Molyfaggató

Rovatgazda
!

Nagy megtiszteltetés ért bennünket, amikor felkérést kaptunk @pepege -től a Molyfaggató rovat szerkesztésére. Jó pár hónappal ezelőtt, mi is faggatott alanyai voltunk e rovatnak, ám akkor még eszünkbe sem jutott, hogy egy kicsivel később mi magunk is szerkesztővé válunk.
A molyon immáron két éve vagyunk aktív tagok, s ugyanennyi ideje indítottuk el a könyvesblogunkat is. Szeretünk olvasni és írni is, és szeretünk olvasni szerető embereket is megismerni. Nem mondom, hogy az elején nem ijedtünk meg egy kicsit a felkéréstől, de aztán annál nagyobb lelkesedéssel vetettük magunkat bele az ötletelésbe, és reméljük, hogy tetszeni fog nektek a végeredmény.

Az e havi Molyfaggatóban könyvtárban és könyvesboltban dolgozó molyoké lesz a főszerep, azaz a könyvmolyságot hivatásszerűen is űző molyoké. :)
Én magam is könyvesboltban dolgozom, és bevallom, az elején egy kicsit romantikusabbnak képzeltem el a könyvesbolt eladói állást, mint amilyen valójában, de azért szeretem csinálni, és szeretek napról napra furcsábbnál furcsább kérdésekre választ, vagy éppen könyvet találni.

Megosztanám veletek egy vicces könyvesbolti sztorimat:
– Helló, a barátnőmnek szeretnék könyvet venni.
– Milyen könyveket szeret olvasni?
– Nem szeret olvasni, de én szeretném ha szeretne. (hmm… , gondoltam magamban, ez a kapcsolat nem biztos, hogy hosszú életű lesz)
– Milyen filmeket szeret?
– Nem tudom.
Na jó, gondoltam vágjunk bele, hisz egy igazi kihívással állunk szemben.
– Legyen valami romantikus?
– Nem, az ne legyen.
– Krimi, thriller?
– Hát…, az se legyen.
– Történelmi?
– Az se.
– Valami vicces?
– Hmm, nem tudom…
Végül, ha hiszitek, ha nem, sikerült könyvet választanunk a barátnőjének.

10 + 1 kérdést küldtünk el 5 kedves molynak, akiknek az volt a feladatuk, hogy a nekik legjobban tetsző ötöt megválaszolják. De akár az összesre is szívesen vártunk válaszokat. Ez magyarázza azt, hogy a kérdések nem egységesek, hanem szabad választás szerint kerültek megválaszolásra. Mi nagy élvezettel és érdeklődéssel olvastuk ezeket a válaszokat, merüljetek el ti is a könyvtárosok és könyvesboltosok világában. Az öt faggatott molynak pedig nagyon szépen köszönjük a közreműködést. :)


>!
Röszkva
Hat szóban

Könyvtárosnéni, merre vannak a hercegnős könyvek?
-.-'

!

@Kathryn

Mióta vagy olyan könyvmoly, akit a munkája is a könyvekhez köt? Elégedett vagy-e a munkáddal, vagy szívesen dolgoznál egy teljesen más területen? (Ha szívesen kipróbálnád magad más munkaterületen is, mi lenne az?)
Nekem kiskorom óta 3 álommunkahelyem volt: lemezbolt, videotéka és könyvesbolt. Ebből csak az utóbbit sikerült teljesítenem. Sajnos, most csak alkalomadtán tudok könyvesboltban dolgozni. Mindig is szerettem és szeretem is. Bármikor visszamennék, ha lehetőség nyílna rá. De ami késik, nem múlik ;) Persze a jelenlegi munkahelyemmel is teljesen meg vagyok elégedve, és ami jól esik: jelenlegi munkahelyemen is segítséget kérnek tőlem könyvügyekben.

Mi a legaranyosabb, legviccesebb könyvesbolti sztorid?
Éppen nagy hóvihar volt március közepén. Jön a törzsvásárló: „- A tavasz ötven árnyalatát keresném!” Tudtuk jól, hogy a harmadik részt kereste a Szürke ötven-trilógiából. Így kiegyeztünk egy Freud-i elszólásban.

