Kimenő

Rovatgazda
!

A júniusi rovatot kezdjük szokás szerint azzal, merre kalandoztak a molyok Magyarország határain túl.
(A határon túlról jut eszembe: ebben a hónapban is megjelent a HatárŐrség, @Lipe rovata: https://moly.hu/merites-rovatok/hatarorseg-65 :-))
Ezután a kis kitérő után, visszatérve a Kimenőhöz, először nézzünk szét Európa országaiban.

@Mária több fantasztikus helyen is járt, kezdjük talán az olaszországi San Pellegrino Terme városával: https://moly.hu/karcok/1295887
San Pellegrino Terme település Lombardia régióban, Bergamo megyében található. Egy 2017-es statisztika szerint kevesebb, mint ötezren lakják ezt a mesés kisvárost, a látnivalók azonban megszámlálhatatlanok.

Castello Besenello szintén Olaszországban található, itt járt @Tigrincs: https://moly.hu/karcok/1290047

@mate55 és családja Montenegróban nyaralt, Budva városából karcolt:
https://moly.hu/karcok/1288479
https://moly.hu/karcok/1288477
https://moly.hu/karcok/1288926
Eddig csak sejtettem, mennyire szép hely Montenegro, most már van bizonyíték is rá. :-)

@Andrew_N_Bagman egy koncert kapcsán járt Bécsben: https://moly.hu/karcok/1288422

Kép forrása: @csgabi – Positano


>!
Andrew_N_Bagman P
Fotós molyok

Minden mentes fotó Bécsből (azaz semmi utómunkát nem használtam).

!

Ausztria után ugorjunk át Németországba: @Mária több városban is járt. Lübeck volt az egyik úti célja: https://moly.hu/karcok/1285927. A nagy múltú Lübeck Schleswig-Holstein szövetségi tartomány második legnagyobb városa. Évszázadokig a Hanza-szövetség központja volt, és építészeti öröksége miatt a világörökség része.
A nyár folyamán több fesztivál helyszíne is:
Július: néptáncfesztivál
Július: Travemünde-i hét
Július/augusztus: Schleswig-Holstein Zenei Fesztivál
Július/szeptember: Homokvilág
Augusztus: Duckstein Festival, früher Traveuferfest
https://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%BCbeck

Az utikritika.hu írta a városról: http://utikritika.hu/nemetorszag/lubeck
Lübeck – a Hanza-városok királynője címmel írt cikket a kihagy6atlan.hu oldal: http://www.kihagy6atlan.hu/temak/nagyvaros/lubeckahanza…

Kiel miatt is szerencsésnek érezhettük @Mária-t: https://moly.hu/karcok/1289518. De nemcsak Schleswig-Holstein szövetségi tartomány fővárosában járt molytársunk, hanem Bergen-Belsenben is: https://moly.hu/karcok/1290311

Jöjjön még London, hogy aztán elreppenhessünk Afrikába:
@Nieve utazott a brit fővárosba:
Hyde Park: https://moly.hu/karcok/1286282
Little Venice: https://moly.hu/karcok/1286283

Zanzibár híres szülötte Freddie Mercury, a legendás Queen együttes énekese.
https://www.youtube.com/watch…

Zanzibárba látogatott júniusban @ScarlettBlair. A karcokból, képekből teljesen egyértelmű lehet számunkra, hogy nagyon jól érezte magát a szigeten:
https://moly.hu/karcok/1287276


!

Magyarország

Június elején izgalmas kalandban volt részem: felgyalogoltam a Badacsonyra, majd körbejártam, végül a Kőkapun át visszaértem a Balatonhoz. A gyönyörű szőlőskertek: https://moly.hu/karcok/1287264.

