Forever Young Adult – (Még) nem megfilmesített disztópia trilógiák

Rovatgazda
!

                    MÁJUS – (Még) nem megfilmesített disztópia trilógiák

Sziasztok!

Mivel az előző hónap kissé depressziósra sikeredett, így most kissé általánosabb témát választottam – az egyik vesszőparipámat! Az alábbi rovatban csak és kizárólag olyan magyarul megjelent trilógiákról lesz szó, amelyeknek:

    – megjelent magyarul az összes részük (vagyis mind a három),
    – (tudomásom szerint) nem terveznek hozzá kiadni több részt az íróik, és
    – jelen állás szerint még nem készült belőle film.

Ez utóbbit csupán azért tartom kiemelendőnek, mert még készülhetnek hozzájuk filmek, és mert tervezek egyszer azokról a disztópiatrilógiákról is írni, amelyeket már adaptáltak filmre / sorozatra.

Trilógiának nevezzük…

„A trilógia három részből álló regény vagy más irodalmi sorozat, film, videojáték vagy zenei album. Nem minden trilógia indul trilógiának, az idők során fokozatosan készülnek az új részek. De az is lehetséges, hogy egy trilógia negyedik, ötödik résszel is kibővül. Természetesen ekkor már nem trilógia.” – írja a Wikipédia, de érdemes hozzátennem, hogy erre az utóbbira – a negyedik résszel való bővülésre – elég gyakran láthatunk manapság példát.

Az egyik kedvencemhez – Razorland-trilógia – éppen most készül hozzácsapni egy negyedik részt az írónő. Mintha szükség lenne rá! Abszolút kerek és fantasztikus a sztori, mégsem tudom szívből bánni ezt a plusz regényt, mert jó lesz visszatérni Pikkhez és Fakóhoz.

(A tematikus cikkek után megtalálhatóak az állandónak szánt bejegyzések is.)


>!
schummyka

A világ, ahol eddig nem látott mértékben koncentrálódik a hatalom, a tőke és az információ, ahol a tudomány és a technika elbitorolta az igazságra való jogot, a mesterséges idegek hálójával összekapcsolt világ, amelyet a nemzetközi bürokrácia, a technokraták, a gengszterek és a terroristák manipulálnak, a világ, amelyet intelligens molekuláris gépek és milliárdnyi, egy húsevő növény érzelmi kapacitásával rendelkező emberi nyomorék népesít be, a világ, amely teljességgel tehetetlen a primitív formák és eszmék támadása ellen, a világ, amely saját belső dinamikája áldozatává vált – utópia, amely disztópiába fordult.

234. oldal (Kalligram, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · utópia
!

(Arany János születésének 195. évfordulójáról a Google is megemlékezett 2012. március 2-án)

Egy igazi klasszikus, magyar trilógia!

Arany János: Toldi / Toldi szerelme / Toldi estéje

    Besorolás:
        (YA) Kötelező, Klasszikus, Elbeszélő költemény, Történelmi

TOLDI #1

Toldi Miklós, Toldi Lőrinc kisebbik fia legendás híres erejéről és vitézi életről álmodozik, miközben mezei munkát végez – le is parasztozzák. Amikor fivére, György hazaérkezik a vitézeivel, az egymás iránt érzett gyűlöletük és konfliktusaik miatt Miklós megpattan otthonról – persze előtte egy malomkővel agyonzúzza az egyik vitézt –, a történet az ő meneküléséről és csalódásairól szól.

Oké, nem nevezhető kifejezetten YA-sztorinak, ám mégis a fiatalok a történet célközönsége, különben miért is építették volna be a tantervbe? (Tegyük fel, hogy nem gonoszságból, hanem mert „értéket képvisel”.)

Érdemes tudni a mű keletkezéséről, hogy 1846-ban a Kisfaludy Társaság újabb pályázatot írt ki, ami így hangzott „Készíttessék költői beszély, versben, melynek hőse valamely, a nép ajkán élő történeti személy, például Mátyás király, Toldi Miklós, Kádár vitéz stb. Forma és szellem népies legyen. Beküldés határnapja: november 26. 1846. Jutalma 15 db arany.”

Ilosvai Selymes Péter Toldi-változatából ihletet merítve Arany János tarolt a pályázaton, még a díjat is 20 aranyra emelték, annyira megragadta őket a mű, sőt, egy év múlva a társaság a tagjai közé fogadta az ünnepelt költőt.


