Kimenő

Rovatgazda
!

Minden nap egy alma a doktort távol tartja – így lehetne lefordítani az ismert, angol mondást, és habár ez nem feltétlenül igaz így, de azért abból sosem lehet baj, ha gyakran eszünk gyümölcsöt.

„Szedd magad” akciók országszerte vannak, ezek nemcsak azért jók, mert olcsóbban jutunk a gyümölcshöz (talán nem is ezért jók elsősorban), de azért is, mert hatalmas móka, ha magunk szüretelünk, közben jól érezzük magunkat, jól telik az idő a levegőn.

Néhány lehetőség az almaszedésre :-)

Nagykanizsán: https://www.gyumolcsvadasz.hu/szedd-magad/alma/nagykanizsa
Mozsgón, Baranya megyében: https://www.gyumolcsvadasz.hu/szedd-magad/alma/mozsgo

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/gy%C3%BCm%C3%B6lcs%C3%B6s…


KönyvParfé>!
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Hétvégén Tarte Tatin, vagyis fordított almatorta készült otthon. Isteni finom volt! :)

Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
A tésztához:
– 30 dkg liszt
– 1,5 ek porcukor
– egy csipet só
– 15 dkg hideg vaj
– 5-6 ek hideg víz

Az aljához:
– 15 dkg barnacukor
– 8 dkg margarin
– 4-5 alma
– őrölt fahéj (opcionális)

Először a tésztát készítem el. A lisztet elkeverem a sóval és a cukorral. Belereszelem a vajat, összemorzsolom a liszttel, hozzáadom a vizet és gyorsan összegyúrom az egészet. Fél órára hűtőben pihentetem.
Az almákat megpucolom, kiszedem a magházakat és felszeletelem. A tortaforma alját alaposan kikenem a margarinnal, beleszórom a barnacukrot. Szépen ráhelyezem az almadarabokat, hogy egy kicsit fedjék egymást és megszórom kevés fahéjjal is.
A tésztát kerekre nyújtom és ráhelyezem a fahéjas almaszeletekre. 200 °C-ra előmelegített sütőbe helyezem és 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. Miután kiveszem a sütőből, 10-15 percig hűlni hagyom, majd ráteszek a tetejére egy nagy, lapos tányért és gyorsan ráfordítom a tortát a tányérra. Forrón vagy langyosan tálalva az igazi, és egy gombóc vaníliafagyival még inkább fokozható az élmény.

Tipp: Ha kapcsos tortaformát használsz, csomagold be az alját alufóliával, mert ahogy elkezd karamellizálódni és olvasni a cukor, könnyen kifolyhat az egész.

A könyvről bővebben itt: https://konyvparfe.blog.hu/2019/10/02/anne_cathrine_bom…

Kapcsolódó könyvek: Anne Cathrine Bomann: Agathe

Anne Cathrine Bomann: Agathe
9 hozzászólás
!

Molyok Olaszországban

A szeptember vége és az október is bővelkedett olaszországi utazásokban. Az elmúlt két év (amióta készítem a Kimenő rovatot) tapasztalata, hogy talán ezt az országot szeretik legjobban a molyok. Ezzel a rajongással egyet is tudok érteni, nekem is az egyik kedvenc országom Olaszország.

@turanett az olasz fővárosban, Rómában járt: https://moly.hu/karcok/1337604.
Tudtad, hogy Rómában az ivóvíz túlnyomó része a várostól északra fekvő, hatalmas, föld alatti víztározóból származik, és tökéletesen alkalmas emberi fogyasztásra? A centro storico egyes részein még ma is az ősi vízvezetékeken át, a vidéki forrásokból kapják az ivóvizet, amelynek minősége olyan jó, hogy a külső kerületek lakói itt szokták feltölteni műanyag ballonjaikat.

Siena városában is járt @turanett: https://moly.hu/karcok/1337860.
Az útikönyvem szerint Siena Olaszország egyik legelbűvölőbb városa. Míg Firenze a virágzó reneszánsz korában tündökölt, Siena a gótikában remekelt. A középkori óvárosban egymást érik a fenséges, gótikus épületek, mint például az Il Campón – a főtéren – álló városháza; tömérdek temploma és kis múzeumai pedig megszámlálhatatlan műkincset rejtenek.

@Mária is több városba utazott:
Az észak-olasz Genova: https://moly.hu/karcok/1340538 és https://moly.hu/karcok/1340977.
Padova: https://moly.hu/karcok/1345698.

Padova ad otthont Olaszország második legrégebbi egyetemének, és ebben a városban találhatóak egész Észak-Olaszország legfontosabb, késő gótikus művészeti alkotásai is. A Prato della Valle parkjában található Giovanni Ferrari 1789-ben készült, Báthory István erdélyi fejedelmet, későbbi lengyel királyt ábrázoló szobra. Felirata sajnos már csak a lengyel királyi címet említi.

Genovában, a Piazza de Ferrari téren fantasztikus épületek sorakoznak előttünk: a szecessziós stílusú Tőzsdepalota, a Dózsepalota, a második világháborúban lebombázott, klasszikus homlokzatú Carlo felice Színház és a liguriai Szépművészeti Múzeum. A Dózsepalota valaha a város irányítóinak, a dózséknak volt a székhelye, ma időszaki kiállításoknak, egy könyvesboltnak, kávézónak és étteremnek ad otthont.

@Ibanez a vicenzai Querini parkban sétált: https://moly.hu/karcok/1345031.

Vicenza városa nemcsak arról híres, hogy ott él @Ibanez, de arról is, hogy az olasz textilmanufaktúrák központja, valamint vezető helyen áll a számítógép-alkatrészek fejlesztésében és gyártásában. A város már a Római Birodalomban is virágzó település volt Vicentia néven. 1404-ben a velencei Köztársaság részévé vált, a lagúnák városához fűződő szoros kapcsolatát tanúsítják a velencei gótikus stílusban épült kúriák.
A Madonna del Monte Berico-templom a várostól délre található búcsújáró hely, egy domboldal tetején épült, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a városra.

