Merítés

Rovatgazda
!

A Merítés első száma 2011. október 13-án jelent meg.
http://moly.hu/merites/2011-szeptember

A folyóirat azzal a céllal jött létre, hogy erősítse a moly.hu közösségét, a molyok közti kapcsolatot. Ezen túl azért, hogy megmutassuk: az irodalom nagyszerű dolog, érdemes nyitottnak lenni minden műfaja iránt. A rovatokba a molyok legjobb értékeléseiből, karcaiból, idézeteiből stb. válogattunk, és azóta is arra törekszünk, hogy ezeket megőrizzük.
A Merítés rólatok és nektek szól, a tartalmát is tőletek merítjük. Köszönjük! :)

Az elmúlt több mint négy év során volt néhány főszerkesztő- és szerkesztőváltás.

Főszerkesztők:
2011. szeptember – 2013. március @vargarockzsolt (alkalmi rovatok irodalmi folyóiratokról, Tudomány)
2013. április – 2014. május @Juci (korrektor, Utak a hegyre)
2014. június – 2015. augusztus @n (Tollvonás, Kortárs magyar irodalom)
2015 szeptemberétől 2016 júniusáig egy háromtagú bizottság vezette a Merítést: @Xavér koordináló szerkesztő, @akire címlapképért felelős szerkesztő, a korrektori pozíciót 2015. szeptember-novemberben @eme látta el, majd egy hónap erejéig (2015. december) @virezma vizsgálgatta, javítgatta a rovatokat, 2016 januárjától pedig @bodnarnoemi vette át ezt a feladatot.

2016 júliusától a bizottság feloszlott: attól kezdve a főszerkesztői pozíciót @pepege, a főszerkesztő-helyettesit pedig @akire tölti be. A szerkesztőség szükségét érezte, hogy a korrektúrázási feladatokat innentől kezdve ne egyetlen személy, hanem egy háromtagú csapat végezze, ezért @bodnarnoemi mellé csatlakozott @encsy_eszter és @clarisssa is. 2016 novemberétől @encsy_eszter, @clarisssa és @lollippi vették górcső alá rovatainkat, @graphoman személyében pedig egy kiváló korrektor-helyettest találtunk, aki két hónapig segítette munkánkat. 2017 októberében újabb változás következett be a korrektorok személyében: @encsy_eszter helyét @graphoman vette át, @lollippi néhány hónapos, gyermekáldás miatti szabadságának idejére pedig @blueisthenewpink segítségét kértük a helyettesítésben.

Jelenlegi felállásunk tehát:
Főszerkesztő: @pepege
Főszerkesztő-helyettes: @akire
Korrektorok:
@clarisssa
@graphoman
@blueisthenewpink (@lollippi helyettese)

Rovatok és szerkesztőik:
Magyar irodalom témakör:
– A hónap magyar írója: @sztimi53-mal kezdtük, később @havas, @verdeleth, @giggs85 és @nyerw vették át a stafétát, akiket @Frank_Spielmann követett. Jelenleg @Archibald_Tatum és @pepege vállalkozik arra, hogy hónapról hónapra ízelítőt adjon a magyar irodalom egy-egy kiemelkedő alakjáról.
– @n és @tgorsy, valamint @Dorqa (névváltozás után @Tintapatrónus) a Kortárs magyar irodalomból adtak ízelítőt, majd @olvasóbarát nagyszerűen folytatta ezt az utat. Több mint két év után köszönt el tőlünk, @Csabi lett a rovat új gazdája, aki @n régi rovatát, a Tollvonást is bekebelezte, s jelenleg ő tekintget be az írók, költők ablakán.
– @mdmselle, majd @cseri merülését a Klasszikus magyar irodalomba @virezma folytatta, akitől a stafétát előbb @Bla, majd @csgabi vette át.
– @eme, majd @Dénes_Gabriella a HatárŐrség rovattal hazánkon kívüli, magyarlakta tájakra csalogatott; kis szünet után @Bleeding_Bride az, akit követnünk kell tovább a megkezdett úton.
– Verseket – VersRovat – @ParadoxH, majd @bargeization és @lzoltán szavaltak, jelenleg @Lunemorte az, aki a líra világában elkalauzol minket.
– @krlany a Kölcsönkapott beszélgetésekkel már számtalan írót, költőt mutatott be nekünk.
– @Etike hatalmas feladatra vállalkozott: a Kötelező-felfedező rovatot szerkeszti, melyben igyekszik megkedveltetni a diákokkal (is) az iskolai kötelező olvasmányokat.

