Sikerkönyvek

Rovatgazda
!

Lionel Shriver: Nagytestvér

A közelmúltban jelent meg Lionel Shiver negyedik könyve magyarul.
A könyv szó szerint egy nagytestvér és – legyünk humorosak – kistestvér kapcsolatáról szól. Arról, hogy ez előbbi, hogy teszi tönkre utóbbi életét, holott utóbbira van szüksége ahhoz, hogy az élete, a testsúlya és mondhatni a lelke is sínre kerüljön.
Ha szerettétek az írónő többi könyvét (szerintem elég csak a legismertebbet megemlítenem: Beszélnünk kell Kevinről), akkor érdemes ezzel is tennetek egy próbát.


>!
Angele P
Lionel Shriver: Nagytestvér

Lionel Shriver csak mesél. Elmeséli hogy történt és miért történt, filozófálgat közbe az élet nagy és kis dolgairól, de ezt olyan lehengerlő stílusban teszi, hogy nem tudod letenni. Ez a könyve is a kedvencem lett. És a vége… Hát ott van a lényeg. Akinek ez nem tetszik, az nem érti a lényeget. :) :)

!

Randall Munroe: Magyarázókönyv

Nem értesz valamit? Lehet, érdemes lenne felcsapni ezt a könyvet! Bár csekély oldalszáma miatt gyanítom, hogy nincs benne minden. De az értékelői ennek ellenére elégedettek vele!
Itt beleolvashattok: http://static2.lira.hu/upload/M_28/rek3/1190247.pdf


>!
ppayter
Randall Munroe: Magyarázókönyv

Randall Munroe: Magyarázókönyv Egyszerű szavakkal bonyolult dolgokról

"[…] A Magyarázókönyv fényt derít a Curiosity marsjáró, a golyóstoll, az atomtengeralattjáró, a periódusos rendszer (egyik személyes kedvencem), az elektromágneses spektrum, az olajfúrótornyok és a Naprendszer titkaira. Megtanulhatod belőle mindkét félteke csillagképeit, az élet családfájának fontosabb állomásait, megismerheted egy modern autó motorjának működését, a fényképezőgépek szerkezetét és az, hogy hogyan érdemes hidat építeni. Minden egyes oldala tele van nélkülözhetetlen ismeretekkel, gyakorlatilag az instant megvilágosodás forrása.

Persze ez nem igaz. Már csak az alapkoncepcióból fakadóan sem: körülbelül ezer szó nem elég ennyire komplex dolgok megismertetésére, de ha egyszer belelapozol a könyvbe, ez úgysem fog érdekelni. Bizonyos mértékig ismeretterjesztőként is működik, legalább olyan szinten, hogy felkelti az ember érdeklődését egy-egy téma iránt, és a vaktérképekhez hasonlóan segít felidézni a már meglévő ismereteket, de nem ez a lényeg. A Magyarázókönyv akkor működik jól, ha értesz valamennyire az adott témához, van fogalmad arról, hogy miről van szó éppen, és így próbálod visszafejteni a „bonyolult dolgokat” magyarázó „egyszerű szavakat”. A humorfaktor is ilyenkor jön elő a maga teljességében, időnként konkrétan sírva röhögős tud lenni egy-egy leírás vagy magyarázat.

Ebből adódóan a célközönség sem a gyerekek, kivéve, ha gyermekenciklopédiákon nevelkedtek és az átlagosnál jobban vevők az intellektuális humorra. Sokkal inkább azoknak a minimum gimnazista, de inkább felnőtt olvasóknak szól, akik nem csak érdeklődnek a világ iránt, hanem van is némi háttérismeretük az érintett témákkal kapcsolatban, és elsősorban nem tanulni szeretnének a könyvből, hanem szórakozni. Aztán ha az embernek van mérnök, fizikus, biológus, vegyész, csillagász stb. haverja, lehet nekik is mutogatni a megfelelő oldalakat és figyelni a reakcióikat. […]"


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2016/05/randall-munroe-ma…

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934754 · Fordította: Bottka Sándor Mátyás · Illusztrálta: Randall Munroe
!

