MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

Kisebbeknek:

A Ha én felnőtt volnék, amennyire vissza tudok emlékezni, az első olyan könyvek közé tartozott, amelyeket imádtam, és máig ez az első, ami eszembe jut, ha Janikovszky Éva nevét hallom, pedig azóta már elolvastam szinte az egész életművet. Kisgyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt feledhetetlenül vicces, ugyanakkor már-már filozófikusan tanulságos könyvecske ez, Réber László zseniális rajzaival illusztrálva.


>!
dorothy_emerald I
Janikovszky Éva: Ha én felnőtt volnék

"Folyton jónak lenni ISZONYÚAN UNALMAS
és amellett fárasztó is."
***
Ha én felnőtt volnék, akkor….na várjunk csak egy kicsit, már most amolyan felnőtt féle vagyok. De így se mosom meg mindig a kezem evés előtt, és a gyümölcsöt is megeszem mosás nélkül. Lógázom a lábam és nem csak vendégségben, hanem mindig, mikor jól esik. Megsimogatom a kóbor meg a nem kóbor macskát, meg a kutyát is. Néha magamban énekelgetek az utcán, mert fütyülni nem tudok. Néha legurulok a dombról mert az vicces és általában túl hangosan nevetek. Reggeliztem már fagyit, és ettem ebédre is fagyit, és mindig nagyon jól esett. Zsiráfom nincs, de el tudom képzelni, hogy van, és épp kidugja a fejét a kéményen, hogy megnézze, hogy még mindig sajtból van-e a hold.
Abból van.

!

Tóth Krisztina új mesegyűjteménye a Felhőmesék is az egész családnak kínál szórakozást, a kis óvodástól a dédmamáig, a kiadó 4-től 100 éves korig ajánlja a kötetet. A könyvet Timkó Bíbor rajzai díszítik, régebbi és vadonatúj mesék is helyet kaptak benne.


>!
olvasóbarát P
Tóth Krisztina: Felhőmesék

„Legyen bátorságod a saját életedet élni, ne pedig azt az életet, amit elvárnak tőled.”

Tóth Krisztina írásait minden műfajban szeretem, nem újdonság számomra az sem, hogy meséket is olyanokat ír, ahogyan él, gondolkodik. Ezekben a mesékben is sok olyan témát találunk, amelyek segítenek nekünk (igen, a felnőtteknek is!) megtalálni az élet élhetőségének lehetőségét, még akkor is, ha ez nem könnyű feladat. Nekem nagyon tetszik, hogy a kortárs mesék szerzői nem habos babos rózsaszín meséket írnak, hanem az élet apró örömeit, a megoldandó kérdéseket, a gyászt, a másságot, a szomorúságot is képesek felvállalni, Darvasi László, Finy Petra, Simon Réka Zsuzsanna, (Majdnem egy tucat királylány), Molnár Krisztina Rita (Maléna kertje) meséi is ilyenek, hogy csak a kedvenc szerzőimet említsem, de a sor szerencsére hosszan folytatható.
Ebben a kötetben a Mese a denevérről, aki madár akart lenni és A majdnem százéves bácsi különösen tetszett, de a másik két mese is nagyon jó.
Timkó Bíbor rajzai méltó társai a szövegnek, légiesek, csodálatosan színesek, alig várom, hogy majd az unokáimon tesztelhessem.

!

Bartos Erika ritkábban szerepel a rovatban, érzékelni a Molyon egy bizonyosfajta ellenállást vele szemben, új sorozatának első kötete viszont most úgy tűnik, a kétkedőket is meg tudja győzni. A hat kötetesre tervezett Brúnó Budapesten óvodások számára érthetően igyekszik bemutatni fővárosunk nevezetes helyszíneit.


>!
katen P
Bartos Erika: Buda tornyai

Hatalmas munka van ebben a könyvben ezt az elején le kell szögezni és elismerni, az illusztráció igazán remekül sikerült.
Nekünk őszintén ez nagyon-nagyon tetszett, pedig szegény Bartos Erikával, Bogyóékkal és APG-vel már a világból ki lehetne üldözni (megvan a teljes kollekció, jutányos áron adom, csak ne kelljen majd a harmadiknak is elolvasnom!!)!
Szóval ez a könyv jó lett. Sok új információ volt nekem is, a 7 éves is meghallgatta, megterveztük hova menjünk a nyáron. A 3 éves élvezte a mesét (Anya majdnem APG-t olvas!), bár neki kicsit sok volt a szobor és épület. És milyen jónak tűnnek a következő részek is! Nem hiszem el hogy megint B Erikára költünk…

4 hozzászólás
!

