Forever Young Adult – Szivárványszínű szerelmek

Rovatgazda
!

(A zászlós kép forrása: https://en.wikipedia.org/wiki/Rainbow_flag_(LGBT_movement))

Sziasztok!

Mint minden februárban, szerettem volna idén is romantikus rovattal előrukkolni. Két realista romantikus februári rovat után úgy döntöttem, hogy ideje górcső alá venni a romantikus LMBT+ Young Adult regényeket is.

            FEBRUÁR – Szivárványszínű szerelmek

„Az LMBT betűszó a nemzetközi szóhasználatban elterjedt LGBT magyar fordítása. A rövidítés feloldása: Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok, Transzneműek. Az elnevezés ezen szexuális és nemi kisebbségek összefoglaló megjelölésére használatos. A betűszónak angolul több változata létezik; egyesek csak a betűk sorrendjét változtatják, mások újabb betűkkel egészítik ki. A leggyakrabban egy Q betűt adnak hozzá a queer vagy a nemi irányultság és/vagy identitás még nem eldöntött questioning (kb. „kíváncsi”; néha kérdőjellel is jelölhetik) rövidítéseként (esetleg két Q-t mindkét csoport jelölésére), A-t az aszexuálisok, I-t az interszexuálisok, P-t a pánszexuálisok, vagy O-t az omniszexuálisok jeleként.

Jelenleg használt legteljesebb változata az LGBTTTIQQA betűk valamely sorrendje, de ez rendkívül ritka. A betűszóban időről időre történő bővítése helyett vannak csoportok és szervezetek, amelyek az LGBT+ / LMBT+ változatot használják, a + jellel utalva a lista lezáratlanságára, a további közösséghez tartozó kategóriákra / identitásokra.”
(Forrás: wikipédia)

Jó olvasást a rovathoz!


>!
Sippancs P

Ez a szerelem, gondolta Lydia. A csendes egyesülés. Két lélek, két szív, két test egybeolvadása.

238. oldal

!

Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

    Besorolás:

        YA, LMBT+, romantikus, realista, fejlődésregény

Az elbeszélő végig Ari (Aristotle Mendoza), az El Pasóban élő mexikói srác, akinek a legjobb barátja az édesanyja, a családját leszámítva magányos, mígnem találkozik az uszodában a félig mexikói Dante Quintanával. Dante különös változáson megy át kamaszodás közben, rádöbben, hogy jobban szeret fiúkkal csókolózni, mint lányokkal és ezt a legjobb barátjával, Arival beszéli meg, akit kicsit furcsán érint a téma.

A regény sok mindenről szól, nem csupán önmagunk vagy a szexualitásunk elfogadásáról. Ari több olyan dologgal küzd, amit nem igazán tud megbeszélni mással – se a családjával, se a barátjával. A történet küzdelem a magánnyal, a családon belüli titkokkal, az át nem beszélt emlékekkel, a magunkra maradással… Dante jó hatással van a zárkózott Arira, aki lassacskán elkezd kinyílni és rájön, hogy csak akkor tudja megoldani vagy megbeszélni a problémáit, ha a sarkára áll.

Elgondolkodtató, mély mondanivalójú és nagyon cuki sztori, aminek két imádnivaló srác a főszereplője! A háborús és a börtönös részeket nyomasztónak találtam ugyan, de a fiúk beszélgetései, a könyv humora, az egymásra találásuk nagyon felhozta nálam a regényt.


>!
Greywind
Benjamin Alire Sáenz: Aristotle és Dante a világmindenség titkainak nyomában

Érdekes, érzékeny, nagyon emberi. A karakterek hihetőek, és tetszik, ahogy érezni a különbséget a tizenöt és a tizenhét éves főhős között. Abszolút plusz, hogy bár kisebb-nagyobb döccenők vannak mind a két családban, a családtagok erősen kötődnek egymáshoz, és végre nem teljesen diszfunkcionális vagy széthullott kapcsolatok vannak a háttérben. (Egyébként is túl olcsó egy útkereséssel, bizonytalansággal teli, képlékeny életkor lehetőségekkel teli ábrázolását elkenni egy „elváltszülőkgyereke” vagy „apádalkoholistaanyádkarrierista” sablonnal, ezért is méltányolom, hogy itt valóban a belső konfliktusok, félelmek és rácsodálkozások vitték a sztorit.)

