Kimenő

Rovatgazda
!

Mire megjelenik decemberi számunk, már túl vagyunk a karácsonyon, mindenki kibontotta az ajándékokat, elfogyott a bejgli, a halászlé, és minden más finomság. Novemberben a rovat egy első világháborús emlékszámmal jelentkezett, így kimaradtak a molyok jövés-menései. Most tehát két hónap élményeiből válogathattam nektek. Ennek persze akadt jó és rossz oldala is. Mind a kettő ugyanaz volt: rengeteg remek tartalmat készítettetek. :-)

A Kimenő elején elolvashattok egy szubjektív válogatást a molyok kimenőiből, majd a szokásos programajánló blokkot találjátok. A rovat végén pedig megismerhetitek a KSH Könyvtár egy érdekes, térképes kiadványát is.

Kép forrása: @makitra remek fotóját megtaláljátok ebben a karcban: https://moly.hu/karcok/1204065


!

Molyok a világ körül

Moszkvai tudósítónk, @ScarlettBlair több helyen is járt, nézzetek meg két karcot tőle:
https://moly.hu/karcok/1204560 és https://moly.hu/karcok/1201967
@Sippancs Bécsből jelentkezett: https://moly.hu/karcok/1201509
Bécsben járt @Zoltán is, aki a Bruegel-kiállítást nézte meg: https://moly.hu/karcok/1191285
@shadowhunter1975 még októberben járt Londonban, megosztotta velünk a rengeteg élményt. Karcai közül hármat választottam ki most nektek: https://moly.hu/karcok/1201489, https://moly.hu/karcok/1201493 és https://moly.hu/karcok/1198907

A németországi Marburgban gyűjtött élményeket @forElle: https://moly.hu/karcok/1181524 és https://moly.hu/karcok/1181525

Kicsit délebbre is utaztak molytársak:
@Vicky3 Olaszországba, Rómába látogatott: https://moly.hu/karcok/1201694
@BakosJuci is az olasz fővárosban járt: https://moly.hu/karcok/1199067
@Ibanez Tonezzában (Olaszország) dobálta meg hógolyóval a molyokat: https://moly.hu/karcok/1192398

Spanyolországi élmények jönnek @Olympia_Chavez-nek köszönhetően, aki egy terjedelmes karcban osztotta meg barcelonai élményeit: https://moly.hu/karcok/1189876. Köszönjük!

@ptagi december elején Izraelbe utazott: https://moly.hu/karcok/1199263

Legmesszebbre talán @heysunny jutott el, aki Thaiföldön járt, és a Phuket szigetén található, 45 méter magas, márvánnyal bevont Buddha-szobrot is meglátogatta: https://moly.hu/karcok/1197060

Kép forrása: https://hu.wikipedia.org/wiki/Nyolcvan_nap_alatt_a_F%C3…


>!
Aurore
Jules Verne: Nyolcvan nap alatt a Föld körül

1986. Ha nem tévedek, ez volt az az év, amikor a Magyar Televízió vetítette a 80 nap alatt Willy Foggal c. örökbecsű rajzfilmet, hetente egy epizódot. Minden héten alig vártam a következő folytatást, imádtam. És akkor elmentünk több hónapos gyógykezelésre, és én soha nem láttam a végét. Nem volt videónk, ritkaságszámba ment. Jobb híján magammal vittem az eredeti könyvet, ami persze nem ugyanaz. Viszont sokszor elolvastam, és akkor még képlékeny gyermeki lelkem egyik kedvence lett. (A példányomban találtam egy újságkivágást egy valamikori Miss India képével: ilyennek képzeltem Mrs. Audát.) Hatására még sok Verne-regényt elolvastam az ezt követő években.

Tényleg nagyon izgalmasnak-érdekesnek találtam ezt a regényt, mely a mai napig oly sokakat bűvöl el. Pedig ha belegondolunk, nem nagy cucc: egy magát angol gentlemannek mondó svájci óramű végigrohan a Földgolyón 80 spoiler nap alatt, miközben egy dilettáns detektív lohol a nyomában teljességgel nevetségesen megalapozott gyanúval. Egy biztos: megtanultam ebből a könyvből azt a szót, hogy szenvtelen, és hogy az valami jó dolog lehet, mert a hőst minden viszontagságon ez segíti át, nem különben némi humor forrása.

Felnőttként nem szívesen olvasok újra gyerekkori kedvenceket, de ha van hangoskönyv, akkor nosza, nem bánom. Örültem is, hogy Székhelyi kevés hangoskönyve közül épp ez az egyik. Az elején szerintem jobban élvezte ő, ám amikor elhagytuk Kairót és elmúlt az újdonság varázsa, icipicit csappant a lelkesedés szerintem. De azért végig derék mestermunka, még ha mindig ugyanúgy nyomja is meg, hogy Ffffixsszzz! Maradjunk annyiban: jobban feküdt Jocónak Mikszáth, de azért jójezzz.

>!
Titis, 2016
ISBN: 9786155157356 · Fordította: Csatlós János · Felolvasta: Székhelyi József
4 hozzászólás
!

Kalandozások országunk határain belül

@Lipe a Keceli Virágfesztiválon járt: https://moly.hu/karcok/1201274
@Angele Egerben volt, amikor felgyújtották a fényeket: https://moly.hu/karcok/1194899
@RosszQtya képei fertődi látogatásáról: https://moly.hu/karcok/1190818 és https://moly.hu/karcok/1190819

@chhaya Mórahalmon járt, és megnézte a Mini Hungary Parkot: https://moly.hu/karcok/1182729
A park honlapja: http://minihungary.eu/

Veszprém megyébe, a Csárda-hegyi őskarszthoz kirándult @B_Tünde: https://moly.hu/karcok/1204970
https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ark%C3%BAt

Kép forrása: http://www.blikk.hu/eletmod/utazas/teli-kirandulasok-ma…


!