Szerinted olvasottnak kell-e lennie egy könyvesbolti eladónak?
Nem árt jól érvelni, hogy miért – és miért ne – olvasson el az illető egy könyvet. Nálam személy szerint problémát okozott a Szürke ötven árnyalata eladása, mert 99,5%-ban lebeszéltem a vevőket róla és vittek mást. :D Nem tudok hazudni! :D


>!
Kathryn
Könyvesboltban/könyvtárban történt

Karácsony körül szoktak vicces dolgok történni:
Egy vásárló Stephen King-et keresett. Mutatom, neki a legújabb kötetet, olvassa a hátulját.
– Jaj, ez nagyon félelmetes! (már látom úrrá lesz rajta a pánik) Ez nem lesz jó, de a gyerek ezt szereti. Nézek egy másikat. Meg fog ettől ijedni. Másik könyv van az irótól?
– Igen. Erre tessék. Kinek kell?
– Fiamnak.
– Mennyi idős?
– 38.
– Oké! (nem tudtam, hogyan lereagálni . Gyanitom, hogy ha elolvasta a Ragyogást vagy az Állattemetőt, akkor ettől fog nagyon megijedni :D)

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Agykontroll

Stephen King: Agykontroll
10 hozzászólás
!

Három kedvenc könyved? (Ha nem tudod háromban meghatározni, lehet több is.:))
Elizabeth Wurtzel: Prozac-ország
Chuck Palahniuk: Harcosok klubja
Ania Ahlborn: Vértestvérek
Nick Cave: Bunny Munroe halála
Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Mi a legfurább kérdés, amit valaha feltettek neked a könyvesboltban?

„– Hello! Mindjárt megy a vonatom! Tudnál valamit ajánlani?”

"– Szia! Bocsi, x könyv megvan?
– Igen! Egy pillanat és hozom.
– Elolvashatnám az utolsó pár oldalt, mert az e-book olvasóm nem olvasta be?!"

"-Szia! Tudunk segíteni?
– Á nem, köszi! Megnézem mit lehet letölteni."

"– Szia! Nem mászott be ide a gyerekem? Kb. ekkora és kék pulcsi van rajta, kantáros nadrágban! Nem találom sehol!
– Szia! De, ott ül a gyerekrészlegen és színez!" :D


>!
Kathryn
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Mindig is szemeztem ezzel a könyvvel. Féltem tőle rondán szólva. Tudjátok: középiskola, ajánlott olvasmány. De van amihez fel kell nőni. Most jókor, jó időben olvastam el. Igaz egy hónapba telt, de tökéletesen megérte! Teljesen áttudtam érezni a főszereplő lelkivilágát. Abszolút kedvenc lett! Nem egy emberrel találkoztam, aki ódzkodik az orosz irodalomtól. Most már én is azt mondom, hogy nem kell! Az embernek élete során legalább egy Dosztojevszkijt el kell olvasni, igaz nem tizenéves fejjel, hanem később!

http://simplexautumn.blogger.hu/2016/09/29/konyv-bun-es…

!

@Röszkva

Mióta vagy olyan könyvmoly, akit a munkája is a könyvekhez köt? Elégedett vagy-e a munkáddal, vagy szívesen dolgoznál egy teljesen más területen? (Ha szívesen kipróbálnád magad más munkaterületen is, mi lenne az?)
2013 nyarán diplomáztam könyvtárosként, még az év őszén sikerült is elhelyezkednem – ekkor vette kezdetét hivatásos könyvmoly pályafutásom.
A munkámmal természetesen elégedett vagyok, azt hiszem, nem csak szakmát, hanem hivatást is találtam. Kisgyerekként is rengeteget olvastam, eleinte édesanyám biztatására, aztán már saját magam szórakoztatására.
Legfeljebb hasonló területen tudnám elképzelni magam: levéltárosként, történészként.

Mi a legaranyosabb, legviccesebb könyvtári sztorid?
A városi könyvtár egy épülettömbben van a helyi általános iskolával, így nap mint nap sok gyerek megfordul nálunk, ők aztán gondoskodnak a jó sztorikról.
A kis segédemet mindenképp meg kell említenem :) Általános iskola 3. osztályos kislány szabadideje nagy részében bent van nálunk a könyvtárban, és nemrég a helyes könyvtárhasználatot magyarázta az elsős barátosnéinak. Mire eljut a tudatomig, miről van szó, már a könyvtári jelzeteket mondja, és profi szinten rakja vissza a helyükre a megnézett példányokat. Holott erre néhány felnőtt sem képes. Ilyenkor annyira, de annyira büszke tudok lenni :)
A helyi könyvklub mellett sem haladhatok el szó nélkül. Bár hagyományos olvasókörként indult, az évek folyamán szoros barátsággá nőtte ki magát. Könyvtáron kívül is sokat összejárunk: babalátogatóba, esküvőre, közös nyaralásokra.

