Merítés-díj – III. évad: ifjúsági irodalom kategória

Rovatgazda
!

Hol volt, hol nem volt, hogy néhány Moly 2015-ben kitalálta, hogy az előző évben megjelent magyar szépprózai művekből összeállít egy ajánló jellegű tízes listát, aztán az évzáró Moly-szülinapon a legjobbat díjazzák is. A következő évben már több díj került kiosztásra és most elérkeztünk a a Merítés-díj harmadik évéhez, amikor is már négy kategóriát díjazunk: a fikciós szépprózát, a gyermekirodalmat, az ifjúsági irodalmat és a versesköteteket.

Mivel ez itt az ifjúsági irodalom kategóriának szentelt rovat, így minket elsősorban a 2016-ban megjelent magyar szerzők által írt ifjúsági regények érintenek – róluk fog szólni ez a bejegyzés. (A zsűri munkájáról és a Merítés-díj(ak)ról bővebben olvashatsz a rovat végén!)

Az én érzéseimet @Gelso foglalta össze a legjobban egy mondatban: „sok színvonalas és értékes könyv került elém a zsűrizésnek köszönhetően”. Így igaz, nagyon erős mezőny volt a 2016-os, sok figyelemre méltó könyvvel, így elég nehéz dolgunk volt, ráadásul az utolsó percekig és szavazatokig izgulhattunk a kedvenceink miatt!

A legjobb tíz ifjúsági regény listájának bemutatása előtt két molytársammal arra vállalkoztunk, hogy bemutatjuk azokat a kiesőket, amik közel kerültek a szívünkhöz. Én voltam az első, aki felvállalta a kiesők közül a kedvenceit – íme, a beharangozó karcom:


>!
AniTiger MP
Irodalmi díjak

Nyílt titok, hogy felnőtt létemre imádom mind az ifjúsági, mind a young adult regényeket, legyen szó akár külföldi, akár hazai szerzők műveiről. Tavaly megkértek, hogy csatlakozzak a Merítés-díj ifjúsági irodalmat olvasó és elbíráló zsűrijébe, így az elmúlt évet a kortárs hazai szerzők 2016-ban megjelent ifjúsági regényeinek az olvasásával töltöttem!
Róluk van szó: https://moly.hu/polcok/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016

A legjobb tíz ifjúsági regény listája még várat magára pár napot, ugyanis előbb két társammal bemutatunk néhány „kiesőt”, amik éppen csak nem kerültek be a top 10-be. Érdemes megemlítenem, hogy még az utolsó napokban is sokat gondolkodott a zsűri az utolsó pillanatra hagyott regények és a korábban kiosztott pontjaik felett!
Az általam kiválasztott három könyv akár befutó is lehetne, ugyanis kívül-belül igényes munkákról van szó. Mind a történetük, mind a könyvek kivitelezése, a borító és az illusztrációk bravúrosak lettek szerintem.

Számomra az idei év nagy felfedezettje egy borítótervező és illusztrátor: Bernát Barbara Ő tervezte az Amit végleg kitörölnél borítóját, ahogy az Elképesztő!-ét is, bár ez utóbbiban elég sok általa rajzolt illusztráció is szerepel. Kiemelendő, hogy mindkét történethez, illetve a történetek szereplőihez is nagyon jól passzolnak a borítói!

Bosnyák Viktória: Elképesztő!

Bosnyák Viktóriának a történeteit a Tündérboszorkány-trilógia óta szeretem, ezért nagyon boldog voltam, hogy folytatódik a srácok kalandja. A tavaly megjelent könyvében a trilógiából megismert Laci, Dóri és Sári rejtélyes meghívót kapnak egy ismeretlen iskola gólyatáborába, ahol rengeteg mitológiai utalás és kaland vár rájuk. Mivel az írónő íróként és műfordítóként nagyon sok gyerekkönyvet elolvasott, továbbá rengeteg lektori véleményt írt idegen nyelvű gyerekkönyvekről, nagyobb rálátása az ifjúsági irodalomra, mint másoknak. Talán ez a sikere kulcsa?

„Van egyszer az, ami nem tetszik. Egyrészt valahogy esetlennek, életszerűtlennek éreztem párbeszédeket, legalábbis az elején nagyon, hogy aztán menet közben én jöttem-e bele, vagy ő is, azt nem tudom (és lehet, hogy mindegy is). Másrészt meg végig az volt az érzésem, hogy el van kapkodva minden. (…)
És aztán ott van, ami viszont nagyon tetszik: az alapötlet, a csak-egy-kicsit-fantasztikus Budapest (az Időfutárt idézte bennem), a megvalósítás (lenyűgöztek a képregények, és a könyv egész kivitelezése ügyes és igényes), és talán leginkább az az üzenet, hogy a képeket nézni kell, nem beszélni róluk.”
@graphomanhttps://moly.hu/ertekelesek/2204107

Nagyon remélem, hogy egy hatalmas IGEN! a válasz zsűri társam kérdésére:
@Csoszi„Jó kis történet. A rajzok is tetszettek. A könyvben szereplő gyerekek pedig nagyon tehetségesek, szerethetőek. Ugye lesz folytatás? Legyen!”

Nem csak engemet ragadtak magukkal az illusztrátor képregényei:
„A képregények miatt nem csak egy jó ifjúsági regényt olvashattunk, hanem élvezhettük a képregény által életre keltett csodálatos kalandokat, utazásokat. Mozgalmas, jó humorú, eredeti ifjúsági regény.”
@Zsófi_és_Beahttps://moly.hu/ertekelesek/2151936

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél

Varga Bálint igazából újságíró, aki több mint negyven krimit és ifjúsági regényt fordított magyarra és számos könyvet szerkesztett. Korábban dolgozott már magánnyomozó irodának, de volt analitikus és legális hírszerző is. Első kamaszregénye 2015-ben jelent meg és mostani könyvünk első része: Váltságdíj nélkül

Az Amit végleg kitörölnél cselekményében egy igazi ifjúsági krimi, amiben a fiatalok nyomoznak az elveszett családtagok után, aztán egymás után és közben országokon átívelő kalandokban van részük. Szerencsére jó humorú, fiatalos stílusban megírt, szórakoztató regény a kicsit keményebb alapsztori ellenére is.

