MolyRettegő – Dean R. Koontz

Rovatgazda
!

Üdvözlet a mélységes Pokol felemelő ragyogásából!

A mostani számban betekintést nyerhetsz Dean R. Koontz munkásságába. Talán kedvet kapsz Tőle olvasni, és könnyen meglehet, hogy rettegésed tovább nő a sötétség erejének köszönhetően…

Dean Ray Koontz 1945. július 9-én született a pennsylvaniai Everettben, Florence és Ray Koontz gyermekeként. Bedford közelében, szegény családban nőtt fel, alkoholista apja rendszeresen megverte és bántalmazta, így érthető, hogy bár szülei haszontalan időtöltésnek tartották, gyakran menekült olvasmányai fantáziavilágába… Az átélt traumák később visszaköszönnek egyes regényeiben. Nyolcévesen kezdett írni, tizenegy évesen pedig huszonöt dollárt nyert egy novellájával (melynek témája: milyen amerikainak lenni). 1957-ben érdeklődése a különös, bizarr témák felé fordult. Az 1960-as években részt vett egy szövetségi finanszírozású programban (Appalachian Povery Program), melynek során szegény gyerekeken segített.

Forrás: spoiler
Kép: spoiler


>!
Cicu

"Némelyek már születni is úgy születnek,
hogy szájukban van a vér íze."
(Dean Ray Koontz)

117. oldal

!

1962-ben megismerkedett Gerda Ann Cerrával. Egy évvel később befejezte középiskolai tanulmányait, és tanárképző főiskolára ment, ahol fő tárgyként az angolt választotta. Húszévesen The Kittens című írásával megnyerte az Atlantic Monthly novellapályázatát. Az 1965-66-os év telére a The Reflector című lap novellaszerkesztője lett. 1966-ban befejezte a tanárképzőt, és a pennsylvaniai Saxtonban kezdett tanítani. Ez év október 15-én a virginai Williamsburgban feleségül vette Gerdát. 1969-ben abbahagyta a tanítást, hogy minden idejét az írásnak szentelhesse. Ez év februárjában, 53 évesen meghalt az édesanyja, Florence.

Forrás: spoiler
Kép: spoiler


>!
Balázs_Erőss

Dean R. Koontz

Káprázatos fantáziával megáldott horror szerző, akinek korai (mármint nálam korai) regényei a parázás csúcsai voltak (Idegenek, Rosz hely, Rejtekhely, Virrasztók stb.) Az utóbbi időben megjelent írásainak élvezeti értéke/minősége sajnos erősen lefelé ívelt. Remélem összeszedi magát, és alkot még számomra is maradandót.

5 hozzászólás
!

1973-tól felesége, Gerda is publikált. Egy évvel később ő is felmondta az állását, hogy férjével együtt dolgozhasson. Két év múlva a nevadai Las Vegasba, egy évvel később a kaliforniai Orange-ba költöztek. 1977-ben Dean apja beállított hozzájuk egyetlen bőrönddel. Ekkor jelent meg az első film, ami Dean egyik írása alapján készült. Három évvel később kijött az első olyan, papírkötésű regénye (a Whispers), amit a saját neve alatt publikált, és bestseller lett. Tíz évvel az után, hogy hozzájuk költözött, az apja megpróbálta megölni. Ugyanebben az évben Dean elnyerte az Amerikai Horrorírók Szövetségének elnöki tisztét. Egy évvel később az édesapja ismét megkísérelte meggyilkolni, ezért Dean kérelmezte a férfi pszichiátriai kezelését. 1989-ben a shippensburgi egyetem díszdoktorává avatta. Egy évvel később, 1990-ben meghalt az apja, Ray Koontz. Még ebben az évben feleségével a kaliforniai Newport Beach-be költöztek, és azóta is ott élnek.

