Kimenő

Rovatgazda
!

A 2019-es esztendő utolsó Kimenőjét igyekeztem igazán izgalmassá tenni a számotokra. A rovat elején megtekinthetitek, ki milyen ünnepi hangulatú városról karcolt, míg a rovat végén egy kis visszatekintést találtok az idei év (talán) legérdekesebb tartalmaiból, melyek a Kimenőben megjelentek.
És a kettő között? – kérdezheti a kíváncsi moly. Nos, a kettő között pedig kitekintünk a nagyvilágba, és ismét válogattam a főváros és néhány megyénk programjaiból, megmutatva azt is, ki merre járt az év utolsó hónapjában.

Sok város öltözött ünnepi díszbe decemberben, nemcsak Magyarországon, de határainkon túl is.
@dianna76 Pécs fényeit mutatta meg: https://moly.hu/karcok/1370000
@OctoberRain pedig Sopron ünnepi kivilágításával örvendeztetett meg minket: https://moly.hu/karcok/1369994
Tübingenben, a Schokoladenfestivalon járt @beecebocaღ: https://moly.hu/karcok/1367192
@forElle Büdingenben: https://moly.hu/karcok/1374127
A prágai karácsonyi hangulatot örökítette meg @Sylvanas_Windrunner: https://moly.hu/karcok/1370266
@OctoberRain és a frankfurti karácsonyi vásár képe: https://moly.hu/karcok/1367030
A világon – de legalábbis Európában – a kivilágított gömb volt a divat.
Az írországi Galwayben @Tóth_Kata fotózott: https://moly.hu/karcok/1369947, míg egy olaszországi utcai gömböt @OctoberRain mutatott nekünk: https://moly.hu/karcok/1368059.
Aki pedig az egri karácsonyi fényekre kíváncsi, megnézheti az alábbi linken, milyen díszbe öltözött a város: http://egriugyek.hu/eger-ugye/szivmelengeto-ahogy-karac…

Az igazán kíváncsiaknak pedig ajánlom a Bulvárharang című rovatot is, aminek az elején egy kis összefoglalót találtok a decemberi zsongásról, és még néhány képet a települések ünnepi díszeiről: https://moly.hu/merites-rovatok/bulvarharang-7

Kép forrása: @robinsonhttps://moly.hu/karcok/1367332


Any>!
Hans Christian Andersen: A gyufaárus kislány

Karácsonyra hangolòdás. Kedvenc gyerekkori történetem. A legszebb, a legfájdalmasabb.

!

A molyok decemberben is meghódították a nagyvilágot, és erről szerencsére meséltek is nekünk. A hírek ismét több kontinensről érkeztek.

Legtávolabbra most talán két moly jutott. Egyikük @ScarlettBlair, aki az Amerikai Egyesült Államokba utazott, és több nagyvárost is felkeresett ottléte alatt.
Sok nagyszerű karcából íme néhány:
New York: https://moly.hu/karcok/1368960
New York, Rockefeller Center: https://moly.hu/karcok/1367731
New York, 230 Fifth Rooftop Bar: https://moly.hu/karcok/1367331
New York, Chrysler Building: https://moly.hu/karcok/1366125
Washington DC, Capitol Hill: https://moly.hu/karcok/1366674

@mazsof pedig Kínába látogatott el: https://moly.hu/karcok/1375231 és https://moly.hu/karcok/1377510.

@Bélabá ugyan nem utazott el San Franciscóba a kép elkészítésének kedvéért, de megmutatta nekünk a város 27 éves könyvesboltját, mely a Dog Eared Books nevet viseli: https://moly.hu/karcok/1370340.

Másik nagy utazónk, @Andrew_N_Bagman is angol nyelvterületen járt, Nagy-Britanniában, Liverpoolban.
Liverpool Cathedral: https://moly.hu/karcok/1367218
The Beatles Story Museum: https://moly.hu/karcok/1367212
Albert Dock: https://moly.hu/karcok/1367214
És egy hangulatos fotó a városról: https://moly.hu/karcok/1367205

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/globe-map-country-borders-ol…


!

Mesés helyre „szökött" @adrika0924. Az olaszországi Bergamóban töltötte a karácsonyi időszak egy részét: https://moly.hu/karcok/1374390.

Olaszországban folytatva jöjjön @Ibanez. Szerkesztőtársam a december egy részét a hegyek között töltötte: https://moly.hu/karcok/1376974.

@Amapola néhány napot az ausztriai St. Pöltenben töltött, és igazán érdekes, könyves élményben volt része: https://moly.hu/karcok/1368002.

@rebeka202 szintén Ausztriában töltötte idejét, Bramberg am Wildkogelből karcolt: https://moly.hu/karcok/1365368.

Németországi élményét osztotta meg velünk @beecebocaღ, aki a Lichtenstein kastélyban tett látogatást: https://moly.hu/karcok/1367298.

