Kortárs magyar irodalom

Rovatgazda
!

Ki törődik azzal, hogy a díszbe öltöztetett élet alá rianásokat rajzol a jég?!
A könyvről:
http://kultura.hu/main.php…
Darvasi László nagyregénye egyszerre teremt magyar és közép-európai mítoszt, alföldi veszedelmes viszonyokat, tündérmesét és haláltáncot. Az áradás ellenállhatatlan."
http://www.168ora.hu/itthon/darvasi-laszlo-rotary-virag…
– Csak egyetlen érzés nem igaz. Soha nem untam. Az ember fél tőle, silánynak, kiábrándítónak látja – ilyesmi érzések akadhatnak. De másnap ölni tudna érte. A hangulatok így váltakoznak, és ez természetes.

Látni, hallgatnivaló:
http://www.youtube.com/watch…

Írólap:
http://darvasi.irolap.hu/hu
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/darvasi-laszlo


csend_zenésze>!
Darvasi László: Virágzabálók

Nehéz. Maga a kötet (súlyra, emésztésre), meg a vélemény szavakba foglalása is.
Szerencsére gyorsan magába szippantott a nyelvezet. Valami hihetetlen, hogy olyan egyszerű szavakat használ látszólag, amiket mi is, de mégis egy furcsa ködben érezzük magunkat ringatózni, ahogy végiggurulnak a nyelvünkön a mondatok. A karakterek egyszerűen szépek, mélyek és mesések. Hiszen minden csak egy mese. Szeged is csak egy mese – itt, ahol mindenki virágot zabál, csak mese lehet, mert csak akkor létezik, ha becsukjuk a szemünket.
Persze nagyon jót tett neki a reális talaj, főleg hogy azon a reális talajon – értsd: Szegeden – letettem már párszor a talpamat. Láttam a Fekete Sas utcát, a tavaszt és a telet, a Boszorkányszigetet, a virágokat. A TIszát. Kavargott, ahogy az „emberi sorsok”.
Igen, hosszú. Igen, néha vannak kósza hullámvölgyek, mert a Tisza is kitérhet, aztán persze rájön, hogy butaságot csinál, és folytatja az útját az igazi, eredeti medrében. Embert, figyelmes olvasót követel, ami nem baj, csak vannak hátrányai. Például kevés az olyan könyv, ami ennyire erősen napszakot, éjszakát követel magának, amikor csend van, az álmok pedig kiszabadulnak a kalickájukból. Sokszor húzta a vállamat a táskámban az a majd' 700 oldalnyi teleírt, gyönyörű lap, de mégis inkább vittem magammal egész júliusban, még ha egy sort se tudtam belőle olvasni a nyaralás során, mert nem volt nyugtom, de velem volt.
Úgy érzem, el kell olvasnom újra. Ha másért nem, legalább azért, hogy ismét és örökre beleszeressek Pallagi Ádámba.

41 hozzászólás
!

Tudtam, hogy aki kutyát tart, az kutyás lesz. Elkutyásodik.
A könyvről:
http://habostorta.hu/hu/habostorta/cikkek/ajanlo/bacher…
Történetei a régi bölcsességet sugallták: a kutya igaz barát, segít átjutni a nehézségeken, tehát azonnal szerezz be egyet otthonra is!
Látni, hallgatnivaló:
http://www.youtube.com/watch…
Írólap:
http://bacherivan.hu/
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/bacher-ivan


eme P>!
Bächer Iván: Hatlábú

Kutya legyek, ha nem szeretnék most elkutyulni. De úgy igazán. Nem amolyan hébe-korba, hétvégén (vagy csak havonta) falusi kutyásnak lenni, mint most. Jó volna városi kutyássá (is) válni.
Ja, hogy itt a könyvről kellene írni. Hát akkor: mosoly, néha vigyor az arcon, néha kuncogás, néha hangos röhögés, máskor pici elkomorodás. Fel-felvillanó komolyabb gondolatok, melyek csak jelzések maradnak. De hát itt a hatlábú a főszereplő. A kutya és a kutyás, a maga hétköznapjaival. Álladó kutyagolással, néha kutya időkkel – de mindig mérhetetlen szeretettel és kutyahűséggel. Kell a kutya az embernek. És ha ez mégsem jönne össze, néha jólesik egy kutyakönyv is. Pardon: Ebkönyv.
Imitt-amott picit fura a szórend, vagy csak nekem tűnt úgy? Vajon szándékos?

9 hozzászólás
!