Forrás: spoiler
Kép: spoiler


>!
Alumni

Dean R. Koontz

Ambivalens módon viszonyulok Mr. Koontzhoz: erősen kritizálom, ugyanakkor sok év alatt szinte az összes magyarul megjelent művét elolvastam.

Pro: Történetei gyakran egyetlen nap vagy pár óra feszes tempójú, pergő eseményeinek krónikái, lineárisan, lényegre törően, mellékszálak nélkül; mellőzi a felesleges leírásokat, ezeknél fogja képtelenség unatkozni vagy elveszteni a fonalat. Bevett szokása javíthatatlanul optimista, jólelkű, szerény, de hősiesen bátor szereplőket teremteni, és különösen szívmelengető, amikor több ilyen protagonista barátságának szépségét mutatja be megkapó, szellemes, kurta párbeszédek formájában. Antagonistáinak fantasztikusan részletes és érdekes jellemrajzot kreál; kb. az összes ilyen karakterének más dilijei vannak.

Kontra: túl könnyed hangnemben és egyszerűen ír, és annyira kiszámíthatóan szövi történeteit (a legtöbb sztorija saját paneljeinek variálása, meglepetés nulla), hogy már szinte „felesleges” olvasni. A horrorhoz, thrillerhez és krimihez nem illik ez a könnyedség. Emellett annyira gördülékenyen, olyan felfoghatatlanul primitív, banális, gyermeteg naivitással képes felépíteni a dramaturgiát, és elbagatellizálni a hősei útjába kerülő komoly akadályokat, veszélyeket, csak hogy mehessen tovább a cselekmény arra, amerre ő szeretné, hogy az emberre rászabadul a kora tavaszi nemződüh (lásd pl. A sötétség szeme c. regényének végjátékát). Egymás számára idegen, a lapokon először találkozó szereplői azonnal minden tudnak egymásról és rögvest teszik, amit kell, a fennmaradó infókat pedig frappáns tőmondatokban vitatják meg, aztán száguldanak tovább. Valamint fontos, hogy bármilyen gonosz antagonistát is szerepeltet, az erőszak aktusát szinte sosem írja le, mindig csak a gyilkos ilyen irányú tervezgetését ecseteli, vagy a tett következményénél találjuk magunkat, amikor figurái rábukkannak az áldozatra. Ezekből kifolyólag klasszikus műről nála nem beszélhetünk (bár persze vannak egyéni csúcsteljesítményei, mint a Rejtekhely, a Végsőkig vagy A rossz hely). Sajnos további szívfájdalmam, hogy a végkifejletet, a nagy küzdelmet általában iszonyatosan összecsapja: nemhogy kidolgozott, epikus ütközetről nincs szó, hanem jellemzően egy csapásra, könnyedén kivonódik a képletből a nagy Ellenség, ezért azt, hogy már a történet végén járunk, egyedül a könyvből hátralévő csekély számú lap jelzi.

!

A ’60-as és a ’70-es évek fordulóján kifogyhatatlan fantáziával és kitűnő érzékkel kezdett el írni. Az azóta eltelt évek alatt számos regényt alkotott, melyek közül több szerepelt az amerikai és a nemzetközi sikerlistákon. Sokan abba a hibába esnek, hogy egyszerűen horrorírónak tekintik, pedig sokkal inkább horrorisztikus elemekkel átszőtt pszichothrillereket ír. Műveire jellemzőek az egyszerű főszereplők, akik hétköznapiságuk ellenére hősies tetteket hajtanak végre. Az állatok (főleg kutyák és macskák) szintén kiemelkedő szerepet kapnak.
Pályafutása során az alábbi álneveken jelentek meg könyvei: Aaron Wolfe (először 1975-ben), Brian Coffey (először 1973-ban), David Axton (először 1976-ban), Deanna Dwyer (először 1971-ben), John Hill (először 1975-ben), K. R. Dwyer (először 1972-ban), Leigh Nichols (először 1979-ben), Anthony North (először 1974-ben), Owen West (először 1980-ban), Richard Paige (először 1985-ben).