Nem nagyon tudtam eldönteni, @Nienna001 melyik karcát rakjak kiemelt karcnak a cikk végére, mert annyira csodás helyeken járt. A kérdést végül a szerencse döntötte el. :-)
Parajd, sóbánya: https://moly.hu/karcok/1365584
Segesvár: https://moly.hu/karcok/1366320
Csíkszentlélek közelében, Jézus kilátó: https://moly.hu/karcok/1366688


!

Budapesti programlehetőségek

A REX Állatsziget 2004-ben nyitotta meg kapuit, és mára az ország egyik legfontosabb állat- és természetvédelmi központjává vált.
A kéthektáros élményparkot a Rex Kutyaotthon Alapítvány azért hozta létre, hogy népszerűsítse hazánkban az állatvédelem modern, előremutató formáit.
A kutyák és cicák örökbefogadását szolgáló Állatotthon, valamint az Állatsziget egyéb szolgáltató és bemutató egységei egész évben, keddtől vasárnapig ingyenesen látogathatók.
A nyári táborokban, valamint a neves napokhoz kötődő hétvégi rendezvényeken évről-évre közel 20000 állatbarát fordul meg.
Az újpesti Farkaserdő mellett található kéthektáros területet az Újpesti és Fővárosi Önkormányzat 2000-ben bocsátotta a Rex Alapítvány rendelkezésére, majd négy év megfeszített munkát követően az egykori kopár területen létrejött egy új, modern oktatóközpont és állatotthon.
Bővebben az intézményről: http://rex.hu/Allatsziget

Az Állatkertben egy másodpercre sem fogsz unatkozni. Napjában több tucat különböző program vár, szikrázó napsütésben ugyanúgy, mint hóhullásban. Állatbemutatók, előadások, látványetetések, állati találkozások a szabadban és fedett helyen egyaránt. Ha pedig éppen mozizni támad kedved, a Varázshegy csillagterében egész nap 3D-s filmek vetítése vár, vagy ugyanitt kipróbálhatod a 4D-s szimulátort is.
https://zoobudapest.com/tervezz-velunk/programtervezo

A 2019-es év új állatai a budapesti Állatkertben: https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/a-2019-es…
December 20-án tették közzé a december 2-án született lajhárbébi nevét:
„Kuglóf lett a december 2-án született adventi lajhárbébi neve: a három választható név közül erre érkezett a legtöbb szavazat az Állatkertünk által egy héttel ezelőtt meghirdetett voksoláson. Összesen több mint hétezren szavaztak. (…) A süteményekkel és hasonló finomságokkal kapcsolatos nevek az Állatkertünkben született vendégízületesek (a hangyászok, a lajhárok és az övesállatok, azaz tatuk tartoznak ebbe a csoportba) körében immár hagyományosnak számítanak, s a szavazás eredménye nyomán úgy látszik, ez a szokás látogatóink tetszését is elnyerte. Aki rendszeresen nyomon követi Állatkertünk híreit, emlékezhet arra, hogy az első budapesti sörényes hangyász kölyök a Bejgli, a második pedig a Flódni nevet kapta, az első itt született matakót pedig Briósnak neveztük el."
https://zoobudapest.com/ezt-latnod-kell/hirek/megvan-az…

Dokumentumfilm Fesztivál – BIDF 2020. Budapest International Documentary Festival 2020. január 27-e és február 2-a között.
Hatodszor rendezik meg a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, 2020. január 27. és február 2. között a Cinema City Aréna moziban. A BIDF a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés, kreatív dokumentumfilmjeinek magyarországi ünnepe és versenye, olyan filmekkel, amelyeket csak itt és ekkor vetítenek Magyarországon.
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-dokumentumfilm-f…

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/wal-budapest-modern-architec…


Mariann_Czenema P>!
Skandináv Zóna

NILS HOLGERSSON NYOMÁBAN – kiállításmegnyitó: 2019.december 05-én, csütörtökön, 18 órától.
A kiállítás HARRACH ÁGNES műfordító svédországi fényképeiből készült. A megnyitón vetítéssel egybekötött előadás lesz SELMA LAGERLÖF földrajzkönyvéről és a kiállító ezzel kapcsolatos gondolatairól. A kiállítást megnyitja DESEŐ LÁSZLÓ, Svédország nagy barátja.

A képek megtekinthetőek 2019. december 3-tól 2020. január 24-ig az Országos Idegennyelvű könyvtár nyitva tartási idejében.
(https://www.oik.hu/)
@Országos_Idegennyelvű_Kö…

Kapcsolódó könyvek: Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása

Selma Lagerlöf: Nils Holgersson csodálatos utazása
1 hozzászólás
!

Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig
Újrarendezve, eddig raktárban őrzött alkotásokkal és nemzetközi művekkel kiegészítve nyílik meg a Munkácsy Mihály művészetét középpontba állító állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A Változatok a realizmusra – Munkácsytól Mednyánszkyig című, új állandó tárlat a valóság ábrázolásának változásait járja körül, hat teremben, hat tematikára felfűzve.
Részletek: https://mng.hu/kiallitasok/valtozatok-a-realizmusra-mun…

Delacroix-tól Vasarely-ig. Válogatás a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményéből, szintén a Magyar Nemzeti Galériában.
A magyar és nemzetközi gyűjtemény újraegyesítését, valamint a Szépművészeti Múzeum újranyitását követően új helyszínen, a Magyar Nemzeti Galériában láthatók a múzeum 1800 utáni Nemzetközi Gyűjteményének legfontosabb remekművei. A mintegy 80 műtárgyat két, egymástól markánsan elkülönülő kronológiai egységben mutatja be a kiállítás. A kiállításon a közel két évszázadot felölelő, jelenkori alkotásokat is bemutató válogatás tervezésekor fontos szempont volt, hogy a jól ismert remekművek mellett a tárlat számos újdonságot is tartogasson a látogatóknak. Új szerzemények, frissen restaurált művek, ritkán látott alkotások hívják fel a figyelmet a kollekció gazdagságára, változatosságára és a gyűjteményben folyó munka dinamizmusára.
Részletek: https://mng.hu/kiallitasok/valogatas-a-szepmuveszeti-mu…

A Farkas István-életműtárlatot kísérő, Soá című kamarakiállítás kiindulópontja, hogy az emlékezés mindannyiunk közös feladata nemzedékről nemzedékre.
A kiállítás 2020. március 1-éig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában.
https://mng.hu/kiallitasok/soa/

Pralinétúra és más érdekes programok a Csokoládé Múzeumban

Kiváló hétvégi program az egész családnak! A túra az épület főbejáratánál, a csokoládé szökőkútnál kezdődik. Minden vendég felszúr pálcikára egy finom édességet, amit aztán a csokoládé szökőkútból bugyogó csokoládéba márt, és elfogyaszt.
És hogyan folytatódik vajon a túra? Édesszájú molyok elolvashatják az alábbi linken:
http://www.csokolade-muzeum.hu/csokoladeturak/

Magukra maradt bútorok – Írók bútorai a Petőfi Irodalmi Múzeum gyűjteményéből 2020. március 1-éig.
A múzeum gyűjteménye számos irodalmi relikviát őriz, köztük írók környezetéből származó bútorokat is. Legújabb kiállításukban a közönség számára jórészt ismeretlen berendezési tárgyakat mutatnak be, hozzájuk kötődő fotókkal, irodalmi szövegekkel, napló- illetve levélrészletekkel együtt, miközben gyűjteményük komplexitása és sokszínűsége is megmutatkozik.
Részletek: https://pim.hu/hu/kiallitas/magukra-maradt-butorok#

Csáth – A varázsló halála címmel tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeum kiállítása Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából, 2020. május 31-éig.
Részletek: https://pim.hu/hu/kiallitas/csath#

SZUBJEKTÍV – Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban 2020. január 31-ig.
A múzeum legtöbbünk számára a kiállítást jelenti, holott valójában jóval árnyaltabb és sokszínűbb szakmai munkát képvisel. A Várkert Bazárban megvalósuló tárlat az Iparművészeti Múzeum mindennapi működésébe enged betekintést. Többek között olyan kérdésekre ad választ, hogy mivel foglalkoznak a muzeológusok, milyen szaktudásra van még szükség egy múzeumban, mi kerül egy gyűjteménybe, mennyi ideig tart a restaurálás és egy kiállítás előkészítése, vagy éppen miért nem lehet megérinteni, kipróbálni, illetőleg felpróbálni a műtárgyakat?
Részletek: https://varkertbazar.hu/kiallitasok/szubjektiv

A Herendi Porcelán Palota fabrikációs programjai 2020-ban
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-herendi-porcelan…

Rendetlenség a rendben – Vera Molnár művészete címmel tekinthető meg kiállítás a Kiscelli Múzeumban 2020. március 15-éig.
Részletek: http://kiscellimuzeum.hu/veramolnar

Szintén a Kiscelli Múzeumban látható a Ragyogj! Divat és csillogás című időszaki kiállítás 2020. március 15-éig.
A divat az emberi kommunikáció alapvető eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye pedig az öltözködés egyik mozgatórugója. Minden, ami csillog, így magára vonzza a tekintetet, ezt a célt szolgálja. A kiállításon látható 18-21. századi, különféle alkalmakon viselt öltözékek a társadalmi és életmódbeli változásokat is tükrözik.
Részletek: http://kiscellimuzeum.hu/ragyogj

Képpraxisok 2 | FRANÇOIS FIEDLER címmel nyílt meg a Műcsarnok kiállítása 2019. december elején.
François Fiedler / Fiedler Ferenc (1921 – 2001) Szőnyi István tanítványaként kezdte festői pályáját. A világháború után telepedett le Párizsban, ahol a korszak nagyjai, Miró, Chagall, Calder ismerték fel tehetségét és egyengették útját. Az ötvenes évektől hatalmas energiákat felszabadító absztrakt expresszionista képeket festett. Retrospektív tárlatán nagyrészt Budapesten még nem látott művei szerepelnek.
A kiállítás 2020. február 2-áig tekinthető meg.
Részletek: http://www.mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php…

