Kortárs magyar irodalom

Rovatgazda
!

Márciusban kivirult az ég, beköszöntött a tavasz, és szép számban szárba szökkentek az irodalmi találkozók is. Országszerte könyvbemutatók, interjúk, irodalmi események színesítették a palettát.

Kitüntetések:

Március 15. alkalmából több szerző különböző díjakat vehetett át irodalmi tevékenységének elismeréseként.

Kossuth Nagydíj:

JÓKAI ANNA Kossuth- és József Attila-díjas írónőnek
Legismertebb művei közé tartozik a Mindhalálig, a Jákob lajtorjája, a Szegény Sudár Anna és a Ne féljetek című regény, valamint az Imitatio Christi beszélgetéskötet.

DOBAI PÉTER József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas írónak, költőnek, dramaturgnak, az MMA rendes tagjának kimagasló színvonalú költői, regény- és forgatókönyvírói tevékenysége elismeréseként;

TEMESI FERENC József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas írónak, műfordítónak, színműírónak, az MMA rendes tagjának műfajteremtő költői, írói munkája, valamint műfordítói tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést adományozta:
SZILÁGYI ISTVÁN írónak, az MMA rendes tagjának a kortárs magyar prózairodalom legnagyobb értékei közé tartozó nagy sikerű regényeiért, valamint szerkesztői tevékenysége elismeréseként.

A Magyar Érdemrend középkereszt (polgári tagozat) kitüntetést adományozta:

BEREMÉNYI GÉZA Kossuth-díjas írónak, rendezőnek sokrétű alkotó tevékenysége elismeréseként, amelyben egyformán kiemelkedő szerepet játszanak korízlést és nemzedékeket formáló dalai, filmjei és forgatókönyvei, valamint szépirodalmi alkotásai;

DR. SZALAY KÁROLY írónak, irodalomtörténésznek több évtizedes prózaírói és irodalomtörténészi életműve elismeréseként.

@cseri – Üzenet a palackban 21. http://moly.hu/esemenyek/uzenet-a-palackban-21
Remélem, erről az eseményről részletes beszámolót olvashatunk majd.

@stippistop – Jókai Anna: Tartozik és követel http://moly.hu/ertekelesek/1419425
@Juci – Jókai Anna: Tartozik és követel http://moly.hu/ertekelesek/1419352
@kr – Bereményi Géza: Vadnai Bébi http://moly.hu/ertekelesek/1412597


>!
Gregöria_Hill
Jókai Anna: Tartozik és követel

Négy és fél csillag a regénynek, mert ez már túlzás. Énszerintem ennyire ilyen nő (ember) nincs is. Túlment kicsit, de csak ennyi a kifogás. Vagy van???? Aki képes karácsonyi ajándékot azzal átadni mosolyogva, hogy kétszázötven volt, négyhavi részletre, és mégis látod, megvettem, pedig ez 500 mínusz a költségvetésemben, uh, dejó ember vagyok, nem? az túlzás. És ez még nem a legdurvább volt, ennél sokkal durvábbak voltak, mikor már a keze, szemhéja, feje remegett a pénzügy miatt. Hát szerintem igenis billen a mérleg egy irányba. Ilyen szar anyagias, anyagi világba ragadt emberek még a 9-es buszon sincsenek, esküszöm. Ez egy fösvény, akit pénze gondja öl meg, kinevetem és úgy kell neki. És ki is derül, hogy mániás, egy idegbeteg, kezelésre szorul, és igen, főleg a pénzgyűjtemény miatt. Szörnyűséges, iszonyatos lehet életközösséget alkotni muszájból egy olyannal, akinek szám van a homlokán, mint a gonosznak. Semmi más tőkéről nem is tud, csak a rövidtávú financiálisról és álmában meg még b@szás közben is lakásra gyűjt és elszámoltatja a férfival (aki nem a fia cseszd meg) a napi zsebpénzt, hogy vett-e egy kávét. Azt az egyet nem értem, miért írta az írónő ezt a dögöt énektanárnak. (????? ez még egy fél csillag) Kizárt dolog. Totál kizárt dolog. Semmi pénzen kívülihez nincs köze, nem is volt, nem is lesz. Féltem tőle a zenét. Szerintem jövő télen eladja és megpróbál fél kesztyűt venni rajta féláron a dög. Vagy kiiktatja, ha nem jövedelmez rövidtávon forintosítva a zene, mint egy fűrészüzem, annyit amennyit előirányzott neki.
Dög.

