MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

Egyik nagy kedvencem a legkisebbeknek szóló kemény lapos könyvecskék közül Nemes Nagy Ágnes békebeli hangulatú verses meséje, amelyet Marosi Krisztina vidám színvilágú, nagyon szerethető rajzai kísérnek. Örömmel ajánlom a ti figyelmetekbe is a kötetet.


dianna76 P>!
Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát?

Hát ez is kimaradt a gyermekkoromból. Pedig kedves történet, és még tanít is. Megismerhetik a kicsik melyik állat mit szeret enni. A régi kiadás nem tudom milyen volt, de az új, Maros Krisztina bájos rajzaival tetszetős. És én szeretem ezeket a nem leporellós lapozókat. Ugyanolyan strapabírók, de rugalmasak, és nem kell őket olvasáskor forgatni.

>!
Móra, Budapest, 2019
10 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631195224 · Illusztrálta: Maros Krisztina
!

Magali Le Huche francia szerzőnő könyvei bájosan, élvezetesen ismertetik meg a kicsiket a zene különböző területeivel. A Kis zenélő könyveim sorozatban nálunk eddig a zenekarról, az operáról, Mozartról és Vivaldiról jelent meg könyvecske, de más nyelveken kapható már könyv a jazzről, az afrikai zenéről, sőt a rockról is.


Boglárka_Madar P>!
Magali Le Huche: Pepe és Mozart

Micsoda remek gondolat ez a zenélő könyv! Még a könyvtárost is meglepte mikor kipróbáltuk a könyvtárban. :P
Ugyanis már ott, a könyvtárban megmutattam Dórinak, mert volt egy kis nézeteltérés a játékokon egy másik kislánnyal, és kellett a figyelemelterelés.
Csak annyit tennék hozzá, hogy hazafele a biciklin úgy jöttünk (én biciklizek, Dóri hátul utazik), hogy közben a könyvet lapozgatta és nyomkodta a képeket – ergo végig Mozart zenéje kísért minket. :D
Aztán itthon mikor telefonon beszélt a nagymamájával, lejátszotta neki is a telefonba. Teljes siker, kelleni fog egy saját példány is. :)

!

Nagyobbacskáknak pedig érdekes lehet az Operaházról szóló mesekönyv, amelyből sok információt szerezhetünk fővárosunk e gyönyörű épületének történetéről és az operák világáról. A kötetet Szimonidesz Hajnalka gyönyörű illusztrációi díszítik.


Tarja_Kauppinen IP>!
Vibók Ildi: Az Operaház meséi

Ismeretterjesztő mese az Operaházról, tele színes, érdekes anekdotákkal, amelyek közül sok még a felnőtt olvasóknak is szolgálhat újdonságokkal. Szép, békebeli hangulatú illusztrációk, a szöveg pedig kiválóan ötvözi a mai nyelvezetet a békebelivel, hiszen a kerettörténet az, hogy az Operaház meséli el napjainkban egy galambnak (!) az „életét”.
Nagyon kerek az egész, a nyelvezet, a grafika, minden. Nyolc-tízéveseknek ajánlanám, akár önálló olvasásra is, esetleg némi segítséggel, mert idegen nevek azért vannak dögivel. Informatív, ugyanakkor olvasmányos, és fizikai megjelenését illetően is gyönyörű könyv. Ismét egy valóban gyerekeknek való mesekönyvhöz lehetett szerencsém, mely a legteljességesebben megérdemli az öt csillagot.

!

Bíró Zsófia meseregénye amellett, hogy vicces is izgalmas, hasznos ismereteket is tartalmaz a tudatos, egészséges táplálkozásról. A főszereplő macskákat és a többi szereplőt Rátkai Kornél vidám rajzai keltették életre.


szabadosági I>!
Bíró Zsófia: A macska mondja meg!

