Merítés-díj – V. évad: gyermekirodalom kategória

Rovatgazda
!

Minden évben nagy az izgalom május végén a Merítés-díj gyermekirodalmi zsűrijében, ugyanis általában az utolsó pillanatokban is vannak változások, van olyan könyv, ami épp csak egy paraszthajszállal marad le a legjobb tíz listájáról, és olyan is, ami hirtelen feltornázza magát a helyére. A gyermekirodalmi kategóriában mindig rengeteg könyv versenyez, idén 131 kötet (https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2018), és szerencsére ezekből mindig sok az igényes, szerethető darab, nagy fejtörést okozva ezzel a zsűrinek, hogy melyik tíz kerüljön a végső listára. Habár mindig elégedett vagyok a top10-zel, azért minden évben van olyan kötet, amiért a szívem szakad meg. Idén ilyen volt például a Babaróka ajándéka, amelyet @gab001 is említ az első beharangozó karcban.


>!
gab001 P
Irodalmi díjak

Merítés-díj 2019 Gyermekirodalom
I. beharangozó

Megszületett az a tízes lista, amely a 2018-as kiadású gyermekkönyvek közül a legesélyesebbeket tartalmazza az idei Merítés-díjra. Bár még néhány napot várni kell, hogy napvilágra kerüljön ez az információ, addig is fogadjátok szeretettel tőlem az első beharangozó karcot néhány olyan könyv bemutatásával, melyek nekem nagyon tetszettek. Sajnálom, hogy nem kerültek be a top10-be, bár tudom, hogy így is nagyon jó lett a végső lista.

Először a kicsiknek szeretnék néhány könyvet ajánlani, majd a nagyobbaknak.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka és Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje

Babaróka történetét elsősorban azoknak ajánlom, akik most kezdik az ovit. Segít elfogadni ezt a hatalmas változást, miközben olyan helyzeteket idéz fel, melyek valóban megtörténhetnek. Természetesen mesés elemekkel kiegészítve, amitől csak még szerethetőbb. @Hintafa szavaival: Leplezetlenül, de mégis kedvesen mesél és segít feldolgozni a szorongásokat, amiket az elválás, a védőoltások, vélt, vagy valós félelmek jelentenek. A külcsínt pedig @dianna76 dicséri: Egri Mónika illusztrációi pedig hozzák a megszokott bájt. Nem lehet nem szeretni őket.

Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek és Balázs Ágnes: A száguldó hóember és más történetek

A tavaly megjelent első rész után már tudtam, hogy nem fogok csalódni ezekben a könyvekben. Egyszerű mesék, melyeket könnyű szeretni. Tetszett, hogy minden mese előtt található egy rövid leírás, hogyan kell hallgatni, illetve olvasni. Egyes szavak különböző színekkel ki vannak emelve, s mikor a gyerekek meghallják, valamilyen teendőjük van. Például meg kell kerülni a széket vagy tapsolni kell. @meseanyu szerint is: Szuper ötlet a mozgásos feladatok beépítése, szerintem meseolvasó és mesehallgató egyaránt élvezni fogja. Horváth Ildi rajzai meg cukik, mint mindig.

Horváth Ildi: Irány Észak!

A molyszázalék és az értékelések alapján nem sokat vártam ettől a könyvtől, de már tudom, hogy érdemes kézbe venni. Majdnem bekerült a legjobb tíz közé is. Hamar megszerettem ezt a törpecsaládot, akik elindulnak Északra, hogy világot lássanak. Velük együtt fedezhetjük fel ezt a különleges világot. Leginkább @kisboszorka szavaival értek egyet: Meglepően szórakoztató volt a törpecsalád meséje a sok fura állatkával. A kalandos történeteket keretbe foglalja az első és az utolsó fejezet, szépen fel van építva, az illusztrációk szerintem nagyon aranyosak és szépen kidolgozottak: öröm forgatni.

Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszerviz

Még mindig a kicsik a célközönség, bár ebben a könyvben egyes fejezetek a szülőknek szólnak, hogy még hasznosabb lehessen. A könyv célja, hogy segítséget nyújtson egy baleset feldolgozásában mind az érintett gyermeknek, mind a szüleinek. Neón, a 406-os kórterem ügyeletes koboldtündére mesél nekünk a szuperhősökről, akik átmenetileg a kórházban laknak. @blueisthenewpink írja: Jó ötletnek tartom azt is, hogy nem a főszereplőnek kell bent maradnia a kórházban, hanem más gyerekek történetét ismerjük meg vele együtt az otthon biztonságából.