@ScarlettBlair is a Balaton környékét látogatta meg, a Szent György-hegyet: https://moly.hu/karcok/1283945

Aktívan töltötte az idejét @Iza_Rápolti is, aki a Soroksári Botanikus Kertben járt:
https://moly.hu/karcok/1294428
https://moly.hu/karcok/1294431
A Botanikus Kert honlapja: http://sorbotkert.hu/
Nyitva tartás:
Hétfő – Péntek 8.00 – 16.00
Szombat 9.00 – 16.00
A Soroksári Botanikus Kertről olvasható egy kedvcsináló riport a Magyar Természetjáró Szövetség Természetjáró Turista Magazinjában, “Csodarét a város szélén – Soroksári Botanikus Kert” címmel:
http://www.turistamagazin.hu/csodaret-a-varos-szelen-so…

@ViraMors és családja meglátogatta Gödöllőt. Mer' csak – írta karcában :-)

Kép forrása: @csgabi – Visegrádi-hegység


>!
ViraMors P
Itt jártam

Mivel a mai családi tervek tolódtak holnapra, de a kölcsön kocsi már nálunk volt, középső húgom, a másfél éves unokaöcsém, a legifjabb húgom spoiler meg én kocsiba ültünk, és elmentünk Gödöllőre. Mer' csak. spoiler

Lényegében nem csináltunk semmi extrémet, de legalább nagyon jól éreztük magunkat. Sétáltunk a kastélyparkban spoiler, belehallgatunk a Koronázási napok aktuális előadásába spoiler, üldögéltünk, beszélgetünk spoiler megnézegettük a park két időszakos kiállítását spoiler
Részünkről a kastélypark favoritja egyértelműen a Loch Ness-i szörny volt citromos sörös dobozokból megalkotva. spoiler Unokaöcsém, Máté, meg is mondta neki a magáét :D spoiler Szerintem ők tuti értették egymást, mert a kölök többször is visszatért és nagyon magyarázott.
Végül – lévén kávérajongó csapat – megkávéztunk. Ezt már nem a kastélyban, mert ott iszonyat volt a tömeg, kb 3 perc sétával rábukkantunk a Novo Caféra, ahova jól be is ültünk spoiler

!

@RosszQtya karca (https://moly.hu/karcok/1291556) adta az ötletet, hogy nézzek megint szét Győrben, mi is lesz a városban a következő másfél hónapban.

2019. július 21-én és augusztus 25-én 16 és 18 óra között Öt templom túra: https://moly.hu/karcok/1297291

2019. július 26-28. között XV. GYŐRI ROTARY FRÖCCSNAPOK.
A legenda szerint Jedlik Ányos a Fóti Szüret alkalmával mutatta be a spriccert az általa készített szódából az ünneplő vendégkoszorúnak. Valójában Győrben, a Bencés Rendházban kóstolták meg először ezt a kiváló italt. Azóta a fröccs elindult hódító útjára, kultuszital lett, a győri szóda pedig hungarikum.
http://hellogyor.hu/esemeny/xv-gyori-rotary-froccsnapok/

2019. augusztus 3-án 10 és 24 óra között 6. Tóparty. Adyváros egész napos nyári rendezvénye nagyszerűen kihasználja a tóval szomszédos helyszínben rejlő lehetőségeket. Az árnyas fák alatt a nap folyamán a gyerekek a vízhez kapcsolódó játékokban vehetnek részt, a színpadon pedig koncertek várják a látogatókat.
http://hellogyor.hu/esemeny/toparty/

XI. GYŐRI RENESZÁNSZ ÉS BAROKK HÉT 2019. augusztus 4. és 10. között.
„2019. augusztusában ismét Győrbe várjuk a régizene kedvelőit, művelőit különleges koncertekre és a fesztiválhoz kapcsolódó mesterkurzusokra.”
Helyszín: Zichy-palota.
http://hellogyor.hu/esemeny/gyori-reneszansz-es-barokk-het/

A Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér július 8-án (hétfőn) új közösségi programsorozatot indít. Júliusban a város legkülönbözőbb pontjain Alkossunk közösen! címmel szabadtéri kézműves játszóházakba látogathatnak el az érdeklődők.
https://moly.hu/karcok/1297303

Kép forrása: @RosszQtyahttps://moly.hu/karcok/1285181 – Köszönöm!


!

