Forever Young Adult – Vámpírok vonzásában

Rovatgazda
!

(Kép: Johnys Faria)

Sziasztok!

Október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között – legalábbis így tartja egy máig fennmaradt hiedelem –, és a kelták hite szerint aznap este a holtak szellemei visszatérnek. Hogy az élők elkerüljék azt, hogy beléjük költözzenek, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, és ezzel akarták becsapni, illetve összezavarni a holtak szellemeit. Manapság trendinek számít a halloweeni beöltözősdi a nyugati országokban, és az egyik legklasszikusabb jelmez a vámpírjelmez!

Szóval szenteljük ezt a rovatot a vámpíroknak és a vámpíros regényeknek!

            OKTÓBER – Vámpírok vonzásában

Micsodák a vámpírok?

A köztudatban a vámpírok misztikus, vérivó, emberforma kitalált lények. Vámpirizmusnak szokás nevezni, ha egy lény más lényektől nyer valamilyen formában energiát. Konkrétan a vámpír szó és a hozzá kapcsolódó hiedelemvilág csak legfeljebb a középkorig nyúlik vissza. Nincs körülhatárolható eredete, bár sokan kutatják megszállottan több száz éve. Az biztos, hogy 1732-től vizsgálják orvosi és tudományos szempontból is a kérdést, 1755-től be is tiltottak a vámpirizmussal kapcsolatos mindennemű dolgot, majd 1786-ban porolták le hivatalosan a témát.

A vámpírok gyakori szereplők a horror- és fantasy-irodalomban és -filmekben. A klasszikus variáció szerint a vámpírok sírjukból kikelt holtak, bőrük sápadt, nagy szemfogaik vannak, sok esetben csúnya, gyakorlatilag gondolkozni képtelen, járkáló élőhalottak (zombik), de többségében földöntúli szépséggel, csáberővel felruházott emberszerű alakok. Olyan éjszakai lények, akik nem mehetnek ki a fényre, az éjszaka leple alatt tevékenykednek, és vagy csak úgy mehetnek be egy házba, ha bekopognak és behívják őket (ld.: a Görög mitológiában), vagy a különleges képességeikkel képesek akárhová bejutni, bár megszentelt földre (templomok, kápolnák) többnyire nem. Koporsókban alszanak, félnek a napfénytől, a feszülettől, a fokhagymától és a szentelt víztől, legyőzésükhöz karót kell döfni a szívükbe, le kell vágni a fejüket és el kell égetni őket.

Ha szeretnél jobban utánaolvasni a vámpíroknak, akkor javaslom a wikipédia oldalukat kiindulópontnak – https://hu.wikipedia.org/wiki/Vámpír –, de ha érdekel, hogy miféle vámpíros sztorik születtek a young adult korcsoportot becélozva, akkor olvass tovább!

Jó olvasást a rovathoz!


>!
_Timi_

Csak hát a szörnyek sosem pusztulnak el. Bizony vannak vérszomjas fenevadak, vannak vámpírok, kísértetek, s élnek a puszták titokzatos rémei. A szörnyek halhatatlanok.

10. oldal

!

Richelle Mead: Vámpírakadémia

    Besorolás:

        YA, Urban Fantasy, Filmadaptáció, Vámpír, Mágia, Romantikus

Rose, egy zabolátlan dampyr (félig ember, félig vámpír testőr), akit mora barátnőjével, Lissával együtt szökés közben kapnak el és visznek vissza az eldugott St. Vladimir Akadémiára. A vámpíriskola a mora uralkodói családok és dampyr testőreik számára szolgál oktatóhelyül. Lissa egy mora (halandó vámpír) nemesi család sarja, egy hercegnő, ami miatt folyamatos életveszélyben van. Mindketten az átlagos vámpírdiákok életét próbálják élni, de Lissa különleges mágikus képességei és a mindkettőjüket megkísértő tiltott szerelem nem javít a helyzeten. Az iskola valószínűleg a legrosszabb búvóhely számukra, ezért Rose keményen edz, hogy hivatalosan is Lissa testőre lehessen. Addig is kénytelenek szembenézni a belső és külső támadásokkal, amit a kegyetlen strigák (halhatatlan vámpírok) jelentenek, akiknek mindent megér, hogy levadásszák a mora trónörököst, Lissát.

A történetből film is készült, amiben a makacs dampyrt Zoey Deutch játssza, míg az általa védelmezett morát Lucy Fry. Szerintem mind a könyv, mind a film izgalmas, és érdekes új megközelítése a vámpír témának, így nem hagyhattam ki a felsorolásból! A könyv mellett szól az is, hogy mind a 6 része megjelent magyarul, vagyis végigkövethetjük Rose és Lissa történetét.


