MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

Sziasztok!
A novemberi MolyMazsolázó a karácsonyra készülődéshez és az év végi bekuckózáshoz ajánl könyveket. Vágjunk is bele!
A kicsiknek igazi karácsonyi ajándék lehet Bartos Erika új mesekönyve. A már megszokott kisállatkák ezúttal az adott hónapokra jellemző tevékenységekkel ismertetik meg a korosztályt, és a számukra már érthető tanulságok is megjelennek. A 12 történet során a Bogyó és Babóca-sorozatban felbukkanó talán összes szereplővel találkozhatunk.


icu79 P>!
Bartos Erika: Bogyó és Babóca – Hónapok meséi

Nálunk mindkét gyerek Bogyó és Babóca fan, illetve a nagy az már csak volt, de ha a kicsinek olvassuk, azért még ő is fülel. ;) Szóval azt gondolom, hogy nagy szakértői vagyunk a témának. Vannak olyan kötetei a sorozatnak, amiket messziről elkerülünk, de vannak kedvenceink is. Azt gondolná az ember, hogy ennyi sztori után már nem igazán lehet újat írni, mégis szerintem ez a gyűjtemény meglepően jól sikerült. Mindjárt az első mese – a januári, ami Vendel kisautójáról szól – annyira tetszett a lányoknak, hogy napokig nem is haladtunk tovább, mert azt kellett újra és újra mesélni. Azért találhatóak kevésbé jól sikerült történetek is a könyvben, de összességében korrekt az egész.

2 hozzászólás
!

Karácsonyra lehet készülni ezzel a kedves kis lapozóval is. Az értékelésemből kiderül, hogy számunkra miért is kedves ez a könyvecske:


PTJulia P>!
Jutta Bauer: Emma karácsonya

Még abban az évben vettük ezt a kis könyvecskét, amikor Emma lányunk született. Babás lapozó, kedves képekkel, és elég kevés szöveggel. Viszont Tótfalusi István fordítónak hála nagyon életteli és igényes a fordítás. Az a pár sor is rendkívül gazdag szókinccsel rendelkezik, így a képekkel együtt igazán karácsonyi hangulatot tud varázsolni a készülődésben. (Meg ilyenkor májusban, amikor a kisfiam előguberálta, és elolvastatta velem :-)))

!

Igazi különlegesség az alábbi népmesegyűjtemény. Az adventi készülődést segítve pont 24 mese található benne a világ minden tájáról. @Kek is dicsérőn nyilatkozik róla: „A szentek életét nem ráncigálva le valami csöpögő szirupba, a karácsony tartalmát nem kiüresítve, eredetét felvillantva. Nem, nem egyházi ez a könyv, mégis egy egyházi ünnepből nem csinál pusztán hangulatgiccset.” (https://moly.hu/ertekelesek/2245211) @olvasóbarát értékelését is érdemes végigolvasni, én pedig az összesített Merítés-listára ajánlom a könyvet link.


olvasóbarát P>!
Bajzáth Mária (szerk.): Adventi népmesék és legendák

Bajzáth Mária (szerk.): Adventi népmesék és legendák 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról

Megtaláltam azt a könyvet, amely a legfontosabb ajándék nekem és a családomnak. Ez a kötet alkalmas arra, hogy advent idején az ünnepre készülődés legfontosabb eszköze legyen. Minden évben elővehető, olvasható, segít a készülődésben és a fontos dolgok kiválasztásában, megtapasztalásában. Sok benne a szeretet, a fény, a jóság. Alkalmas arra, hogy évente elővegyük és a gyerekeink, unokáink életébe is beépüljön.
Mivel a mesekönyv teljes bevétele a gyermekvédelmi gondoskodásban élőket segíti még egy kis jótékonyságra is lehetőséget ad.

!

Az erdei állatok számára a tél kegyetlen időszak. Főleg azoknak, akik nem alszanak téli álmot. Így tehát Bambira is nagy veszély leselkedik… Vajon lesz-e igazi karácsonya? Meg tudnak-e menekülni barátaival együtt a farkasfalkától? Ezt az aranyos mesekönyvet @Ancsúr ajánlja nekünk:


Ancsúr P>!
Walt Disney – Bambi karácsonya

Hát, ez nagyon cuki kis történet volt! Eddig csak a Hachette Fascicoli kiadó gondozásában megjelent mesekönyvekből olvastam el párat, és azok mindig olyan furák voltak. Kicsit hiányérzetet keltettek bennem. Hiányoltam belőlük az apró részleteket, amikből jobban megismerjük a történetet és a szereplőket.
Ez a könyvecske viszont nagyon tetszett. Kellett az a plusz 20 oldal ahhoz, hogy élvezhetőbb legyen a történet. Brumi volt a kedvencem belőle. <3

!