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kamarakiállítását Gerbeaud Emilről 2020. április 5-éig tekinthetik meg az érdeklődők.
Részletek: https://mkvm.hu/gerbeaud-emil-1854-1919/

A méz mint az édes íz alapvető hordozója már a kezdetek óta jelen van az emberiség történetében. Az apró, repülő rovarok évezredek óta édesítik meg életünket és óvják egészségünket a természet nagylelkűsége által rájuk ruházott képességeik révén. Nap mint nap számtalan olyan terméket használunk, amelyben méhek által előállított anyagok találhatóak. Ha a környezeti ártalmak és az emberi tevékenység miatt a méhek eltűnnek a földről, vajon tudnánk-e nélkülözni őket? A fontosabb méztípusok és méhtermékek megismerése mindenkinek tanulságos lehet, ezt már csak tetézi a felhasználási területük hihetetlen gazdagsága.
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítása a megismerést és a megértést is segíti, hiszen minél többet tudunk a méhekről, annál jobban szeretjük és óvjuk őket, mint a természet egyensúlyának fontos elemeit, életünk megédesítőit.
A kiállítást 2020. április 5-éig tekinthetitek meg.
Részletek: https://mkvm.hu/mezesgondolatok/

A TUTANHAMON – Rejtélye és Kincsei kiállítás életre szóló élményt és betekintést kínál az ókori Egyiptomot kutató régészet világába. A kiállítás 2020. március 1-éig tekinthető meg a Komplexben.
https://www.tut-kiallitas.hu/


!

Pest megye

Áprilistól októberig a visegrádi Salamon-toronyban szerdai és szombati napokon 12 órától, októbertől márciusig pedig a Palotaházban szombatonként szintén 12 órai kezdettel kerül megrendezésre az egész országban egyedülálló program, a lovagi torna. A program során visszarepítenek minket a közel sem sötét, sokkal inkább csillogóan sokszínű középkorba.
Részletek: https://visitvisegrad.hu/programok/lovagi-torna

Vácrátóti Botanikus Kert

A 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron.
2020. január 25-én, szombaton 11.00-13.00 óra között Kerttörténeti és kertművészeti séta ingyenes szakvezetéssel a Magyar Kultúra Napja alkalmából.
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-vacratoti-arbore…
A kert honlapja: http://botkert.hu/

És yesss! Imádom @RosszQtya-t, mintha érezte volna, hogy írok kicsit a botanikus kertről, mert karcolt három mesés fotót:
https://moly.hu/karcok/1377213
https://moly.hu/karcok/1377211
https://moly.hu/karcok/1377212

A GRASSALKOVICHOK KORA

A kiállítás hat teremben a gödöllői királyi kastély első évszázadát és az építtető Grassalkovich-család három generációját mutatja be, betekintéssel a kastély barokk templomába.
A királyi lakosztályok
1867-ben kezdődött a gödöllői kastély második fénykora. A magyar állam által megvásárolt és felújított kastély koronázási ajándékként I. Ferenc József és Erzsébet királyné pihenő rezidenciája lett. A királyi időszakot 14 terem idézi meg: a források alapján hűen helyreállított királyi lakosztályok és a díszterem.
Helyszín: Gödöllő, Királyi Kastély
Részletek: http://www.kiralyikastely.hu/oldal.37.allando_kiallitas

A gödöllői kastélyról karcolt egy képet @Trixi: https://moly.hu/karcok/1376687

A Duna-Ipoly Nemzeti Park színes programjai 2020-ban is várják a természet kedvelőit.
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-duna-ipoly-nemze…

Január 18. – Téli túrák – Miről mesélnek a famatuzsálemek?

„A túra során megismerkedhetnek a Vértes néhány hatalmas fájával, a famatuzsálemek történetével, a Vértes és környékének egykori tájhasználatával. Láthatjuk, milyen nyomai vannak az egykori tájhasználatnak, illetve hogyan változtatta ez meg az élővilágot, hogyan alakult ki a Vértes mai képe."

Január 24. – Denevérlesen a Pál-völgyi-barlangban
A program keretében rendhagyó módon, a barlang története, változatos formakincse és kialakulása mellett, kiemelt figyelmet szentelünk a barlangok élővilágára, az itt telelő denevérekre és azok védelmére.

Január 31.- Különleges Örvény-túra a Szemlő-hegyi-barlangban
A barlangi belépőjegyek megváltásával a csoportok egy különleges túrán vehetnek részt! A kb. 1 órás időtartamú program keretében izgalmas túrát tesznek a Szemlő-hegyi-barlang kiépített szakaszán, ahol közvetlenül interaktív formában kerülnek bemutatásra a barlangban lejátszódott folyamatok, és azok eredményei.

