Forever Young Adult – Öngyilkosság a YA-regényekben

Rovatgazda
!

Sziasztok!

    Áprilisban akárhova néztem, mindenütt egy téma jött velem szembe. Meséltek róla a barátnőim, beszélték a kollégáim, jöttek a Frissemben is a karcok, de még a face-n is napi szinten jött, hogy XY éppen azt nézi… Na, miről van szó? Naná, hogy a Tizenhárom okom volt… könyvből készült netflixes sorozatról!

A könyvről már egy korábbi Merítésben volt szó, éppen a készülő sorozata kapcsán – itt: https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-2 –, de ez adta az ötletet, hogy a hónap témája legyen az Öngyilkosság a YA-regényekben!

    Az előző hónapban a példaképként előttünk álló, erős főhősökről volt szó, most viszont a sötétebb oldalára kukkantunk a young adult irodalomnak. Nem kell feltétlenül arra gondolni, hogy mindenki kinyírja magát a lejjebb összeválogatott könyvek mindegyikében, de arra se, hogy Miss Cukorfalat azon a problémán rágózik a könyvben egész nap, hogy az apucija mikor vesz már neki saját autót. Igyekeztem igényesen megírt, izgalmas regényeket meríteni. A parázs vitákat, kekeckedést, a meggyőző és kevésbé meggyőző ellenérveket vagy akár a saját javaslatotokat, hogy mi fért volna el még a rovatban, várom hozzászólásban!

A rovat zenéjéül szolgáljon a 13 okom volt betétdala @Virág_Blogger karca nyomán: https://moly.hu/karcok/884997

(A tematikus cikkek után megtalálhatóak az állandónak szánt bejegyzések is.)


>!
pveronika

Bár egész hétvégén a Netflix előtt ragadtunk, de az előbb befejeztük a 13 okom volt sorozatot. :) A könyvet nem olvastam (valahogy a 76%-os mosolyos értékelés nem győzött meg nagyon. Lol. :)), de a sorozatra nagyon kíváncsi voltam, főleg, hogy nagyon jó visszajelzéseket kapott. Nos, azt kell mondjam, hogy nekem nagyon tetszett! (Annak ellenére, hogy az alapgondolattal kapcsolatban egyébként vannak fenntartásaim, de ettől most eltekintek. :)) Szerintem baromi jó volt a rendezés, ötletes megoldások voltak benne, mindig érdekelt, hogy mi történik a következő részben, és bár nem minden mellékszereplő tetszett, de a főszereplők nagyon jók voltak. Viszont most tejesen ki vagyok akadva! Légyszi, aki olvasta a könyvet el tudná mondani, spoiler Ez mi már? :(

Kapcsolódó könyvek: Jay Asher: Thirteen Reasons Why · Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

Jay Asher: Thirteen Reasons Why
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…
11 hozzászólás
!

Mire fel ez a sok tiniöngyilkosság?

    Pszichológusok és pszichiáterek kutatják erre a kérdésre a választ, de nincs konkrét oka annak, hogy miért éppen az önálló élet kapujában álló fiatalok akarják eldobni a jövőjüket. Válasz nincs, csak rengeteg adat és statisztika. Például íme, egy ijesztő adat: az öngyilkosságot megkísérlő fiatalok száma egyre magasabb, egyre több tinédzser próbálkozik öngyilkossággal, amikor úgy érzi, képtelen megoldani valamilyen problémát, vagy képtelen elviselni valamilyen érzést… És még egy: az öngyilkosság a fiatal korosztályokra jellemző halálozási okok közt harmadik-negyedik helyen áll!

    Bár azt gondolják, hogy a tinik túlromantizálják az öngyilkosságot – hála a sajtó körülötte csapott csinnadrattájának –, a fiatalkori öngyilkosságok többsége nem megtervezett, hanem hirtelen indulat, a feszültségektől való szabadulás, menekülés következménye. Nagyon sok regényben valóban egy feszült helyzetből való menekülést old fel a szereplők sikeres vagy sikertelen öngyilkossága…

„Sigmund Freud szerint minden emberben ott lappang egyfajta „öngyilkos impulzus”, ami azt jelenti, hogy mindannyian arra vágyunk, hogy visszatérjünk a tökéletes csend, nyugalom állapotába, amelyet születésünk előtt tapasztaltunk meg. Érzitek az igazságot ebben az elméletben?”