Vicenza színháza a Teatro Olimpico, amelyet Andrea Palladio tervezett. Úgy tartják, ez az első példája a modern kori fedett színháznak, amely emellett teljesen megfelel az antik színház építési szabályainak. A színházat a vicenzai Accademia Olimpica rendelte meg 1580-ban a város keleti részére. Az építés még abban az évben elkezdődött, és az épületet 1585. március 3-án avatták fel, miután a Vincenzo Scamozzi által tervezett híres díszletek elkészültek. Ezek a reneszánsz kori szerkezetek az egyetlenek a világon, amelyek épségben fennmaradtak napjainkig, és a Teatro Olimpico a legidősebb ma is fennálló reneszánsz színház.
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Teatro_Olimpico)
Andrea Palladio észak-itáliai építész műve – többek között – a Piazza dei Signorin álló Basilica Palladiana. Az építmény legfigyelemreméltóbb sajátossága a boltíves folyosó, loggia, mint az első példák egyike a Palladio-stílusú ablakra.
(https://hu.wikipedia.org/wiki/Basilica_Palladiana)

Milánói dóm

A milánói dóm https://utazom.com/cikk/a-milanoi-dom
Csodálatos séta a milánói dóm tetején https://kozelestavol.hu/csodalatos-seta-a-milanoi-dom-tetejen/
3 nevezetesség, amit látnod kell Milánóban https://www.femcafe.hu/cikkek/vilag/3-nevezetesseg-mila…
Milánói dóm https://hu.wikipedia.org/wiki/Mil%C3%A1n%C3%B3i_d%C3%B3m

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/eszik-pizza-ital-%C3%A9tt…


Pandalány P>!
Itt jártam

A milánói dóm tetején. Elképesztően gyönyörű és különleges építmény. Minden négyzetcentimétere díszített, csak ámultam és bámultam. :*

2 hozzászólás
!

Görögország

Ketten is meglátogatták a több ezer éves múlttal, valamint varázslatos kultúrával rendelkező országot.

@Olympia_Chavez-nek egy gyermekkori álma vált valóra a görögországi utazással. Eljutott Athénba: https://moly.hu/karcok/1345907.

@Czkitty Zakynthos szigetén pihent, ami a Jón-tengeren, Görögország nyugati részén, a Peloponnészosz-félsziget partjaitól 16 km-re nyugatra helyezkedik el: https://moly.hu/karcok/1340880.

Az Athénban található, ókorból származó épületegyüttes, az Akropolisz nem más, mint az egykori város központja, amely egy védett dombtetőn áll. A legmagasabb pontján található a Parthenon, ahonnan belátható az egész letűnt civilizáció, mely emlékezteti az embert az ókori Athén dicsőségére. A Parthenon volt az ókor legnagyobb temploma, története az időszámításunk előtti 447-338-as időszakra nyúlik vissza. A monumentális sorokat dór oszlopok kötik össze, melyeket lenyűgöző szobrászati elemek díszítenek. Az egész épület félelmetes látványt nyújt. A fríz keleti oldalán, domborműveken ábrázolják a megszülető istennőt, Athénét. Pallasz Athéné temploma a világ egyik legismertebb ókori épülete. Az Akropolisz további híres romjai közzé tartozik az Erechteion, a fellegvár kultusztemploma. Ez egy komplex szentély, mely időszámításunk előtt 421 és 395 között épült. Legismertebb jellemzője a kariatida tornác, vagyis a ión oszlopok helyett hat szüzet ábrázoló szobor alkotta erkély. Kihagyhatatlan látnivaló a régészet szerelmeseinek az Akropolisz Múzeum az Akropolisz lábánál. Ebben a múzeumban található a világ egyik legértékesebb, ókori görög művészeti leletegyüttese.
(https://vilagutazo.net/top-10/2016/10/14/top-10-latniva…)

Szlovénia

@Mariann_ kicsit északabbra, Szlovéniániába utazott. A karcban Celje vára: https://moly.hu/karcok/1341884.

Az 50 ezer lakosú Celje Szlovénia harmadik legnagyobb városa, hosszú és viharos történelmi múlttal, jelentős kulturális örökséggel és figyelemre méltó magyar kötődéssel. Celje leghíresebb látnivalója ugyanis az az impozáns és remek kilátással bíró vár (Stari Grad), amely az 1300-as évek közepétől több, mint száz évig a kor egyik legnagyobb hatalmú családjának, a Cillei grófoknak a birtokában volt. A Cillei-dinasztia ősei az Alsó-Stájerországban levő Sanneck várának voltak az urai, a grófi címet IV. Lajos német-római császártól kapták 1341-ben, miután az építtető és korábbi birtokos Heunburg család kihalt. Az új tulajdonosok jelentős átalakításokat eszközöltek: egy lakóépületként szolgáló palotaszárnyat és egy húsz méternél magasabb védőtornyot építettek, később külső fallal, melléképületekkel, katonai létesítményekkel és védőárkokkal bővítették a várat.
Annak ellenére, hogy a vár a 16. század végén jelentős felújításon esett át, a 17. században fokozatosan elvesztette stratégiai jelentőségét, és lassú pusztulásnak indult, olyannyira, hogy az 1800-as évek elején már kőbányaként kezdték hasznosítani a romokat. A 19. század végén a Celjei Múzeumi Társaság kezdte meg a vár helyreállítását, és a hosszú távú felújítási projekt gyakorlatilag napjainkban is tart.
(https://vilagutazo.net/inspiracio/kepekben/2019/03/19/c…)

Horvátország

@Gabriel6 a Plitvicei tavaknál járt: https://moly.hu/karcok/1340441.

Praktikus tanácsok magyar utazóknak, ha a Pliticvei tavakhoz mennek:
https://www.cartourmagazin.hu/praktikus-tanacsok-magyar…
https://utazas-nyaralas.info/horvatorszag/plitvicei-tav…

Németország

Németországból is két molytárs karcolt. @mézesmogyifelhő utazása során meglátogatta Augsburgot (https://moly.hu/karcok/1340331) és Bad Urach-ot (https://moly.hu/karcok/1340196), de eljutott a Giengen városában található Steiff Museumba is (https://moly.hu/karcok/1338895).

