MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

A 2016-ban fiatalon elhunyt Anna Dewdney örökre beírta a nevét az amerikai gyermekirodalom történetébe a kis lámáról szóló sorozatával, amelynek minden egyes darabja New York Times Bestseller lett, feldolgozták színdarabbban, musicalban, sőt egy rajzfilmsorozatban is, amely a Netflixen látható. A köteteket Dewdney maga illusztrálta, és a kisgyerekes szülőket érintő mindennapi szituációkat mutat be bennük. Magyarul tavaly jelent meg az első rész.


>!
dianna76 P
Anna Dewdney: Lám, a láma piros pizsamában

Kedves verses mese az esti lefekvésről, s a körülötte lévő bonyodalmakról. A szöveg a rímeknek köszönhetően nagyon élvezhető. Néhol nyelvgyakorlat! Több érzelmet megjelentet a szerző: pl. félelmet, dühöt, szeretetet, akaratot, vágyat, szomorúságot.
A cselekményszál tipikus, bármely kisgyermekes családban előfordult már. Vagy fog! Engem meglepett az anya dühös reakciója, de igazából ez is a való életet másolja, hiszen az emberben felmegy egy idő után a pumpa, ha a gyereke nem érti a Mindjárt!-ot, és szazadszor is érte kiált. Viszont kicsi Láma félt, és ez azonnali orvoslást igényet volna!
Ez a kis történet arra is jó, hogy a kisgyerek megértse: az esti mese befejeztével vége a napjának. Ellenben anyának ilyenkor még teendői vannak. A vége nagyon szép, ahogy anya megnyugtatja a gyermekét. Kiidézném, de nem teszem, mert nem akarom ellőni, hiszen ez a versszak az egész történet lényege, legfontosabb közlendője.
Az illusztrációktól első ránézésre nem lennék elájulva, de annyira hűen tükrözik a láma szemek, -tekintetek az adott érzelmeket, hogy csak dícséret illeti a szerzőt ezért is.
A nehezen ágybarakható, egyedül elaludni félő kisgyerekek könyvespolcán ott a helye!

>!
Studium Plusz, Budapest, 2018
30 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155781322 · Fordította: Tót H. Ágas · Illusztrálta: Anna Dewdney
!

Erwin Moser sincs már sajnos közöttünk, rá is gyerekek és felnőttek emlékeznek nagy-nagy szeretettel, amikor a könyveit lapozgatják. Az osztrák írótól szerencsére nagyon sok kötet megjelent magyarul is, köztük a Jóéjtmesék sorozata. Kedves, humoros történeteit Moser is maga illusztrálta.


>!
blueisthenewpink P
Erwin Moser: Fantasztikus jóéjtmesék

A rajzok egy-egy külön kis világot jelenítenek meg, jó bennük elveszni. A mesék nagyon ötletesek, és nagyon rövidek. A legtöbbnek olyan kurtán-furcsán van vége, hogy az ember csak pislog. Elkezdődött, aztán maradt a levegőben. Talán további beszélgetést, továbbmesélést ösztönző történeteknek szánta őket a szerző, nem tudom. Az állatok párosításain is meghökkentem néha, amikor az egér beleszeret a macskába vagy a vaddisznó a kanalas gémbe, de hát miért ne. Ahol van kaktuszmadár és trombitavirág, ott belefér. Több mesében felbukkan a könyvek és az olvasás szeretete, attól nyilván még szimpatikusabb lett. A kicsik is szerették, a négyéves még kiolvasás után is hozza, hogy ebből olvassunk esti mesét.

6 hozzászólás
!

Stiglincz Milán első könyve, a Kalimpa Varga Norbert Mocorgó programjára épül. A könyvben a kalandok mellett fontos szerephez jut a mozgásfejlesztés is. Tavaly megjelent második kötetét még kevesen olvasták itt a Molyon, de eddigi értékelői szerint helyes, üditő történet. A humoros szöveget jól kísérik Kismarty-Lechner Zita vidám képei.


>!
dianna76 P
Stiglincz Milán: Mazsi, a kócos tündér

Ez a mese engem beszippantott. Röpke megszakítással egyhúzóra olvastam el. Már az eleje szimpatikus volt, ahogy apa viselkedett a kislányával. Csupa szeretet… A fejből való mesélés pedig klassz dolog! Mondjuk azt hittem apa meséjéből fog kibontakozni a történet. De így is szerettem ezt a kis habókos zsebtündért. Tetszett a könyv laza humora, és a valós elemek megjelentetése, mint óvodai nap, szülinapi parti, gyerekek közti konfliktus. Habár a cselekményszál egyszerű, mégis tartogat némi izgalmat.
Az illusztrációk első ránézésre nem annyira jöttek be, de megbarátkoztam velük.

