MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

Berg Judit sokak által kedvelt Lenge meséihez kapcsolódva idén egy új sorozat indult, amely a legkisebbeknek szól. A Lenge Mini első része az állatokról, a második a számokról, a harmadik pedig a színekről szól. A kötetekben a szöveget most is az eddigi mesékből már jól ismert illusztrátor, Timkó Bíbor rajzai kísérik.


>!
Tarja_Kauppinen IMP
Berg Judit: Lengemesék színekben

Nem olvastam még Lengemesét, így a karakterek nem voltak ismerősek, de ennek a korosztálynak még úgysem okoz különösebb fejfájást a korábbi kötetek ismeretének esetleges hiánya. Masszív lapok, színes ábrák, lehet lapozgatni (finommotorika), nézegetni (vizuális ingerekben gazdag), rágásállónak tűnik, bár ebből a szempontból nem vetettem alá tesztelésnek, mert könyvtári, és nehezen magyaráznám ki a felnőtt méretű fogsornyomokat, meg a fene tudja, milyen erővel rágcsál egy féléves, bizonyára kölke válogatja. Előnye, hogy nem csak alapszavakat tartalmaz, van benne például tőkésréce-fióka és hársfavirág is. Szókincsbővítés ON.

Megfelelő „olvasmány” (nézgetmény? rágcsálmány?) piciknek, épp olyan jó, mint bármelyik másik hasonló. A színes képeknél nem csak alapszínekkel operál, a piros labda/zöld levél sablonokon túllépve a barnának titulált vízisikló például sokkal inkább kockás, a sárga keszeg meg szerintem zöld, de legalábbis valahol a kettő között. Ez egyrészt üdítő változatosság (percekig gondolkodtam, hogy hogyan is definiálnám például Harács színét – nos, a piros nem feltétlenül lenne közte, pedig elvileg az), másrészt fejleszti a kreativitást (lásd fent), szóval a kötet újszerűen és egyedien közelíti meg a színek kérdését. Aztán persze lehet, hogy a vízisikló a barnánál és Harács a pirosnál kakukktojás, és csak azt tesztelendő kerültek oda, hogy észrevesszük-e a turpisságot.

!

Czernák Eszter ebben az évben debütált íróként, első kötete, A világ legjobb játszótere egy közösségi kezdeményezésre, a gyerekek és szülők által együtt létrehozott játszótér története, amely nem mellesleg kitűnő ötleteket ad a házilag elkészíthető kinti játékokra is. Második könyvében, amely egy sorozat első része, a szerző benti, lakásban játszható játékokról ír.


>!
dtk8 P
Czernák Eszter: Sári és Berci otthon

Hét rövid történet szerepel a könyvben hét benti játékötlettel. Nekem tetszett a játékok egyszerűsége, az újrahasznosítás gondolata. Jó volt, hogy Sári és Berci nem ideális gyerekek, akik otthon kulturáltan szórakoztatják magukat ragyogó ötleteikkel, hanem unatkoznak, hangoskodnak, irigykednek más játékára, de mégis ki lehet zökkenteni őket ebből egy vicces feladattal. Anya és apa pedig mindketten kiveszik a részüket az otthoni feladatokból, jó ezt látni egy mesekönyvben.
A célközönség az óvodás korosztály, a képek, a kevés szöveg nálunk jól lekötötték a hallgatóságot, és volt, amit azonnal ki is kellett próbálni.

!

Carl-Johan Forssén Ehrlin svéd pszichológus elalvást megkönnyítő kötetei (Aludj el szépen, Bendegúz!, Szép álmokat, Ella!) után legújabb könyvében különböző, ovisokat érintő lelki problémák megoldásában segít a főhősnő, Borka történetein keresztül.


