Kölcsönkapott beszélgetések

Rovatgazda
!

Irodalom, könyvek, molyok és sok-sok olyan kérdés, amit már régen fel szeretnék tenni


>!
Ferger_Annamária I

(…) az égvilágon bármi lehetsz és helyed is megtalálhatod. Egészen pontosan csak te döntheted el, hogy hol is van a TE helyed. Sejtem, ott lesz, ahová a szíved is húz.

101. oldal

!

A fantázia földjén járva Sebők Vikivel, azaz @Hestia_Potter-rel beszélgettünk, a Legendary-sorozat megálmodójával. Az első kötet, a Hestia Potter: Legendary – Lázadás sokaknak tetszett, és rengetegen várják már a folytatást is, ideje volt hát, hogy bepillantsunk a Perem világainak történetébe, ahol wolferek, törpék, tündérek és emberek sorsa fonódik össze…

Hogyan kezdtél el írni? Mikor és hogyan született az első történeted?
H.P.: Kiskamaszként kezdtem novellákkal. 15 évesen kollégista lettem, és az ott rám szakadt rengeteg élmény és “én idő” indította el nálam ezt a folyamatot. Akkoriban lettem könyvmollyá is. Az elmúlt 15 évben megfigyeltem, hogy akkor írok érdekes módon a legjobban, akkor tudok igazán mély érzéseket átadni, amikor szomorú vagyok. Az akkori novelláim többnyire szerelmi bánatot és a felnőtté válás egyéb rögös lépcsőit dolgozza fel. Az írás által, attól, hogy kiírom ezeket a dolgokat magamból, meglepő módon könnyebben engedem el és dolgozom is fel a fájdalmat.
A napokban jelentkeztem egy novella pályázatra a gyász novellája témakörben. Néhány hete veszítettem el az édesapámat, ezt a lelki állapotot helyeztem egy még kidolgozás alatt álló regény környezetébe, és így tudtam megmutatni az olvasóknak a gyász érzését. Nem is tudok hitelesen írni olyan érzésekről, amiket még nem éltem meg.

Őszinte részvétem, és nagyon sajnálom a veszteséged…
H.P.: Nagyon sokat segít az írás…

15 éves korod óta folyamatosan írsz? A novellákon és regényeken kívül próbálkoztál-e más műfajjal, mondjuk versekkel, tárcákkal stb.?
H.P.: Nem igazán, talán egyetlen verset tudnék 15 év alatt felmutatni, de a fiammal gyakran beszélgetünk rímekben.

Mikor jött el az az idő, amikor úgy érezted, hogy már nemcsak a fióknak akarsz írni?
H.P.: Világ életemben sokkal könnyebben fejeztem ki magamat írásban, mint szavakban. A kollégiumi szobatársaim voltak mindig az első kör, akik látták ezeket az írásokat. Utánuk pedig a nővérem, aki igazi jó testvérként, mindig nagyon elfogult.
7 évig írtam az asztalfióknak. 22 éves koromra szingli anyuka lettem egy 10 hónapos gyermekkel a karomon, és akkor azt mondtam, itt az ideje, hogy teljes erőbedobással a fiamnak és a legnagyobb álmomnak éljek, ami pedig nem más, mint az írás. Addig soha nem írtam regényt. Nagy falat volt a novellák után. Egy romantikus regény került ki a kezeim közül nagyjából másfél évvel később. Végig kilincseltem vele legalább száz kiadót, mire egy azt mondta, hogy kiadja. A címe Hestia Potter: Sorskerék.
Itt még megemlíteném azt, hogy a Hestia Potter kollégiumi ragadvány név. Mindig is ezen a néven írtam. A Sorskerék regény előtt egy novella pályázatot nyertem ősz témakörben, már ott is így publikáltam. A nevet úgy kaptam, hogy mindig hatalmas Harry Potter könyveket olvasva láttak, így rám ragadt a Potter név, és jó bosziként még mellé csaptak egy Hestiát. Akkoriban szerettem bele a fantasy műfajba.
De mint tudjuk az olvasók mindig gyorsabban olvasnak, mint ahogyan mi írni tudunk, így egy idő után lett egy űr, már nem találtam a könyves polcokon olyan fantasy-t, amelynek a világa szinte magába szippant, annyira elvarázsol. Így teremtettem egy világot magunknak. A Legendary a fiamnak írt mesekönyvnek indult.

Még mielőtt rátérünk a Legendary-ra… Említetted, hogy tizenévesen szerettél bele a fantasy-ba… Akkor mégis, hogy hogy nem fantasy lett az első könyved, hanem egy romantikus regény?
A beszélgetés folytatása itt olvasható:
https://kulturleny.wordpress.com/2017/06/06/papirlapra-…


!