>!
Pagony, Budapest, 2018
64 oldal · ISBN: 9789634104025 · Illusztrálta: Kismarty-Lechner Zita
!

Vitkolczi Ildikó Palkóról és Zsófiról szóló sorozata is az óvodások életét mutatja be, viccesen, érdekesen. Okos, tanulságos válaszokat ad a felmerülő kérdésekre, problémákra, emellett roppant szórakoztató is. A könyveket a szerző rajzai díszítik.


>!
Nyctea P
Vitkolczi Ildikó: Palkó, Zsófi meg a világ dolgai

Hiába kicsit nagyobb korosztálynak ajánlott, Marcikámnak ez az aktuális kedvenc könyve. Mindig ezt választja a polcról, és figyelmesen hallgatja, mikor mesélek neki belőle. Nagyon szereti nézegetni a képeket is.
A könyv hét rövid történetet tartalmaz két kisgyerek életének apró-cseprő dolgairól, valamint olyan nagy kérdésekről, mint például hogy miért van két nagyi?
Eleinte kicsit zavartak a hosszú, többszörösen összetett mondatok, de aztán rájöttem, hogy felolvasva remekül lehet hangsúlyozni őket. :) Be fogom szerezni a sorozat többi részét is.

!

Philip Ardagh termékeny és népszerű brit író, legismertebb sorozata az Eddie Dickensről szóló, amelyből nálunk sajnos csak az első rész jelent meg. Trutymóékkal tovább jutott a hazai könyvkiadás, a négy kötetből kettő már olvasható magyarul. A humoros történetek illusztrátora Axel Scheffler volt.


>!
cippo I
Philip Ardagh: Trutymóék a pácban

Mondom, mi volt:

1. rengeteg fékevesztett kacagás
2. a Kismiszter (6 és fél) rövid összehasonlító elemzés során összevont szemöldökkel analógiát fedezett fel Thrane úr és Naggy úr között
3. a szinoníma fogalmának megismerése és integrálása a napi kommunikációba
4. az alliteráció fogalmának megismerése és integrálása a napi kommunikációba (pl. “Most játsszuk azt, hogy sértegetjük egymást, mint Trutymóék! Teee… korhadt kutyaól!” :))
5. trrréfás és konstrrruktív beszédtechnikai trrréning (nem nekem :)) Trrrutymóék nevének gyakorlásával

Na, hát így hirtelen ennyi.

!

Fa Nándor nemcsak hajózni, hanem írni is tud és szeret, ezt bizonyítja, hogy két felnőtteknek szóló könyve után most az ifjúságnak is elmeséli kalandjait. Az izgalmak mellett helyet kap a humor is és az ismeretterjesztés, sokoldalúan szórakoztató olvasmánnyá téve a könyvet. Az illusztrációk Francois Denis munkái.


>!
Hintafa P
Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

Remélhetőleg ez a kötet csak előfutára még sok hasonlónak, amikben tudósok, sportolók, kulináris zsenik, civil hősök, felfedezőkből álló díszes társasága lehetne méltó párja akár a Magyar mesék lázadó lányokról, vagy az 50 elszánt nőnek.

A műkedvelő olvasót nem borítja el a vitorlázás technikai részleteivel, annyi azonban kiderül, hogy micsoda koncentráció, kemény és pontos munka árán lehetnek izgalmas emlékeink. Pont emiatt kellene még sok-sok hasonló férfi példájával találkoznia minden kiskamasz (fiúnak is). Ebben a korban még olyan könnyen szárnyra kap a képzeletük és ezektől az élő, izgalmas történetektől hatalmas lelkesedés fűti őket, amiknek határa a csillagos ég. Közel és távol pedig könnyedén össze lehetne gyűjteni több tucatnyi olyan példaképet, akik legalább annyira érdemesek, mint érdekesek.

Bővebben: https://hintafa.blog.hu/2019/01/18/fa_nandor_kalandjaim…

!

Jessica Ennis-Hill is először a sport területén bizonyított, ám kiderült, hogy a világ- és olimpiai bajnok brit atléta íróként is megállja a helyét. A varázslatos karkötő című sorozata angolul már a hetedik részénél tart, magyarul három kötet elérhető. A történethez illő bájos illusztrációkat Erica-Jane Waters készítette.