Szerinted olvasottnak kell-e lennie egy könyvtárosnak?
Nem feltétlenül, de nem hátrány. Sőt! Sokan jönnek be a könyvtárba úgy, hogy csak hozzávetőleges elképzelésük van arról, mit is szeretnének olvasni. Ilyenkor jó, ha a megfelelő könyvet tudom ajánlani. Illetve fontos szerintem, hogy a jó könyv kerüljön az olvasóhoz, elkerülve az olyan bakikat, hogy például egy konzervatív idős hölgy tévedésből horrorpornót kölcsönözzön.
Természetesen lehetetlenség egy folyamatosan bővülő állomány java részét elolvasni,- na, erre itt a moly.hu, így könnyen naprakész tudok lenni az aktuális könyves trendeket illetően.


>!
Röszkva
Félreolvasások

Ez félrehallás.
Aranyos kissrác jön a könyvtárba, hiányzik elöl a két metszőfoga, fülig érő szájjal kérdezi, hogy bent van-e egy könyv, a Fasiszta leszek. Néhány másodpercig megrökönyödve nézek a legénykére, mire leesett, hogy pösze szegénykém, és a Focista leszek! kell neki :D

3 hozzászólás
!

Három kedvenc könyved? (Ha nem tudod háromban meghatározni, lehet több is.:))
A három kedvenc könyv? Talán harminc! :)
Neil Gaimantől az Amerikai istenek a listavezető nálam már vagy tíz éve, rengetegszer újraolvastam. De Christopher Moore Biff evangéliuma számára szintén külön kis zug van hablelkemben. :) Ha Terry Pratchettől egyet kellene említeni, az a teljes Korongvilág lenne. Szergej Lukjanyenko Őrség-sorozata egy viszonylag friss felfedezésem, ez a szerelem még új, de annál lelkesebb.

Melyik könyv vezeti az előjegyzési listátokat, olvastad-e?
Jelenleg Paula Hawkins-tól a Lány a vonaton a listavezető, rengetegen keresik, főleg a film hatására. Természetesen olvastam, szeretem a hasonló témájú sztorikat.


>!
Röszkva
Napi mosoly

Pár napja krónikus édességhiányban szenvedek, és mielőtt úgy igazán elhatalmasodhatott volna rajtam, bejön a könyvtárba hozzám egy néni, akinek csak pár napja jártak le a könyvei, és kárpótlásul cserébe hoz egy doboz Kinder csokit, hát az maga a megtestesült boldogság :)

!

@Ez_elment_vadászni

Mióta vagy olyan könyvmoly, akit a munkája is a könyvekhez köt? Elégedett vagy-e a munkáddal, vagy szívesen dolgoznál egy teljesen más területen? (Ha szívesen kipróbálnád magad más munkaterületen is, mi lenne az?)
Egész pontosan 2011. jan. 1. óta vagyok egy falusi könyvtár könyvtárosa 4 órában és azóta is ott vagyok. Nagyon szeretem a munkám, nem cserélném el másra, bár néha úgy érzem, belefásultam, mindig ugyanazt kell csinálni, ugyanazok az arcok. Ez néha jó dolog, néha viszont egyáltalán nem. Az adminisztrációs részt teljesen elhagynám, örülnék neki, ha nem én lennék az egyedüli könyvtáros, szóval, ha váltanék is, akkor úgy, hogy az adminisztráció és a megyei könyvtárral való kommunikáció terhe ne rajtam legyen. El tudnék képzelni pár évet egy nagy könyvtár raktárában is, a könyvek feldolgozása áll tőlem a legtávolabb, így azt is jó lenne hanyagolni. Az, hogy egy teljesen más munkakörben dolgozzak, szinte elképzelhetetlen, de ki tudja, mit hoz még az élet.
(Nos, ezt április közepén írtam, azóta változott, nehéz döntést hoztam és el fogom hagyni a könyvtárat.)

