Sikerkönyvek

Rovatgazda
!

André Aciman: Találj rám!

„Aciman érzékeny szerző, egyetlen rejtett rezdülés, az érzelmek egyetlen árnyalatnyi változása sem kerülheti el a figyelmét, hiszen ezekből áll össze a szenvedély. A Megtalállak visszatér az egyik legnagyszerűbb kortárs szerelmi regény világába, tovább feszegetve a kérdést, elmúlhat e valaha az igazi szerelem?”

Beleolvasó itt: https://www.scribd.com/document/429444307/Aciman-Talalj…

Amerikai Egyesült Államok – amerikai szerző – férfi főszereplő – Firenze – LMBTQ – magyar nyelvű – Olaszország – Róma – romantikus – sorozat része – zongora


ildiko_adam06>!
André Aciman: Találj rám!

“Ugye nem akarsz folyton a múltban élni?” – ennél jobban nem is kezdhetném az értékelést. Pontosan ezt éreztem a könyv olvasása során. Sok várakozás övezte és más lett, mint a Szólíts a neveden vége sejtette volna. Ha úgy ülünk neki, hogy nincs elvárásunk, szerintem ez egy nagyon szuper könyv. Aciman mestere a nagy, nem hétköznapi érzelmek ábrázolásának. Ebben a könyvben több szálon is tanúbizonyságot tesz erről. Mindegyik szál kapcsolódik Eliohoz és Oliverhez. Ami leginkább megérintett, az az első szál, az édesapja és Miranda szerelme. Szerencsés vagyok, hogy volt hasonlóban részem. Mindegyik szálnak megvan a maga különlegessége. Talán pont azért mert kilép a nyári olasz atmoszférából, ami eleve indukálja a szerelmet és a meleg érzéseket. Talán lesz folytatás, amiben direkt megvilágításba kerül Elio és Oliver kapcsolata. Nekem így is kerek.

!

Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

„Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A Vigyázat, törékeny! nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt. Rólad – Neked.”

család – depresszió – gyász – ifjúsági – magyar nyelvű – magyar szerző – öngyilkosság – regény – szeretet – testvérek


kataa_>!
Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!

Kicsit nehéz összeszednem a gondolataimat, de nem tudom kihagyni, hogy írjak erről a könyvről, ugyanis nem olvastam még valami elég sok ennyire hiteles regényt a depresszióról, sőt, egyáltalán nem olvastam még ilyen ifjúsági regényt egy „köztünk élő”, magyar tizenéves lányról (egy jófej, ténylegesen köztünk élő, magyar tizenéves lánytól). Elsősorban pont ezért tartom nagyon fontosnak azt, hogy ez a regény megszületett: azokért a fiatalokért, akiknek felkeltheti az érdeklődését, hogy a könyvet egy kortársuk írta, közérthetően, abszolút az ő nyelvükön. Bízom abban ha egy olyan lányról olvashatnak, aki ők vagy a barátaik is lehetnének, aki azt a zenét hallgatja, amit ők, oda jár bulizni és ugyanazokon az utcákon sétál, ahol ők, hamarabb veszik a kezükbe a könyvet, így Zsófi szemein és gondolatain keresztül sokkal közelebb kerülhetnek egy nagyon fontos téma megértéséhez – ha ezáltal pedig még jobban is odafigyelnek egymásra és magukra, az még inkább óriási lépés lenne.
Azt hiszem az ilyen történetek elolvasása talán a legjobb mód arra, hogy kicsit jobban megérthessünk teljesen más személyiségeket, élethelyzeteket, gondolkodásmódokat. De mindemellett ez a könyv egy harcos is. Harcol a stigmák leküzdéséért a mentális betegségekkel és a segítségkéréssel kapcsolatban – minden egyes olyan mondat ellen, hogy „majd elmúlik”, „csak gondolkodj pozitívan”, „miért nem próbálkozol jobban”; és harcol azokkal a társadalmi elvárásokkal szemben, amik megmondják, hogy egy trauma után hogy kell és illik viselkednünk, és mikor milyen fázisban kell tartanunk. Spoiler: ilyen „kell” nincs!
Szinte végig volt egy gombóc a torkomban olvasás közben, de mégis csak akkor tartottam szünetet, amikor külső tényezők miatt muszáj volt. Luca kendőzetlenül őszintén és fájdalmasan életszerűen, de gördülékeny stílusban írta meg, hogy egy ilyen állapotban hogyan kerülhet valaki egyre mélyebbre egy spirálban, hogyan halmozódnak fel a traumák az óriásitól az egészen apróbbig, és hogy hogyan tűnik minden ezek által kreált gondolat valósnak és a megmásíthatatlan igazságnak abban az állapotban. Spoilermentesen nehéz erről írni, de baromi hálás vagyok azért, ahogy a különböző érzékeny témák terítékre kerültek. Bár a félelmeim azzal kapcsolatban, hogy mennyire lesz problematikus vagy romantizált ez a könyv már akkor eloszlottak, mikor a könyvbemutatón Luca azt mondta, hogy olyat biztosan nem akart írni, mint a Tizenhárom okom volt…, még így is lenyűgözött, hogy tényleg mindenre gondolt, és mindent mennyire érzékenyen érintett – egy ilyen regényt csak így lenne szabad megírni egyébként is. ajánlanám a Netflix figyelmébe
Kedves @Luca_Nyáry , remélem olvashatunk még tőled nagyon sokat <3, addig is azt mondom, ennek a könyvnek minden ember polcán helye lenne.

