Forever Young Adult – Virtuális valóság a YA irodalomban!

Rovatgazda
!

Sziasztok!

Kivételesen az egyik friss olvasmányom nyomán választottam havi témát, ugyanis eszembe jutott, hogy még nem is készítettem rovatot a virtális valóságokról, illetve a virtuális térben tömegesen játsztható játékokról, holott ezek a kedvenc témáim a fantasztikus és a disztopikus irodalom után.

            SZEPTEMBER – Virtuális valóság a YA irodalomban!

A virtuális valóság (angol: virtual reality) speciális, széleskörűen alkalmazható elektronikus technológiák gyűjtőneve. Az egyik legfontosabb kritériuma az, hogy a felhasználónak teljesen bele kell élnie magát, hinnie kell abban, hogy ténylegesen része a mesterséges valóságnak. Ideális esetben, megfelelő tapasztalás után ez a világ ugyanolyan megszokott lehet, mint a valóság. (forrás: wikipédia)

(A bejegyzésben szereplő kép saját, és a Second Life nevű virtuális világban készült.)

Jó olvasást a rovathoz!


AniTiger P>!

− A Másvilág célja olyan életforma volt, amihez nem juthatott hozzá a játékos a valóságban – mondja. – Szörnyekkel küzdhet meg, új tájakat fedezhet fel, kincset gyűjthet, szexelhet. Akár csincsillafarmot is alapíthat, ha épp ez a mániája. Minden rajta múlik. A Másvilág a menedékemmé vált. Azzá lettem ott, akivé lenni akartam. Felszabadított.

!

Jason Segel – Kirsten Miller: Otherworld

    Besorolás:

        YA, Sci-fi, Virtuális valóság, Disztópia, Kaland

FÜLSZÖVEG:

Másvilág szinte észrevétlenül ejt csapdába. Olyan élvezetekben részesít, amelyekben nem lehet részünk a való életben, vagy mert nem megengedettek, tiltottak, vagy azért, mert nincs merszünk a kipróbálásukhoz. Aki egyszer ebbe belekóstolt, soha többé nem akar lemondani róla. Itt nincsenek korlátok, megszorítások. A játékba belépő valamennyi érzékszervét elárasztják az addig elvetendő ingerek: lát, hall, tapint, szagol és ízlel. Itt nincsenek törvények, megszegni való szabályok. Ezért ejt rabul és tesz megszállottá a Másvilág nevű virtuális valóság. És aki egyszer megízleli, nem akarja majd abbahagyni, mert ez egy tökéletes világ! A tizennyolc éves Simon azonban rájön, hogy egyeseknek valójában ez a vég. Mikor a Másvilág rabul ejti a számára kedves lányt, Katet, rögtön elhatározza, hogy megpróbálja megmenteni őt. De közben olyan titkok tárulnak fel előtte, amelyeken már az emberiség sorsa is múlhat. Vajon Simon képes lesz kiszabadítani barátnőjét? És mit tehet, hogy megállítsa a katasztrófát?

SZERINTEM:


AniTiger P>!
Jason Segel – Kirsten Miller: Otherworld

A történet izgalmas a bezártságszindrómában szenvedő betegektől elkezdve a furcsa összeesküvéseken át a Milo Yolkin által megálmodott és újjáélesztett virtuális világig. Nem sodró lendületű sztori, akadnak benne üresjáratok, de ezeket megbocsátottam neki a szuper világfelépítésű Másvilág és a valóságban történő csavarok miatt.
Olvastam már jobbat a témában, de ettől függetlenül elég érdekes, fordulatokban gazdag történet volt. Csíptem Simont (a maga fura háttérsztorijával) és a titokzatos Busarát, aki lépten-nyomon felbukkant a sztoriban, de csak a végére állt össze, hogy hol is van az ő helye az egész kavarodásban. Akit nem sikerült megkedvelnem az Kat, pedig az egész sztori arról szólt, hogy Simon őt kajtatja ebben a beteges, eltorzult virtuális valóságban. Mondjuk imádtam ebben a világban barangolni, és megismerkedni a furcsábbnál furcsább helyiekkel, Elementálokkal és Gyermekekkel, ezért nem bántam, hogy körbejártuk a lány nyomában a Másvilág szektorait!

Bővebben…
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/09/otherworld1.html

!

