Kopogtatás nélkül - Minden, ami pszichológia

Rovatgazda
!

A rovat fennállása óta sok téma szóba került már: ismert pszichológusok, pszichológus szerzők életműve, különböző kórképek és pszichológiai jelenségek. Azonban van egy kis szeglete a molynak, amely még nem került bemutatásra, pedig szívesen népszerűsíteném: ez a Minden, ami pszichológia zóna, amelyet @RedRose hozott létre 2013-ban. Azóta a zóna egy híján 250 tagot számlál. Az e havi rovat arról szól, hogy miért épp Te legyél a zóna 250. figyelője.

Mert érdekes pszichológiai jelenségekre és tesztekre hívja fel a figyelmet:


>!
nola P
Minden, ami pszichológia

Ha nem gondolunk rá, nem vesszük észre?

Figyelmünket tesztelhetjük egy egyszerű videó segítségével. A meglepő eredmény garantált, a tanulságot fontos lenne megtanulnunk…

A legbrutálisabb börtön, amibe be vagyunk zárva, nem más, mint a tudatunk. Az, hogy mit gondolunk, milyen előfeltevéseink, milyen hiedelmeink vannak, befolyásolja azt, hogy hogyan észleljük a köröttünk levő világot. Észleleteink pedig alakítják véleményünket, gondolatainkat. És a kör itt bezárul. Aki nem hiszi, próbálja ki most!
Az alábbi videóban egy tesztet próbálhat ki az olvasó azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudatos. A feladat igen egyszerű: két kosárcsapatot fog látni, az egyiknek a tagjai fekete, a másiknak a tagjai pedig fehér pólóban vannak. A feladat annyi, hogy meg kell számolni, hányszor passzolnak a fehér csapat tagjai.
(nézd meg a videót és csak utána olvasd tovább…)

http://www.youtube.com/watch…

Ha jól odafigyeltünk, láthattuk, hogy összesen tizenháromszor passzoltak a fehér pólóba öltözött játékosok. Ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy mit nem vettünk észre közben… A második lejátszásban már jól látható a színen áthaladó, táncoló medvének öltözött alak. Aki nem hiszi, hogy az elsőben is ott van, játssza újra elejétől a felvételt.

Ennyit számít tehát az, hogy mire figyelünk, mire vagyunk beállítva, milyen előzetes elvárásokkal rendelkezünk egy adott eseménnyel kapcsolatban. Az eredmény mindenképpen elgondolkodtató: nem árt tudatában lennünk annak, hogy az észlelésünk, a figyelmünk, a tudatunk így működik. Amire nem számítunk, lehet, hogy észre sem vesszük. Ha tudjuk ezt, és ennek tudatában próbáljuk figyelni a dolgokat, egészen mindennapi helyzetekben nyerhetünk: például egy közlekedési szituációban. De hasznos ez a tudás a világgal kapcsolatos absztraktabb elképzeléseink szempontjából is.

Forrás: http://www.nyest.hu/hirek/ha-nem-gondolunk-ra-nem-vessz…

5 hozzászólás
!
>!
Dyda
Minden, ami pszichológia

https://www.youtube.com/watch…
Korábban is végeztek ilyen kísérleteket, pár év elteltével megkeresték a résztvevő gyerekeket, és akik már kicsiként nagy önuralommal rendelkeztek, többre vitték az életben. :) (szerintem nagyon cuki :D )

!

Mert aktuális beszámolókat olvashatsz egy-egy híresebb pszichológus előadásáról. A közelmúltban járt nálunk pl. Philip Zimbardo, akiről a januári rovat is szólt (https://moly.hu/merites-rovatok/kopogtatas-nelkul-26). @csokitorta és @blueisthenewpink így mesélt az ismert szociálpszichológus májusi látogatásáról:


>!
csokitorta P
Minden, ami pszichológia

Felkerült az élménybeszámolós bejegyzésem a blogra, amelyben elmesélem, hogy milyen volt Zimbardo előadása, illetve bemutatom, hogy miről is világhíres a professzor. Csodálatos este volt, igazán érdekes dolgokat tudtam meg, amelyet meg is osztok veletek a posztban!
http://varazstinta.blogspot.hu/2017/05/talalkoztam-vila…

Kapcsolódó könyvek: Philip Zimbardo – Robert Johnson – Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek 1.

Philip Zimbardo – Robert Johnson – Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek 1.
!

