Forever Young Adult – Mágiáról tanulunk!

Rovatgazda
!

Sziasztok!

Mivel az előző hónapban nagyon magával ragadott a varázslat, így arra jutottam, hogy a kedvenc íróm és az egyik kedvenc fandomom megalkotójának* a születésnapja alkalmából összegyűjtök néhány olyan könyvet, amiben fiatal felnőttek rádöbbennek arra, hogy mágia lakozik bennük és képesek varázsolni! Mivel a varázsképességeket általában varázsiskolákban, mágikus táborokban vagy egy mester mellett tanulják ki a fiatalok, ezért igyekeztem olyan regényeket összegyűjteni, amikben ezek jelen vannak.

                JÚLIUS – Mágiáról tanulunk!

*A mostani Merítés ihletét az előző hónapban összerakott Harry Potter – 20 rovatból nyertem, ugyanis akkor esett le, hogy hiszen mind a kedvenc varázslóm, mind a megalkotója július utolsó napján ünnepli a születésnapját!

         Július 31. – Harry Potter és J. K. Rowling születésnapja

Az előző havi Harry Potter – 20 rovatot itt olvashatjátok: https://moly.hu/merites-rovatok/harry-potter-20, de ha jól körbenéztek, akkor a mostani Merítésben is akad a HP-fandom rajongóinak valami meglepetés!

(A tematikus cikkek után megtalálhatóak az állandónak szánt bejegyzések is.)


>!
Belle_Maundrell 

(…) A mágia lényegében ugyanaz, mint a madarak vad gondolata amint belevetik magukat a semmibe. Nincs is olyan lény a világon, amelyik alkalmasabb lenne a varázslásra. Még a legkisebb madár is képes egyenesen kirepülni ebből a világból, és véletlenül valamelyik Másik Világba megérkezni. Honnan jön a szél, ami megsimítja az arcod, honnan a fuvallat, ami belelapoz a könyvedbe? Ahol az apró vadmadarak szeleburdi varázslata találkozik az Ember mágiájával, ahol a szél, az eső és a fák nyelve érthetővé válik, ott találkozunk a Hollókirállyal…

134. oldal, 13. A mágus a Threadneedle utcából

Kapcsolódó szócikkek: Hollókirály · madár · mágia
!

Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy

    Besorolás:
        YA, Fantasy, Paranormális, Misztikus, Romantikus, Mágia

Bár a borító alapján valami ifjúsági regényre gondol, aki ránéz, a történet főszereplője 16 éves és egy rémálom! Mármint ténylegesen Rémálom, ráadásul az egyetlen az Akkordél Akadémián, a mágusfélék bentlakásos iskolájában. Porka Evergím egy este behatol a jóképű Elijah álmaiba, aki egy Akkordél Akadémián elkövetett gyilkosságról álmodik. Porka eldönti, hogy mind Eli álmaiban, mind az iskolában nyomozva megállítja a gyilkost!

Még nem igazán találkoztam olyan történettel, ahol a főszereplő ennyire különleges lett volna – Könyörgök, hiszen a főszereplőnk egy igazi RÉMÁLOM! –, ezért különösen kíváncsi vagyok az Akkordél Akadémia-trilógiára! Mindhárom könyv stabilan 80% felett helyezkedik el a Molyon, már 27-en kedvencelték a trilógiát és meglepően jó kis értékelések születtek a részekhez.

@ViveEe ajánljása:


