Merítés-díj - III. évad: gyermekirodalom kategória

Rovatgazda
!

Tavaly nagyon jó hangulatban telt a Merítés-díj történetében első gyerekirodalmi zsűrizés, és nem volt ez idén sem másként. Volt, aki bokros teendőire hivatkozva, de szép élményekkel telve elhagyta a zsűrit, viszont jöttek nagyon lelkes új tagok, és szívvel-lélekkel csináltuk tovább a feladatot. Ami nem volt kicsi most sem, hiszen rengeteg gyerekkönyv született magyar szerzők tollából 2016-ban is. 145 könyvet gyűjtöttünk össze ezen a listán: https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2016. Igyekeztünk minél többet elolvasni, értékelni ezek közül, így lassacskán kialakult, hogy mely könyvek azok, amelyeket közülünk szinte mindenki érdemesnek tartott a legjobb tíz közé való bekerülésre.

Idén az ifjúsági kategóriában már külön zsűriztük a könyveket, erről @AniTiger írt összefoglalót, amit szintén ebben a számban találtok:
https://moly.hu/merites-rovatok/merites-dij-iii-evad-ifjusagi-kategoria

Persze most is akadtak nagyon jó kötetek, amelyek, ha egy hajszállal is, de sajnos lemaradtak a listáról. Ezekről a beharangozó karcokban emlékeztünk meg idén is.
Először @blueisthenewpink írt Kertész Erzsi és Berg Judit könyveiről. Előbbi egyik kötete top10-es lett, de más, szintén kitűnő könyveit is úgy éreztük, hogy meg kell említenünk, utóbbi viszont sajnos egyik tavaly megjelent könyvével sem tudott a legjobbak közé kerülni, pedig méltán népszerű alkotó.


>!
blueisthenewpink SMP
Irodalmi díjak

A Merítés-díj gyermekirodalmi zsűrije sem unatkozott az utóbbi időben: a 2016-ban megjelent 146 könyvből kellett összeállítani a legjobb tíz listáját. Rengeteg színvonalas gyermekkönyv született, a top10-en kívüli, erősen ajánlottak következnek:

Kertész Erzsi pszichológus, író annyi rendkívüli könyvvel halmozott el bennünket 2016-ban, hogy csak kapkodtuk a fejünket. A mennyiség egyáltalán nem ment a minőség rovására, de sajnos, nem kerülhet be mindenki és minden könyv a legjobb tíz közé. Itt van például mindjárt a Nem mese. Többen is úgy éreztük, hogy még a felnőtteknek is hasznos lehet elolvasni ezt a fontos segítő könyvet. Nagyon közel került a top10-hez, de végül nem jutott be.

„Segítő könyv a javából, amely egy érzékeny és fontos a témát jár körbe, okosan és kedvesen megírva, ahogy azt csak Kertész Erzsi tudja. Miután a homokozó mellett ücsörögve kiolvastuk (…), legszívesebben (…) rohantam volna, hogy minimum egy apróhirdetést tegyek közzé, melyben tudatom, hogy ezt a könyvet NE hagyják ki.” @Hintafa (https://moly.hu/ertekelesek/2202566)

„Először arra gondoltam, hogy meg vagyok én húzatva, hogy kecskére akarok káposztát bízni? Hamar beláttam azonban, hogy itt semmi ilyesmiről nincs szó. Inkább csak megmutatom a kecskének, hogy bizony lehet nemet mondani a pacalpörköltre, ha nem szereti.” @Honey_Fly (https://moly.hu/ertekelesek/2186067)

„Ezt a könyvet még felnőttként is felszabadító olvasni! Tetszett, hogy az agresszív nemtől eljuttatja Ádámot az önérvényesítő, határozott, de kedves nemig! Egy dolog hiányzott csak, most hogy így belegondolok: a puszira, ölelgetésre, nem kívánt testkontaktusra való nemet mondás. Nagyon fontos pedig! Még nem olvastam eddig Kertész Erzsitől, de keresni fogom a könyveit!” @stippistop (https://moly.hu/ertekelesek/2263935)

Én is így tettem. A 2016-os könyvek és a korábbi, zseniális, szürreális Labirintó elolvasása után nálunk véglegesen kedvenc lett a szerző. A Panthera sorozat első részét úgy elkapkodták a kiadótól, hogy várhattuk az utánnyomást, de megérte. Felnőttként is befaltam egy nap alatt, és ezzel sem voltam egyedül:

„Fordulatos, izgalmas, vicces, eredeti történet, amelyben az Átméretezőnek is nagy szerepe van, no és a csendkavicsnak, amiért tulajdonképpen az egész kaland, ez a nagy hűhó. Barátságról, közösségről, csapatépítésről, egymás elfogadásáról, a közös élmények, kalandok összekovácsoló erejéről, no meg bátorságról (…)” @Zsófi_és_Bea (https://moly.hu/ertekelesek/2338537)

„Maradéktalanul tetszett. Végre egy (kis)kamaszoknak készült könyv, ami pontosan az, ami lenni akar: izgalmas kalandregény, sok humorral, kidolgozott karakterekkel, itt-ott némi lélektannal megfűszerezve, visszafogott, ám mégis menő képi világgal kiegészítve. Senkit ne tévesszen meg, hogy közel egy hónap alatt olvastam el a könyvet: felnőttként is remek szórakozást nyújtott, de a gyerekeim einstandolták a kötetet, sőt, a legnagyobb a Pantherát választotta a decemberi iskolai könyvajánlója tárgyának. 9-10 éves kortól ajánlom.” @Futóhomok (https://moly.hu/ertekelesek/2265719)

