Merítés-díj – V. évad: ifjúsági irodalom kategória

Rovatgazda
!

Egyszer volt, hol nem volt…

Volt néhány moly, akik 2015-ben kitalálták, hogy az előző évben megjelent magyar szépprózai művekből összeállítanak egy ajánló jellegű tízes listát, aztán a soron következő Molyszülinapon a legjobbat jutalmazzák is. A következő évben már több díj került kiosztásra, és most elérkeztünk a a Merítés-díj jelenlegi felállásához, amikor is már négy kategóriában keressük a legjobbat. Ezek pedig a következők: fikciós széppróza, gyermekirodalom, ifjúsági irodalom és líra.

Ez a bejegyzés a 2018-ban megjelent, magyar szerzők által írt ifjúsági regényektől fog szólni. (A zsűri munkájáról és a Merítés-díj[ak]ról bővebben a rovat végén olvashatsz!)

A szóban forgó regényeket a következő molyokból álló zsűri olvasta és értékelte:
@meseanyu, @katen, @Kelemen_Hanna, @Hintafa, @Oláh_Zita, @Áfonya74, @AniTiger, @h_orsi, @Gelso, @Annamarie, @bagie, @dtk8, @PTJulia, @gab001, @kisboszorka, @Szimirza és @CsakSimánDorka

Két molytársammal arra is vállalkoztunk, hogy bemutatjuk azokat a kiesőket, amik közel kerültek a szívünkhöz, illetve amiket sajnáltunk, hogy kiestek. A legjobb tíz ifjúsági regény listájának ismertetése előtt lássuk @kisboszorka beharangozó karcát:


>!
kisboszorka P
Irodalmi díjak

Indulhat a dobpergés és visszaszámlálás, mert csütörtökön kiderül, hogy mely 2018-ban megjelent ifjúsági regények kerültek be a Merítés-díj TOP10-es listájába. A TOP-ba került könyvekről a zsűri szinte egyöntetűen véli úgy, hogy ott a helyük, viszont könnyen tudtunk szemezgetni a kimaradt könyvek közül is jókat: voltak itt olyan réteg-darabok is, amik csak kevesünket ragadtak meg, vagy olyanok, amikben ugyan túlteng a tinidilemmázás és a hormonok, de azért mégis csak szórakoztatóak/elgondolkodtatóak.

A mai, első beharangozó alkalmából én az alábbi könyveket ajánlom Nektek:

Dániel András: A nyúlformájú kutya

Nincs itt kérem semmiféle Kufli, van viszont egy állatunk, aki maga sem tudja eldönteni, hogy nyúl-e vagy kutya. Viszont hogy minden nagykamasz és fiatal felnőtt kezébe odanyomnám kattantsági faktortól függetlenül, az biztos… aztán beszélgessünk!
Nem tudom elképzelni, hogy túl lehet vészelni a kamaszkort és a felnőtté válást anélkül, hogy egyszer is felmerülne az ember gyerekében az az érzés, hogy nem az, akinek látják/akinek lennie kéne. @Gelso szerint „divatos téma ez az identitáskeresés-kutatás-probléma is a mai kortárs ifjúsági könyvekben.” Én sem azt éreztem, hogy valami újat olvastam, de a mesélés módja, a HOGYAN: szerintem nagyon meghatározza a befogadás milyenségét. Az amorf képi világ és a csapongó, kusza, ámde mégis követhető szövegáradat nekem tökéletes táptalajt adott, hogy elgondolkodtasson.
@meseanyu véleménye: „Filozófikus szöveg, formabontó rajzok, igazán érdekes kötet. Kamaszoknak, felnőtteknek, másságról, beilleszkedésről, arról, hogy néha a látszat csal. Sokszor szívszorító, de szerintem már azért is jó, hogy látja az ember, hogy más is érez így, nincs egyedül a problémájával.”

Szöges Emese: Lókötők és hazugok

A könyv borítója és a bele helyezett könyvjelző nagyon szép és igényes, az ismertető alapján pedig egy dinamikus betyáros sztorit vártam elrabolt hercegnővel.
Elkezdtem, tetszett… Haladtam vele és idegesített: a főszereplő fiú tutyimutyi, a lány meg bőgőmasina, hol vannak itt a hasonló témájú regények hős és talpraesett karakterei? Én nagyon ritkán olvasok véleményt és kritikát az előtt, hogy magamban megrágtam volna az élményt. Most viszont megtettem, és az értékelések között olvastam az írónő hozzászólását is: hogy mi volt a szándéka, mit szeretett volna átadni. És onnantól kezdve, mintha dimenziót váltottam volna. A könyv helyszínei illatostul-zajostul megelevenedtek a fejemben, és ebben a már színes térben egyáltalán nem éreztem, hogy a főhősök ne lennének helyénvalóak: a cselekedeteik, reakciók, érzelmeik. Az utazásuk több síkon történt, és nekem mindkét sík (térben és lélekben) nagyon izgalmas volt. A leírások szuperek voltak, a fejemben megjelenő képek ezáltal szépek és élesek. Olvastam volna még tovább a történetüket, de nem maradt hiányérzetem, kerek volt így ez a történet.