A tripadvisor a Giengerbe látogatóknak a legjobb öt látnivaló között ajánlja a Steiff Museumot: https://www.tripadvisor.co.hu/Attraction_Review-g158717…
A játékmúzeum honlapja: https://www.steiff.com/de-de/

@beecebocaღ egy kisvárosról, Dußlingen-ről karcolt: https://moly.hu/karcok/1337616. A pár ezer fős település Baden-Württembergben található.
Egy másik várost is felkeresett, Dettingent: https://moly.hu/karcok/1340805. Innen nem messze található a Wasserfallsteig, egy meseszép vízesés, amit érdemes meglátogatni az arra járóknak.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/%C3%A9p%C3%BClet-%C3%A9p%…


Ditta P>!
Itt jártam

Berlinben töltöttünk 5 napot.
A szokásos nevezetességeken kívül is sok látnivaló van. Különösen szépnek nem mondanám a várost, de az biztos, hogy rengeteg érdekes, modern épület épült az elmúlt 30 évben és épülnek folyamatosan a mai napig.

4 hozzászólás
!

Kihívásajánló

Három kihívást ajánlok nektek ebben a hónapban.

@deaxx kihívásának segítségével a Baltikumban kalandozhatunk – https://moly.hu/kihivasok/baltikum

@brigitta244 kihívásának címe Minek az éve lesz 2020?
https://moly.hu/kihivasok/minek-az-eve-lesz-2020

@szibolya alábbi kihívása pedig a lakókörnyezetük iránt érdeklődőknek szól.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/surfing-nagy-hull%C3%A1mo…


szibolya>!

Helytörténet nem olvasós olvasós

Elolvasandó könyvek száma2
Elkezdődött2018. november 6., 15:29
Jelentkezés vége2019. november 30., 23:59
Véget ér2019. december 31., 23:59

Ismerjük meg lakóhelyünket!

Kisvárosban nőttem fel, természetes volt, hogy ismerjük a hely történetét, az egyes épületekről is tudunk valamit. Aztán hozzámentem egy lokálpatrióta XIII. kerületihez, aki sok mindent tud a kerületéről, járunk mindenféle várostörténeti rendezvényekre, megnéztük a helytörténeti gyűjteményt. Ezért sokszor furcsa tekinteteket kapok, pedig sokkal jobb úgy lakni valahol, hogy ismered is.

A feladat:
1.) keress egy regényt, amelyben szerepel a lakóhelyed – akár ott játszódik, akár csak egy fél mondatban említik
2.) olvass el egy nem-regényt, azaz valami ismeretterjesztő munkát, ami arról a részről szól, ahol laksz
3.) légy turista a saját lakóhelyeden: menj el a helytörténeti gyűjteménybe, keress min. 3 szobrot vagy emléktáblát, menj el sétálni a környéken, keresd meg kiről/mikor nevezték el az utcátokat – és erről készíts egy karcot (lehet magánséta egy könyv alapján vagy valami szervezett esemény is, de akár a nagyszüleidet is faggathatod)

Egyéb, apró-cseprő szabályok:
– mindhárom pontot 2019-ben teljesítsd, azaz 2019. jan. 1. és dec. 31. közöttiek legyenek az olvasásaid, és ekkor írd meg a karcot is
– ha budapesti vagy, akkor az a kerület szerepeljen kiemelten, ahol laksz
– ha a regényből nem derül ki egyértelműen, hogy mi a helyszín, akkor hozz egy idézetet is.
– ha év közben költözöl, vagy kollégista vagy, akkor választhatsz, de mindhárom pont az egyik helyhez kötődjön
– a teljesítéseket elég egyben hozni, 1 polcra pakolva az olvasásokat, az idézetet és a karcot. – Itt van egy lehetőség: Hogy ne szaporítsuk feleslegesen a polcok számát, a jegyzetekben gyűjtöm, hogy mely településekről, kerületekről vannak már polcok. Így több résztvevő is pakolhatja egy helyre a könyvötleteket, az olvasási linkeket és a karcokat. Aki szeretne sajátot, természetesen megteheti, ez csak egy lehetőség.

Segítségek:
100 magyar falu könyvesháza sorozat kötetei: https://moly.hu/kiadok/szaz-magyar-falu-konyveshaza
Tájak – Korok – Múzeumok Kiskönyvtára sorozat kötetei: https://moly.hu/polcok/tajak-korok-muzeumok-kiskonyvtara
Magyarország (Panoráma országkalauz kötete, ami kb. minden háztartás polcán ott lehet korábbi kiadásban): https://moly.hu/konyvek/czellar-katalin-somorjai-ferenc-magyarorszag
A mi Budapestünk sorozat kötetei: https://moly.hu/polcok/a-mi-budapestunk-tematikus-konyvsorozat

Kihíváskép és kitüntetéskép: Polinszky Tibor fotója, forrás: https://lovasut.hu/lovasut/helytortenet/

17 hozzászólás
!

A Balaton környékén jártam,
mindenhol molyokat találtam.

@julcseee gyönyörű képet karcolt Balatonlelléről: https://moly.hu/karcok/1340020.

@Riszperidon szintén Balatonlelléről jelentkezett, részt vett a II. Murci Fesztiválon. Beszámolójától összefut az ember szájában a nyál: https://moly.hu/karcok/1346753.
Balatonföldvárról is mutatott egy szép képet: https://moly.hu/karcok/1346282.

@ScarlettBlair a Gulács-hegyre túrázott, hogy megcsodálja a panorámát: https://moly.hu/karcok/1344322.

@Angele-ék Balatonkenesére kirándultak: https://moly.hu/karcok/1340193.

Balatonboglár sem maradt moly nélkül, @Ibanez látogatott a településre, és randizott egy tojással. :-) https://moly.hu/karcok/1348848

És persze ne feledkezzünk meg Révfülöpről sem, ahol @Iza_Rápolti járt:
https://moly.hu/karcok/1349336
https://moly.hu/karcok/1349334

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/kil%C3%A1t%C3%A1s-balaton…


!