Még több programért látogassátok meg a nemzeti park honlapját: https://www.dunaipoly.hu/hu/

Királyrét a Börzsöny egyik legfogalmasabb kirándulóhelyévé vált. A központi parkoló környékén megújult információs táblák segítik a tájékozódást és a programtervezést.
A Látogatóközpont előcsarnokában az ajándékbolt mellett egy információs pont digitális túraútvonal-tervezővel segíti a túrázni vágyókat. A földszinti nagy teremben A Börzsöny lakói című interaktív kiállítás ízelítőt ad az itt élő növényekről, állatokról és az ember tájat alakító tevékenységéről.
A Látogatóközpont mellett induló Királyrét tanösvényen megismerkedhetünk az erdő és a tavak élővilágával, a kisvasutak és a vasbányászat történetével. A tanösvény bejárását tanösvényfüzetek teszik még tartalmasabbá: készült egy gyermeknek szóló rajzos, valamint egy bővebb szövegezésű kiadvány. Indulás előtt valamelyiket mindenképp érdemes az információs ponton megvásárolni.
Részletek: http://magyarnemzetiparkok.hu/bemutatohelyek/kiralyreti…

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/winter-snow-tree-landscapes-…


Trixi>!
Jó helyek Magyarországon

…..még mindig Szigethalom, azon belül is Emese-park
Ez a figura még mozog, pedig már csontváz :D :D :D (pár évvel ezelőtt nem ebben a pózban volt :D :D :D )

6 hozzászólás
!

Nógrád megye

Legendák Háza, Hollókő:
„Mindazon kedves ideérkezőnek, aki szeretné megismerni Hollókő izgalmas és regényes történelmi múltját, ajánljuk az Ófalu elején található Legendák Házát. Kiállító-helyiségeiben négy legendát mutatnak be, Hollókő kialakulásától a török időkig. Az igényesen elkészített panoptikum szobáiban a legendák egy-egy mozzanatának megjelenítése mellett, a teljes történetek a kihelyezett tájékoztató táblákon olvashatók."
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-legendak-haza-pa…

Néhány tanösvény a kirándulás kedvelőinek:

Salgó-Somoskő vára tanösvény a Bükki Nemzeti Parkban, ökotúra a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetben
A sétaút Salgó és Somoskő várát köti össze a nagy költőnknek, Petőfi Sándornak emléket állító sétányon. A somoskői vártól turistaút vezet a Magyar-bánya melletti Kőparkhoz és a régi kisvasút nyomvonalán a Losonczy Anna-forráshoz. Közvetlenül a magyar és a szlovák országhatáron csatlakozhatunk a Szlovák Köztársaság területén található, Somoskő várát és természeti környezetét bemutató tanösvényhez. Az útvonal hossza 3,5 kilométer, az állomások száma 6 db, menetidő 1 óra. Szakvezetés kérhető.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-salgo-somosko-va…

Apródok útja tanösvény Drégelypalánkon, ökotúra a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban
Az Apródok útja tanösvény Drégelypalánk községtől a várig 8 állomáson végighaladva megismerteti a látogatókat a falu helytörténeti értékeivel, a szőlőhegyek történetével, patakok és erdők élővilágával, a Börzsöny forrásaival és végül a vár történetével. A várból egyedülálló kilátás nyílik a szomszédos hegyekre.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-aprodok-utja-tan…

Buda-hegyi tanösvény, ökotúra a Cserhát hegységben, a Sámsonházi geológiai tanösvényen
A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) működési területén, a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben található tanösvény Sámsonházától északra a Kis-Zagyva völgyének oldalában a miocén kor középső szakaszában, illetve végén keletkezett földtani képződményeket és a bennük található ősmaradványokat, a kialakulásuk idejére jellemző ősföldrajzi adottságokat mutatja be, valamint röviden ismerteti a terület jelenlegi növény- és állatvilágát.https://www.programturizmus.hu/ajanlat-buda-hegyi-tanos…

Páskom legelő tanösvény Dejtáron, ökotúra a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén
A 6 állomásból álló, 3 km hosszú tanösvény Dejtárból, a templom mellől indul. A tanösvényen felállított információs táblákról megismerhetjük a község történetét, népviseletét, az Ipoly-völgy természeti értékeit és hagyományos gazdálkodási módjait. Különösen érdekes része a tanösvénynek az Ipoly-völgy legnagyobb kiterjedésű, összefüggő nádasa, amely az év minden szakában tartogat látnivalót.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-paskom-legelo-ta…

@bogcica egy irodalmi emlékhelyre látogatott el, a nógrád megyei Horpáccsal ismerkedett meg:
https://moly.hu/karcok/1374445
https://moly.hu/karcok/1374442

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/cross-country-skiing-forest-…


bogcica>!
Itt jártam

Horpács, Mikszáth Kálmán Emlékház 1.
2019. november 16.

!