(@No_Exist idézete – Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek )


>!
DoreenShitQ

Az a legrosszabb, amikor magadhoz térsz a kórházban. A szülők zokognak. Vagy anyád éppen ordítozik az orvossal és a nővérekkel. Pocsék állapotban térsz vissza. Mindenkinek rossz napja lesz miattad.
Többé nem fordul elő.
Ígérem.

38. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Daelyn Rice · öngyilkosság
!

Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek

    Besorolás:
        YA, Realista, Lélektani, Mentális problémák, Zaklatás, Öngyilkosság / Öngyilkossági kísérlet, Romantika

Igazán merésznek tartom a Móra kiadót, hogy bevállalta a TABU-könyvek sorozatot, ugyanis egyre több igény van ilyen történetekre, amelyek azáltal segítenek, hogy elmesélnek egy borzasztó történetet. (A borzasztó nem a kötet milyenségére utal, hanem arra, hogy megrázó, rettenetes dolgok járnak a főszereplő fejében és történnek az életében…)

A regény főszereplője, Daelyn, egy gátlásos kamasz, telis-tele komplexusokkal és lelki sérülésekkel, ráadásul az öngyilkossági kísérlete óta némává vált. Amikor újabb öngyilkossági kísérletet akar tenni – és egy internetes oldalnak hála ki is tűzi maga elé a 23 napot a „célig” –, akkor találkozik egy sráccal, aki barátkozni szeretne vele. Maga a történet tele van érzelmekkel, öngyűlölő gondolatokkal és feszültséggel, szóval csak óvatosan vele!

Érdekesség a könyvvel kapcsolatban, hogy 2010-ben jelölték a Goodreads Choice Awardra Young Adult Fiction témakörben, amire végül is az olvasók által legjobbnak tartott könyveket szokták benevezni / nominálni.

A Mielőtt elmegyek nyert abban az évben. – https://www.goodreads.com/choiceawards/best-young-adult…


>!
Andru
Julie Anne Peters: Amikor ezt olvasod, én már nem leszek

Napok óta gondolkodom, hogy mit is írjak erről a könyvről. De hát értékelni mégis szeretném, úgyhogy belevágok.
Nekem nagyon nehéz megérteni ezeket az érzéseket, mert soha de soha az életemben nem fordult meg a fejemben még csak hasonló sem. Nem tudom elképzelni, hogy milyen az, amikor valakinek annyira kilátástalan a helyzete, vagy hogy annyira sötéten látja az életét. Ilyen hozzáállással láttam a könyvhöz.

Fura módon mégsem éreztem Daelyn-t idegennek. A gondolatait sem. Megértettem a sebzettségét és megértettem azt, hogy mi „motiválja” már ha motivációról beszélhetünk egyáltalán.
Az természetesnek tűnik, hogy nem akar beszélni senkihez, inkább azt nem értem, hogy Santanával miért nem tesz kivételt. Azt gondoltam, hogy ha valaki nagyon nem bízik a világban, akkor örül valakinek, aki érdeklődik bármije iránt is.
Santanát teljesen megértettem, egy szemernyi kétely nem volt egy pillanatig sem bennem, hogy tudja, mit csinál és hogy miért. Élni akar és ezt sikeresen átoltja a lányba is (szerintem).
Hát a kedvenc könyvem nem lesz, de ettől függetlenül nem bántam meg, hogy elolvastam.
Daelyn szüleit sem nagyon vágtam. Azért úgy gondolom, hogy az ember látja a gyerekén, hogy mi megy végbe benne és hogy mi az, ami már nem átlagos félelem, hanem annál jóval több.
Ami abszolút furcsa volt számomra és valahogyan pozitívumként éltem meg: nem volt komor. Én legalábbis nem éreztem folyamatosan áradó negatívumot a regényből.