„Nagyon izgalmas volt, felnőttként is alig tudtam letenni, kimondottan szórakoztatott! Alig várom már, hogy a kisfiammal is elolvassuk, hogy fogja élvezni!!! Néhol nem mondom, voltak benne 'enyhén' erőltetett momentumok (pl. az egész alapszitu!!:-D), ettől függetlenül kihagyhatatlan.” @katen (https://moly.hu/ertekelesek/2284674)

Az Állat KávéZoo már jobban megosztotta a zsűrit, és többek szerint nem felnőtteknek is, hanem inkább számukra lehet élvezhető, de tagadhatatlanul jól szórakoztak:

„Ez egy nagyon okos, nagyon humoros, szuper jó könyv, talán túl okos is egy bizonyos életkor alatt, de én rettentően élveztem. Minden történet telitalálat, nekem a kedvencem a struccos, bár elég nehéz sorrendet állítani. Jókat kuncorásztam magamban olvasás közben. A rajzok szenzációsak!” @ziara (https://moly.hu/ertekelesek/2313528)

„Nagyon szórakoztató és ötletes. Igazán élvezetes volt olvasni még felnőtt fejjel is. Sőt, épp emiatt a fél csillag levonás, mert helyenként úgy éreztem, hogy nem minden szójáték vagy poén érthető a gyerkőcöknek.” @icu79 (https://moly.hu/ertekelesek/2231066)

„Hát ez egyszerűen fantasztikus!!! Szuper poénok, jellemrajzok, itt-ott irónia és a főbb emberi jellemvonások állati bőrökbe bújtatva. (…) Inkább tiniknek ajánlanám, akik már a poénok nagy részét értik és ezáltal élvezik is a történet és a szavak kettős értelmét. Én mindenesetre nagyon élveztem és jókat nevettem rajta!” @szabszev (https://moly.hu/ertekelesek/2103959)

Berg Judit a Lengemesék záró kötetével került a toplista közelébe. A történetekből egyébként rajzfilm is készült, már megy a mozikban! Az őszi rész tavaly a legjobb tíz között volt, a téli ezúttal lemaradt, de dicséretben nincs hiány:

„Berg Juditban még sosem csalódtam, és végre egy könyve, ami már ovisoknak is érthető, élvezhető. Mi ezzel kezdtük a sorozatot, de most pótoljuk az előző részeket is” @szanes1 (https://moly.hu/ertekelesek/2392646)

„(…)számomra ez lett a legélvezetesebb, legkedvesebb kötet a sorozatból. Önzetlenség, segítségnyújtás, barátság. Ja, és persze megint szabályszegés ugye… (…)
A könyv külsőre is nagyon szép, a kék színével, hópelyhekkel. Olyan télies! Az illusztrációk is szépek voltak, a téli képek különösen tetszettek. Azt gondolom, hogy ez a kötet méltó búcsú a lengéktől és a harácsoktól, a Nádtengertől.” @dianna76 (https://moly.hu/ertekelesek/2267091)

A szerző Rumini sorozatát biztosan sokan ismeritek. A legújabb rész szoros, az utolsó percekig tartó küzdelemben maradt le a tízes listáról. Izgalmakban a kötet is bővelkedik. Én először találkoztam a sorozattal, és alig bírtam letenni. Meg is vettem az első részt a kisfiamnak, hamarosan kezdjük.

„Nagyszerű kis mese volt! (…) Nagyon izgalmas, fordulatokban bővelkedő – mégpedig előre nem látható fordulatokban –, nem beszélve a nagyon szerethető szereplőgárdáról. Örülök neki, hogy a mesekönyv zsűrizés kapcsán még egy esélyt adhattam ennek a remek mesefolyamnak!” @Chöpp (https://moly.hu/ertekelesek/2369184)

„ (…) teljesen beszippantott! Ez a Berg Judit nagyon tud valamit! Izgalom izgalom hátán, csupa kalandos fordulat, mégsem éreztem soknak. Ugyanakkor könnyen követhető, gördülékenyen mesél, és csak ritkán emlékeztet az előzményekre – melynek nem ismerete sem von le a könyv értékéből. Mennyi érdekes szereplő, különleges faj, csodás lények vannak a könyvben! (…) Nagyon kíváncsi lettem az előzményekre is, ez egy igazán igényes sorozatnak tűnik!” @Boglárka_Madar (https://moly.hu/ertekelesek/2230841)

„Ez egy különlegesen fantáziadús, letehetetlenül érdekfeszítő, csodálatos karaktereket felvonultató, szövegileg is rendkívül igényes olvasmány, szóval fényévekkel jobb, mint a Harry Potter. Van eszmei mondanivalója is, de ez egyáltalán nem szájbarágósan didaktikus.” @szanes1 (https://moly.hu/ertekelesek/2268385)

Holnap @Boglárka_Madar folytatja az ajánlásokat, a kimaradók második részével. Figyeljétek a zónát!

Kapcsolódó könyvek: Kertész Erzsi: Állat KávéZoo · Berg Judit: Rumini kapitány · Kertész Erzsi: NEM mese · Berg Judit: A Nádtenger télen · Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Kertész Erzsi: Állat KávéZoo
Berg Judit: Rumini kapitány
Kertész Erzsi: NEM mese
Berg Judit: A Nádtenger télen
Kertész Erzsi: A hógömb fogságában

Kapcsolódó alkotók: Berg Judit · Kertész Erzsi

13 hozzászólás
!