Budapesti csatangolások

A főváros III. kerülete nemcsak szabadtéri látnivalókban gazdag, de sok múzeumot is megtalál ott az érdeklődő.
@Bélabá egy szépséges pünkösdfürdői képet hozott a Minden, ami ősz zónába november elején: https://moly.hu/karcok/1184837
@RKAti-ék az óbudai Fő téren bicikliztek keresztül, látták az esernyős szoborcsoportot is: https://moly.hu/karcok/1184475

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény egy nagyszerű múzeum, amit bárkinek szívesen ajánlok. Gyerekekkel is bátran látogatható, interaktív kiállítása leköti bárki figyelmét. A felnőttek kicsit gyerekek lehetnek, a gyerekek pedig hagyják a szülőket nézelődni. :-)
Tavaly nyáron látogattam meg a múzeumot, és egyáltalán nem csalódtam. Valódi 21. századi élmény egy 200 éves, már nem működő gyárról és tulajdonosairól.
Egy karc az akkori élményről: https://moly.hu/karcok/957760
A múzeum honlapja: http://www.textilmuzeum.hu/

A Vasarely Múzeum az Árpád-híd másik oldalán található, a Szentlélek téri HÉV-megálló közelében.
A múzeum honlapja: https://vasarely.hu/
2019. február 28-áig látogatható az OSAS – GameOmetry című időszaki kiállítás.

Mint a Kassák Lajos Gimnázium egykori diákjának, még adósságom a a Fő téri Zichy-kastélyban található Kassák Lajos Múzeum meglátogatása.
A Kassák! című állandó kiállítás ismertetője: http://www.kassakmuzeum.hu/index.php…
A múzeum honlapja: http://www.kassakmuzeum.hu/
2019. március 31-ig tekinthető meg a múzeum Aktív ábrák. Kapcsolatépítési stratégiák az avantgárd hálózatokban című kiállítása.

Az Óbudai Múzeumban – az állandó kiállításon túl – Törékeny Vágyak – Porcelánok a királyi asztaltól a panel-vitrinig. Hüttl Tivadar gyára és az Aquincum Porcelángyár címmel lehet megtekinteni a legújabb ideiglenes kiállítást.
A múzeum honlapja: http://www.obudaimuzeum.hu/

A Kiscelli Múzeumban 2018 decemberétől kiállítás látogatható a híres Fekete Lyuk megnyitásának harmincéves jubileuma alkalmából. A tárlat a budapesti underground egy szeletét mutatja be a rendszerváltás korából.
Megtekinthető 2019. június 25-ig.
https://welovebudapest.com/program/fekete-lyuk-a-pokol-…
Kiscelli Múzeum: http://www.kiscellimuzeum.hu/

Aquincumi Múzeum: http://www.aquincum.hu/
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum: http://mkvm.hu/

Kép forrása: Pixabay – https://pixabay.com/hu/budapest-magyarorsz%C3%A1g-duna-…


>!
chhaya P
Itt jártam

Szent István Bazilika panoráma körkilátója, Budapest

65 méter és végig csigalépcső visz fel (ami vicces, hogy annyian voltak, hamarabb fel lehetett jutni gyalog, mint lifttel).

A havazásban még nagyobb élmény volt.

!

Még mindig Budapesten…

Folytassuk a föld alatt, majd térjünk vissza a felszínre.
1, 2, 3, 4 – A nagy metróséta címmel a Hosszúlépés. Járunk? sétáján a metrók építésének fordulatos történeteit ismerhetjük meg. A föld alatti világ akkor is egy kicsit titokzatos, ha minden nap járunk benne. A metró ma már a nagyvárosi közlekedés nélkülözhetetlen része. Így volt ez száz éve is? Miért épült Budapesten a kontinens első földalatti vasútja? Milyen tervek készültek a metróhálózat kiépítésére? Hány évig épültek a metróvonalaink?
Részletes információ, dátumok, jegyárak: https://welovebudapest.com/program/1234-a-nagy-metroseta/

Éjszakai bunkertúra a Csepel Művek területén 2019. február 8-án. A bunkertúra idehaza teljesen egyedülálló programcsomagot foglal magába: Magyarország valaha volt legnagyobb gyárának 1944-es eseményeit mutatja be négy óra hosszan, a II. világháború idején épült óvóhelyek meglátogatásával.
Részletes információ és jegyárak: https://welovebudapest.com/program/ejszakai-bunkertura-…

2019. január 26-án A rejtélyes art deco címmel lesz séta Budapesten.
Hogy hogyan született meg ez a rendkívüli időszak, ma mit látunk belőle Budapest utcáin járva, hogyan gyűrűzött be Magyarországra, és mit és hogyan hangolt át nálunk az eredetileg ZigZag stílusként is becézett irányzat, kiderül az Imagine Budapest sétáján!
Részletes információ, jegyárak: https://welovebudapest.com/program/a-rejtelyes-art-deco/

Kiállításajánló

@Top decemberben meglátogatta a Műcsarnok Rejtett történetek című kiállítását: https://moly.hu/karcok/1211633
A múzeum honlapjáról: http://mucsarnok.hu/kiallitasok/kiallitasok.php…

2019. január 14-ig még megtekinthető a Magyar Nemzeti Galériában a Bacon, Freud és a Londoni Iskola című időszaki kiállítás. Én már láttam, mindenkinek jó szívvel ajánlom!
Részletek: https://welovebudapest.com/program/bacon-freud-es-a-lon…

Majd ha piros hó esik! – Rutkai Bori kiállítása a Barabás Villában 2019. január 20-ig.
„Rutkai Borit sokan énekes-dalszerzőként ismerik, kevesebben ismerik vizuális-alkotói oldalát. Általában saját dalszövegei inspirálják festménymeséit, melyeket kiapadhatatlan fantáziával és ragyogó színekkel jelenít meg.”
Részletek: https://welovebudapest.com/program/majd-ha-piros-ho-esi…