Ursula Poznanski: Erebos

    Besorolás:

        YA, Sci-fi, Virtuális valóság/Játék, Thriller, Kaland

FÜLSZÖVEG:

Nick megszállottja az Erebos című számítógépes játéknak, ami kézről kézre jár az iskolájában. A szabályok elég szigorúak: mindenki csupán egyetlen esélyt kap, hogy Erebost játszhasson. Játék közben egyedül kell lenni és senkinek sem szabad róla beszélni. Aki ezeket megszegi, vagy nem teljesíti a küldetéseit, kiesik, és többé nem is tudja elindítani a játékot. De ami a legérdekesebb: az Erebos olyan megbízásokat ad, amelyeket nem a virtuális világban, hanem a valóságban kell végrehajtani. A képzelet és a valóság zavarosan összemosódik. Aztán a játék arra utasítja Nicket, hogy öljön meg egy embert…

MOLYOS AJÁNLÓ:


Anita_Juhász>!
Ursula Poznanski: Erebos

Meglepett a könyv.
Egy kihívás miatt kezdtem bele a történetbe, de abszolút nem bántam meg, sőt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire le tud majd kötni és végig fenttartja az érdeklődésemet. Nagyon valószerű volt a játékfüggőség leírása és hogy ez a különösen fogékony tinédzserekre milyen hatással van. Megdöbbentő volt, hogy egyesek semmitől nem rettenetek el amit a játék kért. Jól fel volt építve a történet, sokáig nem tudtam rájönni, hogy mi is lesz a végkifejlet.

!

James Dashner: Halálos hajsza

    Besorolás:

        YA, Virtuális valóság, Disztópia, Sci-fi, Kaland

FÜLSZÖVEG:

Michael szinte minden idejét a VirtNetben tölti, élete kalandok és izgalmas hackertámadások sorozata. Egyre magasabb szintekre jut a számítógépes játékvilágban, a szabályokkal mit sem törődik – miért is törődne, hiszen mind totál értelmetlennek tűnik. Ám egyes szabályoknak nagyon is jó oka van: bizonyos műszaki fejlesztések illetéktelen kezekben rendkívül veszélyesek lehetnek. És a veszély valóra is válik.
Michael egy napon sokkoló esemény szemtanúja lesz, melynek élményétől nem tud szabadulni. Egyedül van, a szülei elutaztak, a barátai pedig csak a virtuális térben elérhetők. Ekkor a történet még meglepőbb fordulatot vesz: egy szervezet rákényszeríti Michaelt, hogy barátaival együtt kutassa fel Kaine-t, azt a titokzatos hackert, aki nemcsak az egyre szaporodó halálesetekért felelős, hanem a VirtNet fölött is át akarja venni az uralmat. Senki sem tudja, hogy a virtuális világ melyik zugában rejtőzik, és mire képes. Michael, Bryson és Sarah elindul az Ösvényen, amely talán elvezet Kaine-hez. Szörnyű és brutális próbák, lávafolyamok, kozmikus földrengések és öldöklő háborúk között vezet az útjuk. Ezer halál vár rájuk, de csak a virtuális álomban – vagy talán mégsem csupán ott? Ahogy a játék és a valóság határai egyre inkább elmosódnak, úgy lesz a virtuális álomból igazi rémálom…

MOLYOS AJÁNLÓ:


Caty12>!
James Dashner: Halálos hajsza

Amikor a kezembe vettem ezt a könyvet, akkor nagyon meglepődtem, hogy virtuális valóságról szól, hiszen a borító alapján elképzeltem magamba egy világot, és előtte nem olvastam el hátul a szöveget, így egy nagyon kellemes kis történetet kaptam a Halálos hajsza című könyvtől. Mind a három főszereplőt megkedveltem, bár egy kicsit Michael fura karater volt számomra, de ő is szerethető volt. A regény a közepe felé unalmas volt, nem volt annyi cselekmény, hogy élvezni tudjam. Majd ahogy a vége felé haladtam, azt vettem észre, hogy már csak az utolsó lapok vannak hátra. Fordulatokkal van tele. A vége nagyon izgalmas volt és várom a következő rész olvasását. Sőt filmbe is szívesen megnézném ezt a regényt.

!