Idén sajnos egy zenés könyv sem került be a top10-be, többek között ezekről írt a második beharangozó karcban @Boglárka_Madar. De említi például Bosnyák Viktória A kacifánt nem elefánt című könyvét is, amely számomra a 2016-os év egyik legjobb gyerekkönyve volt, roppant szívesen láttam volna a listán is, de a sors végül másképp akarta.


>!
Boglárka_Madar P
Irodalmi díjak

Tegnap elsőként @blueisthenewpink karcában (https://moly.hu/karcok/919907) ismerkedhettetek meg olyan könyvekkel, amelyek bár sajnos lemaradtak a Merítés-díj – Gyermekirodalom 2016-os listájáról, de mindenképp szeretnénk felhívni a figyelmet rájuk – ma én folytatom a sort.
Idén először vettem részt a zsűrizésben, ami egy nagyon izgalmas feladat volt. Sok-sok szuper könyvvel ismerkedhettünk meg, én is sok új kedvencet avattam. A zsűrizésben volt egy (nem) állandó segítségem is, a kislányom személyében, bár őt sokszor csak a könyvkupacok rendezgetése kötötte le. :)
Sajnos az utolsó napok hajrájában a zenés kötetek lemaradtak a legjobbaktól, de én most külön ki szeretném ezeket emelni. Először is a számomra legkedvesebbel kezdeném.

Rutkai Bori: Pizsamátor
Rutkai Bori egy igen sokoldalú művész, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy jelen kötet illusztrációit is ő készítette. Évek óta zenél a kicsiknek is, ez pedig már a második zenés gyermekkönyve.
„Csupa ötletes, jópofa dal szerepel a könyvben, fülbemászó dallamokkal és humoros szöveggel. Szerintem jó ötlet, hogy nem csak CD jelent meg, hanem könyvben is kiadták a verseket, Rutkai Bori illusztrációi teszik teljessé az élményt. A CD-t már többször meghallgattuk, Dóri első alkalommal „táncra perdült” (értsd: lengeti a kezét, csápol, jobbra-balra hajlong és billegteti a fejét is XD), szóval szerintem igencsak jól sikerült kiadvány!” (https://moly.hu/ertekelesek/2214054)

De nemcsak nekünk támadt bulizni kedvünk e könyvet kézbe véve:
@Honey_Fly: „A zene nagyon bejön, garantált fülbemászás és tényleg bulizni támad az embernek kedve tőlük. Egyik kedvencem a címadó dal, ami már önmagában annyi fantáziát hordoz, hogy órákig lehet játszani a pizsamátoros kalózkodást otthon. Nagyon jó a Porszívó dal és a Ribizi Diszkó is, de még sorolhatnám tovább a kedvenceket. Remélem, hogy sok ilyen albumot tervez még Rutkai Bori és bandája!” https://moly.hu/ertekelesek/1996324

@blueisthenewpink: „Bulizós, vicces dalok az egész családnak. De tényleg. Jó volt rátalálni az Ovis zenei ízlését jelentő Alma együttes (segítség!) – Kerek mese – Halász Judit – Quimby – Kiscsillag vonalon valami középen lévőre. Gyereknek való zene és szöveg, de kifejezetten szórakoztató felnőtteknek is. A címadó Pizsamátor annyira fülbemászó, hogy első hallgatás után nem is szabadultam tőle, de nem zavart. Következő alkalommal a hatévesnek ragadt úgy be, hogy egész nap énekelte.” https://moly.hu/ertekelesek/2265430

Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Az egyik kedvenc elfoglaltságunk a lánykámmal Ringatóra járni, sok-sok szuper dalt és mondókát tanultunk ott. Jó látni, hogy ez az egész program tovább tudott fejlődni, és ilyen kedves, szerethető meséket ad a gyerekeknek. Az első Ringató-meséhez hasonlóan itt is Vica és hűséges tacskója, Borsi mutatja be nekünk a téli népszokásokat és népdalokat.

@dianna76: „Igazán kellemes kikapcsolódást jelentett az olvasása, és Borsi kutyán túl még ráadásul egy cica is megjelenik. Mindeközben becsalta a szerző a történetekbe a téli jeles napok ismertetőjét, a szokásokat, és felbukkan egy-egy hangszer is. (…) Az illusztrációkban sem találtam kivetnivalót. Azok a képek ahol a téli táj is jelen van, nagyon tetszettek. Ahol Vica és Borsi együtt szaladnak a hóesésben, egyenesen gyönyörűséges. Valamint a napkeleti bölcsek árnyként való ábrázolása a lila háttérrel, meg a könyv végén, a tábortűz körüli emberárnyalakok… Ezeket hosszan, és többször megcsodáltam.” https://moly.hu/ertekelesek/2334093

@Hintafa: „Az elmúlt 4 hónapban akárhányszor kérdeztem meg a kisebbik fiamat, hogy milyen zenét szeretne azt mondani az esetek 99%-ban azt mondta, hogy Borsit.” https://moly.hu/ertekelesek/2333965