Mondasz-e valamit az olvasónak, ha olyan könyvet kölcsönöz, amely a kedvenceid közé tartozik?
Abszolút. :D Nagy lelkesen mondom, jaaaaj, ezt a könyvet de szerettem, majd kíváncsi leszek a véleményére/edre.

Három kedvenc könyved? (Ha nem tudod háromban meghatározni, lehet több is.:))
1. Ötös számú vágóhíd. Tavaly olvastam el egy kihívás miatt és nem is került volna a kezembe máshogy és nagyon-nagyon bántam volna. Akkora hatással volt rám, mint könyv nem nagyon. Azért annyira zseniális ez a könyv, mert a háború borzalmai abszolút átjönnek, anélkül, hogy tulajdonképpeni borzalom lenne benne (kivéve a bombázás utáni rövid leírást), teljesen átéltem a főszereplő kínjait. És az teszi még borzalmasabbá, hogy Vonnegut ott volt! Saját élmény! Felfoghatatlan ez az egész.
2. Simon és a homo sapiens-lobbi. Újabb könyv, ami érzelmileg hatott rám. Könyvtárba rendeltem meg, mert fontos témát dolgoz fel és kell, hogy a fiatal olvasók ilyennel is találkozzanak. Végigbőgtem az egészet. Én ennyit nem könnyeztem még se könyvön, se filmen, hihetetlen. Annyira gyönyörűen van megírva! És egyáltalán nem is gondoltam arra, hogy ez két kamasz fiú szerelmi története, nem, ez két kamasz szerelmi története. Ráadásul nem is szeretem a romantikus könyveket, nagyon távol áll tőlem a nyálas stílus, de ez nem volt az. Ilyennek kéne lennie a romantikus történeteknek.
3. Száz év magány. Főiskolai kötelező olvasmány volt és először nem tetszett. Kb. a 8. oldalig. :D Érdekesség, hogy a 30 tanulóból csak nekem tetszett. Érdekes volt a regény szerkezete, hogy egy tömb az egész, nincsenek fejezetek. Maga a történet is jó volt, a karakterek is.
4. Dűne. Ez volt az a könyv, aminél a sci-fi és én, örök és felbonthatatlan szerelmet esküdtünk egymásnak. Azt hiszem, ez mindent elmond. :D
5. A kutya különös esete az éjszakában. Ezt túl hosszú lenne elmondani.
6. Mintha nővérek lennénk. Kamaszkorom meghatározó könyve volt, együtt éltem a történettel, éreztem mindent, Pietro mamájának ételillatát, a havat, a moziterem szagát, minden apró rezdülést. Rengetegszer olvastam,egyes részeket kívülről tudtam.

Melyik könyv vezeti az előjegyzési listátokat, olvastad-e?
Ez egy falusi könyvtár, itt nincs előjegyzési lista, talán a D.A.C. sorozat volt olyan eddig, amit 3-an is akartak volna egyszerre. Nem olvastam.

