MolyRettegő

Rovatgazda
!

Üdvözletem!

Köszöntelek az új év első Rettegő számában. Remélhetőleg kipihented magad, és újult erővel kezdesz az olvasásba. Rettegésre fel!

Ízelítőül:

Filmszereplők, akiktől tényleg félünk:https://moly.hu/karcok/1376645 @dora_horvath_cat
A legjobb horrorfilmek az évtizedbőlhttps://moly.hu/karcok/1364945 @dora_horvath_cat
– Egy kis poén a durvább zenéket kedvelőknek – https://moly.hu/karcok/1365651 @Ligeia
– Új borítóval érkezik Thomas Harris: Hannibal ébredése című könyve – @ValerinLanzhttps://moly.hu/karcok/1369925
H. P. Lovecraftból sosem elég…:


>!
TBA_Könyvek KU
A rettegés zónája

H. P. Lovecraft: Rémület yule-időn
Fordította: Sütő Fanni

Hó fedi a földet,
a mély éj csak terjed,
kihűltek a völgyek,
s a láp feketén szenved,
de a dombtetőn villanó fény régi pogány
ünnepet sejtet.

Vész terhes a felleg,
nyugtalan az éjjel,
halottak ébrednek
s földöntúli kéjjel
éltetik a napot, tánccal, dallal
fakó, rothadó szentéllyel.

Nem földi széltől
leng a tölgyrengeteg,
beteges ágvégről
őrült fagyöngy lengedez.
Vigyázz, letűnt druidák sírjából
kelő sötét erők ezek.

Ily tetteknek legyél
apátja vagy főpapja,
zengd kannibál hevét,
ha eljő rút napja
az ünnepnek, s mutasd meg
a hitetleneknek a gonosz jelét!

Grafika: Gombalovas

1 hozzászólás
!

Meghalni nem halhat meg az,
Mi öröklétig áll,
Számlálatlan korok során
Enyészik – a Halál."

H. P. Lovecraft életműve, pályatársai zömétől eltérően, nem merült feledésbe: újra és újra kiadják, nem csupán hazájában, hanem külföldön – így Magyarországon – is. Lovecraft öröksége a mai napig eleven: világképének hátterére számtalan új írásmű születik az általa teremtett stílusban.


>!
gesztenye63 P
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei I.

Az utazás négy hónapig tartott. Hosszú pihenőkkel, hetekig tartó feltöltődéssel, végtelenbe nyúló, parttalan mélázással, a fogyó idő mérhetetlen terhének súlyával a vállamon. Számomra négy hónap volt csupán itt, ezen a Földön, ami Lovecraft világában évmilliárdok távlatába nyúlt, galaxisok sokaságába kalauzolt. A kötet írásai ezekről, a felfoghatatlan, a józan megfontolás számára elképzelhetetlenül idegen és ellenséges helyekről villantanak fel néhány rémületes képkockát. Zaklatott képzeletünknek azonban mégis oly otthonosak ezek a helyek és különös lakóik, hogy kétség sem férhet hozzá, megérkeztünk. Hazaértünk, itthon vagyunk. Saját, kulcsra zárt elménk mélységének foglyai vagyunk. S nincs annál a felismerésnél rémületesebb, amikor rácsodálkozunk, hogy az égbe nyúló csúcsok, a förtelmes nyálkával borított barlangok, vagy az ezredévek gonosz emlékei alá rejtőző, elfeledett városok borzalma, mindig is itt lapult bennünk, a démonok mindig is gyíkagyunk kapujában acsarogtak a szabadulásra várva, és mi mindannyian akaratlan bábok vagyunk csupán, a kozmosz pora. Úgy érzem, hogy a létezhető világok legvégére jutottam, pedig ki sem tettem a lábam az utcából.
Lovecraft csak mesél. Aprólékos leírásaival azonban mondatról mondatra felépíti azt a világot, amelyet előbb vagy utóbb kénytelenek vagyunk sajátunkként felismerni. Minél többet töltünk vele őrült expedíciói során, minél mélyebbre ásunk elfeledett városaiban, annál inkább fel kell, hogy ismerjük örökkön titkolt álmaink rejtélyes helyeit, rá kell csodálkoznunk képzeletünk legsötétebb zugaira.

