Molyfaggató

Rovatgazda
!

Végre megérkezett a nyár, és mi, könyvmolyok, remélhetőleg még többet fogunk tudni olvasni. Olvasnivalóinkat magunkkal visszük a kertbe, a strandra, a parkba, és átadjuk magunkat a napsütésnek, a nyár szépségeinek. A nyár jellemzője, hogy ilyenkor az emberek nyaralni is mennek. Ki csak az ország szépségeit indul el felfedezni, ki pedig külföldön tesz kalandozásokat.
A külföld adta a témáját az e havi Molyfaggatónknak is. Több molytársunkról derült már ki karcaiból, hogy külföldön él és dolgozik, így ők nem nyaralóként fedezik fel a nagyvilág szépségeit.
Mi pár éve költöztünk el az ország keleti végéből az éppen 500 km-re lévő nyugati végébe, az osztrák határ mellé, azt tapasztaltuk, hogy már a határ közelsége egy teljesen más világot, teljesen más életformát, esetleg más anyagi színvonalat hoz magával. Nagyon kíváncsiak lettünk, milyen lehet az, amikor át is lépjük ezeket a határokat, és életvitelszerűen élünk egy másik országban, mennyire nehéz a beilleszkedés, a munkahelykeresés és hogyan boldogulunk mi, magyarok a határainkon kívül. Molytársaink segítségével bekukkanthatunk Svájcba, Angliába, Törökországba, Bécsbe és Kanadába. Nagyon köszönjük nekik, hogy beavattak bennünket kicsit az életükbe.

Fotó: @Windstorm


>!
_Eriii
Kávémánia

Mondtam már, hogy imádom a munkámat és a munkahelyemet :)))

7 hozzászólás
!

@_Erii
Hol élsz? Mióta élsz külföldön? Hogyan kerültél ki, és miért? Mivel foglalkozol?
Most Svájcban élek két és fél éve, de azelőtt voltam másfél évet Írországban, és ugyancsak másfél évet Londonban. Tinédzserkori álmom, vágyam volt egyszer eljutni külföldre, viszont az élet úgy hozta, hogy csak 26 évesen tudtam a hátizsákot felvenni és útnak indulni. Egy percét sem bánom, inkább azt, hogy nem hamarabb tudtam menni. Most Nanny vagyok, egy kislány dadája. Írországban és Londonban Au-pair voltam.

Terveid szerint mennyi ideig fogsz ott élni, tervezed-e, hogy visszatérsz szülőhelyedre?
Mindenképp hazahúz a szívem, bármennyire is szép és jobb, és könnyebb külföldön. Sokan megdöbbennek, amikor mondom, hogy otthon szeretném leélni az életemet. Még 3 évet szeretnék itt maradni terveim szerint.

Melyek azok a dolgok, amelyek nagyon tetszenek abban az országban, ahol élsz?
Svájc lélegzetelállító, olyan csodásak a hegyei, a tavai, kis falvai, városai, hogy sokszor tényleg nincs rá szó, hogy az ember kifejezze magát. Nagyon tetszik, hogy tiszta, az emberek nem stresszesek, nem sietnek. Mindenki mindenkinek elsőbbséget ad, túráznak, bicikliznek, hajóznak.

Melyek azok a dolgok, amelyeket a mai napig nem tudtál megszokni, vagy furcsának, viccesnek tartasz?
A svájci német szerintem maga a szörnyűséges szörny. Egyszerűen képtelen vagyok megszokni. Egyfolytában hörögnek, köpködnek beszéd közben az emberek. Olyan, mintha harákolni akarnának.

Kedvenc helyi ételed? Hogyan néz ki egy átlagos reggeli abban az országban?
Nekem nagy kedvencem a Raclette, ami olvasztott sajtokból áll, és újburgonyával, savanyú uborkával isteni finom. A másik az árpaleves. Meg ne feledjem, a röszti, ami reszelt burgonya. Az emberek többsége kávét és croissant-t reggelizik. Az egészségesebb fele meg müzlit.

Mi a legfurcsább helyi étel, amivel találkoztál?
Huhh nehéz kérdés, mert se Írországnak se Svájcnak vagy Angliának nincs fura étele. Írországban meg Angliában futottam bele a véres hurkába, mert ugye az náluk hagyományos reggelinek számít, viszont nálunk is van disznótoros. Svájcban meg tényleg nincs. Itt sok a sajt, de furcsa ételről nem tudok, pedig szeretem kipróbálni az adott ország hagyományos ételeit. Vagy nekem minden ízlik? :)))))

Mit tapasztalsz, összetartanak külföldön a magyarok? Vannak-e magyar, ill. külföldi barátaid ott?
Össze is tartanak, meg nem is. Nem egyszer jártuk meg, hogy hallottuk az utcán, hogy magyarul beszélnek, odaköszönünk mi is magyarul és még a fejüket is félrefordították. Vannak magyar és külföldi barátaim is. Szeretek más nemzetiségű emberekkel barátkozni. Van egy nagyon kedves barátom Latviából, akit még Írországban ismertem meg. Van egy spanyol, egy olasz, meg kettő Londonból. Mindegyikkel tartom a kapcsolatot.


!

Mi az, ami hiányzik itthonról a családtagokon és a barátokon kívül?
Anyukám húslevese, a disznótoros, egy jó kis szemtől szembe pletyka a barátnőimmel. A lista végtelen :)))

Ha olvasol más nyelven is könyveket, milyen érzés, mennyire más az élmény egy magyar nyelven olvasott könyvhöz képest? Ugyanúgy meghatódsz, elérzékenyülsz és dühöngsz egy idegen nyelven olvasott könyv esetében is?
Eleinte, míg az ember megszokja fura, volt olyan a kezdetekben, hogy nem tudtam most sírjak vagy nevessek, mert annyira nehéz volt a nyelvezete. A nyelvezet nehézsége inkább a fantasy, a krimi meg a sci-fi esetében tűnt sokszor fel. Egy sima erotikust vagy romantikust olvasni, olyan mintha magyarul olvasnám. Ugyanúgy meghatódom mint a magyar nyelvű könyveken, és annyi tudható rólam, hogy imádom a sírós könyveket.