Volt-e kedvenc könyved a kötelezők közül? Miért volt éppen az? Mit javasolnál a mai kötelezők közé?
Általános suliban mindegyik tetszett, de a kedvenc a Pál utcai fiúk volt. A kiszolgáltatottság, a mélabús hangulata, hogy hiába küzdöttek, elveszett mégis a grund, ezek hatottak rám, tanítottak. Középsuliból nem emlékszem kötelezőre. :D Biztos volt, de mély nyomokat nem hagytak. Viszont volt egy, amit nagyon megutáltam, az Iszony. Szerintem, végig se olvastam, szenvedtem tőle. Na jó, akkor egy mégis van, ami mély nyomokat hagyott. :D
Szerintem nincs baj a kötelező olvasmányokkal. Azzal van a baj, ha a gyerek első és egyetlen olvasási élménye a kötelező olvasmány. Szokták mondani, hogy eljárt az idő ezen könyvek felett, meg csak megutáltatják a gyerekkel az olvasást. Nos, ha a kötelező miatt utálja meg az olvasást a gyerek, akkor az a gyerek nem olvas mást, csak a kötelezőt. Én pl. nagyon nem kedvelem a Harry Potter sorozatot. Volt nekünk kötelező, igaz fősulin, utáltam az egészet, de magát az olvasást emiatt megutálni? Számomra ez nonszensz. A probléma az a kötelezőkkel, hogy egyrészt kötelező, másrészt nincs, aki elmondja a gyereknek, miről is szólnak. Hogy hiába kérdezné meg, hogy mi a torokgyík, ködmön, körtemuzsika, ha a szülő, tanár sem tudja. Akkor persze, hogy nehéz befogadni a művet. Ha már magának a szülőnek is hiányos a műveltsége és ő maga sem szeret/tud olvasni, a gyerek kezébe még egy lapozót sem adtak soha, hogy is várhatnánk el, hogy szeressen olvasni? Ezt meglátásom szerint, még egyszerűbb, könnyedebb olvasmányokkal sem lehetne feltétlen elérni, ha nincs előtte példa és nincs már 6 évesen egy szintjéhez mérhető alapműveltsége. Adhatjuk a gyerek kezébe a Már tudok olvasni sorozat könyveit 6-7 évesen, azok tényleg rövidek, aranyosak, ha egyszerűen képtelen értelmezni, amit olvas. Akkor lehetne esetleg változtatni ezen, ha több könyvet is olvasnának, vagy rövidítve a kötelezőt, esetleg különórán, olvasókörben, akármiben, ahol mindenféle témákkal találkozhat, ahol megbeszélhetik, elmondhatják, mi tetszik, nem tetszik, mit nem ért és ahol nincs rajta a nyomás. Ez az olvasás utálása sokkal mélyebben gyökerezik, mint a kötelező olvasmányok esetleges inkompetenciája. Az olvasást már legkésőbb óvodában el kellene kezdeni, játékos szókincsfejlesztéssel, könyvek kézbe adásával, hogy a forma se legyen idegen. Sok-sok felolvasás, mondókázás, közös „olvasás”, az olvasottak értelmezése, megbeszélése, feldolgozás, ez lenne a titka szerintem.

Melyik könyvet ajánlanád legelső olvasmánynak
– egy gyereknek
– egy középiskolásnak
– egy felnőttnek
abban az esetben, ha most akarná elkezdené az olvasást?
Konkrét könyvet nem ajánlanék. Mindegyiknek azt mondanám,hogy kezdje egyszerű nyelvezetű, rövid, az érdeklődési körébe vágó könyvvel, és utána lehet nehezíteni. Szóval az első lépés az lenne, hogy megkérdezném, milyen filmeket szeret, onnan már el lehet indulni és elé tennék 4-5 könyvet, röviden elmondva, miről szól.

Szerinted olvasottnak kell-e lennie egy könyvtárosnak?
Nem feltétlenül, legalábbis nem úgy, ahogy ezt egy átlagos olvasó elképzeli. Rendszeresen belefutok olyanba, hogy akkor te tuti olvastad az összes könyvet már a könyvtárban. Ha a válaszom nem, igen nagy a csodálkozás. Vagy, hogy te akkor tuti kened-vágod az irodalmat. Hát, nem. :D És ez is kiakaszt egyeseket. A filozófia tanárunk mondta azt, hogy a könyvtárosnak nem kell mindent tudnia, azt kell tudnia, hol keresse azt a mindent. Az persze, nem árt, ha sokrétegű a könyvismerete, de elolvasni nem kell feltétlen hozzá, nem is lehet. Ahhoz, hogy ajánlani tudjon jó kvantumfizikai könyvet, nem kell, hogy értsen is a kvantumfizikához. Én pl. nem rajongok a romantikus regényekért, de ha az olvasó ilyen könyvet szeretne, tudok neki mutatni kb. 20-at, ami az érdeklődési körébe tartozhat, egyrészt, mert ismerem az olvasót, másrészt nagyjából ismerem az állományt, harmadrészt a tartalmát be tudom lőni már a borító, szerző, fülszöveg, sorozat, kiadó és a papír minősége alapján.


>!
Ez_elment_vadászni
Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi

Annyira szép szerelmi történet,hogy csak na. Engem levett a lábamról,nagyon megható, könnyeztem. Jó,hogy lehet ilyen témában is komoly könyveket kapni, ajánlom mindenkinek.

!

