Forever Young Adult – Könyvheti körtúra

Rovatgazda
!

(saját kép)

Sziasztok!

A könyvmolyok számára az április és a június különleges jelentőséggel bír, hiszen mindkét hónapban van egy-egy hatalmas „könyvbumm”: áprilisban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, júniusban az Ünnepi Könyvhét keretein belül. A Könyvfesztiválról már írtam, ezúttal viszont a Könyvhétre megjelenő Young Adult regények kerültek porondra!

            JÚNIUS – Könyvheti körtúra

Beszéljünk egy kicsit az Ünnepi Könyvhétről, ami egy egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat. Sikere nyolc évtizede töretlen, létrejöttének oka pedig a könyvkiadás válsága volt, ezért a könyvkereskedők egy új vásárlói réteget kívántak megnyerni maguknak. A megtartását a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza javasolta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) 1927. június 5-én Miskolcon tartott évi közgyűlésén. Bár 1928-ban tartottak egy „próba-könyvhetet”, ennek elsődleges célja az volt, hogy megtudják, érdemes-e a kezdeményezést bevezetni. 1928. november 3–11. között Magyar Hét néven rendezték tehát meg az első könyves ünnepet Magyarországon, a könyvkereskedések ezeken a napokon 10% árengedményt kínáltak. A rendezvény sikeres volt, így 1929-ben megtartották az első Magyar Könyv Hetét. – írja a wikipédia.

Jó olvasást a rovathoz!


!

(saját kép)

~ Ez a havi ajánlottam!* ~

Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók

    Besorolás:

        YA, Fantasy, Kortárs, Humoros

Főszereplőink egy abszolút átlagos baráti társaság tagjai. Van egy kényszerbeteg Mike nevű srác, akinek van egy korábban anorexiás nővére, Mel és egy legjobb barátja, Jared. Mikey szerelmes Hennába, a kedves, fekete bőrű lányba, aki a társaság negyedik. Sajnos Henna az új fiúba, Nathanbe szerelmes, aki megpróbál bekerülni a társaságba, de ezt megnehezíti Mike nyílt gyűlölködése… Szóval ők a mi átlagos halandóink, akik semmi mást nem akarnak, mint szerelmesek lenni, a testvéreikkel és a barátaikkal bandázni, leérettségizni, letudni a bankettet és elhúzni a városból főiskolára!

Kifejezetten érdekesnek tartom Patrick Ness ötletét, hogy ír egy könyvet azoknak a mellékszereplőknek a főszereplésével, akik körül a furcsa események történnek, de mégsem nekik kell megmenteniük a Halhatatlanoktól a kisvárost és a benne élőket. Ám mivel képben kell lennie az olvasóknak azzal, hogy a „Kiválasztottak”, akiket Mikey és a barátai csak indie kölyköknek hívnak, ők is megkapják a maguk sztoriját. A megvalósítása ennek is különleges: pár mondatban összefoglalja az író minden fejezet elején, hogy mi történik a Finn nevű fiúkkal meg egy Satchel nevű leánnyal.

*(További ajánlott könyveket itt találtok: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol)

Jobb híján a saját ajánlásomat hozom a regényhez! ;)
spoiler


>!
AniTiger MP
Patrick Ness: Mi, hétköznapi halandók

Nekem bejött ez a történet. Abszolút kerek volt, és hozta az írótól megszokott színvonalat, ahogy hozta a Patrick Ness-féle elborultságot is! Zseniális, hogy az igazi főszereplők minden fejezet elején csak egy röpke bekezdést kapnak, mi pedig a mellékszereplőket követve próbálunk kimaradni az emberiséget elfogyasztani és megszállni vágyó Halhatatlanok megállításából. Humoros, fordulatos és nagyon beteg sztorit kanyarított az író, egyedül csak Mikeék szüleitől kaptam idegbajt, bár nem csak a fiataloknál, náluk is megfigyelhető volt némi jellemfejlődés.