Óvatosan lépkedj az álmaimon jársz…
A könyvről:
http://www.holmi.org/2007/05/szepsegek-szakadatlan-szozuhataga
Kőrösi Zoltán zavarbaejtően szép mondatokat ír. Ami jó is, meg nem is. Egyes olvasóknak feltehetően jó, másoknak meg nem biztos, hogy az. Egyeseknek olykor talán igen, olykor talán nem. Egyeseknek először lehet, hogy igen, később viszont lehet, hogy nem.
Látni, hallgatnivaló
4 részes beszélgetés az íróval:
http://www.youtube.com/watch…
Írólap:
http://www.korosizoltan.com/
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/korosi-zoltan


sztimi53>!
Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell?

Milyen egy női mell? Mint egy ritkás erdővel benőtt, kúpos domb, távol a hazától, háborúban, amely mögött a halál várja az embert. De ez nem is érdekes, hiszen a címnek vajmi kevés köze van a belsőhöz.

Az idő nem arra való, hogy túléljük, hanem hogy átéljük.

Milyen egy Kőrösi regény? Szép. Tele olyan varázsos ismétlődő mondatokkal. Ismétléssel. Ritmussal. Közben generációk, szerelmek múlnak el, míg feltárul a történelem. Nem csak időben, térben is mozog, a legutolsó tanyától hazánk szívéig jutunk.

A szív a titka mindennek. Cuore. A szív és a ritmus.

Hogy milyen egy Kőrösi könyvet olvasni? Az ember közben csak pislog, mint a rimóci nyúl a kandallóban. Csodálkozik, mosolyog, komorul. Érez valami keserű, édeskés szagot. Az idő fennakad, visszafelé jár mielőtt előre mozdulna. Álmodik.

Nem is aludni jó, de továbbaludni a legjobb.

Milyen volt ez a könyv? Gyönyörű. Tökéletes kör, amely a Forrástól indul, s oda tér vissza.

Valami átlátszó, mégis áthatolhatatlan pára.

19 hozzászólás
!

Idézzen bárki akármilyen pontosan és bármit, hivatkozását úgyis elferdíti az az értelmezés, amibe ezt az idézetet önkényesen belefoglalja, hogy ezzel alátámassza igazát.(Závada Pál)
A könyvről:
http://home.hu.inter.net/kortars/0212/szavai.htm
A Milotában folyton május van, ami egy naplóregény esetében felettébb különös.
Blog:
http://bridgeolvas.freeblog.hu/archives/2010/12/27/Zava…
azt kell hogy mondjam, ez most nekem nem jött be.
Írólap:
http://zavada.irolap.hu/hu
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/zavada-pal


Törölt tartalom.
!

– Anyu fél valamitől – gondoltam hirtelen. Aztán elalvás előtt rájöttem, hogy mitől: az öregségtől. Pedig mi az öregség? Szerintem szilva, amit aszalva mindenki jobban szeret.
A könyvről:
Legeza Ilona
http://legeza.oszk.hu/sendpage.php…
Blog:
Mosolyogtam, nem is egyszer. A naivitáson, a helyzetek tragikomikumán. Sírni? Csak egyszer.
http://megosztomveled.blogspot.com/2011/09/szia-frici.html
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/szecsi-magda


havas>!
Szécsi Magda: Szia, Frici!

Mosolyogtam, nem is egyszer. A naivitáson, a helyzetek tragikomikumán. Sírni? Csak egyszer. A legvégén. Mintha kifosztottak volna, vagy nem is tudom, mintha csak egyszerűen a leggyengébb ponton ért volna sérülés. De az is lehet, hogy egyik miatt sem ezek közül, annál inkább, mert ismerős a helyzet. Nem a tűz martaléka miatt, hanem, mert tudom, miről beszél, amikor azt mondja a gazdag nagyon közel lakik a szegényhez és mégis…. mégis olyan nagy a távolság. Tudom, milyen egész nyarat otthon ülve tölteni, mert ez van. Tudom, milyen, amikor nem engedhetek meg magamnak egy fagyit, mondjuk. És azt is tudom, hogy aki igazán figyel(hetne) rám vagy nem lát a szemétől, vagy nincs közel, vagy csak egyszerűen túlságosan elfoglalja a rinyálás, az örökös panaszkodás.
Nem véletlenül olvastam Dosztojevszkij után. Bizonyosságot akartam (?), hogy a szegénység szegénység, akár 1846-ot írunk, akár 2000-et…
Azt hiszem, az örökös házsártoskodás, az örökös hangzavar a helyzet tompításáért voltak, mint afféle narkotikum, hogy addig is ne legyen olyan kegyetlenül hideg ez a fránya állapot.
Frici, ne add fel az álmodat, ha nem is leszel (dús)gazdag, de ne add alább azt, amid van: a tisztánlátásodat….!