Halász Margit: Jómadarak pácban

Bár nem igazán tartozott az zsűri kedvencei közé, mégis szeretném ajánlani ezt a könyvet. Szerettem a helyszínt, hiszen a Hortobágyra látogathatunk el. Valamint az is tetszett, hogy egy nyomozás részese lehettem, mely egyszerűen indul, aztán egyre csak bonyolódik. Ugyanakkor érdekes volt, hogy egy macska nyomoz, miközben szinte minden a madarakról szól. Egyetértek @dianna76-tal, miszerint: A kiadó pedig szerintem nem lőtte be megfelelően a korosztályt (8+). Én feljebb vinném legalább két évvel, ha nem néggyel az alsó korhatárt. Ezt a fajta humort szerintem kiskamaszkortól kezdik érteni, és értékelni a gyerekek. Ezen felül vannak benne olyan részek, szavak, mondatok, amik nagyobbaknak valóak. Megtévesztő, hogy állatok a szereplők: ez nem a klasszikus értelemben vett állatmese!

Bende Nelly: Papírfül kapitány

Vannak olyan mese-, illetve ifjúsági könyvek, melyeknek soha nem voltam célközönsége, mégis valamiért közel kerülnek hozzám. Ezzel a könyvvel is így történt. Papírfül egy kalóz kapitány, akinek ellopták a hajóját. Vajon ki és miért? Bizony erre is fény derül, de addig rengeteg kaland vár ránk. @PTJulia értékelését idézve: Én csak kapkodtam a fejem a sok akció láttán; de elismerem, hogy esetleg ez a könyv képes lehet a kisfiúkat kirángatni a számítógép mellől.

Szerencsére nagyon sok jó könyv jelent meg a 2018-as évben is, így további válogatások követik az enyémet, mielőtt @meseanyu ismertetné a top10-es listánkat.

Jó olvasást kívánok kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Kapcsolódó könyvek: Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka · Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszerviz · Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek · Bende Nelly: Papírfül kapitány · Halász Margit: Jómadarak pácban · Horváth Ildi: Irány Észak! · Balázs Ágnes: A száguldó hóember és más történetek · Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ajándéka
Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszerviz
Balázs Ágnes: A pösze nyuszi és más történetek
Bende Nelly: Papírfül kapitány
Halász Margit: Jómadarak pácban
Horváth Ildi: Irány Észak!
Balázs Ágnes: A száguldó hóember és más történetek
Kiss Judit Ágnes: Babaróka kertje
6 hozzászólás
!

A menetrend tehát minden évben az, hogy miután a zsűri nagy harcok után kiválasztotta a legjobbakat, az eredményhirdetés előtt megemlékezünk azokról a kiesettekről, amelyeket azért nagyon figyelemre méltónak találtunk. @kisboszorka második karcában helyet kapott több más érdekes kötet mellett Fa Nándor megtörtént eseményeken alapuló kalandos könyve, amelyet sok zsűritársamhoz hasonlóan én is nagy élvezettel olvastam.


>!
kisboszorka P
Irodalmi díjak

Merítés-díj 2019 Gyermekirodalom
II. beharangozó

Már csak kettőt kell aludni, és kiderül, hogy mely 2018-ban írt gyermekkönyvek kerültek be a Merítés-díj TOP10 listájába, viszont a lemaradt könyvek között is sok-sok nagyon jó alkotás van, amikről igyekszünk megemlékezni a várakozás időszakában. Tegnap @gab001 nyitotta a sort az első beharangozó karccal: https://moly.hu/karcok/1281202.

Mielőtt rátérnénk az általam kiválasztott könyvek bemutatására, elmondanám, hogy nekem nagyon sokat jelentett a zsűrizéssel együtt járó egy év tömény mese-(és ifjúsági könyv)olvasás. Gyerekként és serdülőként morogva a felnőtteken bizonygattam magamnak, hogy én sosem leszek olyan, mint ők, akik már elfeledték milyen kicsinek lenni; én emlékezni fogok, megőrzöm a kicsiént magamban. Aztán felnőtté válva és belépve a mókuskerékbe nagyon sok minden észrevétlenül veszett el. Úgy érzem, hogy ez alatt az év alatt sok mindent visszakaptam, amit most már okosabban fogok tudni megőrizni.
A könyvek oly sok mindent tudnak adni- olvassatok hát Ti is, például az alábbiakat:)

Bartos Erika: Pest szíve

A Bogyó és Babóca után engem sokkolt kicsit, hogy a Bartos Erika univerzum bogárkáinak egész napos patakparti kavicsgyűjtése után ebben az új mesében Brúnó, a főszereplő kisfiú milyen vehemenciával veti bele magát a fővárosi kultúrába, és egy adott napszakba mennyi program (költekezés és sütemény) fér bele. A könyv olyan helyekre vitt el, amerre sosem jártam, pedig éltem és imádtam sétálni Budapesten. @dianna76 szerint a sorozat eme alkotása is nagyon színvonalas, és kiemelendő, hogy a szerző mindig bele tud csempészni valami új, más jellegű ismeretet a történeteibe. „Az épületek rajzai pedig… Nem hiába, eredetileg építészmérnök Bartos Erika. Szeretem, hogy a város bejárásán túl mesét is olvashatunk. Ráadásul egyes fejezetek ünnepek köré épülnek, pl. a számomra egyik legkedvesebb is megjelenik: Anyák napja.” Többen is úgy éreztük a könyv hatására, hogy akkor irány a város!

Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

Szerelem volt első látásra. Az izgalmas és érdekes történet magával ragadott, imádtam a stíulst és a rajzokat. A fiammal együtt bújtuk olvasás közben a térképet, hogy vajon merre és hol is haladt a vitorlás. Egyetértek @PTJúlia-val, hogy „az ismeretterjesztést kiválóan ötvözi a humorral… Nem hivalkodik a tettével, mégis rájöhet az olvasó, hogy gigászi küzdelmeken ment keresztül. Kitartásban, eltökéltségben, erőben abszolút példakép lehet.” Nagyon remélem, hogy @Hintafa-ból a próféta szólt, amikor azt írta, hogy „Remélhetőleg ez a kötet csak előfutára még sok hasonlónak, amikben tudósok, sportolók, kulináris zsenik, civil hősök, felfedezőkből álló díszes társasága lehetne méltó párja akár a Magyar mesék lázadó lányokról, vagy az 50 elszánt nőnek.”
Nagyon ajánlom mindenkinek, aki nem csak egy mesét szeretne, de egy kis ismeretterjesztést is kalandos köntösben.

Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska

Ötletes történetet bújtat a szépen illusztrált borító: Tilda, a főhősünk egy unalmasnak induló nyár helyett egy izgalmas kalandba keveredik, amikor segíteni próbál édesanyjának, hogy kinyomozza ki akar keresztbe tenni a jól menő családi étterem sikerének.
@blueisthenewpink véleménye: „Jók voltak a karakterek, megkülönböztethetőek, az egész történet jól követhető és jó élmény volt. Esetleg hátul lehetett volna egy pontos recept, egész kedvet kaptunk beszállni a sütés-főzésbe.”- szerintem mind egyet értünk vele! (Update: google.hu-n utána járva, már vannak bátrak, akik kikísérletezték és megosztották a recepteket.) Ahogy több zsűritag családjában, úgy nálunk is nem egy és nem is kettő fejezetet olvastunk el egy esti mesének, olyan jól adta magát a sztori.

Vibók Ildi: Sibi
Vibók Ildi: Sibi újabb meséi

A Sibi mesék lényegét és kedvességét úgy érzem Hintafa ragadta meg a legjobban: „Vibók magával ragadó stílussal tárja elénk a család érdekes, néha tipikus, olykor komikus történeteit. Mert nekik is vannak rokonaik, meg útvonaltervezőjük, és szomszédaik. De van még ezen kívül egy csomó más is.” (Ami által Sibiék hétköznapjai egyáltalán nem hétköznapiak) „Nem kisebbítem Sibiék érdemeit: a nyár legviccesebb olvasmánya, s mint ilyen fergeteges sikert arattak. Vibók Ildi gyöngéd és mélységes állatszeretettel (és vélhetőleg hozzáértéssel) írta meg családjuk néhány múltbéli epizódját. Elsősorban Sibi fecsegő, aranyosan tudálékos karaktere a humor legfőbb forrása.”
Én a mesék olvasása közben azt éreztem, hogy egy ilyen családnál még csótány is szívesen lennék. :)

Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza

„Amikor megláttam, hogy verses mese, rögtön tikkelni kezdtem kicsit, olyan könnyű azt elrontani.”- írta @blueisthenewpink, és ezzel tuti nem volt egyedül. No de Varró Dani óta tudom, hogy nem kell félni a rímes meséktől. Sőt… @bagie szavaival élve:
„Egészen rendben e kedves verses mese
Ha érdekel a történet, járjatok a végire
Sütiország sok lovagja készen áll a kalandra
Hogy Vérpudingtól szabaduljon Minyonka”
@Honey_Fly-éknál is anya-gyermek teljesen átlépett a sütiuniverzimba: „…így olvastam én is ezt a hőskölteményt. Settenkedve, evezve, kardot rántva. A szereplők legyenek bár kissé bizarrok, a történet gördülékeny, izgalmas és néha nagyon vicces szófordulatokat használ. Az ötévesnek is tetszett. Nagyon izgult, ő sem tudta a fenekén ülve végighallgatni a sztorit.”
Horváth Ildi neve az előző karcban szerzőként merült fel, e könyv esetében az illusztrációért jár a dicséret.

Csücsök volt a hős itt, e kis kiflivég;
vele e karc is a végére ér.
De ne lógasd az orrodat,
mert itt van @PTJulia,
aki holnap mesél,
míg a TOP10 henyél.

Kapcsolódó könyvek: Vibók Ildi: Sibi · Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska · Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza · Bartos Erika: Pest szíve · Vibók Ildi: Sibi újabb meséi · Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül

Vibók Ildi: Sibi
Kalas Györgyi: Tilda és a kövér macska
Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza
Bartos Erika: Pest szíve
Vibók Ildi: Sibi újabb meséi
Fa Nándor: Kalandjaim a Föld körül
6 hozzászólás
!