Budapesti programok

Aposztróf est – Mózes egy, huszonkettő – Szabó Magda 2019. november 26-án. https://moly.hu/karcok/1348530

Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál 2019. november 30-án. https://moly.hu/karcok/1348569

6. Forralt Bor Futás 2019. december 15-én. https://moly.hu/karcok/1348567

Budapesti városi séták 2019 év végéig
https://moly.hu/karcok/1348541
https://moly.hu/karcok/1348535
https://moly.hu/karcok/1348561

A Fonó Budai Zeneház programja: https://moly.hu/karcok/1348581

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/castle-magyarorsz%C3%A1g-…


Jesper_Olsen>!
Itt jártam

Akár a „Jó helyek Magyarországon” zónába is írhatnám…

Ma édesapámmal a Gül baba türbénél jártunk. Mindketten régóta tervezgettük, hogy egyszer megnézzük a szépen felújított emlékhelyet, ez most vált valóra. Tényleg ügyesen és kulturáltan van elrendezve, megépítve, helyrehozva az épület és környezete. Természetesen vannak rózsák is. :-) A múzeumban Gül babáról, a dervisekről, a korról (1541-ben halt meg Budán) látható kiállítás. Az épület kilátópontjairól elég szép rálátás nyílik Budapest egyes részeire. – Egy vagy másfél órát simán el lehet tölteni, töltődni itt (mi a kertben pl. nem is üldögéltünk).

„Néhány” fénykép: https://photos.google.com/share/AF1QipMhOtj4ads0cwaKfL3…

!

Budapesti múzeumok programjai

AQUINCUMI MÚZEUM ÉS RÉGÉSZETI PARK: http://www.aquincum.hu/

2019. december 9.: 7000 éves üzenet című időszaki kiállítás megnyitója:
http://www.aquincum.hu/latogatoknak/programok/event/700…

Budapesti Történeti Múzeum: http://www.btm.hu/

Ragyogj! Divat és csillogás – 2019. október 11. – 2020. március 15.
A divat az emberi kommunikáció alapvető eszköze, önmagunk megkülönböztetésének igénye pedig az öltözködés egyik mozgatórugója. Minden, ami csillog, így magára vonzza a tekintetet, ezt a célt szolgálja. A kiállításban látható, 18-21. századi, különféle alkalmakon viselt öltözékek a társadalmi és életmódbeli változásokat is tükrözik.
Kurátor: Szatmári Judit Anna – Kiscelli Múzeum Textilgyűjtemény
http://www.kiscellimuzeum.hu/ragyogj

Magyar Természettudományi Múzeum: http://www.nhmus.hu/

Vitrinek teli Holddal – Kamarakiállítás az ember első Holdra szállásának 50. évfordulója alkalmából 2020. január 20-ig.
http://www.nhmus.hu/hu/kiallitasok/idoszaki_kiallitasok

Állandó kiállítások: http://www.nhmus.hu/hu/kiallitasok/allando_kiallitasok

Szépművészeti Múzeum: https://www.szepmuveszeti.hu/

Rembrandt és tanítványai. Rajzok és rézkarcok a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből – 2019. szeptember 20. – 2020. január 5.
A Rembrandt halálának 350. évfordulója alkalmából nyíló kamarakiállítás Rembrandtra mint mesterre és tanítóra kívánja felhívni a figyelmet. A kiállítás teljes egészében a Szépművészeti Múzeum Grafikai Gyűjteményének és Régi Képtárának anyagából valósul meg.
https://www.szepmuveszeti.hu/kiallitasok/rembrandt-es-t…

Bajor Gizi Színészmúzeum: https://oszmi.hu/index.php…

Időszaki kiállítás a 100 éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós tiszteletére – 2020. január 19-ig.
BESSENYEI FERENC és GÁBOR MIKLÓS személyében két olyan nagy formátumú művész születésének 100. évfordulóját ünnepeljük idén, akik a magyar színpad legújabb kori történetének megkerülhetetlen alakjai. A PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban nagyszabású kiállítás keretében idézzük meg a két színművész egyedülálló és sokszínű színházi és filmes életművét.
https://oszmi.hu/index.php…

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/m%C3%BAzeum-ki%C3%A1ll%C3…


csgabi P>!
Kézműves molyok

Kézműves és Kreatív Vásár az Angyalföldi Láng Sportcsarnokban 2019. november 24-én.

Hazai kézzel készített minőségi termékek színes választéka! Kézműves technikák bemutatása és tanítása. Alapanyagok kedvezményes árusítása. Bemutatkoznak új alkotók.

Helyszín: Budapest XIII. kerület, Rozsnyai u. 4.

Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-kezmuves-vasar-b…
https://www.facebook.com/events/469151760355276/

!

Könyvtári programok Budapesten

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Önkéntes voltam egy kenyai árvaházban: Fülöp Lili előadása a Budafoki Könyvtárban 2019. november 15. (péntek) 17:30-tól.
http://www.fszek.hu/…

Filmsztár szeretne lenni a gépírókisasszony, a manequin és a diáklány
A magyar film csillagai 1945-ig – Skaper Brigitta előadása a kispesti Üllői úti Könyvtárban 2019. november 21-én (csütörtökön) 17 órától.
http://www.fszek.hu/…

Biblioterápia a könyvtárban
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/szol…

Izland, a tűzben született föld – fotókiállítás az Ugocsa utcai könyvtárban 2019. szeptember 12-től november 29-ig.
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/ugocsa_u__10_/kiallitas/…

Platán Könyvtár, 3. kerület

A Csáth-sztori – Molnár Eszter Edina Csáth-kutató előadása 2019. november 12-én, 18 órakor.
https://platankonyvtar.hu/2019-11-12/csath-sztori/

Lehet ő a háziállatom?
2019. november 19-én, 17 órakor Az Elveszett Állatok Alapítvány munkatársa mesél azokról a kevésbé népszerű házi kedvencekről, amelyek mégis jó választásnak bizonyulhatnak az alkalmazkodásuk miatt.
https://platankonyvtar.hu/gyerekeknek/2019-11-19/lehet-…

Játék a földgömbbel – Egy ország, egy mese – történetek a Móra Könyvkiadó Ribizli a világ végén című kötetéből 2019. november 23-án, 11 órakor. Interaktív kalandozás a világ körül Zalka Csenge Virág nemzetközi mesemondóval.
https://platankonyvtar.hu/gyerekeknek/2019-11-23/jatek-…

Egy csésze irodalom
2019. november 28-án, 17 órakor kerekasztal-beszélgetés Budai Csilla irodalmárral. Mi alapján választunk olvasnivalót? Kivel és hogyan osztjuk meg az olvasás örömét?
https://platankonyvtar.hu/2019-11-28/egy-csesze-irodalom/

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/k%C3%B6nyvt%C3%A1r-k%C3%B…


ScarlettBlair P>!
Itt jártam

Hat éve élek Bécsben, de mivel én a Hauptunira jártam nekem a Zaha Hadid által tervezett WU Campus/ könyvtár kimaradt. Ma végre bepótoltam, lenyűgöző volt *.*

1 hozzászólás
!

