MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

spoiler

Itt van az ősz, itt van újra! A legkisebbekre is gondoljunk; jó program például a levélkupacban hempergés és a termésgyűjtés. Lapozónak pedig kiváló ez a könyvecske, @dianna76 szerint tanít is:


dianna76 P>!
Ősz

A maga nemében kedves kis könyv, mely a legkisebbeket nem csak szórakoztatni hivatott, hanem kicsit tanítani is. Szépek a rajzok benne. Az őszi évszakra jellemző dolgokkal ismerteti a gyerekeket, mint pl. a megbarnult falevél, vagy a gumicsízma. Szerintem örömmel lapozgatják, nézegetik, bár nekem hiányzott egy-egy rímes sor a képek mellé.

>!
Joshua Könyvek, Budapest, 2019
20 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155730290 · Illusztrálta: Agnese Baruzzi
!

Egy másik kedves kis lapozó is a természet közelébe invitálja a kicsiket. A pillangókról olvashatunk, akár reggel is. És még kukucskálni is lehet! @gab001 így csinál kedvet hozzá:


gab001 P>!
Agnese Baruzzi – Gabriella Clima: Jó reggelt, pillangó!

Kukucs-könyv, vagyis minden lapból ki van vágva egy rész, s így felkelti a gyerekek kíváncsiságát a következő oldalon lévő rajz iránt. Egészen kicsi kezekkel is lapozható, mert elég vastagak hozzá a lapok. A rajzok szépségesek és jól felismerhetőek, értelmezhetőek. Ez azért is fontos, mert arról mesél a könyv, hogy a petéből hogyan lesz hernyó, majd báb és pillangó. Emiatt még idősebb korban is hasznos lehet forgatni. Legalább egyszer kézbe kell venni.

>!
Scolar, Budapest, 2019
24 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090297 · Fordította: Elekes Dóra · Illusztrálta: Agnese Baruzzi
!

Vajon a hercegnők mit csinálnak, amikor épp nem bonyolult küldetéseket teljesítenek? Szoktak például pisilini sütni? Erre a kérdésre ad választ ez a könyv, és még recept is van hozzá! Kiváló arra, hogy a kishercegnőket bevezessük a konyhatündérkedésbe:


Caledonia_Valley P>!
Apple Jordan: Hercegnői finomságok

Gyönyörű illusztrációkat tartalmazó, kedves mesék gyűjteménye, melyben láthatjuk, mit készít Ariel Eric herceg születésnapjára, Belle a Szörnyeteg rossz kedvének elűzésére, vagy éppen milyen nehézségeket áll ki Merida az öccsei segítsége nélkül. :) Olvasmányos, aranyos kötet és a fordítás is nagyon jó. :)

!

Azt gondolnánk, hogy egy építész élete, sőt maga az építészet, az épületek aztán biztosan nem érdekelnek egy óvodás, alsós gyermeket. Persze, hogy nem, ha nem megfelelően tálaljuk. Viszont, ha megfelelően, a gyerekek nyelvén, a szakzsargont mellőzve, az építész életét is bemutatva mesélünk, akkor mindjárt más a helyzet. Máris felkelthetjük az érdeklődést, és milyen jó, ha esetleg utána meg is tudunk nézni egy-egy épületet! Kós Károlytól természetesen, hiszen ez a könyv róla szól: ő a fiú, aki Varjúvárról álmodott.