>!
ViveEe P
Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy

Nekem ez most nagyon bejött. Könnyed, gyorsan lehet vele haladni, nekem bejöttek a szereplők, és nagyon érdekelt a nyomozás, és gyakorlatilag minden, amit erről a világról tudni lehet.
Sok minden van itt sok helyről. De konkrétan Rémálmokkal, mint lényekkel, még nem találkoztam. Szerintem százszor jobb ez a könyv, mint a Silber.
Nem értem miért bírom jobban a krimis elemeket ilyen könyvben, mint simán, de tény, hogy nagyon élveztem, és könnyebben megbocsátom a bénázásokat, hibákat egy tini brigádnak.
És jaj, de tinik. Civakodások, szívatások, ki ha én nem karakterek, hierarchia stb.. de őszintén, én nagyot nevettem, amikor Porka megszivatta Lance-t.
Porka lázadó és kötekedő énje is nagyon tini, szerintem anyukák ezt olvasva lehet a hajukat tépik, de én még ezt is bírtam benne, meg az anyjával való viszonya miatt is megértem, hogy nem hallgatott rá.
A gyilkosságokkal kapcsolatban nem volt minden meglepő. Az egyik delikvens, ahogy visszatérően feltűnt, azonnal tudtam, hogy benne van. De végülis a fő tettesre sem lehet nehéz ezáltal rájönni, de nekem mégsem jutott eszembe.
Tetszik ez a világ, a maga osztályozási rendszerével, a Rémálmokkal. Sokat szeretnék még megtudni.
Én tuti folytatom a sorozatot, és ajánlom ezt a könyvet. :)

2 hozzászólás
!

Garth Nix: Sabriel

    Besorolás:
        YA, Fantasy, Dark fantasy, High fantasy, Mágia, Kaland

Sabriel, a halottidéző nekromanta, akit gyerekkorában küldtek Ancelstierre egyik bentlakásos iskolájába, nem sokat tud a zabolátlan mágiáról vagy a holtakról, akik a Régi Királyságban nem hajlandók halottak maradni. Képzésének utolsó évében kalandra indul a Régi Királyságba – az eltűnt apja után kutat –, ráadásul nem semmi társaságban: egy Mogget nevű macska lesz az egyik társa, akiben komisz lélek lakozik, a másik pedig egy chartamágus, Harlekin.

A Sabriel egy 1995-ös könyv, de a high fantasy időtállóságát bizonyítja, hogy napjainkban is nagyon felkapott trilógiáról van szó, ami majd százféle kiadást ért meg (legalábbis kb. ennyiről tudunk a GoodReads által). A fenti képen látszik, hogy a kiadók igyekeztek változatos borítókat készíteni az első részhez és a kiadás évében éppen trendi stílusban elkészíteni azokat. Én imádom a különféle borítótrendeket böngészni, különösen, ha több mint 10 éve adták ki először a könyvet és több nyelven, több országban.

Ajánlom @elge76 értékelését:


>!
elge76
Garth Nix: Sabriel

Először is a pozitívumok:
A könyv világa, szereplői és a története fantasztikus. Egyszerűen nem tudok betelni vele.
Adva van 2 birodalom, ebből egyik az általunk ismert 1900-as évekbeli Angliára hasonlít leginkább, a másik pedig a Régi Királyság, ami egy középkori helynek felel meg, tele mágiával, varázslókkal, mindenféle misztikus lényekkel. A két helyet az úgynevezett Fal választja el egymástól, amelyet állandóan őrizni kell, hogy egyik oldalról véletlenül ne tévedjen át valaki/valakik a másik oldalra és vica versa. Gyakorlatilag egy fegyveres katonákkal őrzött határátkelő, ahol csak papírokkal lehet átkelni.
A 2 birodalom között még az időjárás is teljesen más. Amíg az egyik oldalon szakad a hó, addig a másik oldalon ragyogva süt a nap, a kettőjük közötti részt pedig, mintha egy hatalmas üveglap választaná el.
A világon belül léteznek az úgynevezett chartamágusok, nekromanták, akik mindenféle chartamágiával képesek a különböző fajtájú élőholtakat megkötni, szolgává tenni, irányítani, visszaküldeni vagy épp előhívni. Ők természetesen tudásuknál fogva át is tudnak lépni a túlvilágra, és a hatalmukat ott is tudják használni.
A könyv varázsa pedig abban rejlik, hogy hiába hangzik ilyen „borzalmasnak” ez a világ, a szerzőnek sikerült az egészet úgy tálalnia, mintha egy felnőtt mesét olvasna az ember. Témájából adódóan vannak benne véres részek, de mégsem válik horror-szerűvé a dolog. :)
Akinek ennyi nem elég ahhoz, hogy elolvassa, az magára vessen. :)
Nálam Garth Nix ezennel belépett a kedvenc íróim közé.
Imádom ezt a könyvet, vagyis….

