Kimenő

Rovatgazda
!

Új hónap – új Kimenő. Igyekeztem a jelenlegi rovatban kicsivel több programötletet csempészni, abban bízva, hogy találtok benne szíveteknek kedveset. Beltéri és kültéri programok egyaránt helyet kaptak a válogatásban. A kirándulni szeretőknek is érdemes végigböngészni a rovatot. :-)

Ebben a hónapban Basil Bunting – Kamo no Chomei – Yoshishige no Yasutane: A fűkunyhóból című könyvét kiemelten is a figyelmetekbe ajánlom a rovatban. A Merítés teljes ajánlólistáját az alábbi linken találjátok:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol

Kép forrása: link


giggs85 P>!
Basil Bunting – Kamo no Chomei – Yoshishige no Yasutane: A fűkunyhóból

Ritkán fordul elő nálam, hogy egy eladdig tökéletesen ismeretlen könyv fülszövegének elolvasása után azonnal azt érezzem, hogy „ez a kötet kell nekem”, de az igen egzotikus című, A fűkunyhóból esetében ez volt a helyzet. Fogalmam sem volt, hogy ki az a Yasutane, ki az a Chomei és ki az a Bunting, de abban biztos voltam, hogy nem mindennapi élmény lehet három különböző nyelven alkotó, egymástól időben és térben igen távol élő író egyazon tőből fakadó szövegeit egymás után elolvasni. Hát, nem tévedtem…

Az első mű Yoshishige no Yasutane ecsetjéből származik, és a Chiteki, avagy Feljegyzések egy tóparti pavilonból címet viseli. A megszállott japán irodalombarátok szűk körét leszámítva valószínűleg mindenkinek ugyanolyan ismeretlen ez a mandarin nyelven alkotó japán író, mint számomra volt. Ebben a rövid, esszészerű feljegyzésében elsősorban a 10. század végi Császárváros (Heian-kyo) és a konfucionista hagyományokhoz mereven ragaszkodó lakói életét írja le. A többek között írnokként tevékenykedő szerző megpróbál valamiféle egyensúlyi állapotot találni a rendkívül merev és beszabályozott hivatalnoklét, valamint a lemondást hirdető buddhizmus között, miközben szerény kis házába húzódva figyeli a rohanó életet.

A második szöveg egyértelműen a vékonyka kötet csúcspontja. A Hoyoki, vagyis a Feljegyzések a tízszer tíz lábnyi kunyhóból a szintén japán Kamo no Chomei 1212-ben keletkezett alkotása. Ez a korszak a szigetország történelmének egyik legvéresebb időszaka, amelyben hosszas harcok után már a szamurájok váltak az uralkodó renddé, és amelyben az emberi világ törékeny volta még hangsúlyosabban mutatkozott meg, mint valaha. Chomei eredetileg szintén hivatalnoknak készült, de ezt a pályát hamar feladta, és előbb író, majd remete vált belőle.

Az ő szövege ugyanúgy a Császárváros leírásával indul, mint Yasutanéé, azzal a különbséggel, hogy nála ez a leírás gigantikus méretű pusztítások monoton felsorolása. A várost gyors egymásutánban tűzvész, forgószél, áradások és földrengések pusztítják, egy alkalommal pedig az uralkodó szeszélyéből egy rövid időre el is költözik (minden bizonnyal sokaknak meglepő, de egy egész várost elemeire bontottak, hogy a folyón leúsztatva egy másik helyen építsék fel újra). Ez pedig egyre inkább arra ébreszti rá a buddhizmusban mélyen hívő Chomeit, hogy semmi értelme nincs az evilági küszködésnek, a mindennapi robotnak, hisz a természet és a világ szigorú rendje, valamint a mindennapos pusztítás és szenvedés elől nem menthet meg a rang és a vagyon. Éppen ezért mond le mindenről, és költözik egy világvégi tízszer tíz lábnyi fűkunyhóba, hogy minél inkább a természettel összhangban élhessen, és meditálhasson. Azonban élete vége felé járva felvetődik Chomei számára az égető kérdés: az erdőben meglelt boldogsága, és a fűkunyhójához való ragaszkodása nem épp azt jelenti, hogy buddhistaként elbukott, és ő is az anyagi világ rabja marad?

A kötetet a 20. századi Basil Bunting verse, a Chomei Toyamában zárja. Buntingról tudni érdemes, hogy egy rendkívül hányatott sorsú ember volt, akit olyan lírikusok, mint Ezra Pound vagy éppen William Carlos Williams zseninek tartottak, ám olvasója alig akadt. Egy nap egészen véletlenül belebotlott a Hoyoki olasz fordításába, és elhatározta, hogy az eredeti művet – meglehetősen szabadon kezelve és átértelmezve – átülteti angol nyelvre. A fűkunyhó helyett lakóhajója magányába burkolózó angol költő tökéletesen át tudta érezni a hétszáz évvel korábban élt előd világlátását és problémáit, ám ő a maga fordításában már feloldja a 13. században élt japán szerző problémáját: a hideg, ellenséges világ elől igenis el lehet menekülni a magunk fűkunyhójába.