Világirodalom témakör:
– A hónap külföldi írói közül hosszú ideig @Sansa válogatott, majd rövid időre @Kuszma lett a rovatgazda, néhány hónapja pedig @Timár_Krisztina mutatja be nekünk választottjait.
– @Zonyika, majd @Stendhal a világirodalom – VilágKlasszik – remekeiből válogatott, helyüket @Földi_Olinda vette át.
– @Gelso a MolyMazsolázó-irodalmát mutatta meg, @meseanyu lelkesen követi ebben.
– A VilágOlvasó kezdetben @Ciccnyog világ körüli irodalmi utazása volt, most pedig @Emmi_Lotta az idegenvezetőnk.
– @giggs85 irányításával a Kortárs VilágSzép révén a külföldi kortárs széppróza világában szerezhettünk jártasságot, akitől @Baráth_Zsuzsanna vette át e nemes feladatot.

Szórakoztató irodalom témakör:
– @vicomte és @Noro A képzelet birodalmaiba visz minket a mai napig is.
– @csartak sokáig @Spaceman_Spiff segítségével hozta a Sci-fi-t közelebb hozzánk, ám most már egyedül halad tovább a megkezdett úton.
– A Sikerkönyvekről @Bubuckaja írt nekünk, jelenleg pedig @Röfipingvin mutatja be az újdonságokat (is).
– @balagesh rovatának a KaleIDÉzkóp nevet adta, @Arianrhod ezt meghagyva, egy képekkel és információkkal színesített rovatot készít minden hónapban.
– @AniTiger a molytársadalom fiataljainak mutatja az utat a YA irodalom útvesztőjében Forever Young Adult nevű rovatában.

Ismeretterjesztő témakör:
– Az Utak a hegyre vallási témájával többen is megpróbálkoztak – sikerrel: @Juci, @lakmuszisz_HisztisMirtill (majd névváltozás után @HisztisMirtill, újabb névváltozás után @Dénes_Gabriella) és @Miriam után jelenleg @Sytka vezet minket a hegyre.
– @Zizzer, @Khimaira, @KoŁibri és @vargarockzsolt a Tudomány világába vitt el minket. Majd @naravna és @AeS párban, később @naravna önállóan, ezt követően @Turms, jelenleg pedig @Ákos_Tóth segít, hogy bővítsük ismereteinket.
– A művészetért – Tárlat, képzőművészet, fotók, fények-árnyak – @Kriszta és @Dorqa (névváltozás után @Tintapatrónus) volt a felelős, most a Fényőrséggel @akire varázsol el minket.
– @ppeva a kezdetektől a KoMolyZene elhivatott tudósítója volt, s rövid szünet után a rovat megújulva Film, színház, muzsika címmel @makitra gondozásában jelenik meg.
– a Kopogtatás nélkülben @stippistop a pszichológia fontos témáit mutatja be.
– a MOLYrágta történelemmel először @Turms emlékezett a régi időkre, most pedig @ursus-nál van a stafétabot.

Egyéb kategória:
– A Bulvár – Molyok szerint a világ és a Búvár – Merülj mélyebbre! gazdag, tartalmas rovatként indult @Esmeralda, @Tilla, @domimi (névváltozás után @Xavér), @Véda és @Dolorien jóvoltából; most, megtartva ezt a színes válogatást, @Véda és @Lunemorte ad hírt nektek mindenféle témáról.
– A Bűnügyi és Sporthírekről @egy_ember remek rovataiban olvashattunk. @HoneyBunny és @blackett is voltak a Bűnügyi rovat élén, majd @alaurent vette át a „nyomozást”. Rövid ideig @Bélabá, jelenleg pedig @robinson kalauzolja el a molyokat a krimi világába.
– @Gregoria_Hill, @ponty és @rekucimucika voltak az ügyeletes testnevelés – Sportrovat – felelősök, tőlük előbb @Tantis, majd @Szencsike vette át a stafétát, így most tőle olvassuk a sporthíreket.
– A Kimenő rovatban @encsy_eszter írt nekünk arról, hogy ki merre járt az elmúlt hónapban, illetve köztük programajánlók is olvashatók voltak. Rovatunk @csgabi-nak köszönhetően 2017 októberétől újraéledt.
– @Véda útjára indított egy rovatot Hölgyválasz címmel, melyben különféle területeken (tudomány, gasztronómia, irodalom, képzőművészet stb.) ismertté vált, múzsaként elhíresült nőket mutat be. (A rovat nem állandó, felváltva jelenik meg a Búvár – Merülj mélyebbre! rovattal.)

