MolyRettegő – Stephen King

Rovatgazda
!

Sötét üdvözletem, földi halandók!

Volt már szó H. P. Lovecraftról és Edgar Allan Poe-ról is, most íme, egy híres-hírhedt író, akire ezek a nagy nevek is nagyban hatottak.

„A halál ott ólálkodik mindenütt: a földimogyorós zacskóban, a félrenyelt húsfalatban, a kezed ügyébe eső cigarettás dobozban. Ő mindig ott van a közeledben; ahány ellenőrzőpont csak van a halandó és az örökkévalóság között, Ő ott áll mindegyiknél. Rozsdás tű, mérges bogár, áram alatt lévő földelt vezeték, erdőtűz, görkorcsolya, amelyen a hülyönc kis kölykök egyenesen beleszáguldanak a forgalmas útkereszteződésbe – neki mindegy." @FreeAngel spoiler

Naná, hogy Stephen Kingről lesz most szó!
Figyelj hát jól most, Nyájas Olvasó!
„Minden emberi félelem alapja, gondolta: egy korábban becsukott ajtó – félig nyitva." @mandarina spoiler

Forrás: spoiler


!
>!
Voorhees

Stephen King

Mit is lehetne írni, amit még nem mondtak el a Mesterről?

Az irodalom óra dögunalmas magyar és világirodalmi kitekintéseit követően leginkább King miatt szerettem bele az olvasásba. A Setét Torony ciklus első öt kötetét még 16 évesen kaptam egy karácsonyra, és a következő év tavaszán egy szippantásra be is faltam az egészet. Onnantól kezdve nem volt megállás, és nem is elégedtem meg kevesebbel az életművénél.

A szerző erőssége kétségtelenül a hosszabb regényeiben van, bár a novelláskötetei is tartalmaznak értékes alkotásokat. Mestere a feszültségkeltésnek, és ezt nem csak bedobtam, hanem tényleg így van: viszonylag lassú kezdés után fokozatosan ringatja az olvasót egyre nagyobb bizonytalanságba, míg végül már semmi nem lesz az, aminek látszik. Szereplőivel igen bőkezűen, néhol pazarlóan bánik, de azért néhány karakter kellően hosszú ideig szerepel ahhoz, hogy az olvasó szívéhez nőjenek.

Számomra talán a legkedvesebb regényei, melyek Maine-ben, fenn északon játszódnak, a vadregényes, fenyvesekkel tarkított táj valahogy extra misztikumot kölcsönöz a regényeknek. De kellően izgalmasak az egész országon átívelő vagy másik államban megvalósuló történések is. Kedvelem, hogy ugyanazon karakterek néhol teljesen más témájú regényeiben is feltűnnek.

A kortárs nemzetközi irodalom egyik legnagyobb csillaga, akinek a könyveit számtalanszor megfilmesítették, igaz, legtöbbször a közelébe sem értek az írott műnek. Remélem még sok könyvre való ihlete maradt, mert megunni lehetetlen. Nem igazán tudnék a hatalmas életművéből gyenge könyvet mondani, és ez óriási dolog.

!

Stephen Edwin King néven látta meg a „napvilágot" 1947. szeptember 21-én a Mester, azonban mindenki csak Stephen Kingként emlegeti. Persze van még további két álneve is: Stephen King (Richard Bachman) és Beryl Evans néven szintén találhatsz tőle írásokat. (Érdekesnek tartom azt, hogy negyvennél is több nyelvre fordították le a műveit, amelyek ráadásul több mint 400 millió példányban keltek el világszerte!)
Gyermekkora eléggé nehéz volt, ugyanis amikor Stephen kétéves volt, az apja elhagyta a családot, és az anyjának egyedül kellett eltartania magát és két gyerekét. Sajnos sokat kellett költözniük és nélkülözniük.
Már gyerekkorában elkezdett írni történeteket, nagy sci-fi-, fantasy- és horrorrajongó volt. Tizenhárom éves korában rábukkant egy dobozra, mely tele volt édesapja befejezetlen kézirataival. Ezek leginkább horror- és fantasy-történetek voltak. Későbbi önéletrajzi művének (Stephen King: Az írásról) tanúsága szerint ez az esemény fiatalkorának meghatározó élménye volt. Első történetei tizenkilenc éves korában jelentek meg, a Comics Review magazinban.
A középiskola után felvételt nyert a Maine-i Egyetemre, Oronóban, angol nyelv és irodalom szakra, ahová 1966 és 1970 között járt. Itt tanári diplomát szerzett, feleségül vette Tabitha Spruce-t, majd egy gimnáziumban vállalt irodalomtanári állást.

