Forever Young Adult – Télies hangulatban

Rovatgazda
!

Sziasztok!

Először is minden olvasómnak szeretnék szuper olvasmányokban gazdag, boldog új évet kívánni! ;)

Másodsorban térjünk rá a rovatom havi témájára, aminek van némi köze ahhoz, hogy ezen a télen egy szemernyit havat sem láttam még… Ráadásul régen volt téli/karácsonyi témájú FYA rovat, szóval éppen ideje volt már egynek! Szerencsémre mostanában nem egy izgalmas, jó hangulatú, téli YA-regény jelent meg, így gyorsan ment a válogatás…

            DECEMBER – TÉLIES HANGULATBAN

A rovatot a személyes kedvencemmel kezdem, de minden könyvhöz (szokás szerint) beválogattam egy-egy Moly tag értékelését is. Remélem, hogy találtok legalább egy szimpatikus olvasmányt az alább felsoroltak között!

Jó olvasást a rovathoz!

(A bejegyzésben szereplő kép címe: Winter Still és Paul Weeks Photography képe. https://search.creativecommons.org/photos/2548ba0b-c80d…)

Korábbi téli rovat:
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-winter-is-coming

Téli hangulatcsináló kép:


hmelcsi>!
Könyves képek

Karácsony szellemét még kicsit visszaidézve elhoztam a kedvenc karácsonyi képem. ♥
Ha érdekelnek további könyves képek, akkor nézz be hozzánk instán ⬇️
https://instagram.com/paperheart_sisters…

!

HAVI AJÁNLOTTAM!

Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

    Besorolás:

        YA, Realista, Romantikus, Karácsony/Tél

FÜLSZÖVEG:

Egy dedikálás, ami megváltoztatja az egész életed!
Panka mindig is tudta, hogy csak saját magára számíthat. A tizenhét éves lány nevelőszülőknél él, emellett egy kiadónál dolgozik gyakornokként. Egyetlen szabály szerint éli az életét: senkit nem enged igazán közel magához, mert túl sokszor törték már össze a szívét.
Bastien hiába híres író, az ő élete is csak kívülről tökéletes. A tizenkilenc éves, francia srác egy régebbi balesetét próbálja feldolgozni lelkileg, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá, hogy íróként is bizonyítson. Bastien a kétségbeesését és a haragját másokon vezeti le, a budapesti dedikálásán viszont emberére akad: Panka az egyetlen, aki felveszi vele szemben a kesztyűt. Egyre jobban izzik a levegő Panka és Bastien között, az idő viszont ketyeg, a fiú ugyanis hamarosan elhagyja az országot. A szerelmüket már csak egy karácsonyi csoda válthatja valóra?

SZERINTEM:

Nehéz sorsú főszereplők, mély beszélgetések, elmerülés egy író lelkében, bizalmatlansági problémák feldolgozása, könyvesbolti munka, télbe öltözött Budapest – mi másra vágyhatnék még? Ismét beleszerettem Tibi stílusába, habár nem egyszer összeszorult a szívem olvasás közben Panka és Bastien miatt! Szomorú, megható, megrázó és tanulságokkal teli olvasmány – örülök, hogy olvashattam!

MOLYOS AJÁNLÓ:


Pölcz_Fanni>!
Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot!

Én átéltem a pillanatot, mert az a könyv nekem letehetetlen volt, így szinte csak egy pillanatig tartott. Szerintem csodálatos volt! Boldog vagyok, hogy végre tudtam olvasni egy igazán meghitt, karacsonyi fényes, hópelyhekben gazdag történetet. Nagyon tetszett, hisz itt Budapesten játszódik, mert a szereplőkkel sétáltam végig a mi kis csodás fővárosunkban. Továbbá könyvesboltban történtek a legfontosabb események, annyira ritka, pedig a legcsodsabb hely a földön! Éreztem ezen a könyvön, hogy az író beleadta a szívét és a lelket is, mert ez a könyv egy csoda lett! Imádtam benne a könyves utalásokat, a kedvenc íróimat is!
Ami kicsit nekem furcsa, de mivel nem ebben a szakmában dolgozom, nem tudom: szóval ekkora felelőssége egy gyakornoknak lehet? Nem tartottam jogosnak, hogy ennyi mindent rájuk zúdítsanak.
Mindenképpen ajánlom!

!