Pécsi programok nyár közepére

A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája általában a kortárs képzőművészet bázisa, idén azonban a világhírű magyar festőzseni kiállításának ad otthont fél éven át: a legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény május 17-től november 10-ig tekinthető meg.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-zsolnay-negyed-k…

A 2019. október 31-ig megtekinthető Rózsaszín Zsolnay Kiállítás azokat a mindennapi használati tárgyakat, kávés- és teáskannákat, szappantartókat, bögréket, kuglófsütőket, süteményes- és tortatálakat, zsírosbödönöket és boroskancsókat mutatja be, melyek Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek. A pink-mázzal égetett edények kiállták az évszázad megpróbáltatásait, így a legrégebbi rózsaszínekből is igen sok látható ma is.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-rozsaszin-zsolnay.html

A Janus Pannonius Múzeum Pécsett Magyarország legnagyobb vidéki múzeuma. Múzeumok sokasága tartozik hozzá, például Pécsett a Csontváry Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Zsolnay Kerámia Kiállítás, a Modern Magyar Képtár, a Természettudományi Múzeum, a Várostörténeti Múzeum, Schaár Erzsébet Utca című kompozíciója a Káptalan utca 5. szám alatt, a Vasváry-ház (Lantos-kiállítás, Roma Holocaust kiállítás) és még több múzeum, kiállítóhely.

Arczok és láthatárok – 19. századi magyar festészet a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből
A tárlat 2019. november 10-ig látogatható.
Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan – csak néhány név azon világhírű képzőművészek közül, akiknek alkotásait megcsodálhatjuk itt. A kiállítás célja, hogy ezek az eddig csupán a kutatók számára raktárban megtekinthető művek, melyek közül legfeljebb néhány szerepelt egy-egy időszaki kiállításon, restaurálásra, művészettörténeti feldolgozásra, kiadványban való publikálásra és kiállításra kerüljenek, mint a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményének egységes műtárgycsoportja.

A jégkor pécsi vándora – A „pécsi mammut" című kiállítás 2019. augusztus 31-ig tekinthető meg.
A tárlat a kilencven évvel ezelőtt feltárt pécsbányai mammutleletek fellelhető preparátumait mutatja be, részben restaurált példányokkal, egyben Rihmer László (1904–1982) bányamérnök, geológus, jogász munkásságára emlékezve.
Az interaktív elemekkel, játékokkal (pl. összerakható mammutcsontváz-makett) kiegészülő tárlaton életnagyságú nyomtatásban (3x5 méter) csodálhatjuk meg Rihmer rajzát a mammut csontvázáról, valamint a feltárás térképét. A kiállításon kortárs állatok ősmaradványai is megszemlélhetők.
http://www.museum.hu/kiallitas/18050/A_jegkor_pecsi_vandora

Pécsi Sörfesztivál 2019. augusztus 9-11. között:
https://moly.hu/karcok/1297322

Kép forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:P%C3%A9cs_-_Sz%…


!

Mit ír Tatáról a Wikipédia? Tata (latinul: Dotis, németül: Totis) város Magyarországon, Komárom-Esztergom megyében, a Kisalföld keleti peremvidékét alkotó Győr-tatai teraszvidék területén, a Gerecse hegység nyugati előterében található.
Ide látogatott el @RosszQtya (https://moly.hu/karcok/1287599), amitől @Lénaanyukája és családja úgy fellelkesedett, hogy ők is elmentek a városba: https://moly.hu/karcok/1290688.

Az Angolkertet 1783-ban Böhm Ferenc mérnök építette. A kert kialakításának kedvezett a feltörő források (Kék-forrás, Najád-forrás) vize, a természeti környezet és a Cseke-tó. A tavat az ott működött Jenő-malom tulajdonosáról nevezték el. 1803-ban Kazinczy Ferenc is megtekintette az angolkertet, majd 1831-ben visszatért, és gyönyörködött a szép platánsorban. A látogatás emlékére állították fel 1964-ben a Kazinczy-padot a Cseke-tó partján. A park a Cseke-tó körül található, de bizonyos mértékben az egész városra kiterjed. 1955-től természetvédelmi terület. Az 1960-as években a források működésének megszűnése után itt fedezték fel az Angyal-forrási-barlangot és a Tükör-forrási-barlangot. Ezek zártak, a közönség számára nem látogathatóak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Angolkert_(Tata)
Még több kép és információ az Angolkertről: https://kirandulastippek.hu/vertes-gerecse-velencei-to/…