!

John Green – David Levithan: Will & Will

    Besorolás:

        YA, LMBT+, romantikus, realista, depresszió

Will Grayson megismerkedik Will Graysonnal. Az egyik fiú okos és különc, akinek egyik alapszabálya: mindentől és mindenkitől tartja a távolságot. A másik dühös és depressziós, életének egyetlen fénypontja egy internetes barátság. Egy hideg éjszakán Chicago egyik legfurcsább pontján a két fiú útja keresztezi egymást. Ettől a pillanattól kezdve világaik összekeverednek, az életük visszavonhatatlanul egybefonódik.

Nagyon jól bemutatja a könyv, hogy mennyire fontos az önelfogadás, a barátokra találás, az önmagunkra és másokra odafigyelés. A súlyos témákat gyakran félbeszakítja egy-egy nagyon kirívóan és nevetségesen kétségbeejtő szituáció – olyanféle, ami kívülről vicces, de nem akarsz az elszenvedő helyében lenni! Kamu személyi, amin még mindig kiskorú vagy? Színvallás szülőknek? A talán meleg emberkéről kiderül, hogy mégsem meleg, ellenben rájössz, hogy tetszel neki? Zabáltam az ilyen kis lököttségeit a sztorinak.


>!
Orsolya_Némethi
John Green – David Levithan: Will & Will

Ez a könyv csúcs! Egy kisebb olvasási válságból húzott ki, ami valószínűleg még tartott volna, ha nem kezdem el véletlenül ezt a csodát. Már az első fejezetben megfogott, pedig ilyen ritkán van. Az egyik legviccesebb könyv, amit valaha olvastam, pár nap alatt ledaráltam. Az utolsó gondolatom az volt, hogy mikor olvasom újra?
Hasonlót sem olvastam soha, a szerelem és a barátság aránya tökéletes összhangban volt. Végre egy szókimondó könyv, a szereplők olyan dolgokról beszélnek, gondolkodnak, amik valóban foglalkoztatják az ilyen korú fiatalokat. Nincs kertelés, minden természetes benne! Igazából mindhárom főszereplőt egyenesen imádtam, nem tudnék választani köztük. Végre megtapasztaltam újra azt az érzést, amikor vége a könyvnek és azt se tudtam merre fussak,vagy merre nézzek, mit gondoljak.

!

Jandy Nelson: Neked adom a napot

    Besorolás:

        YA, LMBT+, romantikus, realista, ikrek

A tizenhárom éves fiú-lány ikerpár, Noah és Jude hihetetlenül közel állnak egymáshoz. Különleges burkot húznak maguk köré színekből és szavakból, ahová nem engednek be semmit és senkit. Egy nap azonban a burok felhasad, és a családi tragédia úgy kipörgeti az ikreket megszokott világukból, akár egy tornádó.

Három esztendő múltán jóformán szóba sem állnak egymással. Az érzékeny lelkű Noah szerelmes barátságba keveredik a szomszéd sráccal, Jude pedig mesteréül választ egy goromba férfit, akinek több köze van a lány családjának széthullásához, mint hinné…
Az ikrek nem veszik észre, hogy mindketten csak a történet egyik felét ismerik, és vissza kéne találniuk egymáshoz, hogy esélyük nyíljon világuk újjáformálására.