>!
K_Gabi
Richelle Mead: Vámpírakadémia

Főhősnőink teljesen ellentétei egymásnak, kivéve egy dolgot. A legjobb barátjukért bármire képesek. A kettejük között lévő barátság volt az egyik eleme a könyvnek, ami nagyon tetszett. A másik az, hogy ez a világ, amely vámpírokkal van tele, kicsit más, mint amiket eddig olvastam. Szóval a könyv már tudott újat mutatni.
Rejtélyes volt, izgalmas és olyan menő. Mivel Rose is az. Egy igazi vagány csaj.
Nagyon tetszett az egész, és úgy örülök, hogy van még öt könyv a sorozatból. Alig várom, hogy folytassam.

!

Spirit Bliss: A múlt árnyai

    Besorolás:

        YA, Fantasy, Disztópia, Időutazás, Romantikus, Kaland, Vámpír

Miután a Nap fénye elhalványult, előbújtak a sötétség démonai: minden vámpírok atyja, Véreskezű Casimir irányításával a vérszívók átvették az uralmat a világunk felett! Az emberek többségét lemészárolták, ám akik életben maradtak, azok vagy a vámpírokat szolgálják, vagy űzött vadként élnek a csatornákban. Persze az emberek kreatívak, ha sarokba vannak szorítva, így juthat egy őrült terv a bujdosók vezetőjének az eszébe! Ugyanis kitalálja, hogy építenek egy időgépet, és visszamennek a középkorba, és megölik Casimirt, mielőtt átváltozott volna!

Végül Katherine Glanville-t küldik vissza, aki férfi álruhát ölt ugyan, de a furcsaságai miatt elkönyvelik boszorkánynak. Csak egy véletlennek hála éli túl; összekeverik Casimir úrfi sosem látott unokahúgával, Roderica Galahaddel… Emiatt közel kerül a célponthoz, ám kiderül, hogy az emberi Casimir kedves, önfeláldozó és jó lélek.


>!
csfannie P
Spirit Bliss: A múlt árnyai

Ez az első könyvem az írónőtől, és remélem, nem az utolsó. :)
Nem vagyok nagy vámpír-fan, de ez a könyv zseniális!
Az elejét kicsit túl pörgősnek éreztem, hiszen egyből belecsaptunk a lecsóba, és akkor még zavarosak is voltak a dolgok, de szép lassan körvonalazódott bennem minden.
A szereplők nagy részét szerettem, habár az elején Rica nem volt nagy kedvencem. :D Viszont Casimirt már az első pillanatban a szívembe zártam. :)
A csavar a végén letaglózott, úgyhogy alig várom a folytatást.
5/4,5*

1 hozzászólás
!

Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai

    Besorolás:

        YA, Fantasy, Disztópia, Thriller, Vámpír, Romantikus

Allison Sekemoto világában a vámpírok két lábon járó vérzsáknak tekintik az embereket, akik csak nappal merészkedhetnek elő élelem után kutatni, de éjszakára el kell rejtőzniük, vagy nem biztos hogy megérik a másnapot. Allie-t a vámpírok iránt érzett gyűlölet tartja életben, aztán egy éjszaka Allie meghal, és maga is szörnyeteggé változik. Úgy dönt, hogy elhagyja a várost, és önmagát embernek kiadva egy felmentőcsapathoz csapódik.

Szerintem érdekes koncepciója van a regénynek, és izgalmasan nyúl a témához az írónő. Bár jó ideig se híre, se hamva nem volt a folytatásnak – nemrég jött a hír, hogy érkezik a második rész –, sokan rajonganak Julie Kagawa új sorozatáért, például @Szabó_Ági is:


>!
Szabó_Ági
Julie Kagawa: A halhatatlanság szabályai

*-* EZ A KÖNYV! *-*
A 2. oldalnál teljesen magával ragadott, a 10-nél már azt sajnáltam, hogy csak 460 oldal. Alig tudtam letenni, hogy egyek, aludjak vagy dolgozzak. Régóta szeretem a vámpírtörténeteket – bár az Alkonyat óta annyira nem, és juj, még akar Meyer írni, most komolyan, minek?!?! De Julie Kagawa valami teljesen mást alkotott. Disztópia és vámpírsztori egy csipet Walking Dead-del egy tehetséges írónőtől. A könyvnek hangulata van. Sötét, nyomasztó, thriller-szerű – de hangulata. Éppen ezért minden apró pozitívumot – egy kis humort, csöpp romantikát, a szeretet bármiféle apró megnyilvánulását – úgy fogad az olvasó, mint egy korty vizet a sivatagban utazó.
Csak ajánlani tudom!
Kedves @Könyvmolyképző ! Folytatás? Légyszi EZT a sorozatot ne kaszáljátok el!

!