Hogyan szerzed be a magyar könyveket?
Online szoktam a Libritől rendelni, ide Svájcba. Elég sokat költök könyvekre, és sajnos a postaköltség árából két könyvet is tudnék venni. De mit csináljak ha egyszer imádom a könyveket? Szoktam haza is rendelni, főleg az olyanokat amelyek nem olyan sürgősek, és ha hazamegyek, akkor mindig kihozom ide Svájcba. Mindig több a könyv visszafelé, mint a személyes cuccom.

Mennyivel másabb egy külföldi könyvesbolt illetve könyvtár, mint egy magyar?
Nem tudom azt mondani, hogy másabb. Megmondom őszintén, én sokkal jobban szeretem a magyar könyvtárakat és könyvesboltokat. Magyar az mégiscsak magyar. Jártam Dublinban meg Londonban gyönyörű könyvtárban, tény és való, hogy eszméletlenek, de nekem a szívem csücske mindig a magyarul megjelent vagy magyar könyvek lesznek.

Van-e a családodban hozzád hasonló könyvmoly? Van-e kivel megbeszélned családon belül is a könyveket?
Hozzám hasonló nincs. :D :D :D Anyum szeret olvasni, csak sajnos neki kevesebb ideje van. Vele jókat szoktam beszélgetni könyvekről, de csak a fantasykról vagy krimikről. Erotikus könyvekről nem szeretek beszélni anyummal. Főleg az olyan erotikusról, amiket én szeretek olvasni. Volt olyan eset, hogy a Tiffany Reisz könyveket szedte le a polcomról, hogy azt fogja olvasni. Hát ne tudjátok meg, hogy mi ment végbe bennem. Jesszusom, gondoltam csak azt ne, szegénynek a szíve leverne, ha Søren kezdene az ostorával hadonászni. A húgom hosszú kihagyás után most az idén kezdett el újra olvasni, aminek nagyon-nagyon örülök. Őneki inkább családregényt szoktam ajánlani, de azért közben meg pedzem az erotikus olvasmányokat is. :D :D :D Ha ő olvasná Tiff könyveit, boldog volnék, igaz szerintem megmondaná, hogy tiszta beteg vagyok, hogy miket olvasok :D :D :D

Három legkedvesebb könyved?
Most megint bajban vagyok, mert az elsőt és másodikat tudom egyből, de a harmadik , húha. Az első Paullina Simonstól a Bronzlovas. Ez a könyv az első a szívemben. A második az Üvegtrón trilógia, ami egy eszméletlen fantasy. Harmadikat őszintén nem tudok választani, mert szerencsére olyan gyönyörűséges könyveket olvasok, hogy most becsuktam a szemem, hogy amelyiket először meglátom az lesz, de úgy képzeljétek el, hogy jött CoHo, Brittany, Tillie, Leighton stb. Na most akkor válasszam ki a legkedvesebbet :))) Sajnos nem tudom.

Van-e kedvenc olvasókuckód, vagy bármilyen hely, ahol a legjobban szeretsz olvasni?
A kanapé a legkedvesebb helyem ha olvasni kell.


>!
_Eriii
Muti, mit olvasol!

Már nagyon rég neki fogtam fogtam ennek a könyvnek, csak nem volt időm bejelölni :))
Házi csoki van kísérőnek ;)

Kapcsolódó könyvek: Paullina Simons: A bronzlovas

Paullina Simons: A bronzlovas
!

@szilva81
Hol élsz? Mióta élsz külföldön? Hogyan kerültél ki, és miért? Mivel foglalkozol?
Törökországban élek, a mindig (túlságosan) is napsütéses Antalya megyében. 2008-ban kerültem ki, és egészen 2013-ig dolgoztam telepített idegenvezetőként. A szakmám turizmus, így abban próbálok érvényesülni továbbra is, 2013 után recepciósként dolgoztam, de jelenleg háziasszony vagyok.

Terveid szerint mennyi ideig fogsz ott élni, tervezed-e, hogy visszatérsz Magyarországra?
Nem tudni, mit hoz a jövő.

Melyek azok a dolgok, amelyek nagyon tetszenek abban az országban, ahol élsz?
A történelmi látnivalói csodálatosak Törökországnak, bár inkább csak a déli régiót és Isztambult tudtam még felfedezni, főleg a munkám miatt, de egyénileg is kirándulások alkalmával, remélem adódik alkalom a közeljövőben az ország távolabbi, de biztonságos részét is felfedezni.
Ha a törökökre vetítjük le, hogy őszinte legyek, eleinte több dolog is volt, ami tetszett, de talán, ami leginkább megmaradt, az itteniek rugalmassága és közvetlensége, bár az utóbbival vigyázni kell, mert áteshetnek a ló túloldalára 3 perces ismeretség után is, ami egy európai számára túlzás lehet.
Rugalmasságon azt értem pl, ha két megálló között jön busz és leinted, meg fog állni és felvesz (és nem csak az iránytaxi, ami alapból így működik) vagy hivatali helyeken, postán is segítőkészebbek, nem kell százféle papírt kitölteni, ha pl. a nevemben valaki eljár, aztán fodrászhoz, kozmetikushoz nem kell napokkal korábban bejelentkezni, mert ha már ott vagy, valahogy megoldják, hogy belátható időn belül sorra kerülj, addig is megkínálnak az elmaradhatatlan török teával és egy kis rágcsálnivalóval.