>!
Nefi P
Arany János: Toldi

A kislányom most 6. osztályos. Most tanulják a Toldit. Érti is meg nem is… talán az is a baj, hogy a történetet nem egyben látják, hanem felszabdalják és énekenként dolgozzák fel.
Talán velem is ez volt a baj annak idején? Mert valóban Toldi nem annyira fogja meg 12 évesen az embert.
Vagy talán csak az történt Toldival is, ami sok magyar történelmi hősünkkel történik? Nevezetesen az, hogy kissé kikopik a köztudatból nincs róluk szó, nem beszélünk róluk, és „elfelejtődnek”? Toldi Miklóst naggyá tette Arany János. Ha nem lenne kötelező olvasmány, ma már senki sem ismerné nevét. Meg kellene „újítani” a hőseinket. Meséket, legendákat csinálni belőlük a gyerekeknek, mint Mátyás királyról, és már 5-6 évesen azt nézni, hogy Toldi milyen szépen forgatta a kardját, és milyen hű lovagja volt a királynak és a hazájának. És akkor lehet, hogy 6. osztályban már régi ismerősként üdvözölnék Toldi Miklóst, és alig várnák, hogy megtudják, hogy telt az élete…
Ha Arany nem emlékszik meg Toldi Miklósról, vagy Szondi Györgyről, vagy akár Szilágyi Erzsébetről, akkor lehet, hogy ma már senki nem tudná (a történészeken kívül), hogy életek, és miket tettek. Mai napig el szoktam gondolkodni Zách Felícián és Zách Klára életén…. ártatlanul meg lettek hurcolva, pedig mennyire igazuk volt….
Szép történetei, hősei ők a magyaroknak, és figyelnünk kell rá, hogy fennmaradjanak.

!

Alexandra Bracken: Sötét elmék / Sötét játszmák / Sötét hajnal

    Besorolás:
        YA, Disztópia, Urban fantasy, Romantikus

Ez egy YA-disztópia, különleges képességű fiatalokkal a főszerepben. Van, aki tud a tűzzel bánni, de akad olyan is, aki a telekinézishez ért. Én személy szerint szeretem, amikor valahogy különleges képességek kerülnek egyes emberek birtokába, és ezért az átlagosak nekik ugranak. Erről szól ez a történet is, amiben egy titokzatos betegség támadja meg a tizenéveseket, és a kórt túlélők veszélyes képességeket „szereznek”. Az állam úgy dönt, hogy a gyerekeket különféle táborokba hurcolják, ahol rabságban tartják a fiatalokat, akikben természetesen felmerül a szökés gondolata… (Lássuk be, ez így logikus.) Főszereplőnk, Ruby Elizabeth Daly pár szökevénnyel egy csapatot alkotva igyekszik helytállni egy világban, ahol vadásznak rájuk a képességeik miatt.

ÉRDEKESSÉG – Alexandra Bracken: Through The Dark

Manapság divatos kiegészítő novellákat írni az egyébként kerek sorozatokhoz, trilógiákhoz. A Sötét elmék-trilógiának van egy kiegészítő füzete, amiben három részek közti sztori kapott helyett, de még ezeken felül is létezik egy 1,6. Liam's Story című rész, amit sehol sem lehet fellelni.

A sorozat másik érdekessége, ha összeolvassuk az angol címeket (The Darkest Minds / Never Fade / In the Afterlight)*, akkor egy mondatot alkotnak. Én elsősorban ezért a kreativitásért figyeltem fel a trilógiára!

*Az angol mondat utalhat az első rész egy mondatára, miszerint: A legsötétebb elmék a legvalószínűtlenebb ábrázatokat veszik fel. Viszont szabad fordításban annyit tesz, hogy A legsötétebb elmék nem halványulnak el szürkületkor. Hol az igazság? Ha valaki biztosat tud, akkor sikítson hozzászólásban! ;)


>!
abstractelf P
Alexandra Bracken: Sötét hajnal

Ez a befejezés szívettépően gyönyörű volt. Az eddigi részeket is nagyon szerettem, de ez a kötet teljesen kikészített érzelmileg.
Ebben a részben a szereplőknek komoly döntéseket kellett hoznia, amely folyamatos konfliktusokhoz vezetett. Végeredményben ez a könyv az emberségről szólt; az írónő társadalomkritikája is ehhez kötődött. Mélységesen elgondolkodtattak Alexandra Bracken szavai, mert ugyan radikálisabbak voltak, hogy illeszkedjen a disztópia műfajába, mégis olyan jelenségeket mutatott be, amely napjainkban is igazak. Azzal pedig, hogy ilyen gyönyörűen fogalmaz, még hangsúlyosabban keresztül tudta vinni a gondolatait.
A történet sokkal pörgősebb lett, mint az eddig olvasott Bracken kötetekben (abban a 4-ben), aminek nagyon örültem. Így végig fenntartotta az érdeklődésemet, és ez a 620 oldal csak úgy elrepült.
Végeredményben nagyon szeretem ezt a sorozatot, és úgy gondolom, hogy ez a Sötét hajnal méltó befejezése volt ennek a csodálatos trilógiának. Most már csak arra kell rájönnöm, hogyan gyógyítsam meg sajgó szívemet ezután az élmény után.