21 hozzászólás
!

Sok érdekes interjút, olvasók kérdéseire adott válaszokat és irodalmi kávéházi találkozóról szóló beszámolót találtam:

Darvasi László: Csináld másképp http://www.litera.hu/hirek/darvasi-laszlo-csinald-maskepp
Remélhetőleg hamarosan megjelenő újabb műről is szólt a híradás: „Majdnem kész egy Nagy Szív Ernő-könyv. Jó húsz év anyaga. Kísérlet arra, hogy a sok kicsiből lehet-e nagyot csinálni, de az a nagy képes-e kicsinységet is mutatni. Majd látjuk.”

A legújabb Darvasi-írás: http://www.litera.hu/hirek/darvasi-laszlo-sziv-a-tehetsegtelen

A sorozatban eddig Spiró Györgyöt, Háy Jánost, Grecsó Krisztiánt, Karafiáth Orsolyát, Závada Pétert és Varró Dánielt faggatták az olvasók.
http://www.litera.hu/dosszie/iro-olvaso-talalkozo

Szabó T. Anna költővel Ayhan Gökhan beszélgetett. http://moly.hu/hirek/szabo-t-anna-a-gyerekeimnek-kezdtem-irni
„Szóval: igen, dolgozom, verseken is, készen van az új kötet, Kerített tér a címe, remélem, meg is jelenik nemsokára. Végre a lapoknak is küldtem, de ez másodlagos ahhoz képest, hogy írok – ebben a kötetben is van olyan vers, amin egy teljes évig ültem, leginkább hanyagságból, de azért is, mert vártam, hogy jöjjön a többi.”

Csobod Luca interjúja Grecsó Krisztiánnal:
http://kotvefuzve.postr.hu/grecso-krisztian-interju
„A Megyek utánaddal pontosan ennek próbáltam utánajárni: hogy egy emberélet vajon elmondható-e a kapcsolatain keresztül, narrálható-e így egy élettörténet. Miért ne indulhatnánk el az első, óvodáskori vágyaktól és szorongásoktól, az első megcsalatástól. Amit egyik kapcsolatban behorpasztanak bennünk, azt egy másikban megpróbálják kisimogatni.”

Tóth Krisztina: http://vs.hu/toth-krisztina-a-satantango-diszletei-kozo…
„A »kisképzőben« szobrász szakon érettségizett, majd mégis az ELTE bölcsészkarán magyar–történelem szakos diplomát szerző költőnő első verseskötetét egyetemistaként publikálta. 1992-től két évet töltött ösztöndíjasként Párizsban, majd a budapesti Francia Intézet munkatársaként dolgozott. Az ólomüveg-készítéssel és -restaurálással is foglalkozó Tóth Krisztina Porhó című gyűjteményes kötete nyerte el 2001-ben a Palládium-díjat, miután a kritika az ezredforduló egyik legjelentősebb magyar irodalmi vállalkozásaként értékelte.”


