MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

A legkisebbek számára készült ez a cuki lapozó. A kiskutya játékosdobozát megrágta valaki. De vajon ki? Hm, hm. Mick Inkpen legújabb meséjében erre a rejtélyre derül fény. @Meryl már tudja a megoldást:


Meryl>!
Mick Inkpen: Kippi játékosdoboza

Ez egy nagyon cuki képeskönyv. Egyszerű, aranyos könnyen érthető a története. Az illusztrációk pedig nagyon-nagyon aranyosak. 5 perces, édes mese.

!

@Nienna001 nemrég nosztalgiázott egyet, amikor ráakadt kisgyermekkora kedvenc meséjére. Az „Én vagyok a…” sorozatban mindig egy-egy állat mutatkozik be az apróságoknak, ebben a kötetben éppen a kacsa:


Nienna001 P>!
Linda Bygrave: Én vagyok a kacsa

Te jó ég! Megvan!! Szip-szip.

Kicsiként Anyukám sokat olvasta nekem és imádtam. Rengeteget nézegettem. Szerintem 2-3 évesen ez volt a kedvenc könyvem. Az idők során elveszett valahová, de az illusztrációról azonnal felismertem. Éljen a könyvtár és a szabad polcnézegetés!

!

Mostanában sok gyerek számára aktuális lehet az oltás problémája, hiszen sok szülő kéri gyermekének is az influenza elleni védőoltást. Igaz Dóra könyve tehát igazi segítség lehet az oltástól való félelem leküzdésében:


eeszter>!
Igaz Dóra: Réka oltásra megy

Négy éves kislányommal mentünk oltásra, így előző este elővettem ezt a könyvet és elmeséltem neki. Jó volt a mesével együtt átbeszélni, hogy mi is fog történni, talán adott némi bátorságot is. Persze, minden félelmet nem iktatott ki teljesen, de jó segítség ez a könyvecske.

!

Az óvodások kérdezni, azt aztán tudnak! Mégpedig olyanokat is, amik fel nem merülnének egy felnőttben. Jó őket néha lekötni valamivel, például egy ilyen kedves, kreatív könyvvel. Zsiráf levelet ír egy tőle nagyon távol, nagyon máshogy élő állatnak, Pingvinnek. Aki válaszol, s a két állat levelezésbe kezd. Vajon sikerül találkozniuk is? Ez a különleges mesekönyv @h_orsit teljesen elvarázsolta:


h_orsi P>!
Megumi Iwasa: Szeretettel üdvözöl: Pingvin

Annyira jó ez a könyv, hogy nehezen tudok róla írni! Ezt mindenkinek olvasnia kellene. Szívmelengető, megfelelő értékrendet közvetítő történet. Ráadásul olyan kérdések vannak benne, mint: miért nem kék a víz, ha kimerjük egy vödörbe? A kicsik ilyenkor megkérdezik, hogy miért? A nagyobbak pedig rávágják, hogy mert átlátszó. :D
Nem túl hosszú, nem túl rövid. Tele van szebbnél szebb illusztációkal, amik közül csak kettő nem igazán tetszett (túl sötétek voltak és este a kislámpa fényénél alig látszanak).

Nagyon tetszett, hogy rendkívül választékosan fogalmaztak benne. Pont pár nappal ezelőtt beszélgettünk arról egyik ismerősömmel, hogy a gyerekeknek mennyire szegényes lehet a szókincse, ha nem olvasnak nekik meséket / nem megfelelő, fejlesztő mesékkel ismerkednek. A legnagyobb erőssége ennek a könyvnek (a kicsit lehetetlen történet ellenére), hogy más könyvek által ritkán használt szavak szerepelnek benne, megfelelő kontextusban. Ha pedig a gyerek nem találja ki a környezetből, hogy mit gondoltak, még mindig megkérdezheti a felnőttet. :)

Még valami: Köszi @Bea_Könyvutca az ajánlást!
spoiler

1 hozzászólás
!

Aztán persze mozgással is le lehet kötni őket. Pédául a Csiri-biri tornatárral. Az első részről a minap @Szávitrí írt egy jó értékelést (https://moly.hu/ertekelesek/3946876), a második részt pedig @Szívecske ajánlja; aki ezzel a kötettel végre mozgásra tudta bírni az óvodába készülő apróságát:


Szívecske>!
Takács Mari – Orszáczky Ildikó: Csiri-biri torna-tár 2.