„Ahogy a YA, ifjúsági könyvektől megszoktuk a szereplők itt is kénytelenek leválni a szülők világától és egyedül intézni az életüket. Persze az egész kalandnak -ahogy kell- megnyugtató a kicsengése, miközben az izgalom a legvégéig kitart, tele meglepetésekkel. A végső fordulatra pedig igazán nem számítottam. Nagyon jófajta kamaszkrimi, de nem csak kamaszoknak.”
@Hintafahttps://moly.hu/ertekelesek/2127795

Nem csak én találtam megrázónak, hogy mennyi mindent kell a fiataloknak megoldaniuk egyedül:
”Nem találtam a helyemet a regényben; nagyon remélem, hogy nem kényszerülnek az én gyerekeim hasonló feladatok, problémák és kihívások teljesítésére. Mindenesetre dicséretes a helytállásuk, az összetartásuk, egymásról való gondoskodásuk, odafigyelésük, talpraesettségük, lelki erősségük, kitartásuk stb. Én nem tudom, mikor adtam volna fel…”
@Gelsohttps://moly.hu/ertekelesek/2391405

Csendes Nóra: Zápor utca

Csendes Nóráról akkor hallottam először, amikor a kiadója borítótervező játékot hirdetett első könyvéhez, a Zápor utcához. Megragadó, egyedi stílusban ír, érdemes tudni róla, hogy már az általános iskola éveiben kezdett el meséket írni. Jelenleg Budapesten él, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező hallhatója.

”Andalgós hangulatú, de gyorsan kiolvasható regény – csodaszép nyelvezettel. Az én ízlésemhez képest néha sok volt a szerelem, máskor meg a kamaszos nyavalygás, illetve a félelem a felnőtt léttől és a felelősségvállalástól. Mégis szerettem olvasni, élveztem a két lány lassacskán körvonalazódó, aztán összefonódó történetét. Meglepően jó és igényes első könyv, csodás kezdet.”
@AniTigerhttps://moly.hu/ertekelesek/2369003

Persze nem lehet egyöntetűen imádnunk minden könyvet, akadnak ellenvélemények is a zsűrin belül:
„Tanulságos, egyszerű igazságokat hirdet, a nagymamám azt mondaná rá, hogy „avítt” (és nemcsak az ötvenes években játszódó részek, hanem a maiak is). Miközben épp rólam és a korosztályomról szólna, úgy érzem, semmi közöm hozzá. A világképéhez, hogy iskolásan fogalmazzak én is.”
@Kelemen_Hannahttps://moly.hu/ertekelesek/2208490


Nektek melyik könyv nyerte el a tetszéseteket? :)

Holnap @Zsófi_és_Bea folytatja az ajánlásokat, a kimaradók második részével.
Figyeljétek a zónát!

Kapcsolódó könyvek: Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél · Bosnyák Viktória: Elképesztő! · Csendes Nóra: Zápor utca

Varga Bálint: Amit végleg kitörölnél
Bosnyák Viktória: Elképesztő!
Csendes Nóra: Zápor utca
5 hozzászólás
!

Az elmúlt évben 36 darab magyar író által írt ifjúsági regényt zsűriztünk, de hozzátenném, hogy ez a könyvszám volt több is, kevesebb is. Például ha időközben egy regényről kiderült, hogy mégsem az ifjúsági kategóriába kéne sorolni valami oknál fogva, akkor felvetettük ezt a problémát. Ilyenkor néhány zsűritárs rárepült a könyvre és utánajárt a dolognak, majd a többség szava döntött a regény sorsáról.

Egyik zsűritársam, Bea (@Zsófi_és_Bea) szintén vállalkozott egy TOP 10 beharangozó karcra az általa megszeretett kiesőkkel a főszerepben.


>!
Zsófi_és_Bea P
Irodalmi díjak

Tegnap @AniTiger karcában már olvashattatok néhány ifjúsági regényről, melyek lemaradtak a 2016-os Merítés díj Ifjúsági irodalom Top10-es listájáról. Nagyon szoros volt a verseny, ami azt bizonyítja, hogy egyre több színvonalas, tartalmas ifjúsági regény jelenik meg magyar írók tollából, melyek nem nélkülözik a könnyedséget és a vidámságot sem.

@AniTiger karca: https://moly.hu/karcok/923646

A könyvek, amelyek részt vettek a zsűrizésben:
https://moly.hu/polcok/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016

Tegnap említettem éppen egyik blogbejegyzésemben, miszerint néha mosolygok magamon, hogy háromgyermekes anya létemre imádom az ifjúsági regényeket (és a gyermekkönyveket is), nem nőttem ki belőlük és szerintem már nem is fogok.

Szeretem lazaságukat, humorukat, szeretem, hogy meg tudnak érinteni, nevettetni. A szerzőik fel merik vállalni a nehezebb, komolyabb témákat is, teszik ezt a fiatalok számára igazán élvezetes stílusban. Nagyon örülök, hogy részt vehettem az ifjúsági irodalom zsűrizésében, nagyszerű élmény volt ezt a fajta irodalmat olvasni.

Ugyanakkor kicsit szomorú vagyok, mert egy személyes kedvencem is lemaradt a Top 10-es listáról, de ez is azt bizonyítja, hogy egy elsőrendű, értékes kínálatból nem könnyű választani.

Ez a kedvenc pedig Hajdú-Antal Zsuzsanna: Léggömbök című könyve, amely egy megható történet első szerelemről, barátságról, betegségről, a kamaszkor minden szépségével és nyűgével együtt.

