MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

Itt a farsang, áll a bál, vágjunk is bele farsangi rovatunkba!

A legkisebbek számára Bogyó és Babóca farsangi története akár egy jó előkészítő is lehet első bölcsődei, óvodai farsangjukra. Kreatív édesanyák jelmezötletet is meríthetnek belőle.


>!
horoszpalagota P
Bartos Erika: Bogyó és Babóca jelmezbálban

Egy újabb Bogyó és Babóca korszakát éli kisfiam és ez a könyv lett most a kedvenc. Naponta kétszer olvassunk, utána pedig ő beül a hintaszékbe és egyedül olvassa. Így csakis az 5 csillag jöhet számításba, mivel nagy kedvenc. Vannak részek, amik már megragadtak a fejecskéjében és mikor azt olvassa, pontosan idézi a szöveget (2 éves, így csak a memóriájára hagyatkozhat)

!

Az óvodás korosztály számára akár egy farsangi szereplés zenei aláfestésének is alkalmasak lehetnek Gryllus Vilmos farsangi dalai, amik már két kötetben is megjelentek: a gazdagon illusztrált dalszövegek mellé mindkét esetben DVD is jár. A Jön a tigris például nemcsak @zsuzana, hanem az én fülemből sem szokott tudni kimászni…


>!
zsuzana P
Gryllus Vilmos: Maszkabál 1. rész

Gryllus Vilmos: Maszkabál 1. rész 11 dal rajzfilmmelléklettel

Ha lehetne több csillagot is adnék. A gyerekemnek ez már a második könyve ebből, annyira széthasználta az elsőt. De nem csak neki, már a családban minden gyereknek vennem kellett, mert nagyon szeretik. Egyetlen egy problémája az, hogy nem bírod kiverni a fejedből a bál bál maszkabált, meg a jön a tigris zenéjét. Én legalább is nehezen. :D

!

A Lengemesék negyedik, téli kötetéből természetesen a farsang sem maradhat ki. Az óvodások még anyával-apával, a kisiskolások akár önállóan ismerkedhetnek meg a Nádtenger téli eseményeivel – hiszen a nádivilág nemcsak a természetben, de a mesében sem halott télen.


>!
lvarganiki P
Berg Judit: A Nádtenger télen

Elég nehezen rázódtunk össze a könyv stílusával, de a végére sikerült. Egy lassú folyású szépen kibontott mese a lengékről, akik újabb bonyodalmakba keverednek a Locsogó-tó partján. Mivel tél van, mi a téli epizóddal kezdtünk, ami jól passzolt a mostani havas viszonyokhoz, és olvasás közben sem tűnt úgy mintha bármi hiányosságunk is származott volna belőle, hogy nem az elsővel kezdtünk. Ugyanúgy megismertük a szereplőket, kaptunk utalást néhány régebbire, de szép számban akadtak újak is, így teljes értékű mesét kaptunk.
Személy szerint nekem volt nehéz felvenni a mese ritmusát, a sok plusz információt a tavi életről, a körülette zajló természeti eseményekről, de miután megértettem, hogy ez egy lassabb folyású,néhol már tanító célzatú mese, szépen összebarátkoztunk. (A végér egy kicsit izgalmasabb is lett)
Természetkedvelő, inkább hosszabb történeteket szerető gyerekeknek (6-7 éves kortól) ajánlom.

!

Igazi kisiskolás, önálló olvasásra szánt történet Marciék farsangolása! A Marci-sorozat 3. kötetében a gyerekek emberségből is jeles osztályzatot (azaz elsősök lévén inkább piros csillagot) érdemelnek.


>!
krlany I+SMP
Wéber Anikó: Marci és a farsang

Imádtam a sztorit, eszembe juttatta, hogy anno én is milyen nagy lelkesedéssel, ötletekkel és dilemmákkal vettem részt a készülődésben.
Marciék farsangja elég kalandosra sikerült, volt itt jelmezcsere, mackótánc és nyomozás is, a jelmezverseny csak hab a tortán.
Az 1. A pedig egy zseniális osztály, ilyennek kellene lennie minden osztálynak. Remélem nem csak papíron léteznek!

!

Ha farsang, akkor jelmezek, elképzelt karakterek. Hányszor képzelik bele magukat a gyerekek egy-egy történetbe? A jelmezes mesevilág pedig hol máshol tárulhat még szemünk elé, mint a színházban és az operában? Ha pedig opera, akkor zeneszerzők, és ha zeneszerzők, akkor Bartók Béla. Például. Mészöly Ágnes úgy meséli el e 20. századi zsenink életét, hogy a 6-10 éves korosztály is érdeklődve hallgatja majd.