Somogy megyei programok

@Riszperidon a somogy megyei Látrányban: https://moly.hu/karcok/1345883.

A siófoki Kálmán Imre Emlékház bemutatja a siófoki születésű operettfejedelem életét és munkásságát. A kiállítás külön vonzereje, hogy a múlt századi enteriőrökben szemlélődve elrejtett hangszórókon keresztül Kálmán-melódiákat hallhatunk. A Kálmán Imre Emlékház emeleti részén képzőművészeti galéria működik. Időszaki kiállításokon magyar művészek alkotásait tekinthetik meg a látogatók.
Az Emlékház honlapja: http://emlekhaz.konyvtar-siofok.hu/

Libanapok – Libadalom Siófokon, 2019. november 15-17.
A tavaly debütált fesztivál az idei évben sem maradhat ki a rendezvények sorából. A Libadalom november 15. és 17. között a siófoki Fő téren várja az érdeklődőket. Három napon át gasztronómiai élmények, családi programok, bemutatók és kulturális események állnak a látogatók rendelkezésére.
Részletek: https://hellosiofok.hu/esemenyek/esemeny/675/libadalom/

Az Animáció Világnapja alkalmából immár hetedik alkalommal Rajzfilmünnep Siófokon is, 2019. november 17. és 19. között. A Mézga család bemutatásának 50. évét ünneplik, és a 85 éve született Nepp Józsefre emlékeznek. Ingyenes filmvetítések a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-rajzfilmunnep-si…

Dél-balatoni bortúra a Kristinus Borbirtokon, Kéthelyen
„Borbirtokunkon természetesen alapszolgáltatás a pincelátogatás és a finom borok kóstolása. Ismerd meg a borkészítés állomásait, a reduktív és hordós érlelés titkait, és engedd, hogy borszakértő munkatársunk segítségével bevezessünk a roppanós savak és telt tanninok világába."
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-del-balatoni-bor…

A Berzsenyi Irodalmi és Művészeti Társaság programjai Kaposváron, a Takáts Gyula Emlékházban, és más helyszíneken. Ízelítő a programokból:
Élet feketén-fehéren – 2019. november 21., csütörtök, 17:00.
130 éve született Chaplin (1889.04.16. London – 1977.10.25. Vevey, Svájc)
Előadó: Kéki Kálmán kulturális munkatárs
Helyszín: Somogy Megyei TIT (7400 Kaposvár, Dózsa György u. 18.)
Részletek, a Társaság honlapja: http://berzsenyi-tarsasag.hu/

Programok, események, rendezvények a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban: http://smmi.hu/

A kaposvári Erdők Háza Látogatóközpont programjairól az alábbi weboldalon tájékozódhattok: http://somogyierdokhaza.hu/aktualis-programok/

Természetfilm-vetítés
2019. november 14., csütörtök
Filmvetítés a gombák érdekes világáról.

Népi hiedelmek nyomában
2019. november 21., csütörtök
Mikulástól a halálmadárig, mindenre fény derül. Mese a régi babonákról, hiedelmekről.

Kreatív nap
2019. december 11., szerda
Készülődés az ünnepekre – karácsonyi díszek, ajándékok készítése.

Természetfilm-vetítés
2019. december 19., csütörtök
Filmvetítés a téli erdő élővilágáról.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/korl%C3%A1t-d%C3%ADszkorl…


konyvtarkaposvar>!

Író-olvasó találkozó

HelyszínTakáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár, Kaposvár
Időpont2019. november 27., 17:00 – 2019. november 27., 18:00

Résztvevők (1): konyvtarkaposvar

Kapcsolódó könyvek: Váczi István: Kapitány voltam

Váczi István: Kapitány voltam

Kapcsolódó alkotók: Váczi István

!

Békés megyei programok

GYULAI TÖRTÉNETEK ÉS LEGENDÁK – városnéző séta idegenvezetővel minden hétfőn és pénteken Gyulán. „Ismerkedjen meg híres történelmi személyiségek Gyulához köthető történeteivel, miközben felfedezi a város számos látnivalóját!
Gyula városa bővelkedik látnivalókban, története pedig számos érdekességet tartogat. Hogy mi köze volt Albrecht Dürernek Gyula városához, és kik voltak a reneszánsz kori Gyula legjelentősebb urai? Hogyan került városunkba az Erkel család, és hogyan történt, hogy a fiatal Munkácsy (Lieb) Mihály Gyulán döntötte el, hogy festő lesz? Mindezt, és még nagyon sok más érdekességet megtudhatnak mindazok, akik részt vesznek gyalogos körsétánkon."
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-varosnezes-gyula.html

Országos Rajzfilmünnep 2019. november 17. és 19. között Gyulán is.
Az Országos Rajzfilmünnep rendezvénysorozat keretében 2019. november 15-17. között vetítések lesznek Gyulán. Rajzfilm-vetítés kicsiknek és nagyoknak a Gyulavári Kastélyban.
A VII. Országos Rajzfilmünnep honlapja: https://rajzfilmunnep.hu/

Almásy-kastély Látogatóközpon Gyulán
A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont az állandó és az időről-időre megújuló, időszaki tárlat mellett a nyári és őszi időszakban is garantált programokkal, például pincetárlattal, játékos szalondélutánnal, barokk kori alkotóházzal és női szalonnal várja a tartalmas, érdekes, izgalmas családi szórakozásra vágyó érdeklődőket.
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-gyulai-almasy-ka…
A Látogatóközpont honlapja: https://gyulaikastely.hu/