Pozitívum: Akadtak benne elgondolkodtató dolgok. Többdimenziósak a karakterek. Kiszámíthatatlan a cselekmény, izgalmasak a fordulatok.

Negatívum: spoiler

Bővebben a blogon:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2019/06/patrick-n…

>!
Vivandra, 2019
272 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155347184 · Fordította: Totth Gitta
!

Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

    Besorolás:

        YA, Fantasy, Kortárs

Fülszöveg:
Egykor a mesteralvók viselték az alvás terhét az emberek helyett, kik éjjel-nappal boldogan dolgozhattak és mulathattak. A Vasháborúban azonban a mesterek végleg elhagyták az embereket… azóta az álomtalan álom szedi áldozatait. Híre megy, hogy a mesteralvók földi maradványait sorra elrabolják, de hogy ki vadászik a csontokra és mi okból, az rejtély. Dakorleonból is nyomtalanul eltűnik a védőszent, ezért a városmester Vulgarus Pokk borkereskedőt bízza meg a feladattal, hogy a közeli Korhos hadseregét hívja segítségül. A csontcsipkéző rend 224. nővére súlyos titkot őriz: ő fedezte fel a védőszent eltűnését, s ezért nagy veszély leselkedik rá. Titokban kell kiszöknie a városból, hogy felkeresse az égi Tamarislánban Ludovik atyát, aki a legenda szerint az utolsó élő mesteralvó.
A tizenhét éves Milán visszahúzódó fiú, akit leginkább a hackerség érdekel. Nagydumás haverja ráveszi, hogy egy spam üzenet nyomába eredjenek, ami nem várt következményekkel jár. Miló egy mágikus világban találja magát, ahol nem elég kiállnia a megpróbáltatásokat, de saját, rejtett képességeit is fel kell fedeznie.

Nekem nagyon megtetszett a fülszöveg alapján, ráadásul elég jók az értékelései is egy frissen megjelent regényhez képest, szóval adjunk egy neki egy esélyt arra, hogy elvarázsoljon! ;)


>!
Hajdú_Antal_Zsuzsanna I
Huszti Gergely: Mesteralvók hajnala

Engem ez teljesen levett a lábamról.
Okosan felépített, helyenként lírai, helyenként humoros, de minden ízében nagyon izgalmas történet. Tőlem távol áll a fantasy világa, de ez a könyv a bizonyítéka annak, hogy néha ki kell lépnünk a komfortzónából. Én megtettem, és abszolút megérte.
Imádtam Vulgarust, Miló szövegelését és hitetlenkedését, Admira finom, mégis bátor lelkét, a hazai vonatkozású „átjárót”, de leginkább mind felett azt a vérbeli profizmust, ahogyan a szerző a különböző nézőpontokban lubickolva fogalmaz. Tényleg nagyon élveztem, bátran ajánlom mindenkinek.

!

(saját kép)

Gabriella Eld: Játékok unatkozó felnőtteknek

    Besorolás:

        YA, Disztópia, Fantasy / Urban fantasy, Humoros

Fülszöveg:
Cadie Gerwulfé az egyik legveszélyesebb adottság a világon. Ám addig, amíg viseli a kesztyűt, nincs mitől félni. Amikor Herr Wulf megkéri Alaskát és Igort, hogy vigyázzanak egy napig különc unokagyerekére, a fiúk ijedtség nélkül mondanak igent. Elvégre mi baj lehet egy dacos tizenhat évessel? Ám a dolgok gyorsan visszájukra fordulnak, amikor kiderül, hogy Cadie-nek esze ágában sincs együttműködni a két idegennel, akiknek a nyakába sózták. Alaska és Igor számára megelevenedett rémálom kezdődik, halálból visszatért szeretteikkel, hús-vér tükörképekkel és démoni bestiákkal, amikor védencük lehúzza a kesztyűjét, és olajra lép. Csak egy dolgot tudnak biztosan: Cadie nem juthat ki az Impériumba, mert akkor mindennek vége. De ezt megakadályozni egy megelevenedett rémálomban, ahol mindenki ellened játszik, nem a legkönnyebb feladat.

