elég olvasmányos. Azon kívül a benne foglaltak komolyan sértik a gazdasági status quo-t, valamint gondolkodásra tanítani mintha nem is igazán lenne menő az iskolában, tisztelet a kivételeknek. És olvasni sem menő mostanság, hacsak nincs a könyvben vámpír, farkasember és a planktonok számára is érthető cselekmény – nem rémlik ilyesmi a könyvből, sőt még a szex is kimaradt belőle –, és mivel nem reklámozzák a Való Világ blokkjai közt, ezért gyanítom, hogy elég rosszak az olvasottsági esélyei a „nép” körében. Kár, mert így valóban csak utópia marad” – írja értékelésében @Gunnar (https://moly.hu/ertekelesek/840445).

A szelektív gyűjtés kapcsán @csgabi hozott nekünk egy példamutató falusi kocsmát: https://moly.hu/karcok/1314393, @ptagi pedig a leggyorsabban tette ki a hasznos összefoglalót a témában: https://moly.hu/karcok/1337871, melyből én is tanultam pár hasznos dolgot, például a blokkok sorsa… (no, a 7100-as arányszámot is, vászontáska kontro műanyag zacsi, most akkor kezdjem el számolni, hányszor használom?)

@BookShe egyrészt a baromi jó ARC plakátokat mutatta meg nekünk, melyeket még október közepéig megnézhetnek az érdeklődők: https://moly.hu/karcok/1337714, valamint egy klímatüntető szülő levelét is érdemes elolvasni: https://moly.hu/karcok/1336428.

Még egy könyv a havi palettán, méghozzá a takarítás környezettudatos megvalósítását és ezen keresztül a környezetbarát vegyszerek megismerését lehetővé tevő Háztartásunk kémiája. „A szerző, mint szakértő, egyrészt elrettenti az olvasót a vegyszerek használatától (felhívva a figyelmet azok környezetszennyező előállítására és a szervezetünkre gyakorolt káros hatására), másrészt környezet- és egészségkímélő alternatívát ajánl helyettük. Tulajdonképpen mosószódán, eceten és szódabikarbónán kívül sok mindenre nincs is szükségünk a takarításhoz, mosáshoz, mosogatáshoz, és a fertőtlenítéshez” – írta @jevus értékelésében (https://moly.hu/ertekelesek/1254359).

A hónap virtuális molyos vállveregetését @Bla kapja!


!

Kép forrása: spoiler
    
Földünk természeti szépségeibe és érdekességeibe a legnagyobb arányban @Emerencia szokta bevezetni az olvasókat. Így megismerhetjük a neskowini kísérteterdőt Oregonban, melyet háromszáz évig homok borított: https://moly.hu/karcok/1338221; a népszerűtlen és elhízott népességű Naurut: https://moly.hu/karcok/1334259; az Antarktiszon két éve keletkezett rejtélyes lyukat: https://moly.hu/karcok/1336411; valamint a csodaszép kínai Vörös Partot: https://moly.hu/karcok/1333252.

@Bélabá a világ legidősebb fáját karcolta be a Molyra, mely mintegy 6000 éves!!!
https://moly.hu/karcok/1317278. Lássuk hát ennek a fafajtának a történetét és pár érdekességet róla.

Magyarul inkább majomkenyérfaként ismerjük, mivel a majmok nagyon szeretik a termését. A növényt Michael Adanson természettudós írta és rajzolta le először. Napjainkban a fát „upside down” faként emlegetik. A fáról egy legenda is szól:

„A teremtés hajnalán az első fa a baobabfa volt. Őt követte a sudár és kecses pálmafa. Amikor a baobabfa meglátta a pálmafát, rögtön sírni kezdett: hadd lehessen magasabb… Eztán feltűnt a tűzvörös juhar lángoló virágaival, és a baobabfa rögtön irigy lett a csodás virágokra. Végül, a baobabfa megpillantotta a fönséges fügefát, és gyümölcsökért fohászkodott. Erre az istenek nagyon dühösek lettek, megfogták a baobabfát, kitépték a földből és fejre állítva újra elültették, hogy végre elhallgasson.”

A baobabot nézve tényleg úgy tűnik, hogy a fák gyökerei merednek az ég felé, mint a legendában. Nemcsak a kinézete különleges azonban. Az év 9 száraz hónapjában nincs levél a fán, csak a hosszú gyümölcsök lógnak alá. Törzse tűzálló, kerülete elérheti a 47 métert is és akár 120 000 liter vizet képes tárolni a szárazság hónapjaira (szóval egy vastag, nagyra nőtt teve :-D). Ha ez nem lenne elég, több ezer évig képes elélni.

Afrika leghasznosabb fája, rengeteg részét hasznosítják. A dinnyéhez hasonlító gyümölcs frissen szomjoltó, de aszalva is fogyasztható. A gyümölcs héjának hamujából pálmaolajjal szappant főznek. Kérgéből ruha és kötél készül, leveléből pedig fűszer és gyógyszerek. A törzs levét is meg lehet csapolni, szomjúság esetén. Levelei immunerősítő hatásúak és zöldségként is használják egész Afrikában, akár por formájában is. Nigériában a leveleket „kuka”-nak hívják, s ebből készítik a kukalevest (ne röhögj :-D). A magokat is a levesben használják sűrítőszerként, de erjesztésre is kiváló. A fa rostot és festékanyagot is ad. Ausztráliában ezenkívül a gyümölcsöket kifaragják, festik és dísztárgyként használják.

Madagaszkár és Szenegál nemzeti fája. Az oroszlánkirály című animációs filmben Rafiki lakik egy nagy baobabfán (na persze, hát majom!). Találkozhatunk vele A kis herceg lapjain, ahol „… a kis herceg bolygóján pedig félelmetes magvak voltak: majomkenyérfa-magvak. A bolygó egész földjét megfertőzték. A majomkenyérfával meg úgy van, hogy ha az ember későn kap észbe, soha többé nem bír megszabadulni tőle. Egyszerűen elborítja a bolygót. Átlyuggatja a gyökereivel. Ha aztán a bolygó túl kicsi, a majomkenyérfák meg túl sokan vannak, előbb-utóbb szétrobbantják.”


Emerencia P>!
Érdekes világ

Pöttyös-tó – Kanada
A Brit-Columbiában található tavat az okanagan törzs tagjai Kliluknak hívják és varázserőt tulajdonítanak neki. Furcsa kinézetére a magyarázat a magnézium-szulfát, az ezüst, a kalcium és a titán magas koncentrációja. A turisták a helyi törzs öregjeinek engedélye nélkül nem közelíthetik meg a tavat, ezért inkább csak távolról lehet lefotózni.

!

Kép forrása: spoiler
    
Október 4-én tartják az Állatok világnapját, melynek gondolata először Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián merült fel. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A jeles dátum alkalmából sok magyarországi állatkert és állatotthon hétvégi programokkal, rendezvényekkel várta múlt hétvégén az állatbarátokat. Remélem, sok moly ezt választotta programul, várom a beszámolóitok, hol jártatok és milyen állatokkal ismerkedtetek meg, és volt-e ugyan szó az állatvédelemről is! Aki pedig más programon vett részt, annak @BookShe fejtörőjét ajánlom, keressétek meg a denevért ti is: https://moly.hu/karcok/1339092.

Ha már állatok világnapja, akkor a kiemelt helyen az ember leghűségesebb társa, a kutya legyen. @Emerencia Balto-ról és az alaszkai szánhúzó kutyáknak a diftériajárványban játszott szerepéről hozott nekünk egy szép karcot (megérdemlik ezek a kutyák): https://moly.hu/karcok/1330382; valamint egy hazai híres kutyust is bemutatott, aki nem más volt, mint Kántor, a híres rendőrkutya: https://moly.hu/karcok/1334265. Kántorról természetesen olvashatunk is, a Kántor nyomoz és a Kántor a nagyvárosban című kötetekben izgulhatjuk végig a kalandjait. „Soha nem voltam oda a háziállatokért, igazából a kutyákért sem. De ez a könyv egy rendőrkutyáról szól, egy „nyomozóról”, aki közel annyi kitüntetést kapott, mint a gazdája. És a könyv nagyon jól leírja egy jó kutya és gazdája kapcsolatát, a kutya szinte rendkívüli képességeit” – kezdi értékelését @gesztenye11 (https://moly.hu/ertekelesek/3349734).

Reppenjünk fel az égbe, lássuk, a madarakról mi érdekességet találhatunk. Aki nevetni akar, mindenképpen ajánlom @Tyutyu karcát a fészekrakó madár bátor gyűjtőakciójáról: https://moly.hu/karcok/1339566, de ugyanígy a „rémcuki” kategóriát képviseli a másik karcában lévő bebugyolált baglyocska: https://moly.hu/karcok/1332291. @Angele pedig az amerikai madarakat tartalmazó gyönyörű, illusztrált könyvet hozta nekünk: https://moly.hu/karcok/1320251, ajánlott könyvvel együtt.

Ha még nem elég a nevetésből, akkor ismét Sivatagi show! Újra @Tyutyu bejegyzése az alkoholt fogyasztó állatokról, vagyis inkább a turisták koktéljait elcsenő majmokról: https://moly.hu/karcok/1328830. A fügedarázs és a kaprifüge kapcsolatáról hozott információkat @Bee_Hinde, a fügét imádók kétszer is gondolják meg, hogy elolvassák-e: https://moly.hu/karcok/1332252.

Alakváltó medúzafaj videóját láthatjuk @BookShe karcában: https://moly.hu/karcok/1327864; számoló méheket ismerhetünk meg @Emerencia-val: https://moly.hu/karcok/1332406; és egy csodálatos kis pöttyös zebrát mutat nekünk @Andrew_N_Bagman: https://moly.hu/karcok/1334676

Hogy a növényvilág se maradjon ki, @Varga_Írisz_Dóra érdekes beszámolóját ajánlom, melynek témája a hunyor, videóval és verssel bővítve: https://moly.hu/karcok/1308545.
https://moly.hu/karcok/1308545.


!
R_J_Hendon IP>!
Állatbarát molyok

Idén is díjazzák a Comedy Wildlife humoros természetfotóit, ezek a kedvenceim.
A többit megtaláljátok itt: https://www.comedywildlifephoto.com/gallery/2019_finalists.php

4 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler
    
Hazai vizekre evezve a sünik a nyerőek! @ViraMors-nál a macskákat terrorban tartó sün bukkant fel: https://moly.hu/karcok/1307623, @Tintapatrónus-nál viszont a környezetbe próbál olvadni a méretes sünöcske: https://moly.hu/karcok/1334469. @ddani-éknál a paradicsomot és nem a fotózást kedvelő sün bukkant fel: https://moly.hu/karcok/1306745, @chhaya-nak viszont sikerült levideóznia az eszegető sünit (és erdőbeli társait): https://moly.hu/karcok/1332121. A sünök „téliesítésére” @Silver_Lili karcát ajánlom, segít, hogy mivel etessük meg a kis tüskéshátúakat: https://moly.hu/karcok/1336363.

Ha már erdő, akkor egy szép verses mesét is ajánlanék a figyelmetekbe, Finta Sándor Egy év az erdőben című leporellóját. „A sok színes, hiperszuper, hangokat kiadó, kihajtható, multifunkcionális könyv között szinte simogatta a lelkem ennek a könyvnek a letisztult, békebeli hangulata. Értetlenül néztem egy pár pillanatig, hogy ez hogy kerülhetett ide, annyira elütött a többi kiadványtól” – írta @tschilla a gyermekeknek szánt kiadványról, a véleményét is olvashatjátok bővebben: https://moly.hu/ertekelesek/2605366.

A másik „sztár” az állatbarátok körében a csiga lett. Minicsigát fotózott @Bea_Könyvutca: https://moly.hu/karcok/1337516, @Jagika-éknál pedig a csigusz, úgy tűnik, be szeretett volna menni: https://moly.hu/karcok/1338890. Egy mentett csiga sztoriját is olvashatjuk, még neve is van, Csocso, aki @Emerson intenzív osztályát (jó kilátással) járta meg, bár a történet nem igazán happy enddel végződik, de talán tanulságos lehet: https://moly.hu/karcok/1315000.


Emerencia P>!
Érdekes világ

117 ország fényképészét felülmúlva Daróczi Csaba az év fotósa.
Daróczi Csaba az Arany Teknős pályázat fődíját vehette át csütörtök este Moszkvában. 117 ország fotósai indultak a megmérettetésen, a magyar természetfotós 3 elnyert díjjal és 6 kiállított képpel lett a legeredményesebb pályázó.

A Soltvadkerten élő és dolgozó Daróczi Csaba szebbnél szebb fotóit már eddig is számtalanszor megcsodálhattuk, nemrégiben a Varázslatos Magyarország pályázatán lett ő a díjnyertes.
https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2019/09/06/arany-tek…

!

A kéklábú szula és az esernyős béka fotóival búcsúzom, remélem, nektek is mosolyra szalad a szátok a látványtól. :-D Köszönöm mindenkinek, aki akarva vagy akaratlanul, de segítséget nyújtott a rovat elkészítésében.


!
Tyutyu P>!
Állatbarát molyok

A délkelet-ázsiai esőerdőkben egy ritka és egyedi békafajt fedeztek fel. A „halvány rózsaszín béka”, amelynek latin neve Idrafloris hyphantes azt jelenti, hogy „ügyes virágtartó”, a kutatók egy, a németországi Leibniz Állatkert és Vadvilág Intézetének (IZW) által finanszírozott, Pápua Új-Guineába történő hat hónapos expedícióján figyelték meg. A kis békák egyedülálló módon fajukban, eszközöket használnak, jelesül különféle kis kalapokat, kabátkákat és esernyőket viselnek. Az esős évszakban a sok csapadék túlhűtheti a békák apró testét, így még jobban fűtik a szervezetüket ami sok energiát kivesz. Ám ők viszik magukkal a kis esernyőiket és esőkabátkáikat amit a dzsungel padlójáról szedegetnek. Párzási időszakban viszont apró kis virágokat viselnek legszívesebben, illetve a tűző nap ellen nagy szombréróikkal védekeznek. spoiler

5 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!