Claudia Gabel – Cheryl Klam: Káprázat

    Besorolás:

        YA, Disztópia, Sci-fi, Virtuális valóság, Kaland, Romantikus, Thriller

FÜLSZÖVEG:

A Káprázat hamarosan megváltoztatja a világot, amelyben eddig éltél. A kötet egy futurista sorozat lenyűgöző első darabja, amely egy tökéletes virtuális világ ellenállhatatlan vonzásáról szól. A nem is olyan távoli jövőben az ipar, a tömegtermelés és a gyárak sivárrá, szennyezetté teszik a lakóövezeteket. Minden szürke és mocskos. Detroit lakói szinte robotként élik mindennapjaikat. Egy technikai újdonságnak köszönhetően azonban felcsillan a remény, hogy bárki maga mögött hagyja a nyomasztó valóságot. Egy program segítségével beléphet a Káprázat világába, ahol a gyönyörű tájak, új élmények, nyugalom és boldogság várja. Csupán virtuális szemüveget és csuklópántot kell öltenie, hogy hátrahagyhasson mindent, és megtapasztalhassa pár órára a tökéletességet. Mikor azonban vádak érik a programot, hogy függővé tesz és veszélyes, Regan a védelmére kel. Mivel a programot édesapja tervezte, a lány úgy érzi, tartozik apja emlékének azzal, hogy nem hagyja bemocskolni fő művét. De miután a Káprázat magába szippantja, olyan igazságokra jön rá, amelyek választásra kényszerítik szerelem és lojalitás között… Ez az izgalmakkal, titokzatossággal, románccal és új technológiával fűszerezett thriller nem csupán a disztopikus sci-fik rajongóit ejti majd rabul.

SZERINTEM:

Jaj, annyira vártam, hogy kapok valami hasonló finomságot, mint a Ready Player One! Persze az utánozhatatlan, de azért reménykedem minden virtuális valóságról szóló könyvnél, hátha… Relatíve kevés VV (virtuális valóság) volt a könyvben, nem Kalandoztak annyit, amennyire számítottam és elég érdekes a könyvbéli virtuális életbe való belépés és bennmaradás is. Viszont szerettem, hogy a VV téma (és a vele való bonyodalmak) mellé bejött egy kutatós-nyomozós történeti szál. Izgalmas, gördülékeny volt, de nem tartott fogva, holott alig vártam, hogy meg tudjam, ki a hunyó!

MOLYOS AJÁNLÓ:


Zseti>!
Claudia Gabel – Cheryl Klam: Káprázat

Sokan negatívan értékelték ezt a könyvet. sok esetben nem értem, miért várják az olvasók, hogy ugyan azt olvassák mint egy másik író másik történetében…A lényeg, hogy számomra valami eszméletlenül jó élményt adott. szeretem a virtuális valóssággal kapcsolatos történeteket, játékokat. Szerintem izgalmas volt és fordulatokkal teli. A helyszínek, érzések leírása nekem abszolút a átjöttek. Színes kavalkád, ami a könyvben lévő idősíkkal az adott társadalom igényei szerint változik a természetestől a természet feletti, szinte már varázslatos világok irányába. Érdekes volt látni, hogy Regan a történések folyamán, milyen felismerésekre jut és sajnos, nem mindig az az ellenség akire számít az ember…

!

Jelmer Soes: Restart

    Besorolás:

        YA, Disztópia, Virtuális valóság

FÜLSZÖVEG:

"Ha kinyitom a szemem, 3D-ben látom magam.
Nézem a kezem. Végtelen sok pixelből áll. Reszket. Kéznek látszik, de a kép bármikor
széteshet.
Én vagyok, és mégsem én.
Mesélnem kell neked erről a világról, amit te nem ismersz. Nem tudod, hogy milyen érzés, és szeretném, ha tudnád. Ez a teljes történet. Nemcsak az általam kiválasztott pillanatok vannak benne, hanem azok is, amikben behúztam a függönyt. Amikor éjszakánként eljöttem ide, hogy megvívjak több száz, több ezer csatát."
Te is érezted már, hogy beszippant a játék?
Sosem vetted komolyan a figyelmeztetéseket?
Mennyire kell elveszítened a kapcsolatot a valósággal, hogy azt mondd, elég?
Meddig nem késő?
Jonas egyre többet lóg a főiskoláról, egyre kevesebbet mozdul ki a barátaival, egyre inkább a játék bűvöletében él. Mire eléri azt a pontot, ahol már ő maga is látja, hogy muszáj változtatni, már csak egy lépés választja el attól, hogy végképp elzárja maga előtt a saját életébe visszavezető utat…

MOLYOS AJÁNLÓ:


Oláh_Zita P>!
Jelmer Soes: Restart

Mindenképp különleges történetről van szó, hisz egy fiatal egyetemista fiú játék függőségét mutatja be. De ezt a függőséget be lehet helyettesíteni annyi mindennel pl. itallal, szerelemmel. A történet olvasása közben én is ott éreztem magam a könyvben, és ebben rejlik a történet nagyszerűsége, hogy átéli az ember minden szépségét és mélységét, ami ennek a függőségnek a megtapasztalásával jár. És külön tetszik, hogy nincs habosan rózsaszín boldog befejezés, hanem a lehetséges jövő képe tárul fel előttünk, ami sokféleképp alakulhat…

!

