MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

Kisebbeknek:

Tíz év telt már el azóta, hogy Kárpáti Tibor megírta és megrajzolta a Csókolom, pókmajom! című lapozóját, amelyben először olvashattunk arról, hogyan köszönnek az állatok. Most úgy látszik, megérett a helyzet egy újabb kötetre ebben a témában, így további vicces köszöntéseket olvashatunk a szerzőtől.


>!
Citrompor P
Kárpáti Tibor: Puszi, nyuszi!

Kárpáti Tibort eddig illusztrátorként ismertem, és be kell vallanom, hogy az illusztrációi nem igazán nyerték el a tetszésemet. Különösebb elvárásaim nem voltak ezért ezzel az önállóan megjelentetett 0-3 éves kortól ajánlott lapozójával kapcsolatban sem.
Az elején még külön puffogtam is magamban, hogy komolyan? ebben a könyvben csak állatok és köszönések vannak? Aztán meg valahogy belehelyezkedtem a 0-3 éves korosztály lelkületébe képzeletben (visszaemlékezve a saját hello Leozásaimra) és komolyan, már vártam, hogy a következő lapon milyen állat, milyen rá rímelő módon fog barátjára ráköszönni. Bár a rajzok néha bárgyúan egyszerűek, de jó színesek, vidámak és visszaadják az adott állat lényegi vonásait, így egy csomó állatot is meg lehet belőle tanulni a gyerkőcnek. Még ha ez csak szerény belépő is.

!

A gyerekek altatása sok családban probléma, nem csoda, hogy újra és újra jelennek meg könyvek ebben a témában. Most egy érdekes megközelítésű kötet segítségét vehetjük igénybe: Mariam Gates, a KidPower Yoga (http://kidpoweryoga.com/pages/home.html) kitalálója és a gyerekek jógaoktatásának szakértője egy mesébe ágyazott gyakorlatsort alkotott meg arra a célra, hogy gyermekeinknek könnyebben menjen az elalvás.


>!
Pillangu
Mariam Gates: Jó éjt jóga

Mariam Gates: Jó éjt jóga Elalvást segítő esti mese pózról pózra

Jó ötlet, jógázzon a gyerek lefekvés előtt. A kivitelezés, nálunk legalábbis kicsit, bonyolultabb. mert a kicsiknek meg is kéne mutatni. közben meg olvasni, a gyerek meg inkább a képet nézné… Lehet, hogy túl kicsikkel próbálkoztam. aztán persze csak addig érdekes, ameddig a mutatványok tartanak, az elpihenés már nem volt ínyükre. De sz illusztrációk meseszépek, és az egész könyv nagyon igényes. Remélem, hogy más családokban nagyobb sikere lesz :)

!

Egy másik, sokszor előkerülő téma, amelyről beszélgetnünk kell a gyerekekkel, és amihez szintén jól jön egy kis segítség: az elmúlás. Benji Davies kötete egy olyan jól megírt, hasznos, szép kötetnek tűnik, amely jól jön a nehéz kérdések feldolgozásakor.


>!
Futóhomok P
Benji Davies: Nagypapa szigete

Ha van valamiféle meggyőződésed- reményed-, hogy a halál után lennie kell folytatásnak, akkor nézz bele. Ez egy felszabadító mesekönyv. A történet dióhéjban a spoiler alatt, bátran nyissátok meg, az elbeszélés annyira szép, minden felesleges szót nélkülöző, hogy nem rontja el az élményt a sztori összefoglalása: spoiler A mesét 3-4 éveseknek biztosan csak a saját szavaimmal mesélném el a képekre támaszkodva. Elidőzve az olyan részleteknél, hogy a nagypapa a botját nem hozza le a hajóról vagy az utolsó szeretettel teli nagypapa-unoka ölelésre hívnám fel a figyelmet. Nagyobbak már sok mindent felfoghatnak a szimbolikus tartalmakból is.
Én a kilencéves kislányomnak kölcsönöztem a kötetet. Sajnos Ő már átélt igen kemény gyászt is: pár éve tragikus körülmények között elveszítette egy óvodás társát. Akkor a feldolgozásban leginkább a rajzolás segített neki: újra és újra képeken ábrázolta a meghalt kislányt teljes családi körében, aztán fokozatosan meg is tudta fogalmazni a gondolatait. A halállal kapcsolatosan időről időre előjönnek belőle kérdések. Nagyon örültem, hogy ebben a történetben az elmúlás az élet természetes részeként jelenik meg: egy unoka vesz örök búcsút idős nagyapjától. Át is beszéltük, hogy mekkora ajándék, ha valaki betelve az élettel halhat meg. Ettől függetlenül a gyász fájdalma ott lesz, de a történet kisfiúja állja a viharokat és erős kézzel kormányozza azt a bizonyos hajót egyedül is. Hogy mitől erős? Hát a rengeteg szeretettől, amivel nagypapa megpakolta kettőjük kapcsolatát. Miről beszélgettünk még a könyv kapcsán? Főleg arról, hogy megéri időt adni annak, aki fontos a számunkra és arról, hogy az életidejét senki sem tudja előre …