Nyulász Péter beszédfejlesztő versikéit tartalmazó kötet, a Zsubatta!
nem újdonság, 2006-ban és 2011-ben is kiadta a Móra kiadó különböző illusztrációkkal, a rovatban viszont még nem szerepelt, és nekem is elkerülte a figyelmemet, pedig volt egy időszak, amikor jó szolgálatot tett volna. Ezért örülök, hogy most fel tudom hívni a figyelmet erre a hasznos, otthon és a közintézményekben is fontos szerepet betölthető kötetre.


>!
Annamarie P
Nyulász Péter: Zsubatta!

Nyulász Péter szerint a szerzők többsége akkor kezd el gyermekverseket írni, amikor szülővé válik. Vele is pontosan ezt történt. Ő is folyton duruzsolt nekik, olykor értelmetlen rigmusokat, dallamos szavakat pakolt egymás mögé. S ahogy kiderül, Lelle és Lóci kapta ezeket a verseket.
Most mondjátok meg, ki ne örülne annak, ha apája könyvet írna neki?
Van ám bevezetője, Előszava is a könyvnek. Apa és lánya írta. Kicsi magyarázat, mivel a versek mellett piktogramok jelölik a vers -mondjuk úgy típusát.
Van pillangós vers -beszédöröm felkeltők. Amire még a beszélni nem tudó babucik is felfigyelnek.
Zsubatta, zsubatta,
Zsibi-zsubi, zsubatta,
Pici Lóci ebatta,
kicsi kutya ugatta,
csibe lábat od'adta,
pici kutya bekapta,
zsubatta, zsubatta,
ici Puci ebugatta!

Ritmusfejlesztő, pattogós labda jelű:

Cammog a mackó, emeli a lábát
Ágak között, bokor alatt keresi a málnát
Mézet is enne, mászik a fára
De az öreg odvas fának letörik az ága
Fenekére huppan, sajog keze lába
Szomorkodik szegény maci: nem lesz vacsorája

Mozgással kísérhető, majommal jelölt versek. (diszlexia megelőzésére)
Mindennapok mondókái a bögre jellel jelöltek, a nyelvi és szójátékos versek a csigásak,
tematikus szókincsfejlesztős versikék a kockákkal ábrázolva, és a nyelvtörők, amiket a kakadu jelképez. Nekem ez utóbbi csapat tetszett a legjobban.
Hajlik a bambusz,
koppan a kókusz,
süni-tüske gesztenye,
a jegenye-venyige,
galagonya gallya
kopp.

Nekem a legtöbb vers tetszett, és el tudom képzelni, hogy a gyerekeknek is.
Amikor az egyiket a kicsiknek olvasgattam, egy nagyobb, iskolás gyerek megszólalt, hogy ő ezt ismeri, benne volt az olvasókönyvükben. Nem tudta megmondani melyikben, de nem is számít, a lényeg, hogy ismeri. Ilyenkor ujjongok, és sikkantok.

Lábam alatt ropog a hó
Fehér minden földön-égen
Ez az, ami nekem való
Erre vártam egész évben!

Legjobb most a hópelyheket
Bekapni a levegőben
Nyelvem hegyén olvadjon el
Attól leszek jó erőben

Jó a jégen korcsolyázni
Szánkót húzni fel a hegyre
Vagy az utcán hógolyózni
Hóemberek jönnek szembe

Aztán ha már jéggé fagytam
Kezem-lábam megdermedve
Uzsgyi haza vár a paplan
Nem vagyok én jegesmedve!

Nyulász Péter 2007–2014 között az egyszervolt.hu gyermek kulturális portál szerkesztője volt. Ezen az oldalon megtalálható számos verse is, aminek érdekessége, hogy saját gyermeke, Lelle illusztrálta néhányat. https://egyszervolt.hu/vers/cseppkoves.html
A 2005-ben megjelenő „Zsubatta!” az első, gyerekeknek írt könyve volt.

!