!

Gayle Forman: Itt voltam

    Besorolás:
        YA, Romantikus, Realista, Depresszió, Gyász, Öngyilkosság / Öngyilkossági kísérlet

A történet úgy kezdődik, hogy főszereplőnk – Cody – legjobb barátnője öngyilkos lesz, ezért elutazik a lány egyetemi városába, hogy összeszedje a cókmókjait. Ahogy megismerkedik a lány szobatársaival, némi segítséggel elolvasgatja a titkos mappa tartalmát a gépén, rádöbben, hogy nem is ismerte igazán a legjobb barátnőjét.

Én a Ha maradnék duológia óta meg vagyok győződve arról, hogy Gayle Forman csodálatos író! Egyedi hangvételű, szemernyit baljóslatú stílusban ír, amihez különösen jól illenek a választott témái, így ez a depresszív, rejtélyt felgöngyölítő, gyászfeldolgozós is.

Akárcsak az előző könyvet, ezt is jelölték a Goodreads Choice Awardra Young Adult Fiction témakörben, csak 2015-ben. Ugyanabban az évben jelölték a következő kiemelt regényt is, vagyis őt: Szívem és egyéb fekete lyukak,
De mindkettejüket lemosta a Veled minden hely ragyogó, amiről szintén olvashatunk ebben a mostani rovatban!

@Ildó szerint nem ütött akkorát, mint az általam említett duológia részei – https://moly.hu/ertekelesek/2150744 –, de @Barbus87 szerint újraolvasósan jó:


>!
Barbus87
Gayle Forman: Itt voltam

Nem most olvastam először ezt a könyvet, de örülök, hogy újra kézbe vettem, hiszen most is nagyon mélyen megérintett. Az öngyilkosság kényes téma, több könyvet is olvastam már a témában, és azt kell mondjam, nekem ez tetszett a legjobban. Gayle Forman az egyik kedvenc íróm, eddig minden könyvét szerettem. Úgy gondolom nagyszerű karaktereket tud alkotni, nem egyszerűen „jók” és „rosszak” vannak a történetben, hanem mindenkiben megvan a jó és a rossz is, ahogy például ebben a műben Ben esetében. Annak ellenére, hogy Ben olyan amilyen (a nő ügyeire gondolok), benne van a sebezhetőség, és Cody segítségével rájön, hogy jobb ember is tud lenni. Cody bevallom, hogy néha idegesített, bár sajnálom a veszteségét, és értem, hogy magát hibáztatja, azért hajlamos volt kihasználni és ismeretlenül elítélni az embereket. Persze ő meg ettől volt emberi. Amit szintén szeretek Gayle könyveiben, hogy nem egyfajta kapcsolatra épít, van ebben a történetben anya-lánya kapcsolat, barátság, szerelem, család, szóval minden ami életszerű. Meg lakótársait is nagyon megkedveltem. Tényleg egy szuper könyv ez, én nagyon szerettem és előkelő helye van a polcomon.

!

Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak

    Besorolás:
        YA, Magány, Depresszió, Öngyilkosság / Öngyilkossági kísérlet, Romantikus, Mentális problémák, Realista

A könyv Ayselről szól, aki egy tizenhat éves fizikazseni, és öngyilkosságát tervez. Mivel attól tart, hogy nem meri megtenni az utolsó lépést, így kutatni kezd az interneten, és így talál rá egy fórumra, az Öngyilkossági társkeresőre. Nem sokkal később összebarátkozik egy JégRobot felhasználónevű gyerekkel, akivel olyan közel kerülnek egymáshoz, hogy talán nem is lesz szükség arra az öngyilkosságra…

Elég megoszlóak a könyv értékelései, de többen szerették, mint nem, és ehhez hozzátett az is, hogy egy igazán megrázó regényről van szó. A pro és kontra vélemények között bukkantam rá @vollys –éra, akinek a legnagyobb gondja a karakterek kidolgozatlansága volt: „Az alapok jók, de a szereplők nem elég kidolgozottak és hitelesek, a párbeszédek is nyeglék.” – https://moly.hu/ertekelesek/1983776 A témában olvasottabbak tudnak nála jobb könyvet mondani, de én továbbra is tartom magam ahhoz az alapelvemhez, hogy „el kell olvasni, aztán el kell dönteni magunkban, hogy tetszett vagy sem”!