Megszűnt, de talán valamikor feléledő, vagy csupán hosszabb ideig szünetelő rovatok:
– @Amadea és @Nita_Könyvgalaxis a Beszt-Zeller vegyesvágottal várt titeket.
– @Tiger205 a Moly-múltról mesélt.
– @mdmselle, a hölgyek örömére nyitott egy Hölgyszalont.
– @Stone egy Filmrovattal próbálkozott, sikerrel.
– A Képes Regények rovatot @Sceurpien valósította meg.
– az Alkotói ablak @blackett válogatása volt a Moly Kérdezz bármit zónájából, ahol írókkal, költőkkel olvashatunk interjúkat.
– A TOPoszvadászót @domimi (névváltozás után @Xavér) eszelte ki, majd @encsy_eszter kereste a rovatba való izgalmas tartalmakat.
– @Frank_Spielmann a Nyugat irodalmi folyóiratról indított egy alkalmi, tematikus rovatot.
– @entropic, @lazydaisy (névváltozás után @zoja) az Angol nyelvű és posztmodern irodalommal ismertetett meg minket, tőlük @Kuszma vette át a feladatot, aki már Posztmodern szemüvegen át tekintett a világra.
– @pepege a Molyfaggatóban tett fel izgalmas kérdéseket ismert molyoknak, tőle @Archibald_Tatum vette (és alakította) át a rovatot. Rövid szünet után az eredeti koncepció szerint, de apró változtatással @Zsófi_és_Bea folytatták a megkezdett utat.

Bemutatkoznak a Merítés szerkesztői:
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-i
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-ii
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-iii
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-iv
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-v
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-vi
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-vii
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-viii
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-ix
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-x
http://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-xi
https://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-xii
https://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-xiii
https://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-xiv
https://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-xv
https://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-xvi


Egy nagy merítés

>!

„Messziről az internet végtelen óceán, melyben a Moly csupán egy hajszálvékony áramlat. Ha közelítünk a képhez, akkor már látszik, ez az áramlat egy bő és édes vizű folyó, amely megállíthatatlanul tör előre, és amelynek hullámai a szivárvány minden színében ragyognak.”

Miközben mi az elmúlt pár héten a rendszer összetevőivel csatáztunk, egy lelkes csapat összefogott, hogy válogatást nyújtson a Moly elmúlt havi legjobb tartalmaiból, és azt itt-ott kiegészítve, értelmezve, értékelve átnyújtsa a többieknek. Ez lett a Merítés.

Virtuális újság. Molyoknak molyoktól. https://moly.hu/merites

!

Vendégrovatunk az Egy város és a Moly, amiben a megalakult molyklubokról olvashattok.
Debrecen: @sztimi53
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-debrecen
Szeged: @csend_zenésze és @tataijucc
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-szeged
Székesfehérvár: @Miestas és @peti_bácsi
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-szekesfehervar
Tatabánya: @Rézangyal
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-tatabanya
Pécs: @Boglarina
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-pecs
Borsod: @Szávitri
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-borsodi-molyklub
Eger: @encus625 és @clarisssa
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-eger
Orosháza: @Sisyll és @Jenis
http://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-oroshaza
Sopron: @blankaveronika
https://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-sopron
Budapest: @Röfipingvin, @B_Niki és @Nita_Könyvgalaxis
https://moly.hu/merites-rovatok/egy-varos-es-a-moly-budapest

Másik vendégrovatunk a Zónázó, amely egy-egy zóna rajongásának tárgyát járja körül.
JAPÁN MÁNIA: @Bélabá
http://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-japan-mania
Francia zóna: @stippistop
https://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-francais-avagy-minden-ami-francia
Orosz zóna: @Lunemorte
https://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-orosz-zona
Zsidó kultúra zóna: @Biedermann_Izabella
https://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-zsido-kultura-zona
Minden, ami OLASZ zóna: @blankaveronika
https://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-minden-ami-olasz
Kézimunka sarok: @mdmselle:
https://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-kezimunka-sarok
Harry Potter zóna: @AniTiger:
https://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-harry-potter


>!
krlany I+SMP
Debreceni Moly Klub

Tegnap este megalakult a Debreceni Moly Klub 8 alapítótaggal. Lehet csatlakozni, aki gondolja!:) Létrehoztunk egy levlistát is itt, amin a klub dolgairól folyik az eszmecsere. Aki szeretne csatlakozni hozzá, itt tudja jelezni és hozzáadom. És még gyerek cipőben, de megszületett a klub blogja is: http://debrecenimolyklub.freeblog.hu/ Hát, elindultunk!:)
(azóta elköltözött a blog ide: https://debrecenimolyklub.wordpress.com/ ), és van ilyenünk is: https://www.facebook.com/debrecenimolyklub/ ). |DMK

75 hozzászólás
!