Értékelésemben többek között ezt írtam:
„Ha végre változtatnának az iskolai kötelező olvasmányok listáján, ezt a könyvet javasolnám a középiskolai olvasmányok közé. Szülőknek is ajánlom és pedagógusoknak is. Segít jobban megérteni a majdnem felnőtt gyerekeket, amire nekik is, és nekünk felnőtteknek is nagy szükségünk van.”
@Zsófi_és_Beahttps://moly.hu/ertekelesek/2336415

@Gelso mintha csak az én gondolataimban olvasott volna:
"Jót tett velem ez a könyv, hiszen már jó régen érettségiztem.
Jó volt az érzelmi hullámhegyeket és hullámvölgyeket már nem kamaszként de kamaszszívvel átélni.
Szeret(t)em ezt a történetet, mert nagyon sok mindent felidézett bennem: a Love Story-t, a Szerelem első vérig-et, és Bery Arit, az osztálybulijainkat, a sulizenekart, akikért rajongtunk: a Sokol BB-t, az „Ez már nemcsak játék” c. musicalt, amit nem is láttam a 80-as évek óta."
@Gelsohttps://moly.hu/ertekelesek/2352817

@Kelemen_Hanna is magával ragadónak találta:
„Mentem a könyvvel, Dorkával bele ebbe a kíméletlen szerelembe, nem volt jó érzés. De közben meg persze igen. Amiről szól, az szorongató, fájdalmas, nehéz. Regényként viszont szorongató, fájdalmas és olvasmányos.”
@Kelemen_Hannahttps://moly.hu/ertekelesek/2228172

@AniTiger pedig így gondolta:
"A történet hangvétele egy egyszerű, ám jól megírt / megfogalmazott ifjúsági regényének felel meg. Kosaraznak, órán ülnek, bolondoznak, az osztállyal kirándulnak, elcsattannak az első csókok, jönnek az első „nagyon komoly”, kamasz kapcsolatok. Nagyon tetszik az írónő stílusa!
De ifjúsági regényhez képest kicsit sok benne a felnőttes téma, ezáltal és amiatt, hogy eléggé a Csillagainkban a hibára hajaztak a főbb momentumai, nekem elég so-so lett a mű."
@Anitigerhttps://moly.hu/ertekelesek/2385138

Ennyi szép és jó után, azt tudom tanácsolni, hogy mindenképpen olvassátok el Hajdú-Antal Zsuzsanna könyvét! Kíváncsian várom a regény második részét.

Nagyon fontos témát dolgoz fel Nagy Anikó Johanna: Egy szót se szólj! című könyve, olyan témát, amiről nehéz beszélni, amire csak hónapok, esetleg évek múltán derülhet fény. Ez a könyv segíthet a fiataloknak abban, hogy ne hagyják magukat, ne váljanak áldozattá.

„Rövid, fontos könyv, amely olyan témát dolgoz fel, amiről nehéz beszélni, amit az ember legszívesebben a szőnyeg alá söpörne. De ahhoz, hogy az áldozat tovább tudjon lépni, és a későbbieknek normális életet tudjon élni, igenis beszélni kell róla. Számomra a könyv erőssége pont az egyszerű nyelvezetében rejlik.”
@Csoszihttps://moly.hu/ertekelesek/2350676

"Nagyon életszagú az egész könyv. Amiket elmesél azok a dolgok bárkivel és bárhol megtörténhetnek.
Meglepődtem, amikor befejeztem és láttam, hogy csak 144 oldalt olvastam. Nekem sokkal többnek tűnt. Sokkal többet tud ad, mint egy 1000 oldalas regény, aminek semmilyen célja sincs. Ennek a könyvnek van célja, és talán el is érte azt."
@h_orsihttps://moly.hu/ertekelesek/2316092

Molnár T. Eszter: Most már igazán című könyvét, amely a Molnár T. Eszter: Stand up! második része, éppen annyira szeretem, mint az elsőt.

„Szerintem ez a rész sokkal mozgalmasabb volt, mint az előző, sokkal jobban pörögtek az események, ugyanakkor kevesebbet nevettem rajta. Azért nem maradt most sem poén nélkül a történet, de ebben inkább drámaiabbakra fordultak az események.”
@Zsófi_és_Beahttps://moly.hu/ertekelesek/2311483

Ezzel a véleményemmel nem is maradtam egyedül. @Csoszi is éppen úgy gondolja, mint én, hogy ez a második rész, mintha pörgősebb, mozgalmasabb lett volna:

"Nagyon jó volt ismét a kissé zakkant Bakos családról olvasni. Valahogy pörgősebbnek éreztem, mint az első részt. Szerettem a napló formátumot. Virág egy vicces tizenéves lány. Madarászkodik, meg állatmenhelyre jár. És közben bizonytalan saját magában, meg a Danival való kapcsolatában.
…Remélem, lesz még több rész is, mert nagyon szívesen olvasnék Bakosékról."
@Csoszihttps://moly.hu/ertekelesek/2385226

Volt, akiknek az első kötet jobban tetszett:

„Humoros, szellemes könyv, továbbra is csípem a természetbúvár, laza főszereplőt, Lajost, az aranyhörcsögét, és úgy általában véve a színes karaktereket, kivétel nélkül. Azonban nem tudta ugyanazt az élményt nyújtani mint az első kötet. Számomra kevésbé volt izgalmas…”
@B_Nikihttps://moly.hu/ertekelesek/2353490

„Rendben van ez is, de az első azért jobban tetszett. Nem tudom, hogy nekem nehéz mostanában belerázódni egy könyvbe, vagy tényleg ilyeneket olvasok, de ez is olyan volt, hogy a feléig kb. nem kapott el a gépszíj, de aztán meg nagyon beindult a cselekmény.”
@meseanyuhttps://moly.hu/ertekelesek/2270754

Akiknek szintén jobban tetszett az első rész, azok drukkoljanak, hogy bekerüljön a Top10-be, Molnár T. Eszternek pedig üzenjük, várjuk a további részeket.

Már csak pár nap és kiderül, milyen könyvek kerültek be a zsűri által legjobbnak ítélt tíz közé, és akkor ti is szavazhattok kedvenceitekre.

Holnap @Kelemen_Hanna folytatja az ajánlókat a tízes listából kimaradt könyvekkel, figyeljétek a zónát.

2 hozzászólás
!