Forrás: spoiler , spoiler


>!
KATARYNA
Stephen King

El innen, és próbálj mosolyogni. Kapcsolj be egy kis rock and rollt a rádión, és minden bátorságoddal és hiteddel menj az élet felé. Légy igaz, légy bátor, és állj ki az igazadért!

Boldog születésnapot Stephen King! ♡

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

!

Sokan nem gondolnák, de az író szinte mindentől fél. Gyerekkorában irtózott a pókoktól, a bohócoktól, a vécébe eséstől. Később attól, hogy képtelen lesz írni. Elmondása szerint a haláltól nem fél, viszont az Alzheimertől retteg. Lefekvéskor pedig a mai napig óriási gondot fordít rá, hogy mindig be legyen takarva a lába, nehogy éjjel egy hideg kéz kinyúljon az ágya alól, és megragadja. De amitől még ennél is jobban retteg, az a tizenhármas szám.

Forrás: spoiler


>!
mcgregor
Stephen King

70 DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL STEPHEN KINGRŐL
„A 70 éves Stephen King méltán érdemelte ki a horror királya címet, könyveit eddig több mint 350 millió példányban adták el, ő büszkélkedhet a legtöbb megfilmesített történettel az írók sorában, aki a legjobb alkotásait függőségeitől szenvedve írta. Íme 70 érdekesség a születésnapos írótól, aki retteg a 13-as számtól, egyszer majdnem meghalt, utálja a Ragyogás filmváltozatát és állítólag ő ölte meg John Lennont, egy hajmeresztő összeesküvéselmélet szerint.”
https://hetediksor.hu/2017/09/21/70-dolog-amit-nem-tudt…

!

Jó, de miért akkora zseni Stephen King?

Stephen King üzembiztosan a frászt hozza a publikumra, emellett még az is süt a soraiból, hogy mennyire ízig-vérig amerikai ő, hogy ismeri és érti az amerikai lelket, a kultúra mély rétegeibe itatódott hiedelmeket, a fiatal ország szintén fiatal és a hódításokig visszavezethető traumáit, azokat az esendőségeket, amelyeket, ahogy a honfitársai, úgy esetenként ő maga is felmutathat. Ha úgy tetszik, nincs benne a világon semmi sznobéria, itt mindenhonnan jönnek hősök és szánalmas alakok. Kingnél felvonul ugyanígy az amerikai társadalom összes jellegzetes rétege, a fehér szeméttől a kertvárosok kínos rendjén át a víz felett maradásért küzdő középosztályig, és ugyanígy a jellegzetes emberi nyomor, valamint a társadalmi gyarlóságok is a homofóbiától a Ku-Klux-Klanig. Így az óvatlan olvasó, miközben csak egy jóízű borzongásra vágyott, megtud egy rakás dolgot arról, hogyan is működnek az amerikaiak – nyilván csak nagy átlagban, de mégis. Ehhez kapcsolódik az az – inkább a nyelvi geekek nyálát elcsurrantó – apróság, hogy eredetiben King könyvei az amerikai angol nyelv írott és beszélt formájának árnyalatait is gyönyörűen megmutatják az osztálytipikus nyelvi stílusoktól a legkülönfélébb szlengekig. Titkolt, rejtett nyelvész lelkem beleborzong a gyönyörűségbe.

Forrás: spoiler , spoiler


!