Ernest Cline: Ready Player One

    Besorolás:

        YA, Virtuális valóság, Sci-fi, Disztópia, Filmadaptáció, Cyberpunk

FÜLSZÖVEG:

EGY VILÁG LÉTE FOROG KOCKÁN.
EGY KÜLDETÉS A VÉGSŐ NYEREMÉNYÉRT.
FELKÉSZÜLTÉL?
2045-öt írunk, és a valóság elég ronda egy hely. Az emberiség nagy részéhez hasonlóan Wade Watts is azt a kiutat látja zord környezetéből, hogy bejelentkezik az OASIS-be, a világméretű virtuális valóságba.
Amikor az OASIS tervezője meghal, ördögi feladványsort hagy maga után, melyek megfejtéséhez a popkultúra megszállott ismeretére van szükség. Aki először megfejti mindet, az örökölheti hatalmas vagyonát – és egyben az OASIS feletti hatalmat.
Wade oldja meg az első feladványt, és ezzel életveszélybe kerül. Egyes játékosok ugyanis még a gyilkosságig is hajlandóak elmenni a mesés nyeremény megszerzéséért. A játék ezzel megkezdődik, a túlélés egyetlen módja pedig a győzelem.

SZERINTEM:

Nehéz úgy olvasni, hogy folyamatosan online akarok lenni valamelyik online karakterem valamelyik online világában, ahol harcolni, vásárolni, partyzni, vadászni akarok… Régen szállt meg ennyire a gamer-énem, de most nagyon: 2 MMORPG-ben is 68-es és 75-ös szintekre tápoltam fel magam, illetve megint ráálltam a Second Life-os huntolásra (vadászatra) – pedig százezres nagyságrendekben mérhető az inventorym…
A könyvről egy szóban: imádom! Döbbenetesen rossz a helyzet, mert egy disztópiában élnek a hőseink – ráadásul olyanban, ami akár valóra is válhat a következő 30 évben… és én mégis ölni-halni tudnék azért, hogy OASIS felhasználó lehessek. Olvastam volna még-még-még minőségű könyv.

MOLYOS AJÁNLÓ:


KleineKatze>!
Ernest Cline: Ready Player One

Egek, fenomenális alkotás.
Azt hiszem, az olvasótábor itt két részre oszlik; vannak, akik részesei ennek a világnak, ismerős számukra mindaz az ismeret, amit Ernest Cline felsorakoztat – ha mindent tudnak, akkor komolyan, le a kalappal, számomra ez elképesztő, illetve vannak, akik inkább laikusként olvassák ezt a történetet. Én valahol kettő között bújok meg, mert bár nem vagyok egy gamer, egyszerűen imádom a 80-as éveket. Nem mondom hogy nosztalgia, mert én nem éltem még akkor, de egyszerűen a kedvenc korszakom. Mind filmekben, mind zenében, így azért én is megtaláltam a magam kis húsvéti tojásait a könyvben.
Az is biztos viszont, hogy kell egyfajta nyitottság annak, aki úgy veszi kezébe a könyvet, hogy nem vonzza, vagy nem részese ennek a műfajnak, közösségnek, hiszen lehet benne előítélet, vagy gondolhatja, hogy ez tőle túlságosan távol áll.

Az egekbe dicsérés mellett meg kell jegyeznem, hogy nem volt könnyű olvasni. Sokszor le kellett tennem, mert túl tömény és sok volt az információ. Biztos vannak, akik falják a sorokat, mert beszippant – mint az OASIS – nekem viszont, mivel túl sok újat mutatott meg, kellett pihenőidő hogy mindezt feldolgozzam, esetleg utánanézzek, el tudjam helyezni. Túl sok, de a végén csak még többet akarok belőle!

Ni, Ni, Ni!

2 hozzászólás
!