Lovecraft zseniálisan vezeti át a realitásba vetett hitünket, az érzékelésünk igazában gyökerező bizonyosságunkat, az ismeretlentől való atavisztikus félelmeinkig, a nemtudás bizonytalan, zsigeri rettenetéig. Olyan világot teremt, amely mindig is létezett bennünk, de babonás kisgyermekként csak a szemünkre tapasztott ujjaink résein mertünk bekukucskálni a kapukon. Ámde azért vagyunk örökkön kíváncsi, rettegő, és mégis tántoríthatatlan utazók, hogy tágra nyissuk ezeket a kapukat és borzadó pillantásunkat a titkokra, a mélységek rejtélyeire szögezzük és lássunk…

HPL nettó varázsló, és tudom már, hogy későn vágtam bele az utazásba, későn kezdtem el az ismerkedést vele, hiszen nincs annyi életem, amennyi elégnek bizonyulhatna a megismeréshez. Köszönet Kornya Zsoltnak az értő szerkesztésért, a kiadónak a csodaszép kiadványért.

Az egyes novellákról és kisregényekről itt írtam:
https://moly.hu/konyvek/h-p-lovecraft-howard-phillips-lovecraft-osszes-muvei-i/en-es-a-konyv/gesztenye63

!

„Bepillantottam a végtelenség határai mögé, és lerántottam a démonokat a csillagok közül… Kötőféket vetettem az árnyakra, amelyek világról világra sietnek, hogy halált és őrületet hintsenek szerteszét…"

Lovecraft életműve az egyedülálló rémtörténetek kimeríthetetlen bőségszaruja: számottevő hatással volt napjaink legnépszerűbb fantasy-horror szerzőire (Clive Barkertől Neil Gaimanen át egészen Stephen Kingig), világszerte kultikus rajongással övezett műveit évről évre filmek, képregények, valamint video- és társasjátékok légiója dolgozza fel.


>!
Morpheus
H. P. Lovecraft: Onnan túlról

Árad a rettenet az ódon épületekből, pincékből, temetőkből, a furcsa szöget bezáró falakból. Mert ezek által túl lehet lépni ezen a világon, onnan, ahol már a tudomány az úr, oda, ahol minden egészen más, kimondhatatlanul idegen, torzan harmonikus, vagy harmonikusan torz, ahol a hangok olyan zenévé olvadnak, amely magához vonz, megőrjít vagy elpusztít. Aki ide átlép, abból kimosódik emberi mivolta, tettei csak abban a világban normálisak, de ott normálisak, ahová megérkezett, de ahonnan jött, ott már felfoghatatlan, őrült, rettenetes, borzalmas. Lehetséges, hogy más síkok lényeinek épp a mi világunk az, ami nekünk más síkok. Hogy minden világ, csak önmagához mérten lehet normális, valójában pedig mind torz, beteg és elborzasztóan csökött, és ezt nem érezzük, mert születésünktől ehhez szokunk hozzá?

!

„A sötétség szinte azonnal bekövetkezik. Csak távoli csillagok, univerzumok pislákoló fényei. Elmondják az embertest eredetét. Mutasd meg, visszhangzik Péter gondolata az űrben. Mutasd meg. Az embertest megteszi. Olyan helyeket, időket mutat, amelyeket a kozmosz már régen elfeledett, felfoghatatlan mértannal írt világokat, titáni templomokat, pusztuló bolygók izzó napjait, fémes temetőket, nyálkás zuhatagokat, fákhoz imádkozó embertesteket. Tabán Péter minden univerzum legboldogabb embere."

A korábban különféle folyóiratokban és antológiákban olvasható nyolc rémtörténet most először jelenik meg összegyűjtve, Juhász Ernő illusztrációival.