dtk8 P>!
Boldizsár Ildikó: A fiú, aki Varjúvárról álmodott

Ez a könyv tetszett eddig a legjobban a Naphegy Kiadó nagyhatású emberek életét bemutató, A fiú/A lány… sorozatából, próbálom megfejteni, hogy miért:
– Kós Károlyról szól. Én az életét nem ismertem, de az általa tervezett épületek közül ismerek néhányat, és ha elmegyek mellettük, akkor megjegyzem, hogy milyen szép is, hát persze, Kós Károly. Olyan életművet hagyott hátra, ami általam jobban ismert, talán ezért is éreztem magamhoz közelebb, mint az eddigi szereplőket.
– Boldizsár Ildikó nagyon szépen mesél. Elég távol áll tőlem a munkássága, főleg a mesegyűjteményei, de a története jól olvasható. Trianonról is szól a mese, gyönyörűen, jó is, hogy az évfordulón olvastam.
– Bertóthy Ágnes rajzai kedvesek, és a lényeget, az épületeket is nagyon jól visszaadják. Ez alapján szeretnék megnézni minél többet.
– És Kós Károlyos betűk is vannak benne! Ez már tényleg hab a tortán.

2 hozzászólás
!

Lezárult az idei Merítés-díj gyermekirodalmi szavazási időszaka. Lássuk a győzteseket, a szerzőknek szívből gratulálunk!


Boglárka_Madar P>!
Irodalmi díjak

Ismét eltelt egy év, ami azt jelenti, hogy a Merítés-díj gyermekirodalmi kategóriájában is eljött az eredményhirdetés ideje.

A molyok szavazatai alapján egyértelmű volt a győztes, a közönségdíj nyertese 2020-ban:
Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten

A közönségszavazás eredményét megnézhetitek itt: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-gyermekirodalom-kozonsegdij
Köszönjük a rengeteg szavazatot!

A zsűri szerint az év legjobb gyermekkönyve, így a zsűri díjának 2020-as nyertese pedig:
Czernák Eszter: Sárkányovi

A verseny itt szorosabb volt, a zsűri szavazatai alapján felállított sorrend végül a következőképpen alakult:
1. Czernák Eszter: Sárkányovi 138,89 pont
2. Kántor Kata: A megmentett karácsony 135,79 pont
3. Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk 127,78 pont
4. Wéber Anikó: Visszhangország 126,67 pont
5. Rippl Renáta: Panka és a hattyúk tánca 122 pont
6. Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten 118,33 pont
7. Marék Veronika: Alfa bácsi titka 114 pont
8. Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög 105,88 pont
9. Dániel András: A kuflik és a máshogyoszkóp 104 pont
10. Hatvani Csaba: Parányi talányok 87 pont

A zsűri tagjai: @Ancsúr, @bagie, @Boglárka_Madar, @Caledonia_Valley, @csgabi, @Driz, @dtk8, @Enikő_Juhos, @gab001, @graphoman, @Hintafa ❤, @Honey_Fly, @icu79, @katen, @krlany, @meseanyu, @Meryl, @Nikolett0907, @PTJulia, @Rózsabogár78, @sztinus, @Tarja_Kauppinen

A kategória díjátadója várhatóan idén nem a megszokott módon fog történni, az ezzel kapcsolatos információkért figyeljétek továbbra is az oldalt.

Végezetül pedig köszönjük mindenkinek, aki gyermekkönyvet ír, megjelentet vagy olvas, és ezáltal évről-évre hozzájárul a díjhoz.

„A mesékben minden benne van:
mindaz, ami volt,
és mindaz, ami még lehet.”
/Boldizsár Ildikó/

Kapcsolódó könyvek: Czernák Eszter: Sárkányovi · Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten

Czernák Eszter: Sárkányovi
Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten
1 hozzászólás
!

A közönségdíjas Berg Judit-könyvet @Ancsúr ajánlja nekünk (a Zoé középsős lesz már szerepelt a 2020 augusztusi számunkban):


Ancsúr>!
Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten

Mikor belekezdtem nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog ez a könyv. Ám ez a gyönyörűen berendezett és felépített képzeletvilág engem is elbűvölt. Ha meg engem elbűvölt, akkor szerintem egy gyereket ki sem lehet rángatni Rumini és barátai mellől.
Számomra ez a könyv kellemes átmenetet jelentett a nagyobbacskáknak szóló ifjúsági regények és a kisebbek számára íródott egyszerű cselekményvezetésű mesekönyvek között. Képzeletvilága ugyanis még mindig a kisebbek mesekönyveiből ismert motívumaiból táplálkozik, de terjedelmét és cselekményét tekintve egy kicsit összetettebb, így közelebb esve mondjuk egy regényhez. Éppen ezért én úgy gondolom, hogy ez a könyv remek alkalmat nyújthat arra, hogy egy nagyobbacska gyermekben megalapozza az olvasás iránti szeretetet.