Úgy akadtam erre a gyöngyszemre, hogy támadt egy aggasztó gondolatom. A gyerek egyszerűen nem akar tornázni. Szeptembertől ovi, ahol pedig reggelente kötelező. Ajajj…meg kell előzni a kellemetlen pillanatokat.
Nos, ez a torna-tár két kötetes, és a fülszöveg alapján a második, azaz ez már önálló mozgásos.
Azért el kell, hogy mondjam, van pár rész, ahol a szülő tornáztat, a többinél pedig aktív részvétel szükséges. DE a kislányom mindent végigcsinált, kétszer is egymás után! Sőt, ő kéri minden nap, hogy „Anya, a nyuszis, tornás könyvet vedd le.” [A szekrényen van, fent].
Tehát ez egy sikertörténet, mindenkinek csak ajánlani tudom.
A feladatok a versek alatt pici képekben láthatóak, minimális utasítással.

!

A kisiskolás fiúkhoz még nagyon is közel áll a szuperhős-világ. Valószínűleg többen is lennének szuperhősök; és milyen jó, hogy ezt nemcsak egy számítógépes játékkal, hanem a fantáziájukban is megtehetik! Akár Bence kalandját végigkövetve, melyben végül kiderül, hogy nem is az az igazi szuperhős, akiről vagy amiről gondolnánk:


Chöpp P>!
Magyari Péter: Bence és a türkiz Nabu

Mindig azzal kezdem az ilyesfajta könyvek értékelését, hogy felteszem magamnak a kérdést, vajon tetszett volna-e ez nekem tizenévesen. Most is így tettem. A válasz egyértelmű: Nagyon. Kalandos, agyalós sztori: hogyan szerezzük vissza a nagyfiú által elkobzott legkedvencebb játékunkat? Ki ne lenne benne! A történet vége pedig egészen egyszerűen megvett magának, ahogyan azt mondani szoktuk volt, kilóra. Mert úgy fölemelt, hogy a lábam nem érte a földet!
Egyébként a könyvet kislányomnak vettem második keresztneve ünnepére (Janka – május 30.). Úgy adódott, hogy én hamarabb elolvastam mesekönyv zsűrizés miatt. Mivel rögtön elújságoltam, mennyire tetszett, így már kezdünk is bele a közös olvasásba. Nem bánom.

!

Kreatív, gondolkodásra – jelen esetben matekozásra – ösztönöz Dan Greennek a Rubik-kockáról szóló játékos könyve. Képregényes, kaland-játék-kockázatos, agyalós, nyomozós könyv. Talán nem baj, ha van otthon Rubik-kocka is, de hátha a kevésbé matekrajongó gyerekeket is lelkesíti (én ebben reménykedve fogom beszerezni). @Molyamacska részletes ismertetőt írt róla, olvassátok el!