A negatívumok:
Sajnos nem tudok elsiklani azon tények mellett, hogy a könyv kézzelfogható minőségétől sokkal többet vártam.
Nem tudom, hogy a Gabo kiadó mióta foglalkozik könyvkiadással, de ez a könyv sajnos tele van helyesírási hibákkal. Még betűismétlést is találtam benne, az meg aztán tényleg az elsőkönyves kiadók igénytelenségére hajaz.
A szövegtörzs 1-2 helyen el van csúszva, ahol pl. az oldal tetején, a szöveg végétől a margóig 1.7 mm-t mérek, ott az oldal aljánál ez már 1.9 mm-re nő.
A könyv kötése túl merev, úgy kell feszegetnem a lapokat, hogy normálisan kézben tudjam tartani.
A belső margók pedig túl kevés helyet kaptak, ezért folyamatosan szét kell feszíteni a könyv gerincét, hogy normálisan láthassam a bal oldali mondatok végeit, és a jobb oldali mondatok elejét. Az 1-2 helyen kopottasnak látszó betűket, már nem is említem.
Fáj kimondanom, de ez a könyv nem érdemli meg azt, hogy ilyen hitvány módon legyen összerakva.
Nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon szeretném, hogyha tanulna ebből a kiadó és a következő részekből, végérvényesen eltűnnének ezek a zöldfülűekre jellemző vonások.

4 hozzászólás
!

C. C. Hunter: Born At Midnight – Született éjfélkor

    Besorolás:
         YA, Fantasy, Mágia, Romantikus, Paranormális

Kylie Galent az édesanyja elküldi a problémás gyerekeknek szervezett Alkonyvölgy táborba, de a lány a nyári táborba érkezve hamar rádöbben, hogy nem csak erről van itt szó. Alkonyvölgyben vámpírok, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok és tündérek tanulják és gyakorolják, hogyan használhatják különleges képességeiket, hogyan tarthatják kordában bűverejüket, és hogyan élhetnek a normális világban. Sajnos már a fülszövegből kiderül, hogy a történet alapját egy szerelmi háromszög fogja képezni, vagyis a lány nem tud választani egy szexi vérfarkas és egy öntelt féltündér között.

Ebben a történetben is a képességeink felfedezése és kitanulása van a középpontban, ráadásul igazi vegyes felvágott a könyv, mert mindenféle fantasy lény képviselteti magát a boszorkányoktól kezdve a tündéreken és a szellemeken át a vámpírokig és vérfarkasokig!

@jessyke13 szerint strandolós könyvnek megfelelt: https://moly.hu/ertekelesek/2347525

@Bianka_fan alacsony elvárásokkal ugrott neki a könyvnek, és pozitívan csalódott benne:


>!
Bianka_fan
C. C. Hunter: Born At Midnight – Született éjfélkor

Csillagozás alapján sokkal, de sokkal rosszabb könyvre számítottam. Nekem nabyon tetszett igazából. Eleve szeretem a természetfeletti lényeket és a misztikus könyveket szóval nálam a már a téma nyerő volt. A szereplőket nagyon megszerettem, kivéve sajnos a főszereplőt. Kylie még egy nagyon jó karakter lehet, csak egy kicsit még dolgozni kell rajta. Nekem már kicsit sok volt az értetlensége, de alapjáraton még azt is meg tudom érteni a helyzetében. Az összes többi szereplő a szivemhez nőtt, mert nagyon jól ki vannak dolgozva, talán egy kicsit jobban is mint Kylie. Személy szerint Lucast jobban kedvelem mint Dereket de ez már egyéni dolog. Szóval nekem nagyon tetszett és csak ajánlani tudom mindenkinek.

!

Charlie N. Holmberg: A papírmágus

    Besorolás:
        YA, Fantasy, Mágia, Romantikus

Főszereplőnk, Ceony, Emery Thane mágus házában tanul tovább, miután kijárta a varázslóképzőt. Bár a lány fémmágusnak tanult eddig, itt a papírmágiára kárhoztatják, aminek először nem sok értelmét látja, aztán szép lassan magával ragadja a papírmágia!