Papp Dóra: Bolyongó

Teljesen egyetértek @Szimirza-val, hogy „A borító már megfogott, de a történetben sem kellett csalódnom, mert nem a tipikus nyavalygós, mindenen kiborulós tini regény, hanem egy sokkal mélyebb tartalommal rendelkező történet egy olyan srácról, aki különc, fura, de szerethető, erős karakter.” Bár a történet számomra a befogadhatónál kicsit több hormonnal és alkohollal dolgozott, olyan sok pluszt kaptam, ami határozottan a jó irányba lökte a mérleget. Viccesen szóba került a zsűriben, hogy a főhős néha átkapcsol a Discovery-re: ugyanis ő az északi, régi viking istenekben hisz, ezért többször kicsit ismeretterjesztő a leírás, de nekem nagyon passzolt a történethez, és az ismeretek sztoriba ágyazása is príma volt, nem döccent. @CsakSimánDorka is úgy gondolta, hogy „Fantasztikus módon integrálta bele Papp Dóra a történetébe a skandináv hitvilágot, így a fiatalabb olvasók a szórakozás mellett tanulnak is.” Ez is egy olyan plusz volt, ami közelebb emelte a szívemhez ezt a könyvet. A cselekményben van izgalom és rejtély is, kis érzékenyítéssel, ami egyre fontosabb, és egyre több könyvben helyet kap. Ami miatt még bátran adnám a célkorosztály kezébe az az, hogy ebben a történetben (sajnos sok más ifjúsági regénnyel ellentétben) végre a főhősnek normális és rendes szülei vannak.

Mészöly Ágnes: Vágod?

Engem nagyon kikapcsolt ez a történet: magával sodort, beszippantott a tinicsajos best friends forever hangulat, amikor azt sem tudja az ember, mi van a kis buborékján kívül. Mint minden kapcsolat, a barátság is kiáll próbákat, változik, formálódik és ez néha nagyon kemény tud lenni, mint most a főszereplők esetében is.
@bagie is úgy gondolta, hogy „Érdekes volt a két lány szemszögét váltogatva olvasni a történetet – olykor örülni, hogy létezik még lelkiismeret, máskor meg kissé/nagyon kiakadni, hogy a tini lányok hogyan tudnak viselkedni.”
@CsakSimánDorka szerint „Ilyen korban a külsőség sokkal jobban számít, mint a belső érték, ez adja a fő konfliktusforrást. A regényben persze tökéletesen megjelenik az is, hogy túl kéne lépniük ezen a fiataloknak és nem külcsín alapján barátkozni, szerelmet keresni, hanem igenis fontos a belbecs is. Tetszett, hogy a tinikhez illő módon a bolhányi bajból elefánt méretű katasztrófa lett, ami pedig valóban probléma volt, azt próbáltak eltussolni. Annyira tinis megoldás!”
A könyv kialakításának köszönhetően két oldalról befele haladva a könyv közepén szerepel az utolsó fejezet, méghozzá úgy, hogy a lapok nincsenek szétvágva. @Oláh_Zita is pluszként élte meg, hogy „én vághattam fel a könyvtári könyv közepét rejtő sztorit, és ennek nagyon örültem! :)”
Na tessék, még a felnőtteknek is ilyen könnyű örömet szerezni ilyen aprósággal, és még a sztori is jó!

Király Anikó: Strand, papucs, szerelem

Nem szándékoztam elolvasni ezt a könyvet, mert nem tűnt úgy, hogy az ifi kategóriában labdába rúghat, de amit hozni akartam a könyvtárból nem volt bent, úgyhogy mégiscsak velem tartott. Nálam sem került bele a Top10be, de be kell valljam, jót szórakoztam rajta. Adott egy duci tinilány, aki az önbizalomhiánya ellenére villantós miniszoknyában szórja a poénokat, kerül viccesen lehetetlen helyzetekbe, és próbál helyt állni a felnőttek világában, amíg csak össze nem csapnak a feje felett a hullámok, de hát Balaton és nyár, nem lehet sírás a vége! Szóval a strandszütyőbe pottyantott Vavyan Fable és Fejős Éva korszakom előtt, de a pöttyös könyvek után simán kivittem volna ezt a kötetet a partra két csobbanás közé, 3 gombóc (szigorúan) puncsfagyi mellé. @Oláh_Zita is szerette a történetet, „ami persze közel sem hibátlan, mert vannak benne számomra logikai buktatók, főleg a szerelmi kapcsolatokban, de ha ezen felül emelkedünk és a hely (Balatonfüred), illetve a történet szelleme magával ragad, akkor kellemes élményben lehet részünk.”

Csütörtökig még két beharangozóban ismertetjük a TOP10-ről lemaradt, de megismerésre igenis érdemes műveket. Kövessétek majd figyelemmel @AniTiger és @Annamarie karcait is!

Kapcsolódó könyvek: Szöges Emese: Lókötők és hazugok · Király Anikó: Strand, papucs, szerelem · Mészöly Ágnes: Vágod? · Papp Dóra: Bolyongó · Dániel András: A nyúlformájú kutya

Szöges Emese: Lókötők és hazugok
Király Anikó: Strand, papucs, szerelem
Mészöly Ágnes: Vágod?
Papp Dóra: Bolyongó
Dániel András: A nyúlformájú kutya
5 hozzászólás
!

Összesen 37 db, magyar író által írt ifjúsági regényt zsűriztünk. Volt közöttük olyan, amely egy sorozat sokadik része, de akadtak önálló kötetek is, és őszintén elmondhatom, hogy nagyon sokféle könyvélményben volt részünk! Némelyik történet szereplői a szívünkhöz nőttek, mások idegesítettek minket, és megint mások sztoriját alig várjuk, hogy folytatódjon.