Lépték címmel nyílt kiállítás 2018. december 14-én az Új Budapest Galériában.
„A kiállítás kiindulópontja a lépték fogalma – olyan alkotások lesznek láthatók, melyeknél kiemelt szerepe van a méretnek, vagy pont ellenkezőleg, a művész ugyanazon kompozíciót különböző változatokban is elkészítette. Milyen formai, koncepcionális, illetve praktikus okai lehetnek annak, amikor a különböző léptékek és a szélsőséges méretek különösen hangsúlyossá válnak egy műnél? Hol húzódik a határ a formai kísérletezések, a gazdasági körülmények, így például a piacnak való megfelelés és a valamilyen témafelvetésre reagáló megoldások között? Az egészen minimalista vagy szinte anyagtalan munkáktól kezdve a nézőt a megszokott pozíciójából kibillentő, olykor ironikus megoldásokon át a monumentális megformálásokig a kiállítás a lépték fogalmában rejlő számtalan művészi stratégiát és értelmezési lehetőséget bontja ki.”
A kiállítás megtekinthető 2019. február 1-jéig.
Részletek: https://welovebudapest.com/program/leptek/

Urbán Ádám Esély című kiállításának a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ad otthont 2019. január 2-áig.
Urbán Ádám fotográfus: “Az Aszódi Javítóintézet különleges hely: az ideiglenesen itt élőknek az ittlét egyszerre büntetés és nélkülözhetetlen segítség. Aki már járt ott, biztosan nem fogja elfelejteni – ezt tapasztalatból tudom. Fotográfusként az elmúlt évben hosszabb időt töltöttem együtt a bent lakó srácokkal, akik többnyire lopásért, rablásért vagy más bűncselekményért kerültek be. Sikerült jobban megismernem, hogyan működik a kívülállókat zsigerből elutasító, zárt közösségük. Eleinte engem sem fogadtak el, később aztán megszoktak, megkedveltek és maguk közé engedtek. Sokat elmond, hogy az első képeimet így is közel egy hónap után tudtam csak elkészíteni, addig fényképezőgép nélkül voltam köztük. Az ott dolgozó szakemberek hamar felismerték a közeledő, jó szándékomat, minden zárat nyitó kulcsot kaptam, szabadon mozoghattam az intézetben. Míg bent jártam, találkoztam kiélezett helyzetekkel, akadt olyan is, amit a fényképezőgépemmel sikerült megoldanom. Több pozitív élmény is ért, sok ajándékot kaptam tőlük, melyeket saját kezűleg készítettek. Mindeközben olyan dolgokat is megtudtam róluk, amit a külvilág nem ismerhet. A bent lakó fiatalok között számos tehetség akad, van, aki verseket ír, kiválóan énekel vagy táncol. Ezek az élmények, ismeretek, tapasztalatok nem csupán az elkészült fotókon maradtak meg, de bennem is kitörölhetetlen nyomot hagytak.”
Részletek: https://welovebudapest.com/program/urban-adam-esely/

A Corvina Könyvtár budai műhelye című kiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban tekinthető meg.
A nemzeti könyvtár nagyszabású tárlata egy eddig rejtett, kevésbé hangsúlyozott oldalát kívánja feltárni annak a gyűjteménynek, amely Hunyadi Mátyás udvari reprezentációjának egyik legkülönlegesebb része volt.
Kevés szó esik arról, hogy a pompás itáliai kódexek megrendelése mellett a királyi udvarban is készültek hasonlóan értékes, díszes kéziratok. A kiállítás célja, hogy feltárja és bemutassa azt a szisztematikus és nagyszabású vállalkozást, amely a budai udvarban szolgálta az uralkodói bibliotéka formálódását.
A kiállítás 2019. február 9-éig tekinthető meg.
Részletek: https://welovebudapest.com/program/a-corvina-konyvtar-b…

Szerb székesegyház a Tabánban – Az eltűnt Rácváros emlékezete
A Budapesti Történeti Múzeum (Vármúzeum) kiállítása 2018. novemberében nyílt meg, és 2019. február 17-éig tekinthető meg.
„A Tabánt, ezt a számos budapesti által máig nosztalgiával emlegetett városnegyedet fényképek, grafikák, festmények sokasága örökítette meg. E képeken a Gellért-hegy oldalába felkúszó, girbegurba utcák apró, földszintes, egy-két ablakos házai között sokszor feltűnik egy karcsú templomtorony pompázatos barokk sisakkal. A városrész fölé magasodó épület a 18. század közepén épült szerb ortodox székesegyház volt – a mai emlékezetben a 20. század elejének romantikus-kiskocsmás bohémnegyedeként élő Tabán távolabbi, kevésbé ismert múltjának tanúja. A Rácvárosnak is nevezett negyed ugyanis a magyarországi szerbség és a hazai szerb ortodox egyház egyik központja volt, amit legérzékletesebben az 1949–1950 telén lerombolt monumentális templom jelenített meg.”
Részletek: https://welovebudapest.com/program/szerb-szekesegyhaz-a…


!

FÉM Arts & Café
Honlap: http://www.femszinhaz.hu/index.php
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-fem-szinhaz.html

Marczibányi Téri Művelődési Központ
Honlap: http://www.marczi.hu/
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-marczibanyi-teri…
2019. január 25-én Irodalombarátok köre
Mai szemmel a régi irodalom: írók, költők – sorsok, művek tükrében
Válogatás az elmúlt századok magyar- és világirodalmából, beszélgetések, elemzések, összefüggések keresése.
Részletek: http://marczi.hu/Content/viewEvents/81/36860

Zsidó örökségek nyomában Budapesten, nagy túra kiválasztott és egyeztetett időpontban
Így ír a programról a weboldal:
„Programunkat azon vendégeinknek ajánljuk, akik komplex képet szeretnének kapni a magyar zsidóság történelméről és jelenéről, és szeretnék megérteni a különbségeket vallásaink különböző ágai között. A túra során megtekintjük a Dohány utcai zsinagógát, mely Európa legnagyobbika, idegenvezetést biztosítunk a Zsidó Múzeumban. A Múzeum gyűjteménye felöleli a zsidó vallás szakrális és mindennapi tárgyait. Megtekintjük a Holokauszt temetőt, melyben több ezer ember talált végső nyughelyre, illetve a Raul Wallenberg Emlékparkot és Életfát.”
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-zsido-oroksegek-…