És akkor jöjjön egy teljesen friss gyerekverses kötet is, amely talán kárpótol majd minket azért, hogy mostanában nem sok kiemelkedő könyv született ezen a területen. Haász János író-újságíró új oldaláról mutatkozik be skandináv stílusú gyermekverseivel, amelyeket az elsősorban a Napirajzról ismert Merényi Dániel illusztrált.


>!
Zsófi_és_Bea P
Haász János: Felnőtteknek nem

Nem könnyű dolog a gyerekek élete, mert a felnőttek annyira túlbonyolítják a dolgokat, hogy sokszor már ők sem tudják, mit miért csinálnak, hogyan is igazodhatna el ebben az össze-vissza felnőtt világban egy kisgyerek.

Mert honnan tudhatná, hogy ha az óvónéni azt mondja, hogy zabszem van a fenekében, akkor az rossz dolog, ha mindenkinek megmutatja, hogy nincs is. Azt sem tudja, hogy most akkor szerencsés, hogy nincs apukája, mert így nincsenek perpatvarok sem, vagy pedig ezért inkább mégis szomorkodjon.

Ha felnőttek is gyerekek lennének, akkor minden nap vennének fagyit, ők is játszanának a gyerekekkel, és nem szomorkodnának, hogy huszadika után elfogy a pénz. De ha gyerekek nem is lehetnek, jó lenne, ha nem felejtenék el soha, hogy milyen volt gyereknek lenni.

Kedves, vicces, aranyos könyv, hasonlóan vicces és imádnivaló illusztrációkkal.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/06/haasz-janos-felnot…

!

A válások nagy száma miatt ez a téma újra és újra megjelenik a gyermek- és ifjúsági irodalomban is. A Szívszerelem című kötetben kevés szöveggel, sok jó rajzzal követhetjük végig a házasodás-válás-újraházasodás folyamatát. Szerencsére nekem nem kellett tesztelnem élesben a könyvet, de nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen hatással van egy olyan gyerekre, aki ezeket a dolgokat valóban megéli a mindennapokban is.


>!
Simiréka I
Eef Rombaut – Emma Thyssen: Szívszerelem

Eef Rombaut – Emma Thyssen: Szívszerelem Kereső – vesztő – nyerő

A Szívszerelem az a típusú képeskönyv, ami nem feltétlenül gyerekeknek íródott. Felső korhatára, természetesen, nincs. A külföldi képeskönyvek nagy hányada ebbe a kategóriába sorolható. És míg külföldön (pl. Spanyolországban, Franciaországban) a képeskönyvek nagyon felkapottak, nagyon nagy a választék, otthon sajnos elvétve jelennek meg sok képpel teli, kevesebb szövegű könyvek. Mi magyarok, azt értékeljük inkább, ha egy mesekönyv tele van jó sok szöveggel :-).
Őszintén szólva, én Szabó T. Anna fordítása miatt vettem először a kezembe ezt a nagyon szokatlan, egyedi képi világú könyvet, mert nagyon szeretem, amiket és ahogyan fordít. A történet a maga sarkított, csípős humorával bizony jól kupán is vágja az embert, ha a felszín mögé tekint, és elgondolkodik azon, miről is szól ez az egész könyv. Én ettől eltekintve nagyon jól szórakoztam olvasás közben.
Ez a képeskönyv olyan, ami nagyon sokféle kérdést vethet fel egy gyerekben, ezért 8, 9 évesekkel csakis együtt olvasnám. Majd, ha a kétéves belenő a könyvbe :-), leteszteljük. Most még csak pódiumhoz használja éneklés közben :-).
Az illusztrációk tetszenek, épp a sok kis apró részlet, a nagyon leegyszerűsített formák, a színek hiánya miatt, és azért is, mert valahol ellensúlyozzák azt a szomorú mondanivalót, ami nem mindig könnyen emészthető egy gyerek számára. Igaz, mindig minden attól függ, hogy egy adott élethelyzetet a szülő hogyan él meg, hogy viszonyul hozzá, mit és hogyan magyaráz el, mit közvetít a gyereke számára.
A kis sárga dinó alakja magában megér egy öt csillagot.

!

Nagyobbaknak:

Emer Stamp egy devoni farmon nőtt fel, saját bevallása szerint itt ismerte meg azokat az állatokat, amelyekről a Malac (elhihetetlenül) nagyontitkos naplójában ír. A jelenleg kisfiával és férjével Londonban élő írónő könyve számos országban aratott nagy sikert, és most már a magyar kisiskolások is önfeledten nevetgélhetnek a háziállatok roppant szórakoztató kalandjain.