Ahogy előre sejtettem nagy élmény, és igen komoly szellemi kihívás volt Yasutane, Chomei és Bunting kötete (amit egyébként terjedelmes utószó és szövegmagyarázat zár), amelyben egyesül három ember három világképe életről és halálról, és amelyet meleg szívvel tudok ajánlani azoknak, akikkel előfordult már, hogy nem lelték a helyüket a sokszor rideg, ellenséges világban.

3 hozzászólás
!

Olaszországban kalandozhatunk, hála @Mária-nak.

spoiler

Livorno – https://moly.hu/karcok/1507421
Livorno – Terrazza Mascagni – https://moly.hu/karcok/1506760
Soriano Calabro (Vibo Valentia) – Biblioteca Calabrese – https://moly.hu/karcok/1473389
Pietrasanta – https://moly.hu/karcok/1505799
Pisa (Marina) – https://moly.hu/karcok/1506649

Kép forrása: @Máriahttps://moly.hu/karcok/1473390


!

A túravezetés nem megtiszteltetés és nem cím, hanem önként vállalt kötelesség.
Bíró László – Bokodi József: Turisták zsebkönyve – @pwz link

2017 őszén gondolta arra @pwz, jó lenne a Noszvaj környéki forrásokat felfűzni egy túraútvonalra. Az útvonal bejárásán derült ki, hogy ez annál is jobb ötlet volt, mint először gondolta, ugyanis sokan a helyiek közül sem ismerték mindegyiket. A javasolt kilenc forrásból végül nyolc került bele a Forrástúrába, és lett belőle immár jelzett túraösvény.
Időközben @pwz azt is megtudta, hogy a Hegyiember mind a kilenc forrásra elkészített már egy túrát. Ez utóbbi hír különösen lelkesítette talán a nemrég @pwz által megszervezett túra résztvevőit, hogy ott legyenek és teljesítsék a távot. A résztvevők pedig @Ibanez, @Ildikó_Nagy_2, @Jesper_Olsen és @Junes voltak, akik @pwz vezetésével tették meg a távot.

Az eltelt néhány év alatt annyira népszerű lett ez a túra, hogy az arra járók már kifejezetten ösvényt jártak az erdőben, ahol kezdetben ösvény nélküli utakon túráztak a résztvevők. Nem mindegyik forrás működik, de mind hozzátartoznak a bükkaljai kőkultúrához.

@Junes beszámolója a túráról: https://moly.hu/karcok/1512410
@Ibanez két karca: https://moly.hu/karcok/1516057 és https://moly.hu/karcok/1516076

@Ibanez képei:
Naplemente a Nagy-Eged hegyen: https://moly.hu/karcok/1516037
Kilátás a Nagy-Egedről: https://moly.hu/karcok/1516035
Kövesdi-kilátó, Noszvaj: https://moly.hu/karcok/1516033

Kép forrása: a Forrástúra egyik állomása 2020 februárjában – @csgabi


Jesper_Olsen>!
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

Visszatérés a Bükkbe – molyokkal! (2020. október 10.)

Amikor július közepén befejeztem ötnapos bükki kéktúrázásomat, nem sejtettem, hogy idén még visszatérek erre a vidékre. Született azonban egy nagyszerű kezdeményezés, melynek kedvéért még fél 6-os ébredésre is hajlandó voltam. 6-kor már a vonaton, fél 7 után néhány perccel pedig @Junesék autójában ültem. Egerben @pwz, @Ibanez és @Ildikó_Nagy_2 várt bennünket. Turistákkal telt meg a busz, mely elvitt bennünket a kiindulópontra, a síkfőkúti elágazáshoz.

@pwz és a noszvajiak nemrég egy remek forrástúrás tanösvényt alakítottak ki ezen a részen, a túra első felében ennek nyomában haladtunk. Kilenc forrást kerestünk fel, ez nagyon jól esett forrásokat szerető szívemnek. Az egyes forrásoknál, kutaknál kétféle túramozgalom kérdéseire is választ kerestünk, néhol agyalni kellett a jó megoldás érdekében spoiler. @pwz nemcsak odavezetett bennünket a forrásokhoz, de ismertette a történetüket és utóéletüket, ill. azt, hogyan állították helyre (vagy tervezik helyreállítani) a régi foglalásokat. Közben egyre feljebb értünk, kb. 2 óra alatt jutottunk el (hat forrást megismerve) a Várkúti turistaházhoz, ahol pihenőt tartottunk. A réten természetjárók éves összejövetele zajlott, én pedig összefutottam Tünde kolléganőmmel (meglepő találkozás volt).