Az én beharangozó karcomat itt olvashatjátok:


>!
AniTiger MP
Irodalmi díjak

Merítés-díj 2019 Ifjúsági irodalom
2. beharangozó karc

Tegnap @kisboszorka karcában már olvashattatok néhány ifjúsági regényről, melyek lemaradtak a 2018-as Merítés díj Ifjúsági irodalom Top10-es listájáról. Nagyon szoros volt a verseny idén is, ami azt bizonyítja számunkra, hogy egyre több színvonalas, tartalmas ifjúsági regény jelenik meg magyar írók tollából.

Az 1. beharangozót itt olvashatjátok: https://moly.hu/karcok/1284336

Az összes 2018-as magyar ifjúsági könyvről itt találsz egy listát:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2018

1. Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Az első kiesőnk @Bleeding_Bride álnéven írt ifjúsági története, amit én személy szerint imádtam olvasni, és ami egy ritka jól sikerült első, gyerekeknek szóló kalandregény lett. Van egy hóbortos feltalálónk, Miss Screwy, aki Flex nevű robotkutyával jár el otthonról, és akinek a háza mellett egy léghajó van kikötve. Sem a karakterek, se a mese hangulata nem hétköznapi, ezért nyugodt szívvel ajánljuk mindenkinek, aki szereti a csavaros, rejtélyekkel teli ifjúsági regényeket.

„A világ posztapokaliptikus, a mesélői hang békebeli. Ez az ötvözet pedig egyszerűen fantasztikus! Végig mosolyogva olvastam. Szerzőnk úgy tud ma, a 21. században kortárs meseregényt alkotni, hogy megmutatja, van létjogosultsága a 19. század végi, 20. század eleji mesemondó stílusnak ma is, ha értő kezekbe kerül. A történet egy békés, szeretetteli légkörben csordogál, ahol veszélybe kerülhet ugyan a szereplők, és izgalom is akad bőven, de valahogy tudjuk, hogy a végén a csavaros hölgy és csapata fog győzedelmeskedni. Mese a javából!”
@PTJulia ~ https://moly.hu/ertekelesek/3196365

"Aranyos kis könyv.
Az a szülő, aki Mary Poppins történetein nőtt fel, meg Copperfield Dávidon és a többi klasszikuson túl van – 100%, hogy a gyerekei kezébe fogja adni, disztópiája ellenére. Számomra nehezen indult a történet, ami aztán Miss Valériában teljesedett ki.
@Gelso ~ https://moly.hu/ertekelesek/3218257

2. Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!

Második kiesőnk az egyik kedvenc magyar szerzőm, aki előszeretettel ír LMBT-szálakat is a történeteibe, és akinek a drámaibb fordulatain nem ritkán elsírom magam olvasás közben. Az idei regényének a főszereplője egy beteg kamaszlány, aki tudja, hogy meg fog halni, de mindenképpen élni akar élete utolsó hónapjaiban. Lilla bakancslistát ír azokról a dolgokról, amiket még szeretne megtenni, és mindent megtesz, hogy kipipálja a lista tételeit. Megrázó történet, amit azoknak az olvasóknak ajánlunk, akik kedvelik a kicsit szomorkásabb, szívhez szóló történeteket, amikben fontos szerepet játszik valamilyen betegség, illetve azoknak, akik egy megrázó és felrázó olvasmányra vágynak!

„Szerintem ez egy érzékenyítő-ismeretterjesztő regény. Nekem legalábbis. Sok-sok érzelemmel, mindennapos és rendkívüli problémákkal. A lényeg közben minden egyes lapról átsüt: az élet ajándék, és minden egyes apró pillanatban megtalálhatjuk a csodát.”
@Oláh_Zita ~ https://moly.hu/ertekelesek/3215816

"Bőgtem, haragudtam, nevettem majd megint bőgtem.
A történet keserédes, de képes megnevettetni az Olvasót. Imádtam Lilla és Noel párosát, még úgy is, hogy egy félig beteljesült szerelemről van szó."
@CsakSimánDorka ~ https://moly.hu/ertekelesek/3182746

Kifejezetten szerettem, hogy ennyire realista és szívbemarkoló a regény! „Az Élni akarok! hatalmas erőssége ismételten az, hogy Tibi iszonyat szerethető, élettel teli és „átlagember” karaktereket tud írni, akikkel az olvasó sorsközösséget vállalhat, de mégsem óvja őket agyon!”
@AniTiger ~ https://moly.hu/ertekelesek/2896429

3. Kun Mia: A pillangó útja

A harmadik kiesőnk főszereplője egy lány, akinek az az álma, hogy a Királyi Balettben táncoljon, és aki az egész életét a balettnek szentelte, de tizenkilenc évesen mégis úgy dönt, hogy még szüksége van pár évre, mielőtt meg tudna birkózni egy társulattal… Szeretettel ajánljuk mindazoknak, akiket érdekel a tánc világa, akik kíváncsiak arra, hogy a csinos kontyok és a csodás piruettek mögött mennyi munka, rivalizálás és kínszenvedés van.