Az olvasók és a Legendary…


>!
Mimi_Taylor I
Hestia Potter: Legendary – Lázadás

Még régebben olvastam a könyvet, nem sokkal megjelenése után. Azon szerencsések közé tartozom, akik már kiadás előtt is ismerték az írónőt. Mi több, azon a napon, amikor az írónő először vette kezébe a könyvét, vele együtt örülhettem, még ha nem is személyesen (az internet egy fantasztikus találmány). Szóval már régóta tartoztam ezzel az értékeléssel.
Nem vagyok éppen egy fantasy rajongó, de már az előzetese is nagyon tetszett a könyvnek.
Az emberek világából egy teljesen más világba kalauzol el bennünket az írónő, ahol sokféle különös élőlénnyel találkozhatunk. Wolferek, törpék, tündék, akik nem feltétlenül rosszak. Megismerhetünk egy különleges, új világot. A könyv vége miatt bosszankodtam egy picit, mert sosem szerettem, ha egy történet a közepénél van abbahagyva, de végülis egy többrészes sorozatról beszélünk, így azt hiszem ez megbocsátható. :)
Azt a fél csillagot csakis azért vontam le, mert szerettem volna jobban kiélvezni a történetet, jobban belemélyedni abba a csodálatos világba, amit az írónő alkotott.
A történet élvezhető, mind felnőttek, mind gyerekek számára!
Nagyon szerettem a történetet és türelmetlenül várom a folytatást is! <3
Mindenkinek ajánlom! Fiatalnak (az én fiam még nem volt 13, amikor olvasta), és régebb óta fiataloknak is, mindazoknak, akik szeretnek elmerülni egy számunkra idegen világban, és akik kikapcsolódásra vágynak! :)

!
>!
Könyveskuckó_reblog
Hestia Potter: Legendary – Lázadás

Jó néhány évvel ezelőtt, mikor megjelent az Alkonyat sorozat, egy egészen új világba léphettünk be, ahol a vérfarkasok (és vámpírok persze) nem valami főgonosz lények, hanem érző, szerethető, romantikus teremtmények. Ezt a vonalat azóta többen is próbálták követni, hiszen nem véletlen, hogy az Alkonyat is nagyot dobbantott és nagy ismeretségnek örvendett az akkori 13-16 évesek körében. Hestia könyve is többek között ezt a romantikus-vérfarkasos vonalat követi, azon kívül, hogy nem csak „Wolferek”, hanem a tündék, törpék és sárkányok világába is elkalauzol bennünket.

Először egy részletet olvastam csak a könyvből, hiszen az író elérhetővé tette az olvasók számára weboldalán az első fejezetet, és úgy gondoltam, látok benne potenciált, így megér egy olvasást. Izgalmasan indul a történet, és bár találtam benne helyesírási hibákat, és a kötet sem a vastagabbak közé tartozik, a mondanivalója és története alapvetően érdekesnek találtam.

Kezdetnek az emberek világába csöppenünk, majd lassan, hogy több szereplő bőrébe is bebújunk, megismerjük a Peremet, ahol a különböző világok találkoznak. Nem csak, hogy kicsit elcsatangolunk a Wolferek világába, de megismerjük a tündéket, törpöket, és egy villanásnyi időre egy sárkánnyal is találkozhatunk. Ami tetszett a könyvben, hogy senki sem az, aminek első látásra tűnik, mindenkiben sokkal több potenciál van, és a szálak nem csak a jelenben gabalyodnak össze, hanem kicsit a múltba is visszavezetnek. Viszályok, ellentétek, háborúk, különböző népek harca, szerelem, barátság.
Leginkább fiatalabbaknak ajánlanám a könyvet, tizenéveseknek, akik szeretnének még egy kicsit visszamerülni a vérfarkasok világába. Kedves, talán kissé túl pörgős történet a méretéhez képest. Első regénynek nem rossz, de talán egy kis átdolgozás/javítás/kibővítés nem ártana neki. Háromszor ennyi terjedelemben szívesen olvasnám ugyanezt a történetet. :)

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 4. Egész jó, tetszett
Karakterek: Kissé bonyolultak, ha jobban megismernénk őket, jobban kötődnénk hozzájuk.
Borító: 7,5/10 Tetszik a borítókép, de már megszoktam, hogy ott látom a címet és az írót a többi könyv esetében, ezért itt hiányoltam. Puhakötés, és kicsit rövid maga a könyv, de egyébként nem egy rossz minőség.
Kinek ajánlom: Fiatalabbaknak, a fantasy könyvek kedvelőinek.
+ pont: Mert az alapötlet nem rossz, voltak szerethető karakterek és jól indul a történet.
– pont: Mert nagyon rövidnek találtam, jobb lett volna, ha részletesebben ki van dolgozva a történet.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!