Melyek azok a dolgok, amelyeket a mai napig nem tudtál megszokni, vagy furcsának, viccesnek tartod?
Ebből több van: először is a tolakodás, nem tudnak sorban állni és várni, aztán az idő és tervezés kérdése – ha megbeszélünk egy időpontot, az számomra szent és sérthetetlen, változás esetén időben tájékoztatom a másikat. De itt nem így van ám: „ha odaértem, rádcsörgök”, tipikus mondat találkozás esetén. Igen ám, de mit csináljon a másik fél? Ha én vagyok a másik fél, idegeskedem, várok, telefonálok, hogy hol vagy stb, ha török a másik fél is, az intézi a dolgát, beugrik egy haverhoz bármi és amikor rácsörgött az illető, odaballag teljes lelki nyugalommal. A tervezés nonszensz, annyira spontán nép, egyszerűen nem tervez előre. (ellentétben velem, aki napra lebontva írom a feladatokat, mint Britt-Marie). Aztán itt az autóvezetés kérdése, a két sávból simán csinálnak hármat vagy akár négyet, ha be tudja magát tuszakolni még, piros lámpánál dudaszó kíséretében át lehet hajtani, ha nem lát a rendőr, jobbkéz szabály nincs, aki előbb benn van már a kereszteződésben, annak van előnye, de STOP tábla, amin itt DUR felirat van, sem egy túl figyelemreméltő tényező. És igen, szoktam vezetni, büszkén vállalom. :)

Kedvenc helyi ételed? Hogyan néz ki egy átlagos reggeli abban az országban?
Sok helyi ételt megismertem és főzöm is, leginkább a kebabokat kedvelem mindenféle sült zöldséggel, joghurttal nyakonöntve és persze az elmaradhatatlan 3-4 különböző saláta, ami egy szokványos étkezés része.
Ó, a reggeli, az itt bőséges terülj-terülj asztalkám: tojás, sajtok, zöld és fekete olajbogyó, zöldségek, sült kolbászkarikák, méz, lekvár, joghurtba kevert fűszerek és olívaolaj (kiváló tunkolni való dolog). És itt minden falat kenyérhez a fentiekből falatozol.

Mi a legfurcsább helyi étel, amivel találkoztál?
Gyakran használnak citromot,és nem csak salátákba. Nekem a legfurcsább a citromos karfiolfőzelék, és a levesekbe való citromcsorgatás.

Mi az, ami hiányzik itthonról a családtagokon és a barátokon kívül?
Ami azt illeti, honvágyam van, sok minden hiányzik, de leginkább az a kultúra, közeg és a viselkedési normák, amibe beleszülettem. És mivel a könyvmolyság mellett haspók is vagyok, a magyar ételek, ami itt nincs, elsősorban malachusi és a tejföl. Egy szalonnasütésre bármikor kapható lennék.


>!
szilva81
Török Zóna

Találós kérdés : ki tudja megmondani, hogy milyen közlekedési tábla ez?

6 hozzászólás
!

Ha olvasol más nyelven is könyveket, milyen érzés, mennyire más az élmény egy magyar nyelven olvasott könyvhöz képest? Ugyanúgy meghatódsz, elérzékenyülsz és dühöngsz egy idegen nyelven olvasott könyv esetében is?
Igen, ugyanúgy tudom élvezni a más nyelven írt könyveket is, mint a magyart, a különbség annyi, hogy jóval lassabban haladok.

Hogyan szerzed be a magyar könyveket
Hozom-viszem a könyveket, ha otthon vagyok, párat általában sikerül elcserélnem is, de karácsonyra kaptam egy e-book olvasót, így olvasnivalóm bőven van jelenleg.

Mennyivel másabb egy külföldi könyvesbolt illetve könyvtár, mint egy magyar?
A könyvesboltok ugyanolyan rendezettek, mint nálunk, bár talán zsúfoltabbak egy kicsit. Volt szerencsém Antalyaban eljutni az antik negyedben egy antikváriumba, ahol irdatlan mennyiségű könyv, újság, folyóirat, térkép volt felhalmozva. Arra egy nap is kevés lenne, hogy átlássa az ember, épp ezért hatalmas szerencsének tudható be, hogy találtam hat darab magyar nyelvű könyvet.

Három legkedvesebb könyved?
Az első Stephen King: 11/22/63, mert az ’50-’60 évek Amerika megszállottja vagyok.
A második: Elif Safak: Isztambuli fattyú
A harmadik: Shan Sa: A gójátékos

Van-e kedvenc olvasókuckód, vagy bármilyen hely, ahol a legjobban szeretsz olvasni?
Leginkább elalvás előtt ágyban szeretek olvasni, de ha nappal olvasok, mindig a teraszon a kis kereveten nyújtózok végig.


>!
szilva81
Kis kedvenceink

Megerkeztek a tevek!
Azert rakom ebbe a zonaba, mert minden evben igy aprilisban meghozzak a teveket a hazunk elötti füves placcra. Ezek a tevek aztan nemsokara a turizmusban fognak dolgozni, en pedig reggel kakasszo helyett tevebögesre ebredek.

!

A következő két moly válaszai előtt el kell mondanom, hogy ők férj-feleség párost alkotnak, és a móka kedvéért, arra is megkértük őket, hogy teljesen külön válaszoljanak a kérdésekre.

@Bibi_3
Hol élsz? Mióta élsz külföldön? Hogyan kerültél ki, és miért? Mivel foglalkozol?
Blackpool, Anglia, ahol jelenleg élek a családommal és hogyan kerültem ide? Hát mondjuk úgy, hogy biztosabbnak gondoltam a megélhetést és nagyobb biztonságban érzem a családom itt, mint Magyarországon. Jelenleg anya vagyok jah az marad is….. szóval tanár, logisztikus és most éppen nemzetközi tanulmányokat tanulok. Szóval azt hiszem bármi lehetek, de jó anya és feleség akarok lenni legfőképpen *-* deromi

Terveid szerint mennyi ideig fogsz ott élni, tervezed-e, hogy visszatérsz Magyarországra?
Nem tervezem, hogy visszaköltözünk. Az itteni nyugalmas kényelmes életet feladni, ahol tudom, milyen a holnap, nem igazán lenne fogamra való!

