Sikerkönyvek

Rovatgazda
!

Alex North: A Suttogó

„Ám Featherbanksnek sötét múltja van. Tizenöt éve egy szociopata bűnöző elrabolt és meggyilkolt öt kisfiút. Amíg el nem fogták, a tettest mindenki csak úgy emlegette: a Suttogó.
Természetesen egy régi bűntől Tom és Jake még nyugodtan berendezkedhetnének új házukban. Ám ekkor eltűnik egy újabb kisfiú, és Jake is valahogy különösen kezd viselkedni…

Azt mondja, hogy éjszakánként suttogást hall az ablaka alól…”

brit szerző – kortárs – krimi – magyar nyelvű – regény – thriller


mate55 P>!
Alex North: A Suttogó

Nem véletlenül hozta meg a sikert ennek a végtelenül ügyes és érdekes természetfeletti thriller írójának. Nemcsak, mert remekül építi fel a történetet, és nem csak azért, mert a misztikus thrillerekre nem igazán jellemzően a karakterizálás és a karakterek közötti kapcsolatok bemutatása, megjelenítése nagyon fontos része a történetnek, de abból a szempontból is, hogy anélkül képes egy végtelenül feszült sztorit és atmoszférát teremteni, hogy a természetfeletti könyvekre általában jellemző gagyi és olcsó eszközöket, kliséket használna. Pontosabban szólva használ pár ilyet, de mindezt nagyon ügyesen és kifinomult érzékkel teszi. Mert a misztikus elemek ellenére a legfőbb célja nem az ijesztgetés, hanem a klasszikus, folyamatosan jelenlévő és erősödő feszültség megteremtése. Nem mindenkinek fog garantáltan bejönni, de ha az utóbbi évek „nagy” felhozatalát, illetve semmitmondó pszichothrillereit nézzük, kellemesen fogunk csalódni.

6 hozzászólás
!

Daniela Sacerdoti: Vigyél haza

„Mindezek betetőzéseként rejtélyes módon elveszíti a hangját, viszont visszanyeri egy különleges gyerekkori képességét… a hatodik érzékét, amely családi örökség. És amikor egy múltbéli hang egyre csak azt hajtogatja »Vigyél haza!«, olyan titok nyomára bukkan, amelyről tudja, meg kell fejtenie ahhoz, hogy szabaddá legyen.
A Vigyél haza gyönyörű történet szerelemről, veszteségről, az igazi képességek felfedezéséről, de legfőképpen arról, hogy sohase felejtsd el, igazából ki vagy.”

kortárs – magyar nyelvű – olasz szerző – regény – sorozat része


Betonka_Wass>!
Daniela Sacerdoti: Vigyél haza

Az előző részhez képest – amit nagyon kedveltem – ebben sokkal több paranormális elem volt, hiszen a hősnő különleges képességei köré épül a történet. Egy kis misztikum mindig jól jön egy történetnek, de az én ízlésemnek ez túl sok volt. Ehhez a könyvhöz megfelelő hangulat kell, másképp ötven oldal után megy is vissza polcra.

bővebben: https://betonkabulija.blogspot.com/2019/08/daniela-sace…

!

Mona Awad: Nyuszika

„Egy nap Samantha meghívót kap a Nyuszikák legendás Szutyok Szalonjába és azonnal magába szippantja a klub varázs(gombá)s világa. Olyannyira, hogy hanyagolni kezdi Avát, a legjobb barátnőjét és a tanulmányait is. Egyre mélyebbre merül a Nyuszika-kultusz sötét, baljós, cukormázas világában, és bekapcsolódik a lányok Műhelynek nevezett rituáléiba. Valóság és képzelet határvonala immár teljesen elmosódik; az őt Avához, illetve a Nyuszikákhoz fűző baráti szálak pedig életre-halálra összegabalyodnak.”

barátság – egyetem – humoros – ifjúsági – kanadai szerző – kortárs – magyar nyelvű – regény