@olvasóbarát

Mióta vagy olyan könyvmoly, akit a munkája is a könyvekhez köt? Elégedett vagy-e a munkáddal, vagy szívesen dolgoznál egy teljesen más területen? (Ha szívesen kipróbálnád magad más munkaterületen is, mi lenne az?)
Úgy alakult, hogy éppen akkortájt lettem könyvmoly, amikor befejeztem könyvtáros pályafutásomat. Elégedett voltam a munkámmal, szerettem az olvasószolgálati feladatokat, sokféle embert ismerhettem meg, és rendelkezésemre állt egy nagyon sokszínű, értékes gyűjtemény, ahonnan olvasnivalókat válogathattam. Mivel tudják rólam, hogy az olvasás elkötelezett híve vagyok, előfordult, hogy megkértek a volt munkahelyemen, hogy mutassam be a moly.hu lehetőségeit. Létrehoztam egy zónát, ahol a könyvtárosok találkozhatnak, tapasztalatokat, információkat cserélhetnek: https://moly.hu/zonak/konyvtaros-szeretnek-lenni-leszek-vagyok-voltam

Szerinted olvasottnak kell-e lennie egy könyvtárosnak?
Mindenképpen szerencsés, ha szeret olvasni, de olyan sokféle olvasói igény van, hogy mindegyiknek nem tud megfelelni, ha olyan olvasóval találkozik, aki hasonló érdeklődésű akkor segítség a saját olvasottsága, ha nagyon ízlésétől eltérő igényekkel találkozik, akkor nem könnyű megfelelni az elvárásoknak, de erre meg vannak szakmai módszerek. Tájékozottnak kell lennie, hogy a különböző igényeket kezelni tudja.

Mondasz-e valamit az olvasónak, ha olyan könyvet kölcsönöz, amely a kedvenceid közé tartozik?
Ha egy ilyen „lelki társsal” találkoztam az nagy élmény volt. Ilyenkor igyekeztem beszélgetést kezdeményezni, majd a következő találkozásnál érdeklődtem, hogy tetszett a kötet. Szerencsére voltak ilyen olvasók, akikkel mindig jól meg tudtuk beszélni az olvasmányélményeket. Gyakrabban volt olyan, hogy nagyon eltérő ízlése volt az olvasónak és nem is volt hajlandó változni semmit sem, hiába próbáltunk ajánlani könyveket. Egy jellemző példa: egy nagyon idős, nyugdíjas házban élő hölgy már minden kedves családtagját, rokonát elveszítette, rendszeresen olvasott, de szinte kizárólag csak a halál utáni történések érdekelték. Ebben a témában nem jelent meg olyan sok új kötet, mindig nagyon határozottan követelte, hogy újabb műveket ajánljunk.

Három kedvenc könyved? (Ha nem tudod háromban meghatározni, lehet több is.:))
Profilomnál jelenleg 55 kötet van bejelölve kedvencként, úgy szerkesztettem a listát, hogy a legkedvesebbek legyenek legelöl, (de lehet, hogy holnap másként döntenék). Ezeknek a köteteknek mindegyikét jó szívvel tudom ajánlani bárkinek. https://moly.hu/tagok/olvasobarat/kedvenc-konyvek


>!
olvasóbarát P
Könyvtáros (szeretnék lenni, leszek, vagyok, voltam)

Találtam egy szellemes képet, nektek milyen élményeitek vannak az olvasókkal?
Vagytok valakinek a „dílere”?

5 hozzászólás
!

Melyik könyvet ajánlanád legelső olvasmánynak
– egy gyereknek
– egy középiskolásnak
– egy felnőttnek
abban az esetben, ha most akarná elkezdené az olvasást?
Mivel lelkes kortárs irodalom-olvasó vagyok, mindenképpen ajánlom a kortársak olvasását is, de hogy éppen kinek mit az nagyon függ attól, hogy ki az a személy, akinek ajánlok.
A gyerekeknek (és ezt már az unokáimon is gyakorlom) elsősorban a mondókákat, verseket, ajánlom, majd később meséket, rövidebb prózai írásokat. A Merítés MolyMazsolázó rovata hasznos segítséget nyújt ebben.
Középiskolásnak Varró Dániel felnőtteknek szóló versesköteteit mindenképpen.
Az Arany János emlékévben olvassa mindenki csodálatos balladáit!