>!
Sárhelyi_Erika I

„Maradunk itt, neve is van: Budapest”

HelyszínHadik Kávéház, Bp., XI. Bartók B. út 36.
Időpont2014. március 6., 19:00 – 2014. március 6., 20:30

Nőnap – másképp – a Hadik Irodalmi Szalonban

Vendégeink:
Császtvay Tünde irodalomtörténész
Lénárd Anna képzőművész, sétavezető
Ughy Szabina, a pestino.hu szerzője
Kőrösi Zoltán író
Szűcs Krisztián zenész, énekes

A Hadik Irodalmi Szalon március 6-i Különszám estjén egy izgalmas, Budapesthez és a pesti nőkhöz kapcsolódó beszélgetésre és zenélésre hívjuk Mindannyiukat. Az esten tehát a pesti nők tükrében rajzolódik ki , izgalmas, kreatív, alkotó vendégeink által fővárosunk, s így életünk.

A belépőjegy: 1000 Ft, regisztrációhoz kötött, melyet megtehetnek az anna_juhasz@hotmail.com címen.

Résztvevők (1): Sárhelyi_Erika I

2 hozzászólás
!

Könyvbemutatók, irodalmi találkozások:

A Nyitott Műhelyben mutatják be a FISZ szervezésében Gaborják Ádám JAK-elnök tanulmánykötetét. „A Budapest–Kecskemét–Szeged-tengely vándora. Irodalomkritikus, a Pluralica szerkesztője, irodalomszervező. Kutatási területei a testelméletek, a testábrázolások, a medialitás problematikája a kortárs magyar irodalomban, valamint a populáris kultúra elméleti és történeti kérdései.”
http://mno.hu/grund/megtalalt-helyed-gaborjak-adam-kote…

Szilasi László két városhoz kapcsolódik szorosan, Békéscsabán született, Szegeden él és tanít az egyetemen, irodalomtörténészi tevékenysége mellett az utóbbi években különböző témájú szépirodalmi kötetekkel jelentkezett.
@sophie hírt adott egy Szilasi-írásról:
„Nem novella, inkább dolgozat, helytörténeti alaposság, igen figyelemreméltó."
Szilasi László: A középső liberátor http://beszelo.c3.hu/cikkek/a-kozepso-liberator http://moly.hu/karcok/338655

Magyar Vivien interjúja Szilasi Lászlóval: http://librarius.hu/2014/03/24/helyeink-mi-vagyunk-inte…

Németh Gábor véleménye Szilasi László regényéről: http://www.litera.hu/media/most-szolunk-nemeth-gabor-sz…

Második regényének bemutatója volt Szegeden a Grand Caféban. Teljesen megtelt az előadóterem. http://www.litera.hu/hirek/szilasi-laszlo-a-harmadik-hid http://moly.hu/karcok/338645
A másik könyvbemutató Békéscsabán volt, a Csabagyöngye Kulturális Központban, a békéscsabai tavaszi fesztivál keretén belül.


>!
n P

Szilasi-est

Grendel Lajos betegsége miatt hozták előrébb ezt a programot. Volt olyan, aki nem erre készült, de maradt és nem bánta meg. A közönség többnyire az idősebb korosztályból volt, köztük pl. az író édesanyja is. A testvére is a sorok között ült. Az író születési helye Békéscsaba, így az érdeklődők nagy részét ismerte, de elmondta, hogy vannak ismeretlenek is és ennek örül.

A regény rövid ismertetésével kezdődött a beszélgetés (Darvasi Ferenc vezette), Bcsaba, mint a regény kerete és Szeged, mint helyszín szerepel a könyvben. Az író ragaszkodik ezekhez a helyszínekhez, még akkor is, ha Bcs. más néven szerepel. (Árpádharagos) A könyvben van térkép a helyszínekről.

Néhány szó esett a címről, más címet akart adni (Hiram hajói), de végül ez lett. A könyv elején olvasható három idézet is szóba került, ezek jelentőségét kiemelte.

Rotschild: az ember lehúzó, züllesztő erejére utal, a lefelé útról, amiről keveset beszélünk
Fitzgerald: az ellenszenvünkre, viszolygásunkra, esetleg megvetésünkre, undorunkra utal a hajléktalanokkal szemben
Bradbury: itt a Ködkürt (foghorn) szóra érdemes figyelni, ez a neve az egyik szereplőnek (Foghorn)

A többi szereplő nevéről elmondta (mert máshol is felmerült ezek nehézsége, érdekessége), hogy édesanyja volt osztálytársainak a nevei, kicsit átírva. A Szegedi szereplők neve pedig három kedvenc borkereskedőjétől származnak.