Bíró Zsófia: A macska mondja meg! Mit egyél és mit ne

Nagyon hasznos mese, nagyon komoly témában. Baromi sok embert érint az allergia, én a környezetemben már alig ismerek olyat, aki ne lenne érzékeny valamire, a gyerekek között pedig szintén egyre több az ilyen olyan allergiás. Bíró Zsófia ezért írt erről alsó tagozatosoknak mesekönyvet, amit Rátkai Kornél csodálatosan illusztrált. Szerethető karakterek, imádnivalóan laza és szellemes macskák, akik megmentik beteg kisgazijaikat a csúnya rossz hiperek vezetőitől, vagyis megváltoztatják azok gondolkodását. Mesekönyv, mert a szerző szerint a felnőttek már elbuktak, és a gyerekeknek joguk van tudni mennyi szememet etetnek velük.
Külön szuper, hogy olyan „idegen” kifejezések, mint „glutén”, „pollen” "vetésforgó" vagy épp „allergia” vastagon szedett, és a kötet végén külön magyarázó szövegeket kapott ezekhez a kötet. Ezeket érdemes a gyerekekkel megvitatni, megtanítani velük.
Hátha tudatosabb és végsősoron egészségesebb generáció nőhet fel!
Hasznos, ügyes, okos és szép!
Én szerettem, pedig nem én vagyok a célközönség.

1 hozzászólás
!

Akik viszont népmesékre vágynak, azoknak bátran ajánlom a Molyon @Mesemondó-ként ismert Zalka Csenge Virág új könyvét, amely nagyon igényes, szerethető gyűjtemény, hagyományos, de egyszersmind mai, modern szemléletű. Herbszt László érdekes illusztrációi még egyedibbé teszik a kötetet.


worsi P>!
Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén

Zalka Csenge Virág: Ribizli a világ végén Régi magyar népmesék mai gyerekeknek

Nálunk valahogy kimaradt az elején, hogy a gyerekeknek népmesét meséljünk esti mesének. Tavasszal szereztem meg a Varázskút című gyűjteményt, amit nagyon szerettünk. Kicsit később láttam, hogy meg fog jelenni ez a könyv, és hiába nem olvastam semmit @Mesemondó-tól korábban, a neve mégis garancia volt arra, hogy ez egy nagyon jó könyv lesz. Nem is csalódtunk benne.
A gyerekek többnyire csöndben hallgatták végig a meséket (egy-egy ismeretlen szóra kérdeztek csak rá), utána meg hangosan követelték a következőt. És nagyon jó volt tudni, hogy nem kell előolvasni a meséket, mert nekik való és nem lesz gond vele (nem úgy, mint amikor a szüleim remekül kiválasztották a hetvenhétből A loncsos medvét… azóta is emlegetjük).
Vittük nyáron sokfelé, meséltem belőle sorbanállás közben, vagy mikor egy kapualjban vártuk, hogy elálljon az eső. Jó ezekre visszagondolni.
Nem tudok belekötni a könyvbe (meg nem is akarok). Ajándékba viszont meg fogják kapni jó néhányan a környezetemben.

21 hozzászólás
!

Lassan, de biztosan itt a karácsony, és Matt Haig rajongói nagy örömükre ismét új kötettel hangolódhatnak az ünnepre, amelyben ezúttal a már jól ismert Igazmondó Glimpi jut főszerephez. A könyvet ezúttal is Chris Mould illusztrálta.


Caledonia_Valley P>!
Matt Haig: Az Igazmondó Glimpi

"Glimpi különbözik a családjától, ugyanis sok-sok manóévvel ezelőtt megátkozták… Főhősünk képtelen a hazugságra, ami a szívén, az a száján, s még ha füllenteni is szeretne, akkor sem képes erre a manapság oly egyszerű és zsigerből jövő tettre… Gondolhatjátok, hogy ez a képesség nem éppen teszi őt népszerűvé társai között… Glimpi végtelenül szomorú és magányos, és hiába próbál meg hazudni, még az életveszélyes helyzetekben sem képes rá. A keserű igazság, ami a száját elhagyja menti meg egy veszedelmes troll karmai közül is, így a manó az emberek világába (Helsinki) vándorol, ahol egy szomorú kislánnyal találkozik…

Az igazmondás manapság sajnos ritka tulajdonságnak – s így kincsnek – számít, hiszen nem sok ember van már, aki szeretné hallani magáról a színtiszta igazat… Az igazmondás hiánya adódhat kétszínűségből, de okozhatja az is, hogy nem szeretnénk megbántani másokat… Ez utóbbi a pozitív eset…

Ez a kötet humorosan közelíti meg ezt az egyébiránt óriási problémát, mellyel mai társadalmunk küzd.

Matt Haig csodálatos gondolatokat osztott meg a világgal eme parányi kötet megalkotásakor, melyből gyermekek és felnőttek egyaránt rengeteget tanulhatnak. A varázslatot Chris Mould gyönyörű illusztrációi és Szabó T. Anna zseniális fordítása teszi teljessé."