@Honey_Fly: „A sorozat első kötetét is nagyon szerette az egész család. Ugyanez a helyzet Borsi újabb kalandjaival is. Karácsony előtt olvastuk először, akkor -amikor egyébként is mézeskalács illatú az egész lakás- különösen szívmelengető volt a letűnőben lévő téli népszokásainkról olvasni és kicsit úgy érezni, hogy visszamentünk az időben az én gyerekkoromba amikor még jöttek a betlehemesek és az öreg Miklós bácsiék csilingelő lovasszánnal/kocsival mentek végig a falun Jézus születését hirdető dalokat énekelve. Nekem ezt az időt hozta vissza a könyv. Nem nagyon tudom másképp megfogalmazni, mint hogy a mese és zene együttes ereje békét hoz a házra, a szívekbe.” https://moly.hu/ertekelesek/2303342

Palya Bea: Nappali dalok
Ezt a könyvet sajnos nem sokan olvasták eddig, és bár Palya Bea művészete megosztó tud lenni, az eddigi értékelések alapján úgy tűnik érdemes ezt is leemelni a polcról.

@szanes1: „Nekem Palya Bea dallamvilága nem annyira jön be,de ez személyes ízlés kérdése. Maga a könyv tetszett, jópofák a rajzok, jók a játékok is.” https://moly.hu/ertekelesek/2380424

@Zsófi_és_Bea: „Palya Bea játékossága és zenei tehetsége ebben a kis könyvecskében is maximálisan tetten érhető. Megverseli és megzenésíti a mindennapok hangjait, a húsklopfolást, a porszívózást, a fogmosást, az esőt, a mosást, a reggeli kávéfőzést, Lili lábát, apa vezetését, a kopogós csizmát, a színes ételeket.” https://moly.hu/ertekelesek/2330962

@blueisthenewpink: „Rengeteget táncoltunk erre a kicsikkel! (…) Olyan jó, hogy mai helyzetekre ősi ritmusokat, zenéket talált ki Palya Bea, ezzel igazán közel hozta az ösztönös zenélést az ilyesmitől teljesen elszakadt városlakókhoz is. Minden dalhoz írt keletkezéstörténetet, a végén pedig játékokat. Imádjuk, kellett belőle saját példány is!” https://moly.hu/ertekelesek/2404517

És akkor most lássuk a nem zenés könyveket is!

Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz
A kötet egy sorozat második része, de ez ne tántorítson el senkit ha véletlen ez kerülne először a kezébe, mert az előzmény nélkül is élvezhető.
„A könyv 3 gyerek nyári élményeit meséli el napló formában. Az ötlet és a kivitelezés is tetszetős, ha gyerekként olvasom biztos kedvet kapok a naplóíráshoz. (bár egy ideig tényleg írtam is) A könyv sok érdekes információt is tartalmaz, ugyanakkor végig élvezetes és kedves gyerektörténeteket ismerhetünk meg. Nálam kedvenc!” (https://moly.hu/ertekelesek/2155017)

@Chöpp: „A Maléna kertje óta mindenre vevő vagyok, amit Molnár Krisztina Rita és Simonyi Cecília csinálnak. Bár Maléna kertje kedvesebb a szívemnek, de be kell -_valljam, ilyen szép kirándulás leírást gyerekeknek még nem olvastam. Valahogy ott_ motoszkált bennem Szepes Mária Pöttyös Pannistul, de ez a történet annál sokkal komolyabb volt. Értékes leírásokat tartalmaz történelem, mitológia és régészet témában is. Bevallom, számomra is nyújtott újdonságot. Szép utazás volt. Köszönöm!” https://moly.hu/ertekelesek/2216612

@Trudiz: „Ez egy kedves könyv számomra, tartalmában, mondanivalójában egyaránt. Hogy telt a nyári szünet? Erre a kérdésre ad választ kellő alapossággal a három gyerek, más-más helyszínen megélve az adott mozgalmas pillanatokat. Rejtve, -de tudatosan- sok új tudnivalót, ismeretet közöl, okít az írónő. S teszi ezt szerethetően, figyelmet lekötően, példásan. Az illusztrációk egyszerűen nagyszerűek, és a színvilága tökéletes. Ajánlom! :)” https://moly.hu/ertekelesek/2321429

Bosnyák Viktória: A kacifánt nem elefánt
Sokáig versenyben volt ez a vicces című kis könyvecske, aztán az utolsó pillanatban mégis kiesett a tízből. Ez a Kréta-rajzhoz hasonlóan szintén egy második kötet, de önállóan is teljesen megállja a helyét. Mind az író (Bosnyák Viktória), mind az illusztrátor (Rippl Renáta) igen ismert már a gyerekkönyves piacon, így kettejük együttműködése garanciát jelent a minőségi mesére.