A Merítés jelenlegi szerkesztői:

Főszerkesztő: @pepege
Főszerkesztő-helyettes: @akire
Korrektorok: @clarisssa, @lollippi, @graphoman , @blueisthenewpink

Kortárs magyar irodalom – @Csabi
Klasszikus magyar irodalom – @csgabi
Versrovat – @Lunemorte
HatárŐrség – @Bleeding_Bride
A hónap magyar írója – @Archibald_Tatum, @pepege
Kölcsönkapott beszélgetések – @krlany
A hónap külföldi írója – @Timár_Krisztina
Kortárs VilágSzép – @Baráth_Zsuzsanna
VilágKlasszik – @Földi_Olinda
VilágOlvasó – @Emmi_Lotta
MolyMazsolázó – @meseanyu
Kötelező-felfedező – @Etike
Kimenő rovat – @csgabi
Sportrovat – @Szencsike
Búvár – Merülj mélyebbre! – @Véda
Bulvár – Molyok szerint a világ – @Lunemorte
Hölgyválasz – @Véda
kaleIDÉZkóp – @Arianrhod
Fényőrség – @akire
Film, színház, muzsika – @makitra
A képzelet birodalmai – @vicomte, @Noro
Sci-fi – @csartak
Bűnügyi rovat – @robinson
Sikerkönyvek – @Röfipingvin
Forever Young Adult – @AniTiger
Utak a hegyre – @Sytka
Kopogtatás nélkül – @stippistop
Tudomány – @Ákos_Tóth
MOLYrágta történelem – @ursus

A Merítés szerkesztőségének havi ajánlólistái:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-2017-szeptember
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-2017-oktober
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-2017-november
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-2017-december

Összesített lista:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol

Kihívások a Merítéshez kapcsolódóan:
Olvass a Merítés alapján (@klaratakacs)
https://moly.hu/kihivasok/olvass-a-merites-alapjan

Legyél te is Merítés-szerkesztő! (@pepege)
https://moly.hu/kihivasok/legyel-te-is-merites-szerkeszto

Állandó helyünk a főoldal jobb oldali sávjában, a kéthasábos menü alatt.
A régi számokat a Merítés címlapja alatt keresd!
A Moly súgójában is olvashattok rólunk:
http://moly.hu/sugo/merites

A Merítéssel kapcsolatos ajánlók, előrejelzések, köszönetek itt:
http://moly.hu/zonak/merites

Köszönjük, hogy figyelmetekkel havonta megtiszteltek minket!
Jó olvasást kíván a Merítés szerkesztősége!


>!
pepege P
Merítés

A Merítés szerkesztőségének könyvajánlója ezennel megújul!

Aki figyelemmel kísérte @sophie többfordulós Merítés könyvajánló kihívásait, jól tudja, hogy a 3. évad 2017. december 31-én lejár. (https://moly.hu/kihivasok/merites-konyvajanlo-3-evad ) A kihívás polca egy éves intervallumot ölel fel és a legutolsó polc júliusban lezárult. A kihívásgazda nem tervez újabb fordulót indítani, emiatt a szerkesztőségnek másféle megoldást kellett találnia, hogy a könyvajánlás továbbra is folyamatosan, zökkenőmentesen történhessen.

A Merítés könyvajánló a jövőben tehát az alábbiak szerint zajlik:
– Minden hónapban, a Merítés megjelenését követő napokban aktualizáljuk az ún. összesítő listát az adott havi ajánlásokról. A lista kezelése sokkal praktikusabb, mint a polcé, mert fel tudtok rá jelentkezni, ha bejelölitek rajta az olvasást, akkor nyomon követhető, hol tartotok.
– A lista linkje – karc formájában – kikerül a Merítés zónába.

Reméljük, hogy kihívástól függetlenül is szívesen veszitek tőlünk a könyvajánlásokat és minél többet olvassátok majd a listákon szereplő könyveket!


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!