Bár számos országban alacsonyabb az elismertsége és az anyagi megbecsültsége az ifjúsági irodalomnak, nehéz „jó” ifjúsági regényt írni, mert a célközönsége nagyon is szabadszájúan mondja el a véleményét! Az ifjúsági zsűri egy nagyon vegyes összetételű listából (igazából polcról) dolgozott, amiben voltak sorozatok sokadik részei, azonos és más főszereplős novellás kötetek, gazdagon illusztrált történetek, több szemszögből is elmesélt történetek is.
Már nem titok, hogy erről a polcról dolgoztunk, ha gondoljátok, akkor szemezgessetek belőlük: https://moly.hu/polcok/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016

Egyik legfiatalabb társunk @Kelemen_Hanna szintén írt egy karcot az Irodalmi díjak zónába, bár nála tematikusra sikeredett a kiesőkről írt összefoglaló, ugyanis a sorozatokat, a sorozatok sokadik részeit vette górcső alá.


>!
Kelemen_Hanna P
Irodalmi díjak

Az idei ifjúsági irodalmi Merítés-díj polca impozáns és kincseket rejt, mindenképp érdemes átböngészni:
https://moly.hu/polcok/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016

Be kell vallanom, hogy az idei ifjúsági irodalmi zsűriben kicsit szigorúan bántunk a sorozatokkal. Pedig a sorozat nemcsak a tévében hódít egyre nagyobb teret magának, hanem a könyvkiadásban is: a bevált műveket szívesen meglovagolja az író is, a kiadó is, és a közönség is örül, ha nem kell egy író életművén belül mindig új neveket és alaphelyzeteket megtanulnia. @AniTIger és @Zsófi_és_Bea karcai után most a kimaradó sorozatdarabokról írnék pár mondatot.
@AniTiger karca: https://moly.hu/karcok/923646
@Zsófi_és_Bea karca: https://moly.hu/karcok/924169

Az idei Merítés top 10-be épp csak két sorozat-kötet került be, és mindkettő az első kötete egy-egy reménybeli sorozatnak.
A Merítés-dí nagy vesztese idén is Leiner Laura Bexi-sorozatának két 2016-ban megjelent kötete, a Nélküled (https://moly.hu/konyvek/leiner-laura-nelkuled) és a Valahol
(https://moly.hu/konyvek/leiner-laura-valahol) . De már pusztán ebből a tényből látszik, hogy más szempontok alapján mérlegeltünk, mint az olvasók túlnyomó többsége: igyekeztünk a kedvenceinkben valamilyen hosszabb távú hatást keresni., túl a puszta szórakoztatáson. (Annak ellenére, hogy a zsűriből többen is nagy élvezettel olvassuk Leiner Laura könyveit.)

Utolsó pillanatig billegett Papp Dóra Tükörlelkek című kétrészes sorozatának 2. kötete (https://moly.hu/konyvek/papp-dora-tukorlelkek-2).
@Csoszi legalább annyira szerette, mint az első kötetet, ami pedig nagy szó:
https://moly.hu/ertekelesek/2383937

_„Rágógumi és Tragédia története folytatódik. Papp Dóra magasra tette a mércét a Tükörlelkekkel. Szerencsére a második rész is hozta ezt a színvonalat. Sőt! Nagyon szerettem a második részt.
Orsi most szerethetőbb volt, talán érettebb. Kriszti pedig ismét a maximumot nyújtotta."_
Másik zsűritagunk, @Gelso is lelkesen írt a kötetről, úgy is, hogy az első kötet nem került a kezébe:
https://moly.hu/ertekelesek/2403974

_„Jó lenne tudni, hogy sok végzős, ill. 10-12-es középiskoláshoz eljut ez a könyv. (…)
Zsúfolt, tanulással teli, érettségi, felvételi, ballagás előtti teendőkkel telített hetek ezek, szerelmi, baráti, szülői, tanári és egyéb fontos kapcsolatokkal, és az ezekhez fűződő és körülölelő érzelmekkel. Szerencsés regénytéma.
Hihetetlen mennyire alapos jellemábrázolásokra képes a szerző! Nagyon gördülékeny, magával sodró, könnyen olvasható, könnyed stílusban ír, korántsem egyszerű, embert, lelket, ideget próbáló konfliktusokról.”_

Kalapos Éva csodálatos D.A.C. sorozatának tavalyi kötete, a Nagy döntések címet viseli (https://moly.hu/konyvek/kalapos-eva-dac-5-nagy-dontesek), és valóban, az író olyan döntések elé állítja a szereplőit, amilyenekkel az olvasóknak is időnként szembe kell nézniük. Ez a momentum egyszerre erénye és hibája is a könyvnek.
https://moly.hu/ertekelesek/2196196

„Szeretem ezt a sorozatot, mert olyan, mint az élet. Ismerős minden szituáció, minden szó, minden gondolat. Teljesen el tudom képzelni, hogy velem vagy a barátaimmal ugyanezek ugyanígy megtörténnek. Ahogy majdnem így meg is történnek olykor. És csak azért nem ötpontos, mert kicsit túl életszagú. Nincs benne semmi olyan, ami elvarázsolna, kiszakítana a hétköznapokból. Olyan, mint egy valóságshow. Egy okos, érzékeny író által megírva.”
Sajnos a zsűriből más nem írt a könyvhöz véleményt, de biztos vagyok benne, hogy ha Kalapos Éva csak ezt az egy könyvet tette volna le az asztalra ebben az évben, akkor ez a kötet, annak ellenére, hogy 5. kötete egy hatrészes sorozatnak, bekerült volna az első tíz közé.
Szabó Tünde Balla Adrienn sorozata még nehezebb feladatot vállal, mint az eddig említett folytatásos regények: ez egy nagy nyomozás története, ami már öt könyvnyi izgalmat kell tartalmazzon. 2016-ban a Gázolás című 4. kötet (https://moly.hu/konyvek/szabo-tunde-gazolas) jelent meg, és azóta már a boltokban van az 5. kötet is.
Meghökkentő módon nem életszerűtlenek a helyzetek, és kimondottan szerethetőek a szereplők. Ami hibája a könyvnek, hogy az általunk már megszokott és elvárt elbeszéléstempónál kicsit lassabban csordogálnak az események. Mintha kötetről kötetre fogyott volna a lendület. Közvetlenül olvasás után ezt írtam róla:
https://moly.hu/ertekelesek/2269560
„Az első kötetet még kimondottan szerettem, a második-harmadiknál már azt éreztem, hogy rövidebbre kellett volna fogni, ennél a kötetnél meg azt, hogy hamis lett és unalmas. És valahogy nem jól egyensúlyoz a realista és a gyerekirodalom között.”
Most, visszatekintve nem lennék ennyire szigorú a könyvvel, talán épp azért, mert visszatekintve csak az összesített benyomás maradt meg, a részletek lassú és kissé önismétlő hömpölygése utólag nem érzékelhető, visszagondolva pedig kifejezetten jó a sorozat, örülök, hogy rátaláltam.