!

Tahereh Mafi: Ne érints / Ne keress / Ne félts

    Besorolás:
        YA, Disztópia, Paranormális, Romantikus,

Az első résznek meglepően ütős a fülszövege:

                 Meg vagyok átkozva.
                 Tehetségem van.
                 Szörnyeteg vagyok…
                 Emberfeletti vagyok.
                 Érintésem halálos.
                 Érintésem erő.
                 A fegyverük vagyok.
                 Nem hagyom magam.

Annyi biztos, hogy Juliette érintése végzetes, és mint ilyenkor mindig, vele is tervei vannak a kormánynak: fegyverként akarják használni a lányt. Menekülős, szerelmes, szerelmi háromszöges, kísértő múlttal és kétségbeejtőnek tűnő jövővel fenyegető történet, amiben a főszereplő célja annyi, hogy szabad lehessen.

Alapjaiban véve egy elég átlagos disztópiáról van szó, amit az írónő magával ragadó stílusa és karaktereinek sokszínűsége tesz egyedivé. Egy angol ismerősöm egyetlen szóval jellemezte a trilógiát: „mind-blowing”, ami azt jelenti, hogy eldobod tőle az agyad, oltári, frenetikus. Bevallom, én csupán az új kiadás borítói és az írónő újonnan megjelent könyve, az Illaberek miatt figyeltem fel erre a trilógiára!

PRO és KONTRA:

@somebody22 így nyilatkozott az értékelésében: „kaptam 270 oldal szenvedést, majd 30 oldal még több szenvedést” (https://moly.hu/ertekelesek/2376384).

Míg @Dies_lux-nak ez a rész tetszett a legjobban a trilógiából (https://moly.hu/ertekelesek/2358021),

@genevieve szerint „három tökéletesen megírt könyvről van szó” (https://moly.hu/ertekelesek/2321537).


>!
Sheila_7

Könyvek lapjai között töltöttem az életemet. Emberi kapcsolatok hiányában papírszereplőkkel létesítettem kapcsolatot. A leírt történetek által éltem meg szerelmeket és veszteségeket, képzettársításokban tapasztaltam meg a kamaszkort. Világom világok hálójával átszőtt háló; láb a lábhoz, csont az ínhoz, gondolatok és képek együvé szövődnek . Betűkből vagyok, mondatokból kreált karakter, kitalált történetek alakította képzelettöredék.

67. oldal - Tizenkettő

Kapcsolódó szócikkek: Juliette Ferrars
!

Marie Lu: Legend – Legenda / Prodigy – Született tehetség / Champion – Bajnok

    Besorolás:
        YA, Romantikus, Disztópia, Drámai cselekmény

June és Day két csodálatos főszereplő, az ő történetüket meséli el a trilógia, váltott szemszöggel. Amíg Day napról napra élt a családjával, addig June a Köztársaság kis zsenijeként kiváltságos gyermekkorban részesült. Mégis találkoznak az életútjaik, ugyanis June megtudja, hogy Day ölte meg egyetlen hozzátartozóját, a bátyját és példaképét: Metiast. Az elithez tartozó, kiváltságos June eldönti, hogy megbosszúlja a testvérét, még akkor is, ha sajátkezűleg kell elkapnia a Köztársaság legkeresettebb bűnözőjét.
Fordulatokban gazdag, nagyon izgalmas és eléggé megrázó végű trilógiáról van szó. Én személy szerint mindenkinek ajánlom, aki unja már, hogy csak a romantika jut főszerephez a trendi YA-regényekben.

Természetesen nem egyöntetűen nyerte el mindenkinek a szívét a trilógia, ezért PRO és KONTRA értékeljük. @WildWorld számára csalódás volt – https://moly.hu/ertekelesek/2274360 –, míg @bmolli szívmelengetőnek találta: https://moly.hu/ertekelesek/2351714.