Lauren Beukes: Torzók

Ez a borító nálam szerelem első látásra? ^^ Nálatok?
A sorozatgyilkos utáni hajsza nem új keletű Beukes-nél: a magyarul megjelent regényeibe szint mindben nyomozunk és keresünk valakit. Viszont Beukes is keres és felfedez, játszik a stílusokkal. Talán ezért is érdemes legalább beleolvasni újabb regényeibe.
Itt megteheted: https://issuu.com/gabokiado/docs/torzok_beleolvaso


>!
[névtelen]
Lauren Beukes: Torzók

Voltak gyengébb pillanatai a könyvnek, de összességében tetszett.

A helyszín Detroit… a város, ami valaha az autóipar fellegvára volt, azonban hála a gazdasági válságnak, mára csak árnyéka önmagának. Az írónőnek sikerült jól ábrázolni ezt az összeomló várost: a kilátástalanság elől menekülő emberek, az otthonaikat keselyűként megszálló hajléktalanok, lepusztult iparnegyedek, hedonista bulikat tartó művészek. Mind azt mutatják, mennyire széthullott minden.

Meglepő módon nem a központi szál, vagyis az elmebeteg sorozatgyilkos utáni hajsza az, ami a leginkább megfogott ebben a regényben, hanem hogy az egyes szereplők lába alól hogyan csúszik ki egyre jobban a talaj, hogyan vesztik el egyre jobban az irányítást az életük felett. Ahány szereplő, annyi összeomló élet.

A Moxyland annyira nem jött be, de Bekues ezen könyve tetszett. Kíváncsi vagyok, mivel rukkol elő legközelebb.

!

Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva

Ugyan csak egy értékelést lehet kiemelni, de vessetek majd egy pillantást a többire is. Úgy látom Stephenson nagyon megoszt, szemben Weir-rel, akinek ráadásul a marsijához hasonlították az évákat.


>!
Isley P
Neal Stephenson: Seveneves – A hét Éva

Egy végtelenül érdekes alapötlet minden szempontból alapos, átfogó és izgalmas kidolgozása. Annyi jelzővel lehetne illetni, s biztosan nehéz feladat lenne egy műfajba besorolni a Hét Évát. Egyes részei alapján űropera és utópia, utóbbi kidolgozása következik a regény posztapokaliptikus voltából, s emellett megjelenik a transzhumanizmus is.
Annyi tudományterületet hív segítségül egy óriási katasztrófa által beköszöntő időszak (az egész emberiség létezésének legdrámaibb korszaka) új feltételrendszereinek, reakciómintáinak, kiúttervezéseinek és jövővel kapcsolatos spekulációrohamainak megértése és kidolgozása érdekében, hogy annyi izgalmas ötletet „kellett” felvonultatnia a szerzőnek, hogy egyes részek teljesen letehetetlenné tették a könyvet.
A geostacionárius pályán való keringésről, a parametrikáról, az asztrodinamikáról (keringési mechanika) leírtak csodálatosan kidolgozattak voltak, és sokat megtudhattunk az ISS, a Felhő Bárka keringése során a ballisztikai együttható és az űridőjárás jellegéről és szerepéről.
Számomra a regényben talán a legérdekesebb ötletek az epigenetikával kapcsolatos fejtegetések voltak. Talán itt éreztem azt, hogy a parthenogenesis mint tudományos tézisnek, vagy a heterozigóták teljes populáción belüli magasabb arányának fontosságának a kifejtéséhez a szükségesnél is több katasztrofális eseményre volt „szükség”, mármint dramaturgiailag. Mindenesetre a genetikai diverzitással, a génállomány, a DNS szekvenciák megváltoztatása nélküli változás remek ötletek voltak. Bár Stephenson itt egyértelműen a modern biológia eredményeire támaszkodott, regény formában érdekes volt ezekről olvasni.

A sztori váza egyébként önmagában nem túl bonyolult. Egy ismeretlen jelenség, melyet Ágensnek neveznek el a Hold dezintegrálódását okozza, mely esemény után az emberiség mindent megpróbál a túlélés érdekében. Ennek kifejtése az egész.