Első körben a borító ragadja meg az olvasót, majd a tipikusan YA-fantasy fülszöveg, és olvasás közben döbbenünk rá, hogy nekünk való-e a könyv vagy sem. Egyes értékelések a realista, szépirodalmi stílust emelik ki, mások a kalandosságát vitatják. Szerintem, ha megtetszett a cím és a borító, akkor tegyünk egy próbát a könyvvel!

A sorozat rajongóinak van egy jó hírem: még idén kiadják a második részt, aminek a magyar címe Az üvegmágus lesz!

@semmilyen szerint a regény kissé összecsapott, ám érdekes és fantáziadús: https://moly.hu/ertekelesek/2459272

Ami számomra igazán érdekes volt, az @Algernon 4 csillaga:


>!
Algernon +SP
Charlie N. Holmberg: A papírmágus

Mindig is tudtam, hogy vétek volt az origamit, mint hobbit abbahagyni pár éve :)

Bevallom, kicsit másra számítottam, maga a főszál érdekes volt, ám a Thane-kontextus kicsit nehézkessé tette számomra. A közepén picit leült a történet, ott félretettem, nem tudtam lendülettel olvasni. Furcsa, hogy csak pár karaktert mozgat meg, maga az alapötlet azonban eléggé tetszetős, így a második kötet mindenképpen olvasós lesz, mert még sok kérdésem maradt, amikre választ várok.
Ceony az elején picit idegesített, és sajnos eléggé sztereotipikus is maradt nekem a végére, azonban jól szórakoztam a Thane-vel közös jeleneteiken. Illetve nem is tudtam, hogy ilyen szemléletesen le lehet írni a hajtogatást mozdulatsorait, vagy az elkészülő formákat.
Jah, és Kömény az új kedvenc side-kick karakterem :)

!

Kelley Armstrong: The Summoning – A szellemidéző

    Besorolás:
        YA, Romantikus, Paranormális, Fantasy, Urban fantasy, Mágia

Ez a történet elég so-so, mert itt is van a helye és nincs is. Főszereplőnk egy félénk, szeszélyes leány, akit a privát furcsaságai miatt beraknak a Lyle Házba, ahol több, hozzá hasonlóan furcsa gyerek is van! Nem kifejezetten mágusiskola, mint a többi könyv esetében, mégis mindenféle különleges képességű gyermek lakik a házban! Akikről azt hiszik, hogy őrültek…, hogy bolondok…, hogy defektesek, ezért lassan az ott lakók is elkezdik elhinni ezt magukról. Ahhoz, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy nem a fejükben van a probléma, meg kell ismerniük a képességeiket, és meg kell tanulniuk használni. (Ezért is gondolom úgy, hogy helye van a varázsiskolás témában a könyvnek.)

Ismét csak azt kell mondanom, hogy egy roppant megosztó regényről van szó! Nekem személy szerint nem jött be a történet – https://moly.hu/ertekelesek/1533364 –, ahogy @BubbleTea-nek se (https://moly.hu/ertekelesek/2454964), de nagyon sokan szeretik a sorozatot, vagyis Chloé Saunders történetét. Például @silentscream szerette (https://moly.hu/ertekelesek/2193255), illetve @Deziréé is:


>!
Deziréé
Kelley Armstrong: The Summoning – A szellemidéző

Nem sok kedvvel ültem neki ennek a könyvnek, nem nagyon izgatta a fantáziám. Csak egy kihívás miatt kezdtem el az olvasást. Kellemes csalódás volt. Néhol volt, hogy kicsit untam, de a vége nagyon felcsigázott, emiatt úgy gondolom érdemes elolvasnom a folytatásokat is.
Ért jó pár meglepetés, ennyi izgalmat nem vártam ettől a könyvtől, főleg a vége ami ütött, ahogy már írtam.
Kb. a közepétől volt, hogy gyorsabban haladtam a könyvvel és az utolsó 60 oldalnál nem bírtam letenni míg végére nem értem.
Sok minden még homályos a történetben, de remélem a folytatásokban minden kérdésemre választ kapok.