7 hozzászólás
!

Januárban is született még jó pár értékelés karácsonyi témájú könyvekről, érdemes most odafigyelni, hogy decemberben az ünnepi hangolódás idején legyen mihez nyúlni. Én például Bakó Ágnes alábbi kötetét mindenképpen igyekszem majd elolvasni.


>!
dianna76 P
Bakó Ágnes: Széllelbélelt karácsony

Vajon miért van ez a könyv így „eldugva”, és miért nem ért meg újabb és újabb kiadásokat? Nem értem! Pedig kedves, és legfőképpen értékes karácsonyi történeteket tartalmaz. Amolyan elgondolkodtatóakat, szívet melengetőeket. Megismerhetünk fenyőfát, egy kislányt, kék tollú madarat, narancsot, kőszobrot, szelet és erdei állatokat. Az ő történeteiken keresztül irigységet, félelmet, vágyat, hiúságot, vidámságot, szomorúságot és szeretetet. S mindegyik történetben ott lapul a karácsony varázsa.
Régi, öreg kiadás, a korombeliek által jól ismert Reich illusztrációkkal. Kicsit talán visszamentem általa a gyermekkoromba. Köszönöm ezt az olvasói élményt!

>!
Móra, Budapest, 1977
90 oldal · keménytáblás · ISBN: 963110740X · Illusztrálta: Reich Károly
2 hozzászólás
!

Yuval Zommer könyvéből mindent megtudhatunk a rovarokról, bogarakról, de még csigákkal és gilisztákkal is találkozhatunk a lapjain. Természettudományos érdeklődésű gyerekeknek ajánlható a brit szerző kötete, akinek hazájában már számtalan képeskönyve jelent meg nagy sikerrel. Remélem, hogy hamarosan a magyar olvasók is kézbe vehetik a többi színpompás és informatív kötetét is.


>!
Sicc
Yuval Zommer: A nagy bogárkönyv

Még csak kézbe fogtam…de nagyon jó az első benyomás…gyönyörű szép könyv!
Olvasás után: Teljesen elbűvölt. Nagyon jó „bogarászni”!:D
De… az osztályozás része kissé zavaros…most akkor melyik bogár és melyik rovar? És hogy kerülnek hirtelen ide a csigák és a férgek? Szóval ez egy kicsit megakasztott néhol, de aztán könnyen továbblendültem. Aranyosak a keresős feladatok is, de lehetett volna több belőlük.
Kevés szöveg, de érdekes infók, sok-sok rajzzal. Ovis korosztálynak ajánlanám.

8 hozzászólás
!

Nagyobbaknak:

És ha már kellő előképzettséget szereztünk a bogarakról, akkor olvassuk el egy másik brit szerző, M.G. Leonard regényét, amely egy olyan fiúról szól, akinek a legjobb barátja egy bogár. A kötet egy trilógia első része, áprilisban jelenik meg a folytatás angolul.