!

A BerGer Szimat szolgálat pumiikrei egy romvárosban kalandoznak. És közben sokat tanulnak. Ők is, és az olvasók is, akik ráadásul jól is szórakoznak közben:


Oláh_Zita P>!
Nyulász Péter: Az időgladiátorok

Kedves kis történet kutya főszereplőkkel, akik vicces kalandba keverednek a Múzeumok éjszakáján. A fejtörő plusz feladatok még izgalmasabb teszik a könyvet.

!

Lezárult az idei Merítés-díj ifjúsági irodalmi szavazási időszaka is. Lássuk a győzteseket, az íróknak szívből gratulálunk!


deaxx P>!
Irodalmi díjak

A Merítés-díj ifjúsági irodalmi kategóriájában is megszületett a döntés, íme hát az eredmény!

A közönségdíj nyertese a molyok szavazatai alapján: Csóti Lili: Hetedvérig

Köszönjük a szavazatokat! A szavazás állását itt nézhetitek meg: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

A zsűri pontozása alapján a 2020-as díjazott, azaz az év ifjúsági könyve: Szigeti Kovács Viktor: A táltos

A zsűri pontozása a következőképp alakult:
1. Szigeti Kovács Viktor: A táltos – 119 pont
2. Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala – 115,81 pont
3. Ecsédi Orsolya: Nyanyacraft – 115 pont
4. Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa – 107,31 pont
5. Csóti Lili: Hetedvérig – 104,13 pont
6. Király Anikó: Csak barátok? – 92 pont
7. Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka – 85 pont
8. Becskei Gábor: Őrszem és Káoszkreátor – Az utolsó fehér tűz – 81,81 pont
9. Trux Béla: A torony titka – 80,75 pont
10. Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás – 70,13 pont

A zsűri tagjai: @Annamarie, @bagie, @Barbiianyuja, @CsakSimánDorka, @Caledonia_Valley, @csgabi, @deaxx, @gab001, @Gelso, @GytAnett, @h_orsi, @Habók, @kratas, @krlany, @meseanyu, @Meryl, @Nikolett0907, @Niitaa, @Oláh_Zita, @PTJulia, @sztinus

A díjátadóról később informálódhattok az oldalon.

Ezúton is szeretnénk megköszönni minden szerzőnek, kiadónak és olvasónak a kitartó munkát és támogatást!

7 hozzászólás
!

A kiskamaszoknak szól Szigeti Kovács Viktor győztes könyve, mely az ősi magyar monda- és mesevilágot gyúrja át saját képére és mégis annyira hitelessé, hogy jómagam a könyv olvasása közben úgy éreztem magam, mintha őseinkkel együtt a tűz körül, subán ülve hallgatnám az öregek történeteit. @Gelso is nagyon szerette ezt a könyvet, olvassátok az ő ajánlóját is:


Gelso P>!
Szigeti Kovács Viktor: A táltos

Ez a varázslatos meseregény mindenkit jobbá tesz – még azt is, aki alapjában véve jó ember.
Amióta olvasom és amióta befejeztem, a hatása alatt állok.
Csodálatos és példaértékű szereplői vannak!

A csupa erő és csupa optimista, a soha nem csüggedő Kücsenen kívül a Kedvencem a békés és örök támasz: Agolcs és a Süsüre emlékeztető, elmélkedő jó-sárkány: Illujankasz.
A beszélő nevek pedig egy főnyeremény!