2 hozzászólás
!

Nem túl trendi YA-kincs!

Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója

    Besorolás:
        YA, Fantasy, High Fantasy, Klasszikus, Kaland, Mágia

Az írónőre akkor figyeltem fel, amikor az egyik filmemben – A Jane Austen könyvklubban – az egyik szereplő mindenáron próbálja elhitetni a kiszemeltjével, hogy nem csupán a J.A. regényekért lehet rajongani. Bevallom, előtte nem is nagyon hallottam az írónőről, viszont nem csupán egy, hanem tíz könyve jelent meg magyarul.

Az 1968-ban íródott történet főszereplője Hóka, aki egy falusi bronzkovács fia. Hóka felfedezi, hogy varázsereje van és szeretné magát képezni, ezért felkeresi a kútfői mágusiskolát, ahol alacsony származása miatt számos megaláztatást kell elszenvednie a főúri csemetéktől! Szerintem igazán érdemes belekóstolni a korábban kiadott, ám klasszikusnak számító könyvekbe, mert néha igazán maradandó élményt okoznak.

@Ivenn ajánlója:


>!
Ivenn P
Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója

A Szigetvilág varázslója egy igazi időtlen mese. Úgy hiszem, hogy Le Guin ezzel a történettel valami óriásit alkotott, hisz lefektette a varázslóiskola és névmágia alapjait a jövő írónemzedékei számára. Emellett persze nem tökéletes, vannak hiányosságai, mégis jelentős és kiemelkedő eleme a klasszikus fantasy irodalomnak, melyet igazán sajnálok, hogy nem olvashattam korábban.

A történet Kóborról, egy fiatal varázslópalánta jellemfejlődéséről szól. A könyvben az ő kalandos életútját követhetjük nyomon, avagy hogy a gőgős és hatalomra éhező fiúból miként válik érett férfivá. Itt nincs epikus csata, világmegváltás és bosszú; a történet középpontjában a saját démonokkal való küzdelem áll, melyet az írónő elképesztően jól ábrázolt.
A főszereplő számomra azért is különösen szimpatikus, mert vállalta a tettei következményét és ténylegesen tanult belőle. Képes volt a meghunyászkodásra és az alázatra, amely képesség úgy gondolom, hogy sok történet főszereplőjéből hiányzik.
Az írónő stílusa pedig igazán olvasmányos és szemet gyönyörködtető, nagy élvezet volt számomra olvasni.

Ezt a könyvet ajánlom tehát minden fantasy rajongónak, mert alapmű. Számtalan kortárs író építkezik belőle és érdemes lehet megismerni, hogy honnan is ihletődtek meg kedvenc alkotóink. Néha szembetűnő lehet az egyezés (pl. Rothfuss), azonban úgy érzem, hogy Le Guint nem lehet lekörözni a mesélésben. Nincsenek felesleges jelenetek, nem túlírt, ez egy kerek egész történet, amely ott lett abbahagyva, ahol kell.
Minden bizonnyal el fogom olvasni a Szigetvilág többi történetét is. :)

9 hozzászólás
!

Szívesen olvasnám őket magyarul!

Elég kevés az olyan young adult korosztálynak szánt, magyarul kiadott regény, amiben valamiféle iskolába, táborba vagy házba keverednek, mert általában a fiatalabbak – middle grade-korú fiatalok – szoktak új iskolába vagy táborba keveredni. (Pl.: A villámtolvaj, amiben a 12 éves Percy a Félvér Táborba kezd járni, a Mágusiskola, ahol a 12 éves Randal a lovagi páncélzat helyett inkább a varázsló köpönyeget választja vagy a [[https://moly.hu/konyvek/holly-black-cassandra-clare-the-iron-trial-vasproba|The Iron Trial – Vaspróba,]] ahol Callum, a főszereplő szintén 12 éves!)
Az alábbi két, fiatal felnőtteket célzó regényt viszont el tudnám képzelni a magyar olvasók polcán!