Tovább indulva egy szép kilátóhelyhez értünk (kövesdi kilátó), a szuper és vicces fotók elkészítése után a hely geoládáját is megtaláltam és igyekeztem beavatni túratársaimat a geocaching rejtelmeibe. A nap egyik legszebb szakasza a Katalin-völgyben vezetett, ahol a hasonló nevű forráson kívül még nagyon sok gombát láttunk, köztük egy méretes őzlábat (még a keddinél is nagyobbat!). A fotózás miatt jelentősen visszaesett az átlagsebességünk, de ezt nem bántuk. Kisebb kitérővel, úttalan úton közelítettük meg a Szarvas-kutat, mely régen, a nyomok alapján kiépített forrásként működött, most nevéhez méltóan tényleg az erdei vadak itatójaként szolgál. Folytatva a menetet, hamarosan az utolsó forrás, a Hármas-kút is elibénk került spoiler, válaszoltunk az utolsó kérdésekre, majd nagyobb iramot diktálva újból felkapaszkodtunk a turistaházig. Főleg az utolsó, meredekebb szakasz – másodszorra – már nem esett jól nekem. Fél 3 felé járt az idő, pihenő közben gyorsan megettem két szendvicset (kései ebéd).

Folytattuk utunkat, szerencsére komolyabb emelkedők már nem álltak utunkba, de azért volt némi hullámvasutazás, időnként pedig a morzsalékos kövek csúszkáltak a talpunk alatt. A csúcstámadás előtt @pwz egy „titkos” ösvényre terelt bennünket, melyen egy régi kápolna romjaihoz jutottunk. Ezt ő és levéltárban kutató társa fedezte fel (újra) a közeli remetelakkal együtt. Innen már csak pár lépés volt a Nagy-Eged csúcsa (537 m), sajnos a kilátó jelenleg életveszélyes, de remélhetőleg felújítják. Továbbmenve egy pompás kilátópontra értünk, ahonnan Eger teljes látképe mellett a távolabbi hegyek is felbukkantak a lefelé menő nap fényében. Innen startolt két paplanernyős és itt ettük meg a csúcs-ropogtatnivalókat is. Egy hosszabb, de nem olyan meredek, szerpentinező úton kezdtük meg ereszkedésünket a város felé, az ország legmagasabban fekvő szőlői közt kanyarogtunk, majd ragyogó őszi színekben pompázó cserjésen vezetett át a turistaút. Felettünk motoros sárkányrepülők köröztek.

@pwz megmutatott nekünk még egy hatalmas (és már nem sokáig gazdátlan) pincerendszert, itt láthattunk macit is, denevéreket is fejlámpáink fényében. Egy saras szakasz miatt letértünk a tervezett útról és az Eger belvárosába vezető utolsó kilométereket az autóút mentén tettük meg (busz nem jött). Örültünk, amikor végre megjelent a járda, így már biztonságosabb volt a gyaloglás. Fáradtan haladtunk el az egri vár mellett, kb. 18.45-kor értünk a Dobó térre, pár perccel később pedig az autókhoz. Megkaptuk @pwzt-től a noszvaji mozgalom teljesítéséért járó kitűzőket és ajándékokat, majd vezetőnk még egy utolsó bemutatót rögtönzött, spoiler. Ezután köszöntünk el egymástól, a két autóval hazafelé indultunk. Az autópályán bő egy óra alatt Újpestre értünk, ahol még várnom kellett a vonatra (ami 10 percet késett is). 21.50-re értem haza (ilyen későn már rég, vagy még soha sem érkeztem túra után).

Sok élménnyel, hasznos ismerettel és – nem utolsó sorban – új ismerősökkel gazdagodva zártam ezt a bükki túrát, mely az idei év (időtartamban és kilométerben) leghosszabb, egyben legszintesebb kimozdulása volt. spoiler

Táv: 24 km, szintemelkedés: 1000 m

Fényképek: https://photos.google.com/share/AF1QipMvPP3ohURZbhaq-L7…

12 hozzászólás
!