Ugorva egy nagyot, látogassunk el a Balatonhoz. A Badacsonyról már láttatok karcot az egyik előző cikkben, @skrinyar_fanni pedig ellátogatott Balatonfenyvesre, ahol a IV. Nemzetközi Veteránjármű Találkozó került megrendezésre:
https://moly.hu/karcok/1287415
https://moly.hu/karcok/1287410

A Zánkai Bornapok 2019. július 13-27. között várja az érdeklődőket, minden hétvégén változatos zenei programokkal. A Borhét alatt minden este vidám zene, borkóstolás és kirakodóvásár várja a látogatókat.
https://zanka.utisugo.hu/programok/zankai-borhet-694673.html

Ha pedig nem tudjátok, milyen események zajlanak a magyar tengernél, vagy éppen milyen programok kerülnek megrendezésre a közeljövőben, érdemes böngészni a https://welovebalaton.hu/programok weboldalt.

Egyet emelnék ki a mozgás, a kirándulás szerelmeseinek: Túrázz a Balaton körül! november végéig minden héten:
https://welovebalaton.hu/programok/turazz.a.balaton.korul
:-)

Kép forrása: @csgabi – Balatonfüred


!

Budapest

Kiállítások a Vajdahunyadvárban:

A vadászat aranykora Magyarországon: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/kiallitasok/a-vadasza…
A magyar szőlő és bor Európában: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/kiallitasok/a-magyar-…
A halászat története Magyarországon: http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/kiallitasok/a-halasza…

Séta a könyvtárban

Történelmi-művészettörténeti séta a FSZEK Központi Könyvtár épületében havonta egyszer, szombaton, délelőtt 11-től 12 óráig.
A következő séta tervezett időpontja: 2019. augusztus 10.
http://www.fszek.hu/konyvtaraink/kozponti_konyvtar/szol…

Kép forrása: @csgabi – a budai Várban


>!
szmelus P
Az érzés, amikor…

… amikor a saját lakóhelyeden találsz és eszel először fagyis kürtöst és még SAJTOS kürtöst. Isteni finom… spoiler

4 hozzászólás
!

Többen jártunk koncerten, ahol aztán tényleg el lehet lazulni. :-)
@RKAti élményei: Szabó Balázs band (https://moly.hu/karcok/1286760) és Sziámi (https://moly.hu/karcok/1290341).
@TheEArt és a Scooter: https://moly.hu/karcok/1290395

És ha már ezzel kezdtem a cikket, körbenéztem többek között Budapesten is, hogy hol kaphatunk még zenei élményt.

A welovebudapest.com oldaláról:
Egész nyáron bekapcsolódhatunk abba a szuper városi kezdeményezésbe, amely körbezenéli Budapestet. Három hónapon át a város ikonikus helyszínein – legyen az a Magyar Nemzeti Múzeum, a Várkert Bazár Gloriettje, a Vajdahunyad vára vagy a Margit-szigeti zenélő kút – bukkannak majd fel különféle stílusú zenekarok, hogy ingyenes koncertekkel közvetítsék az üzenetet: a zene mindenkié. Kávéházi, klasszikus, gyerek-, jazz-, szakrális és rockosabb dallamok is felhangzanak majd. Azt, hogy ki mikor és hol lép fel, ITT (http://zenelobudapest.hu/#koncertek) tudjátok követni.
https://welovebudapest.com/program/zenelo-budapest/

Július négy hétvégéjén 2019-ben is autómentessé válik a Szabadság híd a VaLyo Egyesület kezdeményezésére. Ezeken a hétvégéken bárki szervezhet programokat a hídra, melyeken természetesen ingyen részt vehetünk. A felhozatalban szerepelnek koncertek, táncórák, jóga, japán dobelőadás, sőt még spártai edzés is.
https://welovebudapest.com/program/szabihid-2019/
https://www.facebook.com/events/1204463949726128/…

Kép forrása: @csgabi


>!
Iza_Rápolti P
Jó helyek Magyarországon

Kossuth Hajómúzeum a Vén Hajó Étteremnél, Vigadó tér 2-es ponton

!