Fontos és mérföldkő-könyvnek tekintem a kisebb kamaszok életében azon a ponton, ahol a 77 magyar népmese és a Világszép Nádszál kisasszony meséi véget érnek, de még nehéz az elszakadás és a nagyobbaknak való könyvekre váltás; a nagyobb kamaszok életében pedig talán ezzel a könyvvel könnyebb lesz megtalálni azt a pontot, hogy sose akarj elszakadni a meséktől, a magyar hiedelmi szereplőktől, a gyerekkorban kialakult gyökerektől – egy olyan biztos pont az életben, ahová az ember szeressen mindig visszatérni, egy élmény, ahová érdemes mindig visszanyúlni, egy emlék, amiben mindig jó lesz elmerülni, egy támasz, amihez ha hozzáérsz nem csalódsz; vigasz, amikor a világ erői összefognak ellened, erő a viharfelhők elhessegetéséhez, érték, amiben sosem csalódsz.

Ha a könyv nincs is a könyvespolcodon, de az élményt, a vele átélhető érzést ne hiányold az életed polcáról.

Egyáltalán nem ilyeneket akartam írni – de egy mozdulattal kitöröltem a tegnap írottakat, és ez maradt.
Mérföldkő-könyv az ember életében, amire szükség van, hogy ne veszítsd el önmagadat. Erőt meríts, ha összezuhanni készülsz és örökre megtarthasd az önbizalmadat.
Szép és magával ragad.
Köszönöm Szigeti Kovács Viktornak, akinek jó darabig a nevével fogok felébredni és elaludni.
Tiszta szívből ajánlom kormegjelölés nélkül olvasásra.
Támogatom a 2019-es Merítés ifjúsági top10-be jutását.

Szavazás!
VI. Merítés-díj 2020 – Ifjúsági kategória
A Merítés-díj tízes listájába szavazott könyv a 2019. évben publikált magyar ifjúsági művek közül
2020. szeptember 30-ig szavazhattok itt arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2020-ifjusagi-irodalom-kozonseg-dij

2 hozzászólás
!

@pveronika egy gyönyörű, megható, direkt a kiskamasz korúaknak szánt, mai divatos szóval „érzékenyítő” regényt ajánl nekünk. Az olasz író könyvének főszereplője ugyanis egy olyan 9 éves kislány, aki súlyos szembetegségben szenved, minek következtében nemsokára meg fog vakulni. Szomorú téma, igaz? Mégis, ez a történet nem az élet árnyoldalairól szól, hanem az álmokról, az igaz barátságról, a segítő környezetről. S persze egy cseresznyefáról. Kb. 11 éves kortól ajánlott.


pveronika>!
Paola Peretti: Én és a cseresznyefa

Nem is tudom, mikor olvastam utoljára ilyen különleges és szép ifjúsági regényt. Annyira megható volt, hogy szinte végigsírtam az egészet.

A könyv főszereplője a kilenc éves Mafalda, aki Stargardt-szindrómában szenved, ami miatt hamarosan elveszíti a látását. Állapotának sebes romlását abban méri, hogy milyen távolságból látja még az iskola előtt álló cseresznyefát. Lassan kezdi elveszíteni a legapróbb, magától értetődő dolgokat, minthogy focizzon a barátaival, vagy csupán megpillantsa az esthajnalcsillagot az égen, ezért elkezd listát írni azokról a dolgokról, amiket nem tud majd megtenni, ha eljön a sötétség. Mafalda nagyon fél a pillanattól, amikor végleg elveszíti a látását, és úgy dönt, hogy inkább felköltözik a cseresznyefára, hiszen ott minden jobb lesz, akárcsak kedvenc könyvének főszereplője, Cosimo tette.