XII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivál 2019. december 6. és 8. között.
A honlapról:
„Egy hosszú hétvégén át több helyszínen csábítjuk Önöket a mézédes élvezetekre. Íme a kínálatunk: mézfajták, mézeskalácsok, cukrászati különlegességek bemutatása, kóstolása és vására, méhészeti kiállítás és vásár, mézzel készített, különleges ételek készítése és kóstolása. Adventi készülődés, kézműves programokkal, gyerekeknek. Múzeumi körséta kedvezményekkel és mézkóstolóval. Hangulatos műsorok, Luca-napi meglepetések színesítik a gazdag programot. Jöjjön Gyulára, ahol »mézédes az élet«!”
https://www.visitgyula.com/gyulai-programok/xii-gyulai-…

Adventi vásár 2019. november 30-án, 13 és 19 óra között Békéscsabán, rengeteg programmal, a Csaba Parkban:
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-adventi-kezmuves…

Programok a Kőrös-Maros Nemzeti Parkban

Adventi készülődés (játszóház) november 30-án (szombaton), 10 és 16 óra között.
Karácsonyi kézműveskedés, ráhangolódás az ünnepre. Programdíj: 2000 Ft/fő.
Részletek: http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/index.php…

Darules a Kardoskúti Fehér-tónál (túra). Esti darules 2019. november 30-án (szombaton), 14:30-tól napszálltáig.
Az éjszakázóhelyre behúzó darvak és a nagy lilikek megfigyelése a Dél-Tiszántúl egyik legszebb természeti környezetében.
Helyszín, találkozási hely: 5945 Kardoskút, a KMNP Sóstói-telep bejárójánál, a Lófogó-ér melletti kilátónál.
Részletek: http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/index.php…

Madárkarácsony, Luca napi szokások – szezonzáró program 2019. december 7-én (szombaton) 10 órakor.
Előadás a téli madárvendégekről és a madáretetésről. Madárkalács készítése és kihelyezése a madáretetőkbe. A Luca-napi szokások megismerése. Hiedelmek, jóslások; Luca-napi szék, madárkalács és karácsonyi díszek készítése, gyertyaöntés.
Belépő: 500 Ft.
Részletek: http://kmnp.nemzetipark.gov.hu/index.php…

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/b%C3%A9k%C3%A9scsaba-m%C3…


csgabi P>!
Békés megyei molyok

A szabadulószobák kedvelőinek Gyulán találtam két lehetőséget.

Escape Room, szabadulás a Kalandpincéből Gyulán

Szabadulás a Pincéből 60 perc alatt! Izgalmas szabadulós játék, amely ijedelem nélkül biztosít felejthetetlen élményt mindenki számára. A játék lényege, hogy egy berendezett, zárt pincéből fizikai erő használata nélkül, logikai feladatok megoldása során kell kijutni. Rejtvények, fejtörők és lakatok zárják az utat, ám összehangolt csapatmunkával sikerülhet a szabadulás. Garantált program minden nap Gyulán, előzetes bejelentkezéssel.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-escape-room.html

Szabadulószoba a Gyulai várban – kulcskereső játék családoknak

Garantált program minden szombaton Gyulán. A kérdéseit nem, minden egyéb hasznos információt azonban elárulunk a gyulai vár szabaduló szobájáról. Ami nem is egy szoba, valójában az erődítmény borozójában alakítottuk ki.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szabaduloszoba-j…

!

Heves megyei programok

Nos, valójában Egerre kerestem rá a Pixabay oldalán, de anélkül, hogy beírtam volna a city szót is, az Eger kifejezésre pedig sok-sok kisegér volt az eredmény. :-)

@CsakSimánDorka és családja Mátraházára ruccant el, hogy mókusokat etessenek: https://moly.hu/karcok/1349512.

Ha az ember nekiindul – akár kocsival, akár gyalog –, sok szépséggel találkozhat:
Szarvaskő https://moly.hu/karcok/1346469
Bélapátfalva https://moly.hu/karcok/1346508 és https://moly.hu/karcok/1346460

A Bükk és a Mátra határán, a Tarna-patak észak felé kiszélesedő völgye felett áll a siroki vár. A középkorban a Tarna völgyében észak felé vezető utak lezárására és ellenőrzésére igen alkalmas helyen épült, bár elsősorban földesúri magánvár volt, stratégiai szerepet alig játszott. 1713-ban a többi magyar várral együtt végleg lerombolták. A falak leomlottak, a kazamaták összedőltek, eltűntek a falak magasítására mélyített árkok, a törmelék több méter magasan feltöltötte a várudvart. A falu életét, sorsát meghatározó szerepe véglegesen megszűnt. A csend és a nyugalom fellegvára lett, de a romjaiban is lenyűgöző látvány előtt ma is csodálattal áll meg az idegen.
Információk:
https://kirandulastippek.hu/matra/siroki-var
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-siroki-var.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Siroki_v%C3%A1r

Adventi készülődés Gyöngyösön, 2019. november 29. és december 22. között. Gyöngyös főtere egy hónapra ismét ünnepi díszbe öltözik. Népi és iparművészeti kézműves termékek vására, kistermelői vásár, finom ételek és forró italok. Hangulatos adventi programok, mézeskalács falu várja az érdeklődőket a város főterén.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-gyongyosi-advent.html

A @Vachott_Sándor_Városi … karcolt novemberi programjairól: https://moly.hu/karcok/1349646

Egri programok

Az Egri Borút Egyesület rendezvényeinek főszereplői az egri borvidék finom borai. Borfesztiválok, borgasztronómiai programok, szüreti napok Egerben és környékén.
Bor és csokoládé kóstoló 2019. december 6-án.
Belépődíj: 6800 Ft/fő, amely tartalmazza a kóstolásra kerülő borokat, csokoládékat, vizet, sós ropogtatnivalót, vezetett kóstolót és pincelátogatást.
Kóstolósor:
1.Leányka 2018 – Salamon-szigeteki kakaóbab tuile
2. Egri Csillag 2018 – Citromos-fahéjas pekándió drazsé
3 Rajnai Rizling Superior 2018 – Tejcsokoládé levendulával és kajszival
4. Kadarka 2017 – Sao Thomé étcsokoládé fekete szezámmal és málnával
5 Egri Kékfrankos Superior 2016 – Dominikai étcsokoládé 64% kumquattal és kesudióval
6. Egri Bikavér Superior 2015 – Dominikai étcsokoládé 64% chai lattéval és áfonyával
7. Egri Várvédő 2013 – Madagaszkári tejcsokoládé 44% kakaóbabbal és málnás balzsamecettel
8. Egri Leányka Superior 2018 Késői szüret – Kubai étcsokoládé 75% karamellizált physalissal és fahéjvirággal