„Akár beismerjük, akár nem a tánc világa bármilyen gyönyörű, pont olyan küzdelmes is, mint fizikailag, mint lelkileg. Sok lemondással jár, ha valaki az élre akar törni és a legjobb lenni abban,amit szeret. Ez a történet rávilágít, hogy az embernek dönteni kell, hogy mi az, ami igazán boldoggá teszi, mitől érzi teljesnek magát. Könnyed, romantikus, néhol humoros történet, amiben sokkal több van, mint gondolnánk.”
@Szimirza ~ https://moly.hu/ertekelesek/2812893

4. Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye

A negyedik kiesőnk Robin O'Wrightly Tripiconi sztori című sorozatának első része, ami nem meglepő módon Tripiconban játszódik, ami egy kitalált szigetállam az Észak-Atlanti-óceán kellős közepén. Életszagú, mégis fantáziadús, fordulatokban gazdag egy elszegényedő uralkodói családról, aminek az egyik tagja egy titokzatos idegent és egy különös nyakéket talál a tengerparton. Ajánljuk mindazoknak, akik szeretik a humoros, könnyed ifjúsági regényeket.

„A kitalált világ zseniális, nekem a karakterek voltak kicsit túl sterilek, de lehet épp ez volt a cél, mivel királyi családról van szó. Nagyon jó történet, és mindenképp elolvasom a többi részét is, csak nekem az a pici plusz nem jött át, amitől kedvencé válna.”
@Oláh_Zita ~ https://moly.hu/ertekelesek/2864524

5. Berg Judit: Drifter

Az ötödik kiesőnk az Berg Judit – Polgár Judit: Alma című kalandregény folytatása. Történetünk szerint az első részben megismert négy fiatal már visszatért a titokzatos Sakkbirodalomból, de időről-időre vissza kell térniük oda, hogy figyelemmel kísérjék a birodalom mindennapjait. Az egyik ilyen látogatás alkalmával olyasmire bukkannak, amire nem lett volna szabad! Izgalmas, ötletes történet, amiben a modern technológia is komoly szerepet kap. Főleg az informatikában jártas ifjúságnak ajánljuk!

„A borító és a leírás alapján nem voltam elragadtatva, de pár fejezet után lenyűgözött a sztori összetettsége mögött rejtőző logika. Izgalmas volt, követhető, érdekes információkkal. Néha kicsit oktató szaga volt a dialógoknak, de többet adtak, mint elvedtek az élvezeti értékből.”
@kisboszorka ~ https://moly.hu/ertekelesek/3182156

„A fantasztikus kalandok a számítástechnika világában zajlanak, a sakknak csak minimális, inkább háttér szerepe van. Viszont a telefonok, IP címek, hackerek, kémprogramok, backdoor-ok, chatbot-ok környezetében otthonosan kell mozognia az olvasónak, ha élvezni akarja a cselekményt.”
@Annamarie ~ https://moly.hu/ertekelesek/3112099

Köszönöm, hogy elolvastátok!

Holnap érkezik a 3. beharangozó karc, holnapután pedig a zsűri által összeállított TOP10-es listára derül fény!

Kapcsolódó könyvek: Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye · Kun Mia: A pillangó útja · Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok! · Berg Judit: Drifter · Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Kun Mia: A pillangó útja
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok!
Berg Judit: Drifter
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái

Kapcsolódó alkotók: Berg Judit · Bleeding Bride · Rácz-Stefán Tibor · Robin O'Wrightly · Kun Mia · Valeria Screwy

6 hozzászólás
!

Az egyszerű, romantikus ifjúsági regényeken túl akadtak steampunk és cyberpunk világba kalauzoló történetek, nyári és suli utáni kalandozásokat elmesélő sztorik, továbbá fotóztuk alulról Budapest házait, hegyekbe és erdőkbe kirándultunk. Utaztunk griff hátán, időben, léghajón, csillagok között, de követtünk bakancslistát és nyomokat is!

Alább olvashatjátok az utolsó beharangozónk, @Annamarie karcát:


>!
Annamarie P
Irodalmi díjak

Merítés-díj 2019
Ifjúsági irodalom
3. beharangozó karc

Akár hiszitek, akár nem, a 2018-ban megjelent ifjúsági irodalom listáján 37 könyv szerepelt, akárcsak tavalyelőtt. Ha most, a harmadik beharangozóban elárulom, melyik az a további öt kötet, ami nem jutott be a TOP 10-be, az olyan, mintha már a legjobbakat is kikotyognám. Azért remélem, hogy marad még leleplezésre váró titok! Mert titok az mindig van valahol…

1. Kertész Erzsi: A párduc hazatér

kötete ezt kitűnően igazolja. A Panthera harmadik része megkövetel egy rövid ráhangolódást, @katen szavait idézve: „Nekem kissé nehezen indult ez most, pedig olvastuk az előző két részt, mégis kellett vagy 100 oldal hogy beinduljon a történet, helyére kerüljenek a szereplők. Utána viszont nem volt megállás, sodortak az események, izgalmas kalandok.” A küldetés gondolata ebben a könyvben is fontos szerepet tölt be, talán ezért is válhat a sorozat sokak kedvencévé. Küldetése mindenkinek van, jó, ha ezt minél előbb átérzi az ifjúság. @Gelso az „Izgalmasabb, pörgősebb, alig bírtam letenni, lehetőségeimhez képest gyorsan végigolvastam.” értékelés mellett azt is nagyra becsülte, hogy „jó pár éve tartó olvasásom folyamata során talán ez az első kötet, amin nem a torkomon erőszakkal lenyomva-leszuszakolva éreztem a különcség különféle formáira történő figyelemfelhívást, és azoknak mintegy kötelező elfogadását az olvasó részéről.”