@szabszev: „A (már korábban megismert) kacoknál fura jövevények tűnnek fel. Kik ők? Fertőzőek? Menjenek, vagy maradhatnak? Miért beszélnek érthetetlenül. És természetesen megint a gyerekek oldják meg a gordiuszi csomót játék közben: hiszen értik egymás nyelvét, csak máshogy kell mondani (olvasni) a szavakat. (…) Külön 5 csillag az illusztrációkért! Gyönyörűek a rajzok, kedves arcúak a kacok és tropik és csodálatos virágokat növesztenek! Ilyennek kell(ene) lennie egy igazán jó gyerekkönyvnek! Külcsín és belbecs kéz a kézben! Nagyszerű történet, gyönyörű rajzokkal. Élmény volt olvasni!” https://moly.hu/ertekelesek/2147571

@bonnie9: „A történet nagyon aktuális (menekültkérdés), és elsőre talán azt gondolhatnánk nagyon felnőtt téma. Bosnyák Viktóriának mégis sikerült egy olyan szimbólumokkal teli mesevilágba ültetnie, amiben a gyerekek indirekt és korosztálynak megfelelő módon kaphatnak képet a helyzetről. A szereplőkön keresztül megszólal mindkét oldal (érkezők és fogadók) és a fogadók oldaláról is hallhatjuk a támogatókat és az ellenzőket.” https://moly.hu/ertekelesek/2181656

@meseanyu: „Nagyon jó allegória a menekültválságra, az ország jelenlegi állapotára. Van itt gyűlölködés, árokásás, a tipikus sztereotípiák, félelmek, amelyek az idegenekhez ködődnek, de aztán van emberségesség is, meg jó válaszok, a mesében pozitív a végkifejlet. Megéri a gyerekekkel erről olvasni, beszélgetni, hiszen ők is hallják, tapasztalják, hogy mi zajlik, segít a megértésben, az események feldolgozásában, és meg lehet belőle tanulni azt is, hogy miként kellene egy ilyen helyzetben viselkedni.” https://moly.hu/ertekelesek/2174611

Hohol Ancsa: Terka és a világgá ment ajándék
A végére hagytam egy olyan könyvet, amelynek bár nem volt esélye a top10-re, nálunk nagy kedvenc lett, és sokan mások is úgy vélik, ez az eddigi legjobb Terkás könyv.
„Az előző Terkás könyv annyira nem nyerte el a tetszésemet, ezért nem is nagyon mutogattam a lányomnak, de ez most aranyos volt. Igaz Terka továbbra is nagyon szeret egyedül bóklászni a városban, de ezen most könnyebben túltettem magam, és hát a Manócskámnál osztatlan sikert aratott. Hozta nekem, hozta apának, mutogatott rá a könyvespolcon, minden nap meg kellett nézegetni. Bár a könyvből leszűrhető tanulságot még nem hiszem hogy magáévá tudta tenni, de attól még úgy látom új kedvencet avattunk – ami úgy gondolom hamarosan egy saját példány beszerzését fogja eredményezni.” https://moly.hu/ertekelesek/2348251 – a saját példány meg is érkezett azóta. :)

@Hintafa: „Terka nem a vágyott babát kapja meg, amit a sarokba hajít csalódottságában. Ám a baba másnapra eltűnik, csakhogy közben Terka haragja is. Hiába is keresi a babát, nem találja, hiszen lelépett a többi hasonló sorsú játékkal. Terka meg persze utána. De minden jó, ha vége jó. És ennek jó a vége. Nagyon tetszett, hogy Terka szülei nem teremtették le a lányukat, amiért tényleg undokul bánt az ajándékkal.” https://moly.hu/ertekelesek/2227668

@icu79: „(…)Dórinak is nagyon tetszett, sőt egy röpke pillanatra kiütötte a már hónapok óta nyeregben lévő Anna, Peti, Gergőt, de csak egy pillanatra… A történet nagyon kedves, és jól átjön a tanulság is, bár azt továbbra sem értem, hogy egy 4 éves kislány miért kóricál egyedül mindenfelé. A rajzok kellően színesek, nem túl harsány, gyerek közeli, viszont a főszereplők nagyfejűsége nem tetszik.” https://moly.hu/ertekelesek/2350596

@Honey_Fly: „Szerintem ez az eddigi legjobb Terka-történet. Szép ívű, tudatosan építkezik és halad a tanulság felé. Különösen az tetszik benne, hogy Terka nem a szülők hatására illetve az ő rávezetésükkel eszmél rá a hibás döntésére és találja meg a megoldást, hanem önállóan, illetve egy kortársa segítségével. Az illusztrációk a megszokottak, egészen megkedveltük őket.” https://moly.hu/ertekelesek/2397544

Holnap még @stippistop vár titeket, aztán pedig mindenki derül. ;D

Ti melyik könyvet vinnétek haza?

Kapcsolódó könyvek: Rutkai Bori: Pizsamátor · Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz · Bosnyák Viktória: A kacifánt nem elefánt · Palya Bea: Nappali dalok · Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban · Hohol Ancsa: Terka és a világgá ment ajándék

Rutkai Bori: Pizsamátor
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz
Bosnyák Viktória: A kacifánt nem elefánt
Palya Bea: Nappali dalok
Gáll Viktória Emese: Borsi a hóban
Hohol Ancsa: Terka és a világgá ment ajándék
15 hozzászólás
!

Verses könyv se jutott be idén a legjobbak közé, meg kell mondjam, hogy a zsűri egyöntetű véleménye szerint többségében rettentő gyenge kötetek születtek ebben a szegmensben 2016-ban. A kivételek közé tartozik Kiss Ottó könyve, amelyről @stippistop is írt. Sajnos ez még nem volt elég a listára kerüléshez, mint ahogy Harcos Bálintnak sem sikerült idén sem bejutni a top10-be.