Magyarok Vására Egerben, az Érsekkertben minden hónap második vasárnapján.
A vásár és kulturális nap a 2019. évben az alábbi időpontokban került és kerül megrendezésre: június 9., július 7., augusztus 11., szeptember 8., október 13., november 10., december 8.
Az egyesület küldetésének tekinti a csodálatos magyar értékek és a hagyományokra épülő tudás életben tartását. Önkéntes munkával 2009 óta szervezik rendszeresen a Magyarok Vásárát Egerben, az Érsekkertben, minden hónap második vasárnapján.
További információ: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-magyarok-vasara-…

Prokop Péter pap-festő műveiből nyílik kiállítás az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban 2019. október 29-én 17:00-kor. A tárlat 2020. január 4-ig látogatható.
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-egri-erseki-palo…

„Több, mint egy ünnep. Ha egy igazán látványos, dallamos, csillogó, mégis meghitt ünnepi készülődésre, ráhangolódásra vágysz, itt a helyed Egerben. Az Eger Advent 2019 programsorozat a legjobb választás az ünnepi készülődésre. Valódi családi kikapcsolódás és feltöltődés karácsony előtt."
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-egri-advent.html

Egri csillagok túra – Állandó program az Egri várban egyéni vendégeknek és csoportoknak. Korhű ruhába öltözött hagyományőrzők mutatják be a végvári vitézek életét és az egri hősök mindennapjait. Csoportszervezés az információs pontban!
További információ:
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-egri-csillagok-f…
http://egrivar.eger.hu/

Tanösvények Heves megyében

Barát-réti tanösvény Felsőtárkánynál – ökotúra a Bükki Nemzeti Parkban
Hossza: 6,5 km
Időigény: 3 óra
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-barat-reti-tanos…

Bél-kői tanösvény – ökotúra Bélapátfalváról a Bükki Nemzeti Parkban
Hossza: 4 km
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-bel-koi-tanosven…

Kő-közi tanösvény Felsőtárkánynál – ökotúra a Bükki Nemzeti Parkban
Hossza: 0,8 km
Időigény: 1 óra
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-ko-kozi-tanosven…

Sár-hegyi tanösvény a Bükki Nemzeti Parkban
Hossza: 12 km
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-sar-hegyi-tanosv…

Várhegy-tanösvény Felsőtárkánynál – ökotúra a Bükki Nemzeti Parkban
Hossza: 10 km
Időigény: 4-5 óra
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-varhegy-tanosveny.html

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/eg%C3%A9r-r%C3%A1gcs%C3%A…


Junes P>!
Itt jártam

Feldebrői Szent Márton-templom spoiler
Most hétvégén szerettük volna belülről is megtekinteni, azonban a kiírás ellenére nyitva sem volt, s a plébánián sem találtunk senkit. Amint időnk engedi, újra próbát teszünk a megcsodálására, mivel egy évezred építeszete és emlékei lapulnak itt eltemetve ebben a kis faluban.

3 hozzászólás
!

Évfordulók októberből

57 éve halt meg Vigyázó János jogász, aki 1910-ben Serényi Jenővel és Komarnicki Gyulával együtt jelentette meg a Budapesti Egyetemi Turista Egyesület (BETE) első évkönyvét. Az évkönyv jövedelméből ugyancsak Serényivel és Komarnickivel megalapította a Turistaság és Alpinizmus című folyóiratot, melynek megszűnéséig (1935) felelős szerkesztője és kiadója volt. A Részletes Magyar Útikalauzok sorozat életre hívója, szerkesztője, a megjelent 56 kötet közül többnek társszerkesztője volt. Turizmus témájú írásai a Turistaság és Alpinizmus, a Turista Közlöny, az Egyetemi Lapok és az Élet hasábjain jelentek meg, valamint több térképet is tervezett.
1914-ben Budapesten jelent meg a Hefty Gyula Andorral közösen írott A Magas Tátra részletes kalauza című, háromkötetes turistakalauza, amelyet még két alkalom­mal (1917-ben és 1931-ben) újból kiadtak. Ez a kalauz a II. világháborúig, sőt még az után is fontos segítője volt a Tátrába láto­gatóknak a hegységben történő eligazodásban.
(http://www.magas-tatra.info/2018/03/130-eve-szuletett-d…)

138 éve, 1881. október 10-én, Léván született Kittenberger Kálmán, az egyik legnagyobb Afrika-kutató, vadász, gyűjtő, a magyar vadászirodalom klasszikusa. Senki sem rendelkezett olyan átfogó ismeretekkel Afrika állatvilágáról, mint ő. Hat alkalommal összesen 16 évet töltött Afrikában, s több, mint 60 ezer példányból álló anyaggal gazdagította a Magyar Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Gyűjtése mintegy 300 új állatfajt tartalmazott, közülük csaknem negyvenet róla neveztek el. Afrikai éveiről fordulatokban bővelkedő, olvasmányos könyveiben emlékezett meg. (…)
1930-ban sikertelenül pályázott a Fővárosi Állatkert igazgatói állására. A második világháború után, 1946 és 1948 között újra megjelenhetett a Nimród című lap, aztán átmenetileg megszüntették. Állatkerti állásából elbocsátották, nyugdíjigényét elutasították, még vadászfegyvereitől is megfosztották. 1948 és 1953 között teljes “szilenciumot” kapott, utána is csak csonkítva, cenzúrázva jelenhettek meg könyvei. Még megérte a Nemzeti Múzeum 1956-os tűzvészét, amelyben az általa gyűjtött anyag zöme elpusztult, de megmaradt az igen értékes rovargyűjtemény. 1956 után rehabilitálták, több könyve is megjelenhetett, de fő hivatásának tartott munkájához, a Nimród szerkesztőségébe már nem tért vissza. Egészségi állapota fokozatosan romlott, halálát agyvérzés okozta 1958. január 4-én.
(https://mult-kor.hu/elege-lett-abbol-hogy-nem-kap-fizet…)