>!
Hintafa P
M. G. Leonard: A bogaras fiú

Ugyan a könyv egy trilógia első része, mégis hálás voltam, amiért az írónő nem hagyott minket kétségek között a legfontosabb kérdéseket illetően. Ami nem derült ki, azt örömmel elolvassuk a folytatásban. A Bogaras fiú története témájában, a szöveg stílusában, ritmusában tökéletes választás volt. Szeretem, amikor a könyvek egy olyan világba kalauzolnak el, amiről nem is sejtettük, hogy érdekel minket, de a könyv hatására őszinte érdeklődés alakul ki bennünk. Megkapó szelete volt a történetnek az a folyamatot (mostanában mennyi ilyet olvasunk), ahogy az eleinte ignorált, netán lenézett, magányos szereplő, apránként átesik a saját kis metamorfózisán: rátalál önmagára, a „hangjára”
Folytatás: http://hintafa.blog.hu/2017/01/26/m_g_leonard_a_bogaras_fiu

!

Addig pedig, amíg a külföldi sorozatok fordításaira várunk, olvashatjuk Nyulász Péter történeteit a BerGer Szimat Szolgálatról. A fordulatos gyerekkriminek már két része is megjelent. Kezdő olvasóknak is kiváló, mint ahogy az alábbi értékelésből is kiderül.


>!
katen P
Nyulász Péter: A fürdők réme

Ezt a könyvet Berci nyomta a kezembe (7éves, önálló olvasás után), hogy Anya, ez fantasztikus, mindenképp te is olvasd el! :-) Nekem nyilván más az ingerküszöböm, én annyira nem voltam elájulva, de a célközönség nagyon lelkes, mostazonnal kell a következő (könyvtárból nem jó, Anya, saját kell a polcomra!!!)! Most erre mit lehet mondani? Olvassál, fiam! (Azóta a könyv Apánál, neki is el kell olvasni, ki ne maradjon a jóból! :-D)

2 hozzászólás
!

A középiskolai felvételi feladatok között minden évben van szólásokkal, közmondásokkal kapcsolatos kérdés, és bizony sok gyereknek okoznak gondot ezek a kifejezések. A felkészüléshez hasznos lehet Bosnyák Viktória könyve, amelyben az eddigi köteteihez hasonlóan játékosan, humorosan segít eligazodni anyanyelvünk e területén is.


>!
Katica12
Bosnyák Viktória: Két bolond százat csinál

Feltétlen híve vagyok ennek a sorozatnak, a legjobb „nyelvtankönyv” gyerekeknek és még érdekes, szórakoztató, vicces, csupa leg-leg. Ebben a könyvben a szólásokkal és közmondásokkal ismerkedhetünk meg. Olyan természetesen szőtte bele az írónő a 200 szólást és közmondást a vékony könyvecskébe, hogy csak ámultam. Helyenként könnyesre nevettük magunkat. Olyan örökérvényűek is vannak benne, mint a hagymát eszem hagymával vagy az oroszok a spájzban vannak, amely a 3-os gyerekeknek kevésbé jelent valamit, nem úgy, a szülőknek :) Persze ott a sok-sok alap, amellyel iskolában is találkoznak. A könyv végén egy rövid nyelvtani összefoglalóban érthetően elmagyarázza Bölcsné Gyöngyi, Elek felesége a szólások-közmondások-szállóigék fogalmát. Tényleg érthető és nagyon egyszerű. A könyv 200 darab szólás rövid és érthető magyarázatával zárult.
Örömmel fedeztük fel, hogy a sorozat folytatódik, következik A nagy szinonima-hadjárat. Kíváncsian várjuk és beszerezzük :)

!

És ha már eleget okosodtunk, lazítsunk Liz Pichon Tom Gates-történeteivel (fordította Dragomán Gábor). Vicces, vagány, laza, roppant szórakoztató.


>!
AeS P
Liz Pichon: Minden király (kábé)

Sokat hallottam erről a könyvről, nem titok, hogy Dragomán Gábor fordítása miatt, de csak most került a kezembe, és rögtön a harmadik rész, de ez semmit sem vont le az élvezeti értékéből.
A legjobban az tetszett, hogy nem volt benne semmi megalázó, és ez nagyon fontos. Az utóbbi időben hozzászoktam ahhoz – lehet, hogy csak rossz könyveket olvasok –, hogy a gyerekek kríziseinek a vége mindig valamilyen konkrét rossz érzést kiváltó dolog, mielőtt jönne a feloldás, lehet, hogy ezzel próbálják kiváltani a katarzist. Érdekes volt, hogy bár itt is akadt feszültség, és komolyan, még izgultam is spoiler, de nagyon nyugis, gyerekléptékű problémákkal és problémamegoldásokkal találkoztam, úgyhogy engem levett a lábamról.