Melyek azok a dolgok, amelyek nagyon tetszenek abban az országban, ahol élsz?
Mondjuk az, hogy az utcánk végén van a tengerpart, a hozzá tartozó tengerrel, csodás itt minden, az emberek, a felfogás, a tolerancia, a tisztaság.

Melyek azok a dolgok, amelyeket a mai napig nem tudtál megszokni, vagy furcsának, viccesnek tartod?
Például, hogy egy nagy áruházban egy sor fél oldala csak teákból áll Nem vicc, itt akkora teakultúra van, amit amíg nem láttam, nem igazán hittem el. Ezenkívül a bal oldali közlekedés, ami furcsa volt, de szerencsére az aszfalton írják merre nézz. Ez akkor szívás, ha mindig is keverted a két oldalt, mármint hogy nekem a left az olyan jobbos hangzatú a német rechts után

Kedvenc helyi ételed? Hogyan néz ki egy átlagos reggeli abban az országban?
Imádom az itteni „pörköltet”, kis cukik, hogy így nevezik, de a zsemlegombóc az a pöriben van és külön köret van hozzá. Azt kell mondjam, valami isteni. És annak ellenére, hogy zsírosnak látszik, abszolút nem az. A reggeli, amit mi magunk itthon is eszünk, amin sokat nevettünk, hogy „juuj de gázosak vagyunk” a bab, tojás, sült bacon, sült kolbász, friss pirítós. Ezt itthon is rendszeresen fogyasztjuk.

Mi a legfurcsább helyi étel, amivel találkoztál?
Aszongya puding, de én látom, hogy az egy kelt tészta. :D

Mit tapasztalsz, összetartanak külföldön a magyarok? Vannak-e magyar, ill. külföldi barátaid ott?
Nem igazán összetartóak, sőt. Ezt nem is fejteném ki jobban, talán Geri megtette. Az fix, hogy pár kedves ismerősön kívül óvakodunk a magyaroktól. Vannak rossz tapasztalatok is már, de az biztos, hogy a magyar ott tesz alá a magyarnak, ahol tud.


>!
Bibi_3
Molyvlogolók

Videó a blogon!!!
Kicsit kiegészítettem a blogbejegyzésem, meg kicsit visszarázódok a videózásba, de közben kutyák jöttek mentek, s páran furán néztek :D de legalább a madarak csicseregtek ;)

https://www.youtube.com/watch…

http://bibibuchlove.blogspot.com/2017/05/book-tag-park-mi.html

ui: ahogy a sógor mondta: „Egy dolog, hogy úgy éreztem magam néha, mintha egy 2 éves kisgyereket dobálnának a levegőbe”. Ilyen a terepforgatás, de mindent ki akarok próbálni és még nem tudom, hogy milyen, addig nem tudom meg milyen :D

!

Mi az, ami hiányzik itthonról a családtagokon és a barátokon kívül?
Na, a Geri biztosan tudom, hogy a Túró Rudit leírhatta. Ami nekem is hiányzik, meg a diós fagyi, a túró (mert itt amiket lehet kapni az mind ízes, mint a krémtúró), a mák, a péksütik, a tepertő *-*, bár egyszer talán találtunk valami hasonlót.

Ha olvasol más nyelven is könyveket, milyen érzés, mennyire más az élmény egy magyar nyelven olvasott könyvhöz képest? Ugyanúgy meghatódsz, elérzékenyülsz és dühöngsz egy idegen nyelven olvasott könyv esetében is?
Én bármin tudok dühöngeni, ha nem értem rendesen mi a baj, akkor is. Na jó, igazából imádok idegen nyelven olvasni, mert sokszor mondtam a Gerinek egy-egy rész kapcsán, hogy na, ezt add vissza nekem szépen magyarul. Nem lehet. Minden nyelvnek megvan a maga varázsa, más nyelveken ugyanúgy megvannak azok a kifejezések, amiket csak a saját nyelven lehet úgy visszaadni, ahogyan azt az író szánta.

Hogyan szerzed be a magyar könyveket
Libri az egyetlen aki postáz ide külföldre jó áron, de egyre kevesebb alkalommal érzem szükségesnek, hogy rendeljek magyar nyelvű könyvet és ennek nem csak az az oka, hogy sok az olvasatlan még idehaza. Persze, ha magyar az író akkor nyilván, de akkor ebook formátumban veszem meg őket, az két pillanat alatt az olvasón van és nem kell még postaköltséget sem fizetni.

Mennyivel másabb egy külföldi könyvesbolt illetve könyvtár, mint egy magyar?
A könyvtár, legalábbis amit eddig láttam, az egyszerű volt, de csodaszép és barátságos. Mondjuk kisebb, mint egy magyarországi, és ami fura volt, hogy még én is felértem a legfelső polcot is, anélkül, hogy létra kellett volna. A könyvesbolt nem olyan impozáns és csicsás mint odahaza, de ahol eddig voltunk, ott a fele papírbolt is volt, kegyetlenség, ha elmész egy egy baglyos holmi mellett, miközben a fél boltot hazavinnéd.

Van-e a családodban hozzád hasonló könyvmoly? Van-e kivel megbeszélned családon belül is a könyveket?
A nagybácsim volt könyvmoly és a nagymamám. A nagyi még 2005-ben hunyt el, a bácsikám most márciusban. Velük tudtam megosztani, vagy megbeszélni, mi miért, hogyan, véleményeket cserélni. A Geri is szeret olvasni, de inkább nyomás hatására kezd el más kategória felé is kacsintgatni. Szóval vele hiába akarom megbeszélni, hogy mi a véleménye, ha fogalma sincs róla. Klasszikusokat mondjuk jobban ismeri mint én, de abból meg nekem kell behoznom dolgokat. Szóval marad az Uram nekem, mint tanácsadóm, és ha öregapó és öreganyó leszünk, mondjuk itt főleg nekem kell öregedni, mert ő már most is papó, akkor lesz miről sutyorogni, feltéve ha emlékszik majd rá.