A @PTJulia által jegyzett harmadik és egyben utolsó beharangozóban pedig két hatalmas kedvencem is szerepelt, két sok mindenben, még a címében is hasonló történet. A zsűrizés nehézségeit és a bőség zavarát mutatja, hogy bár sokunk szerint nagyon értékes kötetek, A topolai mozi titka és A zöld macska titka sem tudott bekerülni a legjobb 10 közé. És ha hiszitek, ha nem, még volt jó pár olyan könyv, ami a beharangozókba se fért bele, mégis sokáig emlékezetesek maradnak. Úgyhogy nem panaszkodhat a zsűri, jó volt a 2018-as felhozatal, és ezáltal élvezet volt a munka.


>!
PTJulia P
Irodalmi díjak

Már csak egyet kell aludni, és lehull a lepel az idei Merítés top 10-es listájáról! Nagy szeretettel készítettük Nektek ezt a listát, egy éven át olvasgatva hazai gyermekirodalmunkat. Mivel a lista bőven 100 fölé megy, óhatatlanul kimaradnak a top 10-ből olyan könyvek, amik akár be is kerülhettek volna. De tényleg. Vérzik a szívünk. Így hát @gab001 ( https://moly.hu/karcok/1281210 ) és @kisboszorka (https://moly.hu/karcok/1281666 ) karcai után én is ajánlok pár könyvet, amit nyugodt szívvel olvashattok csemetéitek vagy jómagatok szórakoztatására.

Marék Veronika neve elsősorban a Kippkopp- és a Boribon-sorozatokból ismert. Az apróságok méltán rajonganak ezekért a könyvekért; a Boribon-rajongók idén két új könyvet is olvashatnak ( Boribon pancsol és Boribon vendégei ); de most egy új sorozatáról szeretnék írni. Marék Veronika mesél. Mesélt eddig is, e kötet mégis más: rövid, önálló meséket és verseket tartalmaz. @Hintafa véleménye szerint „ Ezeket szelíd, barátságos hangulatuk, nyelvezetük egyszerű, de mégis jól formáltsága fűzi egybe. A sokféle szereplő az óvodások és kisiskolások figyelmét és képzeletét megragadja és nem ereszti. Egytől-egyig egyszerű, könnyen érthető problémából indulnak ki a történetek, amik végén a tanulságot nem érezzük tehernek, inkább magától értetődőnek, az események természetes következményének.” ( https://moly.hu/ertekelesek/2794164) @gab001 szereti, hogy „ nincs túlmagyarázva, s valóban érdekesek és változatosak a történetek.” (https://moly.hu/ertekelesek/2912690 ) Pásztohy Panka gyönyörű illusztrációi színesítik a kötetet, egyetérthetünk @dianna76-al, hogy „hozzák a megszokott bájukat, kedvességüket.” (https://moly.hu/ertekelesek/2823206)

Szegedi Katalin illusztrációiba egyszerűen nem lehet nem beleszeretni. Igazi művészhez illően meglátja az egyes mesékhez illő sajátos csodavilágot, és ezt érző lélekkel ábrázolja is. A tündér csizmája gazdagon illusztrált, igazi tartalmas, karácsonyi mese. @blueisthenewpink szerint: „Ez valami csodaszép, illusztrációstul, mindenestül. Nem gondoltam, hogy egy jajdekarácsonyi történet meg tud hatni, de most adjon valaki egy zsepit gyorsan. A macskaherceg hangulatát idézte a csendes-szép-szomorú hanggal (ez lehet a gimesidórás hang), de itt a finom humor és a remény is helyet kapott. Apró, melengető fény a sötétségben. Szerintem a gyerekeknek is tetszeni fog, becsomagolom, megy a fa alá.” (https://moly.hu/ertekelesek/2988681)

Macskák, macskák mindenütt! Mi tagadás, a macskák térhódítása immár a gyermekirodalomban is tapasztalható. 2018-ban két hős kismacska tetteit is megénekelték. Wéber Anikó Ragacsa igazi szeleburdi kölyök, akinek, ha kell, nagyon is helyén van a szíve. „Döcögősen indult az első pár fejezet számomra, bár az illusztráció egyből levett a lábamról. Aztán viszont beindultak az események és úgy éreztem ez a mese sokkal több és sokkal mélyebb, mint az első látásra tűnt. Nagyon kedves, tanulságos és izgalmas történet bátortalan és akár bátor gyerekeknek is! A helyszín meg szuperül kitalált fantáziavilág, bármelyik gyerek örömmel fejest ugrik bele :)” – @kisboszorka javaslatára ugorjunk is fejest a remek történetbe! (https://moly.hu/ertekelesek/2969559)
Ruff Orsolya: A zöld macska titka szintén a kisiskolás korosztályt szólítja meg. Mind a Ragacs, mind ez a könyv akár önálló olvasásra is alkalmas a 7-8 éves korosztály számára. A sorozatnak szánt mese „Igazi izgalmas, amolyan „pöttyös/delfin” ifjúsági kalandregény szerethető karakterekkel, érdekfeszítő sztorival.” (https://moly.hu/ertekelesek/2969889) @meseanyu szerint egyenesen a Macskafogóra hasonlít „a vagány szereplők, jó beszólások, izgalmas fordulatok miatt. Pont az a fajta kalandregény, amit szeretek, sok rejtéllyel, kevés akciójelenettel, szerethető figurákkal.” (https://moly.hu/ertekelesek/3090186 ) Jó hír, hogy napokon belül megjelenik a folytatás is; így akár egyszerre is odaajándékozhatjuk a nyári szünetet nyomozással elütni kívánó csemeténknek.