>!
Arcturus
Carl-Johan Forssén Ehrlin: Bátor Borka mindent megold

Minden napra, minden problémára más és más trükkökkel nyúl, olyanokkal, amelyeket a gyerekek is könnyen magukévá tehetnek, és ezek az esetek tényleg segíthetik őket a mindennapokban. Nekem személy szerint legjobban a sötétségtől való félelem, illetve ennek a feloldása tetszett. Én sosem féltem a sötéttől, sőt, varázslatosnak találtam inkább, csillagokkal, nyugodtsággal. Van az az Évről évre könyv, amiben minden napra egy-egy kérdést tesznek fel, teljesen különbözőeket, egy kis csoporttal ezeket válaszoljuk meg. Az egyik kérdés az volt, hogy melyik óra volt ma a legjobb (vagy ilyesmi). Korábban válaszoltam rá, de megelőlegeztem, hogy valamikor 21-24 óra közötti időszakra fog ez esni, az biztos. Mindig is nagyon szerettem az estét, a sötétet. Akkor már nyugi van általában, semmi kötelezettség aznapra, tudok pihenni, olvasni, párommal beszélgetni, társasozni, macskázni, sétálni, filmet nézni, akármit is csinálni. Gyerekkoromban is ez volt a kedvenc időszakom a napból, ezért is tartom fontosnak, hogy egy gyerek ne féljen a sötéttől ne féljen éjszaka. Hiszen nincs annál jobb dolog! (Oké, de, tudom, hogy van, de értitek :))

Illetve jó alvó vagyok, de amikor lefekszem, legyek bármilyen fáradt, legalább egy fél óra, mire elalszom. Ez is szintén gyerekkorom óta megvan. És hogy őszinte legyek, nagyon szeretem. Ilyenkor átgondolom és lezárom a napot, átgondolom a következőt, miket tervezek, hová megyek, stb. Ez a nap legnyugodtabb, és sokszor legjobb része is. Szóval gyerekek, ne féljetek a sötétben! A barátotok! :)

A könyv végén a szülőknek bemutatja az alkalmazott technikákat, és hogy miben lehet még ugyanezeket a metódusokat alkalmazni. Összességében egy kedves, aranyos, és nagyon hasznos könyvecske ez, ami bármilyen óvodás korú gyereknek a hasznára válhat. Az illusztrációi kedvesek, aranyosak, bár nem a legegyedibbek, de nem is kell mindennek annak lennie. Halványabb színekkel játszik, de a figurái bájosak, Agócs Írisz munkái.

Bővebben: https://kulturpara.blog.hu/2019/06/24/hogyan_segits_a_g…

!

Révész Emese könyve is egy fontos problémáról, a diszlexiáról szól. A hiánypótló meseregény azonban minden kisiskolásnak ajánlható, annak is, akinek nincs ilyen gondja, hiszen a nagybetűs, rövid fejezetekből álló érzékenyítő történet önálló olvasásra is kiváló.


>!
Vörös_Brigitta
Révész Emese: Simi és a rendetlen betűk

Nem vagyok személyesen érintett a témában, de édesanyaként (7 és 4 évesek a fiaim, a nagyobbik most volt elsős, a kicsi meg kiscsoportos) és gyermekkönyvtárosként nekem tetszett ez a könyv. A gyerekek számára is könnyen érthetően magyarázza el a diszlexia lényegét. Különösen jó ez a naplószerű forma, ahogy beleláthatunk Simi gondolataiba, érzéseibe, és ezzel közel kerülünk hozzá. Tetszett a felnőttek hozzáállása: felismerve a problémát megfelelő fejlesztéssel segítik a pedagógusok a diákokat, illetve bíztatják, segítik őket azokon a területeken, amikben eredményesek, ügyesek. A szülők, a család pedig támogató, erős hátteret adnak.
Szülőknek, pedagógusoknak és a gyerekeknek (bár a diszlexiásoknak inkább szülő által felolvasva) is ajánlott.

!

A problémák után pedig nézzünk egy-két könnyed, nyári történetet, hiszen augusztusban, iskolakezdés előtt még átadhatjuk magunkat a felhőtlen élvezeteknek. Az első Wanda Coven Garabonci Gréti sorozatának egy nyári táboros része. A Priscilla Burris által illusztrált kötetek is tökéletesen megfelelnek a kezdő olvasók igényeinek.


>!
Syladrien
Wanda Coven: Garabonci Gréti táborba megy

Gréti most táborba megy. Abszolút az amerikai táboros alapokon nyugszik a könyv és a hétköznapi problémákat burkolja bele egy csipetnyi varázslatos, boszorkányos mágiával teli világba. Grétit kiközösítik majd bűbáj segítségével rövid időre megszeretteti magát, de a bűbáj nem örök érvényű, így a sarkára kellett állnia és bátran az ellenszenves lányok elé állni. A könyv felépítése abszolút kezdő olvasó barát, hatalmas betűkkel, rövid fejezetetekkel és szuper illusztrációkkal van tele.