Börzsöny és környéke

A Börzsöny hegység Magyarország északi részén, Pest és Nógrád megyében fekszik. A Kárpátok belső vulkáni övezetében található; az Északi-középhegység legnyugatibb tagja. Földrajzilag csak a második legnyugatibb, mert ide sorolják a Visegrádi-hegységet is, amelyet köznapi értelemben véve viszont a Dunántúli-középhegységhez sorolnak (Dunazug-hegyvidék). A mintegy 600 km2 területű hegységet északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről a Nógrádi-medence és a Cserhát határolja. Egy kis része, a Kovácspataki-hegyek az Ipolyon túl, Szlovákiában található.
Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m).
Forrás: link

Zebegény környékén jártak @Junes-ék: https://moly.hu/karcok/1518368

Az erdélyi Gyilkos-tó magyarországi „hasonmása” – @BookShe arcában: https://moly.hu/karcok/1512716

Kép forrása: link


Mrs_Curran_Lennart P>!
Itt jártam

Kihasználva a szép időt a Börzsönyben kirándultunk, Drégely váránál.

!
Aoimomo P>!
Gyerekszáj

Kirándulás gyors összefoglalója

„Nagyon magasan voltam, ha onnan leesek, nem lett volna a legjobb napom!”

(Katica, 7)

1 hozzászólás
!

Budapesti látogatás

A 13. kerületi Hollán Ernő utcában @latinta a védett házakról talált egy emléktáblát: https://moly.hu/karcok/1518828.
Még mindig Újlipótváros… Radnóti Miklós és Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni közös lakása ebben a házban volt, rálátással a Dunára. – írta karcában molytársunk: https://moly.hu/karcok/1519466.

Botlókövek a fővárosban @KBCsilla karcaiban:
https://moly.hu/karcok/1509343
https://moly.hu/karcok/1509344

@latinta a budapesti József nádor téren járt: https://moly.hu/karcok/1515052 és https://moly.hu/karcok/1515048.

A Magyar Vasúttörténeti Park Budapesten a XIV. kerületben, a Tatai út 95. szám alatt található, amely világviszonylatban is egyedülálló rendezvényhelyszín. Különleges atmoszféráját a muzeális értékű vasúti járműkollekció, a gyönyörű parkosított környezet és a nosztalgia hangulat adja.
A Park különböző helyszíneinek köszönhetően mindenki megtalálhatja a számára megfelelő terepet rendezvénye lebonyolítására. Színtereink könnyen alakíthatóak az egyedi igényeknek megfelelően, közben megtartva a nosztalgiahangulatot, vendégeinket visszarepítve a boldog békeidőkbe.
A park honlapja: link

A Fonó Budai Zeneház programjai: link

@csucsorka nemrég olvasta Szilvási Lajos: Albérlet a Síp utcában című regényét: https://moly.hu/ertekelesek/3988659

Kép forrása: link


!

Héttorony fesztivál Budapesten 2020. november 11. és 20. között.
Ez a kulturális rendezvénysorozat, a környező országok magyar kisebbsége felé nyit, koncertekkel, fényfestészettel, táncházzal, és irodalommal, valamint filmekkel, hogy mindenki megismerhesse ezeket a csodálatos értékeket, amelyek mindenki számára elérhetőek.
A fesztivál honlapja: link

Zárás utáni kalandozás a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban – 100 év 100 percben: A kíváncsi és vállalkozó kedvű látogatóknak 100 perces útjuk során interaktív lehetőséget kínálnak, hogy zárás után fedezhessék fel a múzeum évszázadainak titkait, bepillanthassanak a közönség elől elzárt terekbe, ahol sosem lehet tudni, mit rejtenek a falak! Részletek: link

A Gül Baba Türbe és környéke nem más, mint különböző kultúrákból érkező turisták és barátok találkozóhelye. Tökéletes hely a feltöltődésre, pihenésre és a kiváló kulturális programokhoz. Részletek: link

Mindenkinek van egy álma… Pollack Mihály és Brudern báró az 1800-as évek legmodernebb üzletházát látta maga előtt. Később a Belvárosi Takarékpénztár részvényeseinek gondolataiban egy másik pazar épület sziluettje rajzolódott ki. Budapest összes kereskedőjének álma pedig egy üzlethelyiség volt az álmok álmában: a Párisi Udvarban. A Párisi Udvar – álom luxuskivitelben, exkluzív épületbejárás felnőtteknek Részletek, időpontok: link

Városnéző séták Budapesten

Belvárosi séta, Városfaltól bordélyházig interaktív séta 14 éven felülieknek Budapestenlink
Régi Krisztinaváros arculata, Hogy éltetek Ti? – irodalomtörténeti séta Budánlink
Andrássy úti palotasztorik, Városi kódfejtős nyomolvasó séta Budapestenlink
Pesti zsidónegyed városnéző séta – Történetek a zsinagóga háromszögbőllink
Zugligeti séta Budapest legzöldebb szegletében a Virányosonlink
Tabán, felfedező séta a dombok között az Imagine Budapesttellink
Sisi, Magyarország szerelmese, tematikus séta idegenvezetéssel a Várkert Bazárbanlink

Ajánlom figyelmetekbe – a programokon kívül – Molnár Ferenc egyik könyvét is, amivel @Junes ismerkedett meg: https://moly.hu/ertekelesek/3982566.