Littlewood IP>!
Mona Awad: Nyuszika

Nekem ez most eléggé beütött.
Utána is néztem kicsit, Goodreadsen, meg itt-ott, hogy mit írnak róla, és az jött le, mint általános vélemény, hogy nem rossz ez a könyv, de mégis, mi a &*@#<* történik benne. Szóval ez egy ilyen lényegre törő értékelés lesz, mert én végig érteni véltem.*
Viszont tényleg csak az kattintson a spoilerre, aki eléggé elkötelezte magát a saját olvasási élményének elszúrása mellett, vagy ha tervezi olvasni a könyvet, inkább csak utána, mert anélkül eleve érthetetlen lesz, és akkor meg minek. Akinek pedig esetleg még mindig nem vettem el a kedvét az értékelésem elolvasásától, annak még egyszer szólok, hogy ez egy ilyen klasszikus, szó szerinti értelemben vett spoiler, ami azt tárgyalja, hogy ez a történet se nem drogos trip, se nem hallucináció, de még csak nem is horror, hanem spoiler

Oké, el kell ismernem, hogy ez igazából nem is értékelés eddig, csak spoiler. Most akkor próbálok írni valami kedvcsinálót. Mondjuk azt, hogy mostanában nem szoktam fél éjszakákat végigolvasni, de ez ébren tartott. És azt, hogy mindenkinek, aki írással próbálkozik, elég érdekes lehet, ha más nem, a kurzus óráinak leírásán rengeteget lehet nevetni. És ugyan sejtem, hogy ez nem lesz egy nagyon népszerű, kilencven százalék felett álló könyv soha, viszont az sem lesz, amire három hónap múlva annyiban lesz bárki képes visszaemlékezni, hogy ja, nyulak voltak benne. Nem hibátlan, de érdekes. Szóval szerintem érdemes elolvasni. Én el fogom Mona Awad másik könyvét is, hiába áll 55%-on, mert kíváncsivá tett, hogy az egyetemi tanulmányai mellett a többi traumájával mit tud kezdeni.

*Van nekem egy ilyen mindent értős kényszerképzetem. Sajnos/szerencsére tudományos kérdésekben nem érvényesül, csak irodalmi művek esetében. Ott viszont ha kell, ha nem. Hogy mire gondolt a költő. És én értem. Ez egy ilyen kellemes érzés. Amíg ki nem röhögnek miatta. Leggyakrabban akkor szoktak kiröhögni, amikor a szövegjobbítós csoportunkban értek mindent. Hogy mire gondolt a költő. Mert ott van a költő is, aki gondolta. Na mindegy. Ezt csak azért meséltem el, hogy legyen viszonyítási alap az „értékeléshez”.

28 hozzászólás
!

Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja

„Attól kezdve nem látta többé a nagybátyját, így sok-sok év múltán, Billy halálakor meglepődve értesül arról, hogy a férfi ráhagyta a Los Angeles-i könyvesboltját. Mirandának nemcsak a csőd szélén álló üzlet irányításával és a meglehetősen ellenséges boltvezetővel kell megbirkóznia, de a végére kell járnia a nagybátyja utolsó kincsvadászatának is. A férfi ugyanis nyomokat hagyott hátra számára a könyvesbolt polcain sorakozó könyvekben, amelyek révén nemcsak a férfi élettörténete tárul a lány elé, hanem az is, miért szakadt ketté a családja azon a végzetes születésnapon.”

Amerikai Egyesült Államok – amerikai szerző – család – könyvesbolt – Los Angeles – magyar nyelvű – női főszereplő – nyomozás – regény


Barbus87>!
Amy Meyerson: Az elmúlt napok könyvesboltja

Valahogy éreztem, amikor először elolvastam a fülszöveget, hogy ez az én regényem. Már maga a borító is tökéletes.
Az alapötlet nekem nagyon tetszett, szerettem, hogy az irodalom segítségével jutottunk el a kis nyomkeresés következő lépéséhez.
Miranda számomra egy szerethető karakter, nem is értettem mit akar ezzel a Jay fickóval, nekem nagyon nem volt szimpatikus. A Prospero Könyvek egészen biztosan egy szuper hely, imádtam a hangulatát, és minden dolgozóját. Szurkoltam, hogy sikerüljön megmenteni. Malcolm is a szívemhez nőtt, nagyon kis rendes pasi. :)
Az egyetlen szereplő akit nem bírtam, Miranda anyukája. Hát az a nő egy katasztrófa szerintem.
Összességében nagyon tetszett a könyv, egy kis kritika: kb. a 20. oldalon kitaláltam miért veszett össze Billy és Miranda anyja. És több volt az elgépelés a könyvben mint amit el lehet nézni.