#1

Alison Croggon: The Gift
The Naming címmel is megjelent.

    Besorolás:
        YA, Fantasy, High fantasy, Kaland, Mágia

Maerad rabszolgaként tengődik egy könyörtelen helyen, ahova gyermekkorában került, miután a szülei meghaltak a háborúban. Nincs tudatában annak a hatalmas ajándéknak, amely révén helyet kaphat a Pellinori Iskolában. Az egyik Lirigoni Bárd, Cadvan segítségével fedezi fel az örökségét és az azzal járó rendkívüli sorsot, amit neki szántak. Maeradnak túl kell élnie a térben és időben tett utazást az új tanítójával, amely során kiderül számára, micsoda erőkkel és lényekkel kell harcolnia.

Molyos ajánlója még nincs a könyvnek, de a GoodReadsen 21.106 csillagozás után stabilan a 4 csillagon áll és egész jó kritikák születtek róla. Kerry például „izgalmas mágikus fantasy történetként” aposztrofálja, amit „ráadásul ígéretes sorozatkezdő résznek” nevez.

#2

Christopher G. Nuttall: Schooled in Magic

    Besorolás:
        YA, Fantasy, Urban fantasy, Paranormális, Mágia

Főszereplőnket, a kamasz Emilyt egy nekromanta áthúzza az ő mágiával átszőtt világába, hogy feláldozza az ottani sötét isteneknek. Miután egy rejtélyes varázsló megmenti a lányt, Emily rádöbben, hogy képes varázsolni, ezért a Whitehall Iskolába viszik, hogy megtanulja uralni az erejét.

Bevallom, eléggé izgatja a fantáziámat ez a valóságból a varázsvilágba átrántásos téma, mert szeretem a különleges témákat. Vicces, hogy a lányt valamiféle kiválasztottnak, a Végzet gyermekének hiszik az ottaniak a szerencsétlen „balesete” miatt. Ráadásul romba is döntheti a világukat, nem csak megmentheti, miközben a nekromanta továbbra is vadászik rá!

@Ashriver értékelésének az elolvasása óta izgatja a fantáziámat a könyv:


>!
Ashriver 
Christopher G. Nuttall: Schooled in Magic

Oh, imádtam!
A modern világból egy teljesen más, középkori világba kerül a főhősnőnk, ahol a mágia létezik és kiderül, hogy ő is képes varázsolni. Innen indul Emily kalandos élete, ahol végre bizonyíthat önmagának, barátokat szerez, megmenti az iskolát és otthon érzi magát. Külön örültem, hogy az író vette a fáradtságot és elmagyarázta a varázslás lényegét, hogy mit hogyan kell csinálni és nem csak ráhagyta az olvasóra, hogy ez varázslat és kész. Nagyon tetszett.

!

Két várva várt YA-megjelenés (magyar verzió)

#1

Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül

    Besorolás:
        YA, Kortárs, Romantikus

A fülszöveg alapján nagyon szabadjára engedett lányt, Lucyt arra kötelezi az anyja, hogy a strandolás és a lazulás helyett házakat kell festenie nyári munka gyanánt. A leendő főnöke a szuper helyes, bár túlságosan okoskodó Justin lesz, ami kicsit kiakasztja Lucyt.

Bár nem vagyok oda a borítóért, abszolút egy felüdítő nyári könyvről van szó, amit vígan olvashatunk akár strandolás közben, akár csak ventilátor előtt hűsölve. Az eddigi vélemények alapján a könyv olyan, mint a Chokito, vagyis „ronda, de finom”.