>!
stippistop SMP
Irodalmi díjak

Az utóbbi napokban @blueisthenewpink és @Boglárka_Madar beharangozóját olvashattátok a Merítés-díj 2016-os gyermekirodalmi listájáról. Nem vagyunk már messze a top10-es lista kihirdetésétől sem, ami @meseanyu tiszte lesz a holnapi nap folyamán. Már csak egyet kell addig aludni- kicsiknek kettőt! :)

Addig is következzék még egy kis könyvajánló azon kötetekről, amik bár nem kerültek be a top10-be, mégis megérdemlik, hogy megemlékezzünk róluk, hiszen a tavalyi mezőny nagyon erős volt!

A 2016-os megjelenések között volt például Vajda Éva különleges hangulatú könyve, az
Anup és a csodálatos tűzhely, amely egyszerű és tiszta világával szinte mindenkit megérintett, aki olvasta:

@worsi: „Azt hiszem, ez a legjobb gyerekkönyv azok közül, amik idén a kezembe akadtak, pedig volt nem kevés. Olyan, hogy elolvastam, és nagyon jó érzésem volt tőle. Visszaadja a hitet a világban.” (https://moly.hu/ertekelesek/2169094)

@Hintafa: „Megható és tanulságos történet egy nagyon elszánt kisfiúról, aki a szegénységben sem veszti el akaraterejét. Tetszett nagyon és a könyv színei, illusztrációi is a kedvemre voltak. A gyerekeket is azonnal megérintette, mert szinte egyszerre közölték, hogy dolgozni akarnak, hogy pénzt kereshessenek” @Hintafa (https://moly.hu/ertekelesek/2241547)

@blueisthenewpink: „Miután a hat és fél éves a húsvéti locsolkodással „keresett” összeget számolgatta, épp ideje volt kicsit helyre tenni, hogy a pénz nem fán terem. Kíváncsi vagyok, hosszú távon lesz-e hatása. Szerintem nagyon fontos érzékenyítő mese.” (https://moly.hu/ertekelesek/2389850)

Harcos Bálint Szofi sorozata két kötettel is folytatódott 2016-ban, a hebrencs kislány újabb kalandjaival gazdagodtunk. Szofi karaktere eléggé megosztó, valaki szerint idegesítően hiperaktív, más szerint jóindulatúan kotnyeles. A Szofi sorozat harmadik kötete a
Szofi bújócskázik.

@Boglárka_Madar: „Igazán aranyos kislány ez a Szofi, mindig jópofa dolgok történnek vele! Ez a történet igazán kedves az anyukával bújócskázó kislányról – és szokás szerint kicsit mese, kicsit valóság. Az illusztrációk pedig szuperek!” (https://moly.hu/ertekelesek/2157524)

@Hintafa: „Gyönyörű, az álom- és a fantáziavilág határán mozgó milliőbe csöppenünk, ahogy Szofi anya biciklijén gubbasztva maga mögött hagyja a várost és elmennek az erdőbe. … Az egész történet annyira bájos és egyszerű, hogy a legkisebbek is megértik, a nagyobbak pedig örömmel hallgatják újra és újra. T-t például annyira megfogta, hogy napok óta bújócskázunk, és minden étkezésnél piknikre kell készülnünk. Engem is magával ragadott az a meghitt hangulat, ami a meséből árad, és igazán szép, ahogy a szöveg és az illusztrációk ilyen tökéletesen passzolnak egymáshoz.” (https://moly.hu/ertekelesek/2118069)

@Honey_Fly: „Annyira helyes kislány ez a Szofi! Pajkos és jó kedélyű. Az embernek olyan érzése van, hogy aki csak ránéz annak mosolyogni támad kedve. Ez az illusztrációknak is köszönhető. Szeretem ezt a sorozatot mert mindegyik rész hordozza magában a továbbmesélés lehetőségét. Tényleg csak a mi fantáziánk szab határt annak, hogyan folytatnák a történeteket. Keresek is valami jó búvóhelyet :)” (https://moly.hu/ertekelesek/2115266)

Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Mindig nehéz azon gyermekkönyv íróknak a dolga, akiknek a könyve valamilyen „céllal” íródott. Ne legyen túl szájbarágós vagy unalmas, legyen élvezhető a kerettörténet, ugyanakkor az üzenet is célba érjen! Úgy tűnik, a Kalimpa íróinak ezt sikerült megvalósítaniuk:

@blueisthenewpink: „Ez a könyv akar valamit (mozgásfejleszteni), de ez egyáltalán nem megy a mese rovására. Kerek egész, legyőzendő akadályokkal, az úton segítő barátokkal és ártó ellenségekkel. Még ilyeneket! A kicsik is szerették, amíg a végére nem értünk, mindig ezt a mesét kérték. Az Ovis izgult Kalimpáért és remekül szórakozott, a Kicsi főleg a rajzokat nézegette (azok is helyesek). Kipróbáltuk a fejezetek végén a feladatokat is, és annyit nevettünk, hogy mindenképp megjegyzem ezeket gyerekbulikra játéknak.” (https://moly.hu/ertekelesek/2405190)

@dianna76: „Népmese modern változatba ültetve. Nekem elsőre ez jött át. Ötletessége abban rejlik, hogy mozgásfeladatokat tartalmaz, így nem csak a léleknek és elmének hasznos könyv, hanem a testnek is. Persze csak ha meg is csinálja a gyerek a gyakorlatokat. Kalimpa egy igazán szerethető kis figura, ahogy megügyesedik a mese során” (https://moly.hu/ertekelesek/2381435)

Kiss Ottó: Ne félj, apa!