Forrás: spoiler


>!
Demonshadow
Stephen King: Tortúra

Mivel gyerekként rengeteg horrort, illetve darabolós filmet néztem meg, és mivel láttam a Fűrész című filmsorozatot is, azt hihetné az ember, hogy nem érhet meglepetés. De igen. Olvasás közben olykor tényleg a hideg futkosott a hátamon, és azoknál a bizonyos csonkítós részeknél én is képes lettem volna véresre vakarni az arcomat, ahogy azt Annie is tette. Egyedül talán nem is mertem volna éjszaka olvasni, mert valószínűleg összecsináltam volna magamat minden neszre, ami a házból érkezik. Abszolút kedvenc, egyúttal pedig újabb paranoiát hozott magával a nővérek képében.

!

„Az idő múlik, a tészta nyúlik." @Milli spoiler


>!
Judit_Sike P
Stephen King

Beneveztem egy nagyon ötletes kihívásra, aminek a célja, hogy értékes információk lepjék el a moly oldalát :) (https://moly.hu/kihivasok/minoseg-a-mennyiseg-felett)
Első választásom Stephen King lett, akitől még csak pár könyvet olvastam, de még rengeteg van amit szeretnék elkezdeni. Az életéről már olvasgattam egy-két érdekességet, és főleg az érdekelt, hogy miért is lett ő író? Honnan szerezte ezt a rengeteg ötletet? Honnan ered a rajongása a horror iránt?

Találtam egy elég hosszú blogbejegyzést, ami 10 érdekességet tár elénk King bácsiról.
1 Hamar megismerkedett a testi-lelki fájdalom igen széles skálájával
2 Az írás Kingéknél családi vonás
3 Első könyve majdnem a kukában végezte
4 Leghíresebb műveit alkohol- és kokainmámorban írta
5 Ki az a Richard Bachman?
6 Stephen King ölte meg John Lennont?
7 Két kérdés, amit mindennél jobban utál
8 Stephen King receptje a sikeres íráshoz
9 Majdnem meghalt, amikor elütötte egy furgon
10 Mitől fél Stephen King?

Én most ebből a 2-es pontot emelném ki:
#2 Az írás Kingéknél családi vonás
Ahogy az a művészeknél általában lenni szokott, az egyéni alkotást a másolás előzte meg. Leginkább képregényeket koppintott, kicsit kiegészítve őket, ám édesanyja buzdítására végül önállóan is megírt egy történetet. Majd még egyet és még egyet. Egyre jobban ráérzett az írás ízére. Anyja pedig történetenként 25 centtel jutalmazta – ez volt Stephen King első írói keresete.

Később igazi filmrajongó lett és rengeteg időt töltött a helyi moziban, természetesen főleg horrorfilmeket bámulva. „Rászoktam, hogy írás közben filmkockákban lássak, mint a mozivásznon”. Odavolt minden rémségért, nem csoda, hogy nyolcévesen állandó rémálmok gyötörték.

Kingnek szinte minden művéből legalább egy film vagy sorozat is készült, ám ezek többsége a rajongók és a kritikusok szerint is csapnivaló lett. Az egyik legrosszabbat, a Maximális túlhajtást ráadásul King maga rendezte.

Az írást nem hagyta abba, 11 évesen már saját írógépén pötyögte rémtörténeteit. Később különféle magazinoknak kezdte küldözgetni novelláit, ám azok rendre elutasították őket. 13 évesen már alkalmi munkákat is vállalt, és igen testhezállókat kapott, felfogadták pl. sírásónak vagy a sírkert gondozójának.

Ugyancsak 13 volt, amikor a padláson talált egy dobozt, melyben apja régi dolgai hevertek, és igencsak megdöbbent, amikor egy rakás rémregényt talált. Az igazi döbbenet viszont akkor következett, amikor egy másik dobozban olyan levelekre bukkant, amiket különböző magazinok szerkesztői küldtek, elutasítva apja novelláit. Ekkor döbbent rá, hogy apja is írónak készült.

A sors pedig úgy hozta, hogy később Stephen King fiai, Joe és Owen is mindketten írók lettek, Joe ráadásul apja nyomdokaiba lépve ugyancsak a horror műfajában alkot. És felesége, Tabitha? Naná, hogy ő is ír.

Akit érdekel a teljes cikk, és a többi 9 érdekesség, valamint képek:
http://mediaviagra.blog.hu/2015/10/31/10_dolog_amit_erd…

A képen: A King család 1979-ben. Az óramutató járárásval megegyezően, balról kezdve: Tabitha, Owen, Stephen, Naomi és Joe

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

11 hozzászólás
!
>!
Rodwin
Stephen King

A kis King felolvasta első novelláját, a szépírás szakkörön. :))

6 hozzászólás
!