A beszélgetés főbb témái röviden:
A hajlékság (ezt így mondta) és a hajléktalanság kérdése. Különbözőségek, azonosságok.
A hajléktalanokat segítő intézmények feladata, szolgálata, helyzete
A hajléktalan lét menete, élete (ruhája a háza, az otthon pótlása), napi körútjaik, evés, tisztálkodás stb.
Van-e esély kiemelkedni? A társadalom hozzáállása, kommunikációja (gyűlölete, elfogadása, segítőszándéka, félelme). A hajléktalan nem feltétlenül pénztelen, a jól segítés kérdésének fontossága.
A szenvedés bölcsességhez vezet, „üdvösségre jutást” jelent? Különb-e a szenvedő ember másoknál? Van-e jó a nyomorúságban? A szegénység hosszú távú hatásai? (társadalmi, gazdasági stb.) Mások helyett tettünk-e már meg valamit, bármit? Kell-e ilyet tennünk? (felelősségvállalás, áldozatszerep) Van-e köze, feladata a politikának a hajléktalanokhoz, mi az és korrekt-e? (politikai korrektség?)

A regény két nézőpontból keres választ a felmerült kérdésekre, és mutatja be, hozza közelebb (nagyon közel) a lecsúszást, az életminőség romlását, az ösztönös létfenntartás küzdelmeit. Mire érdemes egy ember élete? A regény az emberről szól. Az emberi létről, lehetőségeiről, döntésekről, következményekről.

A beszélgetés jó hangulatban telt, az író otthon érezte magát (nem meglepő). A végén két részlet került felolvasásra a regényből.

Két megjegyzés: egy másik teremben táncpróba volt, ennek zenéje engem zavart, de igyekeztem figyelni. A beszélgetés végén nem volt felajánlva a közönség felé a kérdezés lehetősége.
( Néhány szót váltottam az íróval. A regényt már az éjjel el is kezdtem olvasni. )

Kapcsolódó könyvek: Szilasi László: A harmadik híd

Szilasi László: A harmadik híd
8 hozzászólás
!

Nagy örömmel merítettem egy nagyon molyos témát. Megjelent az első (remélem majd követi több is) Moly-antológia, és vannak, akik már olvasták is.
@robinson: Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó http://moly.hu/ertekelesek/1403862


>!
virezma P
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó

Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó Válogatás a Moly.hu tagjainak írásaiból

Mivel benne van a kezem, nehéz értékelni, mégis szeretném megtenni. Egyrészt fontos a marketing, másrészt alapvetően a befogadó oldalról találkoztam ezekkel a szövegekkel (most már jó sokszor, pedig fizikai valójában még nem tartottam a kezemben a kötetet).
Amikor kiírtuk a pályázatot, volt bennünk egy kis félsz, hogy vajon milyen írások érkeznek majd. Utána meg attól ijedtünk meg, hogy alig egy-két pályázat szállingózott be, míg aztán a határidő előtti 10 napban (különösen szilveszter napján) rengeteg írás bezúdult a postafiókunkba. Amin még inkább meglepődtünk, hogy a jelentkezők kb. 90%-ának még csak a nicknevét sem hallottuk előtte, tehát sikerült elérni a kezdeményezés célját, azaz azt, hogy megmozgassuk a molyok most már nem is kis közösségét.
Meglepett a pályázók sokszínűsége (bizony tinédzsertől pedagógusig mindenféle ember előfordul itt, számomra meglepő módon több informatikus is) és a beérkező művek színvonala. Gyerekvers, haiku, szonett, mese, egyszóval változatos műfajú írások érkeztek, és nyilvánosan merem vállalni azt a véleményemet, hogy bizony több szöveg kortárs szépirodalmi porondon is megállná a helyét.
Igyekeztünk úgy összeállítani a kötetet, hogy ne csak érfelvágós opuszokból álljon. Több ironikus, humorizáló szöveget is betettünk, és azt gondolom, hogy tényleg jó kis könyv lett (lesz) belőle. Ami az igazi különlegességét megadja, az pedig @Leoni rengeteg illusztrációja. Sikerült megragadnia egy-egy jellegzetes vonást, és ezek a kis gondolati magvak olyan terebélyessé nőtték ki magukat, mint a borítóhoz rajzolt életfa.
Úgyhogy nagyon remélem, hogy a többi olvasónál is működni fognak a szövegek, és sikerül értéket visszaadni a molyok közösségének.