Bővebben:
https://sadaboga.blogspot.com/2019/10/matt-haig-az-igaz…

!

Molnár Krisztina Rita Maléna kertje című sorozatának harmadik kötetében olyan történeteket olvashatunk, amelyek rávilágítanak arra, hogy lehet a mai világban is kicsit lassabban, szelídebben, hagyományosabban élni. A receptek, kézműves ötletek, információk is nagyon hasznosak. Igazán élvezetes olvasmány.


olvasóbarát P>!
Molnár Krisztina Rita: Derűs hétköznapok

„ Málira, Janóra és Lucára is rátelepedett az az arany kedv, ami annyira ritka.”

Szeretem ezeket az emberközeli, lassulós történeteket. Molnár Krisztina Rita mind a három kötete másért szerethető. Gyerekek és felnőttek egymásra figyelnek, segítenek apróbb-nagyobb faladataik megoldásában. A Füge családban megszületik Fülöp, Máli kisöccse. Ahogy telnek a hónapok, mindig vannak aktuális feladatok, új tudnivalók (rövid lexikoncikkek), különös receptek (nagymamaírással) virágokból, gyógynövényekből, almából, fűszerekből. A családfaszerkesztés tudnivalói, rokoni kapcsolatok kifürkészése. (erről is szerettem volna látni rajzot.) annál is inkább, mert nekünk is van, szöveges és rajzos is. Minden hónapnál van üres felület, amelyet az olvasó maga tölthet fel tartalommal. Simonyi Cecilia most is színes, rajzos, kézírásos illusztrációkat készített. A két első kötetet már megvettem, remélem, ha nagyobb lesz Déva unokám örül majd neki!

!

Izgalmasabb olvasmányt keresőknek pedig remek választás a Találj ki! című regény, amelyben a nyolc főszereplő diák kalandjait nyolc kortárs írónk tolmácsolásában olvashatjuk.


Nikolett0907 P>!
Dávid Ádám – Finy Petra – Gévai Csilla – Kertész Erzsi – Majoros Nóra – Mészöly Ágnes – Miklya Anna – Nyulász Péter: Találj ki!

„(…) én egyáltalán nem nézem le az embereket, ha hülyék. Egyszerűen csak érzékelem a bennük levő mélységes, tompa sötétséget, és az efölött érzett bánatom kiül az arcomra.”

Azt hiszem, az ilyen élmények miatt szerettem anno bele az olvasásba.

Egyszerűen imádtam, az első sorától az utolsóig.
Nyolc tehetséges író munkáját olvashattam, volt akitől már volt szerencsém olvasni és van, akit csak most ismertem meg, de a lényegen nem változtat, egy fantasztikus történetet alkottak.

A karakterek változatosak, mindenkinek megvan a maga bája, fájdalma, félelmei.
Minden kis lélek kitudott bontakozni, feltudta vállalni a gyengeségét és ezáltal a legbátrabb tettek mezejére léptek, melyeken sok felnőtt elbukik.
Tehát nem csak fejlődtek, de megmutatták a szellemi „virgoncságukat” is.
Imádtam ezt a sok színes léggömböt, melyben egy egy szereplő megbújt.
Árnyaltak voltak, és esendőek, de csodálatos volt látni mind a fejlődést, mind pedig az egymáshoz való viszonyulásukat.

Azt kell írjam a cselekményszál nagyon pörgős lett, tele kalanddal és izgalommal.
Tele élettel és érzelmekkel.

Ez a könyv nem csak szórakoztat, de tanít is.
Megtanítja olvasóját, hogy a közösségben való lét nem csak fájdalom, vagy színház.
Hanem érték, mert nem minden az aminek látszik, vagy akinek.

Nagyon sokat kacagtam, boldoggá tett, hogy olvashattam.
És bizony voltak részek ahol szomorú voltam, de megértettem, mi miért történik úgy ahogy.
Na és a „kedves” öreg, a legokosabb, bár tény kissé meredek a gondolkozása.

Azt hiszem idei olvasásom egyik ékkövét tartottam a kezemben.

Olvassátok!
Tini vagy, esetleg felnőtt?
De ott a kalandra vágyás a lelkedben?
Mersz az érzések mezejére lépni?
Ha csak egyre is igen a feleleted, vágj bele a kalandba, hidd el nem fogod megbánni!

Én imádom, és máris megyek az írók könyvei közé mazsolázni…mert kell még ilyen történet…máris hiányzik.