Három legkedvesebb könyved?
Danielle Steel összes, a Nagy Indiánkönyv, amit még nem olvastam, de a nagyim vagy 100-szor és nekem mindig az van a szemem előtt, ahogy fogja azt a „hatalmas” könyvet és csak mondogatja, hogy ha nagy leszek, mindenképpen olvassam el. Valamint Szilvási Lajos: Néma című könyve, amit szintén nem olvastam és apum felejtette el a kecskeméti könyvtárba visszavinni, mikor katona volt (ejnye), ami azért kedves nekem, mert amikor kislány voltam, a kezembe adta, hogy olvassam el, mert a fiú benne, hasonló problémákkal küzd mint én, lelkileg. Akkor eltettem és nem nyitottam ki azóta sem, hiszen nekem kellett rájönnöm hogyan fogadom el magam, de a vörös nyakgézes borító azóta is a szemem előtt van, és biztosan el fogom olvasni egyszer. Egyszer!

Van-e kedvenc olvasókuckód, vagy bármilyen hely, ahol a legjobban szeretsz olvasni?
A fontos, hogy legyen kávém és a pihe puha takaróm. Ezeket cibálom magammal és onnantól kezdve nekem minden lehetséges hely megfelelő olvasókuckónak.

+1. Mi az a kérdés, amire szívesen válaszolnál, de még sosem kérdezték meg tőled? :)
Kicsikém, nem akarsz még könyvet rendelni?


>!
Bibi_3
Molyvlogolók

Halihó :)
Most kicsit máshogy olvastam, de minden hasznos lehet, hogy egy nyelvet elsajátíts :) vagy ha már megtetted élvezd :D

Vegyes olvasás :) Imádom és remélem páran kedvet kaptok ilyesmihez is :)

https://www.youtube.com/watch…

20 hozzászólás
!

@Black_P
Hol élsz? Mióta élsz külföldön? Hogyan kerültél ki, és miért? Mivel foglalkozol?
Blackpool, Anglia, márciusban volt egy éve, hogy kiköltöztünk. Indokolni igazából nem gondolom, hogy van értelme, elég csak körülnézni kis hazánkban. Egy gyárban dolgozom, kézi nyomtatást végzek.

Terveid szerint mennyi ideig fogsz ott élni, tervezed-e, hogy visszatérsz Magyarországra?
Az én terveim nem biztos, hogy teljesen egyeznek a mai angol politika terveivel, én ugyanis egészen hosszú távon gondolkodom itt, ők meg ugye a brexittel ennek az ellenkezőjét szeretnék elérni, majd meglátjuk mi lesz. Az viszont teljesen biztos, hogy ha esetleg úgy fordul a kocka, akkor egy másik országot célzunk meg, Németországot, esetleg valamelyik skandináv államot, haza nem tervezünk.

Melyek azok a dolgok, amelyek nagyon tetszenek abban az országban, ahol élsz?
Alapvetően a gondolkodás az, ami nagyon tetszik, nagyon emberközpontú, liberális világ van Angliában. Itt még működik az élni és élni hagyni elve, a hozzánk hasonló kis emberekre vonatkozólag is.

Melyek azok a dolgok, amelyeket a mai napig nem tudtál megszokni, vagy furcsának, viccesnek tartasz?
Lassan hozzászokom ugyan, de normálisnak sosem fogom gondolni a baloldali közlekedést.
Mikor kiköltöztünk, volt pár érdekes mutatványom, itt nem működik a balra nézek, semmi, lelépek a járdáról. Meg a teát tejjel… arra még nem tudtam rávenni magam, hogy megkóstoljam.

Kedvenc helyi ételed? Hogyan néz ki egy átlagos reggeli abban az országban?
Folyamatosan kóstolom a tradicionális angol ételeket, külön kedvencem nincsen, de kedvelem az angol konyhát. A reggeli viszont nagyon jó, annak ellenére, hogy korábban soha nem ettem volna vajas pirítóst paradicsomos sült babbal, baconnel és sült kolbásszal, pláne nem reggelire, de basszus, be kell lássam, ezek nagyon jól muzsikálnak együtt, kellően megalapozva a napot.

Mi a legfurcsább helyi étel, amivel találkoztál?
Ami önmagában nem furcsa, az a lasagne. Viszont az, hogy itt sült krumplival és salátával eszik, az határozottan fura.

Mit tapasztalsz, összetartanak külföldön a magyarok? Vannak-e magyar, ill. külföldi barátaid ott?
Na, ez egy olyan kérdés amire nagyon szívesen kifejteném a véleményemet, de aztán Szabi meglátná és kapnám az ívet, hogy ez nem a molyra való. Megpróbálom viszonylag konszolidált módon megválaszolni a kérdést. Szóval én azt gondolom, hogy a magyaroktól sok jóra nem kell számítani, végül is mindegy, hogy külföldön van az ember, vagy otthon. Persze vannak kivételek, nem lehet valami csak fekete vagy csak fehér, de kevés. Nekem személy szerint a lengyelek között akadt néhány olyan ember, akikkel mára kezd kialakulni egy barátinak mondható viszony.


!

Mi az, ami hiányzik itthonról a családtagokon és a barátokon kívül?
Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi, Túró Rudi.
Meg a hegyes erős zöldpaprika, a kolbász, zsemle, kifli, normális péksütik.