Forrás: spoiler
Kép: spoiler


>!
Lanore P

Koontz kedvelők, figyelem :)
Az író Odd Thomas sorozatából elkészült a film, már kapható DVD-n. Rajongóknak kötelező ;)
http://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Dean R. Koontz: A halottlátó

Dean R. Koontz: A halottlátó
13 hozzászólás
!

Könyvajánló


>!
Justabookworm7
Dean R. Koontz: Virrasztók

Hol is kezdhetném ennek a remekműnek az értékelését? Nem könnyű bárhol is hozzáállni, hiszen ez valóban remekmű, ahogyan Dean R. Koontz sok más könyve is.
Huhh, hát kezdjek neki valamerről. A címe hihetetlen milyen tökéletes viszonyban van a művel. A virrasztók, akik várják, hogy a Gonosz, a Kívülálló utolérje őket, és igyekeznek megtartani a Kutyát, akit (nem túl kreatívan) Einsteinre kereszteltek.

És igen, a Kívülálló és a Kutya… különös, furcsa teremtmények, alapvetően az ember a Kívülállót ugyanúgy megveti, mint ahogyan a laborban mindenki, azonban később rájön, persze a nyomozóinkkal együtt, hogy tulajdonképpen szánalomra méltó lény, akinek természetes a gyűlölete és az ölni-vágyása, hiszen így alkották meg. Az emberek… És persze felmerül a kérdés, hogy van-e joga az embereknek Istent játszani és DNS-t újraalkotva új, különleges teremtményeket létrehozni. Még akkor is, ha például a Kutya kiváló szülött lett, igazán magas intelligenciával.

És mintha mindez nem lenne elég, kapunk egy kormányt, aki vissza akarja kapni a Kutyáját, ami persze már hozzánőtt az új gazdáihoz, és semmiképpen sem akar visszamenni a laborba. És… igazából mi sem akarjuk, hogy visszavigyék. Jobb neki szerető emberek között lenni, semmint ha tárgyként bánnak vele, hiszen ő már érző lény….
És persze a félelmetes, rettegett bérgyilkost, akinek a keze bárkit utolér…. bárkit. Egy bomlott elméjű, maffia által támogatott gyilkos, aki azt hiszi elérheti a hallhatatlanságot. Mindig is imádtam ezeket a pszichopata gyilkos-ábrázolásait Deannek, nagyon ki vannak dolgozva, az már biztos! Ahogyan a sok apró részlet is, ami természetesnek tűnik…. de ha valaki próbált már történetet írni… tudja, mennyire sok információt kell összeszedni sokszor egy egy mondathoz vagy részhez. Kiváló munka!

Szóval miután végig örültünk-szenvedtük, küzdöttük és rettegtük a könyv oldalait, megkaptuk végül a boldog befejezést. A nagyon nagyon boldog és tökéletes megelégedést nyújtó véget.
Tökéletes, izgalmas szórakozás bárkinek aki kedveli ezt a stílust, igazi drágakő, ezt is csak ajánlani tudom, Dean R. Koontz egyik legjobb műve… (sok másikkal együtt…)

!

A könyv alapján készült film: spoiler


>!
Justabookworm7

Amit érzékelni tudott, az egy sötét, torz fej volt, asszimetrikus dudorokkal és horpadásokkal, szörnyű állkapcsok, bennük éles, görbe fogak, és sárga szemek, melyek úgy izzottak az elemlámpa fényében, mint a kutyák és macskák szeme szokott, mikor rájuk világít egy autó fényszórója.

162. oldal

!