Nagy Magyar Versek – költői estek havonta a Várkert Bazárban
NAGY MAGYAR VERSEK 6.0
Időpont: 2019. február 6., 19:00
Versek és mesék az örömről, bálról, farsangról, álomról és csalódásról. Boldog pillanatok, öröm-érzések, mulatság, zene és elmélyülés.
Szerzők: Lesznai Anna (Máli), Faludy György, Csokonai Vitéz Mihály, Térey János, Petőfi Sándor, Tóth Árpád, József Attila, Lackfi János, Kaffka Margit, Weöres Sándor, Parti Nagy Lajos, Csoóri Sándor és mások.
Előadók: Petrik Andrea, Trill Zsolt, Vecsei H. Miklós
Zene: Zséda – Zsédenyi Adrienn
Háziasszony: Ugron Zsolna
Rendező: Seres Tamás
Jegyár: 2000 Ft, a helyszínen 2500 Ft
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-nagy-magyar-versek.html
A Várkert Bazár honlapja: https://varkertbazar.hu/esemenyek/nagy-magyar-versek-60

A Budán található Hagyományok Háza kiállításokkal, kézműveskedéssel várja a látogatóit:
http://www.hagyomanyokhaza.hu/main/rendezvenyek/

@Sippancs az Országházat nézte meg. Sajnálta, hogy a látogatás csak 45 percig tartott, de örült, hogy fényképezhetett.
Az Országház Látogatóközpontjának honlapja: http://latogatokozpont.parlament.hu/nyitolap


>!
Sippancs P
Itt jártam

Ma parlamenti látogatáson vettem részt Budapesten. Valamikor rég, még gyerekkoromban láttam már belülről az Országházat, de nem sokra emlékszem belőle, így szinte teljesen új élmény volt.
A látogatás – biztonsági átvizsgálás után – kb. 45 percig tartott, és egyik fő pozitívuma, hogy a kupolacsarnokot kivéve mindenhol lehetett fotózni. (Bámulatos az épület belülről is!) A 45 perc viszont szerintem kicsit kevés, ha az ember mindent alaposan meg akar nézni, én el tudtam volna nézelődni akár kétszer ennyi ideig is :)

9 hozzászólás
!

Budapesti zenei programok

CZF 2019 | Cziffra Fesztivál | „A katarzis” | Kerekasztal-beszélgetés és cimbalomest 2019. február 19-én a MOM Kulturális Központ színháztermében.
https://momkult.hu/programok/a-katarzis-kerekasztal-bes…
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-cimbalom-koncert.html

Opus Jazz Club
Ezt olvashatjuk a programturizmus.hu oldalon:
„A Budapest Music Center Opus Jazz Clubjában minden szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton este 9 órától dzsesszkoncertekkel várjuk a nagyérdeműt. Az Opus étlapja minden évszakban megújul: szívmelengető téli, friss tavaszi, könnyű nyári és buja őszi ételeket főzünk. A főétlap mellett napi ebédmenüt és esti koncertfalatkákat is kínálunk.”
Részletek, programok: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-opus-jazz-club-p…

Óbudai Társaskör
„A zene folyamatos jelenléte inspiráló, a Társaskör fő profilját jelentik a klasszikus és kortárs zenei koncertek. A társművészetek találkozása is sok éve nyújt örömteli élményt: művészeti szalonok keretében a vers, a próza épp oly otthonos, mint az élőzene a felolvasószínházi esteken.”
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-obudai-tarsaskor…
A Társaskör honlapja: https://obudaitarsaskor.hu/index.php/hu/
Ízelítő a programokból:
Mozart-szonátaest 2019. január 27.
https://obudaitarsaskor.hu/index.php/hu/component/jem/e…
Dallam és szenvedély – Orosz Zoltán harmonikaművész szólókoncertje 2019. február 8.
https://obudaitarsaskor.hu/index.php/hu/component/jem/e…

A Bartók Béla Emlékház koncertjei
Az intézmény honlapja: http://www.bartokmuseum.hu
Ízelítő a programokból:
A TRIÓ DIMENZIÓI – Az AUER TRIÓ hangversenysorozata 2. 1808 – Önkifejezés hármasban 2019. január 18-án, pénteken.
Részletek: http://www.bartokmuseum.hu/rendezvenyek.html

A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának koncertjei
2019-es rendezvények: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-budapesti-filhar…
Ízelítő a programokból:
2019. január 21. 19:00-tól Dal prózában – kamarazenei koncert Babits Mihállyal (az Óbudai Társaskör kamarakoncertje)
2019. február 16. 17:00
A zene természete – Farsang (a martonvásári Beethoven Múzeum kamarakoncertje)

Hárfakoncertek
Vigh Andrea hárfaestje 2019. február 2-án.
Részletek: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-harfa-koncert.html

Kép forrása: https://www.jegy.hu/program/csak-a-zene-homonyik-marcel…


>!
csgabi MP
„Zene nélkül mit érek én?”

The Once – All The Hours (Live)
https://www.youtube.com/watch…

2019. február 15-én ad koncertet Budapesten a The Once nevű kanadai zenekara Dürer Kertben.
https://welovebudapest.com/program/the-once-can/

!