5 hozzászólás
!

Gárdos Péter: Királyi játék

„1782-t írunk, amikor két férfi elindul, hogy becsapja Európa uralkodóit. Különleges találmánnyal járják be a kontinenst, s bár a hírverés óriási körülöttük, küldetésük valódi célja titkos. Sikerük birodalmi érdek, bukásuk pedig az életükbe kerülhet.
Kempelen Farkas, a polihisztor udvari tanácsos számára az egész út időfecsérlő ostobaság, ami csak akadályozza abban, hogy valódi tudományos munkáival foglalkozzon. Dragóner Arnold, a hányattatott sorsú, briliáns sakkozó pedig méltánytalannak tartja, hogy folyamatosan rejtőzködnie kell.”

18. század – magyar nyelvű – magyar szerző – regény – sakk


szabadosági I>!
Gárdos Péter: Királyi játék

Gárdos Péter fantaszikus! Már a Hét mocskos napot is imádtam, és új regénye felveszi vele a versenyt. Alig tudtam letenni. Az Olvasás Éjszakáján interjúzhattam vele, ezért elsők között olvashattam a könyvet. Faltam az oldalakat, pedig bevallom a sakk nem tartozik érdeklődésem középpontjába!
Adott egy magyar zseni, Kempelen Farkas, akiről alig tudunk valamit, pusztán azért mert régen élt, pedig híresebb volt, mint Puskás – teszem azt. Feltalált egy sakk-automatát, ami valójában egy trükknek köszönhetően működött, és verte rommá az akkori világot. Ráadásul izgalmas időszakba pillanthatunk bele: akkor élt (így a könyvben megjelenik) James Watt, Mozart, Goethe..
A hatalom csúnya eszközei, az elnyomás, a manipuláció, a hírnév kínzó kérdései kerülnek elő a regényben, és egy különleges barátságot ismerünk meg.
Olvassátok, megéri!

!

Elena Ferrante: Az elvesztett gyerek története

„A két nő hat évtizedes történetét és vele Nápoly és egész Olaszország történetét felölelő saga Az elvesztett gyerek történetével véget ér. Elena Ferrante, a 19. századi nagy írók méltó utódaként, a korábbiaknál is teljesebb, gazdagabb, pezsgőbb, feledhetetlen világot tár elénk.”

1001 könyv listán szerepel – 20. század – barátság – családregény – fejlődésregény – kortárs – magyar nyelvű – Nápoly – női sors – olasz szerző – Olaszország – öregedés – regény – sorozat része – szegénység


hollow_crown>!

Milyen csodálatos volt átlépni határokon, belesiklani más kultúrákba, és felfedezni, hogy amit véglegesnek gondoltam, nagyon is átmeneti!

17. oldal

!

Donna Tartt: A kis barát

„A tizenkét éves Harrietet Houdini és Robert Louis Stevenson példája ösztönzi, amikor egyetlen barátjával nekilát, hogy megkeresse bátyja gyilkosát… és megbüntesse őt. De ami gyerekes játéknak indul, abból hamarosan sötét, veszélyes utazás lesz egy mississippi kisváros fenyegető alvilágában.”