>!
Meguliuna
Jandy Nelson: Neked adom a napot

Ajánlásra olvastam el ezt a könyvet. Valószínűleg magamtól nem olvastam volna el, sőr az is lehet, hogy magamtól nem akadtam volna rá.
Az elején nem éreztem a könyvet, a stílust. Valahogy nem tudott megragadni. Olvastam ekkor néhány megjegyzést, kommentet molyon. És ugyancsak azt láttam, amit a korábbi ajánlások alatt már hallottam, hogy mindenki nagyon szereti ezt a történetet. A művészet nem áll tőlem messze, de valahogy mégsem éreztem a történetet.
Aztán szépen lassan bekúszott a bőröm alá és egyszerűen elvarázsolt. Eleinte csak Noah karaktere fogott meg. Jude engem nagyon sokáig idegesített. Valamilyen téren lehett érezni a végét, viszont számos meglepő fordulat is ért. Kellemesen csalódtam a történetet illetően. És a fülszöveggel ellentétben ez a könyv jóvall több, mint egy ikerpár bájos története.
Most már megértem, hogy miért ilyen magas százalékkal szerepel a molyos listán. Csupán azért vontam le egy fél csillagot, mert a kezdetek kezdetén nem tudott rögtön megragadni, csak a fele előtt nem sokkal. A másik ok pedig, hogy a végét egy kicsit elsietettnek érzem. Ha egy picit jobban ki van fejtve, annak jobban örülök. Néha a vége felé nagyon gyorsan történnek az események. Szerintem nem volt mindig idő az események kibontakozásának.

Kedvenc karakerek: Noah, Oscar és Brian

Mindenkinek csak ajánlani tudom.

!

Róbert Katalin: Válassz engem!
< Szívből, színből, igazán címmel is megjelent. >

    Besorolás:

        YA, LMBT+, romantikus, realista

Egy különös szerelmi háromszög különösen szép története. Lélegzetállítóan szép, szívbe markoló regény szerelemről, másságról és útkeresésről.

Alex úgy szeret valakit, mint az életét, számára nélküle nincsenek holnapok. De vajon bevallhatja ezt az érzést? Vagy minden tönkremegy? Mi ez az erős kapcsolat köztük? Szeretet, vagy valami más, valami több?
Patrik keresi az útját az életben. Anyja halála és apja hideg távolságtartása mélyen megsebezte. Fél a szeretettől, és fél a szerelemtől, számára minden hatalmi játszma. De mi lesz vele, ha elveszíti azt, aki a legfontosabb? Ki a legfontosabb?
Lilla bármit megtenne Patrik vonzalmáért. Harcol a fiúért, és úgy érzi, őt illeti. Ám Lilla Alex húga, aki mélyen szereti a bátyját is, és nem akarja elveszíteni.

A korábbi verziót @Naiva így értékelte: „Ez a könyv minden várakozásomat felülmúlta. Azon kívül, hogy a történet sodort magával, reálisnak éreztem és a szerző sem esett túlzásokba, ami a témát illeti. Nem csak a felszín volt kapargatva, ugyanakkor, annyira igazán mélyen mégsem ment bele az írónő a témába, de ez így lett jó.”

@Caty12 kezébe az új kiadás keveredett, és bár nem tudta, miről szól, mégis elolvasta:


>!
Caty12
Róbert Katalin: Válassz engem!

Amikor kikölcsönöztem a könyvtárból ezt a könyvet, nem gondoltam volna, hogy melegekről szól. Akkor tudatosult bennem, amikor már a 10 oldalnál tartottam. Sok időben telt, mire rászántam magam, hogy elolvassam és meglepett, mert sokkal rosszabbra számítottam.A végén már drukkoltam Alexnak és Patriknak, hogy összejöjjenek.

!

Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése

    Besorolás:

        YA, LMBT+, romantikus, realista, vallás, filmadaptáció

Egy 12 éves kislány árvává válik, mert a szülei meghalnak egy autóbalesetben. Eddig elég átlagos a helyzet, mert történnek szerencsétlenségek az életében, ám aztán jönnek az adalékok! Cameron eközben először csókolózik a legjobb barátnőjével, és amikor értesül a szülei haláláról, az első gondolata az, hogy ők sosem fogják megtudni ezt a furcsa dolgot – hála Istennek… Később Cameront a nagyon vallásos Ruth néni neveli egy olyan helyen, ahol elég aktív a keresztény közösségi élet, és lehet, hogy agyonvernek a cowboyok, ha rájönnek, hogy más vagy.
Persze Cameron lebukik, és Ruth úgy dönt, hogy megmenti a lány lelkét, és kigyógyíttatja a leszbikusságából. A lányt Rick tiszteletes segítségével beíratják a montanai Isteni Ígéret Keresztény Iskola és Gyógyítóközpontba, ahol Rick tiszteletes mellett egy Lydia nevű nő is aktív szerepet vállal a kamaszok „jó útra” térítésében.

Nekem nem lett a kedvenc könyvem, de érdekesnek tartom Cameron Post kamaszodásának történetét, ahogy az Isteni Ígéretben végzett munka megismerése is az volt. Meg furcsa. Meg borzasztó. Gyomron bokszoló.


>!
tizkicsikonyv P
Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése

Rengeteg értékes eleme van ennek a könyvnek, emellett pedig a stílusa is rendkívül gördülékeny, élvezetes, mégis – jó értelemben – kiborító. A hangulatát külön kiemelném, számomra ez volt talán a legmeghatározóbb, egész egyszerűen tényleg kiragad a hétköznapokból, és úgy érezzük, mintha mi is a történet szereplői lennénk. Ugyanakkor picit befejezetlennek érzem, annyi mindent vetett fel, amire úgy gondolom, nem kaptunk kielégítő választ. Mindenesetre ez egy fontos könyv, amiben rengeteg potenciál van, és épp csak egy hangyányi hiányzott volna ahhoz, hogy újabb kedvencet avassak – ez azonban egyelőre elmaradt.

!

Becky Albertalli: Simon és a Homo sapiens-lobbi
(YA, Filmadaptáció, LMBTQ, Romantikus, Realista)
Itt írtam róla: https://bit.ly/2Hd4eBD

Krausz Emma: Osztálykép
(YA, Kortárs, Gyász, Romantikus, LMBTQ)
Itt írtam róla: https://bit.ly/2ISlIpz

Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba
(YA, Kortárs, Realista, Zene, LMBT, Kamaszkor, Diákélet, Középiskola, Drámai)
Itt írtam róla: https://bit.ly/2SFBF1H


>!
M_Annie_99

Hanna imád olvasni, de valahol, mélyen legbelül, ott motoszkál benne a kérdés: mi van akkor, ha átolvassa az életet, ami így elszáguld mellette? Ha csak a könyvalakok kalandjait éli át ahelyett, hogy sajátokat keresne, az mennyire nevezhető életnek?

53. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Kocsis Hanna
2 hozzászólás
!

Mivel főleg meleg és leszbikus karakterek jelennek meg a magyar művekben, úgy gondoltam, hogy körbenézek az LGBTTTIQQA többi betűje között is, és ajánlok nektek néhány könyvet. Sajnos angol nyelven olvasók előnyben!

BISZEXUÁLIS központi karakter a történetben:

Brandy Colbert: Little & Lion
Christina Lauren: Autoboyography spoiler
Becky Albertalli: Leah on the Offbeat

(A biszexuális kifejezés azokat jelöli, akik mind a saját nemük, mind az ellenkező nem képviselői iránt érezhetnek szexuális vonzalmat, vagy szerelmet, romantikus vágyakat. – wikipedia)

ASZEXUÁLIS központi karakter a történetben:

Kathryn Ormsbee: Tash Hearts Tolstoy
Calista Lynne: We Awaken
Claire Kann: Let's Talk About Love

(Aszexuális – A kifejezés azokat a személyeket jelöli, akik ritkán vagy egyáltalán nem éreznek szexuális vonzódást mások iránt. Melléknévi alakja az aszexuális, avagy „aszex”. Angol nyelvterületen használatos rövidítés még az „ace”. – wikipedia)

TRANSZ* központi karakter a történetben:

Meredith Russo: If I Was Your Girl
Jen Wang: The Prince and the Dressmaker
April Daniels: Dreadnought

(Transzgender férfi – olyan transzgender személy, aki férfiként határozza meg magát./
Transzgender nő – olyan transzgender személy, aki nőként határozza meg magát./ – forrás: A nagy genderszótár (https://bit.ly/2Tvfm3k);
Transznemű ember – Olyan személy, akinek a nemi identitása nem egyezik meg a születéskor hozzárendelt nemével. – forrás: Transz 101 facebook oldala – https://www.facebook.com/permalink.php…)

Továbbá ajánlom figyelmetekbe @TiaRengia e havi rovatát:
    LMBTQ, avagy a szivárványon túl – Transznemű Láthatóság Napja
https://moly.hu/merites-rovatok/lmbtq-avagy-a-szivarvanyon-tul-transznemu-lathatosag-napja


>!
Zsoofia
Jen Wang: The Prince and the Dressmaker

Hát ez mennyire varázslatosan cuki!

Örülök, hogy szépen lassan növekszik az „aranyos, ártalmatlan queer” történetek száma spoiler. Ha családbarát történet kellene a Disneynek, amiből filmet forgathatnak, ezt abszolút tudnám nekik javasolni, csodálatos lenne. Az élénk színek emlékeztettek egy korábbi olvasmányélményemre – ami leesett, hogy az In real life volt, amit szintén ez a szerző jegyez. Nagyra értékeltem, hogy a varrólány Frances tehetséges és nem álszerénykedik miatta, de nem is hivalkodik, csak tudatában van, nagyon egészségesen. A herceg Sebastiannak szépen érzékeltették a kihívásait, gyönyörű történet nemi identitásról és önkifejezésről. Olvassátok <3

!

Várva várt YA megjelenések (magyar verzió)

« FEBRUÁR »

Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése – filmadaptáció, kereszténység, LMBTQ, vallás, YA
Marisha Pessl: Örök ébredés – rejtély, YA
                                                                                                

Várva várt YA megjelenések (angol verzió)

« FEBRUÁR »

Angie Thomas: On the Come Up – YA
Hanna Alkaf: The Weight of Our Sky – Own Voices YA
Holly Smale: Happy Girl Lucky – YA
Lillian Clark: Immoral Code – LMBT+ YA
Kara McDowell: Just for Clicks – YA
Charlie N. Holmberg: Smoke & Summons – Fantasy YA
P. M. Freestone: The Darkest Bloom – Fantasy YA
Nicki Pau Preto: Crown of Feathers – Fantasy YA
Faith Erin Hicks: Comics Will Break Your Heart – Romantikus YA
Shaun David Hutchinson: The Past and Other Things That Should Stay Buried – LMBT+ YA
Tehlor Kay Mejia: We Set the Dark on Fire – LMBT+ Fantasy YA
Jeff Zentner: Rayne & Delilah's Midnite Matinee – Realista YA


!

            Young Adult a többieknél:

    Sikerkönyvek – @Röfipingvin
Emily M. Danforth: Cameron Post rossz nevelése
https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-82

            Kihívások a Merített könyvekhez!

https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-john-green-david-levithan-will-will-cimu-konyvet
https://moly.hu/kihivasok/minden-idok-100-legjobb-ya-regenye

            Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:

    Realista romantikus regények – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-realista-romantikus-regenyek
    Romantika minden mennyiségben – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-romantika-minden-mennyisegben
    Főszerepben a zene! – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-foszerepben-a-zene

…és a végére egy magvas gondolat a kedvenc könyvemből:


>!
ValerinLanz P

Csak úgy mellesleg, nem gondolod, hogy mindenkinek coming-outolnia kéne? Miért a heteró az alapbeállítás?
Egyszer mindenkinek színt kellene vallania egy kínos esemény keretében, akár heteró, akár meleg, akár biszex vagy akármi az illető. Csak mondom.

154-155. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Coming out

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!