Pest megyei programok

@dogwhisperer november elején a Vácrátóti Botanikus Kertbe látogatott: https://moly.hu/karcok/1185221

A több, mint 180 éves, műemlék- és természetvédelem alatt álló, romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény-gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány nyújt 27 hektáron. Az eddig észlelt fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató, és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben a látogatókat.
A Botanikus Kert honlapja: http://botkert.hu/

Világok között – Vajda Lajos élete és művészete nyílt kiállítás 2018 novemberében a szentendrei Ferenczy Múzeumban.
„Az 1908–1941 között élt Vajda – a hazai művészettörténészek konszenzusos megítélése szerint – a modern magyar képzőművészet meghatározó, sokak szerint a legfontosabb képviselője, aki szorosan kötődött Szentendréhez. Eddigi legteljesebb – túlzás nélkül: nemzetközi jelentőségű – tárlatán mintegy százötven alkotását láthatja a közönség (köztük több művet első alkalommal).”
A kiállítás 2019. március 31-éig tekinthető meg.
Részletek: https://welovebudapest.com/program/vilagok-kozott-vajda…

Dunakeszin, a VOKE József Attila Művelődési Központban 2019. március 9-én Halász Judit koncert.
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-voke-jozsef-atti…

Pilisvörösvár, Művészetek Háza
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-pilisvorosvar-pr…
Ízelítő a programokból:
2019. január 25. 18:30 – A Magyar Kultúra Napja: Balázs László Gábor és Gáspár Sándor előadóestje. Zene: Berkó Gábor. Karinthy, József Attila, Pilinszky, Faludy, Veress Miklós, Weöres Sándor, Villányi G. A. és Zelk Zoltán verseiből. A belépés ingyenes!
2019. január 27. 15:00 – Családi kreatív műhely. Játékokat, ékszereket készítünk természetes alapanyagokból. Anyagköltség a választott tevékenység alapján.
2019. február 10., vasárnap, 16:00 – Jegesmaci barátai – zenés bábjáték. Két kíváncsi kis pingvin a hosszú vándorúton új barátokra és ismeretekre tesz szert, míg megtalálják a jegesmedvét, akivel barátságot kötnek. A látványos, nagyméretű bábokkal előadott vidám műsor a gyerekek egyik kedvence. Rendezte: Niklesz Ildikó, zenéjét szerezte: Pivarnyik László. Jegyár: egységesen (1-99 éves korig) 1400,-

A szigetszentmiklósi programok is sok érdekességet kínálnak:
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szigetszentmiklo…

Gödöllői események, programok:

A gödöllői Királyi Kastély számos komolyzenei koncertnek, hangversenynek ad otthont egész évben.
Királyi és főúri lovaskultúra – új állandó kiállítás: "Az új tárlat helyszíne a Barokk istálló felett elhelyezkedő szobák, melyek mindegyike dekoratív, a 18. század második feléből származó falfestéssel díszített. A kiállítás koncepciójának összeállításában, a műtárgyak, fotók kiválasztásában a téma legkiválóbb hazai szakértői vettek részt. A nyolc helyiségben egy-egy külön témát (pl. A magyar huszártiszt, A magyar nemesi testőrség, Dámalovaglás, Főúri, királyi vadászatok) mutatunk majd be.
Az egyes szobákban a korabeli műtárgyakat modern technikai eszközök egészítik ki, olyan, szemüveg nélküli 3D-s monitorok, amelyeken az adott témához tartozó különböző ábrázolásokat láthatják az érdeklődők."
Részletek: http://www.kiralyikastely.hu/tartalom.116.kiralyi_es_fo…

A Művészetek Háza programjait jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek. Pár éve egy Cimbaliband koncerten jártam ott, és nagyon kellemes élmény volt.
Itt lehet szemezgetni a programok között: https://muza.hu/
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-muveszetek-haza-…

És ha már Gödöllőn vagyunk, nem hagyhatjuk ki a Királyi várót sem: https://muza.hu/info-kiralyi-varo

Kép forrása: https://femina.hu/utazas/tesa/


!

Fejér megyei programok

A cikk elején a dunaújvárosi József Attila Könyvtárat (honlapjuk: http://www.jakd.hu/) szeretném bemutatni nektek.
Itt olvashatunk a könyvtár történetéről:
"Városunkkal szinte egy időben, az ötvenes évek elején-közepén születtek meg a könyvtári ellátást biztosító intézmények, hálózatok. A József Attila Városi Könyvtár és a Vörösmarty Mihály Szakszervezeti Könyvtár minden városlakó előtt nyitva állt. A József Attila Városi Könyvtár a város különböző területein hozott létre fiókkönyvtárakat, míg a szakszervezeti a Dunai Vasműben és más üzemekben alakította ki az ún. letéti könyvtárait.
Már a hatvanas évek elején kezdett körvonalazódni az elhatározás, hogy a két könyvtár és hálózat egyesítésével egy nagyobb és minőségileg többet nyújtó könyvtári egységet kellene kialakítani. Az elhatározás a hetvenes évek elejére érett meg. 1974-re elkészült a könyvtár és a művelődési ház jelenlegi épülete. Költözés, átszervezés, hatalmas munka eredményeként megszületett az új könyvtár, mely Munkásművelődési Központ és Központi Könyvtár néven az 1974. november 4-i ünnepélyes avatás után kezdte meg működését. A könyvtári munkát Venesz Béla irányította nyugdíjazásáig. Igazgatása alatt a kor körülményeihez képest jó feltételek között, lelkes, szakképzett vagy tanulni vágyó, zömében fiatal dolgozókkal folytatta mindennapi munkáját az új könyvtár. Az új helyzetben 47 kisebb és nagyobb könyvtári egység (letéti- és fiókkönyvtár) került közös irányítás alá. Emellett a dunaújvárosi járás 23 községi könyvtárának a módszertani irányítása is a könyvtár feladatai közé tartozott."
A folytatást a könyvtár rendszerváltás utáni történetéről elolvashatjátok a linken: http://www.jakd.hu/a_konyvtar_tortenetebol
Most pedig nézzük a @Jakd beszámolóját novemberi könyvklubjukról: https://moly.hu/karcok/1192422

@marschlako a dinnyési Várparkban járt a családjával: https://moly.hu/karcok/1197601
A Várpark honlapja: http://varpark.hu/

Etyeki Piknik 2019. január 19-én
„Január 19-én gyere ki Etyekre, és élvezd velünk a téli időszak hangulatát gőzölgő italokkal, toros ételekkel és jó hangulattal – kóstolj bele a vidék ízébe! Lesz csoki, pezsgő, bor, zakuszka, sajtkülönlegességek és disznótoros, valamint a Korda Filmstúdió is vár 30%-os kedvezménnyel!”
Részletes program: https://www.facebook.com/events/2237777006275143/