2. Wéber Anikó: Zuhanórepülés

Titkokban nincs hiány Wéber Anikó könyvében sem. Ádám, a kötet főszereplője, akinek furcsa szokása, hogy imád háztetőkön ugrálni, egy Erőd nevezetű iskolába kerül. A zárt intézmény világa lehetőséget biztosít számára, hogy egész más mélységekig jusson el mind magában, mind az intézményben. A különleges könyv a leginteraktívabban próbálja bevonni olvasóját, a főszereplővel együtt dönthet, hogy melyik utat választja, és aszerint lapoz. @dtk8 szerint is: „Annyira más ez a könyv, mint egy szokásos ifjúsági regény!” @Hintafa is osztja ezt a nézetet: „Nehéz témát dolgozott fel, ügyesen, titokzatosan, izgalmasan. Nekem nagyon tetszett…” @kisboszorka ugyanígy érzett: „Nagyon érdekes és érzékeny témával foglalkozik a könyv, amiről többet nem árulnék el, mert szerintem nagyon jó így, hogy csak később esik le, miért és kiért is van az Erőd.” A könyvhöz egy szavazás is kötődik:
https://moly.hu/szavazasok/zuhanorepules-valasztasa

3. Leiner Laura: Maradj velem

Az Iskolák Országos Versenyének hatodik napjától folytatódik, a már első részben (Leiner Laura: Ég veled ) megszokott izgalmas viadal. @Oláh_Zita úgy véli, hogy „Minden szempontból jó történetet olvashattam, a feladatok izgalmasak, és a szereplőkről is egyre többet megtudhattunk. Épp ezért a jól elejtett viccek és nevetések között mélyebb bepillantást nyerhettünk Hanna anyukájának elvesztésébe, és a gyász szívet markoló pillanataiba.” Jómagam is hangsúlyoztam, hogy „De nem csak a feladványok miatt olvastatja magát a könyv, hanem érdekes konfliktushelyzetekbe is kerülnek a szereplők.” Nem is kérdés, hogy „Egy szó mint száz, várom a következő kötetet, tűkön ülve…” mondja ki mindannyiunk nevében @Oláh_Zita.

4. Bencze Blanka: Pulcsiban alszom

Az elsőkönyves, fiatal szerző nagyon nehéz témát választott könyvének témájául, az anorexiát. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy erről beszélni kell. @Hintafa úgy véli, „Talán az sem áll messze a valóságtól, hogy a könyv egyfajta terápiás célt szolgált, utógondozás a szerző részéről. És ez részemről teljesen rendben is van.” Az anorexia elég sok árnyalatát megismerhetjük a kötetből, de kell hozzá egyfajta érzékenység is, ahogy @Oláh_Zita írta: „Számomra ez a regény legmeghatározóbb mozzanata, hogy mennyire sérülékenyek vagyunk mi emberek.” A témában való érzékenyítésre mindenképp alkalmas a Pulcsiban alszom, de a felnőtt korosztálynak is meglepő lesz. „Az olvasás közben rájöttem, hogy a magam és a gyerekeim érdeke is, hogy ne feledjem el, milyen volt gyereknek és tininek lenni…” írja róla @kisboszorka. Ne féljetek kézbe venni, bíztat minket @PTJulia: „Örülök, hogy normális kiutat, kiutakat kínál, és nem lesz tragikus felhangja. Remélem, sok kamaszhoz eljut ez az olvasmány, meg nem ártana, ha jópár pedagógus is a kezébe venné.”

5. Lénárt Krisztina: Offline

Klasszikus kérdéssé válik lassan az, hogy a gyerekek hogyan is lesznek képesek túlélni a nyarat internet nélkül? Ilyen nehézséggel kell megküzdenie Kendének, akit szülei egy különleges fejlesztőtáborba küldenek. A tanulási nehézséggel küzdő fiúcska nyara kalanddal, nyomozással és izgalmakkal teli, talán ezért is tetszett többünknek a könyv.
„Érzékenyítő könyv… Vannak benne -szerintem- jó ötletek a tanulási nehézségekkel küzdő gyerekeknek…” írja róla @bagie. Ezt erősíti @meseanyu véleménye is: „Jó a stílusa, érdekesek voltak a feladatok, izgalmas volt a nyomozás.” Olvassátok végezetül @PTJulia gondolatait a kötetről:
„A probléma, amire felhívja a figyelmet, égetően fontos: meg kell oldani azt, hogy a tanulási nehézségekkel küzdő diákoknak nem menjen el nagyon hamar és örökre a kedve a tanulástól! Szóval Denevérvirág-tábort mindenkinek, akinek szüksége van rá! Sőt! Denevérvirág-programot az iskolákba!”

De ti még csak véletlenül se kapcsoljatok offline módba, mert holnap végre megtudhatjátok @CsakSimánDorka -tól, hogy melyik az a tíz kötet, ami bejutott a legjobb 10-be!

1. Beharangozót itt találjátok https://moly.hu/karcok/1284336 @kisboszorka szemezgetése.
2. Beharangozót itt találjátok https://moly.hu/karcok/1284888 @AniTiger válogatása.

Kapcsolódó könyvek: Bencze Blanka: Pulcsiban alszom · Kertész Erzsi: A párduc hazatér · Wéber Anikó: Zuhanórepülés · Lénárt Krisztina: Offline · Leiner Laura: Maradj velem

Bencze Blanka: Pulcsiban alszom
Kertész Erzsi: A párduc hazatér
Wéber Anikó: Zuhanórepülés
Lénárt Krisztina: Offline
Leiner Laura: Maradj velem
13 hozzászólás
!