És holnap érkezik @meseanyu által a lista az általunk legjobb 10-nek választott könyvről. És arra vár majd, hogy szavazzatok Ti is!

!

Elég sokan fogtunk össze, hogy egy olyan TOP 10-es listával rukkoljunk elő, amire mindannyian büszkék leszünk, amivel mindannyian egyetértünk, de már biztosan említettem: mindenkinek megvoltak a maga kedvencei! Szerintem egy nagyon jól kommunikáló, aktív zsűri részese lehettem – igazi élmény volt velük dolgozni, olvasni és kibeszélni egy-egy regényt!

A 10 legjobbnak megszavazott, legtöbb pontszámot kapó regényről végül vezetőnk, @meseanyu karcolt:


>!
meseanyu MP
Irodalmi díjak

Idén újabb szekcióval bővült a Merítés-díj zsűrije, társaimmal a 2016-os megjelenésű magyar ifjúsági köteteket vettük górcső alá, és választottuk ki azt a tízet, amelyek szerintünk a legjobbak voltak.

Íme a lista:

Finy Petra: A nagy álom

@graphoman: „Aranyos könyv, a történetek is jópofák, meg ügyesen van megírva is.”

Győri Katalin: Kupak-Nyár

@AniTiger: „Néhol aranyos, néhol humoros, de itt-ott egész jó életbölcsességeket rejtő sztorikról van szó.”

Kalapos Éva: Massza

@Boglarina: „Nekem nagyon hiteles volt a könyv, teljesen életszerű. A történet végén található tanácsok, ötletek, jogszabályok felsorolása pedig telitalálat.”

Lackfi János: Szerelmi nyomozás

@B_Niki: „Szerintem ez a könyv szuper volt. Humoros, kacagtató, jópofa történetek voltak benne, amik inkább egy laza novelláskötet benyomását keltették.”

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

@Csoszi: „Nem találtam hibát ebben a könyvben. Szórakoztató, remek stílusban íródott mű, és emellett egy kalandos utazás is.”

Molnár T. Eszter: Stand up!

@gocsi: „Nagyon kellemes elegye ez a könyv a könnyed tini regénynek és a rázós ügyekről szóló „segítő” könyveknek.”

Szakács Eszter: A szelek tornya

@Hintafa: „Bár már jóval kinőttem a könyv ajánlott korosztályából, nagyon nehezen tudtam letenni. Fordulatos, izgalmas, és érdekes.”

Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva

@Kelemen_Hanna: „Hát ezt imádtam! Sorozatrajongóknak kötelező darab!”

Wéber Anikó: Az osztály vesztese

@Zsófi_és_Bea: „Kemény könyv volt ez, arra hívja fel a figyelmet, hogy ne hagyjuk, hogy gyermekünk áldozattá váljon.”

Zelei Bori: Kevert

@Gelso: „Zelei Bori nevével minden bizonnyal találkozni fogunk még, főleg, ha a későbbi életének, környezetének szereplőit és azoknak intimitásait ilyen érzékenyen és odafigyelő empátiával fogja tudni elénk tárni.”

Itt szavazhattok:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2017-ifjusagi-irodalom-kozonsegdij

A zsűri tagjai:
@akire, @AniTiger, @Áfonya74, @B_Niki, @Boglarina, @Csoszi, @Gelso, @gocsi, @graphoman, @Hintafa, @Honey_Fly, @h_orsi, @Kelemen_Hanna, @meseanyu, @Virág_Blogger, @Zsenka, @Zsófi_és_Bea

Kapcsolódó könyvek: Kalapos Éva: Massza · Molnár T. Eszter: Stand up! · Szakács Eszter: A Szelek Tornya · Győri Katalin: Kupak – Nyár · Zelei Bori: Kevert · Wéber Anikó: Az osztály vesztese · Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva · Lackfi János: Szerelmi nyomozás · Mészöly Ágnes: Szabadlábon · Finy Petra: A nagy álom

Kalapos Éva: Massza
Molnár T. Eszter: Stand up!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Győri Katalin: Kupak – Nyár
Zelei Bori: Kevert
Wéber Anikó: Az osztály vesztese
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Lackfi János: Szerelmi nyomozás
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Finy Petra: A nagy álom
13 hozzászólás
!

    Mi már elolvastuk a könyveket,
        leadtunk a voksainkat,
                megszavaztuk a tíz befutót
                    és most jött el a Molyok ideje!

Segítsetek a közönségdíj megszavazásánál!

A jelenlegi állás szerint a Szerelemre castingolva vezet 59 szavazattal, de máris ott van a nyomában 50 ponttal a Massza!


>!
meseanyu MP

Merítés-díj 2017, ifjúsági irodalom – közönségdíj

Ezt a szavazást lezárták, már nem lehet voksolni.

Idén a a Merítés díj zsűrije az ifjúsági irodalom 2016-os megjelenései közül is kiválasztotta azt a 10 kötetet, amelyeket a legjobbnak talált.
Október 14-ig szavazhattok arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat.
A lista: https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016-top10
Azok a szavazatok nem számítanak érvényesnek, amelyek:
a) olyan regisztrációról érkeztek, melyek a szavazás kiírása után születtek.
b) nem köthető hozzájuk molyos aktivitás.