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/szobor-angyal-temet%C5%91…


ritazsofia>!
Kittenberger Kálmán: Kelet-Afrika vadonjaiban

Mikor tavaly hozzám jutott ez a könyv, valamiért rögtön azt gondoltam, hogy ezt majd nyáron fogom elolvasni. Végül így is lett, nagy hőség volt itt is, amikor a vadászkalandokat olvastam a forró Afrikában, s talán emiatt is lett olyan maradandó élmény. Nem gondoltam, hogy ennyire elmerülök majd benne, de kellemesen csalódtam. Nagyon informatív, érdekes könyv, annak ellenére, hogy a vadászat távol áll tőlem, a személyes élettörténeteket mindig szerettem, még akkor is ha egy kicsit ki kell mozdulnom miatta a komfortzónámból.

>!
Móra, Budapest, 1981
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631127389 · Illusztrálta: Pfannl Egon
2 hozzászólás
!

A kultikus sorozat, a Másfélmillió lépés Magyarországon készítői negyven éve, 1979. október 15-én fejezték be az Országos Kéktúrát. Ekkor érkezett meg utolsó állomására, a Szent Vid-hegyre a sorozat stábja. A sorozat kitalálója és szerkesztője Peták István volt, az operatőr Szabados Tamás, Sinkó László pedig a narrátor – összesen egy tízfős csapat dolgozott rajta, akik vallották, hogy ha ők végig tudták járni az OKT-t, akkor bárki.
(http://www.turistamagazin.hu/negyveneves-a-masfelmillio…)

Szabados Tamás és Stenszky Gyula így emlékeznek vissza a kezdetekre:
„Rockenbauer Pálnak volt egy elmélete. Ragaszkodott ahhoz, hogy a film úgy készüljön, mintha egy átlagos turista menne végig az úton, és semmiben se könnyítsük meg a saját dolgunkat. Előzetesen például javasoltam neki, hogy csináljunk egy kétkerekű kis kocsit, arra tegyük rá a teljes felszerelést, és húzzuk magunk után. Ő rögtön és határozottan elzárkózott az ötlettől, és visszanézve belátom, nagyon jó elgondolás volt, hogy legyen nálunk, a kezünk ügyében a kamera. Még akkor is, ha gyaloglás után fájdalmaink voltak, lihegtünk, és ez a lihegés a kamera mozgásával a filmben is sok helyen látszódik.”
(https://www.nyugat.hu/cikk/masfelmillio_lepes_tv_soroza…)

@pwz 2019. október 19-én fejezte be az Országos Kéktúrát. Így értékelte az Országos Kéktúra füzetet és saját teljesítését: https://moly.hu/ertekelesek/3419998

A sorozat Wikipédia oldala: https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1sf%C3%A9lmilli%C3%…

Mennyi is volt az a másfélmillió lépés? – Betekintés a filmsorozat kulisszatitkaiba: http://mtsz.org/cikk/mennyi_is_volt_az_a_masfelmillio_lepes

Kép forrása: @csgabi – 2018. október, Bükk

https://www.youtube.com/watch…


Sastojci>!

Indulj el egy úton,
én is egy másikon;
ahol egymást találjuk,
egymáshoz se szóljunk.

Aki minket meglát,
mit fog az mondani?
Azt fogja gondolni,
idegenek vagyunk…

2 hozzászólás
!

Kedves molyok!

A rovat végén engedjétek meg, hogy felhívjam a figyelmeteket egy jótékonysági akcióra, hátha akad köztetek olyan, akinek van lehetősége segíteni.

Kép forrása: https://pixabay.com/hu/illustrations/aj%C3%A1nd%C3%A9k-…


Any>!
Adományozó Molyok

CIPŐSDOBOZ AKCIÓ!

Sziasztok, idén sajnos elmaradnak a táborok, de nem szeretnénk ajándékok nélkül hagyni a gyerekeket.

Közel 9 lakásotthon lakói számára szeretnénk összegyűjteni ajándékokat, ami körülbelül 100 cipős dobozt jelent.

Neked csak pár ezer forintot kéne beáldoznod, viszont a gyerekeknek, akik sajnos a szüleiktől nem kapnak ajándékot, maga a szeretet az a pár dolog! Segíts, hogy együtt szebbé tehessük a gyerekek karácsonyát.

Mit tegyél ha szeretnél egy gyereknek ajándékozni?

1. Határozd meg, hogy milyen nemű, korú gyereket lepnél meg leginkább! (A gyerekotthonokban vegyesen, fiúk-lányok, 7-24 éves korig laknak.)

2. Végy egy cipősdobozt magadhoz.

3. Töltsd meg ajándékkal.

4. Hozd be személyesen a 11. kerületi raktárunkba, vagy juttasd el hozzánk postán. (1119, Bp, Etele út 2) – Budapest területén rugalmasak vagyunk, szinte bárhol áttudjuk venni a csomagot.

Igény esetén a személyes átadás is lehetséges! – gyermekothonnal egyeztetve.

Mit tegyek a dobozba?

Igazából bármit aminek a te gyereked/ismerősöd/unokád örülne. – használt, de jó állapotban lévő dolgokat is tehetsz bele… Fontos, hogy elhasznált, elnyűtt, szemétbe való dolgokat ne ajánljatok fel, hisz annak ti sem örülnétek.

Egy pár tipp, hogy könyebb legyen:

– írószer
– ruhaneműk (zoknik, ruhák)
– tisztasági szerek (tusfürdő, dezodor, parfüm, sampon, fogkrém, fogkefe)
– játékok (baba, kis autó, plüssök)
– cipő
– könyvek, regények

Mit ne rakjak bele?

– pornográf tartalmú dolgok
– szúró, vágó eszköz.
– cigaretta

És a legfontosabb, írj hozzá néhány sort, akár küldj fotót a családodról is!

A gyűjtés 2019. December 20.-áig tart.

Kérdés esetén keress bizalommal!
Bozsányi György
06301970279
bozsanyigyuri@ejgteam.hu

Köszönjük, hogy támogatsz minket!


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!