>!
KATARYNA
Jasmine Warga: Szívem és egyéb fekete lyukak

Ne felejtsük el, milyen törékeny lény az ember.

Olvasható, szomorú de egyben reményt keltő történet 2 tizenéves öngyilkos kísérletéről.
Többre vágytam és csalódott vagyok. Tetszett, de amilyen jól indult az eleje, olyan „nevetséges” végkifejlettel ért véget.

Másnak mézes mázos, nekem kevés. Alig „láttam” bele a két fiatal önmarcangolásába. Annyi biztos, hogy emésztik magukat olyan dolgok és életesemények miatt évek óta, amit nem is ők követtek el. Ez ment a könyv felében.
Fájdalmas és lesújtó lehet elveszíteni valakit, akit igazán szeretünk, / vagy csalódni olyanban, aki szörnyű dolgot követett el, viszont ez nem magyarázat arra, hogy felmenjünk mindenféle internetes f.szság oldalára, és onnan várjuk a csodát..

Az írónőt sajnálom a közeli barátja halála miatt.

ÉN viszont kicsit soknak éreztem a végén ezt a Kék vonal meg Lelki Elsősegély Szolgálati telefonszámokat.

Lehet én nem látom bele magam az egészbe.. mert még nem volt ilyen tapasztalatom.. nem is lesz, bár volt egy rokonom, aki beleugrott szó szerint a kútba… hogy elege volt az életből, vagy csak sokat ivott, nem tudom. Viszont a család elmondása szerint a kutya utánahalt bánatában.
Akkor még ano 60/70-ben nem hiszem, hogy volt ilyen telefonos szolgálat… de most komolyan.. a mai világban kinek jut eszébe ezeket a vonalakat felhívni? Lehet-e valakinek segíteni így? Egy öngyilkos előbb vágja fel az ereit.. rohan egy kocsi elé, mint hogy előtte tárcsázzon.

A tinédzserek meg egy másik téma.. én is voltam.. talán még most is lappang bennem. Frusztráltak, tele megfelelési kényszerrel. Háborgó érzelmekkel kell megküzdeniük minden nap, még ha csak be is beszélik maguknak hogy gond van.. közben meg fityfene az egész..
De ahol van egy szeretett család, ahol nyíltan és őszintén megbeszélik még az ilyen orbitális marhaság gondolatát is.. akkor szerintem ott nincs probléma. Viszont sok szülő le se sz.rja a gyermekét.
Ez a 2 tini inkább volt bánattal teli, és elkeseredett.
Én meg csalódott.. a borító megtéveszt..

6 hozzászólás
!

Jennifer Niven: Veled minden hely ragyogó

    Besorolás:
        YA, Öngyilkosság / Öngyilkossági kísérlet, Depresszió, Gyász, Mentális problémák, Romantika, Magány, Utazás

Sorry, de engem a könyv fülszövege halálra idegesít (juj, tudom, hogy ez rossz poén, ha a témát nézzük!), ezért elmondom, miről van itt szó. Adott egy srác, Theo Finch, aki odáig van a halálért, és folyton azon agyal, hogyan ölhetné meg magát! Violet a jövőjéért él, és visszaszámol az érettségiig, hogy végre leléphessen a kisvárosból. Amikor találkoznak, akkor mind a ketten ugrani akarnak az iskola harangtornyából…, ami azért kínos, mert észreveszik őket, és bár Finch furcsaságait már megszokták, Violet elég menő csajnak számít. A fiú kisegíti a lány, azt híreszteli, hogy őt ment fel megmenteni… aztán rákényszeríti a lányra a társaságát egy közös iskolai projekt által.