Molymacska P>!
Dan Green: A kocka mentőakciója

A szekéren kell megtudnom, hogy a Napraforgónak vannak fejlesztős lapozgatós játékai… Hát ez hihetetlen, és azt hiszem a sorozat többi részére is nagyon kíváncsi leszek.
Rubik misszió… Már az alcím is nagyon izgalmas, a könyv pedig ezt az izgalmat próbálja fenntartani, miközben az olvasó matekozgat. Hát nem egyszerű, de van egy kerettörténet, amelynek fő csapásiránya az űrutazás, és hogy megtaláljuk a Rubik kockát, ami a szuperszámítógép mozgatórugója.
Alapvetően nagyon egyszerű mechanizmusa van a könyvnek, egy alap lapozgatós könyv: elkezd mesélni, feltesz egy kérdést, majd az adott helyre kell lapozni, hogy megtudd jól válaszoltál e. Ami különleges benne, hogyha rosszul válaszolsz, akkor visszairányít a kérdéshez, a jó megoldásnál pedig egyfajta megoldókulcs is van, miért kerültünk pont oda. Ha pedig semmit nem értünk a kérdésből, hátul van egy kis magyarázó fogalomtár, ahol a legfontosabb kifejezéseket mondják el érthetően.
Számomra a sztori olyan nyeh volt. Érdekes, meg színes, meg az űrben nyomozunk és harcolunk, de nagyjából ennyi. Volt összekötő szál, de csak inkább átvezetés két matekpélda között.
Na és akkor a matekpéldák… Voltak egyszerűek, amiket rögtön tudtam (mondjuk 28 éves vagyok, ez meg 10-12 éveseknek készült, szóval jó, hogy könnyen ment :D ), másokkal viszont egyszerűen nem rezonáltam. Volt, hogy a matekpélda fajtája nem ment egyszerűen (nyilván ez személyes dolog, mi az ami könnyebben, mi az, ami nehezebben megy egyeseknek), másnál egyszerűen szóban nem tudtam elképzelni a változást spoiler,megint másnál egyszerűen túlbonyolítottam spoiler, illetve volt egy kérdés, ami szerintem a tananyagban nincs benne, ettől függetlenül viszont érdekes volt spoiler. Sok volt benne a törtekről szóló rész, illetve a kocka, sőt, Rubik kocka. Bevallom őszintén a Rubik kockás kérdéseket nem értettem, hogy mire gondolt, ami nyilván azért van, mert egy tök másféle gondolkozásmódom van.
Ha ránézek egy oldalra, az első gondolatom, hogy őrjítően modern, és színes. Nem is olyan, mint a régi KJK könyvek, hogy egy oldalon kb egy kaland van, de háromnál több tuti nem fér fel, hanem kis jelzéseket kell követni, és emiatt egy oldalon négy „kaland” is folytatódhat, amiket a könyv, egymástól megpróbál szépen elszeparálni. Elsőre (főleg húsz év fölött) kicsit zsúfolt és kaotikusnak tűnhet, de valójában nagyon jól dolgozik ezzel. Az is látható, hogy vizualitásában picit hajaz a képregényekre, de nem olyan szigorúan veszi ezt, inkább vizuális élményfokozás miatt vannak benne hasonló elemek.
Gyerekeknek szerintem kötelező darab ez a lapozgatós könyv. Ha nem megy a matek, akkor azért, ha megy, akkor azért. Ha mindig megkérdezi, mire használható a matek, akkor itt tudod mutatni, hogy mondjuk erre. Ha kell valami izgis könyv, ami érdekes, tanulós, logikai játékokkal teli, akkor ez az a könyv, amit ajánlok.

!

A felsősök életét már gyakran keserítheti meg a fogszabályozó valamilyen formája. Nem mindenki fogadja el olyan könnyedén, hogy „a szépségért szenvedni kell”, s hogy ez a kínzóeszköz tulajdonképpen a család egy költséges befektetése a fiatal jövőjébe. Mi épp egy lelkes és egy kevésbé lelkes hölgybe invesztáltunk e téren, biztos vagyok benne, hogy amint módom van rá, a kezükbe adom ezt a könyvet. Hiszen @Lilla szerint nagyon is megéri! Nemcsak a fogszabályozás, hanem ennek a könyvnek az olvasása is. :-)


Lilla>!
Raina Telgemeier: Mosolyogj!

Gyönyörűen illusztrált képregény Raina Telgemeier-től, a Babysitters club szerzőjétől.
A Mosolyogj! egy olyan képregény, amit leülsz, elkezdesz, és ha elkezdted onnan többet föl nem állsz addig, amíg be nem fejezed. Imádtam és nagyon élveztem.
Teljes mértékben együtt tudtam érezni Raina-val, mert én is hasonlón megyek/ szerencsére részben csak mentem keresztül.
A könyvben Raina Telgemeier a saját történetét meséli el, amivel nagyon meglepett és csodálkoztam is, amikor rájöttem, hogy az írónő és a főszereplő lány neve azonos.
Nagyon durva dolgok történtek a 11 éves Rainával és felnézek rá, hogy ilyen ügyesen tűrte. Nekem is voltak ilyen nehéz pillanataim, a herbst-készülékes és fogszabályozós, gumizós időszakomban. Ismerős, amikor órákon át a fogorvosi székben, nagyra nyitott szájjal ülsz és amikor hetekig nem tudsz semmi mást enni, csak joghurtot és krumplipürét…sajnos ismerős és még mindig aktuális. Felnézek ár, hogy ő ezt négy és fél évig tűrte. Nekem még csak 2 éve, hogy ez van, mégis szívesen látnám már a végeredményt és küldeném el a francba az egész ezzel kapcsolatos bajokat.
Örülök, hogy engem nem piszkáltak e miatt, szörnyű lehetett Rainának, hogy még a „barátnői” is állandóan szekálták, holott részben miattuk került ilyen helyzetbe…
A könyvet nemcsak azért tudja az olvasó teljesen magáénak érezni, mert sokakkal megtörtént/történik ez, hanem azért is, mert a rajzok egyszerűen fenomenálisak. Nem tudom mennyi idő lehetett megrajzolni egy-egy oldalt, de az biztos, hogy nem kis időbe tellett.
A könyvben persze nem csak a fogászati kezelésekről van szó…a fiúk, a barátnők és egy hirtelen jött földrengés is élvezetesebbé, izgalmasabbá teszi az 1990-ben játszódó történetet.