Én nemrég fejeztem be a trilógiát, és @ClaireLockwood értékelésével értek a leginkább egyet:


>!
ClaireLockwood
Marie Lu: Champion – Bajnok

Nem is tudom, mit írhatnék…. nem emlékszem, hogy valaha is megringatott volna egy könyv, de ennek sikerült.
Egyszerre volt kegyetlen és szívmelengető, összetört egy kicsit és a kezembe adta a ragasztót… egyszerűen szétfeszített – annyira szeretném megölelni őket, annyi tragédia történt ezekkel a szereplőkkel és annyira büszke vagyok az erejükre. Mocskosul élet igenlő, most hogy így belegondolok. Day valami fantasztikus egy ember és őszintén remélem, hogy léteznek hasonló mukik a világban, mert szükség van rájuk. És June… ő volt az akit ki kellett ásni és segíteni neki a „fényben járni” imádtam, ahogy keveredtek benne azok a dolgok amiket a bátyjától tanult és amiket Daytől. Irigylésre méltó karakter. Anden, nekem ő volt az egyik kedvencem! Neki nem csak a kolóniákkal kellett küzdenie, hanem az apja hagyatékával is – azzal, amit az országban ráhagyott és, amit magában Andenben hagyott – sajnáltam, hogy nem kapott egy hosszabb beszélgetést June-nal az utolsó fejezetben. És imádom, hogy a vége nem konkrét annyira, hogy az agyam ne tudjon machinálni. És imádtam, hogy nem egy országra koncentrált!

Örökké imádni fogom.
Lehet, hogy szentimentális vagyok, de nem érdekel. Tudom, hogy lehetne hibát találni benne, de nem érdekel :D
Fantasztikus lezárása egy fantasztikus sorozatnak!

!

Kés a Zajban / Válasz és Kérdés / Háború a Békéért

    Besorolás:
        YA, Disztópia, Thriller, Kaland, Sci-fi, Posztapokaliptikus, Fantasy, Romantikus

A könyv megnyerte a következő külföldi díjakat: Guardian Children's Fiction Prize, James Tiptree Jr. Award, Costa könyvdíj

A főszereplő, Todd az utolsó fiú Prentissvárosban, ahol állandó, nyomasztó zajban mindenki hallja a többi ember gondolatát is. Ijesztő, mi? Itt nincsenek titkok, de a fiú váratlanul tökéletes Csöndre bukkan. Menekülni kezd, találkozik A Lánnyal, elkezdi őket üldözni a hadsereg és a többi… Szokványosnak mondható történetű disztópia cseppet sem szokványos módon elmesélve. A Szólít a szörny óta kedvelem Patrick Ness egyedi, megrendítő stílusát.

Ígérgetik egy ideje, hogy hamarosan mozifilm is lesz az első részből, de egyelőre még várunk türelemmel, és nem iszunk előre a medve bőrére. (Ettől függetlenül persze érdemes nekiesni a trilógiának, hogy megismerjük a sztorit, hátha mégis érkezik a filmadaptáció! ;))


>!
Kami577
Patrick Ness: Háború a békéért

Úgy kezdtem neki ennek az egész sorozatnak, mint Éhezők Viadala felejtő. Soha, még csak meg se fordult a fejemben, hogy lesz az életemben még egy olyan könyv(ek), ami ekkora hatással lesz rám, mint az Éhezők. És mégis, ha megelőzni nem is, büszkén csillog a holtversenyben.
Merthogy Patrcik Ness eszméletlenül jól kigondolta a történetet, nagyszerűen ábrázolta az agyában összeillő képdarapkákat. Minden egyes momentumát imádom, mindnek megvan a saját hangulat és varázsa. A könyveket nagyszerűen osztotta be, a legjobb pillanatban ért véget és kezdődött el a következő.
Hihetetlen a történet: két kölyök, jósággal a szívükben, a sötét, romlott világban. És még ők félnek attól, hogy rosszá vállnak! Eszméletlen. És a két főszereplő közti kapcsolat erőssége minden egyes beszélgetésüknél arcba vágott, mert ennél összetettebb és kiépített kapcsolat aligha lenne.
Nem akartam befejezni, tartottam a végétől, mert több hétig/hónapig együtt éltem velük, éreztem a félelmüket, a fájdalmukat és a boldogságukat. Hozzám nőttek és a gondolat, hogy el kell őket engednem…
Patrick a befejezést is nagyszerűen kigondolta. Összetörte a szívem, megsiratott, majd reményt adott, összeszedte a darabkákat és melegséggel, szeretettel újra egy működő és dobogó szívvé varázsolta. Mi ez ha nem egy életszerű, szerethető történet?
Csak ajánlani tudom, ez a könyv nem csak tanít, de engedi, hogy a részesévé válj!

!