Veszprém megye

Vizimalom, Nekeshany
„Látogasson el az ország egyedülálló malommúzeumába, ahol vendégeink betekinthetnek a korabeli molnárok életébe, megismerkedhetnek a vízimalom felépítésével, működésével!"
http://csizmadiavizimalom.hu/

Gyűszűkék Foltvarró Klub Zircen: „A Gyűszűkék Foltvarró Klub 1998-óta működik. A csoport jelenlegi létszáma 15 fő. Számukra a foltmunka nem csupán anyagdarabok egymáshoz varrása, sokkal több annál. A színes anyagok összhangja végtelen lehetőséget ad. A foltvarrók fantáziájának eredménye számos nívós alkotás. A csoportnak több kiállítása is volt Zircen és környékén."
http://www.zirckultura.hu/index.php…

Dr. Gáncs Lajos borcímke-gyűjtemény állandó kiállítás a zánkai Tájházban
Állandó kiállítás nyílt Zánkán a község Tájházánál, Dr. Gáncs Lajos borcímke gyűjteményéből, melyet Gáncsné Zsuzsa adományozott Zánkának. A nagy értékű gyűjtemény több, mint 6000 darabból áll, melyből a kiállításon most a Balaton-felvidék címkéi láthatóak, körülbelül 1000 db. A gyűjtemény előzetes egyeztetés után megtekinthető.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-dr-gancs-lajos-b…

Az Ajka Kristály Üveggyár látogatása csoportok számára előzetes bejelentkezéssel
Az Ajka Kristály Üveggyár egyedi kisszériás, magas művészi értéket képviselő, igényes kivitelű díszműüveg, poharakat, kelyheket, italtárolókat gyárt, ólomkristály és kálikristály üvegből kézi technológiával. Igényes, magas színvonalú porcelánfestésük nemzetközileg is elismert. Az üveggyártás történetét, valamint az ajkai üveggyárban készült termékeket mutatja be az üveggyár melletti kiállítás.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-ajka-kristaly-uv…

Balatonkenesei Tájház
Balatonkenesén a Kossuth Lajos utca 6. számú épületben található a Tájház, ahol Balatonkenese település helytörténeti emlékei, tárgyak és dokumentumok kaptak helyet. Az itt látható tárgyak egyértelműen utalnak a helyi mesterségekre. Ilyenek a gabonatermesztés tárgyi emlékei, a szőlőművelés és a halászat eszközei. A Tájház a balatonmelléki népi építkezés jellegzetességeit viseli.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-balatonkenesei-t…

A tihanyi Levendula Ház 2020-as programjai:
Interaktív kiállítás a Tihanyi-félsziget múltjáról és jelenéről, vulkánokkal, hévforrásokkal, virtuális és kézzel fogható érdekességekkel. A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját; a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-levendula-haz-ti…

Kékfestő Múzeum Pápán
Kluge Károly 1783-ban Sárváron alapított kékfestőműhelyt, majd 1786-ban áttelepült Pápára. A XVIII. század végén épült üzem épületét többször átalakították, 1956-ig a Kluge család hét generációja űzte ezt a mesterséget. Az alsó szinten az anyag-előkészítést végezték; itt főzték és keményítették a vásznat, azután a „küpaszoba” medencesorában festették. Az első emeleten folyt a mintázás, a felső szinten szárítottak. A múzeumot 1962-ben nyitották meg, majd 1983-ban, a kékfestőműhely kétszáz éves évfordulóján felújították. Feladata a kékfestőmesterség hagyományainak ápolása, tárgyi emlékeinek felkutatása és megőrzése.A múzeumban láthatjuk a kádakat, a mángorlókat, a mintákat, és megmaradt az irattár is. A munkát 1956-ban megszüntették, de az üzem ma is működőképes.
A látogatók számára vásárlási lehetőséget is biztosítanak.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-papai-kekfesto-m…

Tanösvény- és túraajánló Veszprém megyéből

Nordic walking túra a Bakonyban, vadregényes tájakon és titokzatos erdőkben
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-nordic-walking-t…

Badacsonyi túra, hétvégi körtúrák Badacsonyban geotúra-vezetővel
A szakvezetéses túra során megismerkedünk a badacsonyi szőlő-és borkultúra történetével, a Badacsony élő-és élettelen természeti értékeivel, kultúrtörténetével, a Balaton kialakulásával és érdekességeivel. Feltárul előttünk a Balaton-felvidék, így a Badacsony vulkanizmusa, a kőbányászat története. A hegy kilátópontjairól csodálatos panoráma tárul a túrázók szeme elé.
A túra útvonala: Szegedy Róza-ház – Kisfaludy-forrás – Rózsa-kő – Hertelendy-emlék – Kisfaludy-kilátó – Ranolder-kereszt – Bujdosók lépcsője
A túra időtartama: 3-3,5 óra
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-badacsonyi-tura.html

Gulács-hegy túra képzett geotúra-vezetővel
A szakvezetéses túra során megismerkedünk a hegy különleges kialakulásával, az élő-és élettelen természeti értékekkel. Találkozó hely: Nemesgulács, Lovarda melletti parkoló. Időtartam: 3 óra
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-gulacs-hegy.html

A Káli-medence felfedezése a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei segítségével
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-kali-medence.html

Lesence Nádasmező, madármegfigyelés a Balatonederics környéki fantasztikus vízimadár világban
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-lesence-nadasmezo.html