A Merítés-díj zsűrije fenntartja a jogot, hogy a szavazás kiírójaként a szavazás tisztaságát megsértő eredményt felülbírálja.

Finy Petra: A nagy álom
Győri Katalin: Kupak-Nyár
Kalapos Éva: Massza
Lackfi János: Szerelmi nyomozás
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Molnár T. Eszter: Stand up!
Szakács Eszter: A szelek tornya
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Wéber Anikó: Az osztály vesztese
7
Zelei Bori: Kevert

Kapcsolódó könyvek: Kalapos Éva: Massza · Molnár T. Eszter: Stand up! · Szakács Eszter: A Szelek Tornya · Győri Katalin: Kupak – Nyár · Zelei Bori: Kevert · Wéber Anikó: Az osztály vesztese · Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva · Lackfi János: Szerelmi nyomozás · Mészöly Ágnes: Szabadlábon · Finy Petra: A nagy álom

Kalapos Éva: Massza
Molnár T. Eszter: Stand up!
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Győri Katalin: Kupak – Nyár
Zelei Bori: Kevert
Wéber Anikó: Az osztály vesztese
Szirmay Ágnes: Szerelemre castingolva
Lackfi János: Szerelmi nyomozás
Mészöly Ágnes: Szabadlábon
Finy Petra: A nagy álom
8 hozzászólás
!

Két listánk van az ifjúsági Merítés-díjhoz. Az egyiken azt jelölheted be, hogy a 36 zsűrizett könyv közül mennyit olvastál, míg a másikon a TOP 10 könyvünkkel teheted meg ugyanazt!

https://moly.hu/listak/merites-dij-2016-ifjusagi-irodalom
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016-top10


>!
Kuszma P

És ne hagyják abba az olvasást. Jó érzés kézbe venni egy könyvet. Érezni a súlyát. A lapok kedvesen vonakodnak, mikor érzékeny ujjbegyükkel fordítanának egyet. Agyunk tekintélyes részének az a dolga, hogy eldöntse, jó-e vagy rossz nekünk az, amit a kezünk megérint. Nem kell lángelmének lenni ahhoz, hogy tudatában legyünk: a könyv jó számunkra.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
2 hozzászólás
!

Ha már arról van szó, hogy mennyi könyvet olvastatok/olvastok el az általunk zsűrizett könyvek közül, akkor ajánlanám @meseanyu közepes nehézségű kihívását, ahol 12 könyv után jár a kitüntetés!

Lejárat: 2017. szeptember 30.


>!
meseanyu MP

Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) olvasós

Elkezdődött2016. július 19., 16:41
Jelentkezés vége2017. szeptember 30., 20:00
Véget ér2017. szeptember 30., 20:00

A Merítés-díj zsűrije 2017-ben az ifjúsági irodalom megjelenéseit is díjazza. Már megkezdődött a 2016-os megjelenések olvasása. Olvassatok ti is velünk!
A kihívás során olvassatok el 2017. szeptember 30-ig legalább tizenkettőt az alábbi kötetek közül:
https://moly.hu/listak/merites-dij-2016-ifjusagi-irodalom
Az olvasások fele legyen a kihívás kezdete utáni, a többi lehet régebbi is. Legalább nyolc kötetről értékelést is kérek. A teljesítéseket a végén együtt kérem, „én és a könyv” linkekkel. Jó olvasást!

32 hozzászólás
!

@meseanyu volt olyan jófej, hogy a legjobb 10-es listához is készített egy kihívást!
Itt már 5 könyv elolvasása után jár a plecsni!

Lejárat: 2017. október 14.


>!
meseanyu MP

Merítés-díj / ifjúsági irodalom (2016) – top10 olvasós

Elkezdődött2017. június 15., 09:13
Jelentkezés vége2017. október 13., 09:08
Véget ér2017. október 14., 09:08

Megszületett a friss, ropogós lista az ifjúsági irodalom legjobbjairól is:
https://moly.hu/listak/merites-dij-ifjusagi-irodalom-2016-top10
Itt szavazhattok a kedvenceitekre:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2017-ifjusagi-irodalom-kozonsegdij
Aki még plecsnit is szeretne, annak öt darab könyvet kell elolvasni a kihívás ideje alatt a listáról, és mindegyikről kérek szöveges értékelést is.

4 hozzászólás
!

A májusi Merítésben már olvashattátok @balagesh rovatát, amiben a fikciós széppróza kategóriájáról írt.
https://moly.hu/merites-rovatok/merites-dij-iii-evad-fikcios-szepproza-kategoria

Ebben a hónapban az ifjúsági irodalmi rovat mellett a Merítés-díj gyermekirodalom kategóriájához is érkezik egy rovat, amit @meseanyu állított össze:
https://moly.hu/merites-rovatok/merites-dij-iii-evad-gyermekirodalom-kategoria

És… az ígért olvasmány, amit @balagesh készített a zsűritársaival együtt a zsűri munkájáról és a Merítés-díj(ak)ról.


>!
balagesh IP
Irodalmi díjak

Idén immár harmadik alkalommal állítja össze a Moly felhasználóiból álló zsűri a Merítés-listát. Júniustól négy kategóriában lehet szavazni a legjobb könyvekre. 1-jétől kezdődően egymást követő négy csütörtökön kerülnek ki a listák.
Ennek alkalmából egy beszélgetés formájára szabott, hosszabb lélegzetű ismertetővel készültünk.

A zsűriről

– Két nagyhírű lista is készül minden évben. Az Aegon és a Libri tízese mellett hogyan látjátok a saját szerepeteket?

Mi a Libri előtt kezdtünk egy évvel, tehát akkor még csak az Aegonhoz képest kellett megindokolnunk létezésünk relevanciáját. A célunk mindenképpen egy olvasói díj kialakítása volt, míg az Aegont nyugodtan lehet szakmai díjnak tekinteni. Közben aztán a Libri is elkezdett valamit, amelyet egyértelműen kereskedelmi jellegűnek tartok. Vagyis míg az Aegon elsősorban a szépirodalmi szempontokat tartja szem előtt, addig a Libri a kereskedelmieket. Fontos az “elsősorban” kitétel. Mi hozzájuk képest egyrészt műfajilag jobban felosztjuk a világunkat, azaz nem helyezünk esszéket versek vagy riportkönyvek mellé, ezért nem is csak egy listánk van, másrészt eleve nem felülről generált rendszerként működünk.