>!
Quator
Farkas Balázs: Embertest

Farkas Balázs: Embertest Nyolc rémtörténet

Számomra kellemes, könnyen fogyasztható novellás kötet volt. Főleg az első négy novella ami tetszett. Igen, az írónak üzenve a Fekete mécsesek is :). Kedvelem a lovecrafti hangulatot, ami erősen hatott egyes művekre, és jól sikerült azt visszaadni. Talán nem mestermű a kötet, de szórakoztató. A Galóca című műben méltányoltam a magyar környezetet, megmutatta, hogy egy magyar falu is ideális helyszÍn lehet egy hiteles rémtörténetethez. Szívesen olvastam volna Galócát hosszabb formában is, talán nem is kellene lovecrafti szál, a furcsa barátságtalan elöregedő falu, tele titkokkal, jó ötlet lenne egy regényhez.

!

„Vannak dolgok, amikről tudod, hogy előbb fogsz meghalni, mintsem elmondanád, és vannak, amikről tudod, hogy előbb kellett volna meghalnod, mintsem lásd őket. Néztem és láttam."

Igaz történet, amely valóságos eseményen alapul. Jack Ketchum nyugtalan, minden határt felülmúló horror-thrillerében az emberi lélek szakadékait mutatja be.


>!
Aoimomo P
Jack Ketchum: A szomszéd lány

Úgy nagyjából a felénél feltettem magamnak a költői kérdést, hogy mégis miért olvasom én ezt. Aztán elkezdett hiányozni a kislányom, azonnal meg akartam ölelni és elmondani neki, hogy nagyon szeretem, akkor is, ha néha veszekszünk.
Borzalmas, amit Ketchum papírra vetett. Borzalmas, hogy megtörtént eseten alapul. Borzalmas belegondolni is, hogy nem egyedüli eset, hány gyereket bántalmazhatnak akár ebben a percben is? A gyerekek kiszolgáltatottak és ezzel nagyon könnyű visszaélni. Ez a könyv egy nagyon beteg felnőttről és a neki így vagy úgy kiszolgáltatott gyerekekről szól.
spoiler

3 hozzászólás
!

„Egy nap majd felébredek, belenézek a tükörbe, és egyáltalán semmi emberit nem látok majd benne. Azon a napon tudni fogom, hogy feljutottam. A világ tetejére."

A holtak vonulása Darren Shan első, felnőtteknek szánt sorozatának, a Város-trilógiának az első kötete. Egy utópisztikus thriller és egy vérfagyasztó horror elsőrangú keveréke, olyan hátborzongató olvasmány, amely még az erős idegzetűeket is próbára teszi.


>!
Ferger_Annamária I
Darren Shan: A holtak vonulása

Lassan indul be a cselekmény, így aki szereti a pörgős eseményeket, akkor ez a könyv nem neki szól. Nagyjából egészen a feléig csak tengődünk egyik lapról a másikra, kapunk is valamit, de nem tudunk vele mit kezdeni, csak megy a keménykedés, gengszterkedés. Aztán hirtelen besűrűsödik az információ, és olyan sok mindent nyom le az olvasó torkán a szerző, hogy hirtelen azt se tudjuk, hogy mi a valóság.
Nem lesz kedvenc könyv, de a végén lévő csavar váratlan volt, tetszett.

!

„Ahogy mondani szokták, a gonoszoknak nem jár pihenő."

A Dolores műfaja szerint krimi, de Stephen King, a horror koronázatlan királya itt sem tagadja meg önmagát.


>!
darkfenriz
Stephen King: Dolores

A fájdalmak könyve. A fájdalmak és lelki megrázkódtatások könyve. Ez lehetne az alcíme ennek a remekműnek.
Egy fejezeti tagolás nélküli őszinte vallomásnak tekinthető King ezen könyve. Egy mélyről jövő, a lelki pokoljárás ezer ösvényét taglaló szívhez szóló élettörténet. Egy asszonyról, akit bár számtalanszor letaszítottak a sikeres és boldog élet síkjáról, mégis képes volt szívós akaratával tovább vinni a terhet és bizonyítani anyatigrisként izzó szívének hitét.
Vera és Dolores története ez a kizsigerelő férfiakról, porcicákról, végzetes napfogyatkozásról.
Dolores Clairbourne, neked volt a legnagyobb szíved…

1 hozzászólás
!