Velence Korzó programok 2019. február 16-án – I. Velencei Esküvőkorzó & Jegyesek Bálja.
A szórakoztató programok és az esküvőtervezéshez kötődő szolgáltatások mellett a sikeres házasság és családtervezés témáját felölelő előadások, a családtámogatási rendszert, a gyermekvállalás fontosságát, illetve a házasságkötés jelentőségét taglaló informatív workshopok várják a jegyeseket. A magyar értékek az esküvői ruhák vonalán is megjelennek, ugyanis magyar dizájnerek alkotásait vonultatják fel.
https://www.facebook.com/eskuvokorzo/…

III. Gánti Trail 2019. CEP Trail terepfutó verseny 2019. március 3-án.
A távok: 4 km (közösségi futás), 13 km és 25 km (Trail).
https://www.facebook.com/events/260801601457926/
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-ganti-futoverseny.html

Vértes Terep Maraton 2019. március 10-én.
Távok :
Minimaraton 14,5 km / 367 m+
Félmaraton 20,9 km / 428 m+
Maraton 39 km / 1005 m+
Ultramaraton 50,6 km / 1245 m+
https://www.facebook.com/events/358924327848133/
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-vertes-terep-mar…

Ártéri tanösvény a rácalmási Nagy-szigeten

Dunaújváros közelében, az ország szívében fekszik a gyönyörű természeti környezettel büszkélkedő Rácalmás. Közvetlenül a Duna-parti település mellett található a Rácalmási-szigetek Természetvédelmi Terület. A szigetcsoport tagjai közül a legnagyobb a Nagy-sziget nevet kapta, ezen a 380 hektáron elnyúló földterületen alakították ki a rácalmási ártéri tanösvényt. Rácalmás büszkesége a barokk Jankovich-kúria, amely a Nagy-sziget északi oldalán lévő híd közelében fekszik. Ez az átkelő vezet át a Rácalmási-Dunán az egész évben szabadon látogatható, információs táblákkal és bemutatóhelyekkel gazdagított ártéri tanösvényhez. A kellemes séta kijelölt úton vezet és kalauzol el az ártéri növények, a hozzájuk kapcsolódó mesterségek és az itt élő állatok világába.
Részletek: http://kiranduloutak.blogspot.com/2014/12/arteri-tanosv…

Kép forrása: https://filmturista.blog.hu/2017/12/14/csipetnyi_videki…


>!
Angele P
Túrák és kirándulások, természetkedvelés

Rácalmás
Gyönyörű hely. Ártéri sziget, érdekes növényvilág. Lehet egész kicsit, kicsit, közepeset és nem túl nagyot kirándulni a szigeten és környékén. Nekünk nagyon tetszett.

9 hozzászólás
!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei programok

@bartok_brigitta megmutatta az otthonát, Hangonyt: https://moly.hu/karcok/1206406
Neve Anonymus Gestájában jelent meg először, a völgyön végigfutó Hangony-patak neveként (fluvium Hongun). A honfoglalás során a vidéket a Berény nemzetség szállta meg. Az első írásos oklevél 1214-ből származik. Az első oklevelekből is a gyűlölködést, s a vagyonért folytatott harcot lehetett látni, ami aztán a további évszázadok történéseit is meghatározta. Először 1327-ben említik Hangun és Hangonfew (Hangonyfő) néven, nevét a Hangony-patakról kapta. A késő középkortól Alsó- és Felsőhangony nevű település volt egymás mellett. A 15. században a közeli Domaháza községhez tartozott. A török időkben a falu elnéptelenedett, majd 1686 után népesedett be újra. Mindkét Hangony Gömör-Kishont vármegyéhez tartozott. A mai Hangony község 1939-ben jött létre Alsó- és Felsőhangony egyesüléséből.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hangony

Látnivalók a környéken:

Birinyivár mára elpusztult vár a Heves–Borsodi-dombságban, Hangonytól 5 km-re északnyugatra, a magyar-szlovák határon. A vár egy hegygerincen, 364 méteres tengerszint feletti magasságban fekszik. A gerincen 1,5 km-re keletre egy őskori eredetű sáncvár (Pogány-vár) is található.
http://www.varak.hu/latnivalo/index/214-Hangony-Birinyivar/

A hangonyi pálos kolostor romjai Hangonytól északnyugatra, a Birinyi-ér völgyébe torkolló Barátvölgy jobb oldalán, az erdőben találhatóak. Eddig még csak kisebb kutatásokat végeztek a romnál, de így is érdekes leletek kerültek a felszínre. A hangonyi templomban a kolostorban talált kőkeresztek, az ózdi múzeumban pedig a kolostor templomának faragott boltívtöredéke tekinthető meg.

A somoskői vár, és ami körülötte van

A somoskői vár a szlovák-magyar határvidéken fekszik. Míg Somoskő település hazánkhoz tartozik, a vár már szlovák fennhatóság alatt áll, ezért sokáig csak igen nagy kerülővel és útlevéllel lehetett megtekinteni. Az 526 méter magas vulkáni kúpon álló romokhoz felsétálva azonnal feltűnik, hogy a lépcsőfokok bazaltoszlopokból készültek. A XIII. századi épület alatt kiterjedt bazaltmező található, így az orgonák és a törmelék egy részét a vár építéséhez használták fel. A sokszög alakú kődarabok jól megfigyelhetőek a vár falát közelebbről megtekintve. Szerencsére a különleges, hajlott formájú bazaltsípok egy része megmaradt, ezek ma is igen impozáns látványt nyújtanak. Az alakja miatt Európában is egyedülálló képződményt a vár bejárata mellett találjuk, csupán néhány métert kell leereszkednünk a magaslat aljába. Ha pedig a bazalttörmelékkel elárasztott ösvényen még lejjebb megyünk, akkor egy hatalmas bazaltmezőhöz érkezünk. A szürke lankák hosszan hullámoznak a fák között a Badacsony kőtengeréhez hasonlóan.
http://kiranduloutak.blogspot.com/search/label/%C3%89sz…