!

Természetesen a nagyobbak sem maradhatnak karácsonyi olvasmány nélkül: a szezon nagy slágere volt Matt Haig könyve, A fiú, akit Karácsonynak hívnak. Hangulatos, magával ragadó történet, szinte mindenki nagyon jó véleménnyel van róla. Lehet, hogy klasszikus lesz?


>!
Miamona
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Lehetne didaktikus, de valahogy mégsem az. Lehetne közhelyes, de valahogy mégsem az. Lehetne csöpögős, de valahogy mégsem az. Ott egyensúlyoz mindennek a határán, mint egy pajkos kobold, néha átdugja a nagylábujja hegyét a vonalon, csak hogy lesse a reakciókat, aztán mielőtt még tetten érnék, már vissza is húzta a lábát, és cinkosan fütyörészve odébbáll, akarom mondani páctáncol. Így történhet, hogy míg az egyik pillanatban óhajtósóhajtással szétárad bennünk a jóleső, bizsergető meleg, addig a másikban egy trollnak szétrobban és miszlikekre hullik a feje. A csodásan elegáns, magasztos rénszarvasok pedig igencsak kecsesen pottyantanak és csurrantanak az arra érdemes emberek fejére… Senki sem fekete vagy fehér, jó vagy rossz, közhely vagy… nos, nem is tudom mi a közhely ellentéte? Mindenkiben van minden, egy kicsit mindenki eltévedhet. Még az Igazmondó Glimpi is, csak neki még szegénynek önkéntelenül be is kell vallania… Mindenhol eluralkodhat az elnyomás, az ártó szándék, és bár bőven érhetnek veszteségek, még akkor is, ha történetesen te vagy a Mikulás, a végén mégis minden, vagy legalábbis sok minden fordul mézeskalácsosra.

Piros sipkányit bővebben:
http://miamonakonyveldeje.blogspot.hu/2017/01/matt-haig…

2 hozzászólás
!

A végére pedig jöjjön egy igazi klasszikus: Luisa May Alcott műve, a Kisasszonyok. Nemzedékek kedvenc lányregénye, egy igazi ikon. Vannak hibái, mégis megkerülhetetlen.


>!
csillagka P
Louisa May Alcott: Kisasszonyok

Kb. két éve keresek kifogásokat és nyafogásokat, miért is soroljam még hátrább ez a könyvet a várólistámon, most már nem volt hová.
Alapvetően elnézést kérek a rajongóktól, mert sajnos a leánykönyvek előhozzák belőlem az eltemettetett feministát és végül már tényleg olyan kákát se találok, amelyen ne lennének csomók, ha muszáj mikroszkóppal kutatok utánuk. Komolyan azért bárki belegondolt amikor ez az asszonysorsra nevelő példabeszéd megjelent, a fiúk „Jules Verne: Grant kapitány gyermekeit” kapták karácsonyra? Mindenki a helyzetének megfelelően, lányoknak életmód tanácsadás, fiúknak kaland. Sajnos a könyv maga jól van megírva, bájosan naiv és még azt se lehet mondani, hogy bármiféle kivetnivaló lenne benne attól a ténytől eltekintve, hogy amit mond az annyira van messze a valós élettől, mint a lótenyésztés a vidéki lókupec mesterkedéseitől.
Azt is lehetne, hogy későn olvastam, de ez nem igaz, hiszen korral elnézőbbé válok, (kamaszként pár oldal után dobtam dobtam a sarokba és ízes káromkodással az ajkamon) kicsit már az elbutulás jelének érzem, hogy néhol kimondottan élveztem, és bizony sokszor könnyeztem rajta, megérintett a ördög ujja, ami miatt a kemény női énem, most megrovóan figyel a háttérben.

!

Ajánló:


>!
meseanyu MP
Kertész Erzsi: Helló, felség!

Nagyon helyes történet a másságról és annak kezeléséről. Diákoknak, tanároknak egyaránt ajánlható. Annyi pici kis kifogásom volt, hogy a másodikosok szerintem nem így viselkednek, beszélnek, ez inkább egy negyedik, ötödik osztálynak felelt meg.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!