„Az első élőlény létezésénél már ott voltam, és vártam.
Mikor az utolsó élőlény is meghal, elvégeztem a munkám.
Felpakolom a székeket az asztalokra, lekapcsolom a villanyt, és távozáskor bezárom az univerzumot."

Neil Gaiman, a Sandman: Az álmok fejedelme és az Amerikai istenek többszörösen díjnyertes, New York Times bestseller-írója visszatér a Sandman-világba, hogy ezúttal Morpheus nővére, a játékos, kedves Halál szemszögén keresztül mutassa meg azt. A kezdet és a vég, szerelem és félelem, élet és halál – minden más színt kap a kötet lapjain, amelyben immár klasszikussá vált képregényeket vehet kezébe az olvasó, először magyar nyelven.


>!
Mary_J 
Neil Gaiman: Death – Halál

Neil Gaiman: Death – Halál Teljes gyűjtemény

Nem vagyok egy nagy képregény fan, de ennek a gyűjtemények az élvezéséhez úgy érzem nem is kell annak lenni talán elég a Neil Gaimen rajongás is :D.
Élveztem a történeteket, gyönyörűek voltak a rajzok benne. A Halál…hát imádom, tényleg egy kedves, játékos gót tinilány, akit az élet és az emberek minden apró öröme lenyűgöz mégis kérlelhetetlen, nem alkudozik. Pont ezért mondjuk kicsit meg is lepett Foxglove és Hazel története. A kedvenc történetem Az élet mindig drága lett a meghalni vágyó tini és az életre vágyó Halál, igazán érdekes párosítás volt.

!

„Ha nem tudjátok elengedni a múltat, az elkövetett hibák élve felzabálnak."

A Mr. Mercedes – Aki kapja, marja – Agykontroll trilógia után Stephen King – vagy ahogy rajongói világszerte emlegetik: a Mester – ismét egy hátborzongató thrillerrel hozza rá olvasóira az álmatlanságot.


>!
bokrichard
Stephen King: A kívülálló

4 hét kellett erre? Komolyan mondom, tudtam, hogy a meló leszívja az agyam, de ennyire..:? Most, hogy a transzfúziós tanfolyamon vagyok, végre tudok újra olvasni, és még milyen jó könyveket! (zárójelbe mindezekkel)
King bácsi fúzionálja ebben a könyvében a régi jól bevált „furcsaságokat” a mai megfontolt, komoly krimijeivel, és lám most érzem hosszú idő óta először, hogy valaki ezzel a megújulásával révbe ért. A legfontosabb, hogy pokolian erősen kezdődik, olyan feszültséggel, lendülettel kezdett, amit már hosszú idő óta nem láttam egy könyvben sem. Aztán tény, és való, hogy kissé leül a dolog, de Hollyval újra visszatér a lendület, és onnantól nincs megállás. Nagyon jól esett újra egy ilyen jó könyvet olvasni King bácsitól a számomra csalódást keltő Csipkejózsika után.

1 hozzászólás
!

„Amennyiben Isten létezik, ezen a késő esti órán biztosan nem figyelt a Hadler család otthonára."

John Cure legújabb regénye egy vérbeli, hátborzongató thriller, ami egyben a Medúza-krónikák felkavaróan izgalmas és sokkoló nyitánya.


>!
Gunray
John Cure: A lány, akit élve ástak el

John Cure minél több könyvet ír , egyre jobb író lesz a szememben.
A történet akár valós is lehet , mert gyakran hallani ilyen dolgokról sajnos.
Rázott olvasás kôzben a hideg , hogy ez akàr valós dolgok is lehetnek.
Nimród nyomozó kedvenc lett, sok ilyen ember kéne .
Kiváncsian várom a jõvõre megjelenõ könyveit, fincsik lesznek :)

!