!

Marék Veronika új kötete is csupa izgalom, kaland. A Baranyai (b) András által illusztrált gyűjtemény régebben, újságokban megjelent meséket ad közre, a szülőkben nosztalgikus érzéseket keltve egy-egy retró elemmel. A gyerekek pedig velük élvezhetik ezeket a ma is roppant szórakoztató, időtlen történeteket, amelyek egy védett, biztonságos világban játszódnak.


>!
Rózsabogár78
Marék Veronika: Alfa bácsi titka

Marék Veronika nagy kedvenc. Meséi, a Boribontól a Kockásfülű Nyúlon át a Kipp Koppig jelen vannak és voltak életünkben. Ez a mesegyűjtemény kicsit más. Kicsit érzelmesebb, nagy ovisok és kisiskolások érthetik meg igazán a Lapos vagy az Apu-bé történetet, vagy mulathatnak jót Alfa bácsi és a gyerekek félreértésén. De szülőknek is elgondolkodtató írások a szorongásról, a szeretetvágyról, barátságról, a közösség erejéről, ez utóbbiról például nagyon megindító a Bagollyal nyaraltunk története. Finom fricska az elfoglalt és kicsit nemtörődöm szülők felé (Apu-bé, Karácsonyesti mese), amiben mindenki saját érzése és lelkiismerete szerint magára ismerhet.
Nem elég egyszer elolvasni, többször neki kell futni az összetett, finom lélekábrázolású meséknek. Nagyon szerethető.

!

Wéber Anikó új regénye is igazi vakációs olvasmány. Nagyon hangulatos regény, nyári színekkel, illatokkal. Tökéletes a helyszín, imádni valóak a régi házak, az igazi láblógatós, forró napok leírásai. Persze azért itt sincs hiány izgalomban, a történet vetekszik egy izgalmas krimivel. Ez a kötet már a felsős korosztálynak ajánlható.


>!
FOXBOOKS
Wéber Anikó: Cseresznyeliget titka

Wéber Anikó legújabb kötetében a nyugalom szigetére, egy varázslatos kis faluba röpíti el olvasóit. De Cseresznyeligetet nem a titkok teszik varázslatossá, hanem a meleg, szeretettel átitatott hangulat, az összetartó közösség, na meg a páratlanul békés és gyönyörű táj. Ezt az álmos kis falut rázza fel a nyári vakáció alatt Kitti, a bájos kamasz lány. A kislány élénk képzelőereje ugyanis mindenből képes izgalmas mesevilágot teremteni. Apró információmorzsák mögött is óriási sztorit, titkokat és rejtélyeket sejt. Kitti hatodikos, és ötödik a barátnők közül. Hiába az állandóan csetelő lánycsapat, ő sokszor magányosnak érzi magát. Neki nincs leges-legjobb barátnője. Ő az, akinek nincsen a sorban párja, és ő az, akinek a színes képzelőerejét nem díjazzák a többiek. Pedig mennyivel izgalmasabb egy csipet fantáziával a világ…! https://foxbooks.hu/2019/04/09/weber-aniko-cseresznyeli…

!

Fiala Borcsa is új regénnyel jelentkezett, amely az előző kötethez hasonlóan a 10–14 éveseknek íródott, és szintén tipikus nyári olvasmány. Már a fülszöveg is nagyon biztató, és az alábbihoz hasonló értékelések csak megerősítik abban az embert, hogy ezt a könyvet egyszerűen olvasni kell.