Ha olvasol más nyelven is könyveket, milyen érzés, mennyire más az élmény egy magyar nyelven olvasott könyvhöz képest? Ugyanúgy meghatódsz, elérzékenyülsz és dühöngsz egy idegen nyelven olvasott könyv esetében is?
Szabi többet olvas mindenféle nyelveken, erről ő tud bővebben írni nektek, én lényegesen kevesebb könyvet olvasok. Jelenleg a Vörös betűkkel második részét nyúzom, ez magyarul még nem jelent meg, erről azt tudom mondani, hogy teljesen átjön az első rész stílusa, ugyanazon a belső hangon tudom olvasni, mint azt. Egyébként ez a fordítót dicséri, remek munkát végzett. A kérdés logikáját azonban megfordítanám, mert egy külföldön kiadott könyv esetében azt hiszem nem én vagyok az, aki képes ugyanúgy érezni, mint a magyar nyelvű fordítást olvasva, hanem a magyar olvasó, aki már egy fordítást tart a kezében és nem az eredeti művet.

Hogyan szerzed be a magyar könyveket?
Ritkán veszünk magyar könyveket, mert a szállításuk elég nehézkes és meglehetősen drága, de ha valami olyan jelenik meg, ami nagyon érdekel, akkor azt megrendeljük, esetleg ha néha előfordulunk otthon, megvesszük egy könyvesboltban és kihozzuk magunkkal.

Mennyivel másabb egy külföldi könyvesbolt illetve könyvtár, mint egy magyar?
Szerintem nem különbözik semmiben. Itt is, ott is könyveket árulnak, amik polcos rendszerben vannak kiállítva, viccet félretéve, nekem egyik bolt olyan, mint a másik és ez alól a könyves szekció sem kivétel.

Van-e a családodban hozzád hasonló könyvmoly? Van-e kivel megbeszélned családon belül is a könyveket?
Van hát, a Feleségem,@Bibi_3, és szép lassan a Kislányunk is azzá válik. Könyvek között nő fel, és ez nagyon meg is látszik rajta. Pepi úgy megy aludni minden áldott este, hogy beviszi a kis iszijét, leteszi a párnája egyik oldalára, a másik oldalra pedig letesz minimum öt, de inkább több Peppa pig-es zsebkönyvet. Ezek nélkül nincs alvás.

Három legkedvesebb könyved?
Nincs a kezemben, és sajnos valószínűleg már nem is lesz többet, de életem egyik legmeghatározóbb könyve az Karl May Winnetou-ja, a nagy, zöld keményfedeles kiadás, benne az Apám által beleragasztott Gojko Mitić fényképpel. Egyike volt az első könyveimnek és rengetegszer újraolvastam, Winnetou halála pedig rettenetesen megviselt mindannyiszor.
Ez nekem a kultikus könyv, ezen kívül rengeteg könyvet olvastam, rengeteg írótól, ilyen hatalmas kedvencem azonban nincs több. Írókat kedvelek inkább, volt egy hosszú Leslie L. Lawrece korszakom, imádtam Agatha Christie-t, együtt nyomoztam sok regényben Philip Marlowe-val Chandler segítségével, de sorolhatnám reggelig

Van-e kedvenc olvasókuckód, vagy bármilyen hely, ahol a legjobban szeretsz olvasni?
Nincsen. Aludni is tudok bárhol, akkor az olvasás miért ne menne szintén akárhol?

+1. Mi az a kérdés, amire szívesen válaszolnál, de még sosem kérdezték meg tőled? :)
Mondd Geri, nem kérsz fizuemelést?


>!
Black_P
Családi fotóalbum

Kagylógyűjtős, apályos, kutyasétáltatós, napsütéses, boldogságos… <3 <3 @Bibi_3

5 hozzászólás
!

@WindStorm
Hol élsz? Mióta élsz külföldön? Hogyan kerültél ki és miért? Mivel foglalkozol?
Ausztria fővárosában, Bécsben élek a Párommal. Egy éve múlt áprilisban, hogy itt lakunk. Természetesen a jobb megélhetés végett kerültünk ki, ugyanis Szerbiában a minimálbér havi 180 euro, a kiadások pedig semmivel sem kevesebbek, mint itt. Szóval nekünk, fiataloknak a biztos jövő elérhetetlen. A nővéremék már itt élnek öt éve, ők segítettek lakást illetve munkát találni, szóval általuk könnyebb volt meghozni azt a bizonyos döntést. McDonald’s-ban dolgozom, és mellette nyelviskolába járok.

Terveid szerint mennyi ideig fogsz ott élni, tervezed-e, hogy visszatérsz szülőhelyedre?
Terveink szerint itt fogunk megöregedni, sőt, Bécs sincs a hosszútávú listánkon, jobban szeretnénk nyugalmas kis falucskában élni.

Melyek azok a dolgok, amelyek nagyon tetszenek abban az országban, ahol élsz?
A tömegközlekedés! Nagyon tetszik, hogy mindenhova el lehet jutni városon belül, könnyen és gyorsan. Bécsnek eszméletlen metró, villamos, busz összeköttetése van. A második amit nagyon kedvelek, hogy minden utcában van egy park vagy játszótér. Imádok leülni és gyönyörködni a tájban, még ha kicsi és zsúfolt is.

Mi a legfurcsább helyi étel, amivel találkoztál?
Zwetschkenroster, magyar nevén párolt szilva. Na, az elég furcsa volt.

Mit tapasztalsz, összetartanak külföldön a magyarok? Vannak-e magyar, ill. külföldi barátaid ott?
Igen, szerintem nagyon összetartanak. Sok csoportban benne vagyok, ami csak az Ausztriában élő magyaroké, és sűrűn mosolygok a bejegyzéseken. Öröm látni a hazai kötelékeket. Nekem, mint vajdasági magyarnak, a magyarországi magyar is külföldi, de igen, vannak magyar barátaim.

Mi az, ami hiányzik itthonról a családtagokon és a barátokon kívül?
Egyértelmű: a macskám. Megőrülök a cuki, puha állatokért, így leírhatatlanul hiányzik. Viszont végre rávettem Páromat, hogy tartsunk kisállatkát, így az idei terveink között szerepel egy törpenyuszi örökbefogadása is.