„– A furcsaság nem rossz – vigasztalom. – Az összes barátom fura kicsit. Aki normális, az általában unalmas."

Tökéletes belépő a kamaszoknak a thrillerek világába.
Amy Plum kiváló pszichothrillerének lapjain a Rémálom az Elm utcában és az Eredet motívumai ötvöződnek egymással.
Az Álomfogó különösen a sötét, izgalmas Young Adult-könyvek kedvelőinek, Danielle Vega, Natasha Preston, Kendare Blake és Madeleine Roux rajongóinak való olvasmány, mely egy mozgalmas, akciódús, borzongató, kétrészes sorozat második kötete.


>!
Nitardis
Amy Plum: Álomfogó

Ha az előző kötet felkeltette a kíváncsiságomat, ez a kötet felborzolta azt. Minden, amit az első kötetről írtam (néhol sablon, nem eléggé kidolgozott karakterek, pl. a két tudós esetében, vagy a nem túl részletes (ál)tudományos magyarázat, stb.), az továbbra is fenn állt, annyi különbséggel, hogy itt már rá is jövünk, hogy miért: mert egyszerűen máshova helyeződik a fókusz, kiderül, kik a valódi főszereplők, és mi(k) ellen is küzdenek pontosan. Habár azt gondolom, hogy a két könyv szépen megfért volna akár egy kötetben, még így is szépen építkezik és fokozódik a könyv helyzete az Álomcsapdában és a való világban is. És külön dicséret, amiért van rendes lezárása a történetnek, mert ha van valami, amitől a hajamat tépem, az az elvarratlan szálak.

!

„Van egy régi mondás, amely így szól: A gonosz sohasem hal meg, csak alszik. És amikor felébred, azt hangtalanul teszi – vagy majdnem."

A Mélység és A falka James Herbert-díjas szerzőjének rémtörténete egy új-mexikói szektáról, melynek tagjait egy sötét erő tartja halálos rettegésben.


>!
Gunray
Nick Cutter: A szekta

Hm hát ebben a regényben is volt minden , Nick Cutter kapott nálam egy plussz pontot.
A történet két idősíkon fut, a 60-as és 80-as évek Amerikájában játszódik de inkább a 60as évek a lényeg, 3 zsoldos kap egy megbízást hogy az unokaöccsét ki kell szabadítaniuk egy Új-mexikói vallási közösségből amit Little Heavennek neveznek, ami hát bevallom nem egy mindennapi szekta hogy így nevezzem.
Nick Nagyon jól bemutatja a szereplőket, részletesen , előéletüket is megismerhetjük ami most szerintem lényeges volt.
Valós történeteken alapul a történet, mivel a valóságban is volt egy ilyen vallási közösség , de hogy melyik az azt nem mondom meg mert az már spoiler lenne. Nick jól bemutatja hogy nem kell hozzá egy szellem vagy egy szörnyeteg hogy kirázzon minket a hideg, hanem az emberi lélek is letud süllyedni olyan gonosszá hogy azt elkébzelni se tudjuk.
Volt benne Clive Barker, Stephen King stílus is és ezt a két dolgot az író jól összerakta.
A Falka és ezután kiváncsi leszek a Mélységre, sok negatívumot hallottam róla de majd saját véleményemre leszek kiváncsi azzal a könyvvel kapcsolatban, csak most Cuttert pihentetem , lehet jővőre kerítek sort rá vagy idén, ki tudja.
Ajánlom azoknak ezt a könyvet akik szeretik Clive Barker, Stephen King stílusát, a szektás , egyházi témákat szeretik, de még annak is ajánlom akik szeretik Tarantino filmeket is. :D
Azoknak nem igazán ajánlatos akik nem szeretik a ….hát elég véres horrorokat.

Nick Cutter kap tőlem egy +-t :)

2 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!