Én nagyon szerettem ezt a könyvet, mert megzavart, felbolygatott és megérintett. Tetszett, hogy képes volt kizökkenteni a saját kis zenpontomból, és beszippantott a sztori. Tartottam tőle, hogy csak túlhype-olták, hogy egy újabb felkapott regény, aminek az elolvasása malőr és időpocsékolás lesz… De nem lett! Csak ajánlani tudom.

@RVivi is hasonlóképpen érzett a könyvvel kapcsolatban, mint én: https://moly.hu/ertekelesek/2345949 és @Petrasek is csatlakozott hozzánk: https://moly.hu/ertekelesek/2272621

Természetesen vannak ellenvélemények is, például érdemes elolvasni @Ms_Mississippi értékelését – https://moly.hu/ertekelesek/2260860 –, ugyanis ő klisésnek tartja a sztorit, sőt, a főszereplőkkel se sikerült közös nevezőre jutnia.


>!
Fay 

– Minden csak azért van, hogy eltöltsük az időt valahogy a halálunkig.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: halál · időtöltés · Violet Markey
!

Matthew Quick: Forgive Me, Leonard Peacock – Bocsáss meg, Leonard Peacock!

    Besorolás:
        YA, Öngyilkosság / Öngyilkossági kísérlet, Halál, Depresszió, Magány, Mentális problémák, Realista

„Hogyan töltenéd a születésnapodat, ha tudnád, hogy az utolsó?
A tizennyolc éves Leonard Peacock pontosan megtervezte az övét: búcsúzkodni fog. Nem az anyjától, aki másik városba költözött és magára hagyta minden problémájával. Nem is az egykori legjobb barátjától, aki elviselhetetlenül nagy fájdalmat okozott neki. Csak négy barátjától: a Humphrey Bogart-rajongó szomszédtól, egy fiatal hegedűvirtuóztól, egy lelkész lányától és egy tanárától.”

Ennek a könyvnek magával ragadó már a fülszövege is! Összetett, jól megírt, izgalmasan felépített történet. Nagyon régóta szemeztem vele, mire végre belevágtam, utána viszont nem bírtam letenni! A főhőst lehetetlen nem kedvelni, holott gyilkos-öngyilkosságra készül a könyv elejétől kezdve: meg akarja ölni gyermekkori legjobb barátját, aztán magával is végezni akar. Képtelen voltam utálni vagy elítélni Leonardot, hanem szívem szerint megöleltem volna, és felköszöntöttem volna a születésnapja alkalmából…

Ellentmondásos érzelmeket csikar ki az olvasóból ez a történet, például @klaratakacs –nak hiányérzete volt a műtől – https://moly.hu/ertekelesek/2294560 –, míg @sissiwolf csak a végét érezte hiányosnak – https://moly.hu/ertekelesek/2048518.

@Karcsika viszont odáig volt a regényért, és nagyon is beleélte magát: https://moly.hu/ertekelesek/2050359


>!
Gretii

Tudom, hogy azt szeretnéd, ha mindennek egy csapásra vége szakadna. Hogy szerinted semmi jót nem tartogat a jövő, hogy a világ sötét és rémes helynek tűnik, és talán igazad is von – a világ szörnyű egy hely tud lenni. Tudom, hogy egy hajszálon függ az életed.
De kérlek, bírd ki még egy kicsit. Értünk.
Magadért.

!

(A kép forrása: Bexyish – www.bexyish.com)

YA kincsek, amik nem trendik

Erin Jade Lange: Zsír

    Besorolás:
        YA, Öngyilkosság / Öngyilkossági kísérlet, Magány, Realista, Romantikus, Zaklatás

Ez a regény arról szól, hogy „Zsír” csinál egy honlapot magának, ahol bejelenti, hogy Szilveszterkor halálra fogja magát enni. Ha támogatást vagy közönyt várt, akkor tévedett, ugyanis egy igazi kis szurkolótábort szerez a tettével, akik nem győzik kivárni, hogy meghaljon végre.