Nem túl trendi YA-kincs(ek)

Scott Westerfeld: Csúfok / Szépek / Különlegesek

    Besorolás:
        YA, Disztópia, Sci-fi, Kaland, Romantikus

Hű, de CSÚFOK a borítói a trilógiának.
Sorry, nem bírtam nem szóvá tenni, ugyanis engem ez tart távol ettől a történettől jó ideje… pedig érdekelne!
Tally disztópikus világában mindenki olyan, mintha szupermodell lenne, ugyanis a 16. születésnapjukra egy széppé tevő műtétet kap mindenki! A szép emberek pedig megkezdhetik a partizást, az önfeledt lubickolást az életben. De tegyük fel, valaki nem akar szép lenni, ráadásul ez a valaki Tally barátja, aki a szökést követően megtapasztalja a modellek világának a rémes oldalát is… ami meglepő módon nem tetszik neki. A trilógia címei az ebben a világban létező három csoportra utal. Léteznek Szépek, Csúfok és Különlegesek – a velük foglalkozó részekben megismerhetjük mindegyik csoport életének szép- és árnyoldalát is.

ÉRDEKESSÉG – Scott Westerfeld: Extras

Bár maga a Csúfok-trilógia korrekt lezárást kapott, létezik egy úgymond 4. rész, ami mégsem igazán tartozik az alapsorozathoz. Az Extráknak más a főszereplője, és néhány évvel a harmadik rész után játszódik. Ha szeretted az alapsztorit és szerinted kerek volt a trilógia, akkor nem fog hiányozni ez a negyedik résznek nevezett extra. Ez inkább azoknak íródott, akik kíváncsiak Aya Fuse történetére és kicsit még elmerülnének ebben a futurisztikus világban.


>!
Kitti_19
Scott Westerfeld: Specials – Különlegesek

Most, hogy a végére értem, összességében írnék a trilógiáról. Az első kötet olvasásának megkezdésekor kicsit aggódtam, hogy ez amolyan tiniregény lesz, olyan kis gagyi, amiből én már kinőttem. De nagyon kellemesen csalódtam benne, még akkor is, ha főszereplői tényleg tinédzserek. Kaptam benne egy adag disztópiát, egy adag sci-fit, egy kis szerelmi szálat, sok-sok izgalmat, fordulatot. Nagyon eredetinek találom az alapötletet, üde színfoltnak számít, mindemellett sok tanulságot is tartalmaz, amin érdemes elgondolkodni. A szereplők is ügyesen ki voltak dolgozva, Tally mellett, nagy kedvencemmé vált Zane és David is. Utóbbiak közül igazából nem is tudtam eldönteni, melyiküket kedvelem jobban. :)
Szerintem megfilmesítésért kiált, nem is értem, eddig ez hogy nem történt meg. Talán nem eléggé ismert a sztori. Hát tegyük azzá! :)

!

Szemezgetés a havi népszerű YA-könyvekből

Kelly Oram: Sz mint szűz

    Besorolás:
        YA, Humoros, Romantikus

Főszereplőnk kiborul, amiért a pasija szakít vele amiatt, hogy a házasságig várni akar a szexszel. Sajnos ez a kiborulás felkerül a youtube-ra, jönnek a kinevetők, a gonosz kommentek, vagyis Valerie-nak már úgyis mindegy, így elindítja a „V mint vigyázz a szüzességedre!” -kampányt. Egy rocksztár kihívásnak tekinti a szüzességőrző kampányt, és úgy gondolja, hogy sikerül megszereznie a khm… trófeát.

Bevallom, vannak visszás gondolataim a könyv témáját (és üzenetét) tekintve, de mégis kíváncsi vagyok arra, hogy milyen ez az új LOL-kiadvány. Imádom ezt a kiadói sorozatot, tudom, hogy vannak benne jobb-rosszabb kötetek, mégis érdekel az új Kelly Oram-könyv!

Eddig a friss megjelenésű könyv kapott hideget is, meleget is, szóval majd meglátjuk. Addig is nézzük a friss molyos értékeléseket.

PRO:
@Evika82 szerette a könyvet, ahogy az írónő másik magyarul megjelent regényét – a Cinder és Ellát – is imádta: https://moly.hu/ertekelesek/2402752.