Várva várt YA megjelenések (magyar verzió)

« AUGUSZTUS és SZEPTEMBER »

Vera Brosgol: Ánya kísértete – fantasy, képregény, kísértettörténet, paranormális
Kiersten White: And I Darken – Lada Dracul: Egy sötét lélek – LMBTQ, romantikus
Sarah J. Maas: Macskanő – Lélektolvaj – fantasy, szuperhős
Marie Pavlenko: Én vagyok a napod – romantikus
Thomas Wheeler: Cursed – boszorkány, fantasy, kaland, mágia
Emily Wibberley – Austin Siegemund-Broka: Már nem a tiéd – romantikus


lugeos>!
Emily Wibberley – Austin Siegemund-Broka: Már nem a tiéd

Egy kellemes, lenge nyári olvasmány, amit a klíma kellemes zümmögése mellett végig olvas az ember. Nem mondom hogy klisé mentes, de azt sem, hogy teljesen kiszámítható. A szereplők majdnem egytől-egyig erős, határozott ambíciókkal rendelkeznek. A főszereplő nem lopta be magát a szívembe, a ráosztott jellem sajnos szöges ellentéte az enyémnek, ezért azonosulni sem tudtam vele.
Egy újabb LOL könyv, amit jól esett elolvasni.

!

Várva várt YA megjelenések (külföldi verzió)

« AUGUSZTUS és SZEPTEMBER »

Stephenie Meyer: Midnight Sun – vámpír, fantasy
Kristina Forest: Now That I've Found You – romantikus
Christina Hammonds Reed: The Black Kids – történelmi fikció
Syed M. Masood: More Than Just a Pretty Face – romantikus
Alwyn Hamilton: The Notorious Virtues – high fantasy
Micaiah Johnson: The Space Between Worlds – LMBTQ, sci-fi
Jennifer De Leon: Don't Ask Me Where I'm From – rasszizmus, bevándorlás
Simon James Green: Heartbreak Boys – LMBTQ
Leah Johnson: You Should See Me in a Crown – LMBTQ
Naomi Novik: A Deadly Education – mágia
Tracy Deonn: Legendborn – fantasy
Marie Lu: Skyhunter – sci-fi, disztópia
Rebecca Coffindaffer: Crownchasers – sci-fi
Lilliam Rivera: Never Look Back – retelling, fantasy, mitológia, romantikus
Shylah Addante: Garden of Thorns and Light – fantasy, paranormális, romantikus


Arwen>!
Leah Johnson: You Should See Me in a Crown

Ez egy nagyon aranyos, mégis keserédes történet Lizről, egy fekete középiskolás queer lányról, aki orvos szeretne lenni. Nagyszüleivel él, mivel édesapja nem volt a képben, édesanyja pedig pár éve elhunyt. Öccse ugyanabban az örökletes betegségben szenved, mint édesanyja – sarlósejtes vérszegénység –, ami természetesen mindannyijuknak nehéz. Nagyon tetszett, hogy ilyen közel állnak egymáshoz a családban, tényleg egy támogató közeg. Liz is remek nővére Robbie-nak. Ráadásul élmény volt végre egy olyan tiniről olvasni, akinek vannak álmai, és tesz is értük. Nem nyafog állandóan, pedig neki aztán tényleg lehetne, de ő keményen állja a sarat. Ahogy teltek a lapok, egyre magabiztosabb lett, s a végére végre megértette, hogy nem szabad elhalványítania saját személyiségét, csak hogy másnak ne legyen terhére. A románc nem volt hangsúlyos, ugyanannyi szó volt barátságról is, szóval tökéletes egyensúly alakult ki a kettő között. Pozitívan csalódtam Liz iskolatársaiban is, Rachelen kívül mindegyik kellemesen meglepett. Nagyon élvezetes könyv, mindenképp ajánlom!

!

Young Adult a többieknél:

MolyMazsolázó – @PTJulia
Csóti Lili: Hetedvérig
Anna Banks: Poszeidón
https://moly.hu/merites-rovatok/molymazsolazo-96

Sikerkönyvek – @Röfipingvin
Jason Segel – Kirsten Miller: Otherworld
https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-101

* * * * *

Kihívások a Merített könyvekhez!

Olvassunk a Maxim Könyvkiadótól 2020-ban! – https://moly.hu/kihivasok/olvassunk-a-maxim-konyvkiadotol-2020-ban
Blogturné Klub – 2020 – https://moly.hu/kihivasok/blogturne-klub-2020
Teszteljük a legjobbakat! 7. – https://moly.hu/kihivasok/teszteljuk-a-legjobbakat-7

* * * * *

Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:

Winter Is Coming – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-winter-is-coming

Szivárványszínű szerelmek –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-szivarvanyszinu-szerelmek

2019 kedvencei – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-2019-kedvencei

Kaland és Fantasy – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-kaland-es-fantasy

Nyomozzunk és borzongjunk! – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-nyomozzunk-es-borzongjunk

* * * * *

és a végére egy kis őszi YA-hangulat @TimisBooks gyönyörű képének hála:

https://moly.hu/karcok/1516605


Törölt tartalom.

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!