Ennek a könyvnek már a borítója is beteg, nemhogy a fülszövege…, és mégis van valami érdekes abban, hogy ez a gyerek azzal lesz népszerű a kortársai körében, hogy halálra fogja magát zabálni?! Showt csinál abból, hogy a súlya miatt zaklatják?! Öngyilkos akar lenni, mert unatkozik?! Nem értem őt, ahogy egyébként @Rémálom sem értette – https://moly.hu/ertekelesek/1442327 –, de én azért fogok adni egy esélyt a műnek, mert tetszik @Zsuzsi_Molly értékelése:


>!
Zsuzsi_Molly
Erin Jade Lange: Zsír

Egy tizenéves srác aki mintha nem is létezne a többiek számára. Sajnálatos dolog, de tényleg így van, jót lehet rajta szórakozni, lehet cikizni, de barátkozni senki nem szeretne vele, pedig nem is ismerik mindössze kívülről látják. Szomorú a tény, de sokan így ítélkeznek, 212 kiló, juuj akkor nem állok vele szóba.

„Zsír”-nak elege lesz, hogy nincs barátja, egyedül ebédel, s csak messziről nézheti szeretett Annáját, aki úgyszintén észre sem veszi, sőt, egy alkalommal még jól bele is rúg vagy legalábbis nem áll ki mellette, pedig Zsír csak a lány védelmére kel.

Elszánja magát, hogy lassan úgyis itt a szilveszter, s akkor megmutatja, hogy Ő is valaki, elindít egy honlapot, ami arról szól, hogy addig eszik míg bele nem hal. A hír gyorsan terjed, s már majdnem mindenki ismeri tervét, s ennek hatására végre elindul a gépezet, amire mindig is vágyott. Barátai lesznek, akik még a súlyos padját is átcipelték saját asztalukhoz, hogy velük együtt egyen, elhívják bulizni, szórakozni, de a háttérben kemény fogadásokat tesznek rá.

Aztán eljön a szilveszter, eljön az éjfél, … (olvasd el a könyvet)

– — – — –

Nem minden barát igaz barát van aki csak kihasznál, érdemes ezt mielőbb észre venni, mielőtt már túl késő lesz. Életünket többnyire úgy alakítjuk ahogy mi szeretnénk, van mikor könnyebb, s van mikor göröngyösebb az út.

>!
Ciceró, Budapest, 2013
272 oldal · ISBN: 9789635398324 · Fordította: Sóvágó Katalin
!

Caroline Solé: Szavazz rám!

    Besorolás:
        YA, Hajléktalanság, Valóságshow, (Realista?)

Az emberi szükségletek piramisa egy új valóságshow neve, amiben 15000 ember vesz részt, hogy aztán öt héttel később már csak egy maradjon: a Nyertes! Főszereplőnk egy otthonról elszökött, hajléktalan kamasz, a 18 éves Christopher Scott, aki egy kartondobozban lakik, és ő a 12 778-as számú játékos. Érdekesen kezdődik ez a történet, mi?

Még annyira új ez a könyv – az egyik általam nagyon várt könyvfesztiválos megjelenés –, hogy eddig egy ember olvasta és értékelte. Nekem nagyon szimpatikus a regény, mert nem tűnik úgy, hogy túlromantizálja az utcán tengődést, ráadásul még sosem hallottam olyanról, hogy egy hajléktalan bekerül egy valóságshowba!


>!
fuszi P
Caroline Solé: Szavazz rám!

Tudjátok vannak azok a könyvek amiknek a befejezése után csak azt tudod mondani, hogy EZ az a könyv amit a fiatalok kezébe kéne adni, mert annyi mindent adhat nekik amit ezen keresztül ők is megérthetnének! Könnyed, gördülékeny stílusban megírt regény egy fiatal srácról aki hajléktalanként él spoiler és próbál életben maradni, küzdeni ebben a mocskos világban ahol a látszat a minden és ahol a közösségi média az úr. Szörnyű helyzetben van, de ő mégis megtalálja a boldogságot, rátalál önmagára és mi is sok mindent tanulhatunk tőle. Nagyon megrázó könyv és rengeteg dolgokra hívta fel az én figyelmemet is ami felett egyébként könnyen elsiklunk nap mint nap. Örülök, hogy olvashattam ezt a történetet és abban biztos vagyok, hogy még sokáig velem lesz!