Paulon Viktória tavaly debütált meseíróként, a Kisrigók rögtön be is jutott a top 10-be. Idei meséje, A topolai mozi titka lecsúszott ugyan a bűvös tízesről, de mindenképpen ajánlásra méltónak találtatott. @meseanyu egyik kedvence: „Nagyon tetszett: a hangulat, a történet, az illusztrációk, az egész könyv nagyon egyben van. Jó lenne egy ilyen helyen lakni, mint Topola, tényleg a boldogság szigete ez a kedves, nyugodt, idilli kis hely. Sokszor olyan érzésem volt, mintha egy Agatha Christie történet lenne, ami St. Mary Meadben játszódik, Janka, az idős hölgy Miss Marple szerepében, van gyanús idegen, minden lakó rejtélyesen viselkedik, de a végén megnyugtatóan fény derül minden titokra.” (https://moly.hu/ertekelesek/3064775) Szerintem pedig egyenesen Szabó Magda Sziget-kék-jéhez hasonlítható: ennyi érzékenység, ennyi szeretet, ennyire patikamérlegen adagolt fájdalom nem sok kötetben található meg.
Tartsatok velünk holnap is, amikor is @meseanyu hozza a top 10-et! Ne feledjétek, szavazhattok is!

Kapcsolódó könyvek: Marék Veronika: Boribon vendégei · Ruff Orsolya: A zöld macska titka · Marék Veronika: A bohóc és a kismajom · Marék Veronika: Boribon pancsol · Gimesi Dóra: A tündér csizmája · Wéber Anikó: Ragacs, a hős kismacska · Paulon Viktória: A topolai mozi titka

Marék Veronika: Boribon vendégei
Ruff Orsolya: A zöld macska titka
Marék Veronika: A bohóc és a kismajom
Marék Veronika: Boribon pancsol
Gimesi Dóra: A tündér csizmája
Wéber Anikó: Ragacs, a hős kismacska
Paulon Viktória: A topolai mozi titka
3 hozzászólás
!

Aztán a három bevezető karc után ebben az évben is eljött a pillanat, hogy bejelentsük a legjobbakat. Eddig mindig én írtam ezt a karcot, de idén éltem a lehetőséggel, hogy olyan sok lelkes, ügyes zsűritársam van, hogy átadtam a feladatot, amely ebben az évben @Boglárka_Madar-nak jutott, aki sok-sok szeretettel írt a top10 valóban nagyon helyes, kedvelhető köteteiről.


>!
Boglárka_Madar P
Irodalmi díjak

MERÍTÉS-DÍJ 2019 – GYERMEKIRODALOM TOP10

Tádám! Amint a fenti képről már láthatjátok (köszönet érte @gab001-nek), megszületett idén is a Merítés-díj gyermekkatergóriájának top10-es listája. Ha valaki most a szívéhez kapna: nem kell megijedni, @meseanyu nem tűnt el, nem is váltott nevet, csupán rám bízta spoiler azt a nemes feladatot, hogy jelentsem be, mely könyveket találtuk a legjobbaknak a 2018-ban megjelentek közül.

Itt találhatjátok az igencsak gazdag listát, amiről válogattunk: https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2018, és ahogy a beharangozó karcokban már olvashattátok @gab001 ( https://moly.hu/karcok/1281210 ), @kisboszorka (https://moly.hu/karcok/1281666 )és @PTJulia (https://moly.hu/karcok/1282262) zsűritársaimtól, nem volt könnyű dolgunk, és bizony mondhatom, az utolsó percekig kiszámíthatatlan volt, melyik könyveknek sikerül felkerülniük a listára.

No, de félre a sok beszéddel, lássuk a lényeget.