Bár levadásztam ezt a történetet a Könyvhéten én is, egyelőre még csak az első részt olvastam, és azt kell, hogy mondjam, ha legalább annyira elborultan humoros lett, mint az első rész volt, akkor imádni fogom. Különcöknek, egyedire vágyóknak és fura-érdekes karakterekre nyitottaknak különösen ajánlom!

És ím, a kedvenc értékelésem (meg aztán kb. ugyanezt éreztem az első rész olvastán):


>!
Agent_Petra
Gabriella Eld: Játékok unatkozó felnőtteknek

á m e n
minden pillanatát élveztem, a lélekállatom az egész könyv :')

!

Margaret Stohl: Royce tarol

    Besorolás:

        YA, Humoros, Kortárs

Fülszöveg:
A kritikusok teljesen bepörögtek a Lifespan Network átütő sikerű valóságshow-jának hatodik évadától. Bentley Royce el sem tudna képzelni egy olyan világot, ahol a NYORO (Nyomulás a Royce-okkal) nem megy a tévében. Lehetséges ilyen egyáltalán? A nyerteseket felkapták. A lúzereket kivágták. De idén pletykálni kezdtek. Az a hír járja, hogy nem stimmelnek a számok. Ha a Nyomulás a Royce-okkal tényleg lekerül a műsorról, az csak egy dolgot jelent. Szabadságot.

Imádom azokat a történeteket, amelyekben bejönnek a modern világ rákfenéi – úgymint: instagram, twitter, facebook, Való Világ, Big Brother, live-ozás, mmorpg, virtuális valóság, satöbbi… –, és épp ezért figyeltem fel erre a regényre.


>!
deen
Margaret Stohl: Royce tarol

Ha az ember túljut a könyv első pár 10 oldalán, akkor rájön, hogy egyre érdekesebb ez a történet. Érdekes a könyv témája és a feldolgozása is. Először egy kicsit furcsák voltak az egyes mondatokhoz lábjegyzetben megjelenő hozzászólások, de egy idő után még viccessé is vált, hogy Jeffnek mindig mindenhez van valami megjegyzése. Mercedes, az „anyuka” egy érzéketlen cicababának tűnik, akinek mellesleg van három gyereke, akiket tulajdonképpen kiárusított a nagyvilágnak. Mivel a gyerekek a kamerák előtt nőttek fel, csoda, hogy egyáltalán normálisak lettek, és képesek évek óta a megadott forgatókönyv szerint viselkedni. Bentley-ről hamar kiderül, hogy hatalmas szíve van és ez a csillogással teli élet bizony neki nem számít, inkább vágyik már a nyugalomra és egy igazi családra. Ennek érdekében pedig tényleg bármit képes bevállalni, még azt is, hogy bevállalja a hatodik évadot. Először azt hittem, hogy csak a valóságshow forgatókönyvét kapom, de Bentley rácáfolt erre és az írónő egy igazán csavaros cselekményt varázsolt elő, amiben voltak vicces, kínos, szomorú és vidám pillanatok, rengeteg hiszti és műjókedv, de ott volt valahol egy igazi összetartó család is. Érdekes olvasmány volt.

!

« Még néhány friss megjelenés! »

Giovanna Fletcher – Tom Fletcher: Eve of Man – A jövő reménye
        YA, Disztópia, Romantikus

MINDEN VÁRAKOZÁS ELLENÉRE TÚLÉLTE. AZ ELMÚLT 50 ÉVBEN EGY LÁNY SEM SZÜLETETT – AZTÁN JÖTT Ő. EVE-NEK NEVEZTÉK EL.
Eve-et egész életében távol tartották a másik nemtől, múltja titkait pedig sosem fedték fel előtte. Azonban 16 évesen a lánynak szembe kell néznie a sorsával. Kiválasztották számára a lehetséges társjelölteket. Az emberiség jövője az ő kezében van. És ő mindig is elfogadta a sorsát.