Catherine Rider: Csók Rómában

    Besorolás:

        YA, Realista, Romantikus, Karácsony/Tél, Utazás

FÜLSZÖVEG:

Anna nem tud magához térni a döbbenettől, amikor Stephen a Rómába tartó repülőn kéri meg a kezét. Nem marad más választása, mint nemet mondani, végül is még csak 19 éves, és nem áll készen arra, hogy megállapodjon. Épp egy esküvőre tart, de előbb még meg kell szereznie azt a különleges süteményt, amit a vőlegény családja mindenáron szeretne az esküvőn feltálalni.
Matteót teljesen leköti a fontos futballmeccse. Amikor egy pékségben meglátja Annát, aki anélkül, hogy akár egy szót is beszélne olaszul, próbál struffolit szerezni, felajánlja a lánynak a segítségét. Együtt vágnak neki az őrült hajszának, keresztül-kasul a szerelem városán…

MOLYOS AJÁNLÓ:


fruzs7>!
Catherine Rider: Csók Rómában

Ez egy édes könyv, ami köszönhető annak is, hogy egy süteményt (pontosabban egy cukrászt) üldözünk Rómában. Nekem visszahozta az első könyv hangulatát. Matteo karaktere kevésbé tetszett, szerintem szinte csak a foci érdekli, Anna viszont az első pillanattól megnyert magának.

!

Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

    Besorolás:

        YA, Fantasy, Romantikus, Karácsony/Tél, Újramesélés/Retelling, Kaland

FÜLSZÖVEG:

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást?
Egy napon Elza lesz Arandelle királynője. Rengeteg felelősséggel és elvárással kell majd megbirkóznia, a megválaszolatlan kérdésekről nem is szólva. Vajon milyen vezető válik majd belőle? Mikor kell kérőt választania? És vajon miért él benne régóta mélyen elrejtve az érzés, hogy egy nagyon fontos része hiányzik?
Szülei váratlan halála után Elzának hamarabb kell választ találnia az életét övező számtalan kérdésre, mint remélte. A királyság egyetlen uralkodójaként magányosabbnak érzi magát, mint valaha. Amikor azonban titokzatos erők lépnek működésbe, Elza elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni – képek jelennek meg előtte egy hozzá nagyon hasonló kislányról. Hogy kitöltse a benne lakozó űrt, Elza embert próbáló utazásra indul jeges királyságán át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot …, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

SZERINTEM:

Nekem nagyon tetszett ez a szépen megírt újramesélés, ami megkockáztatom, hogy jobban sikerült, mint az eredeti történet. Oké, lehet, hogy az író messzebbre is elrugaszkodhatott volna a fő cselekményszáltól, de szerintem sikerült éppen elég egyedivé és élvezetessé varázsolnia a történetet néhány változtatással! Imádtam, hogy nem csak a főszereplő hercegnők, de Hans és Kristoff is saját fejezetet kaptak, amiben jobban megismerhettük őket. Némelyik rész egy az egyben át lett ültetve a meséből – spoiler –, amelyek olvasása közben szinte vártam, hogy felcsendüljön az odaillő Disney-dal!

MOLYOS AJÁNLÓ:


Éllothluin>!
Jen Calonita: Ne érezz, ne kérdezz!

Csatlakozom az előttem lévők dicsérő soraihoz, én is imádtam a könyvet. :)
Az írőnő ugyan nagyban nem rugaszkodott el az eredeti mesétől, de más kontextusba helyezte az egyes párbeszédeket, helyzeteket. Ezek személy szerint nekem nagyon tetszettek, jókat mosolyogtam rajtuk. spoiler
A közelmúltban pont láttam a rajzfilmet, így könnyebb volt észrevenni, mennyire részletgazdagon ír le mindent. Kétség nem fér hozzá, hogy az írőnő nagy rajongója a mesének, ismeri Arandelle-t és a szereplőket.
Nekem az ilyen retellingeknél mindig nagy félelmem, hogy nem sikerül megragadnia az eredeti mese hangulatát és a szereplők jellemét. Itt szerencsére ez tökéletesen tükrözte a filmet.
Örülök, hogy megszületett ez a könyv, jó volt egy kis időre elrepülni a mesebeli fjordok varázslatos és hófödte tájaira és újból végigkövetni a testvérpár kalandos útját.

!

Leiner Laura: Mindig karácsony

    Besorolás:

        YA, Realista, Romantikus, Karácsony/Tél

FÜLSZÖVEG:

Karácsony. Káprázatos fények az utcákon, készülődés az ünnepekre, tolongó emberek a plázákban.
A bevásárlóközpont forgatagában, december 23-án három lány egymás mögé kerül a mozgólépcsőn, éppen akkor, amikor egy prank videónak köszönhetően 14:59 perckor hirtelen leáll a szerkezet.
A Mindig karácsony Anna, Luca és Bogi történetét meséli el, akiknek látszólag semmi közük egymáshoz, sorsukat mégis ezernyi láthatatlan szál köti össze karácsonykor.