Kifejezetten tetszett a könyv első szöveges értékelése, amit egy druszám, @Szil78 írt: https://moly.hu/ertekelesek/2449743, de érdemes elolvasni @Ariadne kifejtősebb véleményét is vásárlás előtt: https://moly.hu/ertekelesek/2458564

#2

Katharine McGee: Az ezredik emelet

    Besorolás:
        YA, Sci-fi, Disztópia

2118-ban játszódik a történet, Manhattanben. Száz évvel később New York az álmok és az innováció városává vált. A történet középpontjában néhány tizenéves áll, akik a Toronyban laknak, ami egy ezeremeletes acélból és plexiüvegből álló monstrum, a legmodernebb technikával felszerelt épület a városban, a végtelen lehetőségek otthona.
A gyönyörű Leda olyan kábítószert próbált ki és olyan fiút érintett, amit/akit nem lett volna szabad. Eris gondtalan családi életét egy árulás szakítja szét. Rylin az egyik legmagasabb szinten fog dolgozni, de ezért fel kell áldoznia a régi életét? Watt mindent tud mindenkiről, ugyanis egy tech-zseni, de hazugságok hálójába keveredik, amikor felbérlik, hogy kémkedjen valaki után. Averyt genetikailag tökéletesnek tervezték, és bár minden a lábai előtt hever, elég magányos.

Erre a könyvre azóta kíváncsi vagyok, amióta megláttam az eredeti borítóját – nem ezt, amit végül átvettünk, hanem a másikat –, szóval majd kiugrottam a bőrömből, amikor megláttam, hogy érkezik magyarul. Nem tűnik egy újabb lerágott csontot ropogtató YA-disztópiának és a több szereplős cselekmény érdekesnek tűnik!

@agi452 ajánlója:


>!
agi452 
Katharine McGee: Az ezredik emelet

Nagyon vártam Az ezredik emelet megjelenését, ami már a gyönyörű borítójával megvett magának. Nem csalódtam!
A jövőben járunk, 100 évvel a jelenünk után. A történet a Toronyban játszódik, mely egy ezer emeletes épület Manhattan szívében. Míg az alsóbb szinteken a szegényebb réteg él – techmentes övezetben –, addig ahogy egyre feljebb haladunk, úgy kerülünk a luxus, a gazdagság, a fényűzés maximálisan digitalizált világába.
Öt fiatal szemszögéből követhetjük nyomon a történetet, akik élete egy meghatározó, tragikus ponton összekapcsolódik egymással.
Lassan építkezik a történet. De ez nem zavaró, kell is, hogy felvegyük a fonalat, hiszen így ismerhetjük meg a karaktereket, így derül számunkra fény arra, hogy mi vezetett a könyv végét záró spoiler jelenethez. Egyébként ezzel a jelenettel indul az első fejezet, majd a történet a 2 hónappal korábbi eseményekkel folytatódik, és halad a végkifejlet felé.
Barátság, hazugság, drogok, szerelem, gyűlölet, szegénység, gazdagság, titkok, magány – mind-mind feltűnnek, ahogy haladunk előre a történetben.
Az öt mesélő mindegyike súlyos titkokat rejt, és – noha nem ugyanabba a társadalmi rétegbe tartoznak – a végén kiderül, hogy valamilyen szinten mindenki kapcsolódik mindenkihez, még ha ennek nincs is tudatában. Az első fejezet történéseinek tudatában végig azon izgultam, ki lesz az, aki spoiler, és az írónő olyan mesterien szőtte a szálakat, hogy ez ténylegesen is csak a végén derül ki. spoiler
Ami kevésbé tetszett, az Avery titka, amit nem igazán értettem, miért lehet a boldogsága akadálya, hiszen spoiler
De úgy hiszem, ennyi megbocsátható a könyvnek, mert ez az egész jövőbeli világ beszippantott. Érdeklődve olvastam, miként épít fel az írónő egy 100 évvel későbbi, a modern technológia – kitalált – vívmányaival élő világot, amiben nem változik az, amit a jelenben is tapasztalunk: szegények és gazdagok között óriási szakadékok húzódnak, illetve nem minden a gazdagság, a csillogás, a fényűzés. A boldogság titka nem ebben rejlik. Lehetsz a legnépszerűbb, leggazdagabb, és mégis érezheted magad végtelenül magányosnak.

5 hozzászólás
!