Nagyon élveztem és remélem még lesz része hasonlóan jó képregényekben. 220 oldalnyi szórakozás. Nagyon ajánlom!!

bővebben + beleolvasó:
https://lillaolvaslillaland.blogspot.com/2020/10/mosoly…

5 hozzászólás
!

Nemrég volt Halloween, s ilyenkor sokan egy kis borzongásra vágynak. A Molyon 12 éves kortól ajánják Neil Gaiman ezen ifjúsági könyvét, amellyel a kiskamaszok és kamaszok egyaránt kielégíthetik ezirányú vágyaikat. A főszereplő kissrác ugyanis egy temetőben lakik, ahol szellemek nevelik. Persze kiderül, hogy igazából nem tőlük, hanem egy embertől kell tartania – vajon sikerül-e megmenekülnie? @Judyt89 szerencsére nem árulja ezt el nekünk:


Judyt89>!
Neil Gaiman: A temető könyve

Gaiman írásai megosztóak, valaki szereti, valaki pedig nem. Hozzam a regényei egyertelműen közel állnak (viszont a novelláit már nem annyira kedvelem). Ez a meseregény is hozza a Gaimantól megszokott írásmódot. Engem elvarázsolt ez a temetői világ, az elfeledettek történetei. Ez egy jól „fogyasztható” történet életről és halálról.

!

A Forma–1, azt hiszem, sokak életének része. Sok családot, baráti társaságot csődít össze, és ültet le a képernyők elé. Ez a történet egy nem szokványos Forma–1-es sztori, ugyanis egy fiatal lányról szól. Chiara álma az, hogy autóversenyző lehessen, s úgy tűnik, sikerül is megvalósítania ezt az álmot. Akárhány értékelést olvastam erről – az eddig – két részes sorozatról, mindenki kiemelte, hogy milyen vicces történet. Így merem ajánlani én is. @H_Bianca_BandtheBooks az első részt ajánlja (https://moly.hu/ertekelesek/3967096); @Papírra_vetett_gondolata… pedig a második részről írt értékelést:


Papírra_vetett_gondolataim>!
Ruby Saw: Gázt neki, Család!

Jó volt újra olvasni róluk, megmondom őszintén hiányoztak egy picit. :) Remélem még ennek lesz folytatása, mert imádtam ! A borító pedig megint csodaszép lett ! :)

Imádtam Ruby Saw Gázt neki Chiara! című kötetét, így egy pillanatig nem volt kérdés, hogy ezt a rövid folytatást is mindenféleképpen el szeretném olvasni. Jó volt újra találkozni a régről megismert szereplőkkel, akik még mindig olyan bolondok és imádnivalók, mint két évvel ezelőtt. A történet a rövidsége ellenére is többször megmosolyogtatott és igazán jó érzéssel töltött el. Örülök, hogy ebben a kötetben megismerhettem.Összegezve talán csak annyit mondok, hogy akik szeretik Ruby Saw köteteit, azok ezt is bátran olvassák el, mert ez is igazán szuper lett.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2020/01/r…

!

Lányok, veletek volt már olyan, hogy nem volt kivel menni egy sulibuliba? Rossz érzés, az biztos. Giának lett volna, ha nem épp a bál előtt szakítanak… Mondjuk neki – kamaszkori velem ellentétben – akkora mázlija van, hogy így is sikerül magával vinnie valamit, de mi fog ebből kisülni? Eddig egy sima, semmi extra, csajos könyvnek gondolhatnánk ezt a regényt, de @Gyöngyi0309 szerint ennél jóval többet tud ez a történet:


Gyöngyi0309 P>!
Kasie West: Szívességből szerelem

Végre egy olyan ifjúsági könyv, ami tényleg szórakoztató és nem a ruhákkal van tele, ráadásul még üzenete is van a könyvnek, mert Gia hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül. Kedvenc szereplőm Reb volt, nagyon felvágták a nyelvét.
Hayden és az ő testvéri kapcsolata nagyon szoros, sokan tanulhatnának tőlük. Tetszett az is, hogy Hayden nem az a tipikus szépfiú, illetve az anyukája is nagy figura volt. Könnyű, nyári történet, gyorsan elolvasható. Ha lesz kislányom, ezt is olvashatja majd.
Fogok még olvasni az írónőtől.