Nagyon szép volt ez a történet, amely olykor szomorú volt, máskor mosolyra fakasztó, de leginkább megrendítő. Nagyon szépen ötvözte a gyermeki ártatlanság, az útkeresés, és egy fiatal kislány ilyesfajta tragédiájának elemeit. Mafalda egy nagyon bátor és csodálatos kislány, aki sokszor szomorú, zavarodott és dühös, mégis a maga módján igyekszik elfogadni a dolgokat, amik történnek vele. Eleinte sokszor érzetem azt, hogy nagyon magányos, főleg, amikor a könyvkarakterrel, Cosimoval beszélgetett. Nagyon örültem, amikor összebarátkozott Filippoval, az osztály rendbontójával, akinek ugyan megvoltak a maga problémái, mégis jó barátja lett a kislánynak. A kedvencem mégis Estella volt, a romániai portásnő, aki sokszor irányt mutatott a kislánynak, akkor amikor a legnagyobb szüksége volt rá. Nevéből adódóan szó szerint ő volt az irányt adó csillag az éjszakai égbolton, és ő segített neki abban is, hogy új listát kezdjen el, amelyben ahelyett, hogy azokat jegyzi fel, amiket nem tud már megcsinálni, azt írja le, hogy mik azok a dolgok, amelyek fontosak számára, és amiket akkor is képes lesz megvalósítani, ha már kihunyt a szemében a fény.

Úgy gondolom, hogy az írónő nagyon jó döntést hozott Mafalda életkorával kapcsolatban. A gyermekkor és a tinédzser kor határán egyensúlyozva nagyon szépen keveredik még a mesék és varázslatok világa – az időszak, amikor még hiszünk abban, hogy a cseresznyefában óriások élnek – azzal, amikor már komolyabban kezdjük megérteni az élet nagy dolgait, és akár azt is megértjük, hogy milyen súlya van annak, ha valaki elveszíti a látását.

Nagyon szíven ütött ez a regény. Az én nagymamámnak is köd telepedett a szemére, és bár az is borzasztó volt, de ő leélt egy életet addigra. Viszont az, amikor valaki ilyen fiatalon veszíti el a szeme világát, az tényleg igazi tragédia. Tetszett Mafalda listája, bár minden pontját megkönnyeztem. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk, az írónő maga is versenyt futott az idővel, hogy papírra tudja vetni ezt a történetet, mielőtt az ő szeméből is kihuny a fény, hiszen ugyanazzal a betegséggel küzd, mint regényének főszereplője. Valóban nagyon kivételes és szépséges volt ez a történet, amit akár tíz-tizenegy éves kortól teljes szívvel ajánlok!

http://veronikasreaderfeeder.com/paola-peretti-en-%e2%8…

5 hozzászólás
!

Az idei Merítés-díj közönségdíjasa tehát a Hetedvérig, ami A táltossal ellentétben már a nagyobb korosztálynak szól, kb 14 éves kortól ajánlható. Az elsőkönyves Csóti Lili izgalmas fantasyjét @Annamarie így ajánlja nekünk:


Annamarie P>!
Csóti Lili: Hetedvérig

Egészen ámulatba ejtő jelenség az, amikor egy tizennyolc éves lány ilyen könyvvel rukkol elő. Csóti Lili elsőkönyves, rendkívül tehetséges szerző most pont ezt tette.
A Hetedvérig kötetében egy olyan fantáziavilág ölt testet, aminek nyomai talán sokakban ott lapultak, de azáltal, hogy papírra vetette, valahogy élni kezdett az egész alkotás. El tudom képzelni, hogy nem ennek a monstrumnak indult az egész, hanem időközben vált azzá, ahogy a szereplők önálló életet kezdtek élni.