Gyöngy, Kosztolányi szerint egyik legszebb szavunk. Nekem Hervay egyik szövege jutott eszembe (végig), míg olvastam: „(…)El kell hagynod emlékeidet is, mert történelem előtti korból valók, mikor még nem tudott emberhez szólni az ember, csak ütött. Csupa kék-zöld folt az arcomon, nem szóltak hozzám, csak ütöttek, s nekem most szólnom kell, meg kell találnom azokat a szavakat, amelyekre neki van szüksége. Hiába mondom a magam szavait, nem figyel oda…”
Mit mondhatnék?! Hiába mondom a magam szavait, a simogatással többre mennék. Gyöngyi többre ment volna vele. De nem kapott. Nem tagadom, ökölbe szorult a kezem olvasás közben…
Amivel maradtam: lesütött szemek.

13 hozzászólás
!

Nádas egy éven keresztül minden nap készített egy fénykép-felvételt a gombosszegi kertjében álló terebélyes vadkörtefáról. Tizenhárom évvel ezelőtt Budapesten, egy meleg, fülledt kora nyári szerdai napon az író klinikai halálától a reanimációig körülbelül három és fél perc telhetett el. Ebből az élményéből született a „Saját halál” című elbeszélése…
A könyvről:
A magasztos dolgok tényleg olyan banálisak, mint a mesében.
http://www.forrasfolyoirat.hu/1104/nagy.pdf
Egyáltalán, lehet-e valamely tudatot meghaladó eseményről – mors sua, nihil aliud – „tisztességes„ mondatokban számot adni?
http://www.vigilia.hu/regihonlap/2004/8/bazsanyi.htm
Látni, hallgatnivaló:
Részletek Filegauf Benedek Csillogás című filmjéből, amelyben Nádas Péter író, Dobronay László tévés rendező-operatőr és Gesztelyi Nagy Judit fuvolaművész élményein keresztül mesél a halálról a rendező.
http://www.youtube.com/watch…
Írólap:
http://nadas.irolap.hu/hu
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/nadas-peter


petibácsi>!
Nádas Péter: Saját halál

Egy infarktus nem tréfadolog.
Nádas nagyon tudatosan helyezte 280 oldalra ezt az (amúgy csak kb. harminc oldalnyi) novellát, úgy, hogy a lapok majd' kétharmadára csak fotókat tett. Pont így lesz hatásos, ilyen lassan, apránként adagolva. A természeti képek pont így tudják oldani, „felvizezni” ezt az amúgy nagyon tömény szöveget, ami nélkülük túlontúl soknak, már-már fellengzősnek hatna. Ez így lesz egy egészséges, működőképes szimbiózis, na.
Ami a legfurcsább benne, hogy az igazi pánik, a halálfélelem szinte teljesen hiányzik a könyvből, ehelyett végig a halál megértésének szándéka van az előtérben, intellektuális, majdhogynem kimért hangvételben.

4 hozzászólás
!

Boldogok, akik nem tudnak arról, amiről nem okvetlenül kell.
A könyvről:
Legeza Ilona
http://cgi.axelero.hu/ilegeza/sendpage.cgi…
Vámos Miklós regénye egy igazi csoda
http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2011-04-12+…
Látni, hallgatnivaló:
Arckép
http://www.youtube.com/watch…
Honlap:
http://www.vamosmiklos.hu/
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/vamos-miklos


Törölt tartalom.
!

Valahonnan innen indul az ő èlete is, milyen kár, hogy nem állt meg egy pillanatra, hogy csak úgy elsuhant mellette.
A könyvről:
Halász Margit (keretes) regénye szépen megkomponált, sűrű motívum- és utaláshálóval végzett, gazdag fogást magáénak tudható merítés.
http://www.litera.hu/hirek/juliara-talala-%E2%80%93-a-v…
Mert amit olvastunk, célhoz ért. Otthonra lelt bennünk.
http://www.kultography.hu/2011/09/11/tragediakbol-szott…
Látni, hallgatnivaló:
http://www.youtube.com/watch…
Blog:
http://olvasonaplo.freeblog.hu/archives/2011/08/23/Hala…
Írólap:
http://halaszmargit.hu/
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/halasz-margit


ppeva P>!
Halász Margit: Éneklő folyó

Halász Margit: Éneklő folyó Tisza-parti Anna Karenina-történet

Ez nagy élmény volt. Úgy éreztem, megtaláltam magamnak Békés Pált, nőben.
Egyszerre varázslat és rögvalóság. Mesék a Tiszáról, a szerelem hatalmáról és földhözragadt drámák a húsboltból, a bögrecsárdából és a kiüresedett emberi kapcsolatokból. Röhögnék, ha tudnék. És sírnék, ha nem lenne annyira banális, mindennapi ez a dráma. Olyan sírva-nevetős, és olyan nős. Mert „micsoda keverőgép ez a redves élet, hát erről kellene könyveket írni, nem az ezoterikákról”…..

