MolyMazsolázó

Rovatgazda
!

Ismét két könyvtáras karccal kezdünk, nemhiába volt az október a könyvtári napok hónapja. @worsi még csak fontolgatja gyermeke beíratását
(http://moly.hu/karcok/438639), @imma kislánya viszont már oklevelet is kapott a könyvtártól:


>!
imma A+P

Huhú, felkerült Juli a Gödöllői Könyvtár oldalára! :)
http://www.gvkik.hu/nyitooldal/az_ev_olvasoi_2014ben.html
Épp az év legfiatalabb „olvasója” oklevelet veszi át :)

4 hozzászólás
!

És, hogy ötleteket kapjunk a könyvtárazásra, érdemes elolvasni @Amadea blogbejegyzését is:


>!
Amadea

Fecnipost – Mesefanatik

Ez az egyik új műfajom. A mesék.:D Nem olvasom őket olyan veszett mennyiségben, különösebben nem kutakodok utánuk, de néha annyira jólesik egy-egy ilyen kis semmi történetet elolvasni, hogy hihetetlen. Látnotok kellene (vagy inkább nem), ahogy a két nagyon felnőtt Nokedli és Amadea a könyvtár gyerekrészlegén turkál, és puffog, hogy az Aranyhaj már megint nincs benn, és ugyan hova dugták az Egy kupac kuflit. Úristen, mindketten közelebb vagyunk a harminchoz, mint a húszhoz.:D Én könyvtárosi…

1 hozzászólás
!

Tipegőknek:

Az Astrid Lindgren-emlékdíjra idén négy magyar alkotót is jelöltek, köztük van sokak kedvence, Marék Veronika is. Az írónő legkisebbeknek szóló köteteiből sokan szemezgettek ebben a hónapban is:
http://moly.hu/ertekelesek/1546035 (@Anibell)
http://moly.hu/ertekelesek/1561031 (@Bíró_Szabolcs)


>!
bonnie9 +P
Marék Veronika: Kippkopp a fűben

Megérkezett az ősz, túlvagyunk a sokadik gesztenyegyűjtő körúton, itt volt hát az ideje a figurakészítés mellett Kipp Koppal meseként is megismerkedni.
Helyes kis történet, egyszerű, csendes, nyugodt, mint a rét, melyet a kis gesztenyegyerek végigjár társ után kutatva. Szeretem a rajzokat is. A lágy színeket, a valóságra törekvő állat és növényábrázolásokat, a természet apró bájait.
Leginkább esti mesének szeretem olvasni a hangulata és a befejezése miatt.

4 hozzászólás
!

Nagyon szeretem, amikor az ifjú szülőket magával ragadja a lelkesedés egy-egy gyerekkönyvvel kapcsolatban. Így járt most @Bíró_Szabolcs is:


!

@latinta ebben a hónapban a kisvakond történeteit vette górcső alá, és minden részletre kiterjedő értékelésekkel örvendeztetett meg minket:
http://moly.hu/ertekelesek/1569549
http://moly.hu/ertekelesek/1569573
http://moly.hu/ertekelesek/1569586
http://moly.hu/ertekelesek/1569630


>!
latinta SP
Jiří Žáček: A kisvakond tudja már

Mindig is szerettem a kisvakondot. A rajzfilmeket is meg a mesekönyveket is. Ez a keménykötésű könyvecske a kétütemű, négysoros, 8-7 szótagú, félkeresztrímes versszakokkal „magyar népdalosítja” a kis történetkéket, ráadásul az oldalanként található kérdésekkel „interaktivizálja” az olvasót-hallgatót is.
(Meg ne feledkezzünk a vakondhoz képest óriásinak ábrázolt csigáról!)

>!
Móra, Budapest, 2007
12 oldal · ISBN: 9789631183054 · Fordította: Balázs Andrea · Illusztrálta: Zdeněk Miler
!

Óvodásoknak:

@Kek hasonlóan járt el Tóth Krisztina köteteivel. A versek olvasása, ahogy @Gelso is ajánlja (http://moly.hu/ertekelesek/1561750), erre a kihívásra is hasznos lehet:
http://moly.hu/ertekelesek/1569312
http://moly.hu/ertekelesek/1569296