A tizenhat éves Rosewyn Blair édesanyjával él egy viszonylag elszigetelt helyen, amikor költözni kényszerülnek. A lány nem is tudja pontosan, hogy miért kell Dorcha Baile-be, úgymond a családi fészek városába költözniük, ahol unokatesók, nagynénik, nagybácsik és persze nagyanyja kíváncsi tekintetének kereszttüzében élnek ezentúl. A belépés sem sikerült gördülékenyen, hiszen megérkezésük után Rose rögtön megjósolja valakinek a halálát, aki még azon a napon meg is hal. Ettől kezdve suttognak róla, gyilkosnak tekintik. Pedig a jóslás ebben a környezetben egyáltalán nem rendkívüli dolog. Hiszen Dorcha Baile-ben hemzsegnek a vámpírok, boszorkák, vérfarkasok, démonok, szellemek, mindenféle e világi s túlvilági szerzetek. Igazából a mágia nélküli lény számít ritkaságnak. Rose úgy is tekint magára, mint, aki varázstalan, hiszen apja, akiről semmit nem tud, éppen ilyen ember volt, és az anyja boszorkányos tehetségét pedig nem örökölte. Az egész környezet elfordul tőle, s mielőtt befogadhatták volna köreikbe, már mindenki el is fordult tőle. Egyetlen embert, Adrielt kivéve. A fiú maga démon, és kissé különcnek számít a városban, hiszen egyedül él, mindenféle felügyelet nélkül, holott ő is csak középiskolás. Furcsa itt minden, de van időnk megszokni a közel 700 oldal alatt.
Adriel és Rose nem véletlen talált egymásra, ugyanis mindkettejükben van valami furcsábbnál is furcsa. Érdekes dolog ez, igaz? Lassan kiderül, hogy egy ideje új faj, vagy kategória van kialakulóban a varázsvilágban, a szikrák. Miközben Rose szeretné kideríteni, hogy ki ő, és hol a helye az új környezetében, azalatt a városban is egyre megdöbbentőbb dolgok történnek. Az első gyilkosság elkövetésével vádolt tettes elképesztő változáson megy át, sőt ezt újabb és újabb megmagyarázhatatlan események követik. A könyv végére természetesen minden rejtélyre fény derül, minden apró mozzanat, akár egy krimiben a helyére kerül, és a fiatalok boldogsága is teljessé válik.

Ahogy minden különleges világnak, ennek is megvan a maga erős vonzása. Pillanatok alatt beszippant a történet, a hétköznapi külsejű alakok mögött egyedi lények lapulnak. Az emberek itt is dolgozni járnak, a gyerekek iskolába, esznek, isznak, kutatnak, sőt nemrég egy nagy járvány is pusztított a világukban. Számomra a regény egyik kiemelkedő erénye pont ez volt, hogy az egyediség mindenkiben jelen van, mindannyian unikális valóságok vagyunk a test egyenruhájában.
A szerelem és barátság is szerves része a varázslatos világnak, a tinédzserek küzdenek is rendesen, hogy igazi társra leljenek. Az érzelmekben gazdag történetben otthonosan fogják érezni magukat a tizenévesek, bár szerencsére a szerző megtalálta azt a kényes egyensúlyt, ahol nem billen el a történet egyik irányba sem. Mind a titkok, mind a szerelem, mind a rejtélyek azt közvetítik az olvasók felé, hogy az igazság kiderítéséhez, lehetőség szerint meg kell ismerni az érem minden oldalát. Rose mély empátiáról tesz tanúságot, befogadó minden lény iránt, ez teszi őt sebezhetővé, ugyanakkor naggyá.

Akit hagyja magát, azt kivételes utazásban részesíti Csóti Lili. Nagyon jó csapásirányt választott, amit akár fokozni is lehetne a későbbiekben. A kevesebb több elvet követve, nagyobbat tudott volna szólni az egész regény. Néhol terjengős volt a szöveg. Nem is igazán maga a szöveg, hanem a történet, ami ezer csáppal kapaszkodott, próbálta kötésbe hozni magát. Szerintem ez nem sikerült annyira, itt hiányzott a tudatosabb átgondolás, hogy le lehessen nyirbálni a feleslegeket. A kevesebb, de erős szál jobban összetart egy történetet. Kicsit a forgatókönyvek jutottak eszembe, ahol nem lehet mindent a vászonra vinni, ami a könyvben szerepel, meg kell tartani azokat az erős elemeket, melyek egyszerre több dolgot is képesek megeleveníteni. Az elaprózódás miatt lépett be az, hogy nem volt meg a történet fő iránya. Ezek egyáltalán nem nagy bajok, csak azt érzem, hogy lehetett volna még jobb is az egész.
Muszáj, hogy az ifjú szerző újabb és újabb könyvekkel ajándékozzon meg minket, mert kivételesen jól ír. Azt mondanám, hogy tőle bármire kíváncsi lennék a jövőben, a szépirodalomtól a kalandregényig, akármit papírra vethet. Aki így tud:

A térre mozdulatlan békesség borult, ahogy a kövér, fehér Hold lassan araszolt az égen, ívét csak néha szelték ketté az átúszó felhők, melyek olyan lomhák voltak, mintha csak unalmukban gördültek volna éppen arra. A fények azonosak, a kedélyek kevésbé kellemesek voltak a város széle felé vezető utak mentén. Elhagyott, lepusztult vidéke volt ez a városnak, csupa megkeseredett, lecsúszott és reményvesztett emberrel és másvilágival, akiknek annyi kilátásuk volt egy jobb életre, mint a százszorszépeknek, hogy kihajtsanak a betonból.

Elképesztő és csak gratulálni tudok ehhez a komplex, de elemeiben is ragyogó munkához!

6 hozzászólás
!

A tengerek, óceánok különleges világa régóta izgatta az emberek fantáziáját, rengeteg monda és mese született a témakörben. A tengernek külön istene is volt, de egyébként például az egyes folyók is külön védistent kaptak a görög-római mondavilágban. Még a sokat bolyongó Odüsszeusz sem tudott ellenállni annak, hogy lássa a sziréneket, igaz, sikerült kicseleznie őket.
Nos, ezekből a réges-régi mondákból táplálkozik, ered ez a könyv is, amelyet @Lilla nagyon izgalmasnak talált:


Lilla>!
Anna Banks: Poszeidón

Mikor elkezdtem a könyvet éppen egy olvasási válság féle valamiben voltam. A sok szenvedős könyv után ez volt az első, amit órákon keresztül, egy helyben olvastam és csak olvastam. Annyira belemerülve, hogy 250 oldal másfél nap alatt elrepült…Aztán jöttek más, érdekesebb könyvek, ez pedig háttérbe szorult. Kellett egy kis szünetet tartanom, hiszen túl sok érzést váltott ki belőlem a regény.
Teljesen magával ragadott, nem bírtam letenni, a kis szüneteltetés után is csak úgy fogytak az oldalak.
Nagyon érdekes és egyedi könyv volt ez. Egy trilógiát sem láttam még, ami szirénekről szólna, ezért is kezdtem bele, mert már az elején egyedinek tűnt.
A cím miatt is (Poszeidón) sokszor eszembe jutott A villámtolvaj Rick Riordantól és a görög mitológia, azonban ez most korántsem volt olyan zavaró, mint gondolnánk.

Ha nincs az a pár hetes szümet, amit kénytelen voltam beiktatni, ez a könyv még kedvenc is lehetne, sőt az 5/5*-ot is elérné, viszont az élményből egy kicsit elvett az, hogy ennyi ideig húztam, ami meg persze nem a könyv hibája. :)

Galén és Emma pedig egy nagyon jó páros volt.
A történet gördülékeny, pörgős, viszont sokszor sokat magyarázós (kiegészítik egymást az izgalmas és a magyarázós részek is, így semmi bajom nem volt velük). A történet végére a 260. oldal körül jöttem csak rá |hamarabb, mint a főszereplők :D|, de nem volt zavaró ez sem.

Nagyon jó volt, folytatni fogom!

!