Magyarországon rengeteg vállalkozó szellemű, régi és új író van, akik évről évre több ifjúsági regénnyel örvendeztetnek meg minket, és ha már szóba került, hogy mennyiféle kalandban volt részünk, akkor nem árulok el nagy titkot azzal, ha elmondom, hogy egy nagyon vegyes összetételű felhozatalból dolgoztunk.

Be is linkelem nektek, hogy rápillanthassatok:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2018

Elég sokan fogtunk össze, hogy egy olyan TOP 10-es listával rukkoljunk elő, amire mindannyian büszkék leszünk, amivel mindannyian egyetértünk, és már biztosan említettem: mindenkinek megvoltak a maga kedvencei! Ebben az évben is egy nagyon jól kommunikáló, változatos összetételű zsűri része lehettem – igazi élmény volt velük dolgozni, ugyanazokban a könyvekben mélyedni el, és aztán az értékeléseiket olvasgatni.

A 10 legjobbnak megszavazott, legmagasabb pontszámot elért regényről @CsakSimánDorka karcolt:


>!
CsakSimánDorka P
Irodalmi díjak

*dobpergés*
Megérkezett az idei Merítés-díj ifjúsági irodalom top10-es listája a 2018-ban megjelent könyvek közül.
A napokban már láthattátok, hogy mely könyvek kerültek be a top10-be líra (https://moly.hu/karcok/1284398 ), széppróza (https://moly.hu/karcok/1281231 ) és a gyerekirodalom (https://moly.hu/karcok/1282671 )kategóriákba. Most pedig az ifjúsági könyvek kerülnek a reflektorfénybe.

A listát itt megtekinthetitek, amiről zsűritársaimmal, kemény munkával a hátunk mögött sikeresen kiválasztottuk a 10 legjobb könyvet:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2018

A beharangozókból (https://moly.hu/karcok/1284336), (https://moly.hu/karcok/1284888), (https://moly.hu/karcok/1285371) – amiket köszönünk @kisboszika, @AniTiger @Annamarie – pedig kiderül, hogy nem volt könnyű kiválasztani a legjobbakat.

Na de ennyi felvezető után, mutatom is a top10-es listát:

Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye
@Szimirza: Akciófilm könyvformában minden korosztálynak :) Ez volt az első dolog, ami eszembe jutott, mert kellő képen érdekes és izgalmas ez a történet ahhoz, hogy gyerek és felnőtt is igazán élvezze. Ami kiemelkedően jó volt számomra, hogy a karakterek nagyon jól ki voltak dolgozva.Ajánlom!

Ecsédi Orsolya: Banyavész
@PTJulia: Izgalmas, ötletes, ízig-vérig gyerekregény! Kaland, küzdelem, csúfolódás, kibékülés, titkok és mesés elemek. Vajon megküzd mindezzel a három jóbarát? Hiszen egy igazi banya is útjukat állja – vagy éppen segíti őket az utukon? Ki is valójában Adél néni? És Ulrik, a tacskó? Lehet mondanivalója egy homelessnek is? S vajon mi a mai, igazi véráldozat (külön csillagos ötös, hogy ez bekerült a könyvbe!!)?
Kötelező olvasmánynak is bátran ajánlanám 4-6. osztályban.

Gabriella Eld: Talpig feketében
@kisboszorka: Beszippantott a neon bagolyvilág, a szuper leírásnak köszönhetően tényleg úgy éreztem, hogy ott vagyok, a karakterek megelevenedtek és kiugráltak a könyvből. Tetszett a feszes tempó, a történet szövése, az izgalom és a meglepetés. Gyorsan végeztem is vele, de mivel az események sem ölelnek fel pár óránál többet, nagyon realtime-nak tűnt. Az villant be, hogy utoljára ilyet az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal közben éreztem.

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból
@gab001: Tetszett, hogy gyermek szemszögből ismerkedtem a témával, ahogy először találkozik ezzel a borzalommal. Dani egy nap kimarad a foci csapatból, aminek köszönhetően rájön, hogy mit is jelent zsidónak lenni, s milyen lehetett ez 1944-ben. Kiábrándító volt, hogy nem volt a környezetében egy felnőtt sem, akivel beszélhetett volna erről, mindenki tabutémaként kezelte. Sajnos hajlamosak vagyunk erre, pedig a történelem arra való, hogy tanuljunk az elődeink hibáiból. Nehéz megítélni, hogy mikor érik meg egy gyermek erre, de ez a könyv nagyon jó kezdés lehet hozzá. Az tetszett a legjobban benne, hogy valóban hihető volta gyermeki szemszög, az érzelmek kavalkádja, ahogy Dani próbál elzárkózni akár a gondolataitól is. Illetve az is, hogy a végén kapunk egyfajta megoldást. Beszélni kell róla.

Krausz Emma: Osztálykép
@Annamarie: Az Osztálykép elsősorban a nemi identitás megtalálására teszi a hangsúlyt, de szerepet kap a gyász feldolgozása, önmagunk keresése, iskolai szekálások és a barátság kérdése is. Nekem nagyon tetszett a Krausz Emma által választott hangnem, teljes mértékben át tudtam érezni a fiatalok helyzetét, kicsit az osztály tagja lehettem, kicsit szülő, kicsit tanár, kicsit barát. Jó volt megtapasztalni, hogy lejjebb tudtunk menni egy szinttel, nem ragadtunk le a tinik külsőségeinél.