Emily R. King: A századik királyné
        YA, Fantasy, Romantikus

Kalinda árva lány, aki nem vágyik másra, csupán a csendes kolostori élet békéjére és biztonságára a Nővérek rendjének hegyi templomában. A zsarnok Tarek rádzsa váratlan látogatása azonban felforgatja az életét. Az uralkodó kilencvenkilenc felesége mellé keres egy utolsót – a századik ránit. Mindenki meglepetésére éppen Kalindára esik a választása. Azonban mielőtt egybekelhetnének, egy ősi törvény szerint fegyverekkel kell kivívnia méltó helyét a rádzsa kilencvenkilenc felesége és számtalan ágyasa között egy rendkívüli bajnokságon.

Liz Flanagan: Sárkánylány
        YA, Fantasy, Mágia, Felnőtté válás, Sárkány

A Sárkánylány főszereplője Milla – a melegszívű, árva kis szolgálólány –, aki Arcosi varázslatos szigetén él. Az emberek ezen a településen úgy tudják, hogy a tűzokádó sárkányok már emberöltőkkel ezelőtt végleg kihaltak. A sziget egykori lakói – a sárkánylovasok – is csak a legendákban élnek tovább.

Marie-Aude Murail: A lélekdoki
        YA/Ifjúsági, Komoly téma – mentális betegségek

Sauveur Saint-Yves klinikai szakpszichológust mintha már a neve is erre a hivatásra predesztinálná, hiszen azt jelenti, „megváltó”. Magánrendelőjében egymásnak adják az emberek a kilincset, jóllehet, aki először jön, bizony meghökken, amikor a 190 cm magas, csupa izom, sokkal inkább NBA kosarasnak, mint a pszichológia doktorának tűnő fekete férfi ajtót nyit nekik.

Jeff Zentner: The Serpent King – A kígyókirály
        YA, Barátság, Felnőtté válás, Realista

Ha már élni fogsz, tegyél meg fájdalmas, bátor és gyönyörű dolgokat. Dill nem éppen a gimi legnépszerűbb diákja a tennessee-i Forrestville-ben. Miután az apja minden tisztességét elveszítette egy botrányban, ami az egész városukat megrendítette, Dill célponttá vált. Szerencsére két legjobb barátja, a szintén számkivetett Travis és Lydia kiállnak mellette.

Szabó Tünde: Álommeló
        YA, Realista

Mire lennél képes, hogy teljesüljön életed legnagyobb álma?
Kata nem a szívbajos típus, ha akar valamit, sok mindenre képes. És egyvalamit gyerekkora óta nagyon akar: a legjobb tévétársaságnál dolgozni. Te mit tennél, ha az álmod rémálommá válna? Az új főnöke, aki valamikor a legjobb barátja volt, most bosszúhadjáratot folytat ellene. Az állásért azzal a lánnyal kell versengenie, akit utál, a szerkesztőségben pedig senki sem látja szívesen. De Kata nem adja fel.

Laura Steven: Minden, csak nem oké
        YA, Humoros, LMBT+, Humoros, Romantikus, Mentális betegség

A 18 éves Izzy O’Neill mindig is tudta, hogy nem dédelgethet nagyratörő álmokat. Nem mehet főiskolára és nem vár rá nagy karrier. Ám egy nap a szerencse rámosolygott, és egy olyan lehetőség hullott az ölébe, ami az egész életét megváltoztathatja. De arra nem számított, hogy hamarosan minden reménye szertefoszlik…


>!
agi452

Talán hogyha képes lenne eléggé mozdulatlan maradni, akkor a világ is mozdulatlanná dermedne. A Föld nem forogna tovább. Megállna az ár és az apály tánca. A folyók nem futnának többé a tengerbe. Megállna a vér az erekben. És minden semmivé lenne, kivéve Lydia tökéletes és pillanatnyi ittlétét.
Ragadd meg ezt a pillanatot. Szorítsd magadhoz. Egészen addig, amíg a következő vonatfütty a távolban át nem szúrja a mozdulatlanságot.