– Ez a nem felülről generáltság mit jelent? Függetlenséget? Egyáltalán, sikerülhet ezt a függetlenséget megőrizni, vagy azért a Merítés zsűrijére is hatnak külső dolgok?

Egy díjat mindig valaki, akár egy jogi személy működtet. Nálunk ez a valaki csak nagyon-nagyon messziről tűnik pontszerűnek. A zsűri felhasználók egész nagy csoportjából tevődik össze, és az egyes álláspontok minden pillanatban befolyásolják az egész működést. Úgy kell ezt érteni, hogy semmi nincs véglegesen eldöntve, hanem mindig minden bemozdulhat. Az egyes tagok térben is távol vannak egymástól, és bizonyos mértékig ízlésben is. Vannak, akik kevésbé függetlenek, vagy kevésbé ismeretlenek, de egészében mégiscsak az olvasói térnek a sűrűsödése vagyunk.

– Jóval nagyobb létszámú zsűrivel dolgoztok, mint az irodalmi zsűrik általában (négyszer-ötször). Ez persze több konfliktushoz is vezet. Gyakoriak ezek? Tudjátok kezelni?

Igen, azt hiszem, egyszerűbb egy hagyományos zsűri tagjának lenni, ahol jóval körülhatároltabbak a feladatok és a felelősségek. Nekünk azzal jobban meg kell küzdenünk, hogy mi nem A zsűri vagyunk, hanem én továbbra is én vagyok, és a véleményem valamit csinál egy általam nem ellenőrzött egésszel. Állandóan felelősséget érzünk az egésszel kapcsolatban, hogy annak a másiknak milyen az ízlése és modora és a többi. Ez érthető és jó, de folyamatosan emlékeztetnünk kell arra magunkat, hogy mi nem kritikusok vagyunk, nincsenek kereskedelmi érdekeink, vagyis nincs elszámolnivalónk senki, tőlünk eltérő minőségű entitással. Sokkal nehezebb lehet azzal megküzdeni, hogy ismerem a kimaradt írót, és ezért nem mondhatom ki a véleményemet, mint azzal, hogy két egyenrangú tag vagy tagcsoport között milyen kimondható konfliktus van. Olvasók egymás között. A többi moly is ezt várja tőlünk.
Nekünk ez a szabadságunk, hogy elég olvasónak lennünk.

– Azért, gondolom, nem mindegy, hogy mit hogyan szóltok le vagy dicsértek?

Nem, valóban nem. Tudjuk, hogy a molyos felhasználói oldalunk az ide vonatkozó jogosultságunk felmutatása. Vagyis olvasók vagyunk, de mégiscsak minősített, közszereplő olvasók. Van erre vonatkozó irányelvünk, hogy mit kell elviselnünk és mit nem. És itt nem elsősorban a külső nyomásra gondolok. Az a fantasztikus a tagokban, hogy olyan komoly elvárásokat támasztanak magukkal szemben, amin sokszor meglepődöm. A belső működésünk legfontosabb feladata mindig a könnyűség megtartása. Tényleg nem kell kritikusként szétszednünk egy művet, nem kell elszámolnunk sem kiadóval, sem szerzővel, ha nem tetszett. Ugyanakkor tudatos olvasók vagyunk, és szeretnénk megérteni és elmondani, hogy mi miért jó, és miért nem jó. De meg kell húzni azt a határvonalat, amin belül egy olvasó mozog. Ez több a tetszett/nem tetszettnél, de kevesebb egy recenziónál. Néha viszont mindkét véglet beleférhet.

– A négy zsűri viszonya milyen? Mennyire dolgoznak összehangoltan?

Itt is a nyitott, laza gondolkodás az irányadó. Van egy kisebb fórum, ahol minden zsűrinek van néhány képviselője, ott összehangolunk ezt-azt. Vannak több zsűriben is részt vevő tagok, akik egy-egy helyen talán kevesebbet olvasnak, de fontos kohéziós erőként vannak jelen. Más-más létszámmal, más létszámú végső listával dolgozunk, de azonos koncepció alapján.

– Elég hosszú idő telik el, míg a zsűri dönt a 10-es listáról. Közben mennyire szokott ez felborulni, volt-e már valami meglepő változás, vagy már az elején lehet sejteni, hogy melyek lesznek az év legismertebb, legnépszerűbb könyvei?

Az elején, még az első szépprózás évben, aggódtam kicsit, mivel a magyar irodalmat középerős irodalomnak tartottam, azaz olyannak, amely minden évben képes kitermelni egy kiemelkedő regényt, de kettőt csak ritkán. Tehát nem a közepesek közül kell nehezen egyet kiemelni, hanem a nagyot körbepakolni. De szerencsére tévedtem. A magyar irodalom sokkal gazdagabb. Az említett másik két díj tízes listáján szereplő művek sem feltétlenül nyerik el a mi közösségi támogatásunkat. Egyből az első évben A kitömött barbár kiesésével szembesültem, aztán azt gondoltam, hogy Bartis mellett labdába sem rúghat senki, akárcsak a Librinél, aztán a zsűri díját Darvasi nyerte. Közben a lírás listánkon ugyan szerepelt Oravecz Imre és Rakovszky Zsuzsa is, a két másik díj nyertesei, de itt egyikőjük sem kapott díjat. Vannak tehát eltérések, és nyilván vannak összesimulások is. A zsűri kiterjedése miatt mindezt nehéz pontosan megindokolni, de tény, hogy a saját belső erőink működnek. Még az is gyakori, hogy valami elindul nagyon fel vagy nagyon le, és a zsűritagok későbbi olvasásai már ahhoz képest húznak egy művet az ellenkező irányba.

A szerzői oldal

– Tudnak-e a szerzők és kiadók arról, hogy nálatok belekerültek a 10-es listába, akikre majd szavazni lehet, értesítitek-e őket erről? Mit szoktak rá reagálni?