2 hozzászólás
!

Két várva várt YA megjelenés (angol verzió)

//OFF: Mivel rádöbbentem, hogy a friss havi megjelenéseknél még nagy eséllyel nincs mit meríteni (se idézet, se értékelés, se karc, semmi), ezért az angol megjelenések kapcsán egy hónappal korábbról válogatok mostantól. – A megértést köszönöm! :) //

#1

Jeff Zentner: Goodbye Days

    Besorolás:
        YA, Realista, Mentális problémák, Gyász

Főszereplőnk megöli 3 barátját, és ezt úgy érte el, hogy SMS-t írt az egyik barátjának, aki vezetés közben megpróbált rá válaszolni. Nem az a szituáció, ami miatt az ember önmagát okolja. Vagy mégis? Ugyanis Carver éppen ezt teszi… Egyik barátjának, Blake-nek nagymamája megkéri, hogy segítsen neki megszervezni a búcsúztatót, illetve segít a többi családnak is megrendezni a maguk búcsúztatását.

Lényegében egy bűntudatos fiú agyába mászunk bele a könyv olvasása közben, aki bár segít szervezkedni, mégsem képes megbocsátani magának. Nem tűnik tökéletesnek, de ahogy a gyász témakörében keresgéltem, megakadt a szemem ezen a frissen megjelent regényen, és elkezdte izgatni a fantáziámat, hogy vajon képes lesz-e a fiú ezt feldolgozni? Lesz segítsége? Ráadásul a könyv eddigi egyetlen értékelése is megtetszett: https://moly.hu/ertekelesek/2364990
Köszi, @Rileey!

#2

Laini Taylor: Strange the Dreamer

    Besorolás:
        YA, Fantasy / High fantasy, Mitológia, Mágia, Romantika, Istenek

Idézet a könyvből (+ szabad fordítás):
„I'm not a dream,” said Sarai. There was bitterness in her voice. „I'm a nightmare.”
– Nem álom vagyok – mondta Sarai. Keserűség volt a hangjában. – Rémálom vagyok.

A könyv az istenek és az emberek háborújának történetét meséli el, egy nevétől megfosztott titokzatos város regéjét, lesz benne egy különös álmokat látó könyvtáros és egy véres kezű, mitikus hős. Lesz benne alkímia, szörnyek, szerelem, vérontás, rémálmok, de még valahogy a barátság is szóba fog kerülni. Na, kérem, nem mond túl sokat a fülszövege… de kíváncsivá tett!

Azóta imádom Laini Taylor írónőt, hogy elolvastam a kékhajú Karou történetét. Elvarázsolt azzal, hogy mennyire képes elrugaszkodni a valóságtól és mennyire kreatívan szövi a történetszálakat.