!

Amy Ewing: Az Ékkő

Új, friss, ropogós disztópia, némi szolgálóleányos áthallással. Az eddigi értékelések elég kecsegtetőek, talán érdemes tenni vele egy próbát.


>!
Madama_Butterfly
Amy Ewing: Az Ékkő

Hibrid könyv ez a javából, van benne jócskán az eddig olvasott disztópiás könyvekből – mégis azt az oldalát érinti meg egy nőnek, ami tulajdonképpen az egyik legfontosabb: az anyaság témáját
Kiszolgáltatva, megaláztatva, a személyiségedet és a nevedet elveszítve kell egy olyan világban megállnod a helyed, ahol a fényűzés és a gazdagság mellett egy torz és kegyetlen társadalomban csak egyetlen dolog miatt vagy fontos: hogy megszülj egy gyermeket, mindenáron..
A mágia és a varázslat egyelőre csak egy meglévő tény inkább, mint eszköz, annyit tudunk róla amennyire eddig szükség volt: létezik, fájdalommal jár és szükséges a gyerekek kihordásához – a következő részekben valószínűleg nagyobb szerepe lesz, most inkább csak a szörnyűségek listáját szaporítja, mint a cselekmény fontos része
Ettől függetlenül olvastatja magát a könyv, lényegében nem volt rossz, bár a kategóriájában olvastam már jobbat is. A függővég tartogat némi izgalmat, de a következő részig biztosan tudok aludni :)
Ami nagyon jó sikerült, az a borító: szép, egyszerű ugyanakkor elegáns és tökéletesen passzol a könyvhöz

!

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Első fülszöveg-olvasatra semmi extra: tipikus kamaszkönyv. Illetve nagyon jó volna, ha az volna. De nem az, mert ez valóban nap, mint nap megtörténik, nap, mint nap meleg kamasz fiúk és lányok élik át, hogy lelkileg mennyire megterhelő bújócskát játszani*.

* remélem mindenki érzi az iróniát!


>!
TiaRengia IMP
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Először is le kell szögezzem, hogy 30 éves, heteroszexuális nőként ez a könyv egészen biztosan nem nekem íródott. Ajándékba szánom, de előtte gondoltam, beleolvasok, ha már ilyen jó átlaga van a moly-on.
Az elején még némi távolságtartással kezeltem, meg is fordult a fejemben, hogy félbehagyom, mert ugyan ki tudja megjegyezni ezt a rengeteg mellékszereplőt, meg különben is.
Aztán berántott. De irgalmatlanul. Nem hittem volna, hogy így lesz, de a könyv olvasása során újra 17 éves voltam, egy 17 éves problémáival és gondolataival, valamint őrülten szerelmes. Komolyan, konkrétan úgy liftezett a gyomrom, mint anno.
Azon gondolkodtam, mennyire más amerikaiként tininek lenni. Hogy mennyire jó már, ha ilyen komolyan művelik a színjátszókört, ha ilyen baráti köre van az embernek, ha a családja is ennyire jófej. Persze néhol nekem már egy kicsit sok volt a jóból, de ennek a könyvnek nem az a dolga, hogy a rögvalóságot ábrázolja.
Imádtam a hangulatát, imádtam a szerelmi szálat, imádtam, hogy olvashatok egy olyan szerelmes regényt, ami a fentiekkel együtt sem csapott át giccsbe, annyira szép volt az egész! Igen, most olvadozok. Nagyon.
Mennyire szerettem volna ezt a könyvet 17 évesen is…:)

2 hozzászólás
!

Leiner Laura: Nélküled

Ha tavasz, akkor tuti Leiner Laura megjelenés – legalábbis legtöbbször. A rajongók nagy örömére májusban megjelent a Bexi-sorozat negyedik kötete.
És igen, Laura megteheti és meg is teszi!


>!
[névtelen]
Leiner Laura: Nélküled

MI EZ A VÉG!? Laura, ezt még te sem teheted meg!!!

3 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!