>!
WindStorm P
Moly-Macska Mánia (MMM)

Bemutatom Juszuke-ét, aki a világ legbolondabb kandúrja. :D

13 hozzászólás
!

Hogyan szerzed be a magyar könyveket?
Magyarországi barátnőmmel rendeltetek, vagy anyukámmal egy vajdasági üzletből. Illetve, ha van időnk és kedvünk akkor átutazunk Sopronba mozizni, és hát biztos, hogy útbaesik valamelyik könyvesbolt…

Mennyivel másabb egy külföldi könyvesbolt illetve könyvtár, mint egy magyar?
A hangulata, a rengeteg vásárló és nézelődő, a sok felhozatal és a színesebbnél színesebb borító kavalkád. Illetve a mellékelt tárgyak, amikre egy könyvmolynak szüksége van, pl: bögrék, ilyen-olyan könyvjelző, könyves táskák, könyvolvasók és még sorolhatnám.

Három legkedvesebb könyved?
Jane Eyre, mi más is állhatna az első helyen, örök klasszikus. Utána a Hazudósok, ami akkora csattanót nyomott a képembe, hogy csak pislogtam. A sort pedig az Itt vagyok című könyv zárja, ami letehetetlenül lekötött és mély érzéseket csalt elő belőlem.. Őszintén, nehéz kiválasztani három könyvet.

Van-e kedvenc olvasókuckód, vagy bármilyen hely, ahol a legjobban szeretsz olvasni?
A kanapénkra szoktam bekuckózni, főleg télen, s ősszel. Tudjátok miért, csak a szokásos: tea, ropi, pokróc, benti meleg, és kinti hóesés.


!

@Szamღca
Hol élsz? Mióta élsz külföldön? Hogyan kerültél ki, és miért? Mivel foglalkozol?
Kanadában, Vancouverben élek férjemmel és két gyerekemmel. 18 éve élünk itt; letelepedési engedéllyel jöttünk, bár eredetileg rövidebb időszakra gondoltunk, de itt maradtunk.

Terveid szerint mennyi ideig fogsz ott élni, tervezed-e, hogy visszatérsz Magyarországra?
Nem tervezünk hazaköltözni. Már megszoktunk és megszerettünk itt.

Melyek azok a dolgok, amelyek nagyon tetszenek abban az országban, ahol élsz?
A legjobban amit szeretek itt, a természet közelsége. Szeretem, hogy rengeteg itt a park, a zöld terület. A tavak, helyek, folyók, vízesések. Szeretem, hogy karnyújtásnyira van a természet, ami azt is jelenti, hogy kertünkben rendszeres vendég a mosómedve, sőt a fekete medve is. Az utcánkban többször találkoztunk már szarvassal és fényes nappal is látni prérifarkast, sőt puma is lakik a mellettünk lévő erdőben.
Nagyon szeretem, hogy az emberek többnyire kedvesek és segítőkészek és barátságosak.

Szeretem, hogy az üzletekben az eladók és pénztárosok zömében kedvesek és mindig van pár kedves szavuk. Annak ellenére, hogy nyilván felületes az érdeklődésük, mégis nekem jólesik pár szóban elviccelődni az adott időjáráson, vagy megkérdezik, mit csinálok abból a húsból, amit vettem, és nem egyszer mosolyogva jövök ki az üzletből egy-egy ilyen kis csevegés után.

Melyek azok a dolgok, amelyeket a mai napig nem tudtál megszokni, vagy furcsának, viccesnek tartasz?
Onnan ismerem meg a „helybelieket”, hogy amint az első napsugár megjelenik, ők már flip-flopban mennek ki az utcára. Télen, a nagy havazás idején a szomszéd csaj mezítláb szaladt a kocsijához, mert nem akart a jégen elcsúszni a tűsarkújában. Kanadai barátnőmmel állandó viccelődésünk tárgya, a magyar kontra kanadai öltözködés. Illetve, itt gyerekek, felnőttek egyaránt, télen is vizes hajjal simán kimennek az utcára. Barátnőm zuhanyozás, hajmosás után, télen kutyát sétáltat…. életében nem használt hajszárítót. Itt sokat esik az eső. Ez őket nem zavarja. A gyerekeket kiküldik esőben az iskolaudvarra. Barátaink meg kirándulni mentek egy kiadós esőben.

Vancouverről az a szlogen, hogy megteheted azt, hogy délelőtt felmész a hegyekbe síelni, utána meg kiülhetsz napozni az óceánpartra.
A nagy hegyek és óceán miatt nagyon csapadékos az idő, és lényegében szeptembertől júliusig tart az esős évszak…. persze a klímaváltozás miatt már lényegesen szárazabb, de alapvetően sokat esik az eső.

Mi a legfurcsább helyi étel, amivel találkoztál?
Nem furcsa, ám jellemző, hogy az itteniek nagyon sok zöldséget esznek. Minden étkezésnél ki van rakva nyers zöldség (répa, hüvelyes borsó, zellerszál, paradicsom, uborka, brokkoli, karfiol apró rózsákra szedve) és saláta.

Nyáron sokat kertigrilleznek, ahol a hamburger a menő, vagy van olyan, mint nálunk a gulyás, amit stew-nak hívnak és rizzsel eszik, sok lazacot és halfélét is esznek, mert óceán mellett vagyunk….)

Tábortűznél ők nem szalonnát sütögetnek, hanem pillecukrot és keksz közé teszik csokidarabkákkal, úgy hívják: s'mores.