!

Rachel Hauck: A menyasszonyi ruha

„Ekkor fedez fel egy régi menyasszonyi ruhát az egyik birtokon rendezett jótékonysági árverésen egy ütött-kopott ládában. A ruha vadonatújnak látszik, csupa csillogó selyem és gyöngy, kézzel varrt, a fazonja időtálló. De honnan származik? Ki viselte? Ki forrasztotta le a zárat, ki dugta egy katona dögcéduláját a kis erszénybe, amely mellette feküdt? Ki hagyta a pincében egy tízéves kislány számára? És ki a lila mellényes titokzatos férfi, aki azt állítja, hogy a ruhát »megváltották«?”

Alabama – Amerikai Egyesült Államok – amerikai szerző – chick lit – esküvő – keresztény – kortárs – magyar nyelvű – női főszereplő – női sors – nők – regény – romantikus


kriszet_Paulinusz P>!
Rachel Hauck: A menyasszonyi ruha

Nagyon kellemes ez a könyv. Semmi extra, de jó volt olvasni. Jó példákat hoz a bizonytalanságainkra, a kétségeinkre, hogy nap mint nap megküzdünk valamivel. A menyasszony téma pedig nekem mindig is kedvencem volt :) Tetszett, hogy több szereplős lett a történet, váltott szemszögekből teljesedett ki.
Csipetnyi könnyedség, meseszerű libbenések szűrődtek bele, ami különösen kedvemre való volt.
Erős benne a vallási szál, ami nekem annyira nem jött be, bár hozzáteszem, mindig is elképesztett a hívő emberek hitének ereje.

!

Jessica Barry: Szabadesés

„Maggie, Allison édesanyja azonban nem hajlandó elhinni, hogy a lánya meghalt. Hiszen egy anya ezt megérezné… Ő pedig ismeri Allisont – vagyis ismerte, két éve ugyanis egy szót sem váltottak egymással. Ám ez alatt az idő alatt a lány élete gyökeres fordulatot vett.
Mialatt valójában Allison az elemekkel harcolva igyekszik visszajutni a civilizációba, az anyja élete is veszélybe kerül. Maggie ugyanis egyre több bizonyítékot talál arra, hogy a repülőgép-szerencsétlenség talán nem is baleset volt…”

amerikai – kortárs – krimi – magyar nyelvű – regény


Eva_Marinna_Toth>!
Jessica Barry: Szabadesés

Tetszett. Pörgős,izgis. Annak nem ajánlom,aki azért elvárja,hogy a történet „valószerű” legyen :)

!

Adam Kay: Ez fájni fog

„A szerző Nagy-Britanniában orvosrezidensként dolgozott 2004 és 2010 között. Képzése alatt mindvégig naplót vezetett; az Ez fájni fog lapjain a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat frontvonalának esetei és napjaink válságának elemzései olvashatók. Egy fiatal orvos számol be életéről, örömeiről, bánatairól, áldozatvállalásokról és a számunkra, magyarok számára is ismerős őrjítő bürokráciáról. Kész szerelmi vallomás ez azokhoz, akiken bármelyik pillanatban az életünk múlhat.
A morbid humor kedvelői ki ne hagyják!”

angol – brit szerző – magyar nyelvű – naplóregény – orvos – orvos író


White13>!
Adam Kay: Ez fájni fog

Adam Kay: Ez fájni fog Egy fiatal orvos naplója

Ha tehetném, hatosat adnék a könyvre – imádtam!
Mindig szidják a magyar orvosokat, egészségügyet – hát tessék, itt van Adam Angliából, és elmeséli, hogy milyen az egyetem után kezdő orvosként dolgozni.
Szakorvosjelöltként (szülész-nőgyógyász) hagyta el a szakmáját végül, a könyvből az is kiderül, miért.
Annak ellenére, hogy nagyon komoly témáról ír, elképesztő humorral teszi ezt, például buszon olvasni totál veszélyes, mert nem fogják érteni, miért visítasz fejhangon röhögve.