Érdeklődő, nyitott felnőtteknek Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita kötetét és Ljudmila Ulickaja műveit, a magyarok közül Darvasi László, Oravecz Imre, Tóth Krisztina alkotásait, verseket, tárcanovellákat, novellákat és regényeket. Nekem igazán meghatározó olvasmányélményeim voltak.
Fiataloknak és felnőtteknek is nagy élmény lehet Szabó Magda és Márai Sándor köteteinek olvasása is, akiknek az életművük olyan gazdag, hogy szinte egy életen át végigkísérhetnek bennünket.
Szinte életkor nélkül mindenkinek Robert Franklin Leslie: A medvék és én című kötetét.

Melyik könyv vezeti az előjegyzési listátokat, olvastad-e?
Ezek a kötetek vezetik az előjegyzési listát, mindegyikre 4-5 előjegyzés van.
Edward Rutherfurd: New York
Borsa Brown: Az Arab
Borsa Brown: Az Arab lánya
Kepes András: Világkép
Jojo Moyes: Mielőtt megismertelek
Emily Brightwell: Mrs. Jeffries és a halott orvos
Egyiket sem olvastam, és a várólistámon sem szerepelnek. Az érdeklődési körömnek megfelelő könyvekre, ha azok nem újdonságok, általában nem kell várni.

Mi a legfurább kérdés, amit valaha feltettek neked a könyvtárban?
Nekem nem volt fura, de sikerélményt okozott. A voltizsálásról keresett könyvet egy házaspár spoiler. Mondtam, hogy jöjjenek velem, megnézzük, a polcon melyik kötet van benn ebben a témakörben. Erre a legnagyobb elismeréssel néztek rám, hogy eddig még senki nem is értette, hogy mit keresnek. Könnyű kérdés volt, mert a lányom, aki nagy lóbolond, már több éve és oktatta a lovastornát gyerekeknek.

Volt-e kedvenc könyved a kötelezők közül? Miért volt éppen az? Mit javasolnál a mai kötelezők közé?
– általános iskolában:
– középiskolában:
Elolvastam a kötelezőket, és mellettük sokféle mást. Az igazán nagy élmény már az egyetemen Bulgakov művének megismerése volt. Az lenne a lényeges, hogy az olvasást sikerüljön megszerettetni a gyerekekkel, akkor olvasó felnőtté válnak. Ezért nem konkrét könyvet javasolnék, hanem itt is egy olyan könyvtári kezdeményezésre hívnám fel a figyelmet, amely Szegeden, a Somogyi-könyvtárban évek óta nagyon sikeres és valóban olvasókat nevel, a Könyvkirály. http://www.sk-szeged.hu/web/konyvkiraly/


!

@Kuszma

Mióta vagy olyan könyvmoly, akit a munkája is a könyvekhez köt? Elégedett vagy-e a munkáddal, vagy szívesen dolgoznál egy teljesen más területen? (Ha szívesen kipróbálnád magad más munkaterületen is, mi lenne az?)
Most azt mondom, hogy csak ezek között a munkakörülmények között érzem otthon magam. Nyugodt környék, sok könyv, javarészt kellemes vásárlók. Már lassan öt éve vagyok itt a Hűvösvölgyben, és még nem untam meg. Magában a könyvszakmában meg… lássuk csak… hááát… az biztos, hogy több, mint 10 éve dolgozom. Egy ideig játszottam a gondolattal, hogy kiadóban, vagy antikváriumban is jó lenne kipróbálni magam, de azt hiszem, ott nem annyira tudnám kihasználni azt a csodás képességemet, hogy képes vagyok kedvesnek tűnni, miközben nem vagyok az.

Szerinted olvasottnak kell-e lennie egy könyvesbolti eladónak?
Megoszlanak a vélemények. Szerintem egyértelműen annak kell lennie, különben hogyan bízhatna az ajánlásában a vásárló. A törzsvevő igényli, hogy szakértőhöz fordulhasson ama kényes kérdésben, hogy mire adjon ki sok pénzt – olyasvalakihez, akinek bízik az ítéletében. Egy jelentős csoportnak egy alapvető szükséglet. Ugyanakkor mindenben nem tud az eladó olvasott lenni, pedig a vásárlók mindent szoktak vásárolni… meg ha belegondol az ember, a szakácsnak se kell kövérnek, a patikusnak meg betegnek lenni ahhoz, hogy jól űzze az ipart… Szóval a fellépés, a kedvesség, a vásárló vágyainak szenzoros érzékelése talán fontosabb. Amivel csak azt akarom mondani, hogy én a magam kedvére olvasok, ha a vásárló meg a munkáltatóm ebből profitál, akkor örüljön neki. :)