>!
Oláh_Zita P
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás

Végre egy izgalmas és tartalmas ifjúsági regény 2019-ből!
No persze nem tökéletes, mert olyan logikai baki, mint az étel ízetlen (amikor az íztelen, a tréfával ellentétben) nagyon szúrta a szemem. És bár a stílusa alapvetően friss és fiatalos, a narrátor szerintem lehetett volna egy kicsit kevesebb. Az elején igencsak megijedtem, mert a főszereplőnk kifejezetten antipatikus volt a lepcses szájával (egyáltalán nem Anne Shirley-s módon!)
És ezek dacára kedvenc lett! Mert a nagymama karaktere annyira egyedi, hogy az már több, mint üdítően hatott. A helyszín telitalálat volt. Pont Badacsonytomajban nyaraltunk, mikor elkezdtem olvasni, és bár a Művészetek Völgye színes programjai mellett nem sokat olvastam, így odaadtam anyukámnak, hogy olvassa el. Ő nem tudta letenni, és olvasás közben sziporkáztak a jobbnál jobb ötletei, pl. hogy menjünk el jövőre a Folly Arborétumba. Szóval aki meg akarja ismerni a Káli-medence értékeit, annak érdemes elolvasnia. No meg a Balaton imádóknak (khmm, ugye engem a név -is- kötelez ;) A rejtvények is izgalmasak, kicsiknek és nagyoknak, és krimi szál is pörgős. Kriszti szó-cunamija pedig sok-rsok érdekes információt tartalmaz, ennek rögzülését a könyv végén lévő teszttel ellenőrizhetjük.
Ajánlom mindenkinek bátran ezt a több szempontból is különleges regényt!

4 hozzászólás
!

Nógrádi Gábor regénye pedig egy kihagyhatatlan, igazi klasszikus, még ma is emlékszem arra a forró nyárra, amikor olvastam. Elsősorban ez is a kiskamaszokhoz szól, de szerintem minden korosztálynak élvezetes lehet, ezért ebben a hónapban ezt a könyvet ajánlom nektek is elolvasásra. (A Merítés könyvajánló listáját itt találjátok: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol.)


>!
fülcimpa
Nógrádi Gábor: Gyerekrablás a Palánk utcában

Hú, az elején martam az arcom, ha még egy szereplő felbukkan, kész, ennyi volt, nuku továbbolvasási vágy.
(Gyerekhadsereg. Hát igen. Én is bandáztam, olykor összeverődtünk tizenöten is.)
A belerázódás után vitt a cselekmény, és hát be is villant néhány jelenetnél, hogy a filmet láttam valamikor, egykor, de erősen csak Hecsekire emlékeztem.
Jó kis nyári történet ez, bár fegyver minek oda, meg iszonyat sok a túlbuzgóság, ettől eltekintve beindult bennem a szurkolás, az izgalom, pedig tudtam, hogy minden jóra fordul, mert ennek így kell lennie, máshogy nem is lehet.
Néha azt éreztem, hogy ha én nem értem igazán a leírásból (kinek mondja az illető, meg hova rohan két alak) pontosan mi is történik, akkor egy kisgyermek bizony gondban lehet, de aztán megnyugtattam magam, hogy a gyerekek sokszor sokkal okosabbak a felnőtteknél.

!

És akkor jöjjön még két könyv a felső tagozatosoknak. Helena Duggan ír szerző első regényét szülővárosa, Kilkenny inspirálta. A szimpatikus, fiatal írónő kötete egy sorozat része, amelynek angolul már a második része is olvasható. A könyvek remek képi világa Karl James Mountford munkája.


>!
Kis_piros_könyveskomód
Helena Duggan: A tökéletes város

A tökéletes város legnagyobb erénye szerintem az eredetisége. Fantáziadús a történet, mégha úgy a regény közepénél el is kezdtem sejteni a végkifejletet. Viszont nehéz úgy írni a regény ötletességéről, hogy ne lőjem le a poént. Annyit mindenképpen el lehet árulni, hogy a főszereplő Violet családjával érkezik Hibátlan városába, ahol – nevéhez hűen – ijesztően jól működik minden: sehol egy graffiti, az anyukák isteni sütiket sütnek, a gyerekek engedelmesek, mindenki boldog és elégedett. A kislány mégsem találja a helyét és ámulva nézi, ahogyan szülei egyre furcsábban viselkednek. A család azért kötözött a városba, mert Violet édesapja, az elismert szemspecialista felkérést kapott a város vezetőitől, hogy oldja meg Hibátlan lakóinak egyetlen problémáját (ami nem is olyan apróság): az állandóan viselt szemüveg nélkül megvakulnának.

Aztán egy nap Violet édesapja rejtélyes módon eltűnik, majd mindenféle bonyodalmak követik egymást, és a lány gyanúja végül bebizonyosodik: a városban semmi sem az, aminek látszik. A kislány kap maga mellé egy nyomozó-társat, így ketten próbálják felgöngyölíteni a titkokat, amelyek messzebbre vezetnek, mint azt bármelyikük is gondolta volna. A megoldás pedig még sokkal bizarrabb, mint ami valaha is eszembe jutott volna.