2 hozzászólás
!

Az aszfalt hiába volt sima, az én lábam alatt felpúposodott, és úgy botladoztam a járdán, minta egy göröngyös szántóföldön kellene átvágnom.
A könyvről:
Az író igyekszik nagyon objektíven ábrázolni egy rendkívül szubjektív témát: egy ember érzelmi állapotának hullámzásait.
http://hvg.hu/panorama/20110701_manias_depresszios_no_m…
…nem éppen könnyed szórakozást ígérő mű.
http://nol.hu/noller/20110802-a_porges_es_a_godor_kozott
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/rados-virag


fülcimpa>!
Rados Virág: Bipoláris

Rados Virág: Bipoláris Egy mániás depressziós nő regénye

Bizonyára nem volt könnyű pontosan visszaemlékezni a történtekre és megírni mindazt ily' részletesen. Ebből ered az, amit végig éreztem: olykor fölöslegesen túl aprólékos.
A betegség tüneteinek leírása nagyon is alapos, ez oké, rendben van, de pl. hogy miként állt a szőr a macsek hátán, az nem érdekelt.
Személyesen ismerek olyan embereket, akik ezzel a borzasztó bipoláris „ziziséggel” élnek – maga az író nevezi zizinek magát – , és hát…. megrendítő.
Voltam látogatni pszichiátrián a gyönyörű, értelmes, okos G-t. Kilépve az épületből zokogva adtam ki magamból a látottakat. Azok a szemek… a sok gyógyszer miatt bambán, élettelenül nézett rám. Éppen arról mesélt, hogy ő Sting menyasszonya. Majd bemutat neki. És én partner voltam, belementem, nem tudtam azt mondani, hogy baromságokat beszélsz….
Aztán itt van K., akit látok, érzékelek a mélyben és magasban is, akivel megbeszéltem minap, hogy oda fogom adni Rados Virág könyvét, mert tuti erőt ad majd neki. Mert mindig mindenből ki lehet lábalni, és igen, kedves Virág, valóban vannak olyan szerelmek, amik sok fájdalommal járnak…
Kívánom, maradjon minden kisimult a lelkében és a környezetében is, ne felejtkezzen el bevenni tablettáit!

!

Az esernyő állandóan kinyílt,
hiába próbálta lecsendesíteni,
mintha egy sassal utazna villamoson.
A könyvről:
Ezek a modellértékű érzelemmozdonyok a versben bizony nekimennek a sorompónak
http://www.nol.hu/archivum/archiv-369322
Retró nélkül is érdekes könyv lenne Nádasdy Ádám új kötete
http://www.szepirodalmifigyelo.hu/pdf/2005/05-5-022_nad…
Szerzői polc:
http://moly.hu/szerzok/nadasdy-adam

Ajánló októberre: Parti Nagy Lajos, Tóth Kriszta és Bodor Ádám, az ő nevükhöz kapcsolódik néhány Esemény és Kihívás.
Bodor Ádám: http://moly.hu/esemenyek/vendegunk-bodor-adam-szeged
Szerzői Polca itt: http://moly.hu/szerzok/bodor-adam
Tóth Kriszta: http://moly.hu/esemenyek/vendegunk-toth-krisztina-szeged:
Szerzői Polca itt http://moly.hu/szerzok/toth-krisztina
Parti Nagy Lajos őhozzá több Esemény is kapcsolódik:
http://moly.hu/esemenyek/eleven-irodalom-2-felvonas-vendeg-parti-nagy-lajos
http://moly.hu/esemenyek/parti-nagy-lajos-az-etkezes-artalmassagarol
http://moly.hu/esemenyek/vendegunk-parti-nagy-lajos-szeged
Szerzői Polca Itt: http://moly.hu/szerzok/parti-nagy-lajos

Kellemes elmélyülést kívánok, aki tud vegyen részt a kapcsolódó programokon is!


egy_ember>!
Nádasdy Ádám: Soványnak kéne lenni

Ezzel az Ádámmal én úgy le
Na nem, azt azért mégsem. De azt elmondanám neki, hogy nagyon szeretem, ahogy a tárgyakról ír. És ez nem kevés.

20 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!