Szép ajándék lehet a fa alá Hanga, a hópehely története, aki minden évben más magyar, vagy magyarokhoz kötődő híresség udvarában ér földet – vagy éppen mai gyerekekhez a mai Budapestre. A történet és az ismeretterjesztés összefolyik, s csodálatos mese bontakozik ki a könyv lapjain. @katen-t és Panniját nagyon elvarázsolta:


katen P>!
Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Különleges, egyedi hangulatot árasztó könyv. Nagyon jó, működő ötlet a régi karácsonyok szellemét egy kis hópehelylány, Hanga szemén keresztül megismerni, pár napra, órára belecsöppenve hajdanvolt gyerekek karácsonyàba. Észrevétlenül tanít, elgondolkodtat, miközben kedves, hangulatos mesékkel szórakoztat. Mi nagyon élveztük.
Kötelező karácsony környékén olvasni!
És már alig várjuk az első havazást, hogy egy hópehely Panni tenyerére szálljon!

!

A karácsonyi készülődés szép eleme lehet, ha kezünkbe vesszük ezt az informatív, karácsonyról szóló albumot. Gyerekkoromban nekem is ott volt a polcomon, és érdeklődve olvastam a karácsonyi hagyományokról, a karácsony eredetéről. A kedvencem a képeslapos rész volt, hiszen bőszen gyűjtöttem a képeslapokat – amiket akkor még sokkal gyakrabban kaptunk és küldtünk; karácsonyra akár húsz-huszonöt darabot is. @Sivatagirózsa számára a képeslapok mellett még az alábbi rész volt különösen érdekes:


Sivatagirózsa>!
Tészabó Júlia: Nagy karácsonyi képeskönyv

Nagyon kellemes kis könyvecske volt szép képekkel és sok érdekességgel. Külön tetszett, hogy bemutatta, hogy más-más országokban miként ünneplik a karácsonyt, illetve magára az ünnep eredetére is választ kapunk, valamint hogy miképp alakultak ki az egyes szokások. A régi karácsonyi képeslapokat is jó volt megnézni.

!

Talán sokunkat meglep, hogy Jo Nesbø mesekönyveket is ír. A norvég kriminagymester Doktor Proktor Pukipora című sorozatának magyarul már öt része is megjelent. Az ötödik történet karácsony környékén játszódik. Természetesen Doktor Proktornak és barátainak nem kisebb feladat jut osztályrészül, mint a karácsony megmentése – ha már a norvég király elszúrta az egészet. @Chris így ajánlja ezt a „gyerekkrimit”:


Chris>!
Jo Nesbø: (Dermesztően) csendes éj

Magam is meglepődtem, hogy a legutóbbi, szám szerint a negyedik Doktor Proktor-kötetet nagyjából pontosan 5 évvel ezelőtt olvastam, és habár a folytatás már egy ideje, egészen pontosan 2018 óta a polcon van, még így is három évet kellett a rajongóknak az ötödik kötetre. De úgy látszik, megérte, mert Nesbø továbbra sem tud hibázni, ha szórakoztatásról és agymenésről van szó.

A sorozat ötödik kötete egy abszolút karácsony-központú könyv (amely nyomokban ugyan Grincs-elemeket tartalmaz), de ez nem jelenti azt, hogy csak a téli ünnepre készülődvén lehetne elővenni és élvezni a történetet. Persze, akkor a legideálisabb, de senki ne tartsa magát távol a könyvtől hónapokig emiatt. Különösen azért mert Nesbø ismételten egy letehetetlen, lehengerlő humorral és megannyi agymenéssel átitatott sztorival jelentkezik, amelyben sok minden kiderül az igazi Mikulásról, és arról, hogyan is képes megannyi gyerek kívánságát teljesíteni. Sőt, az is, hogy az utóbbi években miért ment el a kedve attól, hogy örömet okozzon a kicsiknek – éppen azért, mert már semminek nem tudnak örülni, egyre többet és többet követelnek. Ez persze csak a történetben csak egyetlen mellékszál a sok közül, hiszen hőseinknek ki kell derítenie azt is, miként tudják visszaszerezni a csalás útján megvásárolt Karácsonyt Thrane úrtól, valamint hogyan lehet meggyőzni a királyt, hogy nem fenyegeti penész a kastélyt.