>!
áfonyamuffin
Laini Taylor: Strange the Dreamer

Olvasni ezt a könyvet olyan érzés volt, mintha nyitott szemmel álmodtam volna. Ez az első könyv, amit olvasok Laini Taylor-tól és azt kell, hogy mondjam teljesen felkeltette a figyelmemet és ez után szívesen olvasnék tőle. Kellett egy pár nap, amíg megérett bennem ez az értékelés.
Meg kell, hogy mondjam egészen lassan sikerült befejeznem, a történet, főként az elején lassan bontakozik ki, így néhol elveszettnek éreztem magam, mi is fog történni a könyvben. Emellett viszont, ahogyan kibontakoztak az események elég nehezen tudtam lerakni a könyvet. Ellenben nem akartam, hogy vége legyen a könyvnek, emiatt kicsit gondban voltam… Általánosságban a könyveket mindig magammal szoktam vinni, metrón vagy mozgólépcsőn szoktam olvasni, de ez a könyv mérete annyira nagy, nem volt esélyem se ilyesmire. Főleg mivel legalább két kézzel kellett tartanom a könyvet normál esetben is. Így viszont meghosszabbítottam az olvasásomat!
A történet nagyon eredeti. Fog egyes fantasy elemeket és zseniálisan a saját ötletei szerint formálja át. Emellett persze a világ nem teljesen fordul ki, nem változik teljesen fantasy világgá, de megkapta azt a pluszt, ami miatt az ember csak többet akar tudni.
Lazlo az első pillanatban belopta magát a szívembe. Igencsak felfrissítő egy karakter, akivel mindenkinek találkoznia kell! Egy végtelen kedves és melegszívű férfival (!!) találkozunk, és belepillanthatunk egy keveset a múltjába is. Nagyon tetszett az ötlet, hogy egy fantasy könyv főszereplője egy könyvtáros és már a 20-as éveit tapossa. A történet folyamán kissé naivan áll egyes dolgokhoz, de ezt ő is belátja és végig hű marad a saját véleményéhez, értékeihez. A többi karakterben az tetszett, hogy egy kicsit mindkét oldalukat megismerhetjük. Senki sem csak jó, senki sem csak rossz – minden attól függ kinek a szemszögéből nézzük. Emellett nagyon erősen jelen vannak az emberi érzelmek, hogy milyen is feldolgozni a gyászt. Jelen vannak olyan problémák, mint az osztályok közötti kapcsolatot (hogyan kezeli a gazdag a "szegényeket"), a rasszizmus is megjelenik benne, és sok más is.
A fő szerelmi… kissé instant lávos lett, viszont egyáltalán nem zavaró. Ezzel magamat is megleptem, mert rendre elveszi a kedvemet az ilyen a könyvek olvasásától, de itt nem érdekelt. Sőt!
Összességében azt mondhatom, hogy a 2017-es év egyik kedvenc olvasmánya lett. Lazlo-t imádom, és legszívesebben megölelgetném. És kíváncsian várom a folytatást, mivel a vége nem kicsit készített ki….

!

Kihívást ajánlva:

@buzavirág Öngyilkosok klubja kihívásához vihetitek a fent felsorolt műveket!
https://moly.hu/kihivasok/ongyilkosok-klubja

Kávéház – beszélgessünk! zónából merítve:

Olvassátok el @Algernon karcát, amit a Tizenhárom okom volt… című könyv, az öngyilkosság és a depresszió kapcsán írt: https://moly.hu/karcok/886388 (Érdemes elolvasni a beszélgetést is a karc alatt!)

Karc Ellen Hopkins interjúja kapcsán

@Rémálom 2013-as karca nemrégiben talált meg, amikor egy botrányos könyv csatolt karcai között bogarásztam. Egy interjút boncolgat, amiben Ellen Hopkins írónő reagált az unintelligens gondolatra, miszerint a depis, erőszakos, öngyilkossággal vagy öncsonkítással foglalkozó regények ezt a hatást váltják ki az olvasóikból… és azért írnak ilyesmikről, mert ebből akarnak meggazdagodni. https://moly.hu/karcok/200981

Young Adult regény a Sikerkönyvekben
Charlie N. Holmberg: A papírmágus
https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-60

Young Adult regény A hónap külföldi írójában
Janne Teller: Semmi
https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-kulfoldi-iroja-janne-teller

Young Adult regény a MolyMazsolázóban
Ann Brashares: Négyen egy gatyában
https://moly.hu/merites-rovatok/molymazsolazo-57

Angolosoknak egy lista felkapott öngyilkosos YA-regényekkel:

Popular Ya Suicide Books – https://www.goodreads.com/shelf/show/ya-suicide

Az eddigi Forever Young Adult rovatokat meglesheted itt:

2016. december – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult
2017. január – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-2
2017. február – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-realista-romantikus-regenyek
2017. március – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-eros-noi-foszereplok

A végére pedig egy depressziósnak tűnő leány a Képzőművészet zónából:A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!