Ne feledjétek!

„Que les regards des ancétres protégent tes pas!”

Hatalmas kedvenc! ♥

4 hozzászólás
!

Hoppál Bori, a sokak által kedvelt és elismert testtudat-oktató nem csak a felnőtt nőknek segít testük jobb megismerésében, elfogadásában, hanem a kamasz lányoknak is írt útmutatót a női lét fontos kérdéseiről.


Morn>!
Hoppál Bori: Az én testem

Hoppál Bori: Az én testem Tinilányok kérdései – Hoppál Bori válaszai

Ajánlásra kerestem meg ezt a könyvet a könyvtárban, hogy ajánlhassam és mankót nyújthasson nekem is, mikor ilyen téma kerül szóba azokkal a serdülő lányokkal, akikkel a munkám során kapcsolatba kerülök. Mindenképp ellenőrizni szerettem volna, no meg hogy tudjam, egyáltalán mi van benne.
Remek kis könyv a tinilányoknak, jó a nyelvezete, mindenre kitér, abszolút az ajánlandó kategória! Örülök neki, hogy az önmagad elfogadása is fontos szempont benne, bár sajnos egy ilyen leírás attól még nem teljesen elég, de több mint a semmi. Kár, hogy az én időmben ilyen nem volt, pedig nem vagyok idős, de pl eszembe nem jutott, hogy kis tükörrel megvizsgáljam magam… jó későn szántam csak rá magam az önvizsgálatra. Bár ebben biztos az is közrejátszott, hogy édesanyám meglehetősen zárkózott ilyen téren, nem is nagyon lehetett vele beszélgetni semmiről. A legtöbb „tudásomat” a kortársaimtól és velük együtt szereztem, de hát az évek és a tapasztalat csak behozza, amit kell.
Egyedül néhány dolog zavart benne. Például a legmenőbb pasi, aki téged választ résztől tépni tudtam volna a hajam még ha csak egy példa volt is arra, hogy akármekkora is a cicid, fogadd el magad. A másik a tampon kísértet, mert komolyan, ez azért számomra kicsit meredek, még ha a higiénés dolgokkal való megbarátkozásról van is szó. A harmadik meg, hogy kéne neki némi vérfrissítés. A saját jelenlegi „eszközeimet” ismerve, én biztosan nem tampont meg bolti betétet fogok adni a lányomnak. Ki lehetne térni az intimkehely és a mosható betét témakörére is.

>!
Corvina, Budapest, 2014
176 oldal · ISBN: 9789631362404
!

És a végére jöjjön egy olyan könyv, amit annyian dicsérnek, hogy legszívesebben azonnal szaladnék megvenni a boltba. Ebben a hónapban nektek is ezt ajánlom elolvasásra. (A Merítés könyvajánló listáját itt találjátok: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol.)


tonks>!
Cath Crowley: Szavak kékben

Szerettem ezt a könyvet olvasni, fellapozni, fejezetet befejezni, fejezetet elkezdeni, idézetet jelölni, párbeszédek felett nevetni, levelek felett sírni. Nagyon izgatott lettem, amikor megtudtam, hogy végre-végre megjelenik magyarul, mert @csucsorka értékelése óta tudtam, hogy ez kell nekem, enélkül élni nem lehet. És még ezeket a magas elvárásokat is laza mozdulattal ugrotta át, annyira klappol benne az alaphármas:
1. A szereplők. Külön tetszik, hogy a főszereplő páros közül a lány a racionális, cinikus, a fiú pedig az álmodozó könyvmoly, aki verseket idéz és könyvesboltban alszik. És körülöttük is csupa-csupa remek karakter mozog. (Még Amy is remek, a maga negatív, fújjdeutállak módján.)
2. A történet. Ami talán pár mondatban összefoglalható lenne, de az írónő remekül megtölti érzelmekkel, felnövéstörténetekkel.
3. A helyszín: a világ legcsodásabb könyvesboltja, benne a világ legkülönlegesebb könyvtárával. Oda akarok költözni arra a régi kanapéra, hogy olvassak és a szomszédból Frank áthozza nekem a reggelit.
+1: Cath Crowley szuper stílusa. Váltó szemszögű elmesélés könyvekbe rejtett levelekkel megspékelve. Nem egy könnyű formula, de az írónő zseniálisan megoldotta, a Szeretettel, Nina óta nem olvastam ilyen sziporkázót párbeszédek terén.

4 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!