Ami picit zavart, hogy térben és időben sehogy sem tudtam elhelyezni a történetet, de ez az időn és téren kívüli lebegés nem von le se a regény értékéből, se az olvasásélményből. Hangulatában sokszor Christelle Dabos Tükörjárók sorozatát juttatta eszembe.

Helena Duggan könyvét szívesen adnám kiskamaszok kezébe, mert bőven van tanulsága, amiről lehet egy jót beszélgetni: egy könyv, ami azt üzeni, hogy a tökéletesség hajszolásának nagy ára van, de értelme annál kevesebb, sose volt még aktuálisabb, mint manapság. (És még egy sor fontos tanulságot fel lehetne sorolni, melyek viszont spoiler-veszélyt jelentenének…) Ugyanakkor a történet kellően borzongató és bizarr ahhoz, hogy felkeltse és lekösse a fiatalok figyelmét, emellett a szereplők talpraesettek, jófejek, tényleg gyerekekként viselkednek, ezért szerintem könnyű velük kiskamaszként azonosulni. De még felnőtt-fejjel sem ment túl nehezen

» A teljes blogbejegyzés az alábbi linken olvasható:
https://kispiroskonyveskomod.home.blog/2019/07/25/a-tok…

!

A kaliforniai írónő, Jennifer Chambliss Bertman szintén ifjú még és megnyerő személyiségű, izgalmas sorozata pedig már a harmadik köteténél tart hazájában. A magyarul megjelent első rész népszerű a Molyon, szinte mindenkinek nagyon tetszett.


>!
AniTiger MP
Jennifer Chambliss Bertman: Könyvvadászok

Képtelen vagyok elfogulatlanul tekinteni a történetre, mert őrült módon irigykedem a Könyvvadászatra, mint folyamatosan pörgő, sok online felhasználós, valóságos kincskereső játékra. Kicsit utálok mindenkit, akinek lehetősége van Garrison Griswold kódolt könyvkereső szabadidős elfoglaltságának hódolni… :D :D :D

Mindazonáltal imádtam Emilyvel és Jamesszel együtt kalandozni San Franciscóban, tetszett az általános iskolában kapott kódolásos feladat is, ahogy a történet központi szála, Az aranybogár című könyvvel elkezdődő nyomozás is! Elég sokrétű a történet, hiszen van benne szó testvéri elhidegülésről, szülőre haragudásról, baráttal összeveszésről, életmóddal kapcsolatos problémákról, rajongásról, hobbi kódolásról, nyomozásról, olvasásról, és ezekhez hasonlókról.

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/07/konyvvada…

>!
Pagony, Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634104667 · Fordította: Illés Róbert · Illusztrálta: Sarah Watts
!

A végére pedig a 14 éven felüli korosztálynak szintén egy sorozat első részét hoztam, a népszerű francia írónő, Marie-Aude Murail regényét. A szerzőtől megszokott franciás bájú történet főszereplője egy pszichológus, akinek különböző eseteivel és kalandjaival ismerkedhetünk meg a kötet lapjain. Azt gondolom, ez is kellemes olvasmány lehet még a nyár hátralévő napjaira. Jó olvasást! :-)


>!
marsey
Marie-Aude Murail: A lélekdoki

A Terápia sokkal bájosabb és könnyedebb hangvételű kiadása, Mácsai helyett Omar Syvel a főszerepben… Legalábbis az én képzeletemben. :)

Na de komolyra fordítva a szót: senkit se tántorítson el a cuki borító és a vörös pötty (és az sem, hogy ez egy sorozat, mert szerencsére az első kötet nem függővéges), mert ez a történet bizony korosztálytól függetlenül mindenkinek szól. A karakterek szerethetők (főként a kis Lazare), mindenkiért lehet izgulni, és egyik-másik páciens gondjaiban akár a saját életünkre is ráismerhetünk. Bájos, vicces és komoly jelenetek váltják egymást a kellő mennyiségben, és valahogy az egész történetet átjárja egyfajta megfoghatatlan francia életérzés. Eddig nálam az év könyve, és nagyon drukkolok, hogy jöjjenek a folytatások is magyarul.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!