Tudomány

Rovatgazda
!

Ha elfogadjuk, hogy „a májusi eső aranyat ér”, vajon mit várhatunk attól a májusi karcesőtől, ami a molyra hullt az elmúlt egy hónapban? Azt feltételezzük, hogy rengeteg új ismeretet, bővülő kívánság- és várólistákat, és természetesen az e havi Tudomány rovatot. Merítsünk először a történelemből! @kkata76 két karcot is hozott a Pompejiben futó kutatások eredményeiről. Van, amit felújítottak…


>!
kkata76 P
Képzőművészet

„Páratlan freskókkal díszített ókori villákat állítottak helyre Pompejiben. … Évtizedek után ismét látogatható Marcus Lucretius több mint 600 négyzetméteres villája, amely arról is ismert, hogy 1917-ben Pablo Picasso spanyol és Léonide Matisse francia festő közösen fényképeztette le magát ebben az ókori római lakóházban.”
A cikk és további képek: http://mult-kor.hu/paratlan-freskokkal-diszitett-okori-…

7 hozzászólás
!

… és van, amit éppen csak elkezdtek megismerni.


>!
kkata76 P
Tudomány

Megint Pompeji… bocs, hogy ezzel bombázok mindenkit, de ez a cikk is nagyon érdekes:

„Rendkívüli radiológiai vizsgálatot végeztek a vulkánkitörésben elpusztult Pompeji városának egykori lakosain. A forró hamutól megkövült holttestek sok új információval szolgáltak az egykori lakosok életmódjáról.”
http://mult-kor.hu/megrontgeneztek-pompeji-megkovult-la…

1 hozzászólás
!

Szerencsére minden hónapra jut valami a csillagászat és űrkutatás témájából, májusban @marschlako számolt be az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Csillagászati Tanszékének eredményeiről.


>!
marschlako P
Tudomány

The Four-Body Problem

"Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Csillagászati Tanszékének kutatói – Érdi Bálint professor emeritus és Czirják Zalán doktorandusz – Newton és Lagrange kétszáz esztendőnél is régebbi eredményei után először találtak explicit, egzakt analitikus megoldást a csillagászat és az űrkutatás egy központi jelentőségű kérdése, az égi mechanikai n-test probléma egy alosztályára.

Az áttörést két rendkívül eredeti ötlet tette lehetővé, a számítás azonban még így is nagyon összetett: a levezetéseket teljes részletességgel ismertető kézirat terjedelme 57 oldal, az eredményeket a szakmai nyilvánosság előtt bemutató, a Celestial Mechanics and Dynamical Astronomy folyóiratban megjelent publikációé pedig 38 oldal. A világ vezető természettudományos folyóirata, a Nature 2016. május 12-i számában meghívott szerkesztőségi cikkben méltatja Érdi Bálint és Czirják Zalán eredményét."

Tovább itt olvasható:
http://www.elte.hu/hir…

!

Nem feledkeztünk el a polihisztorainkról sem, a kihívás keretében @Redpanda Afrikáról olvasott.


>!
Redpanda
Polihisztorképző – házi feladatok

2. Európán kívüli történelem
Dawda Faal- Suha György- GAMBIA
/Afrikai történelem egy folyó völgyében/
A könyv megírása bizonyára rengeteg kutatómunkát igényelt, mert nagy mennyiségű adatot tartalmaz, mégis úgy éreztem ez az érthetőség és átláthatóság rovására megy.
Taglalja az Észak- és Nyugat-Afrikában élő törzsek történetét, a transzszaharai kereskedelmet és a gyarmatosítás időszakát egészen a Gambiai Köztársaság megalakulásáig.
Folyamatos harcok és csaták jellemzik a terület történelmét. Az angolok és franciák folyamatosan harcoltak egymással a fennhatóságért és persze az export cikkekért (só, arany, földimogyoró). Ezt néha egy-egy muzulmán vezető próbálkozásai próbálták megtörni pl.: Fode Kaba Dumbuya, Maba Diakhou Bá.
Ami számomra nagyon érdekes volt, hogy a kutatások szerint az. i.e. 4. században a Szahara éghajlata párás és nedves volt, folyók és tavak gazdagították. Ezt követően indult meg a szikesedés. A kereskedelem mindennek ellenére sem szűnt meg Észak- és Nyugat Afrika között, hanem olyan nehézzé vált, hogy az óceán átszeléséhez hasonlították. Ezért tartják a tevét a sivatag hajójának az oázisokat pedig a sivatag szélén kikötőknek.