Eszembe jutott egy régebbi vicces történet:
Sok-sok évvel ezelőtt, mikor pár éve voltunk itt, meghívtam a kanadai barátainkat (akikkel nagyon jóban vagyunk azóta is) meg egyikőjüknek az anyukáját vendégségbe. Csirkepörköltet csináltam nokedlivel. Kitettem mindent az asztalra, leültünk és barátnőm anyukája kedvesen rám nézett és odasúgta nekem: „elfelejtettél valamit az asztalra tenni.” Gyorsan körbenéztem, volt evőeszköz, szalvéta, tejföl, pohár…. mi kell még? Majd odasúgta nekem: „zöldség!” :D:D
Azóta tudom, ha kanadaiakat hívok vacsorára, mindig legyen friss, nyers zöldség az asztalon, az étel mellett. :D

Ha már eszembe jutottak a zöldségek, akkor ezt a másik vicces történetet sem hagyom ki:
A kanadai barátnőméket egyszer megkínáltam mákos tésztával. Nagyon ízlett nekik, különösen a kislányának.
Kikérdezte a barátnőm, hogy csinálom és később újságolta, hogy ő is megcsinálta otthon, és a gyerekek imádják. Később boldogan újságolta, hogy rendszeresen adja a gyerekeknek ebédre. Én csodálkoztam, mert ő nagyon nagy hangsúlyt fektet az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásra, arra, hogy mindig legyen zöldség meg protein a gyerekek ételeben, és kérdeztem, hogy most ez nem zavarja, ha rendszeresen ilyet eszik a gyerek? És mondja, hogy dehogy. Hiszen mellé adja a kockára vágott csirkehúst és párolt zöldséget. :D:D

Mit tapasztalsz, összetartanak külföldön a magyarok? Vannak-e magyar, ill. külföldi barátaid ott?
Van itt magyar közösség; magyar ház, ahol rendszeresek a magyar rendezvények. Van magyar templom, sőt magyar iskola is vasárnaponként, ahová mi is elhordtuk a gyerekeinket, ahol magyarul tanulnak írni, olvasni, majd később magyar földrajzot, történelmet tanulnak, heti egyszer, sok házi feladattal.
Sok magyar barátunk van, de egyre több kanadai barátunk is, sőt azt hiszem, a legjobb barátunk egy kanadai család, akikkel rendszeresen összejárunk, együtt nyaralunk, a gyerekeik a mieinkkel egyidősek.

Mi az, ami hiányzik itthonról a családtagokon és a barátokon kívül?
Magyar könyvek és magyar ízek, Túró rudi. :)

Ha olvasol más nyelven is könyveket, milyen érzés, mennyire más az élmény egy magyar nyelven olvasott könyvhöz képest? Ugyanúgy meghatódsz, elérzékenyülsz és dühöngsz egy idegen nyelven olvasott könyv esetében is?
Mindkét nyelven olvasok. Ugyanannyira magával ragad egy könyv, ha angolul olvasom, mintha magyarul olvasnám. De nyilván ez a könyv nyelvezetétől függ. Van, hogy ugyanolyan érzés mintha magyarul olvasnám de olyan is van, hogy a szókincse nehezebb számomra; mert pl. a témaköre miatt olyan szavakat használ, amiket én kevésbé. Azoknál a könyveknél könnyebben kizökkenek az olvasásból.

Mennyivel másabb egy külföldi könyvesbolt illetve könyvtár, mint egy magyar?
Szerintem sokkal kevesebb nagy méretű könyvesbolt van itt, mint otthon. Sőt, ami nagy könyvesbolt van, az is kisebb szerintem az otthoni pl. Libri könyváruháznál.
Van egy aranyos kis könyvesbolt a környékünkön, ahová szeretek bemenni körbenézni, még ha kicsi is, de elég nagy választékkal és mindig vannak akciók.
Könyveket majdnem minden üzletben árulnak, de nyilván pl. a helyi ABC-ben csak a sikerkönyveket….
Több helyen lehet venni sokszor fillérekért “használt” könyveket, sokszor vadonatúj minőségben, pl. a könyvtárban is.
A könyvtárat nagyon szeretem. Ingyenes, csak késés esetén kell büntetést fizetni. Elég nagy választék van. A könyvtárak össze vannak kötve és online kereshető katalógusból másik könyvtárban lévő könyvtár-fiókból is áthozzák kérésre a könyveket…. Lehet kölcsönözni DVD-t; CD-t is…. Ami nagyon tetszik. Vannak meglepetéscsomagok. A könyvtárosok témánként összeállítanak papír zacskóban kb. 10 könyvet, amit egyszerre kikölcsönözve, otthon át lehet böngészni, hogy találok-e kedvemre valót. Pl. van krimi; romantikus; horror…..

Van-e a családodban hozzád hasonló könyvmoly? Van-e kivel megbeszélned családon belül is a könyveket?
Sajnos nem.. Talán a lányom az lesz. Ő nagyon szeret olvasni, de még csak 10 éves. Tavaly, amikor könyvklubba járt, akkor pár könyvet én is elolvastam, aminek ő is nagyon örült. Illetve szeretem elolvasni, amit a középiskolás fiam kap kötelezőként az iskolában és utána meg tudom vele beszélni.
A lányomnak a mai napig olvasok magyarul, amit mindketten nagyon élvezünk. Amíg a fiam kicsi volt, neki is rengeteg magyar könyvet olvastam – illetve neki még felolvastam a Harry Potter I-II. részét angolul (akkor szerettem meg én is, a későbbieket már külön olvastuk)


>!
Szamღca 
Michael Morpurgo: Kensuke's Kingdom

Ezt a konyvet 9 eves kislanyom javaslatara olvastam el. Ok az iskolaban olvastak es nagyon nagy hatassal volt ra.
Meg kell mondanom, hogy tenyleg nagyon erdekes, kedves, szivhez szolo tortenet egy kisfiurol aki a szulei hajojarol a az oceanba pottyan majd egy lakatlan szigetre kerul. A szigeten el egy idos, japan ember, Kensuke akivel baratsagot kot. A szigeten elnek meg majmok, gorillak akikkel szinten kozeli kapcsolatba kerul.
Szorakoztato, kedves olvasmany volt.

5 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!