Kép forrása: link


Zolesz P>!
Fotós molyok

Lazulunk, lazulunk? :)

A saroképület attikáján (főpárkány fölötti fal) nagy méretű fekvő férfi szobor.
(Budapest, VI.ker. Bajcsy-Zsilinszky út 19)

2 hozzászólás
!

Balaton és környéke

@Kiss_Julianna Keszthelyen: https://moly.hu/karcok/1517674. Molytársunk ellátogatott a Folly Arborétumba is: https://moly.hu/karcok/1518393 és https://moly.hu/karcok/1518395.

A Folly Arborétum, az élő „fenyőmúzeum” a Balaton északi partján, Badacsonytomaj mai településrészén, Badacsonyörsön található. Az 1900-as évek elején hozta létre dr. Folly Gyula (Letenye 1867– Pécs 1915) pécsi orvos, a Zsolnay család háziorvosa és a Zsolnay gyár üzemorvosa: 1905-ben telepítette ide az első örökzöldeket.

Bakonyi barangolás teljesítménytúra – @klaratakacs-módra: https://moly.hu/karcok/1511964.

Kép forrása: link


!

Komárom-Esztergom megye

Stop-Mikulás Futás Tatabányán 2019. december 6-án, 10 órakor.
Részletek: link

@shadowhunter1975-ék a tatai Fényes Tanösvényt látogatták meg: https://moly.hu/karcok/1517770

A komáromi Dunai Bástya felújításával a turisztikai attrakciót jelentő erőd szolgáltatásai bővültek, a dunai hajózás és a duna-menti mesterségek hagyományait bemutató kiállítások létesültek. A Dunai Bástyában `Duna, hajók, mesterségek` címmel nyílt kiállítás 2013-ban. A kapcsolódó helyiségekben a Duna menti hagyományos mesterségek, a halászat, aranymosás, és a hajóácsok munkáját is megismerhetik a látogatók.

A Monostori erőd – Közép-Európa legnagyobb újkori erődje – 1850 és 1871 között épült. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő, klasszicista stílusú hadtörténeti műemlék lenyűgöző látványt nyújt hatalmas, precízen faragott kövekből épített falaival, a védműveket borító 3-4 méter vastag földtakarójával és több kilométer hosszú földalatti folyosórendszerével (kazamata-hálózatával). Monumentális méreteit bizonyítják a következő adatok: az erőd 25 hektárt foglal el, teljes területe lőterekkel együtt 70 hektár, épületek alapterülete 25 680 m², a helyiségek száma 640. Az erődben élő katonák legmagasabb létszáma 8000 fő volt.

Haditechnikai park:
A Monostori Erőd udvarán elhelyezett lokátoros kocsik, tarackok és légvédelmi ágyúk a hidegháború fegyverkezéséből adnak ízelítőt. A hidegháborús fegyverek és járművek sorából kilóg a Kenyérmúzeum bejáratánál elhelyezett M.1901 típusú, Manfred Weiss művekben gyártott hordozható tábori kemence.

Az erőd honlapja: link

22. Óév futás 2020. december 19-én Komáromban.
Részletek: link

Az Esztergomi Bazilika és Főszékesegyházi Kincstár a szentmisék és szentségszolgáltatás mellett egész évben különböző programoknak ad otthont. Koncertek, ünnepnapokhoz kapcsolódó rendezvények várják a látogatókat.

A téli kápolna a Főszékesegyház fűthető része, ahol a hideg időszakban a Káptalan a napi istentiszteletet végzi. A kápolna egyik fő dísze a nagyméretű Szent kereszt oltár.
A főoltár fából készült, rajta Szent István király és Szent Adalbert püspök aranyozott fa szobra áll. Szent István király kezében a jogar és az országalma. Szent Adalbert teljes püspöki díszben, kezében két fémből készült pásztorbot: a püspöki és a vértanúság jelképe. Az oltár mellett két ereklyetartó üvegkoporsó.
Bővebben itt olvashattok a téli kápolnáról: link.

Vida Judit keramikus és Brassai Gabi festőművész Téridő című közös kiállításának a megnyitója 2020. október 30-án volt. Megtekinthető 2020. október 30. – december 13. között Esztergomban, a Duna Múzeumban.
A múzeum honlapja: http://www.dunamuzeum.hu/index.php/hu/

Esztergomi naplemente @RosszQtya-tól: https://moly.hu/karcok/1498320.
Itt töltötte idejét egy hónapja @Kiss_Julianna is:
https://moly.hu/karcok/1502152
https://moly.hu/karcok/1502155

Kép forrása: link


!