Az év humorbombája számomra Virág Emília Sárkánycsalogatója. Tudjátok, van, amikor egyszerűen nem lehet abbahagyni a nevetést… Annyira jól megragadja a karaktereket, és annyira jól kiforgatja azokat is és a népmesékből, regényekből, fantasykből ismert szituációkat, hogy szegény rekeszizom izomlázat kap. Már ott megvett kilóra, hogy hőseinknek nem valami elszállt, tök egyedi, amiről majd biztos megmarad a könyv az emlékeid közt-nevet adott, hanem így egyszerűen Józsi meg Béla. Meg Sára. Szóval nem is tehetek mást, minthogy ezt a könyvet ajánlom e hónapban az összesített listára: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol
@BBarbnak is tetszett, olvassátok el az ő értékelését is!


BBarb>!
Virág Emília: Sárkánycsalogató

Nagyon ötletes magyar fantasy.
A világ felépítése érdekes, jól keverednek a fantasztikus elemek a mai valósággal. A szereplők szerethetőek, még, ha egyikük igen mogorva is :) A népmesei elemek szépen illeszkednek a történetbe és a középkori/mesés hangulat is jó volt. A humor zseniális, jól esett egy kicsit kiszakadni a mindennapokból és élvezni a szereplők kalandjait.

!

Nagyon fontos megérteni, hogy miért fél, szorong egy gyermek, és hogyan tudunk rajta segíteni. Ez a munkafüzet nagyon sokat segít ebben. Nemcsak elméletet ad, hanem gyakorlatban is utat mutat; s a szakemberek mellett szülők is használhatják. @Pennmenelien ajánlja:


Pennmenelien P>!
Kari Dunn Buron: Amikor a félelmeim túl nagyra nőnek!

Kari Dunn Buron: Amikor a félelmeim túl nagyra nőnek! Megnyugtató munkafüzet szorongó gyerekeknek

Egy munkafüzet, ami segít azonosítani, hogy mit jelent az egyes és mit jelent egy ötös szintű stressz, legalábbis a rajzolt kisfiúnak mit jelent. Ám ennek mentén szerintem jól lehet tanítani, beszélni róla a gyerekekkel, hogy számukra mit jelent az 1 és mit az 5 és ezáltal egy saját 5 pontos skálát létrehozva. És nem véletlenül írtam ezt, mert az 5 pontos skálát kiegészíti, itt egy konkrét szorongó gyerek skáláját nézhetjük meg. A további előnye, hogy megoldásokat is javasol (erősen a relaxációra építve), illetve szakemberek / szülők vizuális példát is kapnak, hogy hogyan lehet megjeleníteni a skálát és a megoldást.

!

Itt az ősz vitathatatlanul, pirosak már az almák a fán, és ökörnyállal horgol mintát a hajnali dér. Játszani ekkor is jó, játszani, álmodni mindig jó. @Kek bájos képet és gyönyörű verset hozott. Ti pedig tartsatok velem jövő hónapban is! Sziasztok!


Kek P>!
Egy költő – egy vers

Kelebi Kiss István
A hintaló napja
    

e nap legyen a játéké
a hintaló napja

anyám tekintete kalács
apámé jegenyés út
s menetrend-nélküli
csodák várnak
játékvonatra

még itatós a lelkem
mindent fölszív tárol
s pirosmezes artisták
csüngnek almafákon

egy hangyát követek
reggel óta
ez a játékom mára

kútkövek mohái közt
gyöngyöt növeszt a pára

hűvös nagy virág az este
porzói csúcsán csillagok
Mindenség virágporát
gyűjtögetve
zümmögve száll a Hold

szobám a Héthatár
s kinézve ablakán az égen
látom a nyugalmat
Isten szunyókál
galaktikákból-hajlított
hintaszéken

mi leszek
ha nagy leszek
még nem érdekel
de mint kacsázó kő a vizet
meg-megérint már a félelem

aludnék
hogy minden így maradjon
a tó a nád a sás a ház
és én is kisgyerek

de nyerít a hintaló
ezt nem lehet
ezt nem lehet

(113-114. oldal)

Kapcsolódó könyvek: Nagy Gábor (szerk.): Az év versei 2013

Nagy Gábor (szerk.): Az év versei 2013

Kapcsolódó alkotók: Kelebi Kiss István

4 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!