1 hozzászólás
!

Kihívások, amelyekre még lehet jelentkezni:
@Ciccnyog: KIK, avagy Kortárs Irodalom Kreatívan http://moly.hu/kihivasok/kik-avagy-kortars-irodalom-kreativan
@aisha: Kortárs magyar http://moly.hu/kihivasok/kortars-magyar


>!
Juci P

Borbély Szilárd-emlékolvasás olvasós

Elkezdődött2014. március 10., 12:38
Jelentkezés vége2014. december 31., 23:59
Véget ér2014. december 31., 23:59

Ha már eddig is ismerted és szeretted a műveit, azért. Ha már régen akartál tőle valamit olvasni, de mostanáig halogattad, akkor azért. Ha korábban még nem is hallottál róla, akkor pedig azért. Olvassunk el az idén legalább egy könyvet Borbély Szilárdtól. Ez lehet verseskötet, regény, esszégyűjtemény, monográfia, bármi. Nincs polc, nincs plecsni.
A kép forrása: http://static.168ora.hu/db/06/F1/borbelyszilardao-copy-…, Ajpek Orsi felvétele

50 hozzászólás
!

Ebben a hónapban ismerkedtem meg én is Barnás Ferenc irodalmi munkásságával, de mások is élénken érdeklődnek iránta.
@Juci ezt az idézetet választotta: http://moly.hu/idezetek/339127

Barnás Ferenc A kilencedik című művéről @n osztott meg velünk két kritikát:
http://www.holmi.org/2006/12/ket-biralat-egy-konyvrol-b…


>!
Juci P
Barnás Ferenc: Másik halál

Erre a regényre nem lehet felkészülni. Annyira zavarbaejtő, szétziláló, elbizonytalanító az írásmódja, szándékosan lekerekítetlen az epizódszerű események elbeszélése, ami tökéletesen érzékelteti a narrátor elme- és lelkiállapotát. (Nekem az Agyrémek jutott eszembe Bernleftől, az a regény tudta ilyen pontosan érzékeltetni a széthulló tudatot, lásd pl. ezt az idézetet: http://moly.hu/idezetek/77600.) Várod, hogy bűnügyi történet lesz, vagy kísértethistória, vagy családregény, vagy a hajléktalanná válás krónikája, de aztán egyik sem. (Bár egy kicsit mindegyik.) De hogy mi, azt ne kérdezd. Csak a bizonytalanság biztos. Meg az, hogy ez egy jó könyv.

1 hozzászólás
!

Egy lassan véget érő kihívásom sikerén felbuzdulva létrehoztam egy szavazást arról, hogyan választunk a kihívások közül. Közben az is kiderült a szavazatok alapján, hogy mennyire vagyunk képesek ellenállni egy újabb kihívás kísértésének.


>!
olvasóbarát P

Hogyan választasz a kihívások közül?

Témák szerint
Szerzőkhöz kapcsolódva
2
Klasszikusok olvasására buzdító
2
Kortársak megismerését célzó
2
Sorozatok alapján meghirdetett
5
Díjakhoz kapcsolódó
24 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!