Bács-Kiskun megye

Eszem-iszom, dínom-dánom, díjeső illetve remek programok várják a versenyzőket és a kilátogató érdeklődőket 2020. november 14-én a Bács-Kiskun megyei Bócsán, a Böllérfesztiválon.
Részletek: link

Hógolyó domb-futás Kecskeméten 2020. december 5-én.
Részletek: link

1973-as kép a kecskeméti Szélmalom csárdáról, @Emerencia jóvoltából: https://moly.hu/karcok/1486132.

@Fenyő_Bettina_Alexandra fél éve karcolt a napos Duna-partról: https://moly.hu/karcok/1429411.

Bács-Kiskun megyei túraötletek:

Az Érsekhalmi földvára fokozottan védett régészeti lelőhely. A védelem célja az itt található középső bronzkori földvár és hozzá tartozó település, a föld felszíne alatti régészeti emlékek megőrzése, a lelőhely kutathatóságának biztosítása. A földvár a régészeti oltalom mellett az Érsekhalmi Hét-völgy Természetvédelmi Terület és a természetvédelmi törvény értelmében ex lege országos jelentőségű védett természeti területnek minősül. Az Érsekhalma – nemesnádudvari löszvölgyek elnevezésű terület a Natura 2000 hálózat része is. Részletek: link

Császártöltés – Natura Tanösvény: A tanösvény útvonala körbeöleli az itteni horgásztavakat. Az öt állomás játékos módon, a vidrák életmódján keresztül mutatja be a mocsár élővilágának egy kis részletét. Elsősorban kiránduló családoknak kínál ez a tanösvény kellemes kikapcsolódást. A vidralesen kívül még horgászatra is lehetőség van. Részletek: link

Közép – Európa egyik legnagyobb területű (7400 km²) homokvidékének középső részén találhatók a Kiskunsági Nemzeti Park fülöpházi területegysége. A több évszázados gazdálkodás ellenére a kiterjedt homokterületek természeti és kultúrtörténeti értékei mai napig fennmaradtak. A területet legegyszerűbben a nemzeti park Naprózsa Házától elindulva lehet látogatni. A bemutatóház parkolójától indul egy erdei tornapálya. Részben a tornapálya nyomvonalát követi a Báránypirosító tanösvény. Ennél hosszabb túrát a Naprózsa Háztól indulva, a védett terület északi részén vezető Garmada tanösvény kínál. Részletek: link

Igazi vízjárta, buja növényzetű ártéri területre ma már alig lelünk. Ennek maradványát találjuk meg a nemzeti park legkisebb területén, a Szikra és az Alpári-réten. A terület élővilága a XIX. századi folyószabályozás előtti állapotokat idézi. Változatosságát a Szikrai és az Alpári Holt- Tisza, és a holtágakat kisérő liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek adják. A Lakitelek mellett fekvő Holt-Tisza szabad strandja, a termálfürdő, a holtágra néző kilátótorony, a csónakázási és horgászási lehetőség a területet közkedvelt pihenőhellyé teszi. Hossza 3500 méter. Részletek: link

Az Ágasegyháza és Orgovány községek között elterülő, mocsarakkal, láprétekkel, nedves kaszálókkal, szikesekkel és homokbuckákkal tarkított táj két nagy egységre bontható: keleti és déli részén az Ágasegyházi-rét, az Orgoványi-nagyrét és a Csíra-szék élővilágát az időszakos vízhatások határozzák meg, nyugati része homokbuckák száraz területe. Részletek: link

A Kosbor tanösvény a Turjánvidék láp- és mocsárvilágát, az ember tájformáló szerepét és a terület növényritkaságait mutatja be a látogatónak. Részletek: link.

Baranya megye és Pécs

Villány a történelmi borvidék névadó települése, `A bor városa`. A város világszerte méltán híres a vörösboráról. A várost a borkultúra és borturizmus mellett a látnivalók és rendezvények miatt is érdemes felkeresni. A településen tavasztól őszig számos programmal várják a városba érkező vendégeket.
Újborköszöntők és libavacsorák a Villányi borvidéken Szent Márton napjához kapcsolódóan 2020. novemberében. Részletek: link

@Ferger_Jolcsi és Pécs az óriáskerékkel: https://moly.hu/karcok/1515030.