>!
kellyolvas P
Emer Stamp: Malac (elhihetetlenül) nagyontitkos naplója

Sajnálom azokat a szülőket, akik a kaki, puki és hasonló szavak hallatán azt gondolják, hogy ezt akkor ne adjuk a gyerek kezébe. Bocs, de ezt fogja szajkózni az oviban és kisiskolás korban is. Ez a téma, ami szórakoztatja őket, amiből viccet csinálhatnak, amivel bosszanthatják a felnőtteket. (később átveszi a helyét a szex és annak körítése)
Ez a Malac viszont totál természetesen használja ezt a fegyverét, hiszen pontosan tisztában van vele, hogy milyen hatást ér el, ha jól odarottyant a csirkeól bejáratához. Azt is tudja, hogy tökéletesen megközelíthetetlen lesz, ha kakiba hempereg és hagyja, hogy rászáradjon, mint egy páncél. A kis olvasók ezeken a jeleneteken visítva kacagnak, és én ezt nem venném el tőlük, holmi intelligens Bogyó és Babóca és társai kedvéért.
A szöveg egyébként könnyen olvasható, a Malac mesél végig, és rengeteg képet, feliratot találnak a gyerekek az oldalakon. A fordítás fenomenális, garancia erre Lakatos István neve.
A könyvecskét olvasó gyerekek remekül fognak szórakozni a történeten, hiszen az első oldaltól megkedvelik Malacot és együtt fognak izgulni vele a kalandok során. A szülők pedig megnyugodhatnak, a végtermék emlegetésén kívül sokkal inkább szól a történet a barátságról egy kis kalandozással. Remekül szórakoztató kikapcsolódás a szünetre!

!

A Mabel Jonesról szóló történetekben is, csakúgy mint az előbb említett kötetben találhatóak olyan részletek, amelyek konzervatív szülőknek esetleg nehezen emészthetőek, a célközönségnek viszont garantáltan kellemes, könnyed szórakozást nyújt a Dél-Angliában élő szerző sorozata.


>!
Hermész
Will Mabbitt: Mabel Jones és az Ijesztő Kukac

Izgalmas kalózsztori, eredeti kerettörténetbe ágyazva (Mabel, a főhős éjjeli elrablására gondolok, nagyon cuki, hogy utána végig pizsamában van). A történet viszont utána nem mindenhol „cuki”, az író fesztelen stílusába a helyenként félelmetes, véres vagy undorító részletek is beleférnek. De mi bírtuk! Az elején azt hittem, az 5 éves kislányom félni fog tőle, de nagyon szerette, sőt a 2. részt is várja. 1-2 helyen nem volt követhető a cselekmény, de aztán azok is a helyükre kerültek. Mabel Jonesnak talán egyedibbé lehetett volna tenni a jellemét. Sok sablonból építkezik egyébként, de eredetire gyúrja az egészet. Maga a könyv is szép, jók az illusztrációk, és ez a kék szín a borítón a kedvencem!

!

És akkor maradva még az angol humornál még egy vicces, extravagáns könyvet hoztam, amelyet a fülszöveg David Walliams és Roald Dahl rajongóinak ajánl. A kötet szerzője, a népszerű brit komikus, David Baddiel, és az illusztrátor, a Roald Dahl Funny Prize-díjas Jim Field párosa garancia a felhőtlen kikapcsolódásra.