(Fan art: Larten: Birth of A Killer 01 by maicco ~ https://goo.gl/grDHdM)

Darren Shan: Gyilkos születik

    Besorolás:

        YA, Urban fantasy, Horror, Fejlődésregény, Kaland, Vámpír

Beköszöntött a 19. század és a sokgyermekes családból származó, nemsokára 10 éves Larten éppen dolgozni igyekszik unokatestvérével és legjobb barátjával, Vur Horstonnal. Egy gyárban dolgoznak, ahol a szadista felügyelő a fejüket narancssárgára festve különbözteti meg a selyemgubókkal dolgozó fiúkat a többi részlegen dolgozótól. Némi felfordulás és élete első gyilkossága után Larten egy sírkertben találkozik Seba Nile-lel, aki meghallgatja a fiú történetét, majd miután megízlelte a vérét, úgy dönt, hogy az inasává fogadja.

A Larten Crepsley regényes története az író ifjúsági sorozatából megismert mentor vámpír élettörténetét meséli el, ami jóval véresebb, mint későbbi tanoncának, Darrennek a sztorija. Én mindenesetre amondó vagyok, hogy a másik sorozat (https://moly.hu/sorozatok/darren-shan-regenyes-tortenete) is kihagyhatatlan olvasmány, ha valaki egy igazán jó vámpíros sorozatot keres éppen.


>!
Laura_Krempf P
Darren Shan: Gyilkos születik

Már olvastam Darren Shan Vámpír és Démonsorozatát is, így nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Larten Crepsleynek megírta az életét 4 rövidke könyvben.
Jó ismerős neveket olvasni, jó végre tenni őket valahova ebben a szövevényes történetben.
Nagyon szeretem Darren Shan könyveit! Larten pedig az egyik kedvenc szereplőm volt. Jó megismerni a gyerekkorát, és az utat melyen elindult és haladt, ami ahhoz a személyiséghez vezette akit megismertem és megszerettem.
Jöhet a folytatás ;)

!

(Fan art by ~chibi-oneechan)

Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

    Besorolás:

        YA, Urban fantasy, Vámpír, Filmadaptáció, Romantikus

Bella magának való, különc lány. Amikor az anyja újra férjhez megy, az apjához küldi, egy Forks nevű városkába. Itt váratlan fordulatot vesz az élete, amikor megismerkedik a titokzatos Edwarddal. A fiú nem olyan, mint a többi srác: intelligens, szellemes és különleges, hiszen 1918 óta nem öregedett. Edward ugyanis halhatatlan, mint a vámpírok. Ám ő nem vérre szomjazik, a családja más életmódot választott. A két fiatal között szenvedélyes kapcsolat alakul ki. Ám Edward egyre nehezebben képes féken tartani az ösztöneit. Ráadásul a régi ellenségei is felbukkannak.

Bár a filmek körkörös ismétlődése és a színészek borzasztó színjátéka kicsit megutáltatta velem az egész történetet, be kell vallanom, hogy elsőre igenis jól esett olvasni az Alkonyat-regényeket (és igen, végigolvastam a teljes sagát, mind a 2750 oldalt)! Mondjuk inkább kíváncsi voltam, mint rajongó… (A fentebb említett 12 részes Darren Shan regényes története sorozat rabolta el a szívemet akkortájt.)

Érdekességként meg kell említenem, hogy nemsokára érkezik magyarul egy fordított Alkonyat-történet Egy életem, egy halálom címmel, amiben a Bella helyett egy Beaufort Swan nevű fiú érkezik a városba, majd szúrja ki magának a titokzatos Edythe Cullent. Lehet, hogy bele fogok lesni…


>!
nicky_666
Stephenie Meyer: Twilight – Alkonyat

Imádtam minden egyes oldal, minden egyes sorát. Számomra végig tökéletes volt, semmit se változtatnék rajta. Izgalmas, vicces, romantikus volt. A karakterek megfogtak és nem sok bajom volt se velük, se a világgal, amiben élnek. Az egyik legjobb könyv volt, amit olvastam! Nagyon gyorsan végig lehet haladni rajta, mert nagyon olvastatja magát. A filmet viszont utáltam.

!

Néhány várva várt magyar YA megjelenés
(Szeptember +Október)

Holly Bourne: Normális vagyok? – Pszichés betegség
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase! – Retelling/Átdolgozás
Sara Barnard: Törékeny barátság – Barátság
Alynne Webb: Az utolsó – Fantasy, Mágia, Szellemek
Claire LaZebnik: Páros randi tesóknak – Romantikus
Martin Kay: Eastern – Fantasy, Western, Posztapokaliptikus
Karen M. McManus: Lehull a lepel – Krimi, Romantikus, LMBTQ
Ava Dellaira: Hazatérés – Romantikus
Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg – Fantasy, Tündér, Mágia
Melissa Albert: Hazel Wood – Mogyoróliget – Fantasy / Dark fantasy, Tündér, Mágia
Tricia Levenseller: Daughter of the Pirate King – A kalózkirály lánya – Fantasy, Kaland, Kalózos, Romantikus
Leiner Laura: Maradj velem – Romantikus, Humoros
Rácz-Stefán Tibor: Élni akarok! – Romantikus, Betegség, LMBTQ
Karen Fortunati: The Weight of Zero – Semmi súlya – Pszichés betegség