Habár jó pár év eltelt, mióta utoljára találkoztam hőseinkkel, ez cseppet sem volt zavaró számomra, régi ismerősként köszöntöttem újból őket, és alig kellett egy-két fejezetet elolvasnom, hogy újból magába szippantson ez az abszurd történet és annak jellegzetes figurái. Hogyan ne lehetne szeretni a kánkánozó lányokról álmodozó Bullét, a végtelenül romantikus lelkületű Lisét, a hóbortos feltaláló Doktor Proktort vagy éppen a mindig visszatérő norvég uralkodót, aki minden másra alkalmas, csak uralkodásra nem. De nem csak a karaktereken és párbeszédeiken lehet akár felnőttként is hangosan nevetni, hanem az abszurd szituációkon és a történet fordulatain is, mert hiába van szó gyermekregényről, közel sem biztos, hogy olyan irányba fog haladni a sztori, mintahogyan mi azt elképzeltük. De hát, ezért szeretjük Nesbøt.

!

Kántor Kata pedig egy magyar, gyerekeknek szóló bűnügyi sorozatot ír, ahol a kutyák – köztük egy rendőrkutya – a főszereplők. A 6., karácsonyos rész szerintem azért is remek, mert a trükkös rablásokról szól. Sajnos ez a rablásforma sehogyan sem akar kikopni, így nem árt, ha a gyerekek is megismerkednek vele – aztán elmesélik a nagyinak. Tubák bácsi figurája ráadásul kicsit reszkessetek, betörők-ösre sikeredett, viszont segít megérteni azt, hogy az első benyomásból eredő előítéletek nem mindig helytállók.
Az idei Merítés-díj top 10-be is bejutott könyvről @Gvendolin írt realista értékelést:


Gvendolin P>!
Kántor Kata: A megmentett karácsony

A rendőrörsre, ahol Nózi és gazdája dolgoznak, sorra olyan idős emberek érkeznek, akiktől valamilyen ürüggyel kicsalták a pénzüket. A gyanú egy mogorva, magának való, magányos öregemberre terelődik. De természetesen Nózi és társai kiderítik az igazságot. Kifejezetten olyan történet, amit nem ártana, ha az unoka és a nagyszülő együtt olvasnának, mert a történetből kiderül, jóhiszeműségből, meggondolatlanságból milyen hibákat lehet elkövetni, időnként milyen kevés kell ahhoz, hogy valaki bűneset áldozatává váljon, különösen idős korban. Azt azért nehezen hiszem, hogy az idős bácsinak valóban sikerült ennyi csalót a pincébe zárnia.

!

@Anne_White kedvenc kutyás könyvsorozata (https://moly.hu/ertekelesek/2919277) Rudolf, a bátor kiskutya kalandjai. @Kedves_Könyvek számára egyenesen gyerekkora meséje (https://moly.hu/ertekelesek/2671919). Nicholas Edwards négy részes sorozatát külön könyvekben és egybekötve is kiadták. Ez utóbbi a képünkön is látható A hős kutyakölyök négy karácsonyi kalandja című kötet. Olvassátok el, a kiemelt idézetet pedig érdemes átgondolni:


Anne_White >!

Hajlamosak vagyunk elutasítani a csodákat, pedig sokszor a szemünk láttára történnek.

!

A kiskamaszok számára ajánlott izgalmas krimisorozat Irene Adler Scherlock, Lupin és én sorozata. A legújabb kötet öt karácsonyi rejtélyt tartalmaz: betörés, kémkedés, minden előfordul. @nana1 szerint érdemes olvasni:


nana1 P>!
Irene Adler: Öt karácsonyi rejtély

Első találkozásom az íróval. Így elsőre kapkodtam is a fejem, hogy miként kerülnek össze ezek a nyomozók egy kupacba. Ráadásul karácsony éjjelén. Öt cuki történet karácsonyhoz kapcsoltan, karácsony éjszakáján elmesélve. És természetesen minden gonosztevő kézre kerül.Tetszett,hogy nem csak emberölések voltak. Kedves kis minikrimik a zseniális nyomozókkal, de igazából nem érintett meg.

!