Forrás: spoiler


>!
MrClee I
Stephen King: Állattemető

Az értékelés minőségét jelentősen befolyásolja, hogy az első változat elveszett az éterben. :( Én pedig utálom, ha kétszer is ugyanazt kell leírni.

És nagyjából 30 oldal után megjelent az első kinges borzongatás, ami olyan, mint egy lágy fuvallat, vagy még annál is gyengébb. Csak jelzi, hogy itt hatalmas vihar van kialakulóban. Csak egy lényegtelennek tűnő mondatocska egy ártalmatlan bekezdés, fejezet végén.
És most sem kerülnek szembe hőseink a Gonoszak gonoszával, de nincs is erre szükség: mindig csak ott settenkedik mögöttük, rettegésben tartja őket, és ezáltal az olvasó is retteg, veled is megtörténhet. Az érzelmek, a hangulat, a külvilág kietlensége és a szereplők belső kiszámíthatatlansága: ezekre fekteti King a hangsúlyt, és jóval mélyebb rétegeket ér el vele a félelem skáláján, mint mikor egy filmben sorozatosan rondábbnál rondább szörnyeket, meg ki tudja miket mutatnak.
És akkor az adott történet. Úgy voltam vele, hogy majd szellemes leszek, és azt mondom: spoiler de nem, ez ennél jóval megrázóbb volt. Nem csoda, hogy (megtudva a fülszövegből, ami egyébként spoileres, tehát csak óvatosan vele, szerencsére a vége felé olvastam el) maga King is ódzkodott befejezni a könyvet, ami történik, az egyszerűen borzalmas, ép ésszel felfoghatatlan.
És egészen elképesztő, mi mindent meg nem tettek a szereplők szeretteikért. Bármit, de tényleg BÁRMIT megtettek volna. Majdnem azt mondtam, hogy példamutató, de az túl abszurd lenne, inkább nem. Már-már romantikus megvilágításba helyezi a regényt ez a szemlélet, de ez csupán a látszat! A valóság (a történetbeli valóság) az, hogy a szereplők irányított őrültekké váltak, elvesztették a kontrollt maguk felett, mint a bábfigurák. Ne legyünk bábfigurák.
Halk atyaégmivoltezzel léptem ki ebből a King-teremtette világból, és csuktam be a könyvet, mondván: hamarosan újra találkozunk!

!

Forrás: spoiler


>!
Bíró_Júlia P
Stephen King: Dolores

Egy derűs reggelen Mr. King alighanem úgy döntött, hogy olyan mindenkit, aki él és mozog gyanúba keverő, vakvágányra futó majd vakvágányról visszatérő, legvégül pedig döbbenetes leleplezést tartogató krimit mindenki tud írni, tehát ő megírta… hát, kicsit mindennek az inverzét, de leginkább egy végtelen fáradtságot és hatalmas erőt egyszerre sugárzó szöveget, ami vallomás és krimi és thriller és egy csipetnyi abból, amiből a regényhosszúságú horrorisztikus rémálmokat szokta építeni.
Egyébként, ha úgy vesszük, nem nagy meglepetés: Dolores mélységes empátiával felépített, sokat szenvedett, mellbevágóan egyenes és szókimondó karakter, közvetlen, fecsegő, ugyanakkor a köntörfalazásra, álszentségre a legkevésbé sem fogékony – akármeddig lehetne olvasni a visszaemlékezéseit. Igen, mindezt úgy, hogy igazán senki másnak nem ad szót – a jelenbeli nyomozó és segítői szerepe, hogy hallgassanak, várjanak türelemmel az őket is érdeklő válaszokra. Dolores elkövetett egy bűntényt, alighanem összerakta egy (?) másik darabkáit, a végeredmény pedig összetettebb és fájdalmasabb, mint amit egy elvben egyszerű kérdésre várni lehetne.
Mindehhez King (és alighanem Greskovits Endre) tökéletes nyelvet alkotott; kevés szóval sokat mondó, érzékletes, néhol fizikai fájdalmat kiváltó, egyaránt képes Dolores mindennapjainak, érzelmi és racionális indíttatásainak, szeretet-gyűlöletkapcsolatainak bemutatására, vagy éppen a vele szemközt ülők kicsinyes, kíváncsi vagy épp együttérző gesztusait érzékeltetni.
Mondom, tökéletes.