Majoros Nóra: Pityke és prém
@meseanyu: Jó a történet, a stílus, az üzenet, egészen a végéig úgy gondoltam, hogy ez egy tökéletes könyv lesz számomra. Az utolsó oldalakon viszont kicsit eluntam a harcot, volt olyan meglepetés, ami nem tetszett, és a lezárás se sikerült elég meggyőzőre. Ettől függetlenül nagyon ajánlom mindenkinek, mert egyedi, érdekes világot teremtett a szerző, aktuális a mondanivaló, és sok-sok szerethető dolog van benne. Viszont van egy pár elég kemény mozzanat is, úgyhogy csak bizonyos kor fölött javaslom.

Maksai Kinga: Mia & Maja
@Oláh_Zita: Különleges és mégis mindennapi történet. Nincsenek benne sárkányok, vagy időhurkok, viszont vannak szerethetően-esendő főhősök, akiknek a mindennapjait nyomon követhetjük. Nagyon könnyen belefeledkeztem a történetbe, magával ragadott, és kíváncsi voltam Mia és Maja barátságára, ami sokaknak szokatlan lehet, de én is úgy gondolom, hogy a barátság nem kor, nem, vallás, és egyéb „külsőségek” függvénye, hanem hogy mennyire vagyunk egy hullámhosszon az adott személlyel. És egy barátság ilyen, ott vagyunk a másiknak, néha nem értjük, néha haragszunk egymásra, de szeretjük és támogatjuk egymást, örülünk, ha a másik boldog, és támogatjuk, ha valami gond éri.
Mia és Maja is támogatják egymást, egy szép barátság kialakulásának kezdetét olvashatjuk, ahol a mindennapok öröme és bánata egyaránt megtalálható. A szívem csücske lett a könyv.

Szakács Eszter: Babilon
@h_orsi: Az írónő nem sok időt hagy a gondolkozásra, rögtön beledob minket a mélyvízbe, és onnantól kezdve nincs megállás.
Jól megírt, pörgős és olvasmányos történetet olvashatunk egész végig. A főszereplőnk is jelentős változásokon megy át a regény végére. Eleinte kicsit szeleburdi, álomvilágban élő kisgyerek, aki a sok megpróbáltatás ellenére sohasem veszíti el a hitét. Az események és a megpróbáltatások hatására felnő és képes lesz éretten megoldást találni a problémákra.

Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
@dtk8: – Üdvözlök mindenkit a gyógyult időfutárfüggők csoportterápiás ülésén – mondta. – dtk8 vagyok, és már nem gondolok a hadronra.
A nagy kaland után az élet visszatér a normális kerékvágásba (egy-két szereplő kivételével), amikor ismét bekapcsolódunk a történetbe. Van aki utazik, térben vagy időben, van, aki megváltozik, és van, aki soha nem változik.
Ez megint iszonyatosan jó volt! Én nem is tudtam, hogy mennyire hiányoznak a szereplők az életemből, erre tessék, megint megy a remix, és megint izgulok, hogy mi lesz velük. Szóval, vigyázat, a könyv elolvasása azonnali visszaesést okozhat!

Zágoni Balázs: A Gömb
@Gelso: Vannak olyan helyzetek, amikor meglepődöm saját magamon.
Én és Zágoni könyve-olvasás élmény egy ilyen helyzet.
Azt hittem „erőszakot teszek” magamon, és sci-fi nem-olvasó létemre lenyomom a torkomon ezt a falatot és megyek tovább – azzal, hogy igen, én megpróbáltam, de nem….
Hát nem!
… itt ragadtam…
(…)
Érdekes helyzet alakult ki, mert semmi porcikám nem kívánta ezt az olvasást – nem kedvelek általában utópiákat, falanszter jeleneteket, elképzelt jövőben játszódó könyveket. Ijeszt és rémiszt a személytelenségük, a lélektelenségük, az érzelmek kiiktatni akarás, a szürkeség, a monotonitás – és egyebek, amiket elképzelek…
Aztán itt ez a könyv.
Amivel sarokba dobhatom az eddigi kliséimet.
Azazhogy mindent megtarthatok közülük, de ez a könyv megengedi, hogy megtarthassam a régi gondolataimat, és azt is, hogy más szemszögből élvezzek, élvezhessek egy, a jövőről igazából rémisztő képet festő utópiát.
Miért?
Mert emberi érzelmek vannak benne – nincs „robotizmus”, nincs lélektelenség, inkább lelketlenség. Nincs szürkeség és monotonitás – de igenis van pörgés, fények villódzása, izgalom, félelem és féltés, izgalom és izgatottság, szerelem és szeretet, barátság és ellenség, izgalom, harc és küzdelem, tanulás és tanítás, tanulság és okulás, bizalom és csalódás – egyszóval érzelmek jelenléte nagyon hangsúlyos, és nagyon előtérben áll – teljesen átszövi a regényt – és ez teszi számomra különlegessé, mássá, élvezhetővé, emberivé részemről fogyasztható sci-fi-vé, okos, intelligens, sokoldalú, bátor főhősök szerepeltetésével.