KONTRA:


>!
Szyszyyy
Kelly Oram: Sz mint szűz

Gyorsan a végére lehet érni és nálam ez volt a legnagyobb pozitívuma. Illetve az, hogy nem kellett rajta agyalni és az én pihent agyamnak most kellett egy olyan könyv, amit csak bedarálok. Deeee, még így sem tetszett túlzottan.
Először is azt hittem, hogy kicsit poénosabb lesz. De sajnos egy részre sem emlékszem, ahol elnevettem volna magam. A szereplők sem voltak valami szimpatikusak.
C és V barátsága meg egyenesen borzadály volt. xD

Akkor a nagy rocksztárunk is meglehetősen fura alak volt. Én nem olvadoztam tőle.
Igazból rohadtul nem tartott tiszteletben semmit és ez nekem nagyon nem volt szimpatikus. :D
A csajszinak pasija van, de nem érdekli. Tényleg tök sokszor leégette a lányt és igazából észre se veszi. A csajszi elmondja a nézeteit, megérti… De azért tovább és tovább nyomul. (Amit mondjuk megértek, hisz pasiból van… De talán, ha kicsit visszafogottabb lett volna… :D)
Amúgy ahhoz képest, hogy ő a főhős… Elég keveset szerepelt. Legalábbis szerintem.

Összességében úgy gondolom ez az egész könyv túl volt komplikálva.
Az írónő nagyon a tudtunkra akarta adni ezt a nem gáz, hogyha szűz vagy dolgot. Amiben persze igaza van, csak annyi, hogy így más vonalra terelődött a könyv és vesztett a szórakoztató mivoltából. (Legalábbis nálam.)

!

A zenés lejátszási listát összeállította: My Summer Girl Books
(http://home.mysummergirlbooks.com/2013/08/this-song-wil…)

Egy várva várt YA-megjelenés (magyar verzió)

Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

    Besorolás:
        YA, Realista, Romantikus, Zene, Kortárs

Az alapsztori biztos, mindenkinek ismerős: egy szürke kisegér népszerűvé szeretne válni! Viszont az ilyen történetek nem úgy szoktak folytatódni, hogy ámde rettenetesen mellélő, és minden a darabjaira hullik körülötte. Márpedig ez egy ilyen regény, de a pofára esés után a főszereplőnk betéved egy underground szórakozóhelyre, ahol a zene összehozza az embereket. Barátokra, elfogadásra lel, és akár népszerű DJ is válhat belőle.

Elise egy roppant szimpatikus jelenség, akivel bárki együtt érezhet, akinek nem volt szuper happy a kamaszkora, és jó ideig kereste önmagát. Ez a könyv erről is szól – egy önbizalomhiányos lány vagány csajszivá fejlődéséről.

A „zenés” könyvek rajongóinak kötelező!


>!
Violet_Finch_PMónika
Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!

Nem bírtam letenni. Olvastatta magát. Igaz,már nagyon nem az én korosztályomnak való történet,de részese lehettem egy lány önbizalom fejlődésének. Elise életének és annak kisebb-nagyobb hibáinak. Mellesleg írtó vagány csaj lett szerintem. :P
Jegyezzétek meg!!!! A különcök nem nyomik és olyan nincs,hogy senki se szeret!!!!! :)))
Pacsi ;)))

!

Két várva várt YA-megjelenés (angol verzió)

//OFF: Mivel rádöbbentem, hogy a friss havi megjelenéseknél még nagy eséllyel nincs mit meríteni (se idézet, se értékelés, se karc, semmi), ezért az angol megjelenések kapcsán egy hónappal korábbról válogatok. – A megértést köszönöm! :) //

#1

Becky Albertalli: The Upside of Unrequited

    Besorolás:
        YA, LMBT, Realista, Romantikus, Kortárs

Mit kell egy 16 éves lánynak csinálnia, hogy végre megcsókolja egy fiú? Molly Peskin-Suso azt kívánja, bár tudná erre a választ. Már legalább 26 sráccal járt, de csók? Egy se. Az ikertestvére, Cassie próbál segíteni, de a tanácsai nem érnek sokat, miszerint: „csak csináld” vagy „kockáztass”. Mondjuk ő könnyen beszél, hiszen már jó pár lánnyal kavart.
Szeretem azokat a regényeket, amikben a szerelem mellett a családi – főleg a testvéri – kapcsolatok is helyet kapnak. Cassie és Molly nagyon különböznek egymástól, és mégis nagyon jó testvérek.