>!
Kek P
Tóth Krisztina: Állatságok

Tetszett – mert az előtte olvasott Tóth Krisztina gyerekverseknél 2 fokkal is jobbak voltak egytől egyig. Némelyik még ennél is többel. Úgy látszik: a szerző szereti a 30-as számot, mert ebben a kötetben is épp ennyi a pici részek száma, vagyis az állatoké, s a róluk szóló verseké. (Bocsánat, a Pixel 30-asát is épp most fejeztem be.) Az állatkák mind különlegesek, ritka számba mennek – s mivel a könyv direkt ilyen, effélék gyűjteménye, hát nekem is nyújtott néhány meglepő ínyenc újdonságot, mint a milu – akit sajna én majdnem lemizuztam… –, guvat és tanrek, narvál és labirussza, áje-áje, fossza és Harry Potter párszaszája se mossa össze e mini guvadt szemű, fikuszt mászó zöld vargyaska baziliszkuszt a Tudod Kiével… A dzseládát csak állati minőségében, az ökörszemet viszont szóról szóra viszont láttam a Kerge ABC -ben. Meg kell hagyni e néhány soros versikék inkább humorukkal hatnak, s a néha hibátlan páros és keresztrímeikkel, a nyelvi lelemény terén azért én igényesebb vagyok (szóval, ettől az ember nem esik hasra). Mindent egybevetve ezért a könyvért azért nem sajnálnék pénzt kiadni, ha még kapni lehetne. És minden aprónépnek kézbe adnám legalább egyszer merengve, eszébe jut-e vajh' legközelebb állatkertben majd egy cseppje.

!

Mechler Anna Bartoló, a markoló című kötetéről már olvashattatok a rovatban. Most itt a sorozat új kötete, ezúttal egy tűzoltóautóval a főszerepben:


>!
BZsofi +SP
Mechler Anna: Pedró, a tűzoltóautó

Ez valami hihetetlen volt. Ismeretterjesztő mese a tűzoltók feladatairól, a tűzoltóautókról, néhány jó helyen közbeszúrt nevelő célzatú mondattal. Ééééés, gyönyörű rajzokkal. Minden szempontból roppant igényes kiadvány.

!

Békés Pál köteteinek mindig akad olvasója, nem ok nélkül. Most lássunk párat az elmúlt időszak értékeléseiből:
http://moly.hu/ertekelesek/437382 (@Bogas)
http://moly.hu/ertekelesek/1569267 (@madárka)


>!
Inpu
Békés Pál: A Félőlény

Bájos tanmese felnőtteknek egy „rém” jó történetmondótól, kinek személyes krónikája önmagában igazolja szavainak igazát: a könyv vagy a mesélő mehet, a történet marad. A történet, mely „szörnyen” aktuális – volt, ma is az, és holnap is az lesz. Mert körbevesznek minket a „rémségek”: hol távolabbról vonyítanak, hol feldúlják az otthonunk, s közben kinek hajlik a gerince, kinek nem, mert nem mindenki képes kiállni a legfőbb próbatételt: a „Félőlényből” elveszejteni az „f”-et.
„Azért van tele veletek a világ – intézi szavait a főhős a szörnyekhez – mert szörnnyé válni könnyű. Nagyon könnyű. Nem lenni szörnnyé: az a nehéz.” Te melyik utat választod?

!

Maros Krisztina kötete nem mindenkit bűvölt el teljesen, @Honey_Fly-nak viszont nagyon tetszett ez a különös könyvecske:


>!
Honey_Fly P
Maros Krisztina: Az Illatok és Hangok Őrzője

Az első mondatnál legszívesebben beleharaptam volna a világba. Annyira habos, könnyed, illatos lett körülöttem minden, mint egy marshmallow. Mmmmmmmmm! Menekülnék én is a szürkeség elől és elhiszem az Illatok és Hangok Őrzőjének, hogy van még visszaút.

!

Erre a két kötetre még várniuk kell a gyerekeknek, de azért érdemes szólnunk róla, hogy a Könyvmolyképző megjelenésre érdemesnek találta @Amrita_noita (http://moly.hu/karcok/441577) és @atalant molytársunk meséit:


>!
Zonyika P

sikítok egy halkat attól, hogy @atalant most linkelte nekem, hogy meg fog jelenni a meséje, A ló, aki édességet tüsszentett. persze én már olvastam, imádom, előttem van minden színes, fényes, csodás oldala, festéktől szagos lapja, szóval nekem nyugodtan elhihetitek, hogy ti is imádni fogjátok. <3
aaaaww, ez annyira jó. ^^
http://aranymosas.konyvmolykepzo.hu/3-aranymosas-a-kiad…

4 hozzászólás
!