Remek szabadtéri program kisgyerekkel vagy akár gyerekek nélkül is a Magyar Vasúttörténeti Park Budapesten, a XIII. kerületben.
Komoly munkálatok után, amelyekkel csak a terület egy részét sikerült felújítani, 2000. július 14-én nyitotta meg kapuit Európa első interaktív vasúti parkja. A Park 70000 m2-es alapterületen száznál is több vasúti járművet, valamint a vasút üzemeltetéséhez szükséges berendezést mutat be az egykori Északi Fűtőház vontatási telepén, a Tatai út 95. szám alatt.
Az 1911-ben épült, a maga nemében páratlan, harmincnégy állásos körfűtőházban állomásoznak a nosztalgiamozdonyok, így például az ország legöregebb, működő gőzmozdonya 1870-ből, és a legendás Árpád motorvonat a harmincas évekből (2 óra 57 perc alatt tette meg a Budapest és Bécs közötti távolságot). A nosztalgiajárművek büszkesége az 1912-ben épült, elegáns, teakfa étkezőkocsi, amely a mára fogalommá és nosztalgikus emlékké vált, híres Orient Expressz mozdonya mögött robogott.
Forrás: http://www.vasuttortenetipark.hu/hu/rolunk

Nyitva tartás: http://www.vasuttortenetipark.hu/hu/nyitvatartas
Interaktív program a parkban: http://www.vasuttortenetipark.hu/hu/book/interaktiv_programok

@Judyt karcában egy izgalmas kiállításra hívja fel figyelmünket: https://moly.hu/karcok/1293776
A kiállítás nyár végéig tekinthető meg a Tesla Loftban, Budapesten, a Kazinczy u. 21. szám alatt.

"Nikola Tesla 1881-ben, 25 éves korában járt először Budapesten. A nagyszerű város ösztönzőleg hatott zseniális elméjére, mely tele volt ötletekkel és kutatásokkal a váltakozó áram elvével kapcsolatosan.
Budapest, amely kultúrában, történelemben gazdag és élénk, több mint száz termálforrásra épült város, a lenyűgöző földalatti vasúthálózatával hatalmas hatást gyakorolt Teslára. Itt találkozott Szigeti Antallal, akivel életre szóló barátságot kötöttek, s aki asszisztenseként folyamatosan támogatta a kutatásai során. Egy nap, 1882. februárjában, miközben a Városligetben sétáltak Antallal, Tesla éppen Goethe Faustjából idézett, amikor hirtelen egy életét megváltoztató öröm töltötte el.
Végre rádöbbent a forgó mágneses tér elvére, amelyet 14 évvel később a Westinghouse cég alkalmazott a világ első váltakozó áramú erőművénél, a Niagara-vízesésnél. A Niagara-erőmű lehetővé tette, hogy a váltakozó áram hatékonysága kiterjedjen a hosszú távú villamos energia átvitelére, s ez valóban megváltoztatta a világot.
Ez a zseniális találmány Budapest erőteljességének és élénk multikulturális hatásának köszönhető, ami Teslát arra inspirálta, hogy feltárja a természet titkait, felfedezve és alkalmazva a Föld mágneses terének elvét a technológiában, ami elősegítette az emberi civilizáció fejlődését ahhoz a világhoz, amiben ma élünk."

Így ír Helena Bulaja Madunić szerző, kurátor és koncepciótervező a kiállítás honlapján:
http://teslamindfromthefuture.com/

Kép forrása: @csgabi – III. kerület


>!
Bélabá P
Programajánló

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái
Budapest, Műcsarnok, június 21. – szeptember 22.

Guillermo Kahlo, Frida Kahlo édesapja volt, aki 1890-ben, alig húszévesen vándorolt ki választott hazájába Németországból. Mexikóban fotográfus ikon vált, akinek munkásságát a nemzetközi fotóművészeti színtéren nagyra értékelik, itthon ugyanakkor még kevéssé ismerik.