Nemrég olvastam Kerstin Gier remek ifjúsági regényét, a Fellegszállót. Nem tudtam, hogy tipikus téli történet, amit legjobb karácsony és újév között olvasni, amikor játszódik. Persze így is felejthetetlen élmény volt, de jó előre ajánlom nektek, hogy legyen időtök betárazni. A Tiltott Macskáért szerintem nem lehet nem rajongani, készítsetek majd macskás-könyves fotót, és mutassátok meg! ;-) @szepjulcsi értékelését hoztam, őt is nagyon magával ragadta ez a könyv:


szepjulcsi>!
Kerstin Gier: Fellegszálló

Rájöttem, engem leginkább a hangulatával fogott meg a történet. Hogy a cukrász félresikerült desszertjeit eszi a személyzet, hogy a kényes vendégek igényeit teljesítik, hogy milyen leleményes egy-egy gyerek, meg úgy az egész szállodának a hangulata annyira megfogott, hogy már csak ezért is érdemes volt elolvasni. Nagyon ajánlom mindenkinek, nekem nagyon tetszett!

!

Anna. Luca. Bogi. Semmi közük egymáshoz. Majd kiderül, hogy mégis van. Naná, hogy Leiner Laura tavaly debütáló ünnepi kötetéről beszélek, amit idén sem késő kézbe venni. Mondjuk szigorúan lányoknak. Szerintem. Bár ismerek olyan mazochista hímnemű molyt is, aki néha bevállal egy-egy Leiner Laura-kötetet. Végül is advent van, jön a karácsony, esik majd valamikor a hó… ilyenkor mindenki engedékenyebb. :-D No de ezt a kötetet tényleg érdemes elolvasni, legalábbis @eenca – és sok más moly – szerint:


eenca P>!
Leiner Laura: Mindig karácsony

A maga nemében (ifjúsági, karácsonyinagyonvárós, romantikus) ez egy nagyon jó kis történet. A könyv tökéletes ráhangolódás az ünnepekre, ahol minden jól fog alakulni, de azért mégsem borít be mindent végeláthatatlan mennyiségű cukormáz.
Ahogy én látom, az év végére a többség tiszta ideg, a munka miatt, mert ilyenkor mindenki szeretne mindent megoldani, amit évközben halogatott, a család és barátok miatt, hogy kinek mit kéne adni meg kihez és mikor kéne menni vagy kik jönnek és ez mennyi meló lesz…
A történet három 19 éves lányon keresztül bemutat három Karácsonyt, amivel részben vagy egészben a többségünk tud azonosulni és mosolyogni :) és nyilván megjelenik a szerelem is, de valahogy mégsem tolakodó és túl sok, inkább azt mondanám ártatlan és bájos. És azt hiszem ez a kulcs nálam, hogy a történet valahogy ártatlan és bájos, mint a kedvenc karácsonyi filmjeim és emiatt lehet, hogy hagyományt teremtek és újra fogom olvasni az ünnepek előtt ⭐

A könyvet ajánlom mindenkinek, akinek szüksége lenne egy adag boldogságbonbonra bájos csomagolásban így az ünnepek előtt! ❤

9 hozzászólás
!

Rendkívüli kézműves könyvet hozok most. Igen, száraztészta. Pár éve a diákjaimmal készítettünk száraztészta csillagokat, amiket körömlakkal festettünk ki, az egyik lány tanította. Tényleg szépek lettek. Nos ebben a könyvben is számos ötlet található, @gjudit8 szerint jól elkészíthetőek. Hátha valaki kedvet kapott a kipróbálásra!


gjudit8>!
Szabóné Erdődi Emese: Száraztészta figurák – Karácsony

Az egész oldalas leírások jól követhető útmutatók. Ötletes figurák a karácsony témaköréből, melyek jól használhatók az adventi időszakban. Az alapanyagok beszerzése már nehezebb téma, néha több hónapot vesz igénybe, vagy családi összefogást kíván…

!

Ez volt az adventi MolyMazsolázó, de mielőtt búcsúznék, szeretném bejelenteni, hogy a decemberi számban a MolyMazsolázó olvasói számára különleges ajándék készül. Bizony, MEGLEPETÉÉS!!! Ugye kíváncsian várjátok?
Búcsúzóul pedig nézzétek meg, @Suba_Csaba és családja hogyan várta a Mikulást. Lennék Mikulás náluk, az biztos, de legalábbis megkóstolnám a kekszet. ;-)A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!