>!
Caledonia_Valley P
Jessica Ennis-Hill: A lidércek tanyája

"Az első két kötethez képest a harmadik történet az iskolán kívül, úgymond természetes, szabad közegben játszódik, távol a szigorú szabályoktól. Éppen ezért a szereplők sokkal felszabadultabbak és játékosabbak, minek köszönhetően sokkal közelebb kerülnek az olvasóhoz.
A lidércek tanyája egy kalandos, humoros, szívet melengető mese, mely a három kötet közül magasan viszi a prímet! :)
Lehetséges, hogy a szereplők iskolán kívül megmutatkozó igazi, szabad jelleme az, ami kiemelte a szememben a kötetet, vagy a nyomozás hangulata, esetleg a mindennapi apró-cseprőnek látszó, ám korántsem olyan kis jelentőséggel bíró problémák felhozatala, mindenesetre azt kell mondjam, hogy a sorozat eddig megjelent kötetei közül A lidércek tanyája messze a legjobb!"

Bővebben: https://sadaboga.blogspot.com/2019/02/jessica-ennis-hil…

!

És még egy brit sorozat, amely igen népszerű hazájában, már a hetedik kötetnál jár, film is készült belőle, nálunk azonban az első könyv után nem jelent meg több rész. Pedig a molyok nincsenek rossz véleménnyel az árva kislány történetéről, szerintem meglehetősen szórakoztató lehet, úgyhogy ebben a hónapban ezt a könyvet ajánlom nektek is elolvasásra. (A Merítés könyvajánló listáját itt találjátok: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol.)


>!
Banditaa P
Georgia Byng: Molly Moon hihetetlen kalandja a hipnózissal

Annak ellenére, hogy igencsak nem az a korosztály vagyok, akinek íródott, csak annyit mondhatok, hogy nagyon szerettem! Mollyt is, de főleg Petulát, meg a sok furcsa szereplőt is. Tetszett a könyv gyermeki bája, naivitása, a kissé valószerűtlensége és gyermeki logikátlansága. Nagyon jó volt Mollyval New Yorkban kalandozni, de még jobb volt visszatérni Angliába a gyerekekhez. Sajnálom, hogy magyarul nem adtak ki több részt, de angolul biztos folytatni fogom majd.

!

Persze jó kis sorozatokkal azért a magyar szerzők is ellátnak minket, most például Ecsédi Orsolya kezdett egybe. A Molyon @Littlewood-ként ismert szerző már az első kötetével bebizonyította, hogy nagyon jól ír, így én már alig várom, hogy ezt az új könyvét is olvashassam.


>!
Oláh_Zita P
Ecsédi Orsolya: Banyavész

Már Cirrus is tetszett, de ez a történet még inkább. Adott három barát, akik nem hisznek a mesékben, ami a mai felgyorsult és bizalmatlan világunkban nem meglepő… De nem akarom lelőni a poént, mert érdemes a könyvet elolvasni, hisz a versidézetek fejtörőitől a nézz felfelé mozgalomig minden megtalálható ebben a kis történetben. Az utóbbi mozgalmat én is nagyon támogatom, már csak azért is, mert én Imrémtől tanultam meg a felfelé nézés csodáját. Nagyon tetszik, ahogy a mesei elemek átszövik a valóságot, és az meg különösen, hogy főhőseink csetlő-botló kisiskolások, akik messze nem tökéletesek. De itt nem is az a lényeg. Hanem, hogy nézzünk szeretettel a körülöttünk lévőkre, mert az az élet egyik legnagyobb csodája.

2 hozzászólás
!

A női egyenjogúságról, feminizmusról, példaértékű nőkről szóló könyvek is nagyon népszerűek manapság. Részemről nagyon örülök ennek, mert ahogy @csucsorka is írja (https://moly.hu/ertekelesek/3025447), a meccs nincs még lejátszva, ezért fontos, hogy a lányaink ilyen könyveket olvashassanak, mint Scarlett Curtis kötete.


