Kölcsönkapott beszélgetések

Rovatgazda
!

Irodalom, könyvek, molyok és sok-sok olyan kérdés, amelyet már régen fel szeretnék tenni…


>!
apple_pie

Vigyázat! Felnőtt tartalom.

Mert a feminizmus célja nem egy bizonyos nőtípus létrehozása. Az a gondolat cseszi el olyan régóta a feminizmust, hogy vannak inherens módon „jó” és „rossz” nőtípusok – az a tévhit, hogy „mi” nem fogadhatjuk el a kurvás csajokat, a sötét csajokat, a rosszmájú csajokat, a takarítónőt alkalmazó csajokat, az olyan csajokat, akik otthon maradnak a gyerekekkel, az olyan csajokat, akik „tündérporral üzemel” lökhárítómatricával ellátott, rózsaszín Mini Metrót vezetnek, a burkás csajokat, valamint az olyan csajokat, akik azt képzelik, hogy feleségül mennek Zach Braffhoz a Dokikból, és időnként a mentőben szexelnek, miközben a stáb többi tagja nézi és tapsikol. Tudjátok, mit? A feminizmus mindnyájatokat befogad.
    Mi a feminizmus? Egyszerűen az a nézet, amely szerint a nőknek ugyanolyan szabadoknak kell lenniük, mint a férfiaknak, akármilyen dilisek, ostobák, hiszékenyek, rosszul öltözöttek, kövérek, lusták vagy önteltek is.
    Te feminista vagy? Hahaha! Hát persze!

89. oldal

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Kapcsolódó szócikkek: feminista · feminizmus · nők
!

Popkult, csajok, satöbbi – Anglománia és popkultúra kéthetente

Ez annak a podcastnak és a hozzátartozó blognak a neve, amelynek a készítőivel egy vidám, nevetésektől hangos órát töltöttünk együtt. Név szerint Lepp Tündével (@Lobo), aki Budapesten könyvtáros és egyben az Olvasónapló háziasszonya – neki köszönhetjük évek óta a briliáns várólista-csökkentő megmérettetéseket – és Hudácskó Brigivel (@BridgeOlvas) beszélgettem, aki azon kívül, hogy anglisztikával foglalkozik, a Debreceni Egyetemen oktat, könyveket fordít (egy korábbi beszélgetésünk Brigivel fordítói minőségében: http://moly.hu/merites-rovatok/kolcsonkapott-beszelgetesek-4), és saját bevallása szerint „főállású fangirl”.:)