>!
Tóth_Orsolya_3 P
Karen M. McManus: Lehull a lepel

Huhh, a mindenit! Ez aztán az izgalmas könyv!
Nagyon tetszett, végig fenntartotta az érdeklődésemet, egy perc sem volt, amikor unatkoztam volna. Számtalan teória járt a fejemben, köztük volt a megoldás is. A romantikus szálnak az én érzelgős lelkem nagyon örült. ;)

2 hozzászólás
!

Néhány várva várt angol YA megjelenés
(Szeptember +Október)

Candice Montgomery: Home and Away – Sport
Kheryn Callender: This Is Kind of an Epic Love Story – Romantikus, LMBTQ
Claire Legrand: Sawkill Girls – Romantikus, LMBTQ
Lauren Oliver: Broken Things – Krimi
Julie Kagawa: Shadow of the Fox – Fantasy
Megan Shepherd: Grim Lovelies – Fantasy
Becky Albertalli – Adam Silvera: What If It's Us – Romantikus, LMBTQ
Rebecca Schaeffer: Not Even Bones – Fantasy, Paranormális
Patrick Ness: And the Ocean Was Our Sky – Fantasy
Courtney Summers: Sadie – Nyomozás, Rejtély
L. L. McKinney: A Blade So Black – Fantasy, Retelling/Átdolgozás
Kiersten White: The Dark Descent of Elizabeth Frankenstein – Fantasy, Retelling/Átdolgozás
Ibi Zoboi: Pride – Romantikus, Retelling/Átdolgozás


>!
Rileey
Patrick Ness: And the Ocean Was Our Sky

Patrick Ness fogta a Moby Dick sztorit, és csavart rajta egyet: itt a bálnák a szereplők, és az ember a gonosz. Nagyon érdekes volt ez a megfordított történet, rövid, de mégis olyan feszülten építkezett az egész cselekmény eseményről eseményre, telesűrítve azzal a kellemesen borzongó várakozással, amikor tudod, hogy valami rossz fog történni.

!

AJÁNLÓ:

    Vámpíros rovat BRAM STOKER főszereplésével:
https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-kulfoldi-iroja-bram-stoker

Young Adult a többieknél:

    Sikerkönyvek – @Röfipingvin
Cynthia Hand: Vigyázz, Holly Chase!
https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-78

Kihívásokat ajánlva:

    Természetfeletti szerelem 3.
https://moly.hu/kihivasok/termeszetfeletti-szerelem-3
    Alkonyattól Hajnalhasadásig – Olvassuk el együtt a Twilight Sagát
https://moly.hu/kihivasok/alkonyattol-hajnalhasadasig-olvassuk-el-egyutt-a-twilight-sagat
    Minden idők 100 legjobb YA regénye
https://moly.hu/kihivasok/minden-idok-100-legjobb-ya-regenye
    Olvass Múlt árnyait
https://moly.hu/kihivasok/olvass-mult-arnyait
    olvassuk el Richelle Mead Vámpírakadémia sorozatát :)
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-richelle-mead-vampirakademia-sorozatat-2
    Vámpírakadémia I.
https://moly.hu/kihivasok/vampirakademia-i

Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:

    Boszorkányos október – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-boszorkanyos-oktober
    Erős női főszereplők – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-eros-noi-foszereplok
    Winter Is Coming – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-winter-is-coming

A végére pedig @Roboraptor gondolatai a YA-könyvek és a vámpírok kapcsán:


>!
Roboraptor U
Young Adult

A young adult szó hallatán az emberek két csoportra oszlanak: azokra, akik felszisszennek és a bugyuta, minden zsánerbe belefolyó tinifilmekre és könyvekre gondolnak, és azokra, akik éltetik ezeket a történeteket. Az Oknyomozó raptor legújabb három részes cikksorozatában, a Kapudrog az irodalomhozban ezt a sok előítéletet és félreértést övező műfajt vagy kategóriát járjuk körül annak elmúlt trendjeit vizsgálva. Az első részben kiderült, mit nevezünk young adultnak, mióta létezik, és mennyit köszönhet Harry Potternek. A sorozat második részében az Alkonyat kapcsán a vámpírok térhódításának eredünk nyomába, illetve megvizsgáljuk Az éhezők viadala jelenségén keresztül, mennyire foglalkoztatja a YA-közönséget a politika és a jövő.

https://roboraptor.24.hu/2018/08/11/kapudrog-az-irodalo…


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!