362. oldal

!

» Várva várt külföldi YA megjelenések «

MÁJUS – JÚNIUS

Lana Wood Johnson: Technically, You Started It – YA, Kortárs, Romantikus, LMBT+

Kat Cho: Wicked Fox – YA, Urban fantasy/Fantasy, mitológia, Romantikus

Lucy Powrie: The Paper & Hearts Society – YA, Barátság, Zaklatás, Realista

Julie Buxbaum: Hope and Other Punchlines – YA, Romantikus, Realista

Nafiza Azad: The Candle and the Flame – YA, Fantasy, Own voices

Mark Lawrence: One Word Kill – YA, Kaland, Sci-fi, Időutazás

Jess Rothenberg: The Kingdom – YA, Sci-fi


>!
MyMoonlightLibrary_Steph P
Julie Buxbaum: Hope and Other Punchlines

A Tell Me Three Things elég magasra tette nálam a mércét, amit a Hope and Other Punchlines ezennel nem überelt. Szerettem volna, ha magával ragad vagy ha megérint a történet, de sajnos végig kívülállóként szemléltem az eseményeket.

Ez a kötet sokkal komolyabb témával foglalkozik, amihez – minden kétség nélkül – nagyon alázatos és egyébként kreatív módon állt az írónő. A 9/11 utóhatását és a későbbi generációkra mért súlyát mutatja be. Nagyon tetszett az alapötlet, ami a tragédia pillatában készült fotó túlélőinek felkutatása köré épül. A könyv tele van elgondolkodtató részletekkel, amikért amúgy megéri elolvasni ezt a kötetet.

Viszont sajnos érzelmileg mégsem sikerült megérintenie a regénynek. Nem elevenedtek meg előttem a karakterek, sem Abbit, sem Noaht nem tartottam igazán különleges személyiségnek, Jack pedig a legjobb barát szerepében túl tipikus volt. Noah karakterével az író szerintem kicsit átesett a ló túloldalára ezzel a nerdy boy típussal, míg Abbi emellett kevés maradt. Azon a fotón kívül nem volt más meghatározó része az életének.

Értékelem a regény mondanivalóját, örülök, hogy elolvashattam Julie Buxbaum új regényét, de eddig nálam a Tell Me Three Things a befutó. Kíváncsi vagyok a What To Say Next hányadik lenne a sorban.

!

            Ha még nem elég a YA-regényekből, akkor akad még néhány könyvajánló a Merítés-díj – V. évad: ifjúsági irodalom kategória rovatban nektek! ;)
https://moly.hu/merites-rovatok/merites-dij-v-evad-ifjusagi-irodalom-kategoria

            90. Ünnepi Könyvhét (különrovat)
https://moly.hu/merites-rovatok/90-unnepi-konyvhet

            Érdekesség: létezik egy Könyvhét zóna!
https://moly.hu/zonak/konyvhet

            Kihívások a Merített könyvekhez:
    Játékok unatkozó felnőtteknek – https://moly.hu/kihivasok/jatekok-unatkozo-felnotteknek
    A jövő reménye – https://moly.hu/kihivasok/a-jovo-remenye
    Blogturné Klub – 2019 – https://moly.hu/kihivasok/blogturne-klub-2019
    Olvassuk el Jeff Zentner: The Serpent King című könyvét! – https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-jeff-zentner-the-serpent-king-cimu-konyvet

* * * * *

            Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:

Könyvfesztiváli körtúra – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-konyvfesztivali-kortura-2
Erős női főszereplők – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-eros-noi-foszereplok
Szivárványszínű szerelmek – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-szivarvanyszinu-szerelmek
Könyvből filmet! – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-konyvbol-filmet

* * * * *

(Minden háttérhez használt tapéta free cc kép innen: https://www.pexels.com/photo/pink-teal-and-orange-panel…)

…és lám, nem csak nekem tetszik az egyik újonnan megjelent YA borítója!A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!