A Műcsarnok Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái című tárlata az ő különleges felvételeiből válogat. A kiállítás időutazásra invitál Mexikóba: az 1900-as évek első három évtizedében készült fényképek izgalmas pillanatképek az ország gazdag, többféle kultúrából és tradícióból táplálkozó, sok évszázados építészeti örökségéről, másfelől az elmúlt századelőn felívelő monumentális mexikói építkezésekről.

Guillermo Kahlo Mexikó klasszikus fotográfusa volt. Felvételeiből a dokumentumok hitelességével tárulnak elénk az ország történeti múltjának templomai és kolostorai. A világvárossá fejlődő Mexikóváros modern középületeinek és ipari létesítményeinek általa készített képei ugyanakkor az Új Tárgyilagosság fotográfiai szemléletmódjának szellemi rokonságában születtek. És talán az ő kamerája rögzítette legérzékenyebben Frida arcát, arcait. Számtalan fotó megszületésének részese volt maga Frida is, a 20. század emblematikus festőnője, akinek művészetére formáló hatással volt édesapja fényképészműhelyének titokzatos világa, laborkamrájának rejtélyes atmoszférája, Guillermo látványkomponálási módja, képi sűrítő és absztrakciós praxisa, néhány közös országjáró utazásuk élménye, a két művész egymást segítő, bensőséges kapcsolata. Frida országa nem pusztán Mexikó, hanem a sokrétű apai örökség is.

http://est.hu/cikk/131387/frida_orszaga_-_guillermo_kah…

!

Könyv- és kihívásajánló

Könyvek

Nagyváthy János: A Krivántól Kamcsatkáig című könyvét @helsinkimagyarimado olvasta nemrég: https://moly.hu/ertekelesek/3250811

Fekete Istvántól olvasta a Kelét @Chöpp: https://moly.hu/ertekelesek/3246175

@lzoltán-os értékelés Az Isten háta mögött című könyvről: https://moly.hu/ertekelesek/3232102

@Ibanez nemrég értékelte Gál Hedda: Ősanya című kötetét: https://moly.hu/ertekelesek/3175140.
Júniusban Gál Hedda könyvét ajánlom nektek a rovatban, emellett az összes eddig a szerkesztők által ajánlott könyvet megtaláljátok az alábbi linken:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol

@Tarja_Kauppinen szerkesztésében olvashatjátok a 90. Ünnepi Könyvhét különrovatát: https://moly.hu/merites-rovatok/90-unnepi-konyvhet
Ebben pedig találtok egy interjút is az énekesnővel.

@Ákos_Tóth írt az Írók, színésznők és más csirkefogók című Heltai-kötetről: https://moly.hu/ertekelesek/3159028

Kihívások

Nyár magyar írókkal / 2019. – @Mónika_Sándorhttps://moly.hu/kihivasok/nyar-magyar-irokkal-2019

Balatoni nyár – @heavydirtysoulhttps://moly.hu/kihivasok/balatoni-nyar

Kép forrása: @csgabi


!

Ez most kicsit „vakációsra” sikeredett, és rövidebb idő alatt áttekinthető-elolvasható, mint az eddigi rovatok, de szerintem lehet izgalmas programokat találni az érdeklődő molyoknak. A Vajdahunyad-várat, azt hiszem, magam is fel fogom keresni, és talán még a Vasúttörténeti Parkba is elmegyek, mert gyerekkorom óta imádom a vonatokat.
Lesznek túráim is júliusban, hiszen mégiscsak illik teljesítenem saját túrázós kihívásomat (https://moly.hu/kihivasok/turazzunk-kiranduljunk-legalabb-otszor-szeptember-kozepeig), és még van pár ötletem, csak az időmbe beleférjen. És persze ne jöjjön folyton közbe valami, ahogyan júniusban. :-)

Mozgásra, kikapcsolódásra, kulturális és szabadidős programokra fel! Kellemes júliust kívánok mindenkinek!A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!