1960. augusztus 31-én, 60 évvel ezelőtt szűnt meg Pécsett a villamosközlekedés. Erről karcolt a @Csorba_Győző_Könyvtár: https://moly.hu/karcok/1493024

@Kiss_Julianna sikeresen felért a Zengőre: https://moly.hu/karcok/1517259

Kép forrása: link


Kiss_Julianna>!
Itt jártam

Pécsvárad: Bencés Apátság
A Zengő megmászása után még ez is belefért a keddi napba.

!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A kállósemjéni Kállay kúria felújítását követően színes kínálatával mutatja be a Kállay-örökséget. A látogatók megtekinthetik az állandó és időszaki történeti kiállításokat, megtapasztalhatják egy 20-as, 30-as évek stílusában kialakított nosztalgia kávéház hangulatát.
A kastélykert színpompás fái és bokrai között tett séta önmagában kellemes időtöltést és hasznos információszerzést jelent, hiszen a különböző növényekről információs táblák adnak tájékoztatást.
A botanikai érdekességek mellett a látogatók számára kialakított attrakciók teszik izgalmassá a látogatást: a kúria mellett található kiszolgáló épületben korabeli berendezési tárgyakat bemutató cselédszoba és konyha valamint egy korabeli garázs kapott helyet.
A gyermekek egy történeti játszótéren és az épületben lévő játszószobában próbálhatják ki azokat a játékokat, melyek eredetijével Kállay Miklós miniszterelnök gyermekei is játszhattak.
A kúria honlapja: link

A Tiszalöki Parkerdő 31 hektáron terül el, valójában egy arborétum, nagy gondossággal és precizitással összeállított gyűjtemény. Növényei közül nem egy botanikai ritkaság.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum folyamatosan várja a látogatókat állandó és időszaki kiállításaival.
Rippl-Rónai József Életmű-Kiállítás 2020. november 4-étől tekinthető meg.

AZ ÉLET ÉDES TARKASÁGA – Rippl-Rónai József kivételes értékű műalkotásaival
telnek meg a Jósa András Múzeum kiállítótermei.
A tárlaton közel 160 alkotáson keresztül ismerhetjük meg a festő színes és változatos világát, kezdve az első Párizsban készült, komor hangvételű képeitől, az életmű utolsó szakaszához tartozó, expresszív női pasztellportrékig.
Rippl-Rónai Józsefben a magyar festőművészet első modern mesterét tisztelhetjük. A francia posztimpresszionisták, az ún. Nabis-csoport tagja, a posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyar képviselője, vezéralakja. Művészetét gazdag színvilág, bátran stilizáló vonaljáték, dekorativitás jellemzi. A művész vitathatatlan érdeme a francia áramlatok magyar közegbe ágyazása.

A tárlat háromtermes, melyek megtekintésére 1 óra 30 perc áll rendelkezésre. Egy teremben egyszerre max. 20 fő tartózkodhat és 30 percet töltenek el, majd a teremőr segítségével tovább haladnak a következő terembe, s az azt követőbe.
A kiállítás teljes anyaga két gyűjteményből tevődik össze. Rippl-Rónai életútját bemutató rész november 4-től január 31-ig, míg az Antal-Lusztig Gyűjtemény alkotásai március 30-ig tekinthető meg.
Részletek: link

70 év – 70 csoda, D. Papp Sándor festménykiállítása nyílt meg 2020. október 16-án a Kállay Gyűjteményben Nyíregyházán. A kiállítás 2020. november 30-ig látogatható.
Részletek: link

A Sóstói Múzeumfalu Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeuma. A múzeumfalu honlapja: link.

@ZitussKa a magasból mutatta meg Nyíregyházát és az óriáskereket: https://moly.hu/karcok/1517672.

Kép forrása: link


!

Békés megye

Gyula az Alföld délkeleti részén, a Körös menti síkon, a Fehér-Körös bal partján található, közvetlenül a román határ mellett. Magyarország egyik legmélyebben fekvő területén, 88 méter tengerszint feletti magasságban, sík vidéken fekszik.
A 13. század utolsó évtizedeiben a Maros – Körös vidékén is befejeződött a királyi vármegyék szervezetének átalakulása. E folyamat során a királyi vármegyékhez és várispánságokhoz tartozó birtokok jórészt a várnagyok kezébe kerültek át, akik így földbirtokos nemesekké léptek elő. A történészek úgy vélik, hogy egy hatalmában megerősödött, titokzatos Gyula nevű személy, akiről a települést elnevezték, szintén a nemesi középrétegből való lehetett.
Forrás: link

A város sok látnivalót kínál az ide érkezőknek. Többek között érdemes felkeresni ezeket a helyeket is:
Gyulai vár és Vártörténeti Kiállítás
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Gyulavári kastély
Román ortodox püspökség múzeuma
Táj-, víz- és fürdőtörténeti bemutatóház
18. századi iskolaépület és kántorlak
Százéves Cukrászda
Ladics-ház
Kossuth tér szökőkútjai és az Anamorfózis
Erkel Ferenc Emlékház
Ferences rendi romkert
Kálvária apsziskápolna
Tanyamúzeum (Steigervald tanya)
Nagy Bambuszkert