Egy mesés kastély Füzérradványban, a Károlyi-kastély:

A Károlyi-kastély különleges klímájú angolparkja igazán mesés, és nem mellesleg 1975 óta országos jelentőségű természetvédelmi terület, Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszebb és legnagyobb parkja. A 140 hektáros park több száz éves faóriásairól híres, látunk itt 250-300 éves tölgyeket, gyertyánokat, de a legnépszerűbb fa az 1721-ben ültetett, gigantikus Rákóczi-platán a kastélyparkban csordogáló pataknál. Közvetlenül mellette egy másik impozáns platánt is láthatunk. Ezek a különleges fák az ország legnagyobb példányai közé tartoznak. A XIX-XX. században változatos összetételű fenyőcsoportokkal ültették be a kastélykert külső részeit, és ekkor épült a teraszos franciakert is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a parkra.
További ismertető: http://kirandulastippek.hu/zemplen/fuzerradvany-karolyi…

Az edelényi L'Hullier-Coburg-kastély is érdemes rá, hogy meglátogassuk. A kastély honlapja: http://www.edelenyikastelysziget.hu/
Fontos információ: 2018. december 17. (hétfő) és 2019. január 7. (hétfő) között ZÁRVA tart. Nyitás január 8-án, 10 órakor.
Állandó kiállítások: http://www.edelenyikastelysziget.hu/kiallitasok/allando…

Magyarország egyik leghíresebb vára, a sárospataki Rákóczi-vár hazánk legnagyszerűbb késő reneszánsz műemlékei közé tartozik, egyben az ország legjelentősebb Rákóczi kultuszhelye. Az épületben kialakított Rákóczi-kiállítás 2003-ban Az Év Múzeuma díjat is megkapta.
Leírás: http://kirandulastippek.hu/zemplen/sarospatak-rakoczi-var
A Rákóczi Múzeum honlapja: https://rakoczimuzeum.hu/hu/

Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani a magyarországi kastélyok listáját tartalmazó weboldalt, ahol megyékre bontva találjuk meg a hazai kastélyokat, rövid leírásokkal.
http://www.kastelyok.eu/

Kép forrása: http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/durva-lesz-jon-a-t…


>!
Sántha_Orsolya
Borsodi Molyklub

A Borsodi Moly Klub ide utolsó találkozójára 2018 december 15-én került sor. Habár ez a szombat munkanap volt és az egész nap rendületlenül hulló hó vastagon takarta be a várost, megnehezítve a közlekedést, még így is szép számban összegyűltünk a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Tompa Mihály Könyvtárában, mely már jó ideje a rendszeresen szerveződő molytalálkozók színhelye. Mivel a Karácsony előtti időszakban rengeteg a tennivaló, sajnos a rendszeresen jelenlévő moly tagok közül sokan nem tudtak eljönni. Szerencsére azonban több új tagot is először köszönthettünk köreinkben. Négy lelkes borsodi moly első alkalommal tartott velünk: @Krisztina_7, @Sziduri, @Linszyy és @Pixl.
A mostani találkozó rövidebb volt, a szokásos öt óra helyett mindössze három óra hosszat tartott. Most elmaradt az egyébként szokásos nagy kedvenc, a közös játék, de a rendelkezésünkre álló időt jól kitöltötte az élénk társalgás. A jelenlévők bemutatkoztak, megbeszéltük ki mivel foglalkozik, honnan származik, mit olvas. Szóba kerültek azok a könyvek, amelyek nagy hatással voltak ránk és az életünkre és megtudhattuk, kinek milyen a viszonya az általános iskolából emlékezetes olvasónaplóhoz. Az is kiderült, hogy a nyári filmújdonság, a Könyvklub nagyon is valós alapokon nyugszik, mert a tisztes könyvtárlátogató hölgyek valóban kifordulnak önmagukból, ha A szürke ötven árnyalata a téma. Megtudtuk, hogy egyik új résztvevőnk, @Linszyy író-olvasó találkozók moderálásával foglalkozik a Miskolci Egyetemen, de a jövőben a Tompa Mihály Könyvtárban is ő vezet majd ilyen jellegű eseményeket, reméljük minél több moly részt tud majd venni ezeken a rendezvényeken. Habár a bemutatkozás elsősorban az új tagok kedvéért történt, nyugodtan állíthatom, hogy azok is megtudtak egymásról újdonságokat, akik évek óta rendszeres résztvevői a találkozóknak. Anyukája, @icu79 jóvoltából velünk volt a legifjabb moly, Eszterke is, aki teljesen elbűvölte a jelenlévőket. Amellett, hogy egyszerűen ennivaló, végig remekül is viselkedett, mind nagyon örültünk a jelenlétének.
Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a könyvtárnak, @Lyannának és kedves munkatársainak, hogy ismét rendelkezésünkre bocsátották a helyszínt.
Úgy egyeztünk meg, hogy a következő, tavaszi molytalálkozóra Mörk Leonóra műveiből olvasson, akinek ideje és kedve van hozzá. A jelenlévők közül többen is A porcelánlányt ajánlották. Hadd tegyem hozzá, hogy Az utolérhetetlen Mr. Yorke-ot mindenki messzire kerülje el, a saját érdekében!
Akkor hát, tavasszal újra találkozunk, molyok! Addig is mindenkinek békés, boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

6 hozzászólás
!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei programok:

A nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ programjai:
Nyíregyházi Média és Zene börze 2019. február 9-én: https://moly.hu/karcok/1210107

SZATE Szabadidősport és Természetbarát Egyesület
Az egyesület 1992-ben alakult, 2006-ban vette fel ma is használatos nevét. Cél a különböző sportágak népszerűsítése, túrák szervezése, az egészséges életmódra való felhívás.
2019-es programok: https://www.programturizmus.hu/ajanlat-szabadidosport-e…
Az egyesület honlapja: http://szate.hu