Ha egy picit többet szeretnél megtudni a történetről, akkor ajánlom @Midnightsp értékelését: https://moly.hu/ertekelesek/2357387

Sajnos többet várt a regénytől, mint amennyit kapott, akárcsak másik értékelőnk, @esztokam: https://moly.hu/ertekelesek/2364982

#2

Ashley Poston: Geekerella

    Besorolás:
        YA, Tündérmese retelling, Romantikus, Kortárs, Realista

Elle Wittimer igazi geek csajszi, aki a STARFIELD miatt él és lélegzik, ami egy klasszikus sci-fi sorozat. Ezt a sorozatot nézték az édesapjával egészen kiskorától kezdve! Amikor meglát egy plakátot, amin Starfield cosplay versenyt hirdetnek, jelentkezni akar, és hogy mi a nyeremény? Egy meghívó az ExcelsiCon Cosplay Bálra, ahol találkozhat a színésszel, aki az új adaptációban Carmindor herceget alakítja. Elle elhatározza, hogy nyerni fog a VarázsTöknél félretett pénzéből és az édesapja régi kosztümjeiből… hacsak a mostohatestvérei nem előzik meg!

Egy Hamupipőke újramesélés – sokadik az elmúlt évek folyamán, én mégis képtelen vagyok megunni az újabbnál újabb feldolgozásait az eredeti tündérmesének! (Ez ráadásul eléggé hasonlít a Cinder és Ellára, ugye?)

A főszereplő, Elle szimpatikus, ráadásul neki is van egy saját „kattanása”, ami különccé és szerethetővé teszi. Bírom a manapság hódító geek-kultúrát éltető, cosplayes és egyéb rajongókkal teli YA-regényeket.


>!
Midnightsp
Ashley Poston: Geekerella

Olvasás közben végig az járt a fejemben, hogy vajon ilyen érzés lehet másoknak amikor random filmekről meg könyvekről áradozok amiket nem ismernek? Húha. Kiábrándító.

Lehet, hogy nem voltam ehhez elég geek pedig én is voltam már conon, szeretem az ilyesmit, de ez egy indokolatlanul hosszú nyáladzás volt egy random scifi sorozatról az elejétől a végéig és így, hogy én nem láttam… így nem volt egy nagy élmény.

A jó része:

Tetszett, ahogy a szereplők át lettek ültetve a modern settingbe. A hintóból egy Magic Pumpkin nevű vega food truck lett… :D nagyon ötletes.

A „herceg” POV-jának hozzáadása is jó ötlet volt, vitt egy kis színt a sztoriba.

A kevésbé jó része:

Az írás azokra a wattpades „regényekre” emlékeztetett, amik úgy kezdődnek, hogy „Hi I'm XY, I'm 13 years old and I have brown hair and blue eyes”. Nyilván nem volt ennyire durva, de tök ilyen érzésem volt.

Túl hosszú, az eleje lassan indul be. Darian fejezetei tökugyanolyanok. Volt, hogy teljesen bekavarodtam, hogy hol tartok a könyvben, mert az új fejezettől tiszta deja vum volt és azt hittem ezt már olvastam. Pedig nem. Csak az előző fejezet is ugyanúgy kezdődött. Meg az azelőtti is.

Kétdimenziós karakterek, gyerekes történet, az egész egy tini wish-fulfillment. Annyira, hogy a végén spoiler Jó hát azért ne szórakozzanak már velem.

Instalove. SMSben is meg élőben is.
0 chemistry.

A történetben minden túl könnyen megoldódott.. tudom ez egy mese de ez a YA-hoz képest is nagyon gyermeteg volt. És unalmas.

!

Young Adult regények a Könyvhéten!

Igazából csak érdekességként írtam meg ezt az extra cikket, hogy az igazi elvetemült YA-rajongók tudják, mi vár rájuk a nagy könyvheti könyvbumm idején!

Íme a lista:

Alexandra Bracken: Az idő vándorai
Neal Shusterman: Az óceán mélyén
Ned Vizzini: Nyomás alatt
S. J. Kincaid: A kárhozott
Amy Tintera: Rebel – Az új kezdet
Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál
Sarah Crossan: Egy
Anna Banks: Nemezis
Jenna Evans Welch: Love & Gelato – Firenzei nyár
L. M. Montgomery: Gubanc
Erdős Zsuzsanna: Vedd már észre!
Nógrádi Gábor: Lángoló nyaram

A @gabokiado-hoz már megérkeztek az egyik, Könyvhétre megjelenő regényük példányai! Szépek, ugye?


>!
gabokiado KU
Young Adult

Megérkezett hozzánk az idei YA-palettánk egyik legkülönlegesebb darabja, a The Hate U Give. :) Hamarosan megjelenik, sőt, ha eljöttök a Könyvhéten a standunkhoz, akkor ott is megtaláljátok majd.

Kapcsolódó könyvek: Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál

Angie Thomas: The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál
!