MOLYOS AJÁNLÓ:


Dhewilgirl>!
Leiner Laura: Mindig karácsony

Nagyon szerettem, kellemesen árasztotta magából a karácsonyi hangulatot.
Mindhárom lány történetét szerettem, és nagyon tetszett, ahogy a vékony szálak és az apró utalások összekötötték őket spoiler. A kedvencem azért talán mégis Anna története volt, az egész mozis közeg, a telefonbeszélgetéske, mind-mind nagyon tetszett.
Külön örültem – bár hozzáteszem, imádom az IOV-t –, hogy végre egy lehelettel idősebb korosztályról olvashattam Leiner Laurától, mert bár szeretem a stílusát, de azért 26 évesen mégis furán érzem magam, amikor 10 évvel fiatalabb szereplőkről olvasok. Szóval minden szempontból 5-öst kap tőlem a könyv :)

!

Stephanie Kate Strohm: Herceg álruhában

    Besorolás:

        YA, Realista, Romantikus, Karácsony/Tél

FÜLSZÖVEG:

A tizenhat éves Dylan Leigh élete akár normális is lehetne, ha nem Miss Mississippi volna a nővére, aki ráadásul épp házasodni készül. A szépséges Dusty egyáltalán nem hétköznapi módon találta meg az igazit, hanem a Herceg álruhában című valóságshow-ban.
A herceg, aki valójában csak egy lord, és erre Dylan rendszeresen emlékezeti nővérét, skót származású, ezért az esküvőt Skóciában tartják, és hogy a helyzet még különlegesebb legyen: karácsonykor. Dustyval ellentétben Dylan sokkal kevésbé viseli jól a nyilvánosságot, és azt, hogy a valóságshow producerei számára semmi sem szent, csak a nézettség. Ráadásul a jövőbeli anyós sem túl barátságos a nővérekkel, aki egyetlen fiacskájának másmilyen társat képzelt el. Még mielőtt az egész karácsonyi szünet rémálommá válna Dylan számára, megismerkedik az arisztokratikus külsejű kékszemű Jamie-vel. Lehet, hogy kibontakozó szerelmük csak egy újabb valóságshow kezdete lesz?

MOLYOS AJÁNLÓ:


kte P>!
Stephanie Kate Strohm: Herceg álruhában

Könnyed romantikus limonádé, kikapcsolódásnak megfelelő. Lehetne hibákat sorolni, de ez egy mai tündérmese, váratlan fordulatokra nem érdemes számítani. A többi LOL-könyvhöz hasonlóan megkapargat egy-két komolyabb témát: a testvéri kapcsolatok sokszínűségét, spoiler, a híres és gazdag emberek kételyeit, hogy a személyiségüket kedveli valaki vagy a rangjukat és a pénzüket és természetesen a valóságshow-k visszásságait. Valódi drámától, fájdalomtól nem kell tartani ebben a sorozatban.
Dylan és Jamie megismerkedése és kapcsolata aranyos és vicces, tetszettek az irodalmi idézetek is.

!

Várva várt YA megjelenések (magyar verzió)

« OKTÓBER, NOVEMBER és DECEMBER »

Elizabeth Lim: Ez hát a szerelem – újramesélés
Morgan Matson: Save the date – A nagy nagy nap – romantikus
Leiner Laura: Bízz bennem – romantikus
Marissa Meyer: Cress – cyberpunk, disztópia, fantasy, népmese-adaptáció
Balássy Fanni: Hol is kezdjem – kortárs ifjúsági
Camryn Garrett: Pozitív – LMBTQ, romantikus
Natalia Sherba: Az Órakulcs – fantasy
Kiersten White: Slayer – Vadász – paranormális, fantasy
Leigh Bardugo: Wonder Woman – A háborúhozó – fantasy, szuperhős
Jenni Hendriks – Ted Caplan: Nem terhes – kaland, filmadaptáció
Nina Moreno: Ne randizz Rosa Santosszal! – romantikus
Katharine McGee: American Royals – Királyi élet – romantikus,történelmi fikció
Saundra Mitchell – Bob Martin – Chad Beguelin – Matthew Sklar: The Prom – A végzős bál – LMBTQ, romantikus, adaptáció