3 hozzászólás
!

Georges Simenon: Maigret és a titkos szerető

„Egy Cécile nevű fiatal lány pár hónapon át rendszeresen felkeresi a bűnügyi rendőrséget, és arról panaszkodik, hogy éjjelente egy titokzatos alak jár a lakásban, ahol idős, magatehetetlen nagynénjével lakik. Mikor Cécile utoljára jelenik meg a rendőrségen, Maigret nem tudja azonnal fogadni, és mire sort kerítene rá, már hiába keresi a fiatal lányt. Később őt és a nagynénjét is holtan találják.”

20. század – belga szerző – krimi – magyar nyelvű – nyomozás – regény


BBetti86>!
Georges Simenon: Maigret és a titkos szerető

Ez a rész kevésbé tetszett. Benne vannak a Maigret stílusjegyek: a motiváció fontossága, a rávezető kihallgatások, a magába fordulva az eset megoldása, de ezt most nem éreztem annyira logikusnak, pszichésen megalapozottnak, mint az egyéb köteteket szoktam. Ok, a vége és a megoldás ismeretében megvan a maga logikája, de menet közben ezt nem éreztem. A stílusa is a szokott lényre törő, tiszta próza. Mégis, hiányérzetem van.
Fura volt az is, hogy ebben a kötetben Simenon nyomozója egy más oldalát is megmutatja. A tanácstalan, már-már elkeseredett Maigret felügyelőt. Ettől emberibbnek kellene látnom, jobban hasonulni vele, de számomra inkább illúzióromboló volt. Jobban szeretem, amikor magabiztos, és logikusan, folyamatosan összerakja magában az ügyet és a benne szereplők jellemrajzát.
Az eset sem tudott annyira lekötni. Talán, eszembe juttatta a Bűn és bűnhődést, amiben szintén egy nem túl szimpatikus, pénzt rejtegető öreglányt öltek meg – bár nagyon más indokkal – amit szintén hasonló kánikulában olvastam, és szintén nem tudtam eléggé értékelni. Talán majd adnom kell neki még egy esélyt, amikor nem olvadni el árnyékban is.

!

Natalie C. Parker: Seafire – Lángoló tenger

„Mióta a hírhedt Aric Athair vérszomjas katonái, a kartácsok, végeztek a családjával, az elárvult Caledoniát csakis a bosszúvágy vezérli a veszélyes vizeken. Hajója, a Mors Navis legénységét csupa olyan lány és nő teszi ki, akik hozzá hasonlóan elveszítették a családjukat és az otthonukat Aric meg az emberei miatt. A küldetésük nem más, mint életben maradni, és legyőzni a kartácsok hadihajóinak gyilkos flottáját.”

fantasy – ifjúsági – kalóz – magyar nyelvű – regény – sorozat része


AniTiger P>!
Natalie C. Parker: Seafire – Lángoló tenger

Bár akadnak benne laposabb részek, mégis szívesen sodródtam a Mors Navis csak csajokból álló legénységével, és folytatnám is ezt az utazást, hogy megtudjam, mi van a Hálón túl. Meg persze azért is, hogy megtudjam, mi történt a szívem csücskeivel! Remélem, hogy mielőbb nekiállunk flottát toborozni, és lenyomjuk Aric Athairt meg a kartácsait.

A történetmesélés a regény gyengesége…
Egyrészt úgy éreztem, hogy valami iszonyatosan hiányzik a regényből, másrészt akadtak benne olyan részek, amikor rettenetesen megült a sztori, és nehezen lendültem túl a mélyponton. spoiler

Ezekkel a felvázolt problémákkal együtt elképesztőnek tartom a történetet, és nagyon várom a folytatást, mert tele vagyok kérdésekkel. Egy-két karakter miatt fáj a szívem, de érdekel, hogy a többséggel mi a helyzet spoiler

Kedvenc részek: Oran és Vérfog közös részei. Hesperus király kiosztása (bár az egész szigetéért odáig voltam).

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/06/natalie-c…

>!
Maxim, Szeged, 2019
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634990475 · Fordította: Komáromy Zsófia
5 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!