>!
fekiyeti79 P
Dean R. Koontz: A rossz hely

Egy férfi felébred egy sikátorban, a nevén kívül nem emlékszik semmire, ráadásul egy rejtélyes alak szinte azonnal üldözőbe is veszi, nem kevésbé rejtélyes és hihetetlen események láncolatát indítva el…
Ütős kezdés, ami rengeteg kérdést vet fel, melyekre egy remekül felépített történetvezetéssel, apránként kapunk válaszokat, így az olvasó nem igazán tud elszakadni a könyvtől.
Habár kellően pörgős a cselekmény, sok misztikummal és horrorral fűszerezve, mégis helyenként túlírtnak gondolom; sokszor veszett el Koontz olyan részletekben (pl. környezet, szereplők leírása), amelyekből kevesebb is elég lett volna.
És valahogy nem érzem kereknek a történetet, amiben nagy szerepe van egy résznek (de nevezzük inkább adaléknak)*, amiről az égvilágon semmi konkrét nem derül ki és ilyen formában feleslegesnek találtam; úgy gondolom, kár volt belekeverni a sztoriba.
Ennek ellenére ez egy nagyon jó regény, halvány X-Akták beütéssel, szóval aki szereti a misztikus, thrilleres, horroros történeteket, nem fog benne csalódni!

* spoiler

>!
Animus, Budapest, 1995
474 oldal · puhatáblás · ISBN: 963838624X · Fordította: Gömöri Judit, Körös László
!
>!
Lunemorte MP

Már látta is maga előtt a Sátánt, talpig feketében, valami sötét és forró helyen.

Kapcsolódó szócikkek: sátán
!
>!
Lunemorte MP

Hosszú időbe telt, amíg ráébredtél: az álmod nem válhat valóra, nem lehetsz olyan, mint a többi gyerek, mert hiába voltál teljesen normális a családodhoz képest, mégiscsak abból az istenverte házból származtál, és ez mindig kirekesztett a többiek közül.

!

>!
JustOneMorePage P
Dean R. Koontz: A halottlátó

Hogy milyen ez a könyv? Rideg és kegyetlen, mégis annyira leköti az embert hogy nem lehet letenni, izgalmas és nyomasztó is egyben. Koontz kegyetlen tréfát űz a halálból, és Elvis szelleme egyszerűen fenomenálisan megvan írva. A legjobb pont hogy egy átalgos emberről szól, nem átlagos történetekkel. Bár a mű nem tipikusan az alkotó stílusa, mégis megáll a lábán, és a folytatások is nagyon jól sikeredtek. Miért érdemes elolvasni?
Mert félelmetes, lenyűgöző, letehetetlen, és szellemekkel teli. A fekete árnyak pedig még a dementoroknál is félelmetesebbek.

!
>!
Roselyn
Filmajánló

Újabb adaptáció, ezúttal Dean R Koontz kedvelőinek. Nem volt rossz, tényleg… valamiért azonban a könyv hangulata nekem meghatározóbb volt. Újra kéne olvasni…

http://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás
!

Kihívásajánló


>!
Lanore P

Olvassunk (újra) Koontz-ot! olvasós

Elkezdődött2012. június 2., 09:03
Jelentkezés vége2020. december 1., 23:59
Véget ér2020. december 31., 23:59

Sziasztok!

Az én egyik nagy kedvencem Koontz. Szerintem zseniális fantáziával megáldott író, nagyon szeretem a könyveit :) Azonban úgy látom, nem sokan olvassák mostanában, pedig aki szereti a néha horrorisztikus elemekkel átszőtt misztikus történeteket, annak nagy valószínűséggel bejönne :)

Tehát a lényeg, hogy olvassatok el legalább 1, azaz egy darab Koontz könyvet, az olvasás és/vagy értékelés linkjét pedig szúrjátok be ide. Olvasások és újraolvasások 2012. január 1.-től jöhetnek :)

Könyvei: http://moly.hu/szerzok/dean-r-koontz
Társkihívás (köszi @SoraMaou :)) http://moly.hu/kihivasok/dean-r-koontz-odd-thomas-sorozatanak-olvasasa

Jó olvasást Mindenkinek :)

Kapcsolódó alkotók: Dean R. Koontz

192 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!