2 hozzászólás
!

Ki tud rajzolni? És ki nem tud? Aki nem tud, esetleg megtanulhat ebből a cuki könyvből, @Boglinc szerint még a nagymamák is! Biztató rám nézve, aki értetlenkedve szemlélem a lányom műalkotásait, miközben jómagam még egy kutyát is nehézkesen vetek papírra. Szóval ez a könyv akár komoly családi konfliktusok megelőzésére is alkalmas lehet! :-)) De ha nem, akkor csak szimplán aranyos:


Boglinc P>!
Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit!

Agócs Írisz: Rajzolj egy krumplit! Lesz belőle medve, lajhár, elefánt…

Bár nem regény, mégis a 2020-as év egyik nagy kedvencévé vált számomra ez a kötet.

Rendkívül aranyos, sokat segít az alkotásban, és mellé még szórakoztatóak is a rövid leírások.

Ha kijelentetted már valaha azt, hogy te bizony nem tudsz rajzolni, akkor mindenképpen vedd kezedbe, hogy rájöhess, ez egyáltalán nincs így!

Még a kedvesem is nagy lelkesedéssel forgatta, és alkotta meg a krumplicicát, vagy éppen a kurmplimosómedvét. :D S bár 5-8 éves korosztályi ajánlás van rajta, bátran ajánlanám még a nagyszülőknek is, mert ugyanúgy fogják élvezni, mint a gyerekek! :)

Bővebben itt írtam róla, és mutatok képeket is a rajzaimról, valamit a könyvből:
https://booktasticboglinc.blogspot.com/2020/09/agocs-ir…

>!
Pagony, Budapest, 2020
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634106524 · Illusztrálta: Agócs Írisz
!

A rajztanulási lehetőségen kívül még egy segítő könyvet hoztam nektek. Ezúttal az olvasásra nevelés a téma. Az Így mesélj, hogy olvasson című könyv életkor szerint ad jó tanácsokat az olvasóvá neveléshez. Persze a legjobb tanács szerintem az, hogy mindenki járjon elöl jó példával! ;-)


Nordlicht>!
Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson

Pompor Zoltán (szerk.): Így mesélj, hogy olvasson 12 fejezet gyakorlati tanácsokkal az olvasóvá neveléshez

Ez a kiadvány leginkább azoknak a szülőknek nyújt segítséget gyermekük olvasóvá nevelésében, akik maguk kicsit járatlanabbak az irodalom világában. A kiadvány jól összeszedetten, életkorhoz és olvasáshoz kapcsolódó témák szerint nyújt ötleteket, ad tanácsot, mutat be lehetőségeket, hogy gyermekeink közelebb kerüljenek az olvasás mint szabadidős tevékenység szeretetéhez.
A kiadvány (és szándékosan használom ezt a szót a könyv helyett) leginkább egy olyan brosúrára emlékeztet, amelyet szemléletformáló anyagként, ill. segédeszközként lenne érdemes eljuttatni pl. iskolákon keresztül a szülőkhöz – ahogy erre történik is utalás a kötet végében, ahol közösségi könyvként jelölik meg (add tovább felkiáltással). Haszonnal forgatható anyag, ugyanakkor bosszantó, hogy rengeteg az elütés, a mondatokban az elírás, sőt olyan szerkesztési hiba is van a 10. és 11. fejezetben, ahol egy komplett oldalt rosszul illesztettek be egy helyre (és így elveszett egy oldalnyi érdemi tartalom). Fontosnak tartom, hogy egy könyvben ezekre a tördelési, szerkesztési és nyomdai hibákra is komoly figyelmet fordítsanak, különösen pedig akkor, ha a könyv éppen az olvasásra neveléssel kapcsolatos.
Tájékozódási alapnak szerintem teljesen jó a kiadvány, és örömmel tölt el, hogy nekem sok újat azért nem tudott mondani.

!

@Gyöngyöm gyermekei, lám, szeretik is a könyveket! Valamikor így, valamikor úgy, de a kreativitás nem is hiányozhat az életből, igaz? Legyetek kreatívok; rajzoljatok, olvassatok, és keressétek jövő hónapban is a MolyMazsolázót! Sziasztok!


Gyöngyöm P>!
Gyerektopik

Rájöttek a manók, h a leporellót nem csak nézegetni lehet, de várnak is jó:D

3 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!