Young Adult a többieknél:

Őt – Mészöly Ágnes: Szabadlábon – @meseanyu ajánlja a MolyMazsolázóban!
(Én is olvastam, abszolút KÖTELEZŐ olvasmány!)
https://moly.hu/merites-rovatok/molymazsolazo-58

Őket
    – Leila Sales: This Song Will Save Your Life – Éld az életed!
    – Alexandra Bracken: Az idő vándorai
    – Ned Vizzini: Nyomás alatt
@Röfipingvin említi a Sikerkönyvekben!
https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-61

Arany János: Toldi EXTRÁK másoknál:

@Bla megemlékezett Toldiról is a Klasszikus magyar irodalom rovatban 2017 márciusában:
https://moly.hu/merites-rovatok/klasszikus-magyar-irodalom-59

@pepege és @Archibald_Tatum közös rovatában – A hónap magyar írójában – szintén feltűnik Toldi:
https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-magyar-iroja-arany-200

Kihívásokat ajánlva:

@apwbdum-nak 12 hónap alatt el kell olvasni 12 sorozatot (vagy trilógiát):
https://moly.hu/kihivasok/12-honap-12-sorozat-2017
@Tüncsimüncsi-nek Tahereh Mafi Ne érints-trilógiáját kell elolvasni:
https://moly.hu/kihivasok/tahereh-mafi-ne-erints-trilogia
@kitti0824 molynak Marie Lu Legenda-trilógiáját kell elolvasni:
https://moly.hu/kihivasok/legend-prodigy-champion
@Athéna rra buzdít, hogy olvassuk el a Chaos Walking-trilógiát!
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-a-chaos-walking-trilogiat
@Rhyen a Csúfok-trilógia elolvasásáért ad plecsnit:
https://moly.hu/kihivasok/csufok-szepek-kulonlegesek
@Lillsz a friss megjelenésű Kelly Oram-könyv (Sz mint szűz) elolvasását tűzte ki célul:
https://moly.hu/kihivasok/kelly-oram-sz-mint-szuz
@aniko_22 megjutalmaz, ha elolvasod egy könyvheti szerzeményedet!
https://moly.hu/kihivasok/87-unnepi-konyvhet-2

ÉRDEKESSÉG:
A könyvheti programokról a Könyvhét zónában olvashatsz: https://moly.hu/zonak/konyvhet

Az eddigi Forever Young Adult rovatokat meglesheted itt:
2016. december – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult
2017. január – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-2
2017. február – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-realista-romantikus-regenyek
2017. március – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-eros-noi-foszereplok
2017. április – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-ongyilkossag-a-ya-regenyekben

Zárásként hozom @KönyvParfé szedres-túrós szélforgóit, amiket az egyik könyvfesztiválos megjelenéshez talált ki!


>!
KönyvParfé
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Szedres-túrós szélforgók

Hozzávalók:
– 1 csomag leveles tészta
– 25 dkg tehéntúró
– 3-4 ek. cukor
– 1 csomag vaníliás cukor
– 1 tojássárgája
– fél citrom reszelt héja
– 10 dkg szeder
+1 tojás a kenéshez (elhagyható)

A tésztát felhasználás előtt legalább egy órával kiveszem a mélyhűtőből. Miután kienged annyira, hogy formázni lehet, lisztezett deszkán vékonyra nyújtom. Most nagyobb sütiket szerettem volna, ezért 9 egyenlő nagyságú négyzetre osztottam, de nyugodtan készíthetsz kisebbeket is.
A túrót, tojássárgáját, cukrot, vaníliás cukrot és a citromhéjat jól kikeverem egy tálba, beleszórom a szedret is és kicsit összetöröm benne, hogy a gyümölcs leve márványosra színezze a tölteléket.
A tésztát éles késsel négyzet alakúra szelem és mind a négy sarkánál hosszan bemetszem, vigyázva arra, hogy ne vágjam ketté. A tészták közepére halmozom a szedres-túrós tölteléket, majd a sarkoktól közép irányba haladva, minden második ferdén vágott tészta sarkot középre hajtom. (Ezt csak leírni és olvasni bonyolult, hidd el, ha készíted pofonegyszerű. Csak gondolj bele, milyen könnyen hajtogattunk ilyet az oviban!)
A szélforgókat tepsibe helyezem, lekenem egy felvert tojással a tetejüket és 220°C-ra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt aranysárgára sütöm. Langyosra hűtve egy kevés porcukorral szórom meg.
Nagyon finom áfonyával, málnával, meggyel, barackkal vagy más gyümölccsel is! ;)
A könyvről bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2017/05/22/charlie_n_holmberg…

Kapcsolódó könyvek: Charlie N. Holmberg: A papírmágus

Charlie N. Holmberg: A papírmágus
12 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!