A gyulai Vár a XV. században épült, mára a középkori Magyar Királyság egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. A kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a városra. Építése Maróti János macsói bánhoz, továbbépítése pedig Corvin János nevéhez fűződik. Ő építtette az ún. Kerecsényi-kapu közelében található kerek ágyútornyot (rondella), amit szaknyelven Corvin-bástyának neveznek.
A Várról: link

A gyulai Almásy-kastélyban szabadulószoba is várja az érdeklődőket, előzetes regisztrációhoz kötött program: link.

A kastély gyertyafényben minden szombaton: Különleges hangulatú tárlatvezetés a 19. század esti fényviszonyai között. A látogatást gyulai termékek kóstolója egészíti ki. Előzetes regisztrációhoz kötött, az adott napi eseményre 15 óráig lehet jelentkezni: link

A gyulai Almásy-kastély honlapja: link

Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál 2020. december 12-én. Részletek: link

@TiszlaviczMarcsi-ék két hónapja meglátogatták a gyulai várat: https://moly.hu/karcok/1495575

Karácsonyi kézműveskedés, ráhangolódás az ünnepre a Bihari Madárvártán 2020. december 5-én. Részletek: link

A Körösvölgyi Állatpark legnagyobb attrakcióját az európai bölények jelentik, melyek a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon. Részletek: link

Túraajánlatok Békés megyében

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hatodik tanösvényeként 2009-ben kialakított Halásztelki tanösvény, felújítását követően ismét látogatható az érdeklődők számára. A tanösvény 10 információs táblán keresztül, nyitott könyvként mutatja be a Dél-alföld egyik jellegzetes tájformájának és élőhelyének, a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágát, kultúrtörténetét. Részletek: link

A kisvátyoni tanösvény Geszt és Zsadány községek határában található, hossza 8 km. Az utolsó állomás a Zsadány-Biharugra közúton tovább haladva a Nemzeti Parkot jelölő hatósági táblától 1 km-re, az út jobb oldalán található. A tanösvény gyalogosan járható, a teljes bejárás időtartama kb. 3 óra. Részletek: link

Az alig több mint 500 m-es mágor-pusztai tanösvény a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely bejáratához vezető út mellett indul. Az útvonal bejárásával megismerhetők a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékei. A tanösvény a Mágor-dombhoz vezet. A bejárás időtartama kb. 1,5-2 óra. Részletek: link

A Magyarország második legnagyobb halastórendszerének számító, közel 1900 hektáros Biharugrai-halastavakat az egymás szomszédságában lévő Biharugrai- és Begécsi-tórendszer alkotja. Az ugrai tavak kialakítása a XX. század elején kezdődött, 1930-ra már elkészültek az első tavak, s megkezdődött a haltenyésztés. A begécsi, 1200 hektáros rész eredetileg belvíztározóként üzemelt, halastóvá alakítása 1962-ben fejeződött be. Ezek a tavak az ugrai tavaknál mélyebbek és nagyobb a szabad vízfelületük.
Sző-réti tanösvény Biharugra
A közel két kilométer hosszúságú tanösvény a Bihari Madárvártától indul és ide is érkezik vissza. A Kis-Sárrét egykori mocsárvilágának egyik utolsó hírmondójaként maradt fenn a Sző-rét mocsara, mely 1997 óta a nemzetközi jelentőségű vizes területekről szóló Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozik.
Részletek: link

Kép forrása: link


Kristin_M_Furrier IP>!
Itt jártam

Bár nem kirándulni voltam, de a szépséget látni kell. ;)) Békéscsaba.

!

Amikor Freudtól azt kérdezték, szerinte kinek nincs szüksége terápiára, egyszerűen azt felelte: annak, aki szeret és dolgozik. Ha az ember élvezettel éli meg a szerelmét, és élvezettel végzi a munkáját, miért lenne szüksége terápiára? Ez az élet lényege. Úgy látom, a legtöbben azért szenvedünk, mert nem élvezzük a szerelmet, és nem élvezzük a munkánkat. Én tényleg úgy gondolom, nagyon-nagyon alul értékeljük az élvezetet. Szerintem az, hogy élvezzük azt, amivel foglalkozunk, elképesztően fontos. Nem öncélú, és nem mellékes dolog.

Feldmár András: Hogyan lesz a gyerekből felnőtt?
@Szanyahttps://moly.hu/idezetek/686335

Kép forrása: linkA hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!