Cserszömörce- és rizling túra a Káli-medencében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-cserszomorce-riz…

Gerence-völgyi kirándulóerdő-látogatás a Bakonyban
A Gerence-völgyi Kirándulóerdő a Bakonybéli Erdészet kirándulóerdeinek gyűjtőneve, amely magába foglalja a Magas-Bakony egyik legszebb panorámát biztosító kilátóhelyét, a Kőris-hegyi kilátót. Megközelíthető a Bakonybéli Erdészet szilárd burkolatú közlekedési útján. A Gerence-völgy kiváló lehetőséget biztosít a kirándulni, táborozni vágyóknak.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-gerence-volgyi-k…

Túra a balatonkenesei tátorjánosba
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-tura-balatonkene…

Csobánci vártúrák
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-csobanc-vartura.html

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/landscape-fox-animal-wildlif…

@Trixi a nyarat idézte meg nekünk ebben a tavaszi decemberben karcával:


!


kovbog P>!

„csöndes tanyám erdő mélyében áll” olvasós szókereső

Elolvasandó könyvek száma3
Elkezdődött2019. december 3., 03:21
Jelentkezés vége2021. december 31., 23:59
Véget ér2021. december 31., 23:59

Egyik kedvenc időtöltésem a természetjárás, ezen belül pedig kiváltképp kedvelem az erdőket. A nyugalmat, ami körülvesz, a civilizációtól való távollétet, esetenként azt, hogy magamra vagyok utalva. Az erdei környezet egy bűvös és egyedi atmoszférát teremt, amivel még könyvekben is örömmel találkozom. Tehát a föladat adott, olyan könyveket olvasni, melyek visszaadják az erdőjárás hangulatát.

Teljesítéshez szükséges:
– Részvétel a kihíváson
– Idézetek (minimum 10, a lenti pontokhoz igazodva) – ha nem magyar, angol, német, japán, vagy koreai, akkor kérek fordítást is
– Szöveges értékelés
– Én és a könyv linkek (legalább 3)

Nincs megkötés terjedelemben, nyelvben, illetve műfaj tekintetében sem. Ha valaki egy 20 oldalas azerbajdzsáni verses gyerekkönyvet hoz, azt is elfogadom, ha tud belőle megfelelően idézni és értékeli rendesen.

Nem fogadok el olvasást, ami:
– Egyperces – || – Értékelés nélküli – || – Kihívás idején kívül esik –

Ebből a 20 pontból legalább 10 pontot válasszatok, amihez idézeteket hoztok:
➤ egy erdei út, ösvény, vagy csapás, illetve ami ezekhez hasonlatos
➤ legalább egy erdei patak, tó, forrás, vagy bármely nagyobb vízfelület (tehát ne egy pocséta, vagy dágvány legyen)
➤ egy erdei madár
➤ egy erdei növény
➤ egy erdei emlős
➤ egy erdei fafajta
➤ egy magaslat
➤ egy bemélyedés
➤ hangok az erdőben
➤ színek az erdőben
➤ időjárás az erdőben
➤ valami ember által épített az erdőben
➤ valami vadászattal kapcsolatos
➤ valami természetvédelemmel kapcsolatos
➤ valami természetjárással kapcsolatos
➤ valami erdőbe nem illő dolog az erdőben
➤ egy könyv, aminek borítóján erdő, vagy erdőrészlet szerepel
➤ egy könyv, aminek címe / alcíme utal az erdőre valamilyen módon
➤ egy könyv valamilyen erdőhöz köthető címkével (pl. természet, természetjárás, vadászat, erdő, erdészet, erdőgazdálkodás…stb.)
➤ egy erdő, erdő hangulati leírása

Több idézet jöhet egy könyvből, de legalább 10 különböző idézetet kérek! Egy idézetet legföljebb 2 ponthoz fogadok el. Kérem, hogy írjátok oda, amikor hozzátok a teljesítést, hogy melyik ponthoz gondoltátok az idézetet.
(Példa: https://moly.hu/konyvek/jokai-mor-akik-ketszer-halnak-meg
– valami ember által épített
– valami vadászattal kapcsolatos
"Mikor azzal készen volt, akkor elrejtőzött a vadászles-kalyibába")

A teljesítéseket lehet külön-külön és egybe is hozni, majd jegyzetben vezetem mindenki számára, hiszen elég sokára jár le a kihívás.

A kihívás címe az Erdész himusz első versszakának egy részlete, így hangzik az első versszak: https://www.youtube.com/watch…
Kihívás képének forrása: https://infomedia.com/blog/branded-content/
Kitüntetés képének forrása: https://zarandokkaland.blog.hu/2015/12/17/felfedezesre_…

Jegyzetek

71 hozzászólás
!

Az elmúlt év gazdag volt utazásokban a molyverzumban. Bejártunk majdnem minden kontinenst, nemcsak országunk határain belül mozogtunk. Arra gondoltam, 2019 utolsó Kimenőjében tekintsünk vissza a mögöttünk lévő évre, és nosztalgiázzunk kicsit.