A zónában a pszichológus szakma egészségügyön belül elfoglalt aktuális helyzetéről is olvashattok:


>!
dontpanic P
Minden, ami pszichológia

"Annak ellenére, hogy mára számos országban a pszichoterápia lett sok mentális egészséggel összefüggő tünet és betegség kezelésének kiemelt eszköze, Magyarországon az elmúlt évtizedekben a pszichoterápiás ellátás elérhetőségének folyamatos szűkülését lehetett tapasztalni, legalábbis a magyar lakosság jelentős része számára.
Erről Harmatta János, a Tündérhegyi Pszichoszomatikus és Pszichoterápiás-rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa, a Magyar Pszichiátriai Társaság tiszteletbeli elnöke beszélt nekünk."

https://444.hu/2017/05/30/nem-kerunk-segitseget-mert-ad…

1 hozzászólás
!

Helyet kapnak a zónán belül az aktuális pszichológiai tanulmányok eredményei is, mindenki számára érthető formában:


>!
onsai IP
Minden, ami pszichológia

"Nem áldozat, hanem hős
A vonatkozó szakirodalom és a „régi iskola” eddig jellemzően a nehéz gyerekkor hátrányaira fókuszált, pedig – bár ez a tény önmagában természetesen nem írja felül a gyerekkorban elszenvedett sérelmeket – a legfrissebb kutatások azt találták, hogy a zűrös gyerekkorból bizonyos erőforrásokat is ki lehet nyerni."

http://pszichoforyou.hu/nehez-gyerekkor-elonyei/

!
>!
Véda MP
Minden, ami pszichológia

„Bármilyen furának tűnik így elsőre, az agykutatásokból kiderült, hogy a büszkeség, a szégyen és a bűntudat azonos idegpályákat aktivál az agyban, ami magyarázza, miért is olyan nehéz lejönni az önbüntetésről, a szégyenen és a bűntudaton való pörgésről: bármilyen pocsék érzések is ezek, az agyi jutalmazórendszerünk beindul tőlük.”
http://divany.hu/ego/2016/01/25/4_dolog_amit_az_agykuta…

!
>!
RedRose
Minden, ami pszichológia

Segítik a kicsik fejlődését a művészeti tevékenységek

A szülők sokat tehetnek gyermekük boldogságáért és mindennapi készségeik fejlesztéséért, ha két-három éves kicsinyeikkel rendszeresen vesznek részt különféle interaktív és művészeti tevékenységekben – erre hívja fel a figyelmet az Open University és az Oxford Egyetem szakemberi által nemrégiben közzétett tanulmány.

A kutatások kimutatták, hogy a gyerekek boldogsága nagymértékben függött attól, milyen gyakran vettek részt olyan tevékenységekben, mint például az olvasás, mesemondás, bevásárlás, festés, illetve egyéb kézműveskedés. A tanulmányból az is kiderül, hogy a fenti tevékenységek jótékonyan hatnak a gyerekek motoros és szociális készségeire, a kézműveskedés például a mozgásfejlődést, az olvasás, mesélés és éneklés pedig a beszédet és a társas készségeket fejleszti. A vizsgálat során a szakemberek több mint 800 német szülőt kérdeztek ki 2007 és 2010 között arról, hogy két-három éves gyerekeiket mennyire érzik boldognak és jó közérzetűnek, illetve arról, hogy milyen tevékenységekbe vonják be a kicsiket. Amint arról dr. Laurence Roope, az Oxford Egyetem Egészség-gazdaságtani Kutatóközpontjának szakembere beszámolt, sok anyánál nehézségekbe ütközik annak összeegyeztetése, hogy egyfelől minél több időt töltsön aktív együttlétben a gyermekével, másfelől a munkaerőpiacon is helyt álljon. Fontos azonban tudniuk, hogy azzal, ha időt szakítanak a gyermekükkel együtt töltött meseolvasásra, mondókázásra, kézműveskedésre, sokat tesznek a kicsik boldogságáért és későbbi fejlődéséért.

A szakemberek vizsgálati eredményeiket a párizsi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Egyetemeinek konferenciáján tették közzé, és a jövőben annak kívánnak utánajárni, vajon az idősebb gyerekeknél is kimutathatóak-e hasonló összefüggések, vagy mindezek a jótékony hatások csak az egészen kicsi korban végzett tevékenységek következtében jelentkeznek.

Forrás: http://www.mipszi.hu/

!

Természetesen szóba kerül az irodalomterápia is:


>!
Véda MP
Minden, ami pszichológia

Versről, olvasásról…
„Meggyőződésem, hogy aki olvas, az választ keres a már megfogalmazott vagy éppen formálódó kérdéseire. Aki olvas, az elengedi a kontrollt, hogy a fejbensaját megoldását kigondolja, és történhessen vele valami a mű által.”
http://noatukorben.blogspot.hu/2016/07/vers-terapia-est…

!

Végezetül: látogass minél gyakrabban a zónába, hogy megismerd a pszichológia humoros oldalát is! :)


!
>!
graphoman ISMP
Minden, ami pszichológia

:-) (Olvastam egy könyvet a Stockholm-szindrómáról. Az elején elég rossz volt, de a végére egészen megszerettem.)


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!