Eleinte jobban aggódtam a függetlenségünk miatt, és nem is a kiadók, szerzők felé akartam fordulni, hanem az olvasók felé. De aztán a zsűri egésze már láthatóvá vált a kiadók, szerzők számára is, akik nagyon segítőkészek voltak. Ma már sok kiadótól megkapjuk elektronikusan a tartalmakat, amikre természetesen nagyon vigyázunk. Van díjátadó ünnepség is, amelyhez adott esetben kiadói segítséget is igénybe veszünk. Én megnyugodtam, hogy a zsűri szerkezete miatt nincs mitől félni. A megítélést meg nem lehet bebiztosítani szándékos elszigetelődéssel sem. Nincs értelme ezen parázni.

– Van-e esélye egy kisebb kiadónál megjelenő elsőkönyvesnek egy ilyen díj megnyerésére, vagy mindenképp kell hozzá az ismertség, befutottság, jó marketing?

Ez érdekes kérdés. Nagyon fontos, hogy nálunk aztán tényleg nem a győztes számít, hanem maga az olvasás. Éppen ezért mi kiemelten fontosnak tartjuk magát a listát. Én személy szerint még a győztesnél is fontosabbnak. Éppen ezért nagyon odafigyelünk a teljes termésre. Könyvtári beszerzéseket nézünk át például. Persze itt megint mindig hangsúlyozom, hogy mi olvasói díjat adunk át, vagyis nem a mi feladatunk, hogy a legkisebb zugokba is betekintsünk. Talán próza esetében van a legnehezebb dolga egy kezdőnek, de a tízes listára is férnek ilyen nevek. Ráadásul mivel a moly.hu netes közeg, ezért egy országosan kevésbé ismert, de aktív netes közönséggel rendelkező író a szavazást saját felületein meghirdetve komoly sikereket érhet el.

Hatás/tervek

– Egyelőre elég sovány a Merítés-díj visszhangja, habár már harmadik éve dolgoztok. Mi ennek az oka? A marketing hiánya, vagy nem tekintenek titeket eléggé szakmainak?

Van egy választott terünk, és ez nem a magyarországi könyvesbolti lefedettséggel egyenlő. Mi a Molyon belül működünk. Ott írjuk meg a könyvekről a véleményünket, és a hatásunk is elsősorban ott látható, mérhető. Persze az internetet nem csak a moly.hu felhasználói ismerik, és ezek a tartalmak regisztráció nélkül is elérhetők, de tény, hogy a tevékenységünk a Molyra irányul. A Moly működése alapvetően határoz meg bennünket, és azok a kiadók ismernek bennünket igazán, amik használják ezt a közösségi teret. Persze mint magánemberekből álló csoport nyilván nem fektetünk pénzt a reklámba, és a marketingvállalásaink is korlátozottak. Ugyanakkor én nem sajtószóvivői optimizmusból éppen az ellenkezőjét látom a kérdésben foglalt állításnak: a Molyon komoly visszhangja van a tevékenységünknek, és a Molyon kívüli térben is évről évre egyre inkább megismernek bennünket.

– Az első két díjátadó a Moly éves születésnapi programjának keretén belül történt. Gondolkodtok esetleg abban, hogy függetlenítsétek a díjátadót önálló est keretében, így lehetőséget adva, hogy szélesebb közönség is részt vehessen rajta?

Valóban ennyire kötődünk a Molyhoz, és ez így ebben a formában egy nagyon jó együttállás. Viszont a Molynak is előnyt jelenthet, ha mi kivisszük a Molyon kívülre a jó hírt. Ma már van ehhez erőnk és múltunk, tehát gondolkodunk azon, hogy miképpen profitálhatna a Moly egésze még többet belőlünk. Felmerült, hogy a zsűri díját külön adjuk át, és akkor azt vigyük máshova. Vannak ötletek, de ezek még csak ötletek.

– Érzékelhető-e bármilyen pozitív hatása a díjnak és a díjazottaknak az olvasók körében? Nagyobb lett az oldalon a kortárs magyar irodalom olvasottsága? Vannak-e erre irányuló statisztikák?

Mivel magánemberek vagyunk, tehát még csak a Moly.hu működtetői sem, ezért hivatalos statisztikákkal nem rendelkezünk. Az viszont sokat elmond, hogy míg első évben csak a fikciós széppróza kategória létezett, addig a másodikra csatlakozott a költészet és a gyerekeknek szóló irodalom, ami mostanra kettévált gyermek és ifjúsági kategóriára. Vagyis a szellemiség, a gondolat egyre nagyobb területre terjedt ki, egyre több embert hódított meg, és általuk ezen témakörök értékeltsége a Molyon megemelkedett. Az ezekhez a kategóriákhoz tartozó művek között az érdeklődő olvasó könnyebben tud választani.

– Idén már négy kategóriában versenyeznek a művek, terveztek-e továbbiakat?

Igazából ez egy szabad modell, ami továbbvihető, átalakítható. Abban maradtunk, hogy a Merítés-díjat a kortárs, magyar nyelvű könyvekre tartjuk fenn. Vagyis a fordításokra nem fordítanánk energiát. Ott már aztán végképp annyira különböző dolgok kerülhetnek egymás mellé. Nem éreztük azt, hogy kézben lehetne tartani az ilyen kategóriákat.
Egészen komolyan felmerült viszont a sci-fi kategória, de úgy tűnt, hogy egy év alatt nem jelenik meg annyi könyv ebben a műfajban. Pláne ha a fantasyt elválasztjuk tőle.
Én mondjuk azt sem hittem volna, hogy a verseskötetekkel érdemes foglalkozni, legfeljebb az év versében gondolkodtam volna. Ehhez képest működik. Nem is tízes listájuk van, hanem hetes – vagy tavaly annyi volt. Ki tudja, idén mennyi lesz, hogy látják jónak. Nem az intézményesülés a fontos, hanem hogy mindig mindenki azt csinálja, amihez kedve van, és amiben értelmet lát. Nagyon dinamikusak vagyunk – ebben az értelemben is.

35 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!