Honnan jött az ötlet, hogy együtt készítsetek egy popkultúrával foglalkozó podcastot?
L: Harmadik éve megy már a Hármas Könyvelés, amely egy hetente új adással jelentkező podcast, ahol hárman beszélgetnek az olvasmányaikról. Fejes Balázs, Kiss Gabi és Szedlák Ádám csinálják, ők most már a 180. adásnál járnak. Indulástól lelkes hallgatójuk vagyok, és meghívtak, hogy legyek vendége az adásnak, így egy párszor mikrofon elé is kerültem náluk. Megtetszett nekem, és gondoltam rá, hogy mivel mostanában olyan ritkán írtam a blogomba, szívesen csinálnék valami ilyesmit. Néhányan mondták is, hogy egészen jó vendégszereplő voltam, így jött az ötlet, hogy indítanék egy podcastot én is. De egyedül olyan ciki, meg hát sok munka, úgyhogy gondoltam, kerítek valakit magam mellé, aki szintén benne lenne valami ilyesmiben. Brigire gondoltam, és megkerestem ezzel az ötlettel, hogy mit szólna hozzá, ha csinálnánk egy podcastot…
B: Nagyon romantikus volt ám a felkérés. @Lobo moziba vitt el.:D … Nekem nagyon könnyű dolgom volt, Lobo mindent kitalált, aztán megporhanyított a mozival, és mikor már az utolsó bástyáim is leomlottak, nem volt más választásom, csak hogy igent mondjak. (nevetés) Egyébként puhítás nélkül sem lett volna nehéz dolga, mert bár a Hármas Könyvelést nem hallgattam olyan rendszerességgel, mint ő, de én is ismertem, illetve nagyon szimpatikusnak találtam az ötletet. Pont egy olyan időszakban jött ez az egész, amikor már abbahagytam a könyvesblogírást, viszont kínlódtam azzal, hogy valamit azért mégiscsak szeretnék csinálni, ami különbözik az „elolvasok egy könyvet és írok róla”-koncepciótól, de valahogy benne van ez is, de mégis kicsit tágabban, meg kulturális és popkulturális is legyen. És ugyan feltehetően magamtól nem jutott volna eszembe a podcast, de épp ezért volt jó, hogy Lobonak meg igen. Egy nagyon szerencsés pillanatban talált meg ezzel, illetve találtunk egymásra az ötletben.
L: Aztán pedig volt ennek egy hosszú folyamata, míg elindult a dolog, mert ugye a mozi után még kávéztunk is. (nevetés) A nagy lelkesedésben csináltunk egy nagyon klassz, brainstormingos dokumentumot, amelybe beleöntöttük az ötleteinket, hogy miről kellene beszélgetnünk, aztán kellett még pár hónap azért, mire össze is jött a dolog, és el is indultunk. Szóval volt időnk is, a technikai dolgoknak is utána tudtunk járni. Felosztottuk a munkát, január végén pedig nagy lelkesen nekivágtunk.

Mi a műsor koncepciója?
A beszélgetés folytatása itt olvasható:
http://kulturleny.wordpress.com/2014/12/06/popkult-csaj…


>!
apple_pie

    Mert szó sincs arról, hogy a harcos feministák át akarnák venni az irányítást a férfiaktól. Nem az egész világot követeljük. Csak a részünket. A férfiaknak nem is igen kell változtatniuk semmin. Ami engem illet, nagyjából csinálhatják tovább, ahogy jólesik. Egyáltalán nem kell leállniuk. Egy csomó dolog nagyon klassz, amit csinálnak – iPadek, az Arctic Monkeys, az az új atomfegyver-megállapodás Amerika és Oroszország között. És viccesek is, és csomó barátom van köztük, és jó velük a szex, és remekül festenek második világháborús uniformisban, és óriási, ahogy be tudnak tolatni a szűk parkolóhelyekre.
    Nem akarom, hogy elmenjenek a férfiak. Nem akarom, hogy abbahagyják, amit csinálnak.
    Amit akarok, az pár radikális piaci erőforrás. VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGET akarok. VÁLTOZATOSSÁGOT akarok. TÖBBET akarok. NŐKET akarok. Azt akarom, hogy a nők többet kapjanak a világból, nemcsak azért, mert így lenne igazságos, hanem mert jobb is lenne. Izgalmasabb. Átrendezett. Újra feltalált. Az kellene, hogy a tökös csajok kimondják: „Igen – tetszik nekem, ahogy fest ez a világ. És jó ideje itt vagyok már, eddig figyeltem. Most pedig, én így csavarnék egyet rajta. Mert mind együtt élünk benne. Mi mind, tudjátok. A Srácok.”

306-307. oldal

Caitlin Moran: Hogyan legyünk tökös csajok Egy meghökkentő és merész könyv arról, mit jelent nőnek lenni, és miként érezhetjük jól magunkat a bőrünkben

Kapcsolódó szócikkek: feminista · feminizmus · férfiak · nők
4 hozzászólás
!

És ahogy már @Lobo-tól és @BridgeOlvas-tól megszokhattátok, hogy minden egyes adáshoz vannak kapcsolódó témák és linkek, itt is álljon ennek szellemében egy válogatás.
A Micimackós gif-et természetesen @BridgeOlvas-nak köszönhetitek.:)


>!
lilla_csanyi

Úgy döntöttem, megalkotom a YA romantikus regény generátort. A feladatotok csak annyi, hogy magatokhoz ragadtok egy hatoldalú dobókockát, minden kérdésnél dobtok a dobókockával, majd az eredményt összekötitek.