Kiskamaszoknak:

Bár Halloween már elmúlt, ha még hangulatban akarunk maradni, próbálkozzunk meg Sonja Kaiblinger nemrég megjelent könyvével. Fogadtatása nem egyértelműen pozitív eddig, de a célközönségnek talán tetszeni fog:


>!
RandomSky
Sonja Kaiblinger: Csapatban a szellem

10-13 évesen élveztem volna. Nyugodtan oda lehet adni egy ekkora gyerek kezébe, nem fog neki rémálmokat okozni, pedig nem egy diznisített, cuki valami. Van benne némi gondolat, sok kaland és nyomozás és izgalom, és némi humor is.
Bár utóbbi jobbára csak próbálkozás. Nem akarnám a sztereotípiákat erőltetni, de szóval ennek az osztrák írónőnek nincs olyan humora, amit én most értékelni tudnék (de lehet, 10-13 évesen ment volna). Így, háromszor annyi évesen azt éreztem, hogy a mi Böszörményi Gyulánk sokkal, de sokkal jobbat tudott volna ebből a témából írni, minden tekintetben. Ezzel együtt az említett korosztálynak merem ajánlani, pláne így Halloween környékén.
Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2014-10-31+…

!

És még egy, szerintem Halloweenhez passzoló kötet – @Izolda elsősorban lázadó tinilányoknak ajánlja:


>!
Izolda +SP
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek

Mehehehe. Akkor is, ha picit sem vagyok 13 éves, és a macskákat is utálom. De ez most pont jó volt, pont annyira fáradt voltam, hogy ez kellett az agyam- helyén lévő lyuknak.
Az első 30 oldalban vitt az előző rész lendülete és Emily hülyesége. Jó: különcsége. Aztán volt vagy öt oldal mileszmár? De aztán elkezdődött az akció, mint a borítón is látszik, egyszerre KÉT Emily-vel, meg néhány fura karakterrel. És aztán hammbekaplak, már el is fogyott. Továbbra is odavagyok az illusztrációk szerves voltáért, így kell ezt, ennyi.
Ha 13 éves, lázadó tinilány lennék, ez lenne az egyik kedvenc könyvem, az tuti.

!

Szintén rendkívül fantáziadús és szórakoztató kötetnek ígérkezik Alan Snow doboztrollokról szóló sorozatának első kötete. A mozikban pedig már megnézhetjük a könyvből készült animációs filmet is.
http://moly.hu/ertekelesek/1557379 (@kellyolvas)


>!
Roni_olvas
Alan Snow: Doboztrollok 1. – Gatyára fel!

Egyszer régen azt hallottam, a franciák úgy tartják, igazi fantáziája csupán annak van, aki képes meglátni a valóságot. Aki nem csupán kitalál valami újat, hanem azt a valóság elemeiből alkotja meg, megteremti, életet ad neki. Ettől válik az igazán csodálatossá és hihetetlenné, valami maradandó, igaz valósággá.
Azt hiszem, keveseknek adatott meg ez a képesség…
Ám kétség sem fér hozzá: Alan Snow közéjük tartozik!
Alan Snow-ra egy picit úgy tekintek, mint egy csodálatos varázslóra… Nemcsak kitalált egy várost, egy társadalmat és néhány fura lényt, hanem életet csepegtetett beléjük, elevenné varázsolta őket. Olvasás közben úgy érezzük: az általa teremtett lények nem csupán képzeletének tüneményei, hiszen szinte felpattannak a könyv lapjairól és mellénk telepednek, velünk együtt hallgatják a történetet, velünk együtt meresztgetik a szemüket a könyv fekete-fehér illusztrációira.
Mindez egy apró részletességgel kidolgozott, enyhén steampunk környezetbe ágyazva, teleszőve találmányokkal, feltalálókkal, gépezetekkel, és egy zsúfolásig telt várossal…

A cselekmény maga egy lassabb lendületű, ám annál informatívabb történet, aminek elsődleges célja az első kötetben, hogy megismerjük a karaktereket, a világot, egyáltalán azt a környezetet, amelybe hirtelen belecsöppentünk. A jelenetek érdekesek, a párbeszédek humorosak, okosak, ám elsősorban a megdöbbentő helyszíneké, karaktereké és fordulatoké itt a főszerep.

Olyan bámulatosan eredeti ötletekkel találkozhatunk itt, mint a kalózpatkányok mosodahajója, ahol varjak teregetik ki a vizes ruhákat az árbocra, és nagyszerű demokráciában élnek egymással. De megemlíthetném Piteházi úr messze földön híres disznóhúsos-zsályás pitéjét és epertortáját is!

A könyvet kísérő illusztrációk a szerző saját munkái, melyek feliratozása, és megfelelő helyen történő megjelentetése teljessé, okosan szerkesztetté teszik a könyv egészét.