Január

@Agatha_Emrys – Olaszország, Perugia: https://moly.hu/karcok/1211709
@Zsákmányállat – Libanon, Bejrút: https://moly.hu/karcok/1216664
@Edina_Kanics – Amerikai Egyesült Államok, Los Angeles: https://moly.hu/karcok/1213585
@Wiggin77 és a Rózsakunyhó: https://moly.hu/karcok/1227256

Március

@Ibanez és a velencei karnevál: https://moly.hu/karcok/1240159
@Vicky3 – Svédország, Stockholm: https://moly.hu/karcok/1229990
@Roszka – Izrael, Jeruzsálem: https://moly.hu/karcok/1242429
@blankaveronika és a skót Felföld: https://moly.hu/karcok/1245996
@mazsoka Zsámbékon: https://moly.hu/karcok/1243261

Május

@nypiro – Franciaország, Párizs: https://moly.hu/karcok/1258118
@klaratakacs – Visegrád: https://moly.hu/karcok/1271864
@Levandra – Makkosmária: https://moly.hu/karcok/1264636
@beecebocaღ Berekalján: https://moly.hu/karcok/1270157

Június

@Mária – San Pellegrino Terme: https://moly.hu/karcok/1295887
@Nieve – London, Little Venice: https://moly.hu/karcok/1286283
@ScarlettBlair Zanzibárban: https://moly.hu/karcok/1285665
@RosszQtya Győrben fotózott: https://moly.hu/karcok/1287450

Július

@schesztiஐ – Brüsszel & Brugge: https://moly.hu/karcok/1298138
@Angele – Horvátország, Vrbnik: https://moly.hu/karcok/1305880
@Zsákmányállat – Lettország, Riga: https://moly.hu/karcok/1300069
@heysunny – Thaiföld: https://moly.hu/karcok/1297204
@Miss_Mila – Egyiptom, Karnak: https://moly.hu/karcok/1301439
@DTimi – Mombasa: https://moly.hu/karcok/1304974
@sasviki95 – Dél-Korea https://moly.hu/karcok/1306964
@Iza_Rápolti – Tihany, apátság: https://moly.hu/karcok/1311319
@Tigrincs – Kapolcs: https://moly.hu/karcok/1305538
@beecebocaღ és Mecseknádasd: https://moly.hu/karcok/1299759

Augusztus

@Szilvi00 – Németország, Graach an der Mosel: https://moly.hu/karcok/1319164
@Sister – Norvégia: https://moly.hu/karcok/1322394
@Madama_Butterfly – Albánia: https://moly.hu/karcok/1322921
@ppeva – Oroszország: https://moly.hu/karcok/1317445
@Muki75 Erdélyben járt: https://moly.hu/karcok/1315140 és https://moly.hu/karcok/1315138
@Rodwen – pannonhalmi arborétum: https://moly.hu/karcok/1318220
@Bea_Könyvutca az Őrségben: https://moly.hu/karcok/1321771

Szeptember

@Hermux – Megyer-hegyi tengerszem az Aggteleki Nemzeti Parkban: https://moly.hu/karcok/1329905
@shadowhunter1975 – Budapest, Aquincum: https://moly.hu/karcok/1334603

Október

@turanett – Siena városában: https://moly.hu/karcok/1337860
@Ibanez – Vicenzai Querini park: https://moly.hu/karcok/1345031
@Pandalány – milánói dóm: https://moly.hu/karcok/1341769
@Ditta – Németország, Berlin: https://moly.hu/karcok/1342688
@blankaveronika – Badacsony, Kisfaludy kilátó: https://moly.hu/karcok/1346040
@CsakSimánDorka – Mátraháza: https://moly.hu/karcok/1349512.

November

@Dexter79 – New Orleans: https://moly.hu/karcok/1357567
@Lyanna – Gdansk: https://moly.hu/karcok/1353269
@Szilvi00 megmutatta, mennyire gyönyörű helyen dolgozik az édesapja: https://moly.hu/karcok/1358280 (a helyszín a németországi Wiltingen)
@Dénes_Gabriella és a szaploncai vidám temető: https://moly.hu/karcok/1355225

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/travel-explore-journey-trave…

@Andrée megörökítette a Kecske-hegyet:


!

Kedves Molytársaim, kedves Olvasóim!

Mindenkinek szerencsés, sikerekben, egészségben, élményekben és olvasmányokban gazdag, boldog új évet kívánok!

Kép forrása: https://pixabay.com/photos/italy-alps-mountains-house-h…


Jagika P>!
Kosztolányi Dezső: Zsivajgó természet

Annyira tetszik ez az igazán kézbe simuló kis kiadvány! Nemcsak azért, mert nagyon szeretem Kosztolányi Dezső műveit, hanem azért, mert szinte látom magam előtt az írót. A játékossága, a nyelvi leleményei, a szabadon szárnyaló képzelete lenyűgöz. Réber László illusztrációi furcsaságukban egyediek, pont ide illenek…


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!