Kiss Ottó verseskötete a maga műfajában szintén rendhagyó: egyfajta gyerekszájgyűjtemény, ami a szülőket nosztalgiával tölti el, de a gyerekeket is megmosolyogtatja.

@ziara: „Bár nem azok a rímekkel teli gyereknek szóló versek, amiket kántálva lehet mondani, hanem inkább életfilozófia, életbölcsességek, sokszor két-három sorban. Nagyon megható, a versekből kirajzolódó apa-lánya kapcsolat. És hát a kivitelezés, a rajzok! Olyan szép könyv, hogy jól esik kézbe venni!!!” (https://moly.hu/ertekelesek/2116029)

@Juci: „Inkább gyerekszájgyűjtemény ez már, mint verseskötet, de jól szórakoztunk rajta. Apa-lánya olvasmánynak vettem ki a könyvtárból, de végül az egész család hallgatta, és végre nem nekem kellett felolvasnom :) Egyik-másik szövegben igazán magunkra ismertünk. Kismarty-Lechner Zita rajzai jól passzolnak a kötethez, aranyosan, ízlésesen kislányos az egész.” (https://moly.hu/ertekelesek/2148198)

@Honey_Fly: „Rólunk, nekünk szól ez a könyv. Nagyon aranyos, gyermekien őszinte és bölcs. Az illusztrációk szépek, kedvesek. Szeretem ha egy könyvet mosolyogva olvasok és ez pont ilyen volt.” (https://moly.hu/ertekelesek/2294984)

Holnap is figyeljétek a zónát! Ne feledjétek, hogy jön @meseanyu az eredményhirdetéssel! :)

Kapcsolódó könyvek: Kiss Ottó: Ne félj, apa! · Harcos Bálint: Szofi bújócskázik · Vajda Éva: Anup és a csodálatos tűzhely · Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa

Kiss Ottó: Ne félj, apa!
Harcos Bálint: Szofi bújócskázik
Vajda Éva: Anup és a csodálatos tűzhely
Stiglincz Milán – Varga Norbert: Kalimpa
14 hozzászólás
!

Végül aztán sok beszélgetés, vita, vívódás, korteskedés után megszületett a lista, és azt hiszem, a zsűri egészének nevében mondhatom, hogy elégedettek vagyunk vele. Kedves, szép, hasznos és szórakoztató kötetek kerültek a top10-be, a 2016-os termés színe-java.


>!
meseanyu MP
Irodalmi díjak

Egy héttel ezelőtt megtudhattátok, hogy melyik 10 könyvet találta a legjobbnak a zsűri a széppróza kategóriájában (https://moly.hu/karcok/917926). Most pedig, ahogy zsűritársaim előre jelezték nektek a beharangozókban (https://moly.hu/karcok/919907, https://moly.hu/karcok/920298, https://moly.hu/karcok/920975), kiderül az is, hogy szerintünk melyik kötetek voltak a legjobbak a tavalyi évben a gyermekirodalom kategóriájában.

Íme a lista:
https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2016-top10

Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén

„Ez a könyv fantasztikus, egy igazi gyöngyszem! Hihetetlen erős atmoszférát teremt, éreztem a rókaszelet az arcomba csapódni, hallottam a sirályok vijjogását, láttam magam előtt a tenger vad hullámzását. Erre kevesen képesek. A történet is izgalmas, mégis kedves és megható.!” @katen

Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net

„Jó, hogy született egy olyan gyerekkönyv a számítógép- és kütyüfüggés témájában, ami közel sem erőltetett és még szórakoztató is. A történet üde, nem erőlködik, hiteles, és úgy ad a fenti jelenség kezelésére szülői (vagy akár pedagógusi) tippeket, hogy eközben nem érezzük úgy, hogy most akkor nagyon megmondaná „a tutit”, amivel a gyakorlatban végképp nem megyünk semmire. Sőt, ellenkezőleg.” @B_Niki

Kertész Erzsi: Helló, felség!

„Ez a könyv a kedvencem most Kertész Erzsitől, mert mindamellett, hogy azt sugallja, hogy vállaljuk önmagunkat, elfogadásra is tanít. Azt mutatja meg, hogy nézzünk be a palást és a korona mögé, ismerjük meg a Csuda Gáborokat, és rájöhetünk, hogy nagyon jó fejek, és attól még igencsak szeretetreméltó ember/gyerek lehet, hogy kilóg a sorból és máshogyan viselkedik, mint a többség.” @Zsófi_és_Bea

Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla

„Még az is mindegy, hogy arról erre, vagy erről arra, a lényeg, hogy összetalálkozunk, együtt vagyunk, elválunk, újra és újra találkozunk és észrevétlenül, vagy nagyon is kényszerítő módon tudatosul bennünk a másik tűrhetetlen hiánya. És változunk és járjuk az utunk, ami egyszeriben közös lesz és így minden nagyon is rendben van. Kétszemélyes Birodalom.” @Chöpp

Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap

„Örültem a könyvnek. Hogy ilyen is van, az egyértelműen azt jelenti, szépen zárkózik fel a magyar gyerekirodalom, szélesedik a polc, ahova felkerülhet egy igényesen megírt rétegkönyv is. Mi is ez? Halkan irodalmi szociográfiának nevezném, ami erősen a szépirodalomhoz húz.” @Futóhomok

Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett

„Sejtettem, hogy tetszeni fog, de nem gondoltam, hogy ennyire. Igaz, ami az ajánlóban olvasható, mely szerint a felnőtteket is fogva tartja a kisegér nagy kalandja. Kedves és bájos mese, ami hosszabb időre kellemes kikapcsolódássá teszi az estéket. Persze csak ha nem olvassuk el hamarjában.” @dianna76

Pungor András: Zozi mindig hazajön

„Mindenképp örülök, hogy ez a könyv a kezembe került. Egy rendkívül jól felépített, nagyon leleményesen kitalált történet kedves, életszerű szereplőkkel. Egyrészt nagyon modern a „kisteszkóval” , meg Apa „tankos” játékával, de közben megőrizte a klasszikus mesebeli csodát azzal, hogy a nagy Zozi mégis visszajön.” @icu79

Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány

„Nagyon aranyos, nagyon mai könyv modern királylányokról/nak. A legjobban a nevük tetszett, mindegyik virágot meg kellett a lányaimmal nézni a neten. Szuper ötlet, mert így két legyet is ütöttünk egy csapásra: olvastunk egy bájos mesét és megismerkedtünk egy-egy kevésbé ismert, ugyanakkor szép virággal. Az illusztrációkat is imádtam, és a szóvicceket is. Igazán csak ajánlani tudom minden kisgyerekes szülőnek, aki valami újra, frissre vágyik hagyományos köntösbe öltöztetve. Nekem a klasszikus mesék világát idézte fel, de 21. századi körülmények közé ültetve!:-)” @szabszev

Stefanik Krisztina: Csillagbusz

„Kedvesen, érthetően, de alaposan segít megérteni és elfogadni az autista osztálytársat. Nagyon tetszett, ahogy Dorka nem csak megpróbálja elképzelni, hanem kipróbálja, milyen lehet Misinek. A könyv nyitottságra, elfogadásra tanítja a gyerekeket, anélkül, hogy didaktikus lenne. Nem csak a szándék, hanem a kivitelezés is öt csillagos: a szöveg egyszerűen hibátlan, és rendben voltak a rajzok is.” @blueisthenewpink

Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

„Csodás nyelvezetű, a sokszor nem szívderítő valósághoz kapcsolódó, kicsit borongós történetek, amik mégsem szomorúak, hiszen mindben ott rejtőzik a változás, megbocsátás, az összefogás és a megoldás lehetősége.” @Honey_Fly

Itt szavazhattok:
https://moly.hu/szavazasok/merites-dij-2017-gyermekirodalom-kozonsegdij

A zsűri tagjai: @anni_olvas, @blueisthenewpink, @B_Niki, @Boglárka_Madar, @bonnie9, @Chöpp, @dianna76, @egyperces, @Futóhomok, @Hintafa, @Honey_Fly, @icu79, @katen, @meseanyu, @sssajt, @stippistop, @szabszev, @szanes1, @Trudiz, @ziara, @Zsófi_és_Bea

Kihívás: https://moly.hu/kihivasok/merites-dij-gyermekirodalom-2016-top10

Kapcsolódó könyvek: Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla · Stefanik Krisztina: Csillagbusz · Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén · Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap · Kertész Erzsi: Helló, felség! · Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány · Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net · Pungor András: Zozi mindig hazajön · Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett · Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Stefanik Krisztina: Csillagbusz
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap
Kertész Erzsi: Helló, felség!
Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány
Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
Pungor András: Zozi mindig hazajön
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka
5 hozzászólás
!

Szépen alakul a szavazás is, eddig Dunajcsik Mátyás könyve vezet, amely valóban egy nagyon különleges, szerethető kötet, én örülnék, ha nyerne, de még sok víz lefolyik addig a Dunán, úgyhogy gyertek, szavazzatok, mert nagyon jó kis könyvek várják a voksaitokat!


>!
meseanyu MP

Merítés-díj 2017, gyermekirodalom – közönségdíj

Ezt a szavazást lezárták, már nem lehet voksolni.

Megszületett a döntés, a Merítés díj gyermekirodalmi szekciója idén is kiválasztotta azt a 10 kötetet, amelyeket a legjobbnak talált a tavalyi megjelenések közül.
Október 7-ig szavazhattok arról, hogy melyik kötet kapja a közönségdíjat.
A lista: https://moly.hu/listak/merites-dij-gyermekirodalom-2016-top10
Azok a szavazatok nem számítanak érvényesnek, amelyek:
a) olyan regisztrációról érkeztek, melyek a szavazás kiírása után születtek.
b) nem köthető hozzájuk molyos aktivitás.

A Merítés-díj zsűrije fenntartja a jogot, hogy a szavazás kiírójaként a szavazás tisztaságát megsértő eredményt felülbírálja.

Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
5
Kertész Erzsi: Helló, felség!
4
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett
Pungor András: Zozi mindig hazajön
Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány
Stefanik Krisztina: Csillagbusz
4
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Kapcsolódó könyvek: Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla · Stefanik Krisztina: Csillagbusz · Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén · Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap · Kertész Erzsi: Helló, felség! · Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány · Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net · Pungor András: Zozi mindig hazajön · Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett · Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka

Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Stefanik Krisztina: Csillagbusz
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap
Kertész Erzsi: Helló, felség!
Simon Réka Zsuzsanna: Majdnem egy tucat királylány
Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net
Pungor András: Zozi mindig hazajön
Pásztohy András: A kisegér, aki majdnem hős lett
Szőcs Margit: Madarász Béni, avagy az űrparittyás ajándéka
3 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!