>!
Molymacska P
Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben

Amikor először megláttam ezt a könyvet, azt mondtam: el kell olvasnom. Nem is tudom, mi motivált ennyire, talán az, hogy feminizmusról szól a fiataloknak, talán az, hogy kicsit ismeretterjesztő, talán az, hogy rengeteg nő hallathatja a hangját. Vagy talán csak egy menő borító. A lényeg, el akartam olvasni.
Nehéz értékelni a könyvet, hiszen rengeteg történetet olvashatunk benne. Amiatt, hogy könnyebbé tegyem a saját helyzetemet, csoportokra fogom osztani a történeteket, és így mondom el, melyik hogy tetszett.
Az első csoport ami számomra nagyon izgalmas volt a mozgalmak bemutatása, ami foglalkozik a feminizmussal. Ezek azért voltak jók, mert egyrészről tájékozódtál arról, hogy mi is történik ott, ahová a te szemed nem lát el, (vagy ellát, de nem tudatosul benned, hogy probléma) másrészről viszont látod a megoldást is: igenis van lehetőség, hogy olyan társkeresőre regisztrálj, ahol nem péniszképeket kapsz üdvözlésként, vannak lehetőségek a szegényebb nőknek, a transzneműeknek, és egyáltalán: van kiút.
Érdekes, hogy ebben mennyire sokat foglalkoztak a menstruációval, ami nekem már természetes (minden negatívumával együtt is) mégis ilyenkor rádöbbenek, hogy ez a fajta jó körülmény nem mindenkinek adatott meg spoiler. Emellett rengeteg nőies dolgokról volt szó spoiler Kevés könyv tud ennyire őszintén beszélni ennyire tabutémákról, és örültem, hogy ezeket a szemszögeket is olvashattam.
Egy másik csoport amikor magánszemély beszélt a nőiességéről, a problémákról, és a megoldásról, mint magánszemély. Nem volt rossz, mert főleg olyan személyek írtak, akiket tudok valamihez kötni, ismertek, híresek, és így el tudtam hinni, hogy amit leírtak nem csak igaz, de tényleg szeretnének tenni is másokért. Érdekes, itt inkább érzelmes történetek kerekedtek ki, amiket élvezet volt olvasni (és akármilyen szomorú, azért néhol fel-fel lehet ismerni az itthoni körülményeket is)
Az is tetszetős, amikor listaszerűen tűznek ki valamit. Ilyen volt például 17 igazság egy muszlim nőről, aminél szívfacsaróbb, de egyben viccesebb dolgot nem is olvastam (és be kell valljam, azért egy-két pont tényleg hasznos volt még nekem is), vagy a Feminista visszavágások, amik szintén humorosak, de közben lényegre törően mondja el, mi is a feminizmus. Több ilyen fejezet is volt, amiknek a legtöbbjét csak imádni tudtam, egyrészről, mert lényegre törő volt, másrészről, mert általában nem csak a komoly dolgokról szólt, de hol viccesen, hol érzelmesebben, de mindenképpen emlékezetesebben tudta tálalni a történetet.
Aztán voltak a versek és novellák, amelyek engem picit idegesítettek. nem azért, mert ne érdekelne a feminista művészet (sőt, ha valaki tud nagyon jó feminista könyveket ne tartsa magában) egyszerűen csak nem ideillőnek tartottam őket. Bár megértem, a történetmesélés ezen formáját is, és nem voltak rosszak az alkotások, mégsem tartottam jónak, hogy a köteteben szerepelnek.
Aztán voltak azok a történetek, amik annyiban voltak feministák, hogy nő írta (és ért el valamit) és amúgy teljesen irreleváns volt. Mert egy feminista kötetben tökre nem érdekes, anyuci fejében hogyan körvonalazódik az elrablásunk, vagy hogy hogyan vezetsz céget (általában, nem mint nő) és hát valljuk be, ezek egészen unalmasak tudnak lenni. Néhány történetet (kb 4-5) tuti kiszedtem volna, mert nem volt feminista.
Az, hogy magyarok is írtak bele, nagyon jó volt, az még jobb lett volna, ha nem versekkel/novellákkal töltik ki a helyet. Tóth Krisztina része nagyon tanulságos volt, főleg az elképzelt (és mégis valós) interjúval és talán ezért is hiányolom a többi magyar szerző saját történetét: mert az magyar lenne, amivel jobban tudunk azonosulni. Én legalábbis…
Mielőtt a könyvet a kezembe vettem volna, féltem, mert sokan nyomdahibákra panaszkodtak. Tényleg volt benne (bár többre számítottam) de inkább tördelés zavart. Egyrészről, mert voltak pontatlanságok (pl a tartalomjegyzékben van olyan név, ami nem dőlt betűs). A másik nagy problémám az volt, amikor páratlan oldalt olvasol (jobb), majd lapozol páros oldalra (bal) ahol egy hatalmas idézet van, majd a folyó szöveg a következő páratlan oldalon folytatódik. Ilyenkor (én legalábbis) a páratlan oldal szövegét a pároson folytattam volna, de ugye nem illeszkedett a szöveg, és máris a bevonódásom a könyvbe nem volt meg. Lehet, hogy a külföldi kiadványban is így volt, de nekem akkor sem volt szimpatikus.
A végén a könyvajánló nagyon cuki, de egy könyv van magyarul is kiadva (sajnos) így annyira sokat nem ért. Ellenben egy zene lista (nem csak az a három magyar szám) tök jó lett volna, hiszen több számot is megemlít egy-egy történet szereplője.
Örülök, hogy ezt a könyvet olvashattam, és annak is, hogy a Lázadó lányok után (mert így néhány aktivista onnan is ismerős lehetett). Nagyon jó a könyv, néhány hibától eltekintve (sose találok tökéletes könyvet), és mindenkinek ajánlom, hogy legalább egy történet olvasson el, vagy csak lapozgasson bele bárki a könyvesboltban. Megéri, és tényleg fontos erről beszélni.