Mesekastély Magyarországon: Látogatás a tiszadobi Andrássy-kastély parkjában
„Ha kedvünk támad egy igazi mesebeli kastélyt meglátogatni, akkor irány Tiszadob! A kicsiny település egy Loire-völgyi kastélyok mintájára épült műremeket rejt, melynek megcsodálásához még az országhatárt sem kell átlépni. Tiszadob a Holt-Tisza közelségének köszönhetően vadregényes területen fekszik, az ártéri erdőkkel és holtágakkal szabdalt terület jelentős része természetvédelem alatt áll. A néhány ezer lakosú település legfőbb büszkesége azonban egyértelműen a romantikus stílusú Andrássy-kastély. Az 500 hektáros parkkal körülvett épületet Andrássy Gyula kezdte építtetni 1880-ban, majd munkásságát később fia folytatta. (…) A komplexumot 2009-ben újították fel, így jelenleg csodás épségben tekinthető meg. A munkálatok során nemcsak a kastélyt renoválták, hanem parkolót és kivilágított sétányokat is létesítettek körülötte. A parkban padokon pihenve gyönyörködhetünk a soktornyú épület lenyűgöző szépségében, a sétányok mellett álló táblákról pedig a kastélyról és környezetéről informálódhatunk. A parkolóból indulva néhány elhagyatott melléképület között elhaladva érünk egy virágokkal beültetett tisztásra, amely a kastély bejáratához vezet minket.”
http://kiranduloutak.blogspot.com/search/label/%C3%89sz…

LeszFeszt Kisvárdán 2019. július 4-6.
„Nincs más dolgod, csak gyere és érezd jól magad. Legyen három napod, amit gondtalanul a barátaiddal töltesz, új embereket ismersz meg, miközben a legkiválóbb fesztivál-előadók szórakoztatnak. L.E.S.Z. Feszt Kisvárdán. LeszFeszt 2019 – Hatalmas Buli LESZ!”
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-leszfeszt.html

PanyolaFeszt 2019. augusztus 1-jétől 3-áig Panyolán.
„Egy különleges fesztivál a végeken – PanyolaFeszt. (…) továbbra is számos újdonsággal, egyedi arculatunkkal, minőségileg megújulva várjuk Panyola szerelmeseit. A rendezvény nemcsak egy fesztivál, hanem élménykosár is, amelyből minden generáció kiveheti a számára megfelelő csomagot. Egyedi portaprogramjainkkal igyekszünk a helyi különlegességeket megmutatni, a megye értékeit megőrizni, a helyben készített gasztronómiai különlegességeket kínálni, sport, szórakozás, gyermek- és családi programokat adni.”
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-hatarmenti-vilag…
Érdemes megnézni azt a weboldalt is, ahonnan a cikkhez csatolt képet vettem, sok jó ötletet kaphatunk.

Kép forrása: https://eletsoja.cafeblog.hu/2017/03/29/szabolcs-szatma…


!

A kötet bevezetője szerint a könyvtár állományában 3749 darab 1945 előtti térkép található. A 2013-as katalógus a magyar és magyar vonatkozású térképeket közli, szám szerint 2112-t. Ezek jobbára közigazgatási térképek, de gazdasági, földtani, közlekedési, távolsági, topográfiai térképek, várostérképek, kartogramok, népességgel kapcsolatos térképek is szép számmal találhatók a kiadványban.
A könyvtár állományában van Magyarországnak az 1918-ban készült és 1919 februárjában megjelent 1:300 000 méretarányú „néprajzi” térképe is, Bátky Zsigmond és Kogutowicz Károly szerkesztésében, amelyről Filep Antal tanulmányában részletesen is lehet olvasni.

A térképek leírása kézbevétellel történt, autopszián alapul. A kiadvány használati útmutatója segíti az olvasót a katalógusban történő eligazodásban. A katalógusban kronológiai sorrendben, a térképek megjelenése szerint rendezték az alkotók a térképeket. A cím- és névmutató mellett tematikus mutató is segít a tájékozódásban.

A térképek egy része abból az időből származik, amikor a statisztikai hivatal önálló térképészeti osztállyal is rendelkezett. De nem csak a statisztikai hivatal által készített, közreadott térképeket tárta fel ez a kiadvány, hiszen a könyvtár térképgyűjteménye többségében más műhelyekből, kiadóktól származó dokumentumokat tartalmaz. A kötelespéldányok is hozzájárultak a térképállomány gyarapodásához már a kezdetektől, 1897 óta.

A 2112 térkép bibliográfiai leírásán túl 55 színes térképillusztráció gazdagítja a kiadványt.

Ebben a hónapban ezt a kötetet ajánlom nektek a rovatban. A Merítés ajánlott könyveinek teljes listáját megtaláljátok az alábbi linken:
https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol

Kép forrása: http://konyvtar.ksh.hu/index.php…


>!
csgabi MP
Nemes Erzsébet (szerk.): A KSH Könyvtár 1945 előtti magyar és magyar vonatkozású térképei

Nagyon érdekes és informatív tanulmányokat olvashattam a kötet elején, sok újdonság volt bennük, ami miatt érdemes volt kézbe venni ezt a nagy és súlyában is giga kötetet.
Hihetetlen, mekkora térképkinccsel rendelkezik a KSH Könyvtár – és ez csak töredéke az összességnek, hiszen csupán a magyar és magyar vonatkozású, 1945 előtti térképeket dolgozták fel a kötet készítői. Érdekes volt olvasgatni a katalógus tételeit, milyen sokrétű a térképek témája. Az is tetszett, hogy néhány tételt meg is tekinthettem, hiszen színesben ott voltak, mint mellékletek, a katalógus lapjai között.

Ami nem tetszett a kiadványban, illetve nem is nem tetszett, inkább sajnáltam, hogy ezek a mellékletek roppant kicsik voltak. Jobban örültem volna, ha kihajthatóak, nagyobbak, hogy alaposabban megnézhesse az, aki kézbe veszi. Akkor jobban láthatóak lettek volna a részletek.
Egyébként nagyon színvonalas, jó minőségű kiadványról van szó, akár a beltartalmat nézve, akár a kötést, akár a papír minőségét tekintve – bár pont a papír miatt elég nehéz a könyv.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!