Helyszín:
Páros: Álmos kisváros
Páratlan: Nyüzsgő nagyváros

Idő:
1) Jelen
2) Múlt (19. sz vége, 20. sz eleje, mert akkor már fürödtek az emberek, és csini kosztümös ruhákban jártak)
3) Jövő – elnyomó diktatúra
4) Jövő – posztapokaliptikus világ

A főhősnő:
Páros: Teljesen átlagos, annyira, hogy lehetőleg csak a haját és a szemszínét tudjuk meg róla
Páratlan: Átlagosnak hiszi magát, de valójában szuperképessége van

A SRÁC:
1) Vámpír, vérfarkas, múmia…stb. Valami természetfeletti izé. (és kék a szeme és nagyon szexi)
2) Rock vagy popsztár. Világhírű, of korz. (és kék a szeme és nagyon szexi)
3) Színész. Johnny Depp kispiskóta hozzá képest. (és kék a szeme és nagyon szexi)
4) Csak simán baromi gazdag. (és kék a szeme és nagyon szexi)
5) Szigorúan önhibáján kívül lecsúszott, netán eleve a bányászbéka lábtörlőjeként induló rabszolga/testőrtestőre/alvilág tartalékos kalauza. Aki majd jól arcbaugrálja a status quo-t mert ránéz a főhősnőre, miből kifolyólag jónak látja fellázadni. Szegény, de ebben az esetben a lány gazdag, majd az ő pénzét költik. (és kék a szeme és nagyon szexi) @Bíró_Júlia ajánlása
6) A fentiek közül az összes. (és kék a szeme és nagyon szexi)

Az első kötet fő konfliktusa:
1) Megcsal
2) Megaláz
3) Félreért
4) Szerelmi háromszög
5) Összevesz
6) Berényi

Kötelező romantikus jelenet:
1) Csók az esőben
2) Csók a tengerparton
3) Majdnemszex…"de képes vagyok várni!"
4) A BÁL
5) „Nem érdemellek meg!” – „De én csak téged akarlak!” húszoldalas bullshit párbeszéd
6) Megmentés (a veszélyforrás opcionális)

A regény:
1) Trilógia
2) Tetralógia
3) Végtelenített sorozat

+1: @Gaura_Ágnes javaslata alapján:
A főhősnő érzelemkifejezése: (Minden jelenetnél érdemes dobni rá!)
1) Erőszakos epekedés pillarebegtetéssel
2) Szenvedős epekedés pillarebegtetéssel
3) Turbékolós epekedés pillarebegtetéssel
4) „Mindkettőt szeretem” agónia pillarebegtetéssel
5) Sértett epekedés pillarebegtetéssel
6) Aggódó epekedés pillarebegtetéssel

91 hozzászólás
!

„A” Sherlock


>!
Lyanna P
Sherlock Holmes

A nyáron végignéztem Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes detektívtörténetein alapuló brit televíziós sorozatot. Sherlock és Watson a 21. századi Londonban élnek és nyomozásaikhoz felhasználják a modern technika eszközeit, de ennek ellenére megmaradt az eredeti történetek hangulata, stílusa és logikája. Benedict Cumberbatch főszereplésével szerintem ez a legjobb filmes adaptáció. Alig vártam, hogy újra olvassam Doyle könyveit. Sherlock gondolkodásmódja, logikája megfigyelőképessége mindig is lenyűgözött.
Nagyon várom a következő évadot. Addig is újraolvasom az író könyveit. :)

(Kép forrása: http://hobbitbilbo.tumblr.com/)

Kapcsolódó könyvek: Arthur Conan Doyle: A haldokló detektív

Arthur Conan Doyle: A haldokló detektív

Kapcsolódó alkotók: Arthur Conan Doyle

!