!

A végére két mai magyar szerző ifjúsági regényét hoztam. Szirmay Ágnes könyve 2017-ben elnyerte a Merítés-díj közönségdíját. Könnyed, szórakoztató, igazi jófajta kikapcsolódást nyújt.


>!
ggizi P
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva

A molyszülinapos beszélgetésen figyeltem fel a könyvre, ahol a történet Merítés-díjat kapott. Előtte is szembejött már velem, de akkor még kirázott a hideg a témájától. De a szerzővel való beszélgetés annyira meghozta a kedvem és kíváncsivá tett, hogy túlléptem a napi tv-sorozatok iránti ódzkodásomon. És milyen jól tettem. Nagyon szórakoztató és fiatalos történet volt, melyben két 16 éves belecsöppen a felnőttek világába, a magas elvárásokkal és szűkös határidőkkel teli sorozatkészítésbe, ahol egy-egy tollvonás nemcsak a karakterekét, de az őket játszó fiatalok valós életét is erősen befolyásolják. Érdekes volt belelátni a kulisszatitkokba., pláne Virág szemén át, aki nagyon szimpatikus karakter volt.

!

Maksai Kinga kötete még versenyben van az idei Merítés-díjért, nekem az egyik kedvencem eddig a mezőnyben, szívesen látnám a nyertesek között. Értelmes, érdekes könyv, a szerző olvasmányosan, empátiával ír, nagyon szép első regény lett.


>!
Vien
Maksai Kinga: Mia & Maja

Ezt a könyvet nem a saját polcomra szántam, de kívánságlistás volt azok alapján, ami le van írva róla. Tetszett az, hogy egy fiatal lány és egy idősebb nő története, barátsága – ezért gondolkozás nélkül ezt vettem le a polcról, amikor a Párom édesanyjának mentem ajándékért.

Később vettem észre, hogy ifjúsági, és egy kicsit be is pánikoltam, ezért olvastam el, mielőtt odaadnám neki amúgy nem szoktam ilyet, akkor sem, ha alapból annyira vigyázok a könyvekre, hogy nem lenne belőle baj
Sejtettem a téma , a pszichológiai ajánlás és a díj miatt, hogy nem lehet rossz könyv, és igazából nem bántam meg, hogy végül elolvastam és ezt vettem.

Talán nem hibátlan, de a lényeg átjön: én is elmúltam már tizenöt éves, és a Párom édesanyja sem hetven még – de körülbelül annak a 30 év korkülönbségnek ellenére is hálás lehetek Neki, amiért van nekem; mert legalább olyan közel állunk egymáshoz, ahogyan Mia és Maja ha nem jobban

Igazából nagyon szerethetőek voltak a karakterek, főleg a naiv, fiatal Mia és a bölcsebb, hóbortos Maja. Az írásmódjában kicsit érződik az, hogy ifjúsági, de csak annyiban hogy olyan, amit egy tizenöt éves lány is elolvasna, amúgy a mondanivalója kicsit azért komolyabb is.

Valósághű élethelyzetek, sok sok humor, és néha egy két megható jelenet jellemzi, valamint olvastatja magát. A lényeg pedig ugyanaz marad: ugyanolyan hálás lehetek Juciért, mint Mia Majáért. Úgyhogy miután beleírtam a kis üzenetem, nincs más, mint becsomagolni és majd odaadni neki.❤

Aki pedig szereti a hasonló témájú könyveket, azoknak mindenképpen ajánlom, mert lehet egyszerolvasós, de nagyon érdemes! :)


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!