Íme a lista:

Acsai Roland: Csipkerózsika
@katen: „El vagyok varázsolva.
Bizonyos illetőnek hála, a családban igen nagy adagban fogyasztjuk a klasszik hercegnős mesék ilyen-olyan változatát. Ez a Csipkerózsika magasan rávert az összes eddigire.
Gyönyörű volt a szöveg, izgalmas a történet, Pásztohy Panka szokás szerint zseniális.
A Carabossa-szál külön figyelemre méltó, mélységgel és borzongató sötét varázslattal töltötte meg az amúgy általában habos történetet. A végén ezt a szálat kissé elsietettnek éreztem, bennem maradt még némi Carabossa-hiányérzet.
A célközönség viszont elájult, vehetem elő megint a hercegnős mesekönyvek garmadáját. Köszönjük. :)”
@Honey_fly: „Mindig nehezen szánom rá magam a hercegnős mesék olvasására. Igaz, itthon nincs is rájuk igény. Most unokahúgokkal és keresztgyerekekkel (4 lány, 1 fiú) körbevéve előkaptam Csipkerózsikát mert a lányokra mindig lehet számítani ha valamiben hercegnőt és/vagy rózsaszínt látnak. Gondoltam, hogy a lelkesedésük rám is átragad majd. Nos, nem kellett igazán ragasztani semmit sem mert ez a Csipkerózsika az elejétől kezdve igazán élvezetes olvasmány volt. Az illusztrációk szépek, nem ijesztőek. Bár általában nem az én színvilágommal dolgozik, Pásztohy Panka rajzait mégis mindig szívesen veszem kézbe. Szeretem emberalakjait, az arckifejezésüket, a gesztusaikat. Jó kedve lesz tőlük az embernek. Az állatok pedig szupercukik. Valahogy mindig az az érzésem az ő illusztrációit nézve, hogy a világ egy jó hely ahol minden gond megoldható kedvességgel, egy mosollyal és leginkább szeretettel. (…) A legifjabb hallgatóm 5 éves volt, a legidősebb 75. Mindenkinek tetszett.”

Berg Judit: Maszat űrhajózik
@Pöfivonat: „A fiam hatalmas kedvence Maszat, így nem volt kérdéses hogy az új rész is a polcán landol. A Maszat űrhajózik kimagaslóan az egyik legjobb Maszat könyv lett, szép rajzokkal, jó pofa történettel és mint mindig, aranyos szereplőkkel. Biztos vagyok benne, hogy ezt is még egy jó párszor elfogjuk olvasni. ;)”
@dtk8: „Maszat szokás szerint nagyon édes, de most nem a hétköznapi életébe pillantunk bele, hanem a fantáziavilágába. Az első részben bunkit épít a barátaival (persze hárman háromfélét akarnak játszani, de a legvégén csak megtalálják a megoldást a bunkiban), aztán űrhajóra szállnak, és felfedezik a lakás különböző pontjait az űrhajós szemszögéből. Nagyon aranyos volt, ötletes, vicces, kimagasló Maszat-könyv.”

Bodor Attila: A tél menyasszonya
@Driz: „Köszönöm a szerzőnek, hogy visszarepített ezzel a történettel a gyerekkoromba. Igazi királynős, próbatételes, boldog véget érős mese. Szívesen olvasnék hasoló meséket a jövőben is. :)”
@dianna76: "Szóval akkor minden jó érzés a lélekből fakad? Merthogy Zelkának nincs szíve, mégis csupa szeretet és önfeláldozás. A történet szépen megírt, igényes a szövege. Már az elejénél megkedveltem a mesét, ahogy megjelentek a különleges nevet viselő asszonyok. Tetszett a történet népmesejellege, és hogy végig fenntartott némi izgalmat. Habár fordulatokban nem bővelkededik, mégis fogvatartja az embert. A téltől pedig ne tartson senki, mert csak látszatra rideg! Aki pedig minél előbb tavaszt szeretne, várja ki türelemmel, hogy Zelka hazalátogasson!
Szimonidesz Hajnalka illusztrációiban természetesen nem kellett csalódnom. Egyszerűen meseszépek!"

Bosnyák Viktória: És most hogy festek?
@Enikő_Juhos: „Nagyon szép történet, gyönyörű a rajzolàsa, és a mondanivalója is. Az olvasàssal többé vàlunk, és bàrhovà eljuthatunk (elbújhatunk). Nagyon élveztem minden percet, amit ezzel a könyvvel töltöttem!”
@gab001: „Mi a teendő, ha egy kaméleon nem tudja változtatni a színét? Különböző ötleteket kapunk, de a megoldás még magát Kamit is meglepi. Nagyon szépek a rajzok és aranyos a történet. A tanulság sem marad el. Szerethető meseköny”

Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
@icu79: „Egy óvodapedagógus kolléganőm, aki nyugdíj előtt állt, egyszer azt mondta, hogy az az egyik nagy baja a mai fiatalságnak, hogy nincsenek példaképeik. Természetesen vannak sztárok, celebek, akiket lehet utánozni, de olyan igazi, akiket érdemes is maguk elé állítani etalonnak, nincs. Nos, kérem, ez a könyv felsorakoztat rögtön 50 és ráadásul magyar nőt, akik mind-mind példaképek lehetnek. Már csak választani kell! Nagyon hasznos és fontos könyv, én is gazdagabb lettem általa. Biztos, hogy pár éven belül lesz belőle saját példánya a lányaimnak.+
@bagie: „Annyira, de annyira jó – és annyira kellett egy ilyen könyv.
Sok-sok magyar női példakép, rövid élettörténetek – apró kiegészítések.
Örülök, hogy a polcomon tudhatom ezt a könyvet is!”