2 hozzászólás
!

Új kötet a láthatáron!


>!
Regös_István
Stephen King

A kívülálló
Megjelenés: 09. 05.

A Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.
Az oklahomai kisváros, Flint City egyik parkjában brutálisan megerőszakolt, meggyilkolt és megcsonkított holttestre bukkannak. Az áldozat Frank Peterson, egy fehér fiúgyermek, életkora 11 év. A felfoghatatlan tett elkövetője pedig szemtanúk állítása és több, cáfolhatatlan bizonyíték szerint Terry Maitland gimnáziumi irodalomtanár és baseballedző, azaz T. edző, egy mindenki által ismert, köztiszteletben álló ember, két kislány édesapja.
Ralph Anderson nyomozó letartóztatja az edzőt, méghozzá a lehető legmegalázóbb módon: a Maitland csapata számára kulcsfontosságú meccs közben, a szurkolósereg szeme láttára. Anderson indulata érthető: az ő kamasz fia is T. edző keze alatt tanulta a sportot.
Az igazságszolgáltatás folyamatában azonban fennakadást okoz, hogy Maitlandnek kikezdhetetlen alibije van: szemtanúk, ujjlenyomatok, sőt DNS-minta igazolják, hogy a gyilkosság idején egy másik, távoli városban tartózkodott. Anderson nyomozónak segítőtársaival együtt választ kell találniuk a kérdésre: hogyan lehet ugyanaz az ember egyszerre két helyen?
A rejtély megoldása Kinghez méltóan egyszerre hihetetlen és kétségbevonhatatlan, bármennyire sokkolja is azokat, akik egy texasi barlang mélyén végül szembekerülnek vele.

A kívülálló amellett, hogy a New York Times bestsellerlistájának élére került, a Goodreads-en 2018-ban kategóriájának legjobb könyve lett, és az HBO minisorozatot készít belőle.

Fordította: Dranka Anita

Előrendelés:
https://europakiado.hu/konyv/a-kivulallo/

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: A kívülálló

Stephen King: A kívülálló

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

4 hozzászólás
!

Kihívásajánló:


>!
Voorhees

Stephen King életmű olvasás olvasós

Elkezdődött2018. február 22., 20:34
Jelentkezés vége2021. december 31., 23:59
Véget ér2023. február 28., 23:59

Kedves horror / rémtörténet kedvelő molytársaim!

A kihívás lényege egyszerű: El kell olvasni Stephen King eddig megjelent életművéből legalább 50 könyvet. A szabályok az alábbiak:

1. A kihívás teljesítésére maximum öt év áll rendelkezésre, a plecsni kiérdemléséhez pedig évente minimum 10 könyv elolvasása szükséges a szerzőtől. Több lehet, kevesebb nem.
2. Regények és novelláskötetek egyaránt jöhetnek, de a novellákat tartalmazó, egyben megjelent gyűjtemények egynek számítanak!
3. Olvasást bármilyen nyelven elfogadok.
4. Az esetleg több címmel megjelent könyvek közül (Pl.: Carrie / A boszorkánylány) csak egyet fogadok el.
5. Az olvasott könyveket polcra rakjátok, és a teljesítés végén a polc könyveit adjátok hozzá a kihíváshoz.
6. Az általam hozzáadott könyvek közül (65) lehet válogatni.
7. Csak a tényleges regények, illetve novelláskötetek számítanak, így az Írásról és a Danse Macabre nem!
8. Olvasások a kihívás kezdetétől számítanak.

Mindenkinek jó olvasást és kellemes borzongást kívánok!

Kapcsolódó alkotók: Stephen King

32 hozzászólás
!

Végezetül: „Ez az embertelen hely emberi szörnyetegeket szül." @Adrienn_ka spoilerA hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!