Mondasz-e valamit a vevőnek, ha olyan könyvet vásárol, amely a kedvenceid közé tartozik?
Nem mondok semmit, csak jól érzékelhetően felcsillantom a szemem. Imádják. ;)

Három kedvenc könyved? (Ha nem tudod háromban meghatározni, lehet több is.:))
Körülbelül 15 éve ugyanazt a három könyvet mondom: Száz év magány, Iskola a határon, Mester és Margarita. Talán ideje lenne felülvizsgálni a listámat, de mivel tulajdonképpen ezek a könyvek szerettették meg velem az olvasást, érzelmi okokból még akkor is maradnak a dobogón, ha közben egy s más beelőzte őket.

Melyik könyvet ajánlanád legelső olvasmánynak – egy gyereknek, – egy középiskolásnak, – egy felnőttnek abban az esetben, ha most akarná elkezdené az olvasást?
Bonyolult kérdés, csak úgy tudok rá válaszolni, ha túlórapénzt kapok érte. ;)


>!
Kuszma P
Ha én ezt a klubban elmesélem!

Ma ilyen fura kérdések napja van nálunk:
– Elnézést, azt hol találom meg a könyvben, hogy hány oldal?

41 hozzászólás
!

Van-e kedvenc filmes/könyves könyvesboltod, könyvesbolti karaktered?
Őszintén szólva nem nagyon emlékszem ilyen karakterekre… Hugh Grant játszott valami könyvesboltost egyszer, de hát őt meg nem illik mondani. Az a „könyves” szellemiség viszont, ami Eco könyveiből árad (A Foucault-ingá-ból elsősorban), nagyon közel áll a szívemhez.

Melyik volt a legjobban fogyó könyvetek mostanában, olvastad-e?
A legjobban fogyó könyvek sajátos módon ritkán találkoznak az ízlésvilágommal – például az Arab lánya megy most nagyon. (Amúgy nagy szerencse, hogy pont azokat a könyveket viszik el, amiket nem akartam elolvasni…) Részben ezért is mondtam pár kérdéssel előbb, hogy az olvasottság relatív valami, és nem mindig találkozik azzal, hogy mit is kéne eladni. Igaz, ami igaz, sokat adunk el az új Nádasból is – no, azt speciel örömmel olvastam.

A családod tagjai (társ, szülők, testvérek, gyerekek) szeretnek-e olvasni? Ha nem, mennyire zavar ez téged? Ha igen, közös-e az ízlésetek, szoktatok-e vitázni egy könyv eseményén? Írj egy könyvet, amelyet családod egy tagja ajánlott neked és nagyon szeretted vagy éppen nagyon nem!
Édesapám sokat olvasott, az ő Merle és Waltari gyűjteménye nélkül lehet, nem lettem volna könyves. Sajnos mostanában visszafogottabb e téren. Rokonságom amúgy jórészt olyanokból áll, akik évente elolvasnak ugyan pár könyvet, de nyilván nem annyit, mint én. Ami nem baj, amit én csinálok, az valamilyen szinten már beteges. Ők mással tömködik ki az időn a lyukakat.


>!
Kuszma P
Ha én ezt a klubban elmesélem!

Nem vagyok különösebben híve a vásárlói tudáshiátusok megörökítésének (nem a vásárlónak dolga tudni, hanem nekem), de ezt nem bírom magamban tartani, mert… aranyos.

– Jó napot, a Melville nevű írótól van valami?
– Sajnos momentán nincs. A Moby Dicket tudom átkérni más boltból, ezen kívül még 10 éve kiadtak egy novelláskötetet tőle, de az már sehol sem kapható.
– És az a könyve, amiből ezeket a filmeket csinálták, tudja… az Amerika Kapitányt, meg a Thort…
-???
(újrakalibrálom az eddig beérkezett információkat)
– Öhm. Nem a Marvelre tetszik gondolni véletlenül?

39 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!