Amerikai Egyesült Államok – amerikai szerző – gyermekszemszög – gyilkosság – kortárs – magyar nyelvű – Mississippi – regény – rejtély


kulturzaj>!
Donna Tartt: A kis barát

Ha röviden kellene megfogalmaznom, mi az, amit az amerikai nagyregényekben a legjobban szeretek, akkor mindenképpen az atmoszférát emelném ki. Minden olyan általam olvasott regénymonstrum, ami a tengerentúlon játszódik, a szokásosnál is nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a távolság ellenére is ott legyek egy másik idősíkban, egy tök más helyszínen, és igazság szerint akárhányszor kerülök ilyen könyvek közelébe, a lehető leghamarabb beszippantanak, minden lehetséges szabadidőmet velük töltöm, és abban a néhány napban, amíg olvasok, inkább vagyok ott, mint itt. Ez ritka tulajdonság, és az egyik mérőfoka annak, hogy van értelme a sokszáz oldalas terjedelemnek, a hosszú leírásoknak és a sok jelzőnek. Szóval annak, hogy 600 oldalban elmesélni valamit 100 oldal helyett nem felesleges az időhúzás. Tartt regényeinél – most már kijelenthető – egytől egyig ez történik velem.
Minden mást itt találtok: https://kulturzaj.blog.hu/2019/10/20/donna_tartt_a_kis_barat

1 hozzászólás
!

Terry Pratchett: Akkor majd éjfélt viselek

„Sajogi Stefánia, mint a Kréta boszorkánya, a rászorulókkal törődés nem valami dicső munkáját végzi.
De valaki – vagy valami – félelmet kelt, sötét gondolatokat ültet el a fejekben és haragot szít a boszorkányok ellen. Stefániának fel kell kutatnia a nyugtalanság forrását, és gyökerénél kell legyőznie a gonoszt.
Az apró, de kemény csip-csap népek segítségével Stefánia szembeszáll a szörnyű veszéllyel: ha elbukik, vele bukik az egész Kréta is…”

angol szerző – boszorkány – brit szerző – fantasy – humoros – kortárs – mágia – magyar nyelvű – női főszereplő – regény – sorozat része


Törölt tartalom.
!

Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit

„Végül egy agyament paródia születik, amiben a skandináv bűnügyi regények minden jellemző alkatrésze megtalálható: alkoholista, antiszociális nyomozó; gyermekkori traumák, társadalomkritika, titkosszolgálat, külföldi maffiák, extrém gyilkolási formulák, hullahegyek és a többi… ”

humoros – krimi – magyar – magyar nyelvű – magyar szerző – nyomozás – paródia – regény


kókuszvirágcukor>!
Kőhalmi Zoltán: A férfi, aki megølte a férfit, aki megølt egy férfit

„Félelmekkel vegyes várakozással” vagy „várakozással vegyes félelmekkel” vágtam neki. A skandináv krimiket imádom, Kőhalmit szintén nagyon kedvelem, ezt is annyira szerettem volna szeretni. De! Valahogy nem jött annyira át, mint kellene. Nehéz fába vágta a fejszéjét.
Ami tetszett, a stílus, a barokkos körmondatok, a betűtípus, viszont maga a történet akkora káosz lett és sok-sok helyen nagyon erőltetett. Szerintem jobban is meg tudta volna írni. A cím, a „kéregzuzmószesz” és az a kb 40% ami tetszett benne, kerekíti nálam 3 csillagosra. Egynek jó, újraolvasás biztosan nem lesz.

!

Finy Petra: Marlenka

„Finy Petra legújabb regénye identitástörténet: főhőseinek hosszú utat kell bejárniuk ahhoz, hogy rájöjjenek, kik is ők valójában. Marlenkának és gyermekeinek meg kell dolgozniuk a boldogságért és a szerelemért, ám a harmónia még így is törékeny marad.”

kortárs – magyar nyelvű – magyar szerző – női főszereplő – regény


Véda P>!
Finy Petra: Marlenka

Gyógyír ez a kis kötet, finom orvosság, ami villámgyorsan a lelki sebekre hat.
Gyógyír, mert segít a traumák kibogozásában, és gyógyír, mert ezt természettel párhuzamot szőtt metaforáival teszi. Ezekben elveszni kiváltképp gyönyörűség.
Fejlődéstörténet és családregény, valamint egyfajta családállítási alap is, hiszen sorsunkra nemcsak azok az események hatnak, amiket tudatosan átéltünk, de azok is, amelyeket felmenőink tapasztaltak meg. Végig a könyv olvasásakor olyan érzésem volt, hogy ha asszociálnom kellene valamire a könyvről -amit egyébként gyakran játszok-, akkor egy színes, kézzel készített patchwork takarót képzelnék el, melynek kockái, egy-egy darabjai lennének ennek a szomorú-nyomasztó, mégis végtelenül szép családtörténetnek.
https://hangulatokk.blogspot.com/2019/10/finy-petra-mar…


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!