>!
Hintafa P
David Baddiel: Tökéletes szülő kerestetik

Azt hiszem ennél vonzóbb borítót és illusztrációkat, amit Jim Field kanyarintott a könyvhöz keresve se lehetett volna találni. A karikatúra-szerűen túlhangsúlyozott rajzok is kifejezik ennek a párhuzamos világnak a furcsaságait (és most nem az orrát túró kissrácra gondolok). Ami a történetet illeti, az ötlet nagyon izgalmas és kecsegtető. A lebonyolítás ívét kissé kiszámíthatónak érzem, még akkor is ha 7 éves kortól kezdődően ajánlják a gyerekeknek. Baddiel nyelvezete vicces és könnyed, de időnként a humora inkább kifinomultabb nyelvi viccekre fogékonyabb olvasóknak való, ezért azt gondolom, hogy ez a könyv leginkább felolvasva fog működni a kisebbeknél. P is akkor kezdett el ráérezni a történet lendületére és a megszokott jelentéskörükből kiragadott szójátékoknak az ízére, amikor én olvastam fel és magyaráztam el mosolygásom okát. A nagyobbak valószínűleg már önmagukban is értékelni fogják az ehhez hasonló párbeszédeket: „Igen, a mi ételeink nagyon-nagyon kímélőek -mondta Titkár Kettes. – Bár a pénztárcát, mondjuk nem kímélik.” A fordító Chovanecz-Molnár Éva azonban mindent elkövetett, hogy magyarul is élevezhetőek legyenek az időnként helyspecifikus poénok. A kötet hátuljában például található egy egy szószedet, amiből az is kiderül, hogy mitől vicces Potato Múzeum elnevezés.
Bővebben itt: http://hintafa.blog.hu/2017/06/28/david_baddiel_tokelet…

!

A végén pedig jöjjön két ismeretterjesztő kötet, először egy könyv az evésről. A Harapj bele a jóba érdekesen, színesen magyarázza el, hogy mit miért érdemes fogyasztani, tudatos étkezésre tanítva ezzel a gyerekeket, de szerintem még egy felnőtt is hasznos információkhoz juthat belőle.


>!
Tarja_Kauppinen IMP
Harapj bele a jóba!

Harapj bele a jóba! Mi kerüljön a tányérodra, és miért?

Az olvasási válságom a gyerekkönyvekre legalább nem terjed ki.
Igazi gyöngyszem ez is: a belbecs és a külcsín egyaránt maximális csillagszámot érdemel. Érdekes és érthető ismeretterjesztő könyvecske elvileg 8* éves kortól, amely az étkezés körüli hercehurcákat egészen új megvilágításba, és tudományos alapokra helyezi.
Abszolút alapmű; talán a kóla nem éppen egészséges voltának miértjére kitérhetne bővebben is (koffein!).

*Ezzel a korosztályi besorolással viszont lehet, vitatkoznék. Jó képességű ötévesünk is érdeklődéssel hallgatja/forgatja ugyanis, ha arra egyelőre nem is sikerült még rávennem, hogy fagyi helyett kérjen inkább sáskát. spoiler

13 hozzászólás
!

A második pedig egy önismeretfejlesztő foglalkoztató könyv Győri Bori, etológus és Szamarasz Vera Zoé, pszichológus tollából. A kötet segít önmagunk és mások elfogadásában, fejleszti az érzelmi intelligenciát, a változatos feladatok miatt több korosztálynak is ajánlható, és nem utolsó sorban Dániel András illusztrálta.


>!
oil
Győri Bori – Szamarasz Vera Zoé: Nézd, ez én vagyok!

Arról van itt szó, ami nem­igen jelenik meg a közoktatásban és néha még otthon sem: hogy mennyire fontos a gyerekeknek saját érzelmeik megismerése, ami egyfelől az ő testi-lelki egészségük, másfelől a környezetük iránti empátia alapja. Színezd ki, hol bizsereg a tested, amikor boldog vagy! Kivel vesztél össze legutóbb, és miért? – rajzold bele a gubancba. Majd szisztematikusan haladunk a tágabb közösség, a különböző kultúrá­jú és társadalmi helyzetű emberek felé. Vajon mire gondolnak a képen a gyerekek, látva, hogy egy társuk a másikat bántja? – töltsd ki a buborékokat! Szerinted, ha valaki szegény, akkor mire nincs pénze? – keresd meg a két képen a különbségeket! A komolyabb témákat vicces szkeccsek oldják, a háromszemű tacskószörny például őszintén megvallja, hogy neki a középső szeme a legkedvesebb testrésze.
Bővebben: http://oroszildiko.blogspot.hu/2017/05/onismeret-kezdok…

!

Ajánló:


>!
meseanyu MP
Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Az utóbbi időben egyre jobban szeretem Budapestet, szívesen felruccanok vidékiként turistáskodni, bóklászni egy kicsit, és ehhez most nagyon sok új ötletet is kaptam, érdekességeket olvashattam Tittel Kinga könyvében. Csak úgy olvasgatni is nagyon jó volt, de nagyvárosi séták tervezéséhez is hasznos segítség lehet ez az igényes, szép kivitelű könyv.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!