Harcos Bálint: A boszorkánycica
@Hintafa: „Részünkről Pindur for President!, ez pedig egy könyv, minden esetre. Harcos Bálint verses meséje, Julia Donaldson könyvecskéinek hangulatát idézte. Masnisok, nyeglék, bugrisok, kelekótyák, fogatlanok. Változatos kompánia, amiből a boszi három próbával szándékozik kiválasztani a megfelelőt. A sok hóbortos kóborló macska közül Pindur a nyerő. Okos, empatikus, kedves, aki nemcsak ügyesen megjegyzi a varázsigéket, de a morcos Banyaguffot is megszelídíti.
A szöveg jópofa, vicces, aranyos rímek, barátságosan ismerős szókészlet, élvezetes szópárosítások. A karakterek nagyon jól eltaláltak (a nyegle bonviván, a kényeskedő Masni, akik a próbákat viccesebbnél viccesebb módokon bukják el), a történet nem kiszámítható (kivéve a végét), végig izgalmas marad. Pindur, a kiscica pedig egy tündérbogár. Végtelelenül jóságos, mindenben a jót és a szépet látja, igazi ‘feel good’ történet.”

Kántor Kata: A szagtalan betörő
@dianna76: „Egyre javul ez a sorozat, mert a mostani kötetet nem tudom öt csillagnál kevesebbre értékelni. Úgy éreztem magam olvasás közben, mint egy gyerek. Már az első oldaltól beindult az izgalomszál, semmi felesleges szöveg. Így aztán esélye sem volt lanyhulni a figyelmemnek. Újabb kutyus is bekerült a történetbe, s talán ezzel együtt a sorozatba is. A kötet nem mentes némi tudománytól, nem beszélve a technika csodáiról. Nekem tetszett!
Ez szép munka volt Nózi! (És tsi.)”
@kisboszorka: „Nem olvastam az előző könyveket, de ezt nagyon élveztem! Izgalmas volt, és tök jól felépített, szuper karakterekkel. :)”

Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló
@meseanyu: „Nagyon helyes könyv, egy fontos téma empatikus feldolgozása. Így kell szerintem a gyerekeknek tálalni a hajléktalanságot, szeretettel, derűvel, de azért nem elhallgatva a nehézségeket sem. Megmutatja a történet, hogy miért lesz valaki hajléktalan, hogy mivel jár ez, de csak szőrmentén, hogy ne legyen azért annyira megrázó. Plusz kis mellékszálak, varázslatosságok színesítik még az alapsztorit, hangulatos, humoros és egyben megható az egész. Mindehhez pedig remek illusztrációk társulnak.”

Varró Dániel: A szomjas troll
@Boglarka_Madar: „Varró Dani ismét egy egyedi, izgalmas, humoros könyvvel örvendeztette meg kisebb (és nagyobb) olvasóit. Én sem tudok mást tenni, csak rajongani ezért a kis viking legendáriumért.
A troll, az óramanó és a kis hablegény történetei a messzi északról egy-egy szeletét mutatták meg ennek a varázslatos világnak. Az utolsó (és leghosszabb) mese az elátkozott vikingekről viszont már egy komplex történet, fel-felbukkannak benne az első három meséből megismert fő- és mellékszereplők. Persze, hogyha szerencsés az olvasó és sikerrel végigjárja eme fordulatokkal és kalandokkal tarkított mesét. Itt ugyanis bármi megtörténhet, és nem mindig koronázza siker a kalandozásokat. Nekem nagyon tetszett ez a szerepjátékokra hajazó mese, még úgy is hogy elsőre kb a feladatok harmadánál elbuktam. :D
Imádom, hogy Dani ilyen kreatívan faragja a rímeket és a történeteket, hogy a könyveiben mindig ott a humor és mindig tud újat mutatni.
A könyv hangulatához és témájához illeszkedő fantasztikus illusztrációkat is meg kell említenem, Maros Krisztina szuper munkát végzett."

Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
@PTJulia: „Humorral, népmesei elemekkel és bűbájjal átitatott sajátos mesevilág! Egyedi és eredeti, egyben nagyon igényes: választékos szóhasználattal, összetett mondatokkal, helyenként leírásokkal merészeli megszólítani a gyerekeket; vagyis mer szépirodalmi ugródeszka lenni.
Az illusztrációk is gyönyörűek, a belső borítók piros pont-fekete pont témája különösképp tetszett.
Valamiért a jövő évi Merítés top 10-be sejtem. Legyen úgy.”