(A kép forrása: Epic Reads)

Egy várva várt YA-megjelenés (angol verzió)

//OFF: Mivel rádöbbentem, hogy a friss havi megjelenéseknél még nagy eséllyel nincs mit meríteni (se idézet, se értékelés, se karc, semmi), ezért az angol megjelenések kapcsán egy hónappal korábbról válogatok. – A megértést köszönöm! :) //

Mackenzi Lee: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue

    Besorolás:
        YA, Fantasy, Romantikus, Történelmi, Kaland, LMBT

Egy mese két barátról, akik a 18. századi Európában hatalmas túrára indulnak, majd egy varázslatos tárgyra bukkannak, ami elvezeti őket Párizstól Velencéig. Mindenféle veszélyes embervadászatba, kalózharcokba szaladnak, ráadásul az egymás iránt érzett érzéseik is megnehezítik az utazást. Henry “Monty” Montague gentlemannek született, és annak is nevelkedett, de soha senki sem volt képes igazán megnevelni. A legjobb angol iskolákba járt, édesapja mégis folyton ítélkezett felette a szenvedélyei miatt – a szerencsejátékok, a piálással töltött esték és a különféle nők meg férfiak karjában ébredések miatt.

Amint elolvastam a regény fülszövegét, azonnal repült az Igazán kiadhatnák magyarul polcocskámra! Érdekesnek tartom a szexualitással, illetve a szexualitás felfedezésével kapcsolatos YA-regényeket, pláne, ha némi LMBT is vegyül a történetbe.

@abstractelf értékelése:


>!
abstractelf P
Mackenzi Lee: The Gentleman's Guide to Vice and Virtue

A kapcsolatom Mackenzi Lee regényével nem volt sem nagyszerű, sem szerelmi történet, tragikus pedig a kezdeti rajongásom miatt lett.
Én szeretni akartam, de a történet és a romantika közénk állt. Ráadásul minél több idő telik el olvasás után, egyre csalódottabbnak érzem magam. Nagyon izgalmas alapot egy kevésbé erős felépítés követett. Nem tetszett a történet nagy része, a karakterek közömbösek maradtak, a romantika pedig elég sok kívánnivalót hagyott maga után. Ugyanakkor látom, hogy másnak miért tetszhet ez a regény – könnyed, ideális nyári olvasmány, és ha eltekintünk a körülményektől, a szerelmi szál is aranyos. Kár, hogy nem tudtam eltekinteni a kommunikáció hiányától, a félreértésektől és attól, hogy miként bántak egymással a párosunk.

!

     Young Adult a többieknél:

Sikerkönyvek – @Röfipingvin rovata

Joss Stirling: Summer
Tijan: Fallen Crest High
https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-63

     Harry Potter fandommal (is) foglalkozó rovatok:

https://moly.hu/merites-rovatok/harry-potter-20
https://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-mesek-maskepp-ii
https://moly.hu/merites-rovatok/zonazo-harry-potter
https://moly.hu/merites-rovatok/a-honap-kulfoldi-iroja-j-k-rowling

     Kihívások a Merített könyvekhez!

Mindee Arnett: The Nightmare Affair – A Rémálom-ügy
2018. január 3. – Olvassuk el az Akkordél Akadémia trilógiát
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-az-akkordel-akademia-trilogiat

Kelley Armstrong: The Summoning – A szellemidéző
2017. december 31. – Olvassunk Kelley Armstrong könyveket!
https://moly.hu/kihivasok/olvassunk-kelley-armstrong-konyveket

Ursula K. Le Guin: A Szigetvilág varázslója
2018. december 31. – Olvassuk el a Szigetvilág-sorozatot!
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-a-szigetvilag-sorozatot
2020. március 8. – Sword & sorceress – újra hangszerelve
https://moly.hu/kihivasok/sword-sorceress-ujra-hangszerelve
2021. december 31. – Fantasztikus Nők!
https://moly.hu/kihivasok/fantasztikus-nok

Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
2018. június 29. – Lizzy Charles: Zűröstül-bőröstül
https://moly.hu/kihivasok/lizzy-charles-zurostul-borostul

     Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:

Mi a YA?
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult
Realista romantikus regények –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-realista-romantikus-regenyek
Főszerepben a zene! –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-foszerepben-a-zene

A rovat végére pedig kerüljön @sedina22 varázslatos képe!A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!