Nyelvezete újszerű, ám könnyen olvasható, ráadásul nagyszerű fordítói munka teszi teljessé, amely nemcsak lefordítja, de szinte újjáírja Snow remekül megalkotott szlengjét és elméjének szójátékait. A magyarra áttett új szavak ezáltal olyan jelentést kapnak, amely kiemeli, s egyszersmind újjá alkotja azokat, s válik a történet még humorosabbá és érthetőbbé. Dehát ezt már megszokhattuk Pék Zoltántól…

A Doboztrollok trilógia első kötete az egyik legeredetibb, legfantáziadúsabb és legbritebb humorú gyermektörténet, ráadásul a hamarosan moziba kerülő animáció miatt igen aktuális is! Az őszi borús napokra garantált szórakozást nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

!

Csutakról már olvashattatok a rovatban nem is olyan rég, @Rushka most a sorozat egyik későbbi kötetét olvasta nagy megelégedéssel:


>!
Rushka
Mándy Iván: Csutak és a szürke ló

Minden látszólagos realizmusa ellenére nagyon szép, lebegő, impresszionista történet és szöveg a Csutak és a szürke ló.
Itt van Csutak, aki sokszor nem is tud a saját története főszereplője lenni, mert mások kiközösítik vagy a saját érzései tartják vissza, a főszereplő sokkal inkább Csutak érzése a szürke ló iránt, sokkal inkább ez fogja össze az eseményeket, mint a valóban megtörténő dolgok. A regény fele álmodozás és játék (Csutak és a többi gyerek játékaik közben mindig a valóságon kívül járnak), magából a valóságból pedig film készül. Szabad világ ez, Csutak szabadon járkál a saját maga által megélt világban (ami néha történetesen maga a valóság) – ha valahogy le lehet írni a gyerekkort, akkor szerintem így, ahogy Mándy itt tette.
Minden kegyetlenség vagy valóban rossz esemény nélkül is egy eléggé szomorú világ ez – Csutak sodródásának, kívülállásának, kiközösítésének és ügyetlenségének folyamatosan felvillanó képeiben látszik az az igazi szomorúság, ami mindig az ember mellett van.
De mindezek mellett és elsősorban ott a fő mondanivaló is: a szürke ló megmenekül.

5 hozzászólás
!

Thomas Hardy munkásságának egyik kevésbé ismert (és valószínűleg kevésbé jellemző) darabjára hívja fel a figyelmünket @Arianrhod értékelése:


>!
Arianrhod MP
Thomas Hardy: Kalandozásaink az Ördöglyukban

Kellemes ifjúsági regény volt, barlangászoknak és felfedező-jelölteknek való. Semmi borongós hangulatot nem fedeztem fel az olvasása közben, a kaland és az emberiesség volt a hangsúlyos, fűszerezve néhány bölcselkedő mondattal, és a barlangok aprólékos leírásaival. Nem vagyok Hardy munkásságában jártas, – még, – így nem tudom megítélni, mennyire jellemző egyéb műveire a humor, de itt találtam, és üdítő.

6 hozzászólás
!

Tasnádi Istvánt is jelölték a fentebb említett Lindgren-díjra. A kőmajmok háza című kötetéből hamarosan film is készül.


>!
Juci P
Tasnádi István: A kőmajmok háza

10-12 éves kortól ajánlanám ezt a könyvet, bár a kor ismeretének hiánya miatt a háttér és a poénok nagy részét a gyerekek valószínűleg nem fogják érteni (ezért csíptem le belőle fél csillagot). De még így is izgalmas, szórakoztató és szép olvasmány lehet nekik – nekünk, felnőtteknek meg még inkább :) Szuperül oldotta meg Tasnádi, hogy az olvasó kedve szerint választhassa az események természetfeletti vagy „földhözragadt” magyarázatát. Az akár egy-két mondattal is érzékletesen felvázolt és sok humorral ábrázolt regényalakok is nagyon tetszettek. Klassz könyv, ajánlom.
(A kőmajmos háznak valahol a Podmaniczky és az Andrássy út között kell lennie, ugye?)

10 hozzászólás
!

Ajánló:

Kiss Ottó Szusi apóról szóló köteteiről volt már szó a rovatban. Nekem most sikerült egy könyvesbolti olvasás során belemerülni a második kötetbe, és ezen élmény hatására ajánlom figyelmetekbe ezt a gondolatébresztő kis képeskönyvet:


>!
meseanyu MP
Kiss Ottó: Szusi apó álmot lát

Bírom ezt a Szusi apót, ez most valahogy még jobban is tetszett, mint az első, másokkal ellentétben én érthetőbbnek találtam a történetet, akár egy gyereknek is követhető. Persze, fura ezt így leírni, hiszen ez mégis csak egy gyerekkönyv, de ez utóbbiban meg mondjuk még mindig nem vagyok annyira biztos. Mindenesetre elgondolkodtató, és ez jó gyereknek, felnőttnek egyaránt. A képi része meg nagy összhangban van a szöveggel, tetszik az is.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!