És akik ezt a remek kis listát összeállították, a lelkes zsűri: @bagie, @Boglárka_Madar, @dianna76, @Driz, @dtk8, @Enikő_Juhos, @gab001, @Hintafa, @Honey_Fly, @icu79 , @katen , @kisboszorka, @meseanyu, @Pöfivonat, @PTJulia, @Szávitrí, @szemüveges_süni.
Köszönöm mindenkinek az aktív részvételt!

Itt szavazhattok, ha szeretnétek ti is közreműködni a közönség-díjas könyv kiválasztásában, amelyre szeptember 26-ig van lehetőségetek:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2019-gyermekirodalom-kozonsegdij
(Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy csak a szavazás kiírása előtt regisztrált profilokról származó szavazatok számítanak érvényesnek.)

Itt pedig egy kihíváson is részt vehettek, ha mindet szeretnétek elolvasni:
https://moly.hu/kihivasok/merites-dij-2019-gyermekirodalom-top10

A 10 könyvből álló lista itt található, ezen jelölhetitek be, melyik könyvet olvastátok már:
https://moly.hu/listak/merites-dij-2019-gyermekirodalom-top10

Reméljük találtok majd kedvencet az általunk ajánlott könyvekből, sokat el is olvastok a top10-es listáról is és szavaztok az általatok legjobbnak ítéltre.

Mert ne feledjétek Csukás István szavait: „A mese örök."

Kapcsolódó könyvek: Bosnyák Viktória: És most hogy festek? · Harcos Bálint: A boszorkánycica · Acsai Roland: Csipkerózsika · Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő · Berg Judit: Maszat űrhajózik · Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú · Varró Dániel: A szomjas troll · Bodor Attila: A tél menyasszonya · Kántor Kata: A szagtalan betörő · Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló

Bosnyák Viktória: És most hogy festek?
Harcos Bálint: A boszorkánycica
Acsai Roland: Csipkerózsika
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Berg Judit: Maszat űrhajózik
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
Varró Dániel: A szomjas troll
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Kántor Kata: A szagtalan betörő
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló
21 hozzászólás
!

Természetesen amellett, hogy a lista mind a tíz kötete remek könyv, a végén kell lennie egynek, amely szerintetek a legjobb, így a közönség díját érdemli. Én már bejelöltem a favoritomat, erre biztatlak titeket is. Jelenleg úgy néz ki, két kötet verseng az elsőségért, de messze még a vége, szeptember 26-ig még bármi lehetséges.


>!
meseanyu MP

Merítés-díj 2019, gyermekirodalom – közönségdíj

Megszületett a döntés, a Merítés díj gyermekirodalmi szekciója idén is kiválasztotta azt a 10 kötetet, amelyeket a legjobbnak talált a tavalyi megjelenések közül.
Szeptember 26-ig szavazhattok arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat.

Azok a szavazatok nem számítanak érvényesnek, amelyek:
a) olyan regisztrációról érkeztek, melyek a szavazás kiírása után születtek.
b) nem köthető hozzájuk molyos aktivitás.

A Merítés-díj zsűrije fenntartja a jogot, hogy a szavazás kiírójaként a szavazás tisztaságát megsértő eredményt felülbírálja.

4
Acsai Roland: Csipkerózsika
Berg Judit: Maszat űrhajózik
Bodor Attila: A tél menyasszonya
4
Bosnyák Viktória: És most hogy festek?
Fodor Marcsi – Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő
Harcos Bálint: A boszorkánycica
3
Kántor Kata: A szagtalan betörő
9
Molnár T. Eszter: A Kóbor Szálló
Varró Dániel: A szomjas troll
3
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú
!

Ha pedig még nem olvastátok a top10 köteteit, vagy szívesen újraolvasnátok őket annak érdekében, hogy felelősebben dönthessetek a közönségszavazás során, kihívás is biztosítja, hogy áldozatos munkátok ne maradjon kitüntetés nélkül.


>!
meseanyu MP

Merítés-díj 2019 / gyermekirodalom – top10 gyermekirodalom irodalmi díj listáról olvasós olvasós

Elolvasandó könyvek száma5
Elkezdődött2019. május 31., 07:46
Jelentkezés vége2019. szeptember 26., 07:34
Véget ér2019. szeptember 26., 07:34

Aki szeretne szavazni a Merítés-díj gyermekirodalmi szekciójának jelöltjeire, de még nem olvasta őket, annak itt a remek alkalom, hogy még egy plecsnit is beszerezzen a remek olvasmányélmények mellé. Öt darab könyvet kell elolvasni a kihívás ideje alatt a listáról (újraolvasás is ér), és mindegyikről kérek szöveges értékelést is.
Lista: https://moly.hu/listak/merites-dij-2019-gyermekirodalom-top10
Szavazás: https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2019-gyermekirodalom-kozonsegdij

Kép és kitüntetéskép forrása: https://www.etsy.com/listing/500737730/chasing-stars-nu…

2 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!