A névadó, címadó…
Ezt a gifet is természetesen @BridgeOlvas találta.:)


>!
gyurmapok

A zsenialításom, ha szabad ezt így mondanom, abban áll, hogy be tudom illeszteni ezt a sok átlagosságot egy szép keretbe. Mondhatnám, hogy olyanból, mint én, van még pár millió, de igazából nincsen: egy csomó faszinak van kifogástalan zenei ízlése, de nem olvas, egy csomó faszi olvas, de baromian elhízott, egy csomó faszi megértő a feminizmus iránt, de hülye szakállat visel, egy csomó faszinak van Woody Allenes humora, de ráadásul még úgy is néz ki, mint Woody Allen. Egy csomó faszi túl sokat iszik, egy csomó faszi kivetkőzik emberi mivoltából, amikor a volán mögött ül, egy csomó faszi hepciás és verekedős vagy szeret hencegni a pénzével vagy kábítószerezik. Én nem csinálom egyiket se ezek közül, úgyhogy komolyan mondom, ha jó vagyok a nőknél, akkor azt nem az erényeimnek köszönhetem, hanem azoknak a hibáknak, amelyek hiányoznak belőlem.

34. oldal

!

„A Bridget Jones volt az első könyv, ami összehozott minket…” @Lobo
Kapcsolódási pont. Nélküle talán nem jött volna létre.;)


>!
cassiesdream

Néha elnézem az óriásplakátokon a gyönyörű modelleket, és alattuk az igazi embereket, és arra gondolok, hogy ez kicsit olyan, mintha egy bolygón lennénk, ahol az összes őslakos alacsony, zöld és kövér. Kivéve egy elenyésző kisebbséget, amely magas, sovány és sárga. És az összes reklámon a magas, sárgák szerepelnek, dukkózva, hogy még sárgábbak és magasabbak legyenek. Úgyhogy az összes kicsi zöld űrlény azzal tölti minden idejét, hogy búslakodik, amiért nem magas, sovány és sárga.

92. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Bridget Jones
!
>!
cippo IP
Helen Fielding: Bridget Jones naplója 3. – Bolondulásig

Ez a harmadik rész nekem pont olyan, mint egy ráncos öreg nő, köldökig érő dekoltázsban, mégis úgy pörgetett fel, mint valami ostoba számítógépes játék: egyfelől rémesen szerettem volna már szabadulni tőle, ugyanakkor képtelen voltam letenni. Az események kapkodó lendülete, roppant dinamikája néha direkt megfeszített, csak úgy zizegett bennem a türelmetlen mohóság, hogy a végére járjak. Állatira haragudtam érte.

Ezt nem én mondom először, hanem valami számontartásra érdemes ember (akiről természetesen elfelejtettem, hogy kicsoda, eh), de azelőtt sose tudtam úgy elaludni, hogy ne olvassak, mostanában viszont sose tudok úgy olvasni, hogy ne aludjak el. Na ez nem hagyott. Ez egészen az utolsó betűig hajtott.

Különben pont a végefelé találtam néhány csodálatosan őszinte, manírmentes momentumot – azoknak nagyon örültem, mi több, meg is könnyeztem, de meglehet, csak azért, mert kínosan ismerős volt.

Lássák, én nem mondom, hogy hagyjuk a szexualitást a hanyatló nyugat ópiumának, de végeredményben mégiscsak azt gondolom, hogy egy ráncos öreg nő ne viseljen köldökig érő dekoltázst, mert nevetséges.

(Mellesleg azon tűnődöm, vajon olvasás útján el lehet kapni a fejtetűt?)

!

Végezetül pedig a Popkult, csajok, satöbbi készítői az ünnepekre is gondoltak. Könyves ajándékötletekkel álltak elő, ha esetleg valaki tanácstalan lenne…

Jó fülelést mindenkinek! Sikeres várólista-csökkentést! Sok-sok könyvet a fa alá! És mindenképpen nagyon boldog karácsonyt, csak úgy lazán, molymódra!A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!