A zsűri tagjai, akiknek nagyon köszönömöm a munkáját:
@meseanyu, @katen, @Kelemen_Hanna, @Hintafa, @Oláh_Zita, @Áfonya74, @AniTiger, @h_orsi, @Gelso, @Annamarie, @bagie, @dtk8, @PTJulia, @gab001, @kisboszorka, @Szimirza

A top10-es lista itt elérhető:
https://moly.hu/listak/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-top10

Most pedig Ti jöttök! Adjatok hangot a véleményeteknek! Október 3-ig szavazhattok arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat a top10-es listán szereplő könyvek közül:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-kozonsegdij

Ha pedig plecsnigyűjtő Molyok vagytok, itt van a top10-hez készült kihívás is:
https://moly.hu/kihivasok/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-top10

Kapcsolódó könyvek: Majoros Nóra: Pityke és prém · Zágoni Balázs: A Gömb · Gabriella Eld: Talpig feketében · Krausz Emma: Osztálykép · Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép · Szakács Eszter: Babilon · Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye · Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból · Ecsédi Orsolya: Banyavész · Maksai Kinga: Mia & Maja

Majoros Nóra: Pityke és prém
Zágoni Balázs: A Gömb
Gabriella Eld: Talpig feketében
Krausz Emma: Osztálykép
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
Szakács Eszter: Babilon
Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Maksai Kinga: Mia & Maja
14 hozzászólás
!

        Mi már elolvastuk a könyveket,
            leadtunk a pontjainkat,
                megszavaztuk a TOP 10-et,
                    most itt a TI időtök!

Segítsetek megszavazni, hogy kié legyen a közönségdíj!

A jelenlegi állás szerint az Osztálykép című LMBTQ történet vezet, azonnal utána Gabriella Eld disztópiája következik, és az Időfutár sorozat új része a harmadik dobogós.

OLVASSATOK ÉS SZAVAZZATOK!


>!
meseanyu MP

Merítés-díj 2019, ifjúsági irodalom – közönségdíj

Megszületett a döntés, a Merítés-díj ifjúsági irodalmi szekciója idén is kiválasztotta azt a 10 kötetet, amelyeket a legjobbnak talált a tavalyi megjelenések közül.
Október 3-ig szavazhattok arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat.

Azok a szavazatok nem számítanak érvényesnek, amelyek:
a) olyan regisztrációról érkeztek, melyek a szavazás kiírása után születtek.
b) nem köthető hozzájuk molyos aktivitás.

A Merítés-díj zsűrije fenntartja a jogot, hogy a szavazás kiírójaként a szavazás tisztaságát megsértő eredményt felülbírálja.

3
Berg Judit – Kertész Erzsi: Az óra rejtélye
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Gabriella Eld: Talpig feketében
2
Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból
Krausz Emma: Osztálykép
8
Majoros Nóra: Pityke és prém
7
Maksai Kinga: Mia & Maja
Szakács Eszter: Babilon
Tasnádi István – Jeli Viktória – Vészits Andrea – Gimesi Dóra: Az ellopott időgép
5
Zágoni Balázs: A Gömb
!

Két listánk van az ifjúsági Merítés-díjhoz. Az egyiken azt jelölheted be, hogy a 37 zsűrizett kötet közül mennyit olvastál, míg a másikon a TOP 10-be került könyveinkkel teheted meg ugyanezt.

https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2018
https://moly.hu/listak/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-top10

Ha valamelyik könyv fülszövege megtetszik nektek, nézzetek rá az idézeteire is, akadnak köztük igazán figyelemfelkeltőek is! Például a kedvencem az idei felhozatalból:


>!
AniTiger MP

Olyan volt az a csók, mint amikor csekkolod egy könyv fülszövegét, és tudod, hogy imádni fogod, de minden képzeleted felülmúlja az, amikor végre olvashatod. Egyszerűen szavakat is nehéz találni rá!

Kapcsolódó szócikkek: csók · könyv
!

@meseanyu idén is készített egy kihívást a TOP 10-es listához!
5 könyv elolvasása után jár a kitüntetés.

Véget ér: 2019. október 3.


>!
meseanyu MP

Merítés-díj 2019 / ifjúsági irodalom – top10

Elolvasandó könyvek száma5
Elkezdődött2019. június 7., 10:52
Jelentkezés vége2019. október 3., 10:10
Véget ér2019. október 3., 10:10

Aki szeretne szavazni a Merítés-díj ifjúsági irodalmi szekciójának jelöltjeire, de még nem olvasta őket, annak itt az alkalom, hogy még egy kitüntetést is beszerezzen a remek olvasmányélmények mellé. Öt darab könyvet kell elolvasni a kihívás ideje alatt a listáról (újraolvasás is ér), és mindegyikről kérek szöveges értékelést is.
Lista: https://moly.hu/listak/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-top10
Szavazás: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2019-ifjusagi-irodalom-kozonsegdij
Kép és kitüntetéskép forrása: https://www.canva.com

1 hozzászólás
!

A májusi Merítésben már olvashattátok @pepege rovatát a fikciós széppróza kategóriáról.
https://moly.hu/merites-rovatok/merites-dij-v-evad-fikcios-szepproza-kategoria

Ebben a hónapban az ifjúsági irodalmi rovat mellett a Merítés-díj gyermekirodalom kategóriájához is érkezik egy bejegyzés, amit @meseanyu állított össze:
»»»> IDE KÉSŐBB LINKELNI

Érdemes figyelni az Irodalmi díjak zónát – https://moly.hu/zonak/irodalmi-dijak –, hiszen további érdekes beharangozó karcok és TOP 10-es listák bukkannak még fel!

Köszönjük a figyelmeteket!
Olvassatok sokat!A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!