Kapcsolódó könyvek: Dawda Faal – Suha György: Gambia

Dawda Faal – Suha György: Gambia
2 hozzászólás
!

Ha már a polihisztoroknál tartunk, májusi születésnaposunk Bertrand Russel matematikus, filozófus, irodalmi Nobel-díjas szerző, akit @csgabi mutat be nekünk, és gyűjti egy csokorba megjelent könyveit is.


>!
csgabi MP
Tudomány

1872-ben a mai napon született Earl Bertrand Arthur William Russell angol matematikus, filozófus (+1970. febr. 2.). Irodalmi Nobel-díjat kapott 1950-ben; indoklás: „sokoldalú és jelentős munkásságának elismeréséül, amelyekben a humanista ideálokért és a gondolat szabadságáért harcolt”. Jelentőset alkotott a matematikai logika területén.

1908-ban akadémiai tag, 1910-ben pedig cambridge-i professzor lett. Az első világháború alatt a katonai szolgálatot megtagadók mellé állt, pacifizmusa miatt 1916-ban elbocsátották állásából, 1918-ban pedig fél évre bebörtönözték, „Bevezetés a matematikai filozófiába” című művét ott írta. 1943-ban is kitették tanári állásából háborúellenes tevékenysége miatt.
1938–39-ben az Egyesült Államokban tanított, professzori kinevezését a bíróság azzal törölte, hogy szexuális szabadosságot hirdet.

Elítélte az 1954-es Bikini-szigeteki hidrogénbomba-robbantást, Albert Einsteinnel és más Nobel-díjasokkal közzétett nyilatkozata a Kelet és Nyugat tudósait közös tanácskozásra hívta. Ebből lett a Pugwash-mozgalom, melynek 1957-ben elnökévé gválasztották. 1958-ban állt az atomleszerelést követelők élére,1960-ban létrehozta a Százak bizottságát, polgári engedetlenségre buzdított, majd 1961-ben 89 évesen tömeges ülősztrájkot szervezett az atomleszerelésért. Ezért két havi börtönre ítélték, de betegsége miatt csak hét napot ült le. Utolsó éveiben az Egyesült Államok vietnami háborús politikáját bírálta, Jean-Paul Sartre-ral és másokkal összehívta a Háborús Bűnök Nemzetközi Bíróságát a vietnami atrocitások ügyében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Bertrand_Russell

Kapcsolódó könyvek: Bertrand Russell: A hatalom és az egyén · Bertrand Russell: A filozófia alapproblémái · Bertrand Russell: A nyugati filozófia története · Bertrand Russell: Miért nem vagyok keresztény? · Bertrand Russell: A hatalom · Bertrand Russell: Miszticizmus és logika · Bertrand Russell: Filozófiai fejlődésem · Bertrand Russell: Házasság és erkölcs · Bertrand Russell: Kína és a kínai probléma

Bertrand Russell: A hatalom és az egyén
Bertrand Russell: A filozófia alapproblémái
Bertrand Russell: A nyugati filozófia története
Bertrand Russell: Miért nem vagyok keresztény?
Bertrand Russell: A hatalom
Bertrand Russell: Miszticizmus és logika
Bertrand Russell: Filozófiai fejlődésem
Bertrand Russell: Házasság és erkölcs
Bertrand Russell: Kína és a kínai probléma
3 hozzászólás
!

A Könyvhétre számos szépirodalmi újdonság várható, de ne feledkezzünk meg régi kincsek új kiadásairól sem. Mérei Ferenc és V. Binét Ágnes Gyermeklélektan c. műve új köntösben kerül az olvasók elé.


>!
julicsenge IP
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan

Vizsgára olvastam a megadott fejezeteket (szinte az összes, 4-5 kivételével), amit nem olvastam, az is érdekelne, de most egyszerűen nem fért bele. Még biztos, hogy előveszem. Mivel érdekel a téma, szívesen vettem a kezembe. Jól megírt, szemléletes könyv, csak ajánlani tudom, bár néhány példa idejétmúlt. Vajon létezik korszerűbb könyv a témában?

!

Túránk végeztével @Bélabá karcával kívánunk mindenkinek szép júniust, jó időt és tartalmas nyarat!


>!
Bélabá P
Érdekes világ

Légy vidám, és élvezd az életet – mondja ez a görög mozaik felirat, amit egy török kisvárosban (Antakya) találtak még 2012-ben egy lift építése közben. A mozaik közel 2300 éves, egy csontvázat ábrázol egy kancsó borral és egy kenyérrel.
A város környéke egykor gazdag vidéknek számított, így jogosnak tűnik a Carpe Diem-jellegű üzenet.

1 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!