MOLYOS AJÁNLÓ:


KatieWR>!
Saundra Mitchell – Bob Martin – Chad Beguelin – Matthew Sklar: The Prom – A végzős bál

Elég vegyes élmény volt ezt a könyvet olvasni, de végül pozitívan jöttem ki belőle. Ha valaki nem igazán érti, hogyan képes ez a történet lavírozni a két szélsőségesnek érzett hangulata között, annak ajánlom, hogy lapozzon előre a köszönetnyilvánításhoz, mert nekem fogalmam sem volt róla, hogy ez a könyv egy musicelből íródott, és akkor kattant a helyére a dolog, amikor ezt megtudtam.
A történet fő cselekménye az elfogadás és az előbújás körül forog, és bár ezek nagyon komoly témák, a folyamatos tündérmesés elemektől veszítenek az élükből, de fontos, hogy nem a jelentőségükből. Valahogy sikerült megtalálni az egyensúlyt egy olyan ponton, ahol a tündérfények emlegetésétől és a Broadway-színészek megjelenésétől nem omlik magába az egész azonnal, és egy idő után inkább nem vettem túl komolyan ezeket a részeket, mert így könnyebb volt olvasni.
Ami engem kidobott az a nyelvezet, nem tudom, hogy angolul is ilyen-e a stílus, de igazából még a szavakat sem találom rá, hogy most vidékies akart lenni, vagy szándékosan archaizáló, de nem emlékszem, mikor olvastam utoljára azt a szót, hogy levegőég. Meg pár olyan szó is akadt, amikről nem tudtam eldönteni, hogy tájszavak, vagy honnan kerültek ide (ami nyilván nem gond, csak őszintén furcsa élmény volt egy új ifjúsági regényben olyan szavakkal találkozni, amiket egyáltalán nem ismertem korábban, aztán a következő mondatban meg YouTube és Facebook).
A könyv maga elég családbarát, így én bárkinek nyugodtan ajánlom, aki valami kedves és tanulságos LMBT++ könyvvel szeretne ismerkedni.

!

Young Adult a többieknél:

Sikerkönyvek – @Röfipingvin
Stephenie Meyer: Midnight Sun – Éjféli nap
https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-104

MolyComics – @Razor
Raina Telgemeier: Nővérek
https://moly.hu/merites-rovatok/molycomics-17

MolyMazsolázó – @PTJulia
Mészöly Ágnes – Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Nyáry Luca: Vigyázat, törékeny!
Mészöly Ágnes: Fekete nyár
https://moly.hu/merites-rovatok/molymazsolazo-99

* * * * *

Kihívások a Merített könyvekhez!

Frissen és ropogósan a nyomdából, avagy olvassunk frissen megjelent könyveket!
https://moly.hu/kihivasok/frissen-es-ropogosan-a-nyomdabol-avagy-olvassunk-frissen-megjelent-konyveket

Olvassuk el Rácz-Stefán Tibor: Éld át a pillanatot! c. könyvét!
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-racz-stefan-tibor-eld-at-a-pillanatot-c-konyvet

Vörös Pöttyös? Szeretem. – Duplázzunk!
https://moly.hu/kihivasok/voros-pottyos-szeretem-duplazzunk

Olvassunk Menő Könyveket! 2021
https://moly.hu/kihivasok/olvassunk-meno-konyveket-2021

Olvassuk el a Ne érezz, ne kérdezz! című könyvet!
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-a-ne-erezz-ne-kerdezz-cimu-konyvet-3

Olvassunk Leiner Laura-könyveket
https://moly.hu/kihivasok/olvassunk-leiner-laura-konyveket

Olvassuk el (újra) Leiner Laura Mindig karácsony című könyvét
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-ujra-leiner-laura-mindig-karacsony-cimu-konyvet-4

* * * * *

Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:

Mi a YA? –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult
Szerelem a láthatáron –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-szerelem-a-lathataron
Adaptáljunk meséket! –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-adaptaljunk-meseket
Nyomozzunk és borzongjunk! –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-nyomozzunk-es-borzongjunk
Erős női főszereplők –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-eros-noi-foszereplok

* * * * *
…és a végére egy kis karácsonyi YA-hangulat @irodalmi_birodalom képének köszönhetően:


irodalmi_birodalom>!
Könyves képek

Könyvajánlók, irodalmi mémek. Érdemes benézni hozzám. :)
Te már a követőm vagy?
.
https://www.instagram.com/irodalmi_birodalom
.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!