>!
Niki_
Mészöly Ágnes: A fiú, akit elvarázsolt a zene

2014-ben a Naphegy Kiadó egy sorozat kiadásának állt neki. A céljuk az volt vele, hogy híres magyarok életét mutassák be a gyerekeknek meseként.
A sorozat első része A fiú, aki imádta a matekot volt, ami Erdős Pál életét dolgozta fel.
A második kötet A lány, aki orvos akart lenni pedig az első magyar orvosnőről szólt.
A harmadik pedig?
Vajon ki is lehet az a fiú, akit elvarázsolt a zene, akiről a mese szól? Nem más, mint Bartók Béla.
Mészöly Ágnes ebben a gyermekkönyvecskében szeretné a kisiskolás gyerekeknek bemutatni a világhíres zeneszerző életútját.
Anno sok-sok évvel ezelőtt ének órán tanultuk Bartók Béla életét. Még emlékszem, ahogy körmöltük a füzetbe a száraz adatokat, évszámok, stb. Sajnálom, hogy akkor még nem volt ez a könyv, hogy kicsit emberibb alakot tudott volna ölteni a száraz tananyag.
A könyv végigveszi Bartók Béla életét a születésétől kezdve, a haláláig. Megtudhatjuk, hogy milyen volt a gyerekkora, miben volt már akkor is különleges, hova járt iskolába, hogyan alakult a felnőtt élete és lett belőle világhírű zeneszerző. És mindemellett színes, aranyos és nagy illusztrációk tarkítják a kötetet, ami Bertóthy Ágnes érdeme. Ő az a fiatal illusztrátor, aki 2017-ben az Aranyvackor pályázaton első helyezést ért el.
Szívből ajánlanám minden kisgyerekes család figyelmébe a könyvet! Zeneszerető családoknak a polcáról nem hiányozhat ez a kis mese. És ajánlanám zenetanároknak is, kisiskolások ének-zene órájának tananyagának kiegészítésére is.
A blogon itt írtam róla: https://azajtom.blogspot.com/2019/10/meszoly-agnes-fiu-…

!

Amennyiben farsangi bulit szeretnénk szervezni vagy csak éppen gyerekeinket akarjuk kimozdítani a komfortzónájukból, ezt a könyvet nekünk írták. Egyszerű ötletek, beszerezhető vagy épp kéznél lévő eszközök, garantált szórakozás. Vágjatok bele!


>!
elkepzeltkonyv
Kris Hirschmann: Kapcsold ki!

Kris Hirschmann: Kapcsold ki! 100 Kreatív ötlet tv és kütyü helyett

Az ötletek nagyszerűsége abban rejlik, hogy nagyon egyszerűek. Éppen ezért van szükség a szülő nagyfokú figyelmére és kreativitására, hiszen a feladatok könnyen továbbfejleszthetők, szükség esetén a gyermekünk igényei szerint formálhatók. Ha a szülő kellő lelkesedéssel fordul ehhez a könyvhöz, és megfelelő nyitottsággal és kreativitással vág neki a feladatoknak, a gyermek is ugyanilyen lelkesedéssel végzi el őket.
https://www.elkepzeltkonyv.com/2019/03/hogyan-toltsd-el…

!

Amikor minden nap farsang. A 11-14 éves fiúk könnyen azonosulhatnak a hatodikos Chase-el, aki nindzsaként éli mindennapjait. Vagy csak azt képzeli? … Ez tulajdonképpen lényegtelen is, hiszen végre van egy újabb olyan – eddig három részes – sorozat, ami a kiskamasz fiúkat képes megszólítani. Különösen ajánlom!


>!
L_A
Marcus Emerson: Egy hatodikos nindzsa naplója

Végre lett volna egy élvezhető könyvsorozat a 12 éves fiamnak. Nagyon tetszett neki, várta a folytatását. De 3 éve nem jelent meg több rész. Gondolom, már nem is fog. Hiánypótló lett volna, mert a könyvtárak kínálatát böngészve 1:9 arány a fiús és lányos sorozatok esetén.

1 hozzászólás
!

A kamaszlányok számára évtizedek óta itt az Álarcosbál. Sokan és sokat írtak már erről az ifjúsági regényről, jelen válogatásunkba az iskolai farsang kapcsán került. Hiszen ez a bál talán sorsfordító lesz a félárva, nyolcadikos Krisztina életében… és nemcsak az övében. Ez a csodaszép történet most is méltó arra, hogy kamaszaink kezébe adjuk.


>!
IfOnly
Szabó Magda: Álarcosbál

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Nagyon tetszett, és újra csak azt éreztem, túl kevés Szabó Magdát olvastam eddig. Tehát folyamatban van a pótlás:)
Szerettem Éva néni karakterét – személyiségét – gondolkodásmódját. Azon gondolkodom, létezik-e ilyen ember a való életben… olyan ember, akiben szinte túlcsordul a szeretet, mindenkin segíteni szeretne, próbál és tud is.
És milyen jó is lenne/lett volna ilyen osztályfőnökkel egy ilyen osztály közösség!

Zsuzsa levele nagyon megérintett. Soha többet ne legyen háború… nem csak az én életemben, a gyerekeim és unokáim életében sem!

!

Bár nem farsang, de egy egészen fantasztikus világba csöppen az, aki a Szelek Tornya-sorozatot olvassa. Az első kötetről egy korábbi MolyMazsolázóban már olvashattatok, most a második kötetet ajánlanám figyelmetekbe. Hiszen milyen izgalmas is az, ha az antik istenek személyes ismerőseink lesznek, nem?


>!
Navi P
Szakács Eszter: Babilon

Egy újabb szuper könyv Szakács Eszter tollából.
Engem már az első kötet is megvett magának, ez sem adta alább. Érdekes kulturális tudnivalók, mezopotámiai, görög, egyiptomi, hawaii vallástörténeti vonatkozásokkal, de nem tananyag szintjén. Megsirattam minden halottunkat, a végén a temetési szertartás, .. potyogtak a könnyeim.
Az előző kötetből is feltűnik néhány szereplő, örömmel olvastam róluk.
León, Haruwi (mire leesett, ki is ő, ..), Amarusza és a többiek … Mind-mind egy-egy külön egyéniség, szerethető karakter.
kíváncsian várom, lesz-e folytatása:)

3 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!