Utak a Hegyre

Rovatgazda
!

Forrás: https://news.artnet.com/art-world/pope-francis-art-arti…

Ha valaki pápa, természetesen mindig ott van a világsajtó híreinek élbolyában. Ha valaki Ferenc pápa, akkor ez minimum kétszeresen igaz! Nem vagyok mai csirke, amióta megszülettem, már több pápa jött és ment a Szentszék „trónján”, de ilyennel, mint Ferenc, még nem találkoztam. Nem egy sótlan egyházfő, hanem igazán megosztó személyiség: egyesek szerint „liberális eretnek”, aki szükségtelen fellazulást hoz a katolicizmusba, mások szerint „igazi reformer”, aki végre képes változtatni az évezredek alatt csontkeménnyé vált egyházi hagyományokon. Készült már róla több film, sőt egy streamingszolgáltató nagyjátékfilmben jelenítette meg, amiből Magyarországon már színpadra adaptált változat is megtekinthető.

Egyszóval, Ferenc pápa sokaknak érdekes. És ami nekünk itt a Molyon lényegesebb: csomó könyv is napvilágot látott róla. Nem kell nagyon magyarázni, hogyan kerül a csizma az asztalra, és miért pont ő a mostani Utak a Hegyre főhőse.

Nem akarom palástolni saját műveletlenségemet, mert a most következő kötetek közül egyelőre csak az elsőt olvastam el – magamnak is asztalt terítek tehát, hogy legyen miből válogatnom. Arra viszont emlékszem, hogy ez a könyv kifejezetten tetszett: ahogy @fülcimpa írja, Ferenc sallangmentes – azt hiszem, ezt sokan szeretik benne:


fülcimpa>!
Francesca Ambrogetti – Sergio Rubin: Ferenc pápa

Francesca Ambrogetti – Sergio Rubin: Ferenc pápa Beszélgetések Jorge Bergoglióval

Lennék a társalkodónője. Simán. Milyen okosakat mond! Ez kell nekem, erre van szükségem. Olyan sallangmentes. Azt kérdezte nagy ártatlanul: „Maguk tényleg azt hiszik, hogy ez jó lesz valamire?” Naná! Még hogy nem erőssége az interjú! Ne legyen ennyire szerényke…
Alitaliás pilóta barátja így vall róla: „Abban áll a nagysága, hogy egyszerre bölcs és egyszerű, kedves és komoly, nyitott és következetes, meghallgat mindenkit, és mindenkitől tanul, pedig neki annyi tanítanivalója van. Azt hiszem, olyan egyszerű és egyben különleges módon teszi ezt, ahogy sokaknak kéne az egyházon belül és kívül; kár, hogy nem követik a példáját.”
Miért????

!

És hogy van humora is, azt @Oswald idézete után senki nem fogja elvitatni a pápától:


Oswald >!

– Nem vagyok biztos benne, hogy a cölibátus eltörlése olyan sok jelentkezőt vonzana a pályára, hogy az megszüntetné a paphiányt. Másfelől azt is hallottam egyszer egy paptól, hogy bár a cölibátus megszüntetése megmentené a magánytól, és adna neki feleséget, ugyanakkor egy anyóshoz is hozzájuttatná – neveti el magát.

139. oldal

Francesca Ambrogetti – Sergio Rubin: Ferenc pápa Beszélgetések Jorge Bergoglióval

Kapcsolódó szócikkek: cölibátus
!

Még emlékszem, amikor Jorge Mario Bergoglio argentín bíboros először állt ki a tömeg elé megválasztása napján. Nem viselt méltóságos ruhát, hétköznapi módon viselkedett és köszönése is ennyi volt: „Jó estét kívánok!” Egyeseket zavart, másokat lelkesített, hogy uralkodó helyett egy igazi ember állt a katolikus egyház élére. Nekem azonnal szimpatikus lett – pedig nem is vagyok katolikus. :-) Nos, a „Ferenc pápa füveskönyve” sem feltétlenül a fennkölt teológiáról szól, hanem inkább az élet mindenféle témáiról a focitól az eutanáziáig. @BZsofi idézete jó példa:


BZsofi P>!

(…) bizonyos aggodalommal szoktuk megkérdezni: Milyen világot hagyunk a fiainkra? Talán jobb lenne, ha ezt kérdeznénk meg: Milyen fiakat adunk ennek a világnak?

45. oldal

!

Azt hiszem, @Fapicula idézete már – szó szerint – kissé „melegebb”, hiszen Ferenc és a homoszexuálisokhoz való viszony kérdésében mutat egyfajta lelkiséget és hozzáállást, amiért egyébként sokat szokták bírálni a pápát:


Fapicula>!

A homoszexualitásról

A lelkipásztorok, mint a hívők vezetői, olykor felhívják a figyelmet a magán- és közélet egyes mozzanataira. De arra nincsen joguk, hogy bárkinek a magánéletét megszabják. Ha Isten, mint teremtő, vállalta annak a kockázatát, hogy szabadságot adott nekünk, milyen alapon avatkozom bele én bármibe is.

53. oldal

!

Matthew E. Bunson könyvét azért tartom fontosnak bemutatni, mert – ahogy @esztigoné mintha kissé csalódottan írná – inkább egyháztörténeti-egyházpolitikai vonatkozású műnek tűnik. Tárgyalja tehát azt is, milyen háttérből érkezett Bergoglio a Vatikánba, bemutatja XVI. Benedek lemondásának körülményeit, és még az őt megválasztó konklávé tevékenységét is. Ha valakit részletesebben érdekel ez a háttértörténet Ferenc kapcsán, minden bizonnyal jó lóra tesz ezzel a kötettel:


esztigoné>!
Matthew E. Bunson: Ferenc pápa küldetése

Ezzel a monográfiával egyedül az volt a bajom, hogy igaz, Ferenc pápáról akartam olvasni, de már tudom, hogy a Jó napot! Ferenc pápa vagyok c. kellett volna.
Szóval ha a pápaság történetéről, Ratzinger lemondásának körülményeiről, a konklávé menetéről és Ferenc trónra lépéséről szerettem mindent megtudni, akkor valószínűleg jobban tetszik. Mindenesetre végigrágtam magam rajta, mert ezeket sem tudtam, és azért érdekes volt, csak inkább egyháztöri a témája, nem Ferenc, szóval inkább annak ajánlom, aki a pápának egyház életében betöltött küldetésére kíváncsi. Na meg Buenos Aires történetére. De sok új gondolattal gazdagodtam, hál Istennek az azért volt benne bőven, na meg különösen élveztem a pápaválasztásra íródott mobil alkalmazások bemutatását. :)

!

Forrás: https://news.artnet.com/art-world/pope-francis-art-arti…

Ha valaki még nem látta „A két pápa” című filmet – mely XVI. Benedek lemondásáról és Ferenc megválasztásáról szól – abszolút ajánlom a figyelmébe: noha katolikus kritikusok szerint persze a film pontatlanságokat és túlzásokat is tartalmaz (például nagyon fafejűnek mutatja be az előző és nagyon haladó szelleműnek a mostani pápát), így is szórakoztató, sőt elgondolkodtató és nagyon is nézni való. Megjegyzem, a budapesti Rózsavölgyi Szalonban színpadon(!) is megtekinthető a történet Lukács Sándor és Jordán Tamás kiváló alakításaiban. A film előzetesét itt találjátok: https://www.youtube.com/watch…

És hogy mik vannak! Talán nem túlságosan köztudott a tény, hogy a pápa életében az étkezés és a főzés komoly szerepet játszik. Kiadtak bizony olyan könyvet is, mely 40 receptet tartalmaz tőle – az élelmiszervegyész végzettségű embertől. @kritta értékelése remek, mert a receptkönyv testi-lelki hasznáról egyaránt beszél:


kritta>!
Roberto Alborghetti: Ferenc pápa asztalánál

Ferenc pápa asztalánál időztem:
Ez a könyv számomra olyan volt, mint a frissen sült, meleg kenyér, a lelkemet és a testemet egyaránt átmelegítette. A lelkemnek nagyon jót tett, hogy egy ennyire érdekes embert ismerhettem meg, a kipróbált receptek pedig a testemet melegítették át, ahogy megkóstoltam őket. Szinte az összes recept egyszerű és ízletes ételek leírása, ami előnyös egy gasztronómiai témájú kötetnél, mert a kezdő konyhaművészek is bátran kipróbálhatják a kedvenceiket.

Részletes értékelésem:
http://konyvlelo.blogspot.com/2018/07/roberto-alborghet…

!

Álljon itt még egy picike egysoros idézet is – @pável tolmácsolásában – ebből a meglehetősen érdekes könyvből:


pável P>!

Ha kidobjuk az ételt, az olyan, mintha a szegények asztalától lopnánk el!

118. oldal

!

Befejezésül – ha már Ferenc és az érdekes könyvek világa van célkeresztben – következzen egy igazán jópofa kis munka is „Kedves Ferenc pápa!” címmel. A kötetben gyerekek írtak kérdéseket Ferenc pápának, amire ő megpróbált válaszolni, és tudjuk jól, amikor egy gyerek kérdez, akkor sokszor úgy fogalmaz, ahogyan mi felnőttek már nem mernénk. Nos, @bratan értékelése rávilágít arra, hogy mindez nem vezetett valami felszínes élményanyaghoz, sőt:


bratan P>!
Ferenc pápa: Kedves Ferenc pápa!

Ferenc pápa: Kedves Ferenc pápa! Ferenc pápa válaszai gyerekek kérdéseire

Ez a könyv cuki.
Meg őszinte, ahogy a gyerekek.
Pofátlanul őszinte: feltesznek olyan kérdéseket is a pápának, amiről „öncenzúránk” alapján gondolnánk, hogy ezt nem kéne, nem illik, túl nehéz…
… s ebből adódóan hihetetlenül mély is.

!

Azt nem tudom, mi lehetett a gyermek kérdése, de a pápa válasza rá igazán érdekes. Kiderül belőle, hogy valami egészen más akart lenni, és nem a „vatikáni trónról” álmodozott. Ezzel a @sirszalhasogato-idézettel zárom is a mostani válogatást:


sirszalhasogato>!

A te korodban én hentes szerettem volna lenni.

Ferenc pápa: Kedves Ferenc pápa! Ferenc pápa